suomi on EU:n seurantalistalla liian alhaisen toim

Lillerilallerijokaputosi

Suomi joutuu Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan rikkomisesta järjestön tarkkailulistalle. Noloutta lisää se, että pohjoismaisen hyvinvointivaltion pitää raportoida säännöllisesti perusturvan parannuksista siihen asti, kunnes niiden taso täyttää vaatimukset.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tämä tieto oli ylen uutisissa. Mistä tästä saisi lisää tietoa? Tuntuu, että kaikkia tukia aioitaan leikata lisää ja ihmisiä vain kurjistaa. Koska EU puuttuu tähän? Voidaanko Suomea vaatia lopettamaan peruskirjan rikkominen? Mitä tilanteelle voidaan tehdä?
Miten Suomi saadaan noudattamaan lakia? Missä on nähtävissä raportoinnit perusturvan parannuksista? Ovatko ne salaista tietoa vai voiko niitä lukea mistään?

53

227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfdsfdsssfdsfd3

      EU on pelkkä vitsi, pedofiilien oma pieni leikkikenttä.

    • SossullePataan

      "pitää raportoida säännöllisesti perusturvan parannuksista"
      Perusturvaa ollaan huonontamassa asumistuen alentamisella ja asumiskulujen omavastuun paluulla toimeentulotukeen.

      "Tuntuu, että kaikkia tukia aioitaan leikata lisää ja ihmisiä vain kurjistaa."
      Tuttu tunne, eikä se ole pelkkä tunne vaan totisinta totta.

      "Koska EU puuttuu tähän? Voidaanko Suomea vaatia lopettamaan peruskirjan rikkominen? Mitä tilanteelle voidaan tehdä?
      Miten Suomi saadaan noudattamaan lakia? Missä on nähtävissä raportoinnit perusturvan parannuksista? Ovatko ne salaista tietoa vai voiko niitä lukea mistään?"
      Hyviä kysymyksiä. Noihin yritän etsiä vastauksia. Periaatteessa kaikki viranomaisen asiakirjat ovat julkisia ellei ole laillista perustetta niiden salaamiseen.

      "Tämä tieto oli ylen uutisissa. Mistä tästä saisi lisää tietoa?"
      Suomen sosiaalioikeudellisen seuran sivut
      http://ssos.nettisivu.org/

    • Treppolassg

      Eu:n listalle joutuminen johtuu siitä että se huomioi tässä laskelmassaan vain sen perusturvarahan ei kokonaisuutta. Suomessa perusturvalla elävä lähes poikkeuksetta saa asumistukea ja monet vielä toimeentulotukea. Plus muita lisiä kuten lapsilisät yms..Ja muutenkin suomen sosiaaliturva on oikein sillisalaattien keidas satoine erilasine tukineen.

      Ihan turha haikailla EU:n perään. Kokonaistulot on monessa maassa paljon huonommin muilla. Tietysti kun aikanne huhuilette sinne EU:n perään niin voihan hallitus nostaa perusturvaa ja samalla nollata vaikka asumistuen ja näin köyhyys senkuin lisääntyy.

      • enolemikäänhenkilö

        Mitähän täälläkin oikein "ymmärretään" tilastojen päälle? Suomi24 humpuukifoorumi (anteeksi) ei ole mikään talousasiafoorumi. Kai te tiedätte, että tilastot sosiaaliturvan minimitasosta Suomessa on laskettu siten, että kaikki tuensaajat Suomessa käyttävät ja hakevat kaikki heille kuuluvat yhteiskunnan tukensa, vaikka asia ei ole niin. Sen sijaan sellainen ei missään maan tilastoissa näy, että kuinka paljon Suomen valtio vuosittain säästää, kun esimerkiksi suuri osa toimeentulotukeen oikeutetuista kansalaista ei edes hae toimeentulotukea, vaan "tukien taso" ja esimerkiks "virallinen köyhyysraja" on laskettu siten, että jos vaikka joku toimentulotukeen oikeutettu ei toimeentulotukea hae eikä halua, silti muka olis "sosiaaliturvana" saanut sen virallisissa tilastoissa.


        Se on iso etuus, mitä Suomi maksaa esimerkiksi lapsilisinä. Sikäli olisikin kiva tietää, että kuinka suuri osa menee ulkomailla asuville Suomen maksamista lapsilisistä, kun taitaa olla parin miljardin luokkaa pelkät lapsilisät. "Tuilla" Suomessa ei kukaan elä kivaa ja huoletonta elämää jos puhutaan ei- työssäkäyntiperusteisista yhteiskunnan tuista ja niiden määristä Suomessa asuvilla suomalaisilla, mutta tottakai saatujen tukien määrissä iso ero on siinä, että oletsä ( tää on teoreettinen esimerkki, että lukukyvyttömien ei kannata kilahtaa: en ole vihakirjoittaja) Suomessa asuva kymmenen lapsen työtön yksinhuoltaja, jonka ukko tai ukot ei itse maksa lapsistaan elatuskuluja ollenkaan, vai että oletsä esimerkiks yhtä köyhä perheetön vuokralla asuja.


        Ja oikeesti yhä vielä epäilen, että mua häiritään internetin avulla. En mä halua nähdä sellaisia sontakirjoituksia, mitä näen ja olen valinnut keskustella asiallisella palstalla. En ole julkkis, joten ihmettelen, miksi nää palstat on niin OUTOJA! Ootteks te niitä Venäjän informaatiosotapuppulausegeneraattoreita, ei varmaan sentään? Aloituksen laatijan viestissä kyllä on sikäli pointtia, että ei kiinnosta tietää, kuinka tilastodiusti Suomessa saamme me Suomen kansalaiset tukia, eikä kiinnosta netti-idioottien jatkuva nettipropagandavihapuhe köyhiä ja taviksia vastaan, vaan kiinnostaa tuet, joiden puuttuminen jätetään virallisessa Suomessa aina tilastoimatta tilastollisen selvitystavan vuoksi.


    • Jkjkjkkkkkjkk

      Tuossa uutisessa mainittu sosiaaliturvavertailu josta on annettu sapiskaa ei huomioi sitä että Suomessa on suurimmasta osasta muista Euroopanmaista poiketen asumiseen perustuva sosiaaliturva ja toimeentulotukena voidaan antaa maksusitoumuksia sekä maksaa laskuja suoraan.

      Perusraha minkä asunnoton saa tililleen (485e) on alhainen suhteessa muihin maihin, mutta kun siihen lisätään maksusitoumus reseptilääkkeisiin ja terveydenhoitolaskuihin niin ollaankin jo vertailulistan yläpäässä.

      • enolemikäänhenkilö

        Se, mikä onkin hyvä muutos - ainoa tämän nykyisisen oikeistohallituksen hyvä tekemä päätös - on se, että kunnalliset toimeentulotukitoimistot jää historiaan. On aika vaikea ollut varmaan taloustieteilijöidenkin saada tietoa Suomen sosiaaliturvan tasosta ja esimerkiksi köyhimpien kansalaisten lakisääteisen sosiaaliturvan toteutumisesta tai asianmukaisesti toteutumatta jäämisestä, kun on ollut päällekkäisiä järjestelmiä, joissa kunnat ovat voineet melkein vapaalla valinnalla päättää sosiaalitoimessa, että tappavatko nälkään kuntien sossutoimistoista lakisääteisiä tukiaan hakevia lärvivärkkipolitiikalla, vaiko eivät, kun eipä niitä tilastoja ole tähän asti voitu yhdistää Kelan sosiaaliturvaan. Asunnottomia Suomen kaltaisessa rikkaassa maassa ei pitäisi olla yhtäkään, jos oikeus toteutuisi köyhien kohtelussa kaikkialla, mutta tietysti sitten on ymmärrettävää, että jos jollakin ei ole vuokrakämppä, että jos ainoa asunnonhakukohde olisi Helsingin keskusta ja asumistuki kahdeksan hunttia, siihen ei ole varaa tällä maalla sellaiseen.


        Ainakin maan turvapaikanhakijat ovat ymmärtäneet tukiensa maksimoimisen periaatteen. Olen aina ollut kaikenlaista maahanmuuttajavihaa vastaan, koska siinä suomalaisjuntit nolaa itsensä, mutta en mä kyllä erityisen hyvällä katsonut yhtäkin Yle:n telkkariuutishaastattelua, missä telkkarissa maahan juuri muuttaneille turvapaikanhakijoille esiteltiin nettivideoilla kivoja vuokra-asuntoja järvinäkymillä ja ne selitteli, että ei niinku halua pikkukaupunkeihin, kun siellä ei ole "omaa kulttuuria". Ei suomalainen köyhäkään voi valita kämppänsä siten, että jos on yhteiskunnan asumislisästä vuokrakämppäänsä riippuvainen, että sitte vaan valitsis sellainen, missä haluaa asua. Toki jos on omaa rahaa, sitten valinnat mahdollisia, mutta joku kadun reiska vuosia asunnoton resupekka olis varmaan onnellinen, jos samalla tavalla kuin turvapaikanhakijoille turvapaikan saaneille hänellekin Suomen sosiaaliviranomaiset esittelisi kiinnostavia vuokra-asuntoja neti-esittelyillä, että missäs haluat asua. Kun joku kadun reiska on todennäköisimmin ollu tälle maalle enemmän veronmaksajakin, kuitenkin... Syntymälä Suomeen on jo syntymässä veronmaksaja.

        Pelottavaa, että mä kuulostan varmaan ihan maahanmuuttokriittiseltä, vaikken ole elämässäni lukenut edes Hommaforumia...


    • SossullePataan

      dfdsfdsssfdsfd3, Treppolassg ja Jkjkjkkkkkjkk
      Euroopan Neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean päätöksistä ei teillä ainakaan ole valitusoikeutta, ei sitä ole suomalaisilla virkanilkeilläkään jotka ovat päätöstä arvostelleet.

    • SossullePataan

      http://www.eapn.fi/sosiaalisten-oikeuksien-komitea-pitaa-suomen-vahimmaisturvantasoa-riittamattomana/

      "Sosiaalisten oikeuksien komitea totesi, että Suomen sairauspäivärahan, äitiyspäivärahan, kuntoutusrahan, takuueläkkeen ja työttömyysturvan peruspäivärahan minimäärät eivät vastaa tasoltaan Suomen ratifioiman Euroopan Neuvoston sosiaalisen peruskirjan edellyttämää tasoa. Komitea katsoi myös, että työmarkkinatuki ja toimeentulotuen perusosa eivät ole riittäviä. Komitea ei pitänyt näytettynä, että työmarkkinatuki yhdessä muiden etuuksien kanssa saavuttaisi riittävän tason. Toimeentulotuen osalta ei myöskään voitu pitää varmana, että kaikki tarpeessa olevat henkilöt saavat riittävästi toimeentulotukea."

      Turha kitistä kun näyttöä ei ole. Ja näyttöä on oltava, pelkkä puhe ei riitä tuossakaan asiassa, eikä edes tuossa ...
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/11769341/vitsi

    • SossullePataan

      Pyysin STM:stä noita raportteja asiakirjapyynnöllä sähköpostitse.
      Julkisuuslain mukaan nuo raportit kuten suurin osa muistakin viranomaisen asiakirjoista on julkisia ellei LAKIPERUSTETTA salaamiselle ole. Saas nähdä kuinka käy.

      Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621

    • Pitkäaikatyötön

      Euroopan Neuvosto (Council of Europe) ei ole EU:n organisaatio. Neuvostoon kuuluvat kaikki Euroopan maat Valko-Venäjää lukuunottamatta. Se perustettiin jo vuonna 1949 eli ennen EU:n edeltäjää, hiili- ja teräsyhteisöä (per. 1951).

      "Neuvoston yhteydessä puhutaan lähes koko Euroopan maanosasta (neuvoston jäsenenä 47 valtiota), ja siitä käytetään joskus muun muassa Greater Europe -nimitystä. Tämä siis poikkeaa huomattavasti siitä pienemmästä, 28 valtion alueesta, jonka Euroopan unioni muodostaa. Euroopan neuvostoa ei myöskään pidä sekoittaa EU:n Eurooppa-neuvostoon (European Council), jolla tarkoitetaan Euroopan unionin huippukokousta eli valtionpäämiestapaamista." https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_neuvosto

    • JahasTaasTätä

      Nuo eu:n pässinpäät jättivät tuota tutkimuksestaan toimeentulotuen ja asumistuen pois.

      • SossullePataan

        http://www.eapn.fi/sosiaalisten-oikeuksien-komitea-pitaa-suomen-vahimmaisturvantasoa-riittamattomana/

        "Komitea ei pitänyt näytettynä, että työmarkkinatuki yhdessä muiden etuuksien kanssa saavuttaisi riittävän tason. Toimeentulotuen osalta ei myöskään voitu pitää varmana, että kaikki tarpeessa olevat henkilöt saavat riittävästi toimeentulotukea."

        Eivät jättäneet, opettele lukemaan.
        Ei näytä olevan sossutantoillakaan mitään tolkkua kun alkavat kitistä noin isolle organisaaiolle, raportin joutuvat tekemään tai sitten itkevät ja tekevät.


    • SossullePataan
    • 11plus4

      Hiukan hankala on määrittää absoluuttista tukieuromäärää kullekin maalle erikseen, kun hinnat vaihtelevat. Ja tilastonikkarit osaavat kyhätä EU:lle näytettäväksi tilastot joiden avulla tuet jäävät alimitoitetuiksi.

    • 11plus4

      Otetaanpa käsiteltäväksi palkansaajien (graafi 2) mediaanitulo (bruttoa kaiketi) vuonna 2013 mikä on n. 27 000 euroa. Tuosta 40% kuukautta kohden on 900 euroa.
      Minun nettotuet nykyisin ovat (työmarkkinatuki asumistuki toimeentulotuki) n. 980 euroa (netto).

      Mediaanitulo graafi :
      http://www.findikaattori.fi/fi/60

    • SossullePataan

      Matikkanerot ja tilastonikkarit voivat kertoa asiansa Sosiaalisten oikeuksien komitealle mutta listalta ei pois päästä, tulos on sama jos työntäisvät ne laskelmansa ja tilastonsa haunuriinsa.
      Kyllä SOS-hjallitus on niin tyhmä vaikka sieltä tulisi uhakasakkoa miljoona viikossa niin maksaisivat ja kyykyttäisivät köyhiä vieläkin enemmän. Tuota luokkaa ne uhkasakot yleensä on jos ne tuolta tulee.

    • hdjrtjkryky
    • Lillerilallerijokaputosi

      Kiitos sinulle SossullePataan, että etsit ja pyydät vastauksia näihin kysymyksiin.
      Nämä ovat tärkeitä asioita köyhien ja vähäosaisten kannalta.

    • MariaMARIAX

      Moni joutuu esim. sairauden takia elämään pitkän aikaa jopa vuosia toimeentulotuella.
      Mistä tälläiset ihmiset saisivat apua?

    • SossullePataan
      • SossullePataan

        En tyytynyt noihin engalanninkielisiin raportteihin vaan vaadin raportteja suomeksi. Lähetin pyynnön 19.9. ja vasta eilen (10.10) sain vastauksen ettei STM:llä niitä ole mutta saattaapi olla tuolla ulkoasiain ministeriössä on ja sieltä voi kysyä. En tyytynyt tuohon vaan aamulla lähetin "myllykirjeen" STM:n asiaaa hoitavalle ylitarkastajalle jossa epäilin ettei asiaani oltu käsitelty julkisuus- ja hallintolain mukaisesti. Nyt iltapäivällä tuli STM:sä tieto että asiani käsittely on siirretty hallintolain (434/2003) 21 §:n nojalla Ulkoasiainministeriön Ihmisoikeustuomioistuin- ja sopimusasioiden yksikön käsiteltäväksi.

        Nihkeää ja asiantuntematonta toimintaa STM:ltä. Minä itse tuossa "myllykirjeessä" mm. vihjasin tuosta hallintolain siirtopykälästä. Voipi olla että saan sitten joulunpyhiksi sieltä UM:stä lukemista.


      • todellahyväidea

        Minun tietokone ei edes suostunut avaamaan noita raportteja.


    • kaikki-muuttuu

      Suomi aikookin noudattaa tuota eli lopulta kaikki muut lisät poistuu asumistukia myöden ja sen tilalle 800€ perustulo jonka päälle ei mitään muuta tukea saa ja sen jälkeen kelpaa Eu:lle sillä se on jo varmistettu. Uudistus valmis 2018

      • Vihdoinkin_

        No sepä kiva että saa jatkossa 800e/kk perustulon kun nyt saa työmarkkinatukea 520e asumistukea 400e ja toimeentulotukea 200e...


      • hyväsuomi

        No mitäs sitten tehdään, kun ihmiset ei pysty maksamaan vuokriaan ja joutuvat asunnottomiksi? Asunto kuuluu ihmisoikeuksiin ja Suomi on sitoutunut noudattamaan myös niitä.


      • Hhmmmmmmmm

        Niin, tämä on se jännä juttu mikä usein käy, ihmiselle annetaan esim. 1000e rahaa ja vuokra on 600e, niin sitten siitä jää silti osa maksamatta "kun rahat ei riitä"


      • kertokaalisää

        Mistä luitte tuon aiheen perustulo 800e vuonna 2018.


      • Problemsolved
        hyväsuomi kirjoitti:

        No mitäs sitten tehdään, kun ihmiset ei pysty maksamaan vuokriaan ja joutuvat asunnottomiksi? Asunto kuuluu ihmisoikeuksiin ja Suomi on sitoutunut noudattamaan myös niitä.

        Ihminen irtisanoo kohtuuttoman hintaisen vuokra-asunnon kesän kynnyksellä ja on valmis nukkumaan teltassa muutaman kuukauden. Sinä aikana etsii muualta Suomesta edullisemman asunnon. Asuntojen vuokrataso tiheimmillä alueilla laskee ja telttasuminen valtion/kuntien mailla lisääntyy. Sitten tarvitaan lisää yleisiä vessoja ja pesutiloja. Pääasia on kuitenkin se ettei kukaan suostu maksamaan liian korkeita vuokria. Näin rakentamisesta tulee edullisempaa ja palkat putoaa. Sanalla tuotteiden ja palvelujen hinta laskee ja inflaatio poistuu. Koska palkat pienenevät, pienenevät myös eläkkeet, ja riittävän eläkkeen takaaminen kaikille merkitsee eläkekattoa nykyisille ja tuleville eläkkeille. Saavutetut etuudet ovat historiaa.


      • dfsdadsf
        hyväsuomi kirjoitti:

        No mitäs sitten tehdään, kun ihmiset ei pysty maksamaan vuokriaan ja joutuvat asunnottomiksi? Asunto kuuluu ihmisoikeuksiin ja Suomi on sitoutunut noudattamaan myös niitä.

        Puukottaa vastaantulijaa naamaan, niin pääsee vankilaan.


    • SossullePataan
      • Pitkäaikatyötön

        Tuon linkin juttu keskittyi työntekijöiden sosiaaliturvaan, mikä ei siis oikeastaan liity aloituksen perusturva-aiheeseen, mutta kiinnostava sekin on.

        Professori löysi vertailusta myös kritisoitavaa:
        "– Suomen osalta isoin ongelma selvityksessä oli se, että kotihoidontukea ei ollut katsottu osaksi vanhemmuuteen liittyviä perhe-etuuksia. Suomen sijoitus pitäisi tältä osin olla korkeammalla."


      • edesvastuutontamenoa

        Tämä on hyvä nimittäin tuoda julki sosiaaliturvamme täällä joka on niin heikko että siksi rikollisuus kasvaa.Vanhukset eivät syö lääkkeitä eivätkä kunnon ruokaa.Matkakustannukset poistettu ja miettikää kansaneläkettä ja työmarkkinatukea miten pieniä ne ovat.Hävetä sais koko SUOMEN HALLITUS


    • Oraakkeli-62

      Yksi toinen näkökulma.
      Tämä kaikki mitä täällä kirjoitellaan, on todella kurjaa, mutta valitettavasti kaikelle tälle turvaverkolle pitää löytyä maksaja.
      Itse olen työssäkäyvä, teen raskasta työtä, olen tehnyt koko ikäni, hyvin vähän sairastellut tms.
      Olen siis onnekas, ja minulla onkin kaikki hyvin (koti, auto, mökki, rahaa pankissa), mutta silti täysin loppupalanut työn takia ja lisäksi maksan veroja hillittömästi kaikesta tulosta omaisuudesta. Olen kaikilla mittareilla näitä nettomaksajia.

      Vaikka empatiani ja sympatiani ovatkin köyhien ja puutteessa elävien puolella, ei voimavarani enää riitä isomman taakan vetämiseen.

      Valitettavasti näen tällä hetkellä tilanteen aika toivottomaksi niin työntekijöiden kuin työttömien / vanhusten / nuortenkin suhteen. Tulemme etenemään kohti levottomia aikoja..

      • Pitkäaikatyötön

        Työntekijöiden verotusta ei pidäkään lisätä. Sen sijaan se toinen puoli valtion verotuloista, joka tulee yrityksiltä, kaipaa tarkastelua. Erilaiset verovälttelijät suunnittelevat tulonsa vakuutuskuoriin tai veroparatiiseihin, jotta ei tarvitsisi maksaa mitään veroja.

        Nykyhallituksen linja asiaan on ollut sellainen, että
        A) Eikö voitaisi leikata resursseja harmaan talouden tutkinnasta?
        B) Olisi ihan fantastista piilottaa omistuksia hallintarekistereihin! ja
        C) Mitä jos annettaisiin armahduksia veropetoksilla rikastuneille?


      • Oraakkeli-62

        Toivottavasti saamme seuraavaksi hallituksen joka korjaa nämä asiat. Saapa nähdä.


      • Rahaaeiymmärretä

        Mielenkiintoista kuinka yleinen on se käsitys, että työssäkäyvät maksavat ei-työssäkäyvien elatuksen. Vaikka pikaisesti katsoen on ilmeistä, että työssäkäyvien palkoista perityillä veroilla valtio maksaa sosiaaliturvan menot, niin isomman kokonaisuuden todellisuus on kuitenkin erilainen. Raha ei synny olemassaoloon siinä vaiheessa, kun työntekijä saa palkan tililleen. Työtä tekevät ihmiset eivät todellakaan voi sanoa luovansa uutta rahaa ja valittaa, kun osa siitä otetaan veroina pois ja käytetään johonkin yleishyödylliseen, esim. sosiaaliturvaan.

        Raha on saanut alkunsa siinä vaiheessa, kun joku on ottanut sen lainana pankista, ja tarinan todellinen hyväntekijä (se joka rahoittaa sekä työntekijöiden että työttömien toimeentulon) on se, joka velan alunperin otti kannettavakseen. Palkanmaksu työntekijöille on rahatalouden kannalta aivan samanlaista velkarahan kierrätystä ja tulonsiirtoa kuin työttömuusturva työttömillekin. Tietenkin sillä, että maksetaanko raha (ansaittuina) palkkoina vai (ansaitsemattomina) sosiaalitukina vai kenties (piiloansaittuina) sijoitustuottoina, on merkitystä esim. psykologisista syistä, mutta sen varsinaisen rahankierron ja talouden mekanismien kannalta sillä ei ole merkitystä.

        Asiaa voi valaista yksinkertaisen esimerkin kautta. Otetaan yrittäjä, joka perustaa yrityksen, jossa valmistetaan pöytäliinoja. Hän palkkaa kymmenen ompelijaa töihin ja ottaa pankista 100 000 euroa lainaa selvitäkseen kuluista siihen saakka, kunnes yritys alkaa tuottaa tarpeeksi. Hän maksaa jokaiselle ompelijalle 2000€/kk palkkaa, ostaa tarvikkeita ja maksaa esim. sähkölaskuja. Lisäksi hän maksaa erilaisia veroja ja vakuutuksia ja pidättää myös työntekijöiden palkoista ansioveron. Muutaman kuukauden kuluttua tuo koko 100 000 on mennyt ja on todellisuudessa kiertämässä ympäröivässä yhteiskunnassa kädestä käteen. Voisimme halutessamme seurata jokaisen euron kulkua erikseen; siellä on esimerkiksi kymppi, jonka työntekijä A sai palkkana ja maksoi sillä sähkölaskunsa, mutta siellä on myös kymppi, jonka työntekijä B maksoi verona valtiolle ja jonka valtio maksoi toimeentulotukena työttömälle, joka puolestaan maksoi sillä sähkölaskunsa. Raha jatkaa toki kulkuaan sähkölaitoksen jälkeenkin ja voi lopulta palata takaisin yritykselle, kun vaikkapa sähkölaitoksen työntekijä käy ostamassa kympin maksavan pöytäliinan yrityksen myymälästä.

        Voiko esimerkin työntekijä B valittaa ja sanoa, että hänen työllään ja hänen lompakostaan maksettiin työttömän sähkölasku? Suppeasti tarkasteltuna näin voidaan sanoa, sillä käytännössähän asia meni juuri näin, mutta todellisuudessa työttömän sähkölasku maksettiin sillä rahalla, jonka yrittäjä lainasi pankista ja jonka hän välitti eteenpäin sekä työntekijälle että työttömälle. Työntekijät eivät siis todellisuudessa tuottaneet senttiäkään, vaan hekin saivat tulonsa eräänlaisena tulonsiirtona omalta työnantajaltaan.

        Tätä tulonsiirtoa - palkkaa - työntekijät voivat saada nykymaailmassa ainoastaan niin kauan, kun yrittäjät välttämättä tarvitsevat heidän työpanostaan, mutta heidän työpanoksensa ei sinänsä ole lainkaan merkityksellinen sen varsinaisen rahan synnyn ja kierron kannalta. Yrittäjä voisi ostaa koneen, joka tekee kymmenen ompelijan työt, palkata sen hoitamiseen ainoastaan yhden koneenhoitajan ja laittaa huimat voittonsa omaan taskuunsa. Hän voisi myös edelleen pitää ne kymmenen työntekijää palkkalistoillaan ja maksaa heille palkkaa vaikka siitä, että he vahtivat toinen toisiaan tai kukin yhtä koneen osaa, tai että he pelaavat korttia taukohuoneessa tai nukkuvat kotonaan. Ihmisille voitaisiin tosiaan maksaa "palkkaa" ihan mistä vain, vaikka nukkumisesta, samalla kun koneet hoitavat työt, eikä se muuttaisi rahatalouden kannalta yhtään mitään. Työssäkäyvät palkansaajat eivät todellakaan ole mitään nettomaksajia, joiden lompakosta ja selkänahasta sosiaaliturva maksetaan, vaan ovat itsekin ainoastaan yksi osa monimutkaista velkarahankiertoa, jossa heidän osuuttaan vain kutsutaan "palkaksi" ja toisten osuuttaa joksikin toiseksi. Koko systeemin rahoittavat ne tahot, jotka ottavat velkaa ja luovat näin uutta rahaa liikkeeseen. Kun velat maksetaan kaikki pois eikä uutta enää oteta, voit tehdä työtä niin paljon kuin selkäranka kestää, mutta palkkaa ei tilillesi enää ikinä tule.


      • Helpporatkaisu

        "Vaikka empatiani ja sympatiani ovatkin köyhien ja puutteessa elävien puolella, ei voimavarani enää riitä isomman taakan vetämiseen."

        Ei muuta kuinsiirryt nauttimaan sosiaaliturvasta ja luovutat työpaikkasi toiselle ihmiselle.


    • enolehenkilö

      Suomen ongelma on se, että se maksaa virolaisten sosiaaliturvan. Ihan kiva, että Virolla menee hyvin, mutta Viro on EU- tukien saaja ja Suomi niiden sosiaaliturvan EU- tuissa maksaja. En ole rasistisisia asenteita omaava, joten voin käyttää mutta- sanaa ja minusta on ällöttävää, että itä-Blokin maat otettiin EU:hun. Kaikki ongelmat mitä EU:ssa on: Unkarissa taas(!) joku kaho vaatimassa jotakin Hitler- tyyppistä sekoilua, itä-Blokin entiset mulkvistimaat, koska ovat vainoharhaisia omasta pärjäämisestään, niin yrittävät omaan paskaansa sotkea rauhanomaista Suomea ja hyi vittu että inhoan niitä. Niin kauan kuin Suomi on EU:a, niin kiva kiitos saksalaiset Cien- ihonhoitotuotteista, mutta haistakaa paska ne, jotka haluaa Suomen maksavan läskiniskasaksalaisten hyvinvoinninista vielä lisää. Oma maksimisosiaaliturvani syntysuomalaisena on ollu elämässäni maksimissa alta neljäsataa euroa ja sekin hyvin harvinaisesti satunnaisesti elämänkulussani. Kiinnostavaa tietää, että mikä on tulevaisuus maassani Suomi, jossa jo olisin saamani sosiaaliturvan määrissä kuollut ihan oikeasti nälkään, jos yhteiskunnan lakisäteisiä tukia leikataan... Mielenkiintoista seurata sosiaalipolitiikkaa, että oikeasti jos aletaan ajatella sitäkin, että ei kaikki esimerkiksi työmarkkinatuen saajat ole työhistoriaa vailla ja että oikeasti on eri asia, että jos lääkärin kotirouva saa työmarkkinatukea, kuin tyyppi jonka pitää kattaa elämiskustannuksensa ruokaa myöten kaikki sillä käteen jäävällä alle neljäsataa eurolla.

      Maan tilastovääristelijät tilastoväristely on metkoja ja metkaa... Kukaan Suomessa alimmalla ei- työssäkäyntiperustaisella sosiaaliturvalla elämään joutuva ei saa Suomessa yhteiskunnan tukina käteensä verojen jälkeen kuukausittain edes kuuttasataa euroa. Virallinen köyhyysraja taitaa olla jossakin netto vähän alta yhdeksänsataa euroa ja poikkeuksena siinä ovat korkeintaan pikkulapsilapsiperheet.

    • kiinnostaisitietää

      Milloinkas se Eu puuttuu asiaan kovalla kädellä ja ryhryy jonkinmoisiin toimiin asian suhteen? Vai onko nämä niitä asioita kun autoverotusjkin joissa joustetaan?

    • enlemikäänhenkilö

      Syntysuomalaiset tietää, että jos ei töissä käy, edes lähelle toimeentulotuen perusnormin suuruinen sosiaaliturva käteen vuokran maksun jälkeen on ihme ja satunnaista, eikä pysyvä sosiaaliturva. Kiitollisuus vähästäkin sosiaaliturvasta on suomalaiselle ominaista. Tilastoissa tietysti väitetään, että kukaan suomalainen ei saa nettona alta 700 euron kuukausisosiaaliturvaa yhteiskunnalta, mutta syntysuomalaiset tietää, että se nyt vaan ei pidä paikkaansa. Siitä syystä onkin väärin, että maahan pykii tapauksia, jotka on sitä mieltä, että maan syntysuomalaiskansan pitäisi kustantaa kaikille mahdollisille joku tonnin kuukausittainen perussosiaaliturva, jos samaan aikaan viiskytvuotta töissä käyneen maan vanhusväestön oletetaan maksavan se sosiaaliturva veroissa kaikille, koska rikkain yks prossa segmentti ei maksa veroja ollenkaan. Itse ainakin lapsettomana työikäisenä mieluummin haluaisin, että jos jo nyt nälkäkuoleman suuruisia yhteiskunnalta saamiani tukiani vielä rokotetaan pienemmiksi, mikä tarkoittaisi almukerjäläisyyttä ja teltassa asumista yhteiskunnan avun valossa, että sitten niitä säästyviä tukia laitettais maan vanhusväestön hyväksi, eikä minkäänlaisten työttömien velkatalokotirouvien työikäisten lapsiperhetukiin ainakaan...Omituista tässä maassa on esimerkiksi se, että nuorten lapsiperheiden pitää kaikkien asua omakotitaloissa, vaikkei olisi edes työpaikkaa. Kukas tutkija julkaisisi tilaston maan asuntovelkaisten nuorten perheiden määristä?

      • Tottahantuo

        Ei ole mitenkään tavatonta. Työmarkkina tuki on 653,60e/ 4viikkoa(522,80e käteen) ja tuo on ainut tulo. Täysikäinen poika kanssani ja opiskelee.Tukea saa yhteiskunnalta alta satasen opintotukena. Joten vahvistan puheesi tukipolitiikan sen runsauden osalta.


      • Lisäys

        Tuota runsautta kuvastamaan täydennän,että ei tule asumistukia ei edes asumiskulujen osalta,kun Kela ei hyväksy asumismuotoa.Tosin ei ole tarjottu asuntoa ei edes tiedusteltaessa oltu valmiita jäärjestämään,ei sedes sosiaalitoimisto taholta,joten ihmettelen että kene toimeentuloista ovat huolissaan jos ylipäätään ovat.Asumistuki on käsittääkseni tuloperusteinen tukimuoto.


    • artisti2020

      Pelleyhdistys se EU: aiheutti sanktioillaan Suomelle laman ja vaatii nyt rahaa tukiin!!

      • Pitkäaikatyötön

        Asioista tietämättömän huutelu ei muuta mitään, vaan on pelkkää ajanhukkaa.


    • hinnikakkonen

      Koska Suomi laatii tämän uuden vastineen?

      Mistä sen saa lukea?

    • 3213

      uppia

    • pauliine.k

      missä vastine on?

    • 109

      Onko tietoa tästä asiasta?

    • 12312312

      Onko tässä asiassa tullut mitään uutta tietoa?

      • istäkääjostiätte

        OONKO MISSÄÄN TIETOA TÄSTÄ 800E PERUSTULOSTA SIIS 2018VUONNA ALKAVASTA


    • AikaPitkäänTyötön

      Se on tätä suomalaisuutta jossa perustulo on kannustinloukko, eu:n sosiaalirahaston rahoja käytetään työvoimapoliitisiin humpuukikurssituksiin ja nyt uutisoivat, että viranomaiset haluavat tulevaisuudessa tukihakijoiden tilitietoja sähköisesti. Jos yritys ei noudata työelämän sääntöjä, irtisanoo perusteetta, niin yritys voi hakea te-toimiston listoilla uutta tekijää ja saada vaikka tukea uuden palkkaamiseen ja kaikki tämä ettei kukaan tutki yrityksen tilitietoja. Missä muualla eu:ssa ihmisten tilitietoja kolutaan läpi tukihakemuksen vuoksi?

      • sosiaaliturvanmerkitys

        Suomessa tuntuu vallitsevan sellainen kulttuuri,että kaikki muut tukinuodot ovat ikäänkuin hyväsyttyjä ,niin yritystuet ,kuten myös maataloustuet, sekä tukemiset jopa ulkomaisten talouksien sellaiset kuten mmKreikka tukipakettien suhteen on nähty,mutta kun tulee kyseeseen Suomessa vaikeuksiin joutunut henkilö joka on menettänyt työnsö ja toimeentulonsa ,niin sitä syynätään suurennuslasilla ja kehitellään jos minkinlaisia toimia jottta ei killingin killinkiä vahingossakaan kilahtaisi hengen pitimiksi vastikkeettomaststi .En uksi että mitään syynätä ja kyseenalaisteta mitään muuta tahoa tässä maassa tukipolitiikan suhteen syynätaan yhtä aktiivisesti ja nostetaan tikunnokaan samoin kuin työttömiä. Eikös noissa maataloustuissakin pitäisi yhtäläillä katsoa tuen tarpeellisuus varallisuuden mukaan ,mutta katsotaanko? Melkoista kaksinaismoraalia on jos ei .

        Erikoista on se ,että selkeästi itselle muodostuu sellainen kuva tai on ajan saatossa muodostunut, että työtön olisi tässä maassa aivan kun yhteiskunnallisesti itse syypää siihen ,että töitä ei ole ja on saanut potkut . Se etää on joutunut lähtemään ei ole kovin tavatonta ollut tässä viimeisen 10 vuoden sisällä ,jolloin maassa on ollut lähes jatkuvasti isohkojakin irtisanomisia. Tällaisessa tilanmteessa on vääristynyttä kaataa työttömyyden taakka niille jotka ovat sen uhreja. Asetelma tai velvoitteiden kasaminen näiden ihmisten harteille ei ole kovinkaan inhimillistä ,saati ratkaisulähtöistä, mikäli niin tullaan tekemään.

        Riittävän sosiaalisen tuen turva on yhteikunnalisesta hyvin voinnista huolehtimista ja etenkin politiikojen päätöksillä vaikutetaan näiden ihmisten toimeentulo mahdollisuuksiin. Sillä miten asiat hoidetaan nyt on vaikutuksia myös tuleville sukupoliville ,kuten myös nykyisille . Köyhyys on periytyvää ja se jättää monenlaisia jälkiä ja sulkee mahdollisuuksia myös lapsien tulevaisuudelta, jotka joutuvat kärsimään työttömyyden tuomasta köyhyydestä ja riittämättömästä sosiaaliturvasta. Riittämätön sosiaaliturva myös romutaa talouksia ja aiheuttaa köyhyyttä ´. Tästä on seurauksena yhteiskunnasta syrjäytyminen monin verroin pitkä aikaisempia kustannuksia yhteiskunnalle, kuin se että riittävä toimeentulo turvataan silloin kun se on akuutisti tarpeen ja ihmisen on vielä mahdollista ominavuin ponnistaa eteenpäin .


      • yt-aina

        Samaa mieltä näin se asia on.Kyykytyksiä osataan järjestää ja ottaa loputkin sentit pois.Miten kehtaavat käydä tulottomien kimppuun jokalailla.Työttömistä on tehty rikollisia suurempi ongelma.Sama laulu ja<tkuu muka töitä on ei oo tekijöitä kyllä varmaan on jos palkka työehtosopimuksen ehdot täyttävä.Suomi on täynnä itsekkäitä herroja jotka vie loputkin rahat muualle.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe