Oy:n konkurssi ja velat

Varajäsen

Asiallisia vastauksia kaipailisin seuraavaan ongelmaan.

Mieheni perusti yhden miehen osakeyhtiön, joka ei ottanutkaan tuulta siipiensä alle. Edessä on ilmeisesti konkurssi tai ainakin firman vieminen selvitystilaan. Itse olen osakeyhtiön hallituksen (eli käytännössä mieheni) varajäsen.

Osakeyhtiö on sen verran uusi, että sillä on enemmän velkaa kuin omaisuutta. Velasta pieni osa on mieheni takaama, loppujen takana ovat pankki ja eräs firmojen lainoja takaava taho. Olen ymmärtänyt, että konkurssitilanteessa oy:n velat siirtyvät takaajien maksettavaksi, jos firmalla ei ole varaa niitä maksaa. Onko siis näin, että mieheni joutuisi tuolloin maksamaan vain sen itse takaamansa summan?

Entä onko mitään mahdollisuuksia välttää konkurssi? Vai onko se tässä tapauksessa paras vaihtoehto? Ehkä mieheni voisi ottaa oy:n koko lainan omiin nimiinsä ja maksaa sitä pois ajan kanssa, mutta se tietäisi varmasti vuosikausien kituutusta. Meidän yhteisessä omistuksessa on velkainen omakotitalo, jota ei onneksi ole millään tavalla kiinnitetty firmaan. Jos mies ottaisi koko velan niskoilleen, talo menisi todennäköisesti myyntiin siksi, ettei meillä olisi varaa sekä talon että firman vanhan velan lyhennykseen. Ilmeisesti talon menettäminen ei kuitenkaan olisi mikään automaatio, kun kyseessä on kuitenkin osakeyhtiö eikä toiminimi.

Lisäksi itseäni mietityttää vielä oma tilanteeni hallituksen varajäsenenä. Jos oy menee konkurssiin, menetänkö minäkin luottotietoni ja saan merkinnän kaupparekisteriin tms? Ilmeisesti miehelleni tulee käymään näin, vai kuinka on?

19

18061

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Faktio

      Osakeyhtiössä vastaatte vain takaamastanne velasta. Yhtiön velkoja ei kannata ottaa omiin nimiin, vaan ne menee rahoittajan riskiksi.

      Konkurssia ei kannata pitkittää liikaa, varsinkin jos jää veroja tai muita lakisääteisiä maksuja maksamatta.

      Luottotietoihin kyllä tulee merkintä yritysyhteyksiin että on ollut konkurssipesän hallinnossa mukana, mutta yleensä se ei vaikuta luottojen saamiseen jos muuten vain asiat on kunnossa.

      • selvää

        olisiko mahdollisuutta päästä yrityssaneeraukseen. Ja selvitä olisiko sitten mahdollisuutta jatkaa.


      • kameli12

        Osakeyhtiön hallituksen varajäsen ei ole minkäänlaisessa vastuussa yhtiön tekemisistä.Eli luottotiedot ei mene varajäseneltä


      • immi1
        kameli12 kirjoitti:

        Osakeyhtiön hallituksen varajäsen ei ole minkäänlaisessa vastuussa yhtiön tekemisistä.Eli luottotiedot ei mene varajäseneltä

        ei pidä paikkaansa , minulta meni


      • asdftyguiop
        immi1 kirjoitti:

        ei pidä paikkaansa , minulta meni

        Ei pitäisi mennä jos et ole millään tavoin osallistunut yrityksen päätöksentekoon.
        Jos ei ole juridista vastuuta ei silloin voi olla velvollisuuksiakaan.


      • jaazz
        asdftyguiop kirjoitti:

        Ei pitäisi mennä jos et ole millään tavoin osallistunut yrityksen päätöksentekoon.
        Jos ei ole juridista vastuuta ei silloin voi olla velvollisuuksiakaan.

        Kyllä vaikuttaa.

        Olen hallituksen varajäsenenä yhtiössä millä on luottohäiriömerkintöjä. Tämä on vaikuttanut mm. asuntolainan saantiin.


    • vielä neuvotella

      pankin kanssa josko sieltä vielä löytyisi joustoa

    • ex-osakas

      Turha uskoa pankkien pelotteluja ja mihinkään sopimukseiin ei kannata ryhtyä. Ei muutakuin homma nurin. Hommatkaa itse pesänhoitaja (vaikein asia koko jutussa pitäsi olla rehellinen ei pankinmies) sitten päättelee onko velkojien oikeuksia loukattu. Jos ei yllättäviä ennakkoon tehtyjä lainojen lyhennyksiä löydy ei takaisnperintää synny ja olette kuivilla, vain miehesi takaus realisoituu. Oikeuteen mennään, mutta kulut maksaa haastajat eli yleensä Finvera joka tekee sen käytännössä aina. mutta se on teille loppupelissä ilmainen, ette tarvitse edes juristia senkun vain ilmestytte oikeuteen.

    • Sosialismin kehdossa

      Ette näköjään ole vielä huomanneet että elämme sosialismissa. Osakeyhtiön omistaja katsotaan aivan samalla tavalla vastuunkantajaksi kuin toiminimessä nykyään.
      Sosialismi ja sosialistien sosialisointi sai aikaan, että maksatte osakeyhtiön velat omistanne, kun olette pääomistajia.
      Ainoastaan vähemmistöomistaminen vapauttaa vastuista.
      Pääomistaja, hallituksen varsinainen jäsen, toimitusjohtaja, kaikki edelliset menettävät luottotietonsa, ja kaikki ulosottotarkastetaan.

      Sellaista se on sosialismissa

      • Lisäys edelliseen

        Pääomistajan ollessaan pelkkä omistaja, ja hallituksen varsinainen jäsen joku muu, ja toimitusjohtaja erikseen joku muu, voi pääomistaja selvitä ehkä vahingoitta.


      • sdfgtyuijkljöjhgf

        Ei ne mene jos hallitus ei ole sössinyt. Hallituksella on velvollisuus hoitaa yhtiötä lain mukaisesti. Jos hallituksen jäsen taas on esimerkiksi kupannut yhtiön varoja omaan käyttöön vaikkapa osakaslainalla niin tottakai velkoojat siinä tapauksessa työntää kätensä osakkaan taskuihin. Hallitus ei saa omalla toiminnallaan vaarantaa yhtiön taloutta.


    • n.urin

      Nyt nopeasti lakimiehen puheille ja sitten yritys nurin

    • näin se menee

      Jos on lähipiirilainoja otettu vaikka yhtiöllä ei ole ollut jakokelpoisia varoja, niin silloin kannattaisi ottaa vaikka pankkilaina ja maksaa ne takaisin yhtiölle. Näin ei konkurssitapauksessa tule sitten takaisinperintää. Kun pesänhoitaja rupeaa suorittamaan konkurssia, niin silloin kaikki yhtiön rahat on mennyttä kalua niin kuin muukin yhtiön omaisuus. Tuskin velkojille jää mitään. Näin toimii lakimiehet konkurssitapauksissa.

      Anna mennä nurin vaikka niin, että verottaja hakee konkurssiin. Silloin verottaja vastaa konkurssin kuluista ainakin siihen saakka kunnes yhtiö todetaan niin varattomaksi ettei konkkaa kannata viedä loppuun ja se raukeaa varojen puutteeseen. Mutta silloin yhtiön tj.llä ei saa olla velkoja yhtiöön nähden, muuten omasuus realisoidaan ja se ei välttämättä riitä kun ottaa pesänhoitajan palkkion mukaan. Silloin jäät vielä velkaa ja sekin sinulta peritään vaikka tulevasta eläkkeestäsi.

    • 12+3

      Huomasitteko ollenkaan, että aloitusviesti on kirjoitettu 2008. Tuskin asia on aloittajalle enää kovin ajankohtainen.

    • ei vain yksi

      Mutta, muille Oy:n omistajille on.

    • Saattohoito

      Luottotietojen menettäminen johtaa yritysten saattohoitajien käyttöön myös ihan rehellisessä konkurssissa. Saattohoitaja on henkilö, jonka luottotiedot on iäksi menetetty. Tällöin ei ole merkitystä, vaikka syntilistalle tulisi lisää taakkaa. Saattohoitajien käyttö on puliveivausta, mutta nykyinen vuosien ajaksi tapahtuva rehellisen yrittäjän leimaaminen ja elämän mahdollisuuksien tuhoaminen on ymmärrettävä syy. Suomessa konkurssiin mennyt yrittäjä leimataan rikolliseksi, mutta suuryrityskonkurssin vastuullisia ei koskaan laiteta tilille. Kaikin keinoin yritetään estää epäonnistunutta yrittäjää ottamasta vastuuta omasta elämästään. Kummallinen yhteiskunta, koska se samaan aikaan elättää ja puolustaa yltäkylläisesti luikureita ja valehtelijoita, ja jopa syyllistää tällaisen luikuroinnin arvostelijat.
      Lisää yritysten saattohoidosta
      http://www.tilisanomat.fi/node/523

      • näin kävi

        >> Luottotietojen menettäminen johtaa yritysten saattohoitajien käyttöön myös ihan rehellisessä konkurssissa.

        Eikä sekään auta, Asiakastieto on varautunut tähänkin. Kun firma menee konkkaan, niin Asiakastieto kaivaa kahden vuoden ajalta firman toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet esiin. Näille henkilöille sitten pannaan "miinusmerkki mustaan kirjaan". Luottotiedot eivät mene, mutta varoitusmerkintä tulee. Kun henkilö menee sitten hakemaan vaikka luottoa (itselleen tai uudelle firmalleen), niin ongelmia tulee. Asiakastiedon raportissa on merkintä "negatiivinen henkilöhistoria". On totta kai luotonantajasta kiinni, miten tähän varoitukseen suhtautuu.

        Mistä tiedän? Kun näin kävi itselleni. Perustin kerran ammatikseni kymmenkunta pöytälaatikkofirmaa, jotka myin parin kuukauden sisällä pois. Käväisin sitten myöhemmin Nordeassa hakemassa luottoa arvopaperisijoitusten tekoa varten. Luottoneuvottelija tyrmäsi hakemuksen heti. Vasta keskustelu pankinjohtajan selvitti syyn. Hän kertoi, että kohdallani on merkintä "negatiivinen henkilöhistoria", johtuen jonkun perustamani firman konkurssista (se perustamishetken hallituksen jäsenyys). Asia selvitettiin ja laina tuli, mutta ehdin kyllä vähän pelästyä.


    • Vituttaakusetus

      Tuo saattohoito on siis täyttä kusetusta. Älkää ihmeessä menkö tohon lankaan. Olen elävä esimerkki ja tuli pahat jälkiseuraukset kun saattohoitaja ajoi firman konkkaan ja jouduin tekemisistä vastaamaan. Kalliiksi tuli ja meni paljon enemmän kuin olis menny rehellisessä toiminnassa. Vituttaa!

    • Asiakastiedonlistalla

      Asiakastiedon data on murhaavaa. Siellä se negatiivinen henkilöhistoria loistaa kun menet lainaneuvotteluun tai pankki tsekkaa maksuvalmiuksia ihan rutiinina. Yksikään konttorinjohtaja ei tänä päivänä pidä ko. asiakkaita asiakkaina vaan sanoo kylmästi lainat irti vaikka maksut olisivatkin kunnossa. Raakaa peliä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1635
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1312
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      282
      1226
    4. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      111
      1059
    5. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      897
    6. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      4
      815
    7. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      218
      797
    8. Mikä kaivatullasi on WA tai Insta profiilikuva?

      Millainen ?!? asiallisesti häh ?!?
      Ikävä
      24
      729
    9. Mies, kysyisin vaan

      Että aiotko koskaan ottaa minuun yhteyttä? 🥺 Kerro suoraan sekin, jos et.
      Ikävä
      42
      711
    10. Olen etsinyt sinua

      Jokainen päivä olet sydämeni. En voinut käsittää silloin kun ensimmäisen kerran sinut näin, että hän, tuo kauniin ihana
      Ikävä
      20
      694
    Aihe