Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kuinka luetaan uutisia, osa 1.

Medialukutaito-ope

Aattelin nyt täs vähän opettaa teille joillekin medialukutaitoa siten kun mä sen itse teen, koska monella näkyy olevan nii hakusessa et syötte kyseenalaistamatta kaiken palturin joka teille tuputetaan naaman eteen.

Ihan ensinnäkin: Epäilkää, ja kyseenalaistakaa ihan JOKA lause minkä luette, ja ennekaikkea oppikaa lukemaan myös rivien välistä, ja miettikää et mitä mahdollisesti on jätetty sanomatta!

Ja sit käytännön harjotuksiin. Valkkasin ihan rändömisti (ihan vaan ekan) uutisen malliks ny tuolta YLEn uutissaitilta (koska niitten kans tää EI VOI mennä pielee! :D ) ja mä lisään tarvittaessa joka lauseen alle suluissa oman mielipiteeni siitä jos se arvelluttaa muo, tai et mitä se niinku mun mielestä suomeks tarkottaa! :P Lets go!



"Saksasta väläytellään USA:lle tuontitulleja Eurooppaan
(AHA! Saksa haluu pelata USAn kanssa "kovaa peliä Bostonissa, koska Trump on arvostellu EUta, ja varsinkin syyttäny sitä pelkäks Saksaa hyödyntäväks projektiks!)

Varaliittokansleri ehdottaa kaupankäynnin suuntaamista USA:sta Kiinaan.
(Pelottelutaktiikka skulaa AINA! (kts. Katainen) ) Toisaalta, MKÄÄN maa maailmassa ei tee Kiinan kanssa enempää kauppaa kuin juuri USA jota sakemannit koittaa "pelotella", joten: Entäs jos Trump sanookin vaan että: "Suunnatkaa vaan! Niin mekin on suunnattu jo aikaa sitten! Senkin jälkijunailijat!". Ja sit vielä sekin, et aikasemman lauseen mukaan jos EU asettaa tuontitullit USAlle, niin eikös melko automaattisesti kaupanköynti tule vähenemään USAn kanssa, joten eiköhän ton kaupan korvaajaks paras vaihtoehto ole sanomattakin Kiina ja Aasia, joten jokeenkin tutha koko lause?)

Euroopan pitäisi määrätä rangaistuksena tuontitulleja Yhdysvalloille, jos presidentti Trump jatkaa toimiaan suojatakseen yhdysvaltalaisyrityksiä ulkomaisilta kilpailijoiltaan.
(Niin siis vaan "PITÄISI", muttei pidä? Onpas EUlla epävarmoja johtajia? :/ Vitun nynnyt! Ja mitkäs sen Trumpin tähänastiset toimet sit on? Oisko niitäkin ollu hyvä käydä läpi jossain vaiheessa? Vaikka ingressissä? Noh! Puhumme nyt YLEn toimittelijoista, emmekä ihan oikeista journalisteista! :/ )

Tätä ehdottaa Saksan kristillisdemokraattisen CDU:n parlamenttiryhmän johtaja Volker Kauder, liittokansleri Angela Merkelin tärkeä poliittinen kumppani.
(Ai ja minä kun luulin et äänessä on vielä toi varaliittokansleri, kun YLEn puupäätoimittelija ei osannu edes esitellä lausuntojen sanojia edes kronologisesti oikeassa järjestyksessä?! :/ Noh! Yle mikä Yle! Ja pitihän se ihan erikseen taas mainita että YLEn missikisojen"lehdistön ihannetytön" Merkelin nimi takuulla tulee esiin mahdollisimman usein! :) BRAVO! Ilmeisesti tää Kauder sit on nii mitätön kääpiö vallaltaan EUn mittapuulla et tulee ihan erikseen mainita et "rautarouva" on sen kaveri, ei kannata alkaa tän hippiäisen kanssa ryppyilemään!? :D )

Aasian maiden kanssa solmitun Tyynenmeren kauppasopimuksen Trump on jo sanonut irti.
(Mun tietääkseni tätä sopimusta ei oltu vielä edes missään vaiheessa saatu lyötyä lukkoon, et jokseenkin helppo se on sellai sopimus sanoa irti, jota ei vielä ole edes ollut olemassakaan kuin neuvotteluvaiheessa?! :D Kas ku YLE-puupää ei samaan hengenvetoon väittäny et TTIP on sanottu irti, koska eihän sitäkään oltu! Noh! Ehkä joku Aasian oman "ylen" toimittelija väittää sitten noinpäin?

Hän on myös puhunut sopimusten neuvottelemisesta uudelleen Kanadan ja Meksikon kanssa.
(Juu niin on. Ja tää on kerrottu, ja näköjään tullaan ilmeisesti kertomaankin suunnilleen jokatoisessa Trump uutisoinnissa! :/ Noh! cut'n'pastella pääsee toimittelija helpommalla ku voi käyttää samaa lausetta jutun tilkkeenä sata kertaa kuukaudessa! :) Siitä en sit enää olekaan kovin varma, et miten tää, tai sen puoleennoikeestaan toi edellinenkäänmlause kuuluu tän koko uutisen otsikon aihepiiriin? Koska eks nää molemmat asiat o ollu tiedossa jo aikapäivää sitten, joten ei kait sitä joka Trump-uutisessa tartte uudestaan todistella samoja asioita? Eks pelkkä maininta protektionismista olis riittäny?)

Saksalaisia autonvalmistajia Trump on uhkaillut 35 prosentin verolla, jonka hän arvelisi luovan lisää työpaikkoja Yhdysvaltoihin.
(Veikkaan ettei tuu Trumpin veropommi räjähtämään oikeessa kohteessa, koska germaanimobiilit on nii haluttua kamaa varsinki vähä äveriäämmän americaanon autotallissa, et ne on varmaan valmiit maksamaan noista vaikka sen 35 % kovemman hinnankin, koska eks suurin osa eurooppalaisista paljon kalliimmista urheiluautoistakin löydä tiensä Amerikan mantereelle!?

– Jos Donald Trump asettaa tuontitulleja saksalaisille tai eurooppalaisille tuotteille, niin myös Euroopan täytyy määrätä tulleja Yhdysvaltalaisille tuotteille, Kauder sanoi lauantaina julkaistussa haastattelussaan Funke-mediaryhmälle.
(Juu tää kyllä selviskin jo kertaalleen tuolla paljon ylempänäkin, joten kiitos vaan turhasta toistosta, YLE turhakkeet! :/ Ja miten niin "täytyy"? Ei kai se mikään pakko ole? Tullinokittelussa kun ei ole voittajia, vaan ainoastaan häviäjiä! :/ )
... (jatkuu)

4

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Medialukutaito-ope

      ... (jatko:)

      – Emme voi hyväksyä kaikkea.
      (Kuten? Aikooks tää äijä voittaa mitäänsanomattomien lauseiden laukomisen maailmanennätyksen vaimitähä?! Ja mitäs me/te/he sit tähän mennessä ollaan hyväksytty? Paljon vai vähän? Ilmeisesti lähemmäs paljon koska nyt on kyseessä jo kaikki!? Ja miks te puupäät sit ootte menny hyväksymään paljon? Taas EU-tunarit osottaa omaa osaamattomuuttaan!? :/ )

      Kauderin mukaan olisi hyvä muistuttaa ”ystäviä Washingtonissa”, että menneisyydessä kauppasodat ovat osoittautuneet molemmille osapuolille häviöksi.
      (Olikohan hakasulut ihan vaan YLEn toimittajan oma lisäys, vai ihanko Kauder sano puhuessaan et mihin kohtaan tulee sulut, vai tekikö ns. "ilmasulut"? Ja kappas YLEn sokee kanakin sentään löys saman jyvän jonka minäkin jo tossa lause takaperin! :)

      Maan varaliittokansleri, SPD:n Sigmar Gabriel on ehdottanut, että EU:n olisi tarkastettava talouspoliittisten toimiensa suuntaa Aasian suuntaan jos Trump aikoo harjoittaa protektionismiä.
      (Jaa ja taas päästetään uudestaan ääneen tää varaliittokansleri joka jo jotain höpis tuolla alussa?! Eikös tän ois kannattanu antaa ennemmin sanoo asiansa loppuun kerrala ja vast sit siirtyä Kaderin puheenvuoroon!? On nää kyllä melkosia tunareita nää YLEn toimittelijat, etten sano! :/ Vai onks tää joku eri varaliittokansleri? Montas niitä Saksassa on? Ja miks tän nimeä ei tuolla ylempänä jo sanottu? Eikös hyviin lehtimiestapoihin pitäs kuulua et henkilön ensimmäisen esiintymän kohdalla kerrotaaan et kuka se on? Noh! Yle on yle!? :/ Ja itse lause on taas sitä saman *askan toistoa joka jo kerrottiin aiemminkin, joten oisko tän koko uutisen saanu ammattitaitonen toimittaja kiteytettyä pelkkään pariin lauseeseen? :/ Eikä toi puupää osaa näemmä ees kirjottaa kunnon suomee?! :/ "... suuntaa ...suuntaan..." Minäki jollai nelosen äidinkielellä oisin osannu sanoo ton et: "...että EU:n olisi tarkasteltava (tuskin tarkastettava? Vai onks tossa jotain tarkastettavaa, kun sitä ei ole vielä olemassakaan? :) talouspoliittisten toimiensa suuntaamista Aasian markkinoille, jos Trump aikoo harjoittaa protektionismiä." Noh! Yle on yle, ei sinne ammattitaidolla pääse, vaan oikean puolueen jäsenkirjalla! :/ )

      Viime vuonna Kiina valloitti Saksan tärkeimmän kauppakumppanin aseman Yhdysvalloilta, joka tuli Ranskan jälkeen kolmanneksi.
      (Eli käytännössä siis tää koko pakina oli lähinnä vitsi, koska punch-line:na sanotaan et Saksa ON JO nyt (ja ollut jo pidemmän aikaa?) tekemässä entistä enemmän kauppaa Kiinan kanssa, koska se ohitti Saksan rajanaapuri Ranskankin, vaikka useessa kohdassa aikasemmin tekstissä germaanit on kertonu vasta muka harkitsevansa kaupan lisäämistä Kiinan kanssa?! :D ... perin huvittavaa! :P :D

      Lähde: Reuters"
      http://yle.fi/uutiset/3-9479824

      Näin meillä!
      Mites teillä?
      Olisko ollu ihan "hyvä" uutinen ennenku mä pilasin sen? :)
      Ja käsi ylös jonka mielestä YLE on vieläkin ihan mahtava mediatalo? :)

      • 18kk.ilmanyleä

        Mitä siinä mesot ja mölyät, lopeta Ylen katsominen ja kuuntelu niinkuin minä tein.


      • Medialukutaito-ope

        Itseasiassa satuin nyt vaan (laiskuuttani) valitsemaan YLEn esimerkiksi, mutta yritin kyllä auttaa suhtautumaan ihan kaikkiin muihinkin uutisiin samanlailla! Nähtävästi huono yritys?! :/


    • Parempi ainakin nyt Susanne Punarinnan lähdettyä omiensa tykö.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2474
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2173
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1555
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1508
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      54
      1370
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1319
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe