Arabikumi

Ninna

Mitä on arabikumi? Sitä löytää niin makeista- kuin suolaisistakin arabiruokaresepteistä. Yritin käydä kysymässä sitä Yliopiston apteekista, ja olisi ollut tilattavaa kilotavaraa. Toisessa apteekissa kerrottiin, ettei sitä ole enää saatavilla...

14

7360

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ------

      Tarkoittaapi sitä et kilo maksaa x ja saa ostettua esim 100g. Vai eiköstä?

      • Goya

        Mikähän siinä on, että lähes aiheessa kuin aiheessa löytyy aina tämmöisiä tyyppejä kuin tämä nimim. Kilotavara, joiden on aivan pakko kirjoittaa jonkinlainen "vastaus" joka kysymykseen, vaikka eivät mitään tietäisi? Huomattakoon, että tämä oma vuodatukseni ei ole sitä samaa, vaan juuri ihmettelyä näistä häiriköistä.
        On pari asiantuntijaa, joiden vastauksia arvostan suuresti. Toinen on tämä Asaf... mikä olikaan, kun nimim. ei nyt näkyvissä, ja toinen on YUCCA, joskin enemmän kielitieteen puolella.


    • Asafoetida

      Arabikumi on akaasian (Acacia senegal ja Acacia seyal) pihkaa t. mahlaa, hartsiksi kuivattuna.

      Arabialaisissa ja turkkilaisissa resepteissä viitataan usein myös mastiksiin (masticha, mistki), joka on puolestaan pistaasin (Pistacia lentiscus) pihkaa.

      Kuuluvat siis oleohartseihin. Arabikumia käytetään myös maaliteollisuudessa yms. ja niin käytettiin myös mastiksia aikaisemmin.

      • Ninna

        Kiitos taas tuhannesti tiedoista.

        Mikä on arabikumin tehtävä ruoassa? Sitooko se jotenkin raaka-aineita? Sitä oli myös keksireseptissä?


      • Asafoetida
        Ninna kirjoitti:

        Kiitos taas tuhannesti tiedoista.

        Mikä on arabikumin tehtävä ruoassa? Sitooko se jotenkin raaka-aineita? Sitä oli myös keksireseptissä?

        Ei ole kokemusta ruoassa, vain paperiliimana ja karkeissa. Varmaankin se antaa "sen oikean" rakenteen niille kekseillekin!

        Mastiksia tiedän käytettävän jäätelössä - luultavasti samassa tarkoituksessa kuin gelatiinia.


      • Goya
        Asafoetida kirjoitti:

        Ei ole kokemusta ruoassa, vain paperiliimana ja karkeissa. Varmaankin se antaa "sen oikean" rakenteen niille kekseillekin!

        Mastiksia tiedän käytettävän jäätelössä - luultavasti samassa tarkoituksessa kuin gelatiinia.

        Niin, ASAFOETIDA on tämä mielestäni oikein pätevä elintarvikeasiantuntija. Ettei vain olisi FAO:n seuraava pääjohtaja?!


      • Goya
        Goya kirjoitti:

        Niin, ASAFOETIDA on tämä mielestäni oikein pätevä elintarvikeasiantuntija. Ettei vain olisi FAO:n seuraava pääjohtaja?!

        Asku, onko tämä sinun nimimerkkisi Asafoetida jokin etelä- tai keskiamerikkalainen "intiaani"- eli alkuperäiskansanimi? Korvani vetää sinne suuntaan?


      • Asafoetida
        Goya kirjoitti:

        Niin, ASAFOETIDA on tämä mielestäni oikein pätevä elintarvikeasiantuntija. Ettei vain olisi FAO:n seuraava pääjohtaja?!

        muuten muutun näkymättömäksi. (Ks T. Jansson: Näkymätön lapsi.)

        No, kiitos kiitos. Tässä sitä yrittää parhaansa mukaan. Takana on n. 40 vuotta ruoanlaittoharrastusta; ehkä siinä jotain on oppinut, mutta asiantuntijaksi en itseäni kutsuisi.

        Nimimerkistä: asafoetida eli hajupihka eli pirunpihka on intialaisessa keittiössä paljon käytetty mauste. Lienee sanomattakin selvää, että kotikeittiössäni sitä kuluu aika paljon!

        Se oli myös yleinen aines "vanhanaikaisissa" apteekkien ruoansulatuslääkkeissä; nuoruudessani sitä oli kaikissa apteekeissa ja kai sitä olisi myytykin, jos joku olisi halunnut ostaa.


      • zaatar

        Tämä Mastik-puu on matala pensas, joka kasvaa luonnonvaraisena kaikkialla Välimeren rannikkoalueella. Siitä valuvaa pihkaa on kautta aikojen käytetty suunraikastajana ja myös rohtona moneen vaivaan. Tavallinen kaduntallaaja yhdistää mastik-sanan kohta purukumiin.
        Niin ja käytetäänhän sitä leivonnaisin ja jälkiruokiinkin.
        Ei pidä sotkea Mastik-pensasta toiseen Pistaasiaan (vera), jonka pähkinöistä paljon nautimme. Tämä hidaskasvuinen Fistuk-puu kasvaa luonnonvaraisena keski-Aasiassa eikä ole kovin yleinen kasvatti Välimeren alueella.

        Arabikumi (E414) taas ei ole enää nykyään kovinkaan yleisessä kotikäytössä Lähi-Idän maissa.
        Löytämäni tiedon mukaan sen tehtävänä seoksessa on sitoa vesi ja (aromaattinen) öljy kestäväksi emulsioksi.
        Tätä Akaasia-lajia ei myöskään löydy luonnonvaraisena Lähi-Idän puustossa, vaikka monet muut akaasiat ovatkin hyvin yleisiä.


      • ja googlea
        Asafoetida kirjoitti:

        muuten muutun näkymättömäksi. (Ks T. Jansson: Näkymätön lapsi.)

        No, kiitos kiitos. Tässä sitä yrittää parhaansa mukaan. Takana on n. 40 vuotta ruoanlaittoharrastusta; ehkä siinä jotain on oppinut, mutta asiantuntijaksi en itseäni kutsuisi.

        Nimimerkistä: asafoetida eli hajupihka eli pirunpihka on intialaisessa keittiössä paljon käytetty mauste. Lienee sanomattakin selvää, että kotikeittiössäni sitä kuluu aika paljon!

        Se oli myös yleinen aines "vanhanaikaisissa" apteekkien ruoansulatuslääkkeissä; nuoruudessani sitä oli kaikissa apteekeissa ja kai sitä olisi myytykin, jos joku olisi halunnut ostaa.

        ja se riittääkin jo pitkälle tämän palstan kysymyksiin. 40 vuoden kokemus menee täällä aivan hukkaan


    • nyymi123

      Goya täysi persereikä, eka valittelee täällä näistä turhan ruikuttajista ja tyhjän postaajista ja tippuu itse samaan kategoriaan.

    • Anonyymi

      Juu harmi kun sitä hartsia laitetaan joka paikkaan. Sitä saa myös suomalaisista kuusi - ja mäntypuista. Pitää tarkkaan katsoa mitä suuhunsa laittaa.
      Olen kovasti allerginen hartsille. Purukumiin olin kerran
      kuolla kun en saanut henkeä. Silloin en vielä tienyt et olin herkistynyt hartsille.
      Aina olin pureskellut purukumia, ehkä varmaan liikaa maiskutellut.
      Kävin koetestissä , joissa ihoni reakoi kun ainetta laitettiin iholle.
      Joudun välttämään hyvin monia asioita,ei vaan pelkästään ruoka-aineita.
      Hartsia on niin monessa jutussa.Kotona ja ulkona. Mäntysuopa on sitä kaikkein pahinta. Ym pitkä luettelo olisi laittaa, jätän toiseen kertaan.
      Terveisin Ellu

    • Anonyymi

      Hyvä että käyttäävät kumia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka Purra haluaa muuttaa

      maahanmuuttopolitiikkaa. Me suomalaiset halutaan, että Riikka Purra muuttaa pois suomesta eikä tuu ikinä takas....
      Maailman menoa
      177
      9494
    2. Maataloustuet pois

      Jokainen maksakoon harrastuksensa itse. Eihän golfin peluutakaan maksa yhteiskunta.
      Maailman menoa
      357
      7221
    3. Australia, Britannia ja Kanada tunnustivat Palestiinan

      Aikooko Petteri Lapanen pysytellä persujen ja uskovaisten panttivankina ja jättää Suomen historian väärälle puolelle?
      Maailman menoa
      106
      6072
    4. Onnea Riikka! Työttömyys aste on nyt täysi kymppi!

      🎯 💪 Kiitoksia Riikalle ansiokkaasta työstä Suomen kansantalouden tuhoamisessa. V.Putin suljetun rajan tuolla puolen
      Maailman menoa
      28
      4268
    5. Mitä juuri sinulle kuuluu?

      Tänään? Rehellisesti.
      Ikävä
      172
      4118
    6. Hyvällä tuurilla Suomen väkiluku nousee 7 miljoonaan

      Vuoteen 2050 mennessä, mikäli onnistumme maahanmuuttopolitiikassa hyvin. Näin analysoi väestötieteen tohori Hiilamo. ht
      Maailman menoa
      98
      3854
    7. Riikka jytkytti työttömyyden uuteen ennätykseen!

      Erinomaista työtä jälleen kerran irvistelevältä saksiniekalta. ”Yhtä korkeaa työttömyysastetta ei löydy työvoimatutkimu
      Maailman menoa
      93
      3752
    8. Joulukinkku NYT

      Sian kankuista tulee vielä pula. Nyt on oikea aika hankkia joulukinkku.
      Maailman menoa
      36
      3331
    9. Kaivattusi nimi

      Kaivattusi nimi on
      Ikävä
      197
      3130
    10. Päivän Riikka: Valmet Automotive aloittaa jättimäiset muutosneuvottelut

      😭😭😭😭😭😭😭 Tämäkin vielä, Brutukseni. Että ei olisi Suomen historian pahimmat työttömyysluvut riittäneet, niin Riik
      Maailman menoa
      17
      2754
    Aihe