Tuomas Kyrö: Benjamin Kivi

alvari.raappavaara

Mielensäpahoittaja-Kyrön 2007 julkaisema Benjamin Kivi käy läpi koko 1900-luvun Suomen ja vähän Venäjääkin. Mutta täysin toisin kuin sataprosenttiseen faktaepookkiin pyrkivät toverit, kuten Westö. Kyrön Kivi välttäää sisällissodan rintamatyöt täpärästi, ja lopussa jopa selviää miksi. Kivi on kova poika yrittämään, luodessaan elämäänsä itse. Tekee kolmen miehen työt, vaurastuu, varastaa, vaihtaa maakuntaa ja nimeä. Monesti. Syntymä ja kuolema tulee, se väli tehdään itse, tuumaa Benjamin ja vaihtaa toimialaa. Tai perhettä. Tai isänmaata. Tokikaan kyseessä ei ole lasselehtismäinen yrittäjyyden ylistys, eikä paasilinnamainen veijaritarina. Jotain enemmän. Tyylistä, pienten, selittelemättömien totuuslauseiden ketjusta joko pitää tai ei. Minä pidin.
Kyrö ei kerro paikkoja, nimiä tai vuosilukuja. Sodatkin ovat vain tappaminen tai suuri tappaminen. Lapualaiskyyditykset vain pimeitä tilauskeikkoja, työnantajan autolla salaa tehtyjä, liiketoimia. Päämiehet naapuruksina Kaljupää tai Läiskäpää. Arvaa siitä loput.
Kauasnäkevä visonääri tämä Kivi on. Jo tappamisten välivuosina hän oivaltaa aineettomien hyödykkeiden, kuten elokuvien, bisnesarvon. Aina leffateatterin pyörittäminen ojankaivuun voittaa. Tai nopeakiertoinen pikaruokaketju rakennustyöt. Ongelmaisinta Kivelle ovat ihmissuhteet. Kun kaikki on lopulta hyvin, lapset kasvaa ja arjen pyörittäminen sujuu, niin pitää lähteä itärajan taa ensilemmen kutsuessa jälkeläisen muodossa. Luo siellä sitten uutta uraa, Siperian takana muuutaman mökin paimentolaiskylässä. Ikääkin alkaa olla, ja lopulta sydän pettää. Silloin kelpaa vanhojen toverien apu ja vanha kotimaa. Missään ei ole hyvin, olo on kuin Ville Niinistöllä Ruotsinlaivalla.
Jotennii tästä tulee mieleen Paustovskin Kertomus elämästä. Kun se surkeinta on ollut, kohdalle on osunut joku joka ymmärtää, opettaa lukemaan ja autaa eteenpäin. Vaikka sitten suuren petoksen kautta.
Kauneimmillaan yrmy-Kyrön kieli on hänen kuvatessaan vanhenevan Benjaminin huoltosuhdetta isäänsä, liki satavuotiaaseen emeritus-uimahyppääjään. Joka ei viihdy modernissa kerrostalossa vaan asettuu vintille. "Pitää olla vetoa ja mädän hajua."
Rohkenen suositella, vallankii jos lukija jotennii hahmottaa lähihistorian tosiolevaisen ja kirjan pienet heijastumat siitä.

0

698

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

        Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
        Suomalaiset julkkikset
        29
        2225
      2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

        Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
        Ikävä
        177
        1559
      3. Miten nyt sanoisin

        tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
        Ikävä
        88
        1495
      4. Mistä vuodesta

        lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
        Ikävä
        125
        1294
      5. Susta on tullut

        Ihana nainen. ❤️
        Ikävä
        52
        1189
      6. Tämä ei voi jatkua

        Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
        Ikävä
        55
        924
      7. Voitko vain unohtaa

        Minut. En ole sinun arvoisesi
        Ikävä
        59
        880
      8. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

        Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
        Maailman menoa
        290
        806
      9. Mitkä oli suurimmat

        Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
        Ikävä
        38
        805
      10. Miksi koulut pakottavat

        Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
        Maailman menoa
        69
        730
      Aihe