Olisiko kellään hyvää gulassikeiton ohjetta?

Tina-Maaria

Elis siis sellaiseta, jossa kweittoa keitellään jahaudutetaan tuntikausia? Netistä löytyi kyllä ohjeita paljonkin, mutta ne olivat kaikki noin tunnin ohjeita. Tarkoitus olisi tehdä keitto aidolla unkarilaisella tavalla.

7

2242

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mihinkään?

      http://homepage.interaccess.com/~june4/goulash.html väittää olevansa kovinkin autenttinen.

      Niin väittää myös
      http://www.hausfrauenseite.de/index.shtml?http://www.hausfrauenseite.de/rezepte/suppe/ungarische_gulaschsuppe.html

      Elleivät nuo tunnu hyvältä, niin tässä kenties vielä autenttisempi ohje:
      http://www.konyhamester.hu/a_r_t/recept/207.htm

      Jos ”noin tunnin ohjeet” eivät kelpaa, niin kukapa kieltää sinua muuttamasta ohjetta siten, että kiusaat keitostasi vaikkapa kolme tuntia. Tai kuusi, jos siltä tuntuu.

      Ja muista, että unkarilainen käyttää keittoastiana attilaa eikä asaria!

      • vanha kokki

        Jos Unkarin kieli tuottaa vaikeuksia, niinkuin arvelen, oheisena omalla kielellämme ohje. Gulassikeittoja on monenlaisia, joten mikään ohjeista ei ole se ainoa oikea. Tarvitset 300 gr. naudan ulkopaistia, 3-4valkosipulin kynttä, 3-4 keskikokoista sipulia, 1/2 dl. ruokaöljyä, 2 rkl jauhettua paprikaa, 1 rkl. vehnäjauhoja, 1 litra vahvaa lihalientä. Boquet garni, eli maustekimppu, johon tarvitset: persiljaa, timjamia, rakunaa, laakerinlehti, kaikki tämä sideharsopussiin. Lisäksi 2 perunaa, patonkia, vajaa desi kermaa, suolaa ja mustaa pippuria rouheena. Valmistus:
        Puhdista liha, poista rasva ja kalvot, leikkaa liha kuutioiksi sentti kertaa sentti. Kuori ja murskaa vakosipulit, kuori ja silppua sipulit. Ruskista lihat kuumassa öljyssä, johon lisäät sipulit japaprikajauheen, ei valkosipulia. Kuumenna ja sekoita kunnes paprika kypsyy ja tuoksuu makealle, varo polttamasta sitä. Sekóita joukkoon vehnäjauhot kokoajan hämmentäen. Kaada pataan lihaliemi, lisää suolaa ja rouhittu mustapippuri, maustekimppu (se dideharsonyytti) ja valkosipulimurska. Keitä pienellä lämmöllä tunnin verran. Kuori ja kuutioi perunat ja lisää ne runsaan tunnin kiehuneeseen keittoon ja jatka keittämistä vielä tunti. Leikkaa leipä viipaleiksi ja paahda viipaleet. Poista maustekimppu
        ja lisää kerma, anna kiehua viisi minuuttia. Tarjoa kuuma keitto lämpöisten paahdettujen leipien kera.
        Tämä on eräs tapa valmistaa Unkarilainen Gulassikeitto.


    • Istvan Attila

      Tämä on mielestäni varsin aito. Tein itse palattuani Unkarista muutama viikko sitten, ja oli hyvää. Tärkeätä on käyttää lapaa tai etuselkää (ei siis paistilihaa!), ja hauduttaa liha pitkään, vähintään kolme tuntia, mutta mielellään neljäkin.

      GULASSI
      ( Gulyás ) ( 4:lle )
      Aika: 1 1/2 tuntia

      Gulyás, gulassi-keitto on unkarilainen, alunperin Pustan lammaspaimenten avotulella, padassa ( bogrács ) tekemä,sakea keitto. Tästä Unkarin kansallisruokana tunnetusta keitosta on lukemattomia muunnoksia, jollaisiin allaoleva ohjekin kuuluu. Aidoimmillaan gulyás valmistetaan aina lihasta, sipulista, paprikasta ja perunoista ja sen ruokaisuutta lisätään vehnäjauhomyvyillä ( csipetke, galuska ), jotka kypsennetään joko keiton joukossa tai erikseen lihaliemessä.
      50 g ( sian ) rasvaa
      3 sipulia
      1 rkl paprikajauhetta
      350 g luutonta naudanlapaa
      1 rkl vehnäjauhoja
      1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
      1 - 1 1/2 tl suolaa
      ripaus pippuria
      1 tl kuminaa
      1 tl meiramia
      2 valkosipulinkynttä
      2 rkl tomaattisosetta
      n. 1 l vettä
      3 perunaa
      1 vihreä paprika
      3 - 4 tippaa tabascoa tai
      ripaus cayennepippuria
      Sulata rasva padassa ja pehmitä hienonnetut sipulit siinä kullankeltaisiksi.
      Sekoita paprikajauhe joukkoon ja lisää annospaloiksi leikattu liha.
      Sekoittele edelleen, kunnes liha vähän värittyy.
      Ripottele jauhot joukkoon.
      Lisää myös mausteet ( valkosipulinkynnet puserrettuina ) sekä viini ja vesi.
      Sekoita ja anna ruoan hautua miedolla lämmöllä, kunnes liha alkaa olla mureaa ( n. 3 tuntia ).
      Kuutioi perunat ja paprika.
      Lisää ne keiton joukkoon ja jatka kypsennystä 10 - 15 min.
      Lisää tulisuutta tabascolla tai cayennepippurilla.
      Tarkista maku ja sakeus.
      Tarjoa keiton kanssa vaaleaa leipää tai hiivaleipää.

      PS. Parhaillaan minulla muhii padassa pörkölt-muhennos...

      • vanha kokki

        Tuo vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ohjeelta, taidanpa kokeilla sitä itsekin. Kuten sanottua, ohjeita on monia ja vielä enempi niitä tulee, kun otetaan Bulgaria ja Romania messiin, sillä noissakin maissa samainen gulassikeitto ja pata ovat suosittuja kansallisruokia. Onnea Pörköltellesi, toivottavasti maistuu.


      • Tina-Maaria
        vanha kokki kirjoitti:

        Tuo vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ohjeelta, taidanpa kokeilla sitä itsekin. Kuten sanottua, ohjeita on monia ja vielä enempi niitä tulee, kun otetaan Bulgaria ja Romania messiin, sillä noissakin maissa samainen gulassikeitto ja pata ovat suosittuja kansallisruokia. Onnea Pörköltellesi, toivottavasti maistuu.

        Kiitos paljon ohjeista!


      • pötkötille eli
        Tina-Maaria kirjoitti:

        Kiitos paljon ohjeista!

        ostin häränhäntiä, keitin painekattilassa, poistin rasvat ja jänteet lämpöisina ed päivänä ja sitten jatkoin kumina, valkoviinijämä linjalla hiljaa hauduttaen uunissa. Ohje vanhasta seepra sarjan Gulassi - haaremin herkkuhin.


      • Rapu-Reino 63v

        Kakka- ja pissahuumoriin kiinni jääneet ihmiset ovat myös takertuneet vielä omaan lapsuuteensa. Lapsi on kiinnostunut omista ja toisten ulosteista kahden-kolmen ikäisenä. Uloste on uutta ja ihmeellistä. Iän myötä tämä ihme muuttuu jokaipäiväiseksi ähellykseksi vessassa ja sen kiinnostavuus vähenee.

        Jotkut nuoret palaavat lapsuutensa traumoihin ja alkavat kiinnostua ulosteista uudelleen lähinnä teini-iässä, jolloin ihmisellä seuraa uusi oppimisen vaihe.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe