Pakkoruotsi: näin sinua huijataan

Argumentit-ja-vastaukset

Olen koonnut tähän kaikki kuulemani pakkoruotsittajien argumentit, sekä vastaperustelut, miksi ne eivät ole päteviä. Listaa päivitetään sitä mukaa, kuin uusia argumentteja esitetään.
1. Suomi on kaksikielinen maa

Suomi on todellisuudessa monikielinen maa, jonka ylivoimainen pääkieli on Suomi. Perustuslaki ei vaadi jokaista suomalaista opiskelemaan toista kotimaista, vaan laki tästä säädettiin poliittisissa lehmänkaupoissa 40 vuotta sitten.

2. Ruotsi on naapurimaamme

Myös Venäjä ja Viro ovat naapurimaitamme. Jos naapurimaan perusteella tulisi opiskella kieltä, opiskelisimme pakolla kaikki myös näitä kieliä.

3. Lukeminen ja laskeminenkin on pakollista

Tietenkin, koska kummatkin ovat tarpeellista. Opetussuunnitelmaan pakolliseksi tulee määritellä ne aineet, joista on todistettavasti merkittävää hyötyä joko yksilölle tai yhteiskunnalle.

4. Ruotsi on yleissivistävää

On päivänselvää, että kaikki kielet yleissivistävät. Ruotsi ei ole ainoa kieli, joka lisäisi suomalaisten yleissivistystä.

5. Ruotsi helpottaa muiden kielten oppimista

Niin helpottavat muutkin kielet. Jos haluaa oppia espanjaa, ranska helpottaisi tämän kielen oppimista. Kiina taas on portti aasialaisiiin kieliin. Mutta miksi kukaan opiskelisi ensin jonkun toisen kielen, jotta olisi helpompi oppia sitten sitä varsinaista kieltä, jonka haluaa oppia?

6. Ruotsinkielisten palvelut on turvattava

Maantieteellisesti vain yhdessä prosentissa Suomen kuntia on ruotsinkielinen enemmistö. Niissä ruotsinkieliset kattavat itse äidinkielellään palvelut. Muualla ruotsinkielisille kaikista järkevintä ja halvinta on taata palvelut ruotsin kielellä tulkkipalveluiden kautta, sillä nykyinen kallis ja massiivinen ruotsinopetus ei tuota riittävää ruotsintaitoa, jolla voitaisiin palvella asiakkaita ruotsiksi.

7. Ilman ruotsia ei pohjoismainen yhteistyö suju

Pohjoismainen yhteistyö ei tarkoita ruotsin kielellä puhumista, vaan se on maiden välistä kumppanuutta, julkilausumia ja sopimuksia. Emme tarvitse suurta määrää ruotsin alkeiden puhujia, vaan meidän tulee panostaa laatuun. Pakkoruotsin lakkauttamisen myötä epämotivoituneet ruotsin kieltä tarvitsemattomat nuoret ohjautuvat opiskelemaan itselleen hyödyllisiä aineita, ja samalla ruotsinkieltä tarvitsevien opetusryhmien taso nousee, ja opetuksessa päästään syvemmälle.

8. Pakon loputtua kukaan ei opiskele ruotsia

Ei se määrä, vaan se laatu. Tietenkään ei ole mitään mieltä siinä, että kaikkien pitäisi opiskella kieltä, jota eivät tarvitse. Se on kallista, eikä palvele yhteiskunnan etua. Tarvitsemme myös suuria maailmankieliä, joiden osaaminen on vielä hyvin heikkoa. On luonnollista ja välttämätöntäkin, että 100% ruotsin kiintiöstä osa siirtyy opiskelemaan muitakin kieliä.

9. Virkoihin vaaditaan ruotsia

Keinotekoiset vaatimukset, jotka eivät perustu todelliseen tarpeeseen, pitää purkaa. Menetämme turhaan kyvykkäitä työntekijöitä, kun heille asetetaan muodollinen vaatimus, jota työelämä ei vaadi. Virkamiesruotsin vaatimus tulee lakkauttaa, sillä edes valtion johtajamme eivät ruotsia taida eivätkä tarvitse, kuten Svenska Ylen ruotsinkielisessä puheenjohtajatentissä ja monissa muissa vastaavissa tilanteissa on nähtävissä.

10. Suomenkieliset työnhaussa eriarvoisessa asemassa, jos ei osata ruotsia

Edelleen, ilman ruotsin osaamista työelämässä pärjää suurimmassa osassa Suomea. Virkamiesruotsin myötä myös tämä suurin osa Suomea velvoitetaan ruotsin osaamisen vaatimuksella, vaikka kyseinen vaade on aivan turha. Se pitää poistaa lainsäädännöstä. Jos asuu ruotsinkielisellä alueella tai on muuttamassa Ruotsiin, mikään ei estä suomenkielistä opiskelemasta ruotsia.

11. Muiden kielten opiskelu väheni, kun ruotsin kirjoittaminen pakollisena poistui

Ei ruotsin pakollinen opiskelu lukiosta ole mihinkään poistunut. Edelleen jokaisen on opiskeltava viisi pakollista ruotsin kurssia, jonka päälle saa vielä päättää, haluaako opinnoistaan ylioppilaskokeesta arvosanan. Ruotsin kielen opiskelu ei ylläpidä muiden kielten opiskelua. Jos yläkoulussa alkavan vieraan kielen saa itse valita, on paljon suurempi todennäköisyys kiinnostua myös muista kielistä ja ottaa kielipalettiinsa muitakin kieliä. Vielä näin ei ole.

12. Mikä onglema pakkoruotsin vastustajilla on suomenruotsalaisten kanssa? Myös suomenruotsalaiset ovat suomalaisia.

Sekä suomenkieliset, että ruotsinkieliset suomen kansalaisuuden omaavat ovat suomalaisia. Pakkoruotsin vastustajat eivät vastusta suomenruotsalaisia, vaan sitä, että suomenkieliset pakotetaan opiskelemaan kieltä, jota ei tarvita.

13. Olimme osa Ruotsia

Onko tämän perustelun esittäjiltä unohtunut, että olimme myös osa Venäjää?

14. Kaksikielisyys on rikkaus

Vielä rikkaampaa on monikielisyys. Vain 2% Euroopasta ja 0,2% maailmasta puhuu ruotsia tai suomea. Äidinkielen opiskelu on välttämätöntä, mutta sen lisäksi rinnalle kannattaa valita niitä kieliä, joille on käyttöä. Tällainen kieli ei kaikkien suomenkielisten kohdalla ole ruotsi.

Jatkuu seuraavassa

102

1003

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiitokset-kokoajalle-

      Argumentit ja vastaperustelut, jatkoa:

      15. Mistä sitä tietää, minne isona muuttaa?

      Tämän argumentin esittäminen on kestämätöntä, sillä se perustuu aina taustaoletukseen: kaikki muuttavat kuitenkin ruotsinkielisille alueille (joita on Suomessa hyvin vähän). Taustaoletus on virheellinen. Mitä jos muuttokohde onkin Itä-Suomi tai ulkomaat? “Mistä sitä tietää” -perustelu on tyhjää argumentointia.

      16. Resurssit riittävät vain ruotsin- ja englanninopettajiin

      Tilanne on tällä hetkellä erittäin huolestuttava, sillä B2- (yläkoulussa alkava vieras kieli) ja C1-kielivalikoimat (toisella asteella alkava vieras kieli) ovat kouluissa hyvin suppeat. Englannin kielen asema on perusteltu kyseisen kielen tarpeellisuuden vuoksi, mutta ruotsinryhmien perustamisen pakollisuus toimii tulppana pätevien muiden kielten opettajien palkkaamiselle.

      17. Yliopistot eivät kouluta tarpeeksi muiden kielten opettajia ruotsinopettajien tilalle

      Eivät vielä, sillä pakkoruotsi nimenomaan jyrää muiden kielten koulutustarpeen yliopistoissa. Yliopistot kouluttavat niitä opettajia, joita koulukentällä tarvitaan. Kun pakkoruotsiasetus poistetaan, yliopistojen kannattaa alkaa kouluttamaan monipuolisemmin myös muiden kielten opettajia.

      18. Kaikille oppilaille ei tule tasavertaiset kielivalikoimat, joista valita

      Kielivalikoimat eivät tälläkään hetkellä ole tasavertaiset. Koulut tarjoavat oppilaille niitä B2- ja C1-kieliä opiskeltaviksi, joiden opettajia niiltä kullakin hetkellä löytyy. Joissakin kouluissa Suomessa on tällä hetkellä mahdollista opiskella käytännössä vain englantia ja ruotsia, kun suurimmissa Helsingin kouluissa on mahdollisuus opiskella jopa italiaa ja aasian kieliä. Kielivapaus ei tarkoita sitä, että jokainen koulu pakotetaan tarjoamaan B1-kieleksi ruotsia ja viitta suurta maailmankieltä, vaan että oppilas saa valita niiden kielten joukosta, joista koululla on mahdollista järjestää opetusta. Kysynnän ja tarjonnan laki tulee korjaamaan opetuksen saannin tarpeeseen perustavaksi ympäri Suomea. Rannikolla tullaan perustamaan enemmän ruotsinkielisiä ryhmiä, itärajalla enemmän venäjänkielisiä ryhmiä jne.

      19. Suomenruotsalaisen kulttuurin tulevaisuus on turvattava

      Kenenkään suomenkielisen tehtävänä ei ole ylläpitää toisen vähemmistön kulttuuria, vaan suomenruotsalaisten on itse elettävä, ylläpidettävä ja tuotettava omaa kulttuuriaan.

      20. Suomi on ruotsalainen

      Kukaan ei voi määritellä toisen identiteettiä toisen puolesta.

      21. Suomessa on tärkeämpiäkin asioita käsiteltäväksi

      Siinä vaiheessa kun Suomessa käsitellään vain työllisyys- ja kasvupolitiikkaa, yhteiskunnan eteenpäin meno pysähtyy. Yhteiskunta on kokonaisuus, jossa on pieniä ja suuria asioita, joihin kaikkiin tulee puuttua, kun huomataan epäkohtia. ”Ei puututa tähän, koska tämä on liian pieni asia” -retoriikka on älytöntä. Lisäksi pakkoruotsin kohdalla ei ole kyse mistään pienestä asiasta, sillä sillä on taloudellisia vaikutuksia, ja sen lisäksi kyseistä kieltä joutuu opiskelemaan jokainen suomalainen, tarvitsi sitä tai ei.

      22. Ilman pakkoruotsia en opiskelisi nyt Tukholmassa korkeakoulussa

      Tämä perustelu kuuluu luokkaan, jossa yhden yksittäisen ihmisen kokemuksella yritetään epätoivoisesti perustella koko yhteiskunnan tarpeet. Ymmärrämme kuitenkin, että tarpeet siitäkin huolimatta ovat jokaisella erilaiset. Suomalaisia opiskelee ympäri maailman huippuyliopistoissa. Vaikka suomalaispoika on päässyt Pariisiin yliopistoon ranskan opintojensa vuoksi, sen vuoksi ei ole perusteltua vaatia jokaista suomalaista opiskelemaan ranskaa.

      Oletko kuullut uuden väitteen, miksi jokaisen suomalaisen tulisi opiskella pakkoruotsia? Kerro se kommenttikenttään, ja lisään sen uudeksi kohdaksi tekstiin.

      Yleinen

    • En.persu

      Älä pakko kiinnostuta aiheesta.

      • automattinen

        http://www.kääntäjä.tv huolehtii mun ruotsin käännöksistä.


    • kiitos-aloittajalle-

      Erittäin hyvin jaoteltu aihe. Kannattaa lukea tarkasti, niin huomaa tämän karmea vääryyden suomalaisia kohtaan.

    • NauranRuotsiksi

      Laivoilla (aika monella) työkielenä ruotsi. Töihin et pääse, jos et osaa huippuhyvin kieltä. Hyvinpalkattuja työpaikkoja on satoja.

      • ajatteleite

        Ei kukaan estä lukemasta ruotsia. pakkoruotsia ei arvosta edes suomenruotsalaiset. Taisteltiin juuri kielikysymyksen takia sairaalan jäämiseksi Vaasaan kun Seinäjoella ei osata palvella ruotsiksi. Vaikka varmasti kaikki työntekijät Seinäjoella on lukeneet pakkoruotsin verran kieltä. Turhaa tuhlausta.


    • Itse koen, että pakkoruotsin opiskelusta oli minulle monenlaista etua. Ruotsia oli helppo oppia myös arkikielenä, kun kotona oli monenlaista tekstiä luettavana maitotölkkien ja monenlaisten ruokapakettien kyljessä. Sama teksti oli vieressä suomenkielisenä.

      Ruotsin kielioppi tarjosi hyvän pohjan myös muiden germaanisten kielten opiskeluun. Englantia oppi helposti vaikka ihan opiskelemattakin. Ruotsi tarjosi erinomaiset valmiudet myös saksan kielen opiskeluun.
      Ruotsia voi harjoitella käytännössäkin myös lähikaupoissa tai vaikkapa viranomaisten kanssa puhelimessa asioidessa. Lähiympäristöstä löytyi aina myös ruotsia äidinkielenään puhuvia ihmisiä, joiden kanssa koululaisetkin voivat harjoitella puhekieltä.

      • Täysin-turha-kieli

        Noin eri tavoin voi ihminen kokeaa ruotsin kielen, kaikki muut sanovat, ettei siitä mitään hyötyä ole saksan kieliopin pänttäämisen kanssa, joka toisaalta olikin aika hauskaa, vieläkin osaan prepositiot, jotka järjestyvät akkusatiivilla ja ne jotka datiivilla ym ...

        Ruotsista minulle ei ole ollut hyötyä edes pohjoismaisessa konferenssissa, jossa tultiin toimeen englannilla koko viikon, niin juhlapöydissä kuin arkiasioissakin.

        Ruotsin kieltä en ole tarvinnut missään.


      • flegmaatti

        Keskikoulu lukio ruotsista oli hyötyä vain muuttaessani Ruotsiin 1964. Kuitenkin alku oli hankalaa.
        Eihän muutto ollut pakollinen mutta kuitenkin mahdollisuus. Ruotsia opiskelemattomat, joita suomalaisia siellä kuitenkin oli suurin osa, pärjäsivät aivan hyvin. Joukossa oli kavereita jotka 5:n vuoden jälkeenkään eivät pystyneet hoitamaan asioitaan ruotsiksi vaan tarvitsivat tulkin, enkä tarkoita päivittäisiä tarpeita.

        Arkikieleen tottuminen auttoi pitämään omia puolia kiistatilanteissa joita syntyi varsinkin työpaikalla.
        Myös kahden työpaikan samanaikainen pitäminen oli mahdollista.
        Yms. pientä.

        Kaikki tuo rajoittuu VAIN Ruotsiin! Mokoman vuoksi ei olisi kannattanut uhrata 8:aa vuotta.
        Ruotsin asemesta olisi ollut hyvä aloittaa saksalla koska käyttöenglanti on helppo oppia vaikkapa vaihtoehtona 50-luvun lyhyelle saksalle.
        Espanja on erittäin monikäyttöinen kieli. Espanjan lisäksi tietenkin Keski- ja Etelä-Amerikka, Brasiliaa lukuun ottamatta puhuu sitä ja brassienkin kanssa sillä tulee juttuun. Italia ja romania toimivat vain hieman soveltaen.
        Filippiineistä ei ole kokemusta.

        Kaikkinensa, pakkoruotsi on monessakin mielessä kallis merkki alisteisuudestamme jolle suurin osa poliitikoistamme ei edes aio tehdä mitään.
        Kaksikielijärjestelmämme on kokonaisuudessaan törkeän kallis ja resursseja tuhlaava.
        Ruotsia on kiva osata mutta sitä kalliimpaa ja hyödyttömämpää huvia on mahdoton kuvitella!

        Penskamme ovat suorittaneet virkamiesruotsin mutta yhteistyössä svedujen kanssa käyttävät enkkua.
        Suomalainen><ruotsalainen neuvottelutilanteessa ruotsin käyttö antaa kohtuuttoman lähtöedun ruotsalaiselle.

        Tyttäremme, joka työskentelee eräässä, pienessä EU-työryhmässä kertoo, etteivät ryhmän svedut ota edes huomioon, että suomalainen saattaisi ymmärtää heitä. Pientä hauskuutta kohtuuttoman vaivan tuloksena.

        Tyttäremme puhuu myös saksaa mutta ryhmän saksalaiset ja itävaltalaiset jäsenet ovat ehdottaneet, että kahdenkeskisissäkin keskusteluissakin he käyttäisivät kummallekin vierasta kieltä, englantia.

        Olen aikanaan inhonnut venäläisiä ja esimerkiksi urheilussa toivonut, että jos ei suomalainen voita niin olisi sitten norjalainen tai edes svedu.
        Nykyään tulee joskus mieleen ajatus, ettei tähän hulluuteen tule muutoin muutosta kuin Moskovan protektoraattina jolloin välttyisimme myös kalifaatilta.
        Inhokkilistani kärjessä ovat nyt norjalaiset, hyvinä kakkosina svedut ja venäläiset tipahtaneet kolmansiksi.

        Miksi norskit keulilla. Porukasta on tullut ylimielistä ja leuhkaa. Ikäluokkani tyypit jotka 60-luvulla ymmärsivät ruotsiani ja joita minä ymmärsin, eivät nyt siihen suostu ja itse tarjoavat sitkeästi nysnorskaa.


      • Tiritiriteijaa

        Itsekin olen aina tykännyt ruotsin kielestä ja ylipäätään kaikkien kielten oppiminen oli minulle helppoa nuorena. Vasta vanhempana on varsinaisesti tullut ahaa-elämys siitä, ettei tämä koske kaikkia.

        Oppimistuloksista olen antanut kertoa itselleni sen verran, että kannattaisi todella miettiä, missä muodossa ja kokoonpanossa opiskelua jatketaan.


      • Eimitäänjärkee

        Jokaisella ihmisellä on omat tarpeet ja mielipiteet. Tässä vaan turvataan heidän edut jotka haluaa muuttaa tai opiskella ruotsissa tai saada palvelua ruotsinkielellä. Emtä jos haluan muuttaa pietariin opiskelemaan miksi en saisi opiskella Venäjää onko kaikki muut kielet barbaarisia tai epä-sivistyneitä. Tämä on hyvin epäreilua ja alistavaa. Tämä saattaa jopa pahimassa tapauksessa aiheuttaa Suomalaisten massa muuttoon pois esim. Itään tai keski-eurpoopaaan.


    • äijä-

      Tänä vuonna oli kansalaisaloite kielipolitiikan muutoksesta, ja sitä spammattiin joka paikassa netissä, ympäri Suomi 24:n palstoilla ja ketjuissa n. puolen vuoden (6kk) ajan, silti se ei saanut kuin n.20.000 allekirjoittajaa, ja nekin monet nimensä laittaneet olisivat ottaneet nimensä pois, jos olisivat saaneet kielipolitiikasta oikeaa tietoa, eikä aktivistipropagandaa.
      Verrataan esim. eutanasia, tai Malmin lentokenttä aloitteisiin, ne saivat muutamassa viikossa tarvittavan allekirj. määrän eduskunnan käsittelyyn pääsemiseksi. Eli suuri enemmistö kansalaisista ymmärtää tämän maan oikeat ongelmat, ja mitä asioita pitää muuttaa, kielipolitiikka ei ole minkään tason ongelma Suomessa. Aika lapsellista vääristelyä kielimaanikoilta.

      • erilaiset-aloitteet-

        Ei aloitteita voi verrata keskenään noin. On aivan selvä, että kielikysymys ei kosketa enää vanhemmalla iällä olevia, joten allekirjoitukset jäävät nuorille. Jokin asia koskettaa kaikkia, ja jokin asia vain osaa kansalaisista.


      • hoit_su

        juuri noin se menee. Jos kansaa todellakin häiritsisi ruotsinkielen opetus, niin äkkiä olis saatu 50 000 täyteen.


      • flegmaatti
        hoit_su kirjoitti:

        juuri noin se menee. Jos kansaa todellakin häiritsisi ruotsinkielen opetus, niin äkkiä olis saatu 50 000 täyteen.

        Pakkoruotsiin suhtaudutaan kuin luonnonlakiin. Ei kyseenalaisteta sen järkevyyttä.
        Virkamiesruotsi koskettaa vain suhteellisen pientä kansanosaa. Edes kaikki ns. ruotsinkieliset eivät kuitenkaan läpäise sitä suoraan. Asia on todettu käytännössä.

        Kaksikielisyyden kalleudesta ja järjettömyydestå ei suurimmalla osalla kansaa ole mitään käsitystä. Kun asia ei välittömästi, havaittavasti ja tuntuvasti hierrä omaa napaa niin sitä ei ole olemassakaan.


      • hoit_su
        flegmaatti kirjoitti:

        Pakkoruotsiin suhtaudutaan kuin luonnonlakiin. Ei kyseenalaisteta sen järkevyyttä.
        Virkamiesruotsi koskettaa vain suhteellisen pientä kansanosaa. Edes kaikki ns. ruotsinkieliset eivät kuitenkaan läpäise sitä suoraan. Asia on todettu käytännössä.

        Kaksikielisyyden kalleudesta ja järjettömyydestå ei suurimmalla osalla kansaa ole mitään käsitystä. Kun asia ei välittömästi, havaittavasti ja tuntuvasti hierrä omaa napaa niin sitä ei ole olemassakaan.

        Sen verran vielä vastaan, että ihmiset tosiaan osaa ottaa kantaa eutanasiaan ja tasa-arvoinen avioliitto-lakiin, mutta pakkoruotsi on niin vaativa päätös, että sitä ei kukaan ymmärrä☺Mieti nyt itse mitä kirjoitat☺☺☺


      • flegmaatti
        hoit_su kirjoitti:

        Sen verran vielä vastaan, että ihmiset tosiaan osaa ottaa kantaa eutanasiaan ja tasa-arvoinen avioliitto-lakiin, mutta pakkoruotsi on niin vaativa päätös, että sitä ei kukaan ymmärrä☺Mieti nyt itse mitä kirjoitat☺☺☺

        Kommenttisi kuvaa vanhaa totuutta, että vaikka kokemus ja tieto olisivat kielteisiä niin myönteinen tunne ratkaisee mielipiteen.
        Tarvinneeko selvemmin sanoa?
        Olen muuten kymmenien vuosien saatossa miettinyt ko. asiaa riittävästi ja perustan kantani tietoon ja kokemukseen koska asenteellista painolastia ei ole.


      • Ilahduin
        flegmaatti kirjoitti:

        Pakkoruotsiin suhtaudutaan kuin luonnonlakiin. Ei kyseenalaisteta sen järkevyyttä.
        Virkamiesruotsi koskettaa vain suhteellisen pientä kansanosaa. Edes kaikki ns. ruotsinkieliset eivät kuitenkaan läpäise sitä suoraan. Asia on todettu käytännössä.

        Kaksikielisyyden kalleudesta ja järjettömyydestå ei suurimmalla osalla kansaa ole mitään käsitystä. Kun asia ei välittömästi, havaittavasti ja tuntuvasti hierrä omaa napaa niin sitä ei ole olemassakaan.

        Hyvä, flegmaatti, järkeä toit täänne-


      • Finland_Först
        flegmaatti kirjoitti:

        Pakkoruotsiin suhtaudutaan kuin luonnonlakiin. Ei kyseenalaisteta sen järkevyyttä.
        Virkamiesruotsi koskettaa vain suhteellisen pientä kansanosaa. Edes kaikki ns. ruotsinkieliset eivät kuitenkaan läpäise sitä suoraan. Asia on todettu käytännössä.

        Kaksikielisyyden kalleudesta ja järjettömyydestå ei suurimmalla osalla kansaa ole mitään käsitystä. Kun asia ei välittömästi, havaittavasti ja tuntuvasti hierrä omaa napaa niin sitä ei ole olemassakaan.

        Asuimme Ruotsissa, ja muijani on käynyt Suomessa ruotsinkielisiä kouluja,
        hän joutui työpaikalla jopa opettamaan ruotsalaisia ruotsinkielessä, ja sehän oli vaan ruotsalaisten mielestä hauskaa, koska totesivat "flickan kommer från finland och lär oss svenska" ja sit naurettiin ;)

        Mut, tämähän ei ole sitä pakkoruotsia mistä tässä ketjussa on keskustelua.

        Omat lapsenlapset käyvät myös Suomessa ruotsinkielisiä kouluja,
        ja esim. kahdeksanvuotias tyttärenpoika puhuu jo nyt kolmea kieltä,
        vaikka on vasta toisella luokalla peruskoulussa.

        Joten en osaa sanoa onko siitä haittaa että osaa useita kieliä ?

        Ostin juuri itselleni venäjänkielisen näppäimistön,
        jota oppisin venäläiset aakkoset ;)

        Tosin tämä olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten.


    • TYHMIN-ALOTUS-IKINÄ

      Pistelee vihaksi tommonen alottajan tyhjänpäiväinen l ä s s y t y s,
      aivan kuin alotuksen tekijä ei käsittäisi,
      kaikenlainen opiskelu on aina ihmiselle hyödyksi,
      mateemattisten aineitten ja kielten opiskelu erikoisesti,
      koska komunikointi helpottuu ja sivistys taso laajenee,
      onko alotuksen tekijä tavallista tyhmempi ihminen ?

      • alottaja-olet-idiootti

        lisäys,,,,
        sitäpaitsi opiskelu on aina vapaaehtoista, joten alotuksentekijä jääköön tyhmyyden tasolle jos niin haluaa,
        äläkä vaadi että koko suomen kansan pitää tyhmistyä, olla yhtä tyhmä kuin sinä,


    • Minulla on sivistynyt olo.
      Hallitsen sujuvasti molemmat koti-maani kielet, sekä Englannin-kielen.
      Joitain muita kieliä tuppaan kökösti sönköttää.
      Kannatan pakko-Ruotsia.
      Ruotsista taitaa löytyä nuorisollemme töitäkin.
      Suomessa ei kaikiklle riitä puuta hinkattavaksi.

      H.

      • Heja Norge!!
        Du fjäll-höga-nord.

        H.


    • huijattumonesti

      Kyllä meitä suomalaisia huijataan monessa muussa asiassa paljon enemmän ja maristaan niistä, esimerkiksi verotuksesta, maksamme veroja älyttömästi. Katoitteko ohjelmaa missä puhuttiin kevytlevitteistä, siinä vasta huijataan ja kohteena pienet lapset päiväkodeissa. Tässä nyt pari esimerkkiä, joten annetaan sen ruottinkielen olla siinä missä on. Joo..

    • ArvasinMitenKäy

      Katsoin äskettäin tasapuolista lähteestä pakkoruotsin kustannukset. Ne ovat huikeat, niitä salataan kansalaisilta.
      Mitä hyötyä on pakkoruotsista kun ei riitä edes työpaikkaan palvelemaan heitän ruotsinkielisten mielestä. Nämäkin rahat johonkin oikeasti tarpeelliseen.

      • "ArvasinMitenKäy"

        Arvasin että sinulla ei ole kertoa mikä on lähteesi.

        H.


      • "mielikki-mummo"

        Linkin nimi on täysin epä-luotettava.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "mielikki-mummo"

        Linkin nimi on täysin epä-luotettava.

        H.

        Kunhan googletin. Olen seurannut myös Seinäjoen ja Vaasan välistä riittää terveydenhuollosta. Ei ne ruotsinkielisetkään luota siihen että pakkoruotsin oppimäärän suorittaneet pystyisivät palvelemaan heitä. Mielestäni vapaaehtoisesti opiskelevat oppivat kieltä myös kunnolla. Joten turhalta tuhlaukselta tuntuu koko opetus. Jos jollekin on pakkoruotsista ollut hyötyä niin hyvä.
        Olen kuunnellut hurreja pienestä asti, jotain on jäänyt päähänkin kouluruotsin lisäksi.


      • äijä-
        mielikki.mummo kirjoitti:

        Kunhan googletin. Olen seurannut myös Seinäjoen ja Vaasan välistä riittää terveydenhuollosta. Ei ne ruotsinkielisetkään luota siihen että pakkoruotsin oppimäärän suorittaneet pystyisivät palvelemaan heitä. Mielestäni vapaaehtoisesti opiskelevat oppivat kieltä myös kunnolla. Joten turhalta tuhlaukselta tuntuu koko opetus. Jos jollekin on pakkoruotsista ollut hyötyä niin hyvä.
        Olen kuunnellut hurreja pienestä asti, jotain on jäänyt päähänkin kouluruotsin lisäksi.

        Siis, jos opetus on tuottanut huonoja tuloksia, se pitää lopettaa? Tuolla perusteella saisi lopettaa yli puolet oppiaineista. Eiköhän oikea tapa ole parantaa opetusta, jotta tuloksetkin kohenevat.
        p.s. ja väitteet ruotsinopetuksen ja maan kaksikielisyyden kalleudesta ovat vailla pitävää pohjaa ja kunnon perusteita.


    • pitäisi-osata-suomea

      Eikö kukaan ajattele niinpäin, että opetetaanhan kouluissa myös suomen kieltä. Mikä on vialla, ettei suomenruotsalaiset opi sitten millään suomen kieltä edes auttavasti, että pärjäisivät suomalaisten kanssa.

      • yxMielipide

        Kukaan ei koskaan vaadi ruotsinkielisiltä suomenkielen taitoa.
        Kaikki tuntemani ruotsinkieliset osaavat suomea.
        Loppupelissä turhaa koko pakkoruotsi. Ruotsinkielisiä ei taida olla edes yhtä % kansasta.


      • äijä-

        Mihin perustuu väite; kukaan ei koskaan vaadi ruots.kielisiltä suomen kielen taitoa? Ja seuraava lauseesi kauniin epäjohdonmukainen; kaikki osaavatkin suomea...
        Kysyn vaan, miltä tuntuisi jos esim. sairaalassa, oikeudessa, verotoimistossa jne. ei ymmärrettäisikään äidinkieltäsi?? Hoitovirheiden riski kasvaa huomattavasti, jos ei kieli ole hallussa kunnolla.
        Eilen pres. Niinistö hyväksyi uuden ns. sotelain, ja aika poikkeuksellisesti huomautti, ja painotti, että sitä hoitoa on esim. Vaasan ja ympäristön ruotsinkielisten saatava omalla äidinkielellään, kun päivystys osittain siirtyy Vaasasta Seinäjoelle. Perustuslaki takaa tasa-arvoisen kohtelun Suomessa, molemmilla kotimaisilla kielillä, pres. vaatimus on aiheellinen.


      • Silti-

        ''palvelua'' haluavalle ei pakkpruotsi kelpaa!!


      • yksi-pääkieli-
        äijä- kirjoitti:

        Mihin perustuu väite; kukaan ei koskaan vaadi ruots.kielisiltä suomen kielen taitoa? Ja seuraava lauseesi kauniin epäjohdonmukainen; kaikki osaavatkin suomea...
        Kysyn vaan, miltä tuntuisi jos esim. sairaalassa, oikeudessa, verotoimistossa jne. ei ymmärrettäisikään äidinkieltäsi?? Hoitovirheiden riski kasvaa huomattavasti, jos ei kieli ole hallussa kunnolla.
        Eilen pres. Niinistö hyväksyi uuden ns. sotelain, ja aika poikkeuksellisesti huomautti, ja painotti, että sitä hoitoa on esim. Vaasan ja ympäristön ruotsinkielisten saatava omalla äidinkielellään, kun päivystys osittain siirtyy Vaasasta Seinäjoelle. Perustuslaki takaa tasa-arvoisen kohtelun Suomessa, molemmilla kotimaisilla kielillä, pres. vaatimus on aiheellinen.

        Se on nykyään peruutuslaki, koska siihen vedotaan aina kun jonkin lain valmistelut ei mielytä jotakin. Mutta tuo ymmärtäminen on nyt jo hakusessa monessa palvelussa, kun kaikkialla Suomessa on muunmaalaisia ammattilaisia. Jatkuvasti kuulee hoonosoomi selityksiä, joista ei saa Erkkikään selvää. Pitääkö poikkeus tehdä alueella, jossa ei haluta ymmärtää suomen kieltä.

        Kyllä kaksikielisyys on aikansa elänyt perinne, joka täytyy voida muuttaa kustannusten vuoksi.


      • ainanaisensyy
        äijä- kirjoitti:

        Mihin perustuu väite; kukaan ei koskaan vaadi ruots.kielisiltä suomen kielen taitoa? Ja seuraava lauseesi kauniin epäjohdonmukainen; kaikki osaavatkin suomea...
        Kysyn vaan, miltä tuntuisi jos esim. sairaalassa, oikeudessa, verotoimistossa jne. ei ymmärrettäisikään äidinkieltäsi?? Hoitovirheiden riski kasvaa huomattavasti, jos ei kieli ole hallussa kunnolla.
        Eilen pres. Niinistö hyväksyi uuden ns. sotelain, ja aika poikkeuksellisesti huomautti, ja painotti, että sitä hoitoa on esim. Vaasan ja ympäristön ruotsinkielisten saatava omalla äidinkielellään, kun päivystys osittain siirtyy Vaasasta Seinäjoelle. Perustuslaki takaa tasa-arvoisen kohtelun Suomessa, molemmilla kotimaisilla kielillä, pres. vaatimus on aiheellinen.

        Mihin perustuu väite; kukaan ei koskaan vaadi ruots.kielisiltä suomen kielen taitoa? Ja seuraava lauseesi kauniin epäjohdonmukainen; kaikki osaavatkin suomea...<<
        NIINPÄ, MIKSI SITTEN EIVÄT YMMÄRRÄ SUOMEA???


      • äijä- kirjoitti:

        Mihin perustuu väite; kukaan ei koskaan vaadi ruots.kielisiltä suomen kielen taitoa? Ja seuraava lauseesi kauniin epäjohdonmukainen; kaikki osaavatkin suomea...
        Kysyn vaan, miltä tuntuisi jos esim. sairaalassa, oikeudessa, verotoimistossa jne. ei ymmärrettäisikään äidinkieltäsi?? Hoitovirheiden riski kasvaa huomattavasti, jos ei kieli ole hallussa kunnolla.
        Eilen pres. Niinistö hyväksyi uuden ns. sotelain, ja aika poikkeuksellisesti huomautti, ja painotti, että sitä hoitoa on esim. Vaasan ja ympäristön ruotsinkielisten saatava omalla äidinkielellään, kun päivystys osittain siirtyy Vaasasta Seinäjoelle. Perustuslaki takaa tasa-arvoisen kohtelun Suomessa, molemmilla kotimaisilla kielillä, pres. vaatimus on aiheellinen.

        Kysyn vaan, miltä tuntuisi jos esim. sairaalassa, oikeudessa, verotoimistossa jne. ei ymmärrettäisikään äidinkieltäsi?? Hoitovirheiden riski kasvaa huomattavasti, jos ei kieli ole hallussa kunnolla<<<

        Ei meidän suomenkielisten auta valittaa vaikka lääkärit ovat Virosta tai Venäjältä. Monesti en ymmärrä mitään heidän ns. suomenkielestään.
        Pitääkö suomenkielisten opetella vielä Venäjääkin ruotsin lisäksi että saa kunnon palvelua ja tulee ymmärretyksi.
        Itä-Suomessa venäjänkielen opiskelusta olisi jotain hyötyäkin palveluammateissa.


      • Länsi-Tuuli
        mielikki.mummo kirjoitti:

        Kysyn vaan, miltä tuntuisi jos esim. sairaalassa, oikeudessa, verotoimistossa jne. ei ymmärrettäisikään äidinkieltäsi?? Hoitovirheiden riski kasvaa huomattavasti, jos ei kieli ole hallussa kunnolla<<<

        Ei meidän suomenkielisten auta valittaa vaikka lääkärit ovat Virosta tai Venäjältä. Monesti en ymmärrä mitään heidän ns. suomenkielestään.
        Pitääkö suomenkielisten opetella vielä Venäjääkin ruotsin lisäksi että saa kunnon palvelua ja tulee ymmärretyksi.
        Itä-Suomessa venäjänkielen opiskelusta olisi jotain hyötyäkin palveluammateissa.

        Saan sellaisen käsityksen, että joku kieltäisi opiskelemasta Itä-Suomessa venäjänkieltä. Kai sitä sielläkin saa opiskella samoin kun täällä Länsi-Suomessakin.

        Eikö jo olisi aika unohtaa tämmöinen aihe, ei tällä enää vaaleja voiteta.

        Olen käynyt näillä sivuilla jo yli 10-vuotta sitten ensimmäisen kerran,
        ja aina tämä sama aihe pulpahtaa uudelleen ja uudelleen keskusteltavaksi .

        Joten eikö tässä maassa ole muka tärkeämpiäkin aiheita ?

        Kuten mitä maksaa maahanmuutto kokonaisuudessa, ja ketkä sillä tässä maassa rikastuu, nyt ei kait voida enää syyllistää Astrid Thors ?
        kuten PERSUT sitä aiemmin syytti tästä aiheesta.


      • Länsi-Tuuli kirjoitti:

        Saan sellaisen käsityksen, että joku kieltäisi opiskelemasta Itä-Suomessa venäjänkieltä. Kai sitä sielläkin saa opiskella samoin kun täällä Länsi-Suomessakin.

        Eikö jo olisi aika unohtaa tämmöinen aihe, ei tällä enää vaaleja voiteta.

        Olen käynyt näillä sivuilla jo yli 10-vuotta sitten ensimmäisen kerran,
        ja aina tämä sama aihe pulpahtaa uudelleen ja uudelleen keskusteltavaksi .

        Joten eikö tässä maassa ole muka tärkeämpiäkin aiheita ?

        Kuten mitä maksaa maahanmuutto kokonaisuudessa, ja ketkä sillä tässä maassa rikastuu, nyt ei kait voida enää syyllistää Astrid Thors ?
        kuten PERSUT sitä aiemmin syytti tästä aiheesta.

        Ei venäjää kukaan kiellä opiskelemasta. Jos olisi pakkovenäjä niin yhtä huonoin tuloksin ymmärrettäisiin näitä virosta ja venäjältä saapuneita lääkäreitä täällä kun Vaasan ruotsinkieliset pakkoruotsin lukeneita.
        Sehän on selvä että kieliä saa ja pitääkin lukea, mitä enemmän sen parempi.
        Myös maahanmuuttoa on käsitelty täällä paljon, taitaa olla yhtä monta mieltä kuin kirjoittajaa.
        Astrid Thorsista en osaa sanoa mitään, hänestä ei ole kuulunut aikoihin mitään.


    • Itsevaan

      Englanti on maailman yleiskieli. Ruotsinkielen opiskelu on pois kaikesta muusta. Pitäkää uppoava laivanne, minä lähden tammikuussa ulkomaille.

    • Minä ajattelin lähteä Norjaan.
      Siellä kun pärjää monuilla kielillä.
      Ruotsillakin.
      Minä kun osaan Ruotsiakin sujuvasti.
      -
      Norja myy öljyäkin yli-maallisesti.
      Ja Turskaa.
      -
      Norjan vuonoissa on paljon uponneita laivoja.
      Ihan ulko-mailta asti.

      H.

      • oblg

        TERVEMENOA Norjaan!


        Äläkä piä kiirettä takasi.


      • Satku-matkarahoiksi

        Samaa mieltä. Voisin jopa osallistua kustannuksiin, että Hunksin vanha puhkiruostunut Volvon rottelo jaksaa Norjaan saakka.


      • ent.siivoojaparka
        oblg kirjoitti:

        TERVEMENOA Norjaan!


        Äläkä piä kiirettä takasi.

        Netti toimii kyllä Norjassakin.
        Onko sinulla muuta häiriötä ollut hänestä? Onko ehkä käsikopeloinut sääriäsi?


    • llskd

      Täysin turhaan Suomessa opetetaan väkisellä kaikille ruotsia,koska sitä ei tarvita missään,missä ei englannilla pärjää.Ei Ruotsissakaan saa suomalaiset palvelua omalla äidinkielellään,vielä 1990-luvulla joutuivat suomea puhuvat kouluissa vaikeuksiin jos lipsahti yksikin sana suomea sekaan.Ruotsissa on enemmän suomen kielisiä kuin Suomessa ruotsinkielisiä,silti meidän pitää muutamalle ihmiselle pitää järjetön systeemi pystyssä,jos ei ole sukupolvien saatossa oppinut suomea Suomessa .niin jossain vika.Valtiollisissa asioissa tulisi meidän virkamiesten käyttää meidän omaa kieltä,esim Pohjoismaiden Neuvostossa ,sinne tosin tulisi lähettää ruotsin kieltä ymmärtäviä,suomalaisille tästä etua ,muut joutuvat käyttämään tulkkeja tai sitten muuta kuin äidinkieltään.Ruotsin hitaanlainen prinsessa ei erota valtiovierailulla meidän pääkaupunkia Helsingborista,miksei hän puhu suomea.Suomalaisten poliitikkojen tulisi ottaa tehtäväkssen saada suomi Ruotsin viralliseksi kieleksi ruotsin ohella .Ruotsalaisten tekemät poliittiset vierailut tapahtuisivat Suomessa suomen kielellä,tämä pakottaisi ruotsalaiset samalle viivalle meidän kanssa.

      • ent.siivoojaparka

        """Ei Ruotsissakaan saa suomalaiset palvelua omalla äidinkielellään,vielä 1990-luvulla joutuivat suomea puhuvat kouluissa vaikeuksiin jos lipsahti yksikin sana suomea sekaan.""""

        Älähän puputa joutavia!!!

        Ihan varmasti saat Ruotsissa suomenkielistä palvelua missä virastossa tai sairaalassa vain sitä pyydät.

        Minkäslaisiin vaikeuksiin ne suomea puhuvat ovat kouluissa joutuneet "jos lipsahti yksikin sana suomea sekaan."?

        Omat lapseni kävivät täällä Ruotsissa 80-luvulla suomenkielisen ala-asteen rinnakkaisluokkana ruotsinkielisten kanssa. Vielä silloin meidän kunnassa oli suomenkielinen keskiastekin, mutta suomalaisten lasten vähetessä se yhdistettiin ruotsalaiseen luokkaan jatkaen silti kotikielenopetusta suomeksi.

        Nytkin vielä Ruotsissa on suomalaisia kouluja vaikka kaikissa ruotsalaisissa kouluissa ei enää riitäkään suomalaisia lapsia niin paljon, että heistä pystyisi muodostamaan oman luokkansa.

        http://ungfin.se/lankbanken__trashed/sverigefinska-skolor/?lang=fi


    • taloi

      Olisin nänyt Simo Soinin jota ruoskitaan, näkyin Ruotsin TV:ssä.

      Ihmeellisellä tavalla on paljon ollut ohjelmia Suomesta.

      Minullakin oli pakko-- oli kai hyvä olen asunut Ruotsissa kohta 47 vuotta, en koskaan ilman töitä lopetin 58 vuotiaana koska vaimoni tuli sairaaksi ja kuoli vähän yli 2 vuoden jälkeen, kun jäin pois töistä, hoito ja leikkaukset olivat hyviä--syöpä on syöpä.

      • taloi

        Ruotsia ei saa opettaa Suomessa, vain Venäjää koska Suomi on Venäjä tänään!

        Ralli kielet paha korvalle.


    • taloi

      Muistuu nämä kielet. Koulussani oli täysin englannin kielen taitaja vanha yliopiston opettaja, hän oli varmaan paras Suomessa, hänellä koti oli ollut englanti.

      Olin huono kielissä mutta parani, siis oli vain Ruotsi vaikka opettaja oli nolla, talous aihe oli paras. Suomalaisille siis Venäjää.

    • PITÄÄKÖ_muka_JATKAA_

      Ruotsi on sodillaan vallannut Suomen ja alistanut palvelijakseen 1155 -1323.

      Pitääkö sitä jatkaa?

    • Pulp-fictio

      Miksi mä en enää jaksaisi tätä ruotsinkielen jauhamista.
      En ollut hyvä kielissä, mutta ei minua haitannut ruotsin opiskelu eikä nytkään kun on tullut opiskeltua.
      Tämä vöyhötys on tyhmää ajankulua ja tärkeämpien asioiden peittämistä.....onko tämä vain hippusen koulua käyneiden visio.
      Ihan kuin olisi jokin hakemisto, josta otetaan jokin möykkäaihe peittämään jotain tod.tärk. poliittisia päätöksiä.

      • turhasulleonsanoa

        On monia jotka osaavat ruotsia eivätkä silti halua pakkoruotsia.
        Ei ole koulutuksestakaan kiinni vaan ihan realiteeteista, kukaan ei koskaan puhu siitä kuinka paljon pakkoruotsi ja yleensä kaksikielisyys tulee maksamaan.


      • Pulp-fictio
        turhasulleonsanoa kirjoitti:

        On monia jotka osaavat ruotsia eivätkä silti halua pakkoruotsia.
        Ei ole koulutuksestakaan kiinni vaan ihan realiteeteista, kukaan ei koskaan puhu siitä kuinka paljon pakkoruotsi ja yleensä kaksikielisyys tulee maksamaan.

        Ei kaikkea pidä rahalla mitata. Sellainen puoli asiassa on, että miten laaja kurssin tulee olla. Kuvitteleeko nuori vielä itseään virkamiehenä, Uppsalan ekonomina vai turistina Umeåssa.
        Antaahan tämänkin kielen taito mahdollisuuden jatko-opiskella Ruotsissa. Tai voihan nyt mennä töihin Norjaan - eroahan kielissä tosin on, mutta....
        Lapsi, nuori ei voi kaikkea ennakoida, joten aikuisten ei pitäisi päättää raha edellä.


      • Pulp-fictio
        Pulp-fictio kirjoitti:

        Ei kaikkea pidä rahalla mitata. Sellainen puoli asiassa on, että miten laaja kurssin tulee olla. Kuvitteleeko nuori vielä itseään virkamiehenä, Uppsalan ekonomina vai turistina Umeåssa.
        Antaahan tämänkin kielen taito mahdollisuuden jatko-opiskella Ruotsissa. Tai voihan nyt mennä töihin Norjaan - eroahan kielissä tosin on, mutta....
        Lapsi, nuori ei voi kaikkea ennakoida, joten aikuisten ei pitäisi päättää raha edellä.

        Sitten vielä, jos äidinkieli on ruotsi, eikös yo-kirjoituksissa laudatur ole aika helppo juttu, josta saa kivan helposti bojoja, kun menee yliopistoon jne.


      • Pulp-fictio kirjoitti:

        Sitten vielä, jos äidinkieli on ruotsi, eikös yo-kirjoituksissa laudatur ole aika helppo juttu, josta saa kivan helposti bojoja, kun menee yliopistoon jne.

        Niin se menee Suomen-kielelläkin.
        Heja Norge!
        Du gamla och fisa.

        H.


      • Pulp-fictio
        hunksz kirjoitti:

        Niin se menee Suomen-kielelläkin.
        Heja Norge!
        Du gamla och fisa.

        H.

        Griegin Eetun Solveigin laulu on kaunis. Kuuluu laulujen top- kymppiin.
        Älä missään tapauksessa laita soimaan.


      • ent.siivoojaparka
        turhasulleonsanoa kirjoitti:

        On monia jotka osaavat ruotsia eivätkä silti halua pakkoruotsia.
        Ei ole koulutuksestakaan kiinni vaan ihan realiteeteista, kukaan ei koskaan puhu siitä kuinka paljon pakkoruotsi ja yleensä kaksikielisyys tulee maksamaan.

        Miten paljon muut ihan joutavatkin oppiaineet kouluissa tulee maksamaan?

        Moniko tälläkin palstalla olevista on tarvinnut ihan kaikkea sitä, mitä koulussa yritettiin iskeä päähän?
        Kuka on tarvinnut kouluajan jälkeen kaikenlaisia kuutio- ja neliönjuuria? Kolmannenkaan asteen yhtälöitä? Historiallisia vuosilukuja ...?

        Kouluissa on niin paljon kaikenlaista pakko-, pakko-, pakko- ...
        Jo pelkkä keskellä yötä kouluunlähtökin oli pakko, laillista vapaudenriistoa.


      • Pulp-fictio
        ent.siivoojaparka kirjoitti:

        Miten paljon muut ihan joutavatkin oppiaineet kouluissa tulee maksamaan?

        Moniko tälläkin palstalla olevista on tarvinnut ihan kaikkea sitä, mitä koulussa yritettiin iskeä päähän?
        Kuka on tarvinnut kouluajan jälkeen kaikenlaisia kuutio- ja neliönjuuria? Kolmannenkaan asteen yhtälöitä? Historiallisia vuosilukuja ...?

        Kouluissa on niin paljon kaikenlaista pakko-, pakko-, pakko- ...
        Jo pelkkä keskellä yötä kouluunlähtökin oli pakko, laillista vapaudenriistoa.

        Pitäisipä olla ketju, mitä on se yleissivistys,jota koulun pitää antaa.
        Opi oppimaanko olisi eväs?


      • ent.siivoojaparka
        Pulp-fictio kirjoitti:

        Pitäisipä olla ketju, mitä on se yleissivistys,jota koulun pitää antaa.
        Opi oppimaanko olisi eväs?

        Ainakin omista lapsistani huomasin melko varhain, kun kouluun menivät, että kummallakin on hyvä kielipää, mutta ei matikkapäätä yhtään (isäänsä varmaan tulleet, haluan uskoa).
        Sellaisissa tapauksissa mielestäni pitäisi lapsille koulussa antaa vapautus kokonaan kaikesta korkeammasta matikasta kuin alkeellisimmat laskutoimitukset, ehkä yksinkertaisen prosenttilaskun kanssa.
        Matikka pois sellaisilta jo heti kolmos-nelosluokan jälkeen ja tilalle jotain sellaista, mihin heillä on luontaisesti taipumusta vaikkapa muutamaa vierasta kieltä lisää.

        Mitä mieltä on rääkätä ketään sellaisella, mikä ei kiinnosta tippaakaan ja mitä pitää itkun kanssa väkisin yrittää saada mahtumaan päähänsä.
        Sama tietysti sellaisten kanssa, joilla ei ole kielipäätä.

        Vielä lopuksi. Minut olisi pitänyt vapauttaa kemian, fysiikan ja historian opiskelusta. Tilalle vaikka vähän pitemmät välitunnit ja enemmän kuvaamataitoa ja sellaista.


    • PakkoruotsiJaPakkop

      Kyllä on tärkeä aihe 60 palstalle! On se vaan niin kamalaa joutua pakkoruotsia vielä eläkeiän lähestyessä opiskelemaan.

      • Mielikki-mummon-hyvän

        viestin tuon näkyville,
        siinä on sanottu jo se, minkä haluaisin sanoa:

        "Kunhan googletin. Olen seurannut myös Seinäjoen ja Vaasan välistä riittaa terveydenhuollosta. Ei ne ruotsinkielisetkään luota siihen että pakkoruotsin oppimäärän suorittaneet pystyisivät palvelemaan heitä. Mielestäni vapaaehtoisesti opiskelevat oppivat kieltä myös kunnolla. Joten turhalta tuhlaukselta tuntuu koko opetus. Jos jollekin on pakkoruotsista ollut hyötyä niin hyvä.
        Olen kuunnellut hurreja pienestä asti, jotain on jäänyt päähänkin kouluruotsin lisäksi."
        ...
        Tärkeä seikka tuo valtava rahamäärä, mikä tuohon pakottamiseen menee - näinäkin vaikeina aikoina. Myös kaikenlainen kpaperimäärän kääntäminen hurri-murteelle vie rahaa, aikaa ja energiaa.

        Englanti on hyvä yleiskieli, sillä pärjää Euroopassa ja kauempanakin.


      • Pulp-fictio

        Nooo. Tässä iässä voi tarkastella, miten opeteltua taitoa on käyttänyt. Ehkäpä siksi pohditaan tässä.


    • xx88

      Ruotsi on kasvattanut Suomen ajalla. Pakkoa ei saa olla. Suomi ei kerro lähi historiaa ex 1944 mikä on totuus.
      Suomi tänään on.... tavallaan hulluus lähes kaikessa kansalla TV mukana, katson en mukana.

      Ensimmäistä kertaa olen sijoittanut Suomeen koska on aina ollut tunne taloudessa käsittäen koko maailman.

    • Kyllä sinne kouluun joku pakkokin mahtuu, kun muuten on jo niin lepsua.
      opetelkoot vaikka muutaman värssyn ruotsia ulkoa, sillä pärjää jo patkälle, niin minulle on käynyt ja ihan mahottoman mukava on muutamaa osaamaansa sanaa käyttää kun tukholman vanhassa kaupungissa kiertelee.
      Kaikista kivointa on puhua englantia ruotsia ja saksaa ja jokunen ranskakin sikin sokin,tulee niin helppo ja kiva olo kun antaa mennä vaan. Iso onni jos joku jotain siitä sokusta ymmärtää. No joo...

      Missään nimessä ei ruotsia saa poistaa suomen kouluista, kosk englanti on se kieli jonka kaikki oppii muutenkin niin ruotsia voi vähän opiskellaki ja jos oikein on kielipäätä niin sitten venättää ja espanjan como estiä siihen lisäksi.

      Eläköön ruotsin kieli!!!

      • surullistahuomata

        en ole tiennyt että olet NOIN tyhmä.


