KILPAILUKIELTO?!?

Jemina

Erään yrityksen työsopimuksessa lukee näin:
Työntekijä sitoutuu siihen, ettei hän sopimuksen voimassaolon aikana tai puoli vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen toimi yrityksessä, joka kilpailee(kyseisen yrityksen) toiminnan kanssa työntekijänä, itsenäisenä yrittäjänä, osakkeenomistajana eikä muussa ominaisuudessa tai muulla tavalla.

Asiasta johtuvat riitaisuuden käsitellään käräjäoikeudessa.

Jos allekirjoitan tälläisen työsopimuksen onko se juridisesti pätevä?

9

18283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ripa

      Työsopimuksen kohta on pelkkää potaskaa, joka ei kestä missään oikeudessa. Rajoitteita voi asettaa esimerkiksi johtavassa asemassa työskentelevälle henkilölle ja silloinkin vain jos hän itse lähtee yrityksestä. Luonnollisesti liikesalaisuuksille yms. asioiden kertomisille on asetettu aikarajoja, joita sitten välillä oikeudessakin ratkotaan.

      Suomessa on perustuslain takaama oikeus työskennellä ihan missä yrityksessä ja ammatissa huvittaa. Ja sitä oikeutta ei työsopimukseen tehtävillä laittomilla lisäyksillä poisteta. Eli voit rauhassa allekirjoittaa, asialla ei ole mitään merkitystä. Jos olet tavallisen työntekijän tai toimihenkilön asemassa, voit tehdä ihan vapaasti vaikka toista duunia kilpailevassa yrityksessä, kunhan et huutele kummankaan asioista

    • Jarmo

      Jos allekirjoitat sen niin se on juuri sitä mitä tarkoittaa. Jotkut yritykset ovat ottaneet tällaisen kilpailukieltoklausaaliin vakioksi työsopimuksissa. Sinun kannattaa soittaa liittoosi ja tsekkauttaa sopimuksesi muutenkin. Periaatteessa sinulla on vapaus mennä töihin mihin tahansa mutta rikkoessasi kilpailukieltoa vanhalla yritykselläsi on oikeus hakea sinulta suuriakin korvauksia - näin on tapahtunutkin.

      Saan hyvin usein tällaisia sopimuksia luettavaksi ja kommentoitavaksi.

    • Suomen laissa

      kopiotu www.laki24.fi sivulta:

      Työntekijä: Kilpaileva toiminta kiellettyä työntekijälle
      Mitä on kilpaileva toiminta?
      Työntekijä ei saa harjoittaa työnantajansa kanssa kilpailevaa toimintaa tai tehdä työtä toiselle, joka harjoittaa tällaista toimintaa. Hän ei myöskään saa työsuhteen aikana ryhtyä valmistelemaan kilpailevaa toimintaa, jos tuota valmistelua voidaan pitää hyvän tavan vastaisena kilpailutekona.
      Uusi työnantaja vastaa aiemmalle työnantajalle aiheutuneesta vahingosta palkatessaan henkilön, jonka tietää olevan estynyt työntekemiseen kilpailukiellon vuoksi.
      Työntekijä: Työntekijän vaitiolovelvollisuus ja liikesalaisuudet
      Liike- ja ammattisalaisuudet vaitiolovelvollisuuden piirissä?
      Suomen lain mukaan työntekijä ei saa työsuhteen aikana hyödyntää tai ilmaista muille työnantajan ammatti- ja liikesalaisuuksia. Silloin kun työntekijä on saanut mainitut salaisuudet oikeudettomasti, niin kielto on voimassa myös työsuhteen päättymisen jälkeen.
      Työnantajalle syntyneen vahingon korvaamisesta on vastuussa salaisuuden ilmaisseen työntekijän ohella myös se, jolle työntekijä on tiedot kertonut. Viimeksi mainitun on kuitenkin täytynyt tietää tai hänen olisi pitänyt tietää työntekijän menetelleen oikeudettomasti.

    • jurristi

      Ehto on juridisesti pätevä. Sinun kannattaa kuitenkin sopia lisäehdosta: ehtoa ei kuitenkaan sovelleta mikäli työsuhteen päättyminen johtuu aiheutuu työnantajasta johtuvasta syystä.

      • Kaj A. Kranskog

        Entinen työkaverini oli samassa tilanteessa hiljattain työpaikkaa vaihtaessaan. Hän tarkastutti sopimuksen tutulla lakimiehellä, joka totesi, että pykälä on sitova. Niinpä hän ei suostunut sitä allekirjoittamaan, vaan edellytti pykälän poistamista aseman "vähäpätöisyyden" vuoksi. Työnantaja suostui tähän mukisematta ja sopimus syntyi.

        Itse en suostuisi koskaan tuollaisiin ehtoihin, ellei tulonmenetyksestä myös tulisi selkeää korvausta. Ja sellaisiahan ei ole tarjolla kuin sikariportaassa.


      • jurristi
        Kaj A. Kranskog kirjoitti:

        Entinen työkaverini oli samassa tilanteessa hiljattain työpaikkaa vaihtaessaan. Hän tarkastutti sopimuksen tutulla lakimiehellä, joka totesi, että pykälä on sitova. Niinpä hän ei suostunut sitä allekirjoittamaan, vaan edellytti pykälän poistamista aseman "vähäpätöisyyden" vuoksi. Työnantaja suostui tähän mukisematta ja sopimus syntyi.

        Itse en suostuisi koskaan tuollaisiin ehtoihin, ellei tulonmenetyksestä myös tulisi selkeää korvausta. Ja sellaisiahan ei ole tarjolla kuin sikariportaassa.

        olen samaa mieltä, ettei kannata ihan helposti kuitenkaan tuollaiseen sopimukseen suostua. onhan se sinun kannalta todella ikävä tilanne, jos et puoleen vuoteen saa mennä kilpailijalla töihin (mikä varmaan on ihan potentiaalinen seuraava työnantaja), mutta et myöskään saa (jos et saa) mitään kompensaatiota yritykseltä, jolle olet sopimuksen allekirjoittanut.

        että kannattaa varmaan kyseenalaistaa, onko todella tarpeellinen pykälä!


    • Työnantaja

      Sopimus on aivan pätevä ja yleinen monilla aloilla. Työnantaja haluaa varmistua, että et yhtäkkiä loikkaa kilpailijalle, koska hän aikoo panostaa koulutukseesi.

      Jos sinut irtisanotaan, kilpailukielto ei ole voimassa.

      • ylempitoimihenk

        Kilpailukieltopykälä, jatkuessaan työsuhteen päättymisen jälkeenkin, on taloudellisesti kohtuuton, mikäli siinä ei ole huomioitu työntekijän kohtuullisia poistumismahdollisuuksia ilman sanktiota.
        Näitä ovat kohtuuperusteita poislähdölle ovat esim. vakituisen asuinpaikan ja työssäkäyntipaikan muuttaminen huomattavasti kauemmas tai huomattavasti paremman palkan saaminen toisaalla ja kun samaa korotusta on ensin esitetty omalle työnantajalle hän ei ole korotukseen suostunut. Kohtuullista on sekin, että kilpailukieltopykälä ei saisi olla täydessä määrässään voimassa enää esim. kolmen vuoden työsuhteen jälkeen, muutoin kuin erittäin rajallisesti eli silloin kun yritys voi osoittaa, että työntekijä tekee uudessä työpaikassaan työtä käytännössä saman asiakkaan parissa ts. alkuperäinen työnantaja on menettänyt työt uudelle työnantajalle ja tällä menetyksellä olisi vielä huomattava suhteellinen vaikutus alkuperäisen työnantajayrityksen tulokseen.

        Jotain kohtuutta pitää sopimuskohdassa olla työntekijänkin suuntaan. On jo likimain orjuuttamista, jos työnantaja haluaa muilla sopimuskohdin varata itselleen oikeuden muuttaaa työaikoja, työskentelypaikkaa ja matkustuttaa työntekijää vaikka kuinka paljon työvuoden aikana ja samaan aikaan rajoittaisi voimakkaasti työntekijän mahdollisuutta äänestää jaloillaan, mikäli työntekijä kokee työnantajan vallankäytön kohtuuttomaksi tai myöhemmin elämäntilanteeseensa täysin mahdottomaksi.


    • valmistelija

      ... työntekijänä voi tarkistaa netistäkin monilta sivustoilta, esim. mol.fi, tyosuojelu.fi, kaikki ammattijärjestöt jne.,
      lakien soveltamisesta käytäntöön löytyy tietoa finlex.fi:n rekistereistä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      78
      3825
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      3022
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      2950
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2798
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      24
      2744
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2495
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      274
      2293
    8. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      214
      1981
    9. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1947
    10. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      44
      1897
    Aihe