Jt:t- yksi Raamatun tutkijoista irtaantunut lahko

KiintoisaLöytö

Jehovan todistajat-organisaatio on vain yksi Raamatun tutkijoista irtaantunut lahko. Se on niistä suurin, mutta muitakin Russelin perustamasta Raamatun tutkijat-uskonnosta irtaantuneita lahkoja tai yhteisöjä on.

Muissa ryhmittymissä on emouskonnon alkuperäistä nimeäkin käyttäviä. Sen sijaan tuo nykyisin suurin ryhmittymä vaihtoi nimensäkin myöhemmin Jehovan todistajat-nimiseksi.

Lisää tietoa esim tästä linkistä, josta alla lainaustakin:

http://www.uskonnot.fi/yhteisot/view.php?orgId=776


"Raamatuntutkijat

Taustalla vaikuttava perinne: Uudet ja luokittelemattomat yhteisöt

Yhteisön kotikunta: Oulu

Tiivistelmä: Raamatuntutkijat on uskonnollinen liike, joka polveutuu yhdysvaltalaisen pastori Charles Taze Russellin opetuksista ja Vartiotorniseurasta. Hänen seuraajansa kutsuivat itseään "raamatuntutkijoiksi". Russelin kuoleman jälkeen 1916 löyhästi organisoitunut liike hajaantui ja siitä tuli muutama pienempi ryhmä. Suurin yksittäinen Russellin Vartiotorniseurasta kehittynyt yhteisö on Jehovan todistajat, joka sitoutuu Russellin jälkeen liikkeen johtoon nousseen Joseph Franklin Rutherfordin edelleen kehittelemään oppiin.

Vapailla raamatuntutkijoilla ei ole yhteistä organisaatiota vaan kunkin maan ryhmät toimivat itsenäisinä yhteisöinä. Opillisena pohjana ovat Russellin käsitykset, eikä jäseniltä vaadita välttämättä kirkosta eroamista. Russellin oppeihin nojautuu myös Aamunsarastuksen raamatuntutkijain liitto (Dawn Bible Students Association), johon kuuluu Jumalan valtakunnan pikaista saapumista korostavia raamatuntutkiskelupiirejä."

No onko esim tällä Suomessa vaikuttavalla Raamatun tutkijat- yhteisöllä tiukka hallintoelinjohtoinen rakenne, sensuuri ja ankarat rankaisumenetelmät esim ex-jäsenten karttamisineen. Ei todellakaan. Tässä asiassa Raamatun tutkijat eroaa kuin yö ja päivä Jehovan todistajat-järjestöstä, vaikka kummallakin yhteisöllä on sama alkuperä.

Ottamatta kantaa Raamatun tutkijat-yhteisön oppeihin voi ainakin todeta, että tuo yhteisö vaikuttaa hyvin ihmisoikeuksia kunnioittavalta verrattuna Jehovan todistajat-organisaatioon. Mitä tuo liike korostaa toisin kuin Vartiotorniseura:

"Raamatun tutkijat on kirkkokuntiin ja uskontunnustuksiin sitoutumaton yhteisö, joka korostaa jokaisen ihmisen vastuuta henkilökohtaisesti tutkia ja todistaa Raamatun opetusta itselleen. Toimintamuotona on opetuskirjallisuuden ja lehtien toimittaminen Raamatun henkilökohtaisen tutkimisen tueksi."

Nämä nykyiset Raamatun tutkijat vaikuttavat sitoutuvan joka tapauksessa uskomuksissaan Raamatun tutkijat-uskonnon perustajan Russelin näkemyksiin ja opetuksiin.

Sen sijaan Jehovan todistajat-organisaatio sitoutuu Russellin jälkeen liikkeen johtoon nousseen Joseph Franklin Rutherfordin edelleen kehittelemään oppiin ja sittemmin Jt-liikkeen hallintoelin on tehnyt lukuisia isojakin oppimuutoksia (ns kulloinenkin uusi valo on aina voimassa kunnes se todetaan vanhaksi valoksi)

Veikkaisin, että suuri osa nykyisistä Jehovan todistajista ei ole kovinkaan tietoisia siitä, että heidän liikkeensä ei ole se liike, joka nykyään tarkimmin noudattaa Russelin käsityksiä ja joka voisi vahvimmin todisteiden valossa väittää olevansa Russelin perustaman Raamatun tutkijoiden nykyinen ilmentymä.

57

392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KiintoisaLöytö

      Wikipediasta löytyy lisääkin tietoa aiheesta. Seuraava lainaus Wikipediasta:

      "Raamatuntutkijat on uskonnollinen liike, joka polveutui pastori Charles Taze Russellin opetuksista. Hänen seuraajansa kutsuivat itseään "raamatuntutkijoiksi". Russellin kuoleman jälkeen he hajaantuivat, ja heistä tuli muutama pienempi ryhmä. Jotkut ryhmistä ovat lakanneet uskomasta pastori Russellin opetuksiin. Suurin yksittäinen ryhmä, joka polveutuu Raamatuntutkijoista, on Jehovan todistajat. Varsinaisia Raamatuntutkijoita on kuitenkin vielä tuhansia ympäri maailman."


      Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Raamatuntutkijat

      Niin.Charles Russelhan opetti niin eri tavoin Raamatusta verrattuna Jehovan todistajat-organisatioon, että hän joutuisi nykyään varmasti hyvin nopeasti erotetuksi Jt-liikkeestä.

      • aitoraamatuntutkija

        Ja Suomestakin löytyy. Täällä yksi.


      • KiintoisaLöytö
        aitoraamatuntutkija kirjoitti:

        Ja Suomestakin löytyy. Täällä yksi.

        Kiinnostavaa! Haluaisitko kertoa jotain siitä miten teidän yhteisönne opetukset ja käytännöt eroavat Jehovan todistajat-liikkeen opetuksista ja toimintatavoista? Lukisin mielelläni. :)


      • Ihanko Wikipediasta asti olet lähtenyt 'tutkimaan' asiaa.


      • Sieltävoialoittaa
        Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Ihanko Wikipediasta asti olet lähtenyt 'tutkimaan' asiaa.

        Tunnetko asiaa paremminkin kun tunnut sitä niin vähättelevän?


      • Semnaakki

        Rutherford voitti oikeustaistelussa Russellin jäämistön, ja Rutherfordin muutoksiin eivät kaikki raamatuntutkijat alistuneet, mikä johti Rutherfordin toimiin myös tällä perusteella, kuten sotaan raamatuntutkijoiden edelleen käyttämää ristitunnusta vastaan.
        Uudeksi lahkonimeksi valitsi Rutherford yhden vanhatestamentillisista jumalanimistä, Jehovan, ja katsoi hyväksi korostaa sitä ikäänkuin pitäen kaikkia muita Raamatun antamia jumalanimiä huonompina.

        Vallankeskitykseen sisältyi esim. Raamatun vaatiman äänestyksen poistamisen srk:n vanhimpia valittaessa. Yleensä yhdenmukaisuuden vaatimus, joka on täydellinen vartiotornilueskelussa. Todistajien ulkonäkökysymyksissä on hiukan joustoa, esim. jossain päin saatetaan parta suorastaan kieltää, toisella alueella jossain määrin sallia. Russellilla oli tuuhea täysparta, häntä vartiotornit sanovat edelleen "jehovantodistajaksi" - kummallisesti - mutta semmoista pitkää partaa ei kai hyväksytä missään.


      • Sieltävoialoittaa kirjoitti:

        Tunnetko asiaa paremminkin kun tunnut sitä niin vähättelevän?

        En ole koskaan väittänyt että tuntisin sitäpaitsi en vähätellyt asiaa vaan sitä mistä sitä asiaa on lähdetty tutkimaan. Mutta jos minulla ei ole oikeutta omaan mielipiteeseeni pidän tästä lähin suuni kiinni tämmöisissä asioissa.


      • Sieltävoialoittaa
        Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        En ole koskaan väittänyt että tuntisin sitäpaitsi en vähätellyt asiaa vaan sitä mistä sitä asiaa on lähdetty tutkimaan. Mutta jos minulla ei ole oikeutta omaan mielipiteeseeni pidän tästä lähin suuni kiinni tämmöisissä asioissa.

        Mistä sinä aloittaisit tämän asian tutkimisen?


      • tarkastetaan
        Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        En ole koskaan väittänyt että tuntisin sitäpaitsi en vähätellyt asiaa vaan sitä mistä sitä asiaa on lähdetty tutkimaan. Mutta jos minulla ei ole oikeutta omaan mielipiteeseeni pidän tästä lähin suuni kiinni tämmöisissä asioissa.

        Wikipediaan voivat kirjoittaa kaikki, mutta siellä on myös sisäinen kontrolli, joka tosin ei varmasti ole aukoton. Usein siellä on myös lähteet merkitty hyvin, joten niistä voi tarkistaa.

        Mutta, jos tämä ei sinulle käy, niin netistä on saatavana 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun lehtiä, joista voidaan tarkistaa mitä niissä on kirjoitettu.

        Jos sinulla on tietoa jostain mikä wikissä sinusta oli väärin, niin toki voit korjata asian, mielellään myös tänne.

        Mikä noissa wikistä lainaamissani tiedoissa oli sinusta väärin?


      • tarkastetaan

      • KiintoisaLöytö
        Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Ihanko Wikipediasta asti olet lähtenyt 'tutkimaan' asiaa.

        Jos tarkoitit kysymyksesi aloittajalle eli minulle, niin joku muu nyt vastaili Wikipediaan koskien, mutta hän taisi sitten itse lainailla alempana Wikipediaa. Mutta saapa sitä tietenkin muutkin vastailla näkemyksiään, eipä sen puoleen. Se en vaan ollut minä.

        Mutta omasta puolestani haluaisin todeta, että nimimerkkini KiintoisaLöytö liittyi ja viittasi tähän linkkiin, johon en ollut ennen törmännyt:

        http://www.uskonnot.fi/yhteisot/view.php?orgId=776

        Minusta tuo uskonnot Suomessa -sivusto on asiallinen ja jakaa ilmeisesti melkoisen paikkansa pitävää tietoa. Tai en ainkaan nyt alkuunsa muista havainneeni virheitä ainakaan vielä.

        Pidin itselleni kiintoisana löytönä siis sitä, että noita Raamatun tutkijoita on Suomessakin nykyään ihan ryhmäksi tai ryhmiksi asti. (Olin ainakin unohtanut sen, jos olin joskus siitä lukenut.) Aiemmin tiesinkin jo että heitä on ainakin muissa maissa.

        Kyllähän nyt Wikipediankin tiedoista iso osa pitää myös opaikkansa yleensä. Ei tietenkään kaikki, joten pitää muistaa olla kriittinen.

        Mielestäni on hyvä pitää esillä tietoa, että Russelin opetusten perintöä jatkaa tarkemmin kuin Jt-liike nuo monet Raamatun tutkija-ryhmät. Monet Jehovan todistajat eivät ainakaan tule sitä helposti huomanneeksi tai ajatelleeksi ja siitä voi poikia jotain hyödyllistä ja herättelevää ajatustoimintaa Jehovan todistajien melkosen "aivopestyihin" mieliin.

        Netistä aiheesta löytyy enemmänkin tietysti materiaalia, varsinkin englannin kielisiltä sivuilta.


    • aitoraamatuntutkija

      Koska ryhmämme on pieni, emme tarvitse kokoontumistiloja. Kokoonnumme kodeissa. Ei siis ole kokoontumispaikoista kuluja.
      Aloitamme rukouksella, jonka joku aloittaa. Toinen voi siihen jatkaa jos sydämellään on jotain erityistä. Rukousta jatketaan kunnes kaikki ovat saaneet sanottavansa. Sitten laulamme. Sitten luemme raamattua. Joku johtaa raamatunlukua.
      Jos raamatunluvussa on kohta mikä herättää kysymyksiä, keskustelemme siitä.
      Kun on luettu raamattua tarpeeksi (usein 2-3 lukua) pidämme (aina)Herran ehtoollisen.
      Päätämme tilaisuuden lauluun ja loppurukoukseen. Tilaisuus kestää 1-2 tuntia. Kerran viikossa. Useimmiten perjantai iltana.

      • jassoota

        Miten olette suhtautuneet Russellin virheelliseen näkemykseen Jeesuksen paluun suhteen?


      • KiintoisaLöytö

        Kiitos kun kerroit tämän! Monessa suhteessa miellyttävän kuuloisen oloisia kotikokouksia.

        Itsekin olen käynyt paljon (muitten yhteisöjen) kotikokouksissakin ja pidän niitten lämpimästä ja kotoisasta tunnelmasta. Niissä ei ole ollut kuitenkaan koskaan ehtoollisia, vaan olen käynyt muissa isommissa tilaisuuksissa ehtoollisella.

        Voisitko kertoa jonkun verran myös teidän yhteisönne opetuksista? Erityisesti, kun olemme nyt Jt-palstalla, niin toivoisin , että kertoisit erityisesti jonkin verran niistä opetuksista, joissa Raamatun tulkintanne eroaa Jehovan todistajien oppirakennelmasta. Olisi todella kiinnostavaa verrata teidän opetuksianne Jt-organisaation opetuksiin.

        Mitä Raamatun käännöksiä teillä on yleisimmin käytössä?


      • Tolppaliisa

        Muistelisi Herrick Åbergin kirjassaan Nykyajan baabelin orjat maininneen että Sveitsissä olisi yksi erkaantunut ryhmä alkujaan vartiotornilaisia.

        Kun Rutherford voitti oikeustaistelussa Russellin jäämistön, oli tärkeä syy eroamiseen keskusjohtoisuus, aiemmin esim. äänestettiin vanhimmat Raamatun ohjeen mukaisesti. (Nykyvartiotorni kirjoittaa kuin jonkinlaisena hurraahuutona: Enää ei äänestetty !)


      • tattistaVaan
        Tolppaliisa kirjoitti:

        Muistelisi Herrick Åbergin kirjassaan Nykyajan baabelin orjat maininneen että Sveitsissä olisi yksi erkaantunut ryhmä alkujaan vartiotornilaisia.

        Kun Rutherford voitti oikeustaistelussa Russellin jäämistön, oli tärkeä syy eroamiseen keskusjohtoisuus, aiemmin esim. äänestettiin vanhimmat Raamatun ohjeen mukaisesti. (Nykyvartiotorni kirjoittaa kuin jonkinlaisena hurraahuutona: Enää ei äänestetty !)

        Kiintoisa tieto!


    • aitoraamatuntutkija

      Laitan joitain käsityksiämme tähän.
      Koska Jehova vihaa hylkäämistä, niin uskomme että Hän ei ole hylännyt omaa kansaansa, Israelia. Israel on edelleen Hänen silmäteränsä.

      Kristus Jeesus tulee takaisin maanpäälle, kuninkaana ja näkyvänä. Emme usko näkymättömään paluuseen. Ihan samoin kun oli ihmisenä, näkyvänä hän palaa myös näkyvänä.

      Herran ehtoollinen on tarkoitettu sekä pienelle laumalle, että suurelle joukolle.

      Russelin opetuksiin emme kauttaaltaan enää usko. Esim. ennusteluihin vuosista.

      Järjestöä ei VIELÄ ole maanpäällä. On vain seurakunta.

      Uskollinen ja ymmärtäväinen orja on kuka tahansa joka pitää huolta Herran lampaista. Ottaa johdon hengellisen ruoan antamisessa.

      Raamatuntutkija on kuka tahansa raamatun tutkija.
      Käytämme useita eri raamatunkäännöksiä. Esim. 1992 kirkkoraamattua. Ainoan poikkeuksen tekee Jehovan todistajien UM käännös. Se on pamfletti.

      • KiintoisaLöytö

        Kiitos vastauksista. Näihin ajatuksiinne oli oikein kiinnostavaa tutustua.

        Mitä uskotte Jeesuksesta? Onko siinä käsityksessänne eroa Jehovan todistajien käsitykseen?


    • vääriäprofeettoja

      Multa menee nyt jotain varmaan ohi. Jehovan todistajien väärästä ennustelusta on kova meteli, mutta raamatuntutkijoiden ei. Niinpä niin.

      • hetkonenSentään

        Nyt on vasta lähinnä kyselty Raamatun tutkijoiden opetuksista ja toiminnasta. Tuskin on hirveän järkevää antaa kritiikkiä ennen kuin on saanut vielä edes kovin paljoa tietoakaan koko asiasta!


      • harharhaahahrrr
        hetkonenSentään kirjoitti:

        Nyt on vasta lähinnä kyselty Raamatun tutkijoiden opetuksista ja toiminnasta. Tuskin on hirveän järkevää antaa kritiikkiä ennen kuin on saanut vielä edes kovin paljoa tietoakaan koko asiasta!

        No huh huh. Itsehän te täällä narisette todistajien historiasta, ettekä muka tiedä siitä mitään. Russellin mukaan Jeesuksen piti palata vuonna 1914 ja ottaa valta haltuunsa. Näinhän ei käynyt mikä johti aikanaan todistajien oppimuutukseen, jossa Jeesus palasi tuona vuonna näkymättömästi.
        Samoin Russellin mukaan 6000 vuotta Aadamin luomisesta tuli täyteen jo 1800-luvulla. Samainen tapahtuma uusittiin vuonna 1975 Jehovan todistajien toimesta.

        "Nelson Barbour ja Charles Russell molemmat opettivat, että Gizan suuri pyramidi eli Kheopsin pyramidi sisälsi profeetallisia mittoja "pyramidituumissa" jotka osoittivat vuosiin 1874 ja 1914.[13] 1874 perittiin pyramidin 3416 tuumasta [14]. Mittauksen tulosta muutettiin vuonna 1910 3457 tuumaan, osoittamaan vuoteen 1915.[15] Opetus, jonka mukaan Suuri Pyramidi sisälsi profeetallisen mittakaavan raamatullisesta ajanlaskusta, säilytettiin vuoteen 1928"

        "Russell opetti, että kun Jeesus oli näkymättömästi läsnä maapallolla, hänet tehtiin kuninkaaksi vuonna 1878. Russell myös opetti, että vuonna 1878 Kristus herätti kuolleista kaikki "Kristuksessa kuolleet" henkiolennoiksi olemaan hänen kanssaan maan päällä, odottamaan korotusta taivaaseen"

        "elonkorjuutyö kestäisi vuodet 1874–1914 ja tuon ajanjakso päättyisi Harmagedoniin vuonna 1914 edeltäen kaikkien kuolleista herätettyjen pyhimysten keräämisen taivaaseen.

        Kun vuosi 1914 meni ohitse eikä Harmageddonia koskeva odotus toteutunut, Russell muutti vuotta 1914 koskevat ennustukset ulottumaan vuoteen 1915.[18]. Muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa Russell myönsi, että hänen kaikki tulkintansa eivät olleet osuneet oikeaan. [19] Hän kuitenkin uskoi vielä kuolemansa kynnyksellä vuonna 1916, että Euroopassa myrskyävä ensimmäinen maailmansota oli alkua Harmageddonille. [20] Charles Russell kuoli 31. päivänä lokakuuta 1916."

        Russellin kuoleman jälkeen Ruthefordilta uusia päivämääriä.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Jehovan_todistajien_eskatologia


      • HöhNytSulle

        Jotkut Raamatun tutkijoista irtaantuneet Raamatun tutkijat -ryhmittymät ovat muuten Wikipedian mukaan irtisanoutuneet myöhemmin joistakin Russelin opetuksista.

        Jos joku kyselee kiinnostuksesta jostakin uskonnosta/uskonnollisesta yhteisöstö tämän kannattajalta eikä heti tai ollenkaan ala kritisoimaan , kyseleepä ainakin alkuunsa vaan, niin se ei tarkoita sitä, että aiheesta kiinnostunut jotenkin kannattaisi tuota ryhmittymää. Joskus vaan on erittäin kiinnostavaa kuulla jostakin aatteesta suoraan sen kannattajalta. Jos tällöin joku laittaa heti hirmuisen kritiikkivyöryn avoimen kertojan niskaan, niin siihenpä informaation saanti voikin ikävä kyllä joskus jo tyssätä


      • HöhNytSulle
        harharhaahahrrr kirjoitti:

        No huh huh. Itsehän te täällä narisette todistajien historiasta, ettekä muka tiedä siitä mitään. Russellin mukaan Jeesuksen piti palata vuonna 1914 ja ottaa valta haltuunsa. Näinhän ei käynyt mikä johti aikanaan todistajien oppimuutukseen, jossa Jeesus palasi tuona vuonna näkymättömästi.
        Samoin Russellin mukaan 6000 vuotta Aadamin luomisesta tuli täyteen jo 1800-luvulla. Samainen tapahtuma uusittiin vuonna 1975 Jehovan todistajien toimesta.

        "Nelson Barbour ja Charles Russell molemmat opettivat, että Gizan suuri pyramidi eli Kheopsin pyramidi sisälsi profeetallisia mittoja "pyramidituumissa" jotka osoittivat vuosiin 1874 ja 1914.[13] 1874 perittiin pyramidin 3416 tuumasta [14]. Mittauksen tulosta muutettiin vuonna 1910 3457 tuumaan, osoittamaan vuoteen 1915.[15] Opetus, jonka mukaan Suuri Pyramidi sisälsi profeetallisen mittakaavan raamatullisesta ajanlaskusta, säilytettiin vuoteen 1928"

        "Russell opetti, että kun Jeesus oli näkymättömästi läsnä maapallolla, hänet tehtiin kuninkaaksi vuonna 1878. Russell myös opetti, että vuonna 1878 Kristus herätti kuolleista kaikki "Kristuksessa kuolleet" henkiolennoiksi olemaan hänen kanssaan maan päällä, odottamaan korotusta taivaaseen"

        "elonkorjuutyö kestäisi vuodet 1874–1914 ja tuon ajanjakso päättyisi Harmagedoniin vuonna 1914 edeltäen kaikkien kuolleista herätettyjen pyhimysten keräämisen taivaaseen.

        Kun vuosi 1914 meni ohitse eikä Harmageddonia koskeva odotus toteutunut, Russell muutti vuotta 1914 koskevat ennustukset ulottumaan vuoteen 1915.[18]. Muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa Russell myönsi, että hänen kaikki tulkintansa eivät olleet osuneet oikeaan. [19] Hän kuitenkin uskoi vielä kuolemansa kynnyksellä vuonna 1916, että Euroopassa myrskyävä ensimmäinen maailmansota oli alkua Harmageddonille. [20] Charles Russell kuoli 31. päivänä lokakuuta 1916."

        Russellin kuoleman jälkeen Ruthefordilta uusia päivämääriä.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Jehovan_todistajien_eskatologia

        Tuo Raamatun tutkijoitten yhteisö on niin pieni ja harvinainen, että harvoin heihin törmää ja voi haastatella. Saapa nähdä tuleeko enää tuon hyökkäävän oloisen "tietoiskutulvasi " jälkeen ketään siitä ryhmästä vastailemaan kysymyksiin. Sosiaalinen tilannetaju olisi suotavaa näilläkin palstoilla!


      • Eiharvinaista

        Netissä on joskus näkynyt Puolan raamatuntutkijoiden kutsu konventtiinsa


      • kaisensaasanoa
        HöhNytSulle kirjoitti:

        Jotkut Raamatun tutkijoista irtaantuneet Raamatun tutkijat -ryhmittymät ovat muuten Wikipedian mukaan irtisanoutuneet myöhemmin joistakin Russelin opetuksista.

        Jos joku kyselee kiinnostuksesta jostakin uskonnosta/uskonnollisesta yhteisöstö tämän kannattajalta eikä heti tai ollenkaan ala kritisoimaan , kyseleepä ainakin alkuunsa vaan, niin se ei tarkoita sitä, että aiheesta kiinnostunut jotenkin kannattaisi tuota ryhmittymää. Joskus vaan on erittäin kiinnostavaa kuulla jostakin aatteesta suoraan sen kannattajalta. Jos tällöin joku laittaa heti hirmuisen kritiikkivyöryn avoimen kertojan niskaan, niin siihenpä informaation saanti voikin ikävä kyllä joskus jo tyssätä

        Väärä ennustus on väärä ennustus.


      • HöhNytSulle
        kaisensaasanoa kirjoitti:

        Väärä ennustus on väärä ennustus.

        No juu, kyllähän sitä saa, mutta ei joka tilanteessa ainakaan heti alkuunsa kannattaisi. :)


      • HöhNytSulle
        HöhNytSulle kirjoitti:

        No juu, kyllähän sitä saa, mutta ei joka tilanteessa ainakaan heti alkuunsa kannattaisi. :)

        Viittasin siis nimimerkkiisi "kaisensaasanoa" ;)


      • oikeinluvankanssa
        HöhNytSulle kirjoitti:

        Viittasin siis nimimerkkiisi "kaisensaasanoa" ;)

        Ymmärsin. Mutta kun se nyt vaan on niin, että väärä ennustus on väärä ennustus, lukumäärällä ei ole merkitystä muuten, paitsi että toistuvat väärät ennustukset ovat jo sitten naurettavia.
        Juutalaiset muuten ovat hiukan eri mieltä noista väärän profeetan määreistä. Oikea profeetta on sellainen joka antaa positiivisen ennusteen ja se sitten tapahtuu. Perusteluna on se, että huonoja juttuja kuka tahansa pystyy ennustelemaan. Jotain tuollaista muistaakseni.


      • HöhNytSulle
        oikeinluvankanssa kirjoitti:

        Ymmärsin. Mutta kun se nyt vaan on niin, että väärä ennustus on väärä ennustus, lukumäärällä ei ole merkitystä muuten, paitsi että toistuvat väärät ennustukset ovat jo sitten naurettavia.
        Juutalaiset muuten ovat hiukan eri mieltä noista väärän profeetan määreistä. Oikea profeetta on sellainen joka antaa positiivisen ennusteen ja se sitten tapahtuu. Perusteluna on se, että huonoja juttuja kuka tahansa pystyy ennustelemaan. Jotain tuollaista muistaakseni.

        Tietenkin väärä ennustus on väärä ennustus. Mutta ennen kuin siitä tai muusta kritiikin aiheista olisi ollut järkeä lähteä intoilemaan, olisi ollut kiva saada tilaisuus lukea tuon Raamatun tutkijan omaa kertomusta uskonnostaan. Nyt hän ilmeisesti lopetti jo hyvin nopeasti osallistumisen tähän keskusteluun. Miksi niin kiire kritiikkiin ennen kuin Raamatun tutkija ehti edes vielä itse paljoakaan kertoa uskonnostaan saati vastailla joihinkin lisäkysymyksiin. Sitä tässä harmittelin.


      • tervemenoa.3
        HöhNytSulle kirjoitti:

        Tietenkin väärä ennustus on väärä ennustus. Mutta ennen kuin siitä tai muusta kritiikin aiheista olisi ollut järkeä lähteä intoilemaan, olisi ollut kiva saada tilaisuus lukea tuon Raamatun tutkijan omaa kertomusta uskonnostaan. Nyt hän ilmeisesti lopetti jo hyvin nopeasti osallistumisen tähän keskusteluun. Miksi niin kiire kritiikkiin ennen kuin Raamatun tutkija ehti edes vielä itse paljoakaan kertoa uskonnostaan saati vastailla joihinkin lisäkysymyksiin. Sitä tässä harmittelin.

        No kuka sinua estää ottamasta heihin yhteyttä tai menemään heidän tilaisuuksiinsa, jos se kiinnostaa. Väärä ennustus on väärä ennustus. Piste.


      • HöhNytSulle
        tervemenoa.3 kirjoitti:

        No kuka sinua estää ottamasta heihin yhteyttä tai menemään heidän tilaisuuksiinsa, jos se kiinnostaa. Väärä ennustus on väärä ennustus. Piste.

        Ottaisi liikaa aikaa ja vaivaa, koska en ole liittymässä Russelin opetuksia kannattavaan ryhmittymään kuitenkaan. Olisi vain ollut kiinnostavaa ja helppoa saada lukea enemmänkin näin näppärästi netin kautta ensi käden tietoa ryhmän opetuksista ja toimintatavoista ihan oikealta Raamatun tutkijat-ryhmän jäseneltä, uskoisin näin.


      • onkotästäkyse
        HöhNytSulle kirjoitti:

        Ottaisi liikaa aikaa ja vaivaa, koska en ole liittymässä Russelin opetuksia kannattavaan ryhmittymään kuitenkaan. Olisi vain ollut kiinnostavaa ja helppoa saada lukea enemmänkin näin näppärästi netin kautta ensi käden tietoa ryhmän opetuksista ja toimintatavoista ihan oikealta Raamatun tutkijat-ryhmän jäseneltä, uskoisin näin.

        No löydät sitä tietoa kyllä netin kautta muutenkin. Ihmettelen tätä intoasi mainostaa raamatuntutkijoita yht'äkkiä. Johtuuko se kenties siitä, että raamatuntutkijoille kirkkoon kuuluminen on sallittua? Eli väärä profeetta onkin anteeksiannettava juttu, jos kirkkoon kuuluminen on ok?


      • HöhNytSulle
        onkotästäkyse kirjoitti:

        No löydät sitä tietoa kyllä netin kautta muutenkin. Ihmettelen tätä intoasi mainostaa raamatuntutkijoita yht'äkkiä. Johtuuko se kenties siitä, että raamatuntutkijoille kirkkoon kuuluminen on sallittua? Eli väärä profeetta onkin anteeksiannettava juttu, jos kirkkoon kuuluminen on ok?

        Nykyaikamme Raamatun tutkijat-asia kannattaa pitää esillä jo ihan siitä syystä, että aivopestyillä Jehovan todistajilla alkaisi vähän raksuttaa, että kaikki ei olekaan ihan niin kuin hallintoelin yrittää antaa asioista kuvaa. Voisi olla Jehovan todistajille valaiseva oivallus, että he eivät olekaan niitä varsinaisia Russelin aloittaman työn uskollisimpia jatkajia vaan ennemminkin nämä "sisarlahkot", joiden opetus on paljon lähempänä sitä, mitä Russel opetti ja piti oikeana.

        Russel potkaistaisiin pois Jehovan todistajista, mutta ei nykyisistä Raamatun tutkijoista. Ihmisoikeudetkin vaikuttavat toetutuvan ihan mallikkaasti nykyisten Raamatun tutkijoiden parissa. Sen sijaan Jehovan todistajat-järjestö on oikea painajainen ihmisoikeuksien toteutumisen(kin) kannalta.

        Sen sijaan ajattelen toki, että väärien ennustelujen kroonisen julistajan (Russel) seuraaminen ja ihannoiminen hyvänä opettajana ei ole sen paremmin oikea juttu oli lahko tai liike mikä tahansa. Väärin se on joka tapauksessa.

        Ja JOS noissa "sisarlahkoissakin"opetetaan , että Jeesus on enkeli Mikael ja kielletään Jeesuksen Jumaluus yms vakavaa harhaoppia, niin eipä hyvältä senkään suhteen opetus vaikuta, vaikka joissakin muissa asioissa Raamatun tutkijat ovatkin löytäneet raamatullisemmat opetukset kuin mitä Jt-lahko.

        Todella outoa olisi, jos Raamatun tutkijat samaan aikaan opettaisivat, että Jeesus ei ole Jumala, mutta joku heistä saattaisi haluta kuulua johonkin kristikunnan kirkkoonkin, jotka kaikki opettavat kuten Joh 1:1 opettaa eli, että Jeesus on Jumala.

        Siinä olisi kyllä täysin sovittamaton ristiriita, jos joku kuuluisi samalla virallisesti johonkin kristikunnan kirkkoon paljastamatta todellista kantaansa, että kuuluukin jotenkin omasta mielestään vapaamuotoisesti johonkin Raamatun tutkijat-ryhmittymään, jotka opettavat ihan yhteen sopimattomasti tämän kanssa (mikäli opettavat samoin kuin J.t-lahko Jeesuksesta).

        Mutta kaikenlaista tapahtuu.

        Minä olen monistakin syistä todella kiinnostunut Raamatun tutkijoitten opeista ym, mutta se ei tietenkään millään muotoa tarkoita sitä, että jotenkin kannattaisin tai tukisin niitä ryhmittymiä.

        Mutta täytyy nostaa hattua Raamatun tutkijat- ryhmittymille siitä, että ihmisoikeudet vaikuttavat toteutuvan niissä tosiaan tuhat kertaa paremmin kuin Jt-lahkossa, joka on onnistunut vääntämään nekin asiat kieroon, joissa Russel sattui osumaan oikeaan. Russelhan ei esim pitänyt raamatullisena eikä oikeana sellaista ex-jäsenien karttamisrangaistusta, jota Jt-lahko harjoittaa.


    • kirkastuukosittenkään

      Nämä "sisarlahkot" ovat olleet vartiotorniuskonnossa torjuttu asiassa, liittyy siihen omkuvan kaunisteluun, että oltaisiin esim. oikeassa, onnellisia, ym. ja ei olisi siis mitään sisarlahkojakaan, koskei olisi aihetta.

      Vartiotorni muuttaa niin suuresti jatkuvasti sitä sanomaansa, että eristyksissä olleilla alueilla eivät vanhat todistajat tunnista uusia vartiotorneja oman uskontonsa lehdiksi, kuten itä-Euroopassa kun se 1990 alussa vapautui.
      Muutoksen oikeuttamisoppikin on vartiotorniseurassa luotu, valon kirkastuminen.

      • NiinpäJuurikin

        Niin, tämä on tärkeä pointti!

        Ja näitten "sisarlahkojen" huomaaminen voi saadakin joidenkin Jt-liikkeeseen kuuluvien ajattelua hieman heräämään.

        Puolisoni kertoi lukeneensa jostain kirjasta, että tämän kirjoittaja oli alkanut herätä tajuamaan Jt-liikkeen todellisen tilan löydettyään tietoja näistä "sisarlahkoista" ja tuon prosessin seurauksena hän pääsi erkaantumaan Jt-lahkosta.

        En yhtään ihmettele, miksi nämä "sisarlahkot" ovat yksi Vartiotorniseuran pimitettyjä ja torjuttuja tabu-asioita.

        Eipä ole näkynyt Vartsikoissa artikkeleita, joissa verrataan Jt-liikkeen ja Russelin opetuksiin tarkemmin pohjautuvien Raamatun tukijoiden opetusten eroja yms.

        Nykyiset Raamatun tutkijat (jotka seuraavat uskollisemmin Russelin opetuksia eivätkä Rutherfordin kuten Jt-lahko) kuuluvat Jt-lahkon mielestä ilmeisesti ns Suureen Babyloniin, mutta Russel (jonka he ovat tavallaan omineet ) ei tietenkään heistä kuulunut suureen Babyloniin . Mielenkiintoista "logiikkaa", jos se Jt-lahkolla näin menee.


      • oletvale-exä
        NiinpäJuurikin kirjoitti:

        Niin, tämä on tärkeä pointti!

        Ja näitten "sisarlahkojen" huomaaminen voi saadakin joidenkin Jt-liikkeeseen kuuluvien ajattelua hieman heräämään.

        Puolisoni kertoi lukeneensa jostain kirjasta, että tämän kirjoittaja oli alkanut herätä tajuamaan Jt-liikkeen todellisen tilan löydettyään tietoja näistä "sisarlahkoista" ja tuon prosessin seurauksena hän pääsi erkaantumaan Jt-lahkosta.

        En yhtään ihmettele, miksi nämä "sisarlahkot" ovat yksi Vartiotorniseuran pimitettyjä ja torjuttuja tabu-asioita.

        Eipä ole näkynyt Vartsikoissa artikkeleita, joissa verrataan Jt-liikkeen ja Russelin opetuksiin tarkemmin pohjautuvien Raamatun tukijoiden opetusten eroja yms.

        Nykyiset Raamatun tutkijat (jotka seuraavat uskollisemmin Russelin opetuksia eivätkä Rutherfordin kuten Jt-lahko) kuuluvat Jt-lahkon mielestä ilmeisesti ns Suureen Babyloniin, mutta Russel (jonka he ovat tavallaan omineet ) ei tietenkään heistä kuulunut suureen Babyloniin . Mielenkiintoista "logiikkaa", jos se Jt-lahkolla näin menee.

        Ei niissä ole tietysti artikkeleita ajalta ennen suuria oppimuutoksia. Mutta Russellia niissä kutsutaan edelleen veli Russelliksi. Veli Russell ja vuosi 1914 kuuluvat teksteihin, tosin ei niin kuin Russell oli asian esittänyt vaan että hän odotti jotain suurta tapahtuvaksi 1914.
        Ajatella, olet muka ollut todistaja etkä tuota tiedä.

        Mikähän saisi sinut heräämään ja huomaamaan oman uskonlahkosi sudenkuopat.


      • Vähähurskas

        Russell ennusti maailmanlopun vuodeksi 1914, sen vahvisti hänen mielestään muinaisegyptiläisen uskonnon pyhän monumentin pyramidin mitat.
        Mutta Vartiotornia uudistettiin v. 1914 jälkeen, maailmanloppu olisi 1915. Tuon vuoden jälkeen taas 1918. 1925 oli Rutherfordin. Hän asui talossa jonka vartiotoriseura oli rakennuttanut 1925 kuolleista nousevia Israelin patriarkkoja varten.
        1935 hän näki unta että taivas on täynnä. Se otettiin vartiotorniinkin, ja myös vuosikirjoihin taivaaseen menevien elossa olevien henkilöiden lukumäärä. He nimittäin kirjoittautuvat asiaa varten vartiotorniseuran pitämään kortistoon.

        Nyt kuitenkin viime vuosina taivaaseen menevien lukumäärä on vuosikirjoissa lisääntynyt voimakkaasti. Puhuvatko todistajat tästä ilmiöstä keskenään ?


      • Hupaisaa
        oletvale-exä kirjoitti:

        Ei niissä ole tietysti artikkeleita ajalta ennen suuria oppimuutoksia. Mutta Russellia niissä kutsutaan edelleen veli Russelliksi. Veli Russell ja vuosi 1914 kuuluvat teksteihin, tosin ei niin kuin Russell oli asian esittänyt vaan että hän odotti jotain suurta tapahtuvaksi 1914.
        Ajatella, olet muka ollut todistaja etkä tuota tiedä.

        Mikähän saisi sinut heräämään ja huomaamaan oman uskonlahkosi sudenkuopat.

        Sekoitat näköjään koko ajan eri kirjoittajia toisiinsa.


      • enpätaida
        Hupaisaa kirjoitti:

        Sekoitat näköjään koko ajan eri kirjoittajia toisiinsa.

        Eikö raamatuntutkijoita saa arvostella?


      • leprotius

        Niin, jos jehovakanavuus (vartiotoriseuran johtajan / johtoelimen itsetehostuksellinen oma kutsumanimensä) on olemassa ?
        Kelle se kuuluu ?
        Millä se todistetaan ? Kun näin sanotaan, onko todistusvelvollisuutta ?
        Vartiotorni sanoo, mutta tarkoitus on että on jo siinä tilassa, että kysymyksestäkin seuraa mökötystuomio. Ihmissuhteethan on ulkopuolisiin jo painostettu katkaisemaan.


      • Hupaisaa
        enpätaida kirjoitti:

        Eikö raamatuntutkijoita saa arvostella?

        Kuka sellaista on väittänyt.


      • NiinpäJuur
        leprotius kirjoitti:

        Niin, jos jehovakanavuus (vartiotoriseuran johtajan / johtoelimen itsetehostuksellinen oma kutsumanimensä) on olemassa ?
        Kelle se kuuluu ?
        Millä se todistetaan ? Kun näin sanotaan, onko todistusvelvollisuutta ?
        Vartiotorni sanoo, mutta tarkoitus on että on jo siinä tilassa, että kysymyksestäkin seuraa mökötystuomio. Ihmissuhteethan on ulkopuolisiin jo painostettu katkaisemaan.

        Hyviä kysymyksiä!


      • etoleexä
        NiinpäJuur kirjoitti:

        Hyviä kysymyksiä!

        Lopeta aloituksen sotkeminen, sinut tunnistetaan kyllä.
        Kärsitkö jostain pakkomielteisestä oireyhtymästä?


      • NiinpäJuur
        etoleexä kirjoitti:

        Lopeta aloituksen sotkeminen, sinut tunnistetaan kyllä.
        Kärsitkö jostain pakkomielteisestä oireyhtymästä?

        Tosi pahasti sekoitat asioita. Minä olen ex-Jt. Ei sillä, että olisin Jt-taustastani ylpeä. En todellakaan ole.


      • buahahhahahaha
        NiinpäJuur kirjoitti:

        Tosi pahasti sekoitat asioita. Minä olen ex-Jt. Ei sillä, että olisin Jt-taustastani ylpeä. En todellakaan ole.

        En toki sekoita, sinä nyt vaan et ole exä. Se ei ole sekoittamista.

        Russell muuten arvosteli ankarasti kirkon yleisiä oppeja, kolminaisuus mukaan lukien ;]


      • HarhaanHeilläHeitti
        buahahhahahaha kirjoitti:

        En toki sekoita, sinä nyt vaan et ole exä. Se ei ole sekoittamista.

        Russell muuten arvosteli ankarasti kirkon yleisiä oppeja, kolminaisuus mukaan lukien ;]

        Eipä muuten yhtään ihme, kun ottaa huomioon miten Russel muutenkin sekoili pyramidin käytävien mittoineen ja väärine ennustuksineen. Russel meni pahasti harhaan lukuisissa asioissa ja johdatti harhaan miljoonia perässään. Sääli, että aikaan saava mies sai aikaan niin paljon haittaa ja vahinkoa.

        Mutta Rutherford se vasta pahat seuraukset saikin aikaan: Mies imi Russelilta paljon vääristyneitä järkeilyjä, mutta kehitteli sitä soppaa vielä potenssiin kymmenen , niin että ihmisoikeudetkin menivät hänen seuraajiltaan roskakoppaan.


      • FiksaationsaKullakin
        buahahhahahaha kirjoitti:

        En toki sekoita, sinä nyt vaan et ole exä. Se ei ole sekoittamista.

        Russell muuten arvosteli ankarasti kirkon yleisiä oppeja, kolminaisuus mukaan lukien ;]

        Ilmeisesti kognitiivista dissonanssia taholtasi. Jos joku ei vastaa käsitystäsi ex-Jehovan todistajasta, hän ei muka voi olla exä. No maailma nyt ei vaan satu pyörimään sinun napasi ympärillä eikä satu vastamaan sinun harhaisia käsityksiäsi.


      • oletinisijä
        FiksaationsaKullakin kirjoitti:

        Ilmeisesti kognitiivista dissonanssia taholtasi. Jos joku ei vastaa käsitystäsi ex-Jehovan todistajasta, hän ei muka voi olla exä. No maailma nyt ei vaan satu pyörimään sinun napasi ympärillä eikä satu vastamaan sinun harhaisia käsityksiäsi.

        No tuo nyt ei ole ollut koskaan Jehovan todistaja. En aio lähteä tukemaan sinun tai hänen valheitaan. Teikäläiset nyt muutenkin täällä valehtelusta tunnetaan.
        Et edes ymmärrä mitä kognitiivinen dissonanssi tarkoittaa. Jos ymmärtäisit et olisi jatkuvasti paasaamassa uskonkäsityksiäsi.
        Jeesus kuoli jo kauan sitten, jos oli edes olemassa. Missään tapauksessa kyseessä ei ollut minkään jumalan persoona ;]


      • TaasTuotaSamaa
        oletinisijä kirjoitti:

        No tuo nyt ei ole ollut koskaan Jehovan todistaja. En aio lähteä tukemaan sinun tai hänen valheitaan. Teikäläiset nyt muutenkin täällä valehtelusta tunnetaan.
        Et edes ymmärrä mitä kognitiivinen dissonanssi tarkoittaa. Jos ymmärtäisit et olisi jatkuvasti paasaamassa uskonkäsityksiäsi.
        Jeesus kuoli jo kauan sitten, jos oli edes olemassa. Missään tapauksessa kyseessä ei ollut minkään jumalan persoona ;]

        Kukaan tässä ketjussa ei ole paasannut mitään uskonkäsityksistään. Sen sijaan jollakin on nyt selvästikin joku pakkomielle ja juuttuminen päällä. Muistuttaa tosi paljon tämän blogin kirjoittajan kommunikointia:

        https://veljesseura-jehovan-todistajat.vuodatus.net


      • niinkuulemma
        TaasTuotaSamaa kirjoitti:

        Kukaan tässä ketjussa ei ole paasannut mitään uskonkäsityksistään. Sen sijaan jollakin on nyt selvästikin joku pakkomielle ja juuttuminen päällä. Muistuttaa tosi paljon tämän blogin kirjoittajan kommunikointia:

        https://veljesseura-jehovan-todistajat.vuodatus.net

        eiköhän tällä palatalla ole oikeus itse valikoida keskustelunsa.
        jeesus on kuollut.


      • AsiatontaTuollainen
        niinkuulemma kirjoitti:

        eiköhän tällä palatalla ole oikeus itse valikoida keskustelunsa.
        jeesus on kuollut.

        Se ei ole mitään keskustelua, että jankkaa toisista keskustelijoista, että nämä eivät ole ex-todistajia. Se on häiriköintiä, jonka loppumista tällä palstalla on toivottu jatkuvasti kommenteissa kuten myös noitten asiattomien (ateististen iskulause-)välihuuteluitten loppumista. Jotkut eivät näköjään osaa lopettaa ajoissa ennen kuin tulevat kuuluisiksi häiriköitsijöiksi. Kaipa se kuuluisuus ja näkyvyys on joillekin erityisen tavoittelemisen arvoista, vaikka sitten edes negatiivisen kautta.


      • turhaatrollaamista
        AsiatontaTuollainen kirjoitti:

        Se ei ole mitään keskustelua, että jankkaa toisista keskustelijoista, että nämä eivät ole ex-todistajia. Se on häiriköintiä, jonka loppumista tällä palstalla on toivottu jatkuvasti kommenteissa kuten myös noitten asiattomien (ateististen iskulause-)välihuuteluitten loppumista. Jotkut eivät näköjään osaa lopettaa ajoissa ennen kuin tulevat kuuluisiksi häiriköitsijöiksi. Kaipa se kuuluisuus ja näkyvyys on joillekin erityisen tavoittelemisen arvoista, vaikka sitten edes negatiivisen kautta.

        Omasta mielestäsi tietysti omat häirikkökommenttisi ovat asiakeskustelua. Sinä nyt et ole ex-todistaja ja sillä hyvä. Muutan näkemykseni riittävistä todisteista.


      • LopetaHäiriköintisiHelel
        turhaatrollaamista kirjoitti:

        Omasta mielestäsi tietysti omat häirikkökommenttisi ovat asiakeskustelua. Sinä nyt et ole ex-todistaja ja sillä hyvä. Muutan näkemykseni riittävistä todisteista.

        Kukaan ei ole kiinnostunut muutatko mielipiteitäsi suuntaan tai toiseen. Ihan sama. Ja sehän sinua sapettaakin. Seurasi ei kiinnosta, keskustelun aloitus yrityksesi eivät kiinnosta. Mielipiteesi eivät kiinnosta. Niinpä trollaat ja häiriköit joka välissä.


    • tusmikätus

      Pahanilmanlintu leprotius on taas irti. Haaskaat aikaasi täällä, ei sinua kukaan usko. Ihmetyttää jo saatko elatuksesi tästä touhustasi.

      • hyvänilmansanoma

        Sehän kävi Jeesus Vartiotornin kertomana kehumassa lahkoa vartiotorniseuralle v. 1918.
        Kukas se tusmikätusia kehuu ?
        Vainko normit ylittävistä kenttätyörapporteista kehutaan ?


    • legni

      Verrataanpa täällä kirjoittavien 'uudestisyntyneiden' uskontojen historiaa. Pystyykö enää laskemaankaan, kuinka monta eri haaraa niistä on? Ja sitä riitelyä, mikä niiden välillä vallitsee. Toisten jatkuva rissaaminen onnistuu siitä huolimatta.

    • tiedo

      Hyvänilmansanoma tietää varmaan, että kirjoituksensa on pelkkää ilkeää vääristelyä. Vaikea ymmärtää, mistä syystä, ei ainakaan hyvästä sydämestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3441
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      179
      1498
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1267
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1142
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      815
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      792
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      779
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      46
      765
    Aihe