      • surullistahuomata kirjoitti:

        en ole tiennyt että olet NOIN tyhmä.

        No, jo oli sinunkin korkea aika se huomata
        Ja tuntuu niin kivalta kun kerrot sen noin
        niin minäkin voin sen vaikka tiedoksi saada.

        Siitä huolimatta olen pakkoruotsin suuri kannattaja,
        kannattaisi näin vanhoilla päivillään kerrata ruotsia
        niin sinun kuin minunkin.

        Ihanaa huoletonta päivää sinulle....


      • äijä-
        surullistahuomata kirjoitti:

        en ole tiennyt että olet NOIN tyhmä.

        -nimittelet toista tyhmäksi, kun tämä sanoo mielipiteensä, eikä hauku ketään? Niinpä, on surullista kun jonkun mielestä on sivistynyttä ja fiksua nimitellä eri mielipiteen omaavia.
        Rosaliinille ruusu.


    • Todellakinpaljon

      On monia jotka osaavat ruotsia eivätkä silti halua pakkoruotsia.
      Ei ole koulutuksestakaan kiinni vaan ihan realiteeteista, kukaan ei koskaan puhu siitä kuinka paljon pakkoruotsi ja yleensä kaksikielisyys tulee maksamaan.

      • "Todellakinpaljon"

        Pien-eläkeläiset tulevat paljon kalliimmiksi :)
        Koko-ajan vaativat tyhjästä lisää.
        Vaikka tuskin enää saavat ääntä suustaan.
        -
        "Vägen viker sig icke i onödan"

        H.


      • Pulp-fictio
        hunksz kirjoitti:

        "Todellakinpaljon"

        Pien-eläkeläiset tulevat paljon kalliimmiksi :)
        Koko-ajan vaativat tyhjästä lisää.
        Vaikka tuskin enää saavat ääntä suustaan.
        -
        "Vägen viker sig icke i onödan"

        H.

        Miten määrittelet pieneläkeläisen centeissä vai senteissä?
        Tai miten mittaat pikkusieluisuutta?


    • 7564

      Palomalla niitä nimimerkkejä riittää,

      samoin Suomi-vihaa.

    • Minä katson hyväksi asiaksi että korvaamme Ruotsin-kielisille sen että he aikanaan tekivät meistä kanta-Suomalaisista sivistyneen kansan.

      H.

      • Svedutvalehtelee

        Kun teidän pakkoruotsi-kannatajien juttuja lukee niin tulee ajatelleeksi että kuinka vähän luette historiaa tai teidät on aivopesty. Ruotsin vallan aikaan Suomalainen kulttuuri tuhottiin lähes täysin ja monta muuta pientä kansaa tuhottiin kuten itä-suomessa ollut turkkilais-sukuinen kansa. Sivistys tuli vain Svedu-miehittäjille ja porvareile. Nuijasodan aikaan lähes saimme itsenäisyyden mutta Ruotsalaiset tuhosivat meidät taas ja alistivat. 1700-luvulla suomeen tuli vastarintaliike Ruotsia vastaan jopa, eli ei kyllä hyvää he tuonnut.


      • Svedutvalehtelee kirjoitti:

        Kun teidän pakkoruotsi-kannatajien juttuja lukee niin tulee ajatelleeksi että kuinka vähän luette historiaa tai teidät on aivopesty. Ruotsin vallan aikaan Suomalainen kulttuuri tuhottiin lähes täysin ja monta muuta pientä kansaa tuhottiin kuten itä-suomessa ollut turkkilais-sukuinen kansa. Sivistys tuli vain Svedu-miehittäjille ja porvareile. Nuijasodan aikaan lähes saimme itsenäisyyden mutta Ruotsalaiset tuhosivat meidät taas ja alistivat. 1700-luvulla suomeen tuli vastarintaliike Ruotsia vastaan jopa, eli ei kyllä hyvää he tuonnut.

        "Svedutvalehtelee"

        Älä suotta tee elämästäsi noin vaikeaa.
        Alahan vaikka tutkia kuinka moni sivistynyt on Suomentanut nimensä Ruotsalaisesta.
        Kivi, Leino jne.
        Jos teet itsesi kanssa rehellisesti tuon tutkielman, saatat alkaa ajattelemaan uudella tavalla.
        Niin Kanta-Suomalaisista, kuin Ruotsalaisistakin.
        -
        Ymmärrän kuitenkin jos et.
        Niin usein raaka totuus saa mielen romahtamaan.
        Toisinaan jopa ammuskelemaan kouluissa.
        Kiroilemaan hiljaa kirkoissa.
        Pieraisemaan moskeijassa kinkun-riekaleita.
        Älä sitten tee sitä jos.
        Lyö mieluummin kyynär-päätäsi kiveen.

        H.


      • easyboy-

        Ai isänmssn petturina ois helpompaa?

        /

        Eli siitä yli missä ei ole aitaa.


      • easyboy- kirjoitti:

        Ai isänmssn petturina ois helpompaa?

        /

        Eli siitä yli missä ei ole aitaa.

        "easyboy-"

        Vaikkapa noin.
        Mutta pitää ensin ajatella mitä kenellekin on isän-maa.
        Onko isä hän, joka on säilyttänyt nimensä.
        Vai hän, joka alkoi feikkaamaan.

        H.


      • Kopukkaainisee
        hunksz kirjoitti:

        "Svedutvalehtelee"

        Älä suotta tee elämästäsi noin vaikeaa.
        Alahan vaikka tutkia kuinka moni sivistynyt on Suomentanut nimensä Ruotsalaisesta.
        Kivi, Leino jne.
        Jos teet itsesi kanssa rehellisesti tuon tutkielman, saatat alkaa ajattelemaan uudella tavalla.
        Niin Kanta-Suomalaisista, kuin Ruotsalaisistakin.
        -
        Ymmärrän kuitenkin jos et.
        Niin usein raaka totuus saa mielen romahtamaan.
        Toisinaan jopa ammuskelemaan kouluissa.
        Kiroilemaan hiljaa kirkoissa.
        Pieraisemaan moskeijassa kinkun-riekaleita.
        Älä sitten tee sitä jos.
        Lyö mieluummin kyynär-päätäsi kiveen.

        H.

        Raaka totuus on vapaissa historian kirjoissa teile Ruotsi-Faneile. Ei yleensä 10€ kirjat kovin historian tietämystä paranna. Oliko muka Suomi "sivistynyt Ruotsin ansiota". Tämä on jotenkin outo väite sillä ainoastaan Ruotsin-kieliset saivat käydä koulua ja elää normaalisti mutta suomalaiset ei.


      • Kopukkaainisee kirjoitti:

        Raaka totuus on vapaissa historian kirjoissa teile Ruotsi-Faneile. Ei yleensä 10€ kirjat kovin historian tietämystä paranna. Oliko muka Suomi "sivistynyt Ruotsin ansiota". Tämä on jotenkin outo väite sillä ainoastaan Ruotsin-kieliset saivat käydä koulua ja elää normaalisti mutta suomalaiset ei.

        "Kopukkaainisee"

        Totta.
        Me emme kieltä osanneet/oppineet.
        Joten saimme opetella siinä sivussa.
        Hyvä niin.
        Eikö vain?
        Hyvä siis meille sivistyneille.

        H.


    • Miksimeitärangaistaan

      Aika outoa kun lukee teidän pakkoruotsin kannatajien kirjoitelmia. Tuntuu siltä että olette suljettuna Ruotsiin ja kuvittelette että muualta ei löydy nuorisolle töitä ja muut maat ovat epä-sivistyneitä. Eli sieltä saa mennä hakemaan töitä ja opiskella heidän kieltä mutta muualle ovet ovat lukossa heti ylä-asteela. Eli esimerkiksi 19-vuotias Juuso jolla koulu päivät olivat 8-15 ja harrastukset painovat pääle ja tämän pakkoruotsin takia hän suljetiin ulos globaalista maailmasta eikä tämän takia pysty unelmiensa mukaan mennä opiskelemaan esim: Pietariin tai Lontoseen. Aika outoa että miksi kaikkien muiden maiden lapset saavaat opiskella maailmanlaajuisia kieliä mutta Suomalaiset eivät saa ruotsalaisten tahdon mukaisesti.

      • Te pakkoruotsikitisijät kirjoitatte yleensä niin pakkomielteistä ja sekavaa tekstiä, että tulee tunne että ei halua samaistua ajatusmaailmaanne.

        Vaikka ruotsin pakollinen opiskelu ei ole minulle mitenkään tärkeä asia, kannatan sitä ihan jo teidän fanaatikkojen takia.


      • Justiisa

        Juuri noin typeriä syitä haaskata meidän vähiä varojamme!


      • Sääsketkiukuttelee
        expimot kirjoitti:

        Te pakkoruotsikitisijät kirjoitatte yleensä niin pakkomielteistä ja sekavaa tekstiä, että tulee tunne että ei halua samaistua ajatusmaailmaanne.

        Vaikka ruotsin pakollinen opiskelu ei ole minulle mitenkään tärkeä asia, kannatan sitä ihan jo teidän fanaatikkojen takia.

        Teidän pakkoruottsin kiihkeiden puolustajien perustelut ovat mutu-juttuja eli tunteisiin peristuvaa eikä lakiin tai faktoihin.


      • Tottapuhut

        Kirjoituksesi on aivan oikein. Heidän mielestään muualla ei ole töitä eikä sivistystä.


      • äijä-

        -ruotsalaiset eivät päätä Suomen asioista, ei edes kielipolitiikasta, vaikka niin yrität väittää tuossa. suomenkielinen enemmistö päättää kaikesta tässä maassa, ei mikään, eikä minkäänlainen vähemmistö, sitä kutsutaan enemmistödemokratiaksi.
        -väität myös ettei voi opiskella muita kieliä ruotsin takia? mikä estää? tämä on vapaa maa, kaikilla on oikeus opiskella mitä ikinä haluaa, ei kouluissa sanota oppilaille ettei saa opiskella mitään muuta.


      • Pulp-fictio
        Tottapuhut kirjoitti:

        Kirjoituksesi on aivan oikein. Heidän mielestään muualla ei ole töitä eikä sivistystä.

        Höpsistäpöpsistä.
        Mahdollisuudet on yksi pointti.
        Ja eikös monessa asiassa ole tunnepuolikin aina mukana. Pahako?
        Onko enää pelkästään ruotsinkielisiä kouluja - jos niin montakohan?
        Eikö aika paljon muutosta ole tapahtunut?
        Opetushallitus kait luo valtakunnalliset opetustavoitteet ja suunnitelmat. Satunnainen opetusministeri voi sitten runnoa jonkin ryhmän kanssa omiaan lävitse.
        Suurempi ongelma kuin ruotsinkieli kait paikallisesti on ollut, lakkautetaanko kyläkouluja/lähikouluja ja kuljetetaan lapsia taipaleiden taakse. Toinen suuri ongelma kouluissa on sisäilma ja se
        Ongelma on nyt.
        Kokonaisuuden kannaltahan olisi, että ne pari aikuista = opettajaa liikkuisi. No, lapsosia ei kaikkiin vanhoihin kouluhin tule, koska nuoret muuttavat kaupunkeihin.


    • MIKSIedelleenMIKSI

      Miksi meitä rangaistaan?

      Aika outoa kun lukee teidän pakkoruotsin kannatajien kirjoitelmia.
      Tuntuu siltä että olette suljettuna Ruotsiin ja kuvittelette että muualta ei löydy nuorisolle töitä ja muut maat ovat epä-sivistyneitä.
      Eli sieltä saa mennä hakemaan töitä ja opiskella heidän kieltä mutta muualle ovet ovat lukossa heti ylä-asteela.
      Eli esimerkiksi 19-vuotias Juuso jolla koulu päivät olivat 8-15 ja harrastukset painovat pääle ja tämän pakkoruotsin takia hän suljetiin ulos globaalista maailmasta eikä tämän takia pysty unelmiensa mukaan mennä opiskelemaan esim: Pietariin tai Lontoseen.
      Aika outoa että miksi kaikkien muiden maiden lapset saavaat opiskella maailmanlaajuisia kieliä mutta suomalaiset eivät saa ruotsalaisten tahdon mukaisesti.

      • äijä-

        -etkö sinäkin halua palvelua esim. sairaalassa äidinkielelläsi?..niinkuin ne "hurritkin"?
        -joo, pian alkaa ennusteen mukaan talvi, oikea talvi ja kunnon pakkaset, niinkuin helmikuussa joskus ennenkin oli...pitäs saada uudet rasat, tahtoo sormiin olla kylymä ulkoillessa.


      • Suomalaisten

        hartioille on jäänyt lauma hyväksikäyttäjiä imemään rahojamme.

        He vetoavat ikivanhoihin valtaajan oikeuksiinsa.


    • Suomen-nuoret

      Aika outoa että kaikkien muiden maiden lapset saavaat opiskella maailmanlaajuisia kieliä,
      mutta suomalaiset eivät saa, koska aika ja voimat ja energia menee
      HURRIENpavelu-kielen opetteluyritykseen.

      Mitään vastenmielistä ei opi. Ei varsinkaan PAKKOruotsia.

      Sen sijaan mieluinen kieli, kuten englanti, jää päähän helposti.

      • Miten voi ahistaa noin paljon?

        Jag tänker att du borde fara nu..


      • Pulp-fictio

        Kyllähän kouluissa voi opiskella espanjaakin. Aikuisten pitäisi koulun taustalla yhdessä esittää uusia kieliä. Onhan kouluissa vanhempainliiton edustajat? Vanhempsinilloissa voisi ottaa puheeksi, jos kattavaa kiinnostusta on. Kunnan varallisuudesta paljolti kiinni. Pitäisi olla sitä ruohonjuuritason aktiivisuutta eikä odottaa, että kaikki tulee ylhäältä.
        Kansanopistoissakin voi opiskella. Nykyisin on hyviä natiiviopettajia, jolloin siinä ohessa saa ko. maastakin oheistietoa, sivistävääkin.


    • Skånepåg

      Mut laki, ennen mua syntynyt,
      myös jälkeheni jää." Så även finlandssvenskan :D

      • Justlln-sitä-sä-toivot

        että vanhat privilegiot, epäoikrudenmukaisuudet vain säilyisivät
        !!!

        Itse en haluaisi olla verenimijänä ketään hyväksikäyttämässä ikinä
        !!!


    • Tämän-myös-kokenut

      Aika outoa että kaikkien muiden maiden lapset saavaat opiskella maailmanlaajuisia kieliä,
      mutta suomalaiset eivät saa, koska aika ja voimat ja energia menee
      HURRIENpavelu-kielen opetteluyritykseen.

      Mitään vastenmielistä ei opi. . . Ei varsinkaan PAKKOruotsia.

      Sen sijaan mieluinen kieli, kuten englanti, jää päähän helposti.

    • Ahmedvaimä

      Koko ajan saa kuulla että vanhustenhoidosta leikataan, kustannuksissa säästetään. Mutta pakkoruotsista ja maahanmuuttajista tulevat kustannukset ovat erityissuojeluksessa, ei niistä saa puhuakaan.

      • Hällä.väliä

        miksi puhua kun tiedetään muutenkin.


    • Täytyy vain nähdä että suomalaisten aivojen taso on niin huono että ruotsia on turha opettaa englanti on apinan kieltä jonka oppii kahdessa viikossa. Mistähän maasta tulevat jotka ovat englanninkielisissä uutisissa Suomessa?

      • Oltas.ihmisiksi

        No no Trumppi kertoi totuuksia teistä.


      • Oltas.ihmisiksi kirjoitti:

        No no Trumppi kertoi totuuksia teistä.

        Niin teki.
        Ruotsalaisilla vain silmät pyöreinä, että mitä niistä hän tarkoitti ja miten niin edellistä iltaa, kun sitähän tapahtuu täällä jatkuvasti olipa ilta tai aamu.


    • MUISSA_maissa

      kieltä opiskellaan siksi, että siitä on sille maalle hyötyä, ja opiskelijalle itselleenkin!

    • Mutta-valtaajien-jätös

      räällä, pikku porukka etuoikeutetuiksi itsensä trhneitä vaatii,

      että Suomessa opiskellaan suomenruotsin murretta siksi,

      että tuolle jätökselle on siitä hyötyä, että HEITÄ PALVELLAAN,

      joten he voivat tuntea itsensä paremmiksi.

      Se on väärin !

      !!!

    • Valinnanvapaustärkeä

      Ihan mitä vaan on kehittävää opiskella. Kouluntuntien määrässä vaan tulee raja vastaan. Kaikkea kivaa ja ehkä tarpeellista ei voi ympätä opetusohjelmaan. Pitäisi siis priorisoida pakolliset aineet niihin, mitä oikeasti tullaan tarvitsemaan.

      Mihinkään ammattii ei enää nykyään pääse ilman ammatillista koulutusta. Ammatillisessa koulutuksessa, esim virkamiehen, hitsarin tai matkaoppaan koulutuksessa voidaan keskittyä kieliin, jotka suurella todennäköisyydellä ovat heille tärkeitä. Turha jokaisen tahkota lakisääteistä kieltä peruskoulussa, kun sen voi opiskella poliisikoulussa tai kauppaoppilaitoksessa, kun taas joku toinen keskityy omassa koulutuksessaan oman ammattinsa potentiaalisiin tarpeisiin. Ja tottakai ruotsinkieli on syytä pitää mahdollisena kaikille myös yleissivistävässämkoulutuksessa.

      Ihmisiä edelleenkin muuttaa ulkomaille. Se ei kuitenkaan ole uusille sukupolvilille sama asia kuin ennenvanhaan. Nykyään Ruotsia enemmän kiinnostaa mm. keskieurooppa. Siksi saksa ja ranska ovat tarpeellisempiä kieliä ja venäjä avaa lisää mahdollisuuksia työelämässä. Enää ulkomaille töihin meno ei tarkoita Volvon tehtata, Göteverkeniä tai siivousta Tukholman sairaaloissa.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5115
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3217
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1365
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe