Lamminpään lumous aka. Juicen pata

WalkanKundiStadista

Joskus kauan sitten Leskinen esitti tämän reseptin telkkarissa. Itte en nähnyt mutta silloinen muija raapusteli ylös. Kyseessä on huomattavan mausteinen porsaan suikalepata, ei mitään ihan kevyttä ruokaa vaan tekosyy runsaaseen mausteiden käyttöön.

Minä en tuhlaisi mitään filettä tähän. Maustamaton possun suikaleliha käy hyvin. Itse asiassa mikä tahansa porsaanliha on käytettävissä, jos sen voi suikaloida. Mikäli sika on sinulle saastainen eläin, voit käyttää broileria, tofua, ylä- tai alatoopia.

Ruskista tai kypsennä suikaleet (400 g) pannulla kevyesti öljyssä. Heitä sekaan teelusikallinen inkiväärijauhetta, isompi teelusikallinen kanelia ja tuolta välilltä teelusikallinen karria. (Suosittelen etnisten kauppojen vahvempia mausteita meiran tms. pliisujen versioiden sijaan.) Jos olet kova mausteiden ystävä tai krapulassa niin lisää mausteiden määrää samassa suhteessa. Sekoita hyvin. Tämän jälkeen purista ISON valkosipulin kynnet sekaan. Tämän jälkeen 3 isoa tl dijonisinappia (itse mojautan ruoka- tai jälkiruokalusikallisen) ja purkillinen tai jopa kaksi pyrettä. Hätätapauksessa ketsuppikin käy(nee). Sekoittele tämä sörsseli kunnolla.

Irrottele pannuun tahi kasariin mahdollisesti tarttunut mausteseos desilitralla vettä. Lisää lopuksi purkillinen eli 2 dl (kevyt)kermaa tai kasvisrasvavalmistetta. Juice itse suositteli, että jos haluaa tehdä kevyemmän version niin käyttää valkoviiniä mutta itse en ole tätä testannut. Sen sijaan käytän näitä kevyempiä 7‰ kasvisrasvavalmisteita. Leskinen varmaan kiroilisi Rainbow-kasvisrasvavalmisteelle mutta hänhän kiroili kaikelle!! Keveyttä hakiessani olen myös korvannut osan kermasta maidolla ja/tai vedellä, koska lisäämällä mausteita samassa suhteessa voi liemen määrää kasvattaa, jolloin riisiä tai muuta lisäkettä - kvinoaa, couscousia - saa kostutettua enemmän. Jos nimittäin tulee vedettyä työttömän lamminpääläisen tamperelaisen edullisempaa linjaa niin vähemmän lihaa ja enemmän nestettä. Maito-vesiseoskin menettelee, jos ei jaksa lähteä kerman takia reissulle lähikauppaan.

Sitten sekoitellaan ainekset perusteellisesti, koska sinapin, pyreen ym. liukeneminen kestää tovin. Haudutellaan kunnolla. 20 minuuttia on minimi. Suolan unohtaminen ei ole suurempi vahinko, koska pyhä kolminaisuus inkivääri-kaneli-karri peittää mahdollisen suolan täysin. Mustapippuri puuttuu omasta versiostani, liekö tuolloinen akka yskähtänyt juuri mustanpippurin kohdalla.

Pyreen ja/tai dijonin kanssa ei kannata liioitella, ei oikeastaan valkosipulinkaan kanssa, koska kanelikin on kiva saada maistumaan läpi. Lyhyenä kastikkeenahan tämä on melkoista maustepuuroa, jossa vahvat maut kilpailevat keskenään ja peittävät toisiaan.

Osan lihastahan voisi korvata jollakin sopivalla kasviksella. Mikähän papu tähän sopisi? Kikherneet? No sitten ollaankin jo eri ruoassa mutta reseptien modifiointihan se parasta onkin.

Itse kutsun tätä nimellä Juicen pata ja tämän taustaksi sopii erinomaisesti pispalalaisen kansantaiteilija Mikko Alatalon yhteiskunnallisesti vahvasti kantaa ottava musiikki.

3

1148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rusinako

      No jopas on oiottu alkuperäisestä.

      Possun sisäfilettä, ohuiksi nuijittuina siivuina. Ne paistetaan voissa ja poistetaan pannulta. Samalle pannulle (putsaamatta pannua) kipataan kerma (OIKEA KERMA, ei mikään kasvirasvasonta) ja siihen sekaan nuo mainitsemasi aineet (vettä ei ikinä missään vaiheessa). Tätä keitellään kunnes on sopivan sakeaa.

      Ja kyllä, noiden lisäksi tähän tulee mustapippuria. Liha maustetaan jo yksin pannulla ollessaan suolalla ja mustapippurilla.

      Lihat siis lisätään takaisin kastikkeeseen, kun kastike itsessään on muuten valmista.

      Ja, riisin kanssa. Ei minkään muun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      75
      2300
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1781
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      162
      1639
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1402
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1398
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1271
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      136
      1133
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1083
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1062
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      958
    Aihe