Lastenkotien alasajoa

omakotiparastalapsel

Lastenkoti kiinni?

http://yle.fi/alueet/lappi/2011/03/lastenkodin_sulkemista_pohditaan_rovaniemella_2403535.html

Lastenkodin sulkemista pohditaan Rovaniemellä
julkaistu 09.03. klo 13:57, päivitetty 09.03. klo 14:58

Toinen Rovaniemen lastenkodeista sijaitsee Etelärinteellä.
Kuva: YLE / Sauli Antikainen
Artikkeliin liittyvä ääni- ja kuvamateriaali:

* Kuuntele juttu lastensuojelusta Rovaniemellä (4min 53s) 9.3.2011

Rovaniemellä harkitaan lastenkodin sulkemista.
Sosiaali- ja terveysjohtaja Auvo Kilpeläisen mukaan toinen lastenkodeista voitaisiin sulkea ja sen työntekijät kouluttaa ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön.
Taustalla ovat hälyttävät tiedot lasten huostaanottojen ja lastensuojeluilmoitusten lisääntymisestä kaupungissa.
Rovaniemellä siis tarvittaisiin lisää ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä.

Rovaniemellä on kaksi seitsemänpaikkaista lastenkotia, toinen Meltauksessa ja toinen keskustassa Etelärinteellä. Molemmissa on kahdeksan työntekijää. Lastenkoteja on kaksi entisen maalaiskunnan ja kaupungin peruja. Molemmat on perustettu jo 50-luvulla.

Rovaniemen sosiaali- ja terveysjohtaja mainitsi lastenkodin sulkemisen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n seminaarissa Rovaniemellä helmikuussa. Idea on osa virkamiesten valmistelemaa palvelujen järjestämissuunnitelmaa, johon liittyvät myös tuottavuustavoitteet eli säästöt.
Seminaariyleisölle Kilpeläinen sanoi, että Rovaniemen lastensuojelutyössä voitaisiin lopettaa valitus resurssipulasta ja pohtia, miten asiat voitaisiin tehdä uudella tavalla. Kilpeläinen siis peräsi uutta koulutusta ja asennemuutosta.

Muualla jo luovuttu
Lastenkodit ovat Kilpeläisen mukaan suurennuslasin alla myös siksi, että lasten ja nuorten laitoshoidon mielekkyys sinällään on parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön pohdinnassa. THL:n tutkimusprofessorin, lastenpsykiatri Tytti Solantauksen mukaan yleinen mielipide useissa maissa on, että perhe on lapselle parempi kasvupaikka kuin laitos.
- Kautta kehittyneen maailmaan ollaan pyrkimässä eroon lastenkodeista. Lapsi tarvitsee pysyviä ihmissuhteita eikä työvuorovaihtuvuutta. Hyvin monessa länsimaassa on jo siirrytty pois lastenkotikäytännöstä, Solantaus sanoo.

Solantaus myöntää, että Suomi on hieman kummajainen pitäessään kiinni lastenkodeistaan.
- Olin vasta ulkomailla konferenssissa, jossa jouduin sanomaan että Suomessa on lastenkoteja ja sain aika pitkän silmäyksen, että vieläkö te olette siinä vaiheessa, Solantaus sanoo.
Tästäkin huolimatta tilanne ei ole mustavalkoinen, sillä sijaisperheissäkin on ongelmia. Lisäksi lastenkodeista on tullut pitkään sijoitetuille lapsille ja nuorille oikeasti koteja.
- Lastenkodin sulkeminen on helppo tehdä paperilla. Mutta siellä voi olla lapsia, joille siitä on tullut oikeasti koti moneksi vuodeksi. Siirtyminen toiseen kotiin on ongelmallista, Solataus sanoo.
Sijaisperheissä suurin ongelma on se, että niistä on pula valtakunnallisesti.

Liipasimella jo pitkään
Rovaniemen lastenkotien johtajalle Matti Kynkäälle sulkemisidea ei tule uutena. Hänen mukaansa Meltauksen lastenkoti on ollut liipasimella on viimeiset kymmenen vuotta. Syitä tähän hän ei lähde erittelemään.
Seminaaripuheessaan sosiaali- ja terveysjohtaja Auvo Kilpeläinen käytti kuitenkin termiä "kyläpolitikointi" puhuessaan lastenkodeista. Lastenkoti on toki merkittävä työllistäjä Meltauksen kylässä. Sen kahdeksasta työntekijästä kuusi asuu lastenkodin lähettyvillä.
Matkaa Rovaniemen keskustaan on 55 kilometriä. Tämä tuottaa jonkin verran ongelmia, sillä lastenkodista käydään keskustassa terapiassa sekä erilaisissa palavereissa. Lisäksi itse lastenkotirakennus kaipaa remonttia 10 vuoden sisällä, Kyngäs sanoo.

Meltauksessa myös perheitä
Molemmat lastenkodit ovat Kynkään mukaan koko ajan täynnä, eivätkä palveluita käytä muut kuin rovaniemeläiset. Meltauksen lastenkoti, oikealta nimeltään lapsi- ja perhetukikeskus, on erikoistunut perhetyöhön eli se antaa kokonaisille perheille niiden tarvitsemaa tukea ja apua.
Kynkään mukaan sijaisperheiden määrää lisätään koko ajan, mutta lastenkodeista ei olla kokonaan luopumassa. Lastenkoti on hänen mukaansa oikea sijoituspaikka esimerkiksi riitaisissa huostaanottotapauksissa. Tällöin on kaikkien etu, että lapsi on asian selvittelyn ajan neutraalissa paikassa.
Pienille lapsille sijoitusperhe on Kynkään mielestä ehdottomasti paras paikka, mutta vaikeasti oirehtiva nuori ei sulaudu välttämättä perheeseen, vaan esimerkiksi perhekoti voi olla parempi ratkaisu.
YLE Lappi / Marjukka Talvitie

7

516

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • viranomaiseltalainri

      http://www.lappilainen.fi/uutiset/rovaniemella-harkitaan-lastenkotien-sulkemista.html?p28=2

      Rovaniemi to 24. maaliskuuta 2011 14:12:00
      Rovaniemellä harkitaan lastenkotien sulkemista
      Etelärinteen lapsi -ja nuorisokoti
      Virkamiehet ovat hiljaa lastenkotien lopettamisaikeista. He vetoavat siihen, että asioiden valmistelu on kesken. Suunnitelmat ovat kuitenkin varsin pitkällä.
      Rovaniemellä on kaksi lastenkotia: entisen maalaiskunnan puolella Meltauksessa lapsi- ja perhetukikeskus ja kaupungin keskustassa sijaitseva Etelärinteen lapsi- ja nuorisokoti. Molemmat lastenkodit ovat täynnä.
      Rovaniemeltä Meltaukseen on matkaa 55 kilometriä. Siellä sijaitseva lastenkoti on ollut pitkään lopettamisuhan alla ja on todennäköisesti ensimmäiseksi alas ajettavista, vaikka lastenkoti on merkittävä työllistäjä Meltauksen kylässä.
      Poliittisesti lopettamispäätöksen teko voi kuitenkin olla hankalaa. Kahdeksasta työntekijästä kuusi asuu lastenkodin lähettyvillä. Virkamiehet eivät ole huolissaan työntekijöistä, heille riittää töitä. Virkamiesvalmistelu lähtee siitä, että ainakin toinen lastenkodeista suljettaisiin ja työntekijät koulutettaisiin ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön.
      Lasten huostaanottojen ja lastensuojeluilmoitusten määrä on lisääntynyt Rovaniemellä ja ennaltaehkäisevän työn tarve on suuri.

      Asiantuntija toppuuttelee tekemästä nopeita ratkaisuja
      Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Tytti Solantaus pitää hyvänä asiana lastenkodeista ja lasten laitoshoidosta luopumista, sen pitäisi tapahtua asteittain. Kertarysäys ei olisi hänen mielestään hyvä asia.
      – Turvallisesta ympäristöstä, lastenkodista perhehoitoon muuttaminen voi aiheuttaa vaikeita tilanteita lapselle, lastenkodit ovat lasten koteja. Laitoshoidon alasajo tulee tehdä pitkällä aikavälillä esimerkiksi siten, että pieniä lapsia ei enää sijoitettaisi lastenkoteihin. Tällä tavalla lapset vähenisivät laitoksista ja näin siirryttäisiin luontaisesti perhesijoituksiin, sanoo Tytti Solantaus.

      Hänen mukaansa tällainen kehitys vaatii myös uudenlaista asennoitumista lastensuojeluun ja ennaltaehkäisevään työhön.

      – Ongelmaperheiden hankaluuksiin tulee puuttua mahdollisimman ajoissa. Mikäli lapsia sijoitetaan uusiin perheisiin, myös niiden perheiden tukemisesta on huolehdittava, siellä tarvitaan tukea. Joka tapauksessa perhe on lapselle parempi kasvupaikka kuin laitos.

      Rovaniemellä ideana on, että palvelujen järjestämissuunnitelmaan liittyvät myös tuottavuustavoitteet eli säästöt. Siirtymävaiheessa Tytti Solantauksen mukaan kustannukset kuitenkin nousisivat, mutta tasoittuisivat ajan mittaan.
      – Maailmalla ollaan pyrkimässä eroon lastenkodeista. Lapsi tarvitsee pysyviä ihmissuhteita, hän ei kaipaa työvuorovaihtuvuutta, on Tytti Solantauksen mielipide.
      ...........

      jatkuu........

      • lakiontehtyrikottava

        ..........
        Rovaniemen poliitikot eivät kannata lastenkotien sulkemista
        Yli puolet kaupunginhallituksen jäsenistä vastasi kysymyksiin ja kaikki olivat kielteisellä kannalla, eli lastenkoteja ei heidän mielestään pitäisi sulkea.

        Terhi Suoraniemi (sd.) ei kannata lastenkotien sulkemista millään perusteilla ennen kuin ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö saadaan kuntoon.
        – Tällä hetkellä on paljon lapsia, jotka tarvitsevat lastenkotipaikkaa, koska ennaltaehkäisevää työtä ei ole ollut Rovaniemellä riittävästi. Lisäksi sijoitusperheitä ei ole koulutettu riittävästi vastaamaan todellista tarvetta. Ennaltaehkäisevä työ tähtää tulevaisuuteen, eikä auta jo lastenkotikierteeseen joutuneita.
        Suoraniemi haluaa saada ensin lapsiperheiden taloudelliset ja henkiset asiat kuntoon, näin luodaan vanhemmille mahdollisuus antaa lapsilleen turvattu kasvuympäristö.
        – Erittäin pienituloiset ja jo osin syrjäytyneet vanhemmat eivät ilman yhteiskunnan tukitoimia välttämättä jaksa paneutua lastensa kasvatukseen siten kuin olisi hyvä. Rovaniemen tulisi kouluttaa sijaisperheitä huomattavasti enemmän, sillä ainahan kotiympäristö olisi lapselle parempi paikka kuin lastenkoti. Lastenkotien henkilökuntaa tulee kouluttaa ennaltaehkäisevään työhön jo nyt, jotta heidän ammatillinen osaaminensa lisääntyy ja sitä myöten heille tarjoutuu mahdollisuus esimerkiksi työnkiertoon. Ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön tulisi ehdottomasti kouluttaa ihmisiä, mutta en olisi valmis sulkemaan lastenkoteja – ainakaan molempia. Lastenkoti voi olla jollekin nuorelle ainoa turvallinen kasvuympäristö. Niin kauan kun on lapsia, jotka tarvitsevat kodin jostain muualta kuin omien vanhempiensa luota, niin kauan tarvitaan myös lastenkoteja, Suoraniemi sanoo.
        Tapio: Ennaltaehkäisevä työ ei ole vaihtoehto lastenkodeille
        Riku Tapio (kesk.) ei pidä ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä vaihtoehtona lastenkodeille. Hänen mielestään lastenkoteja tarvitaan ja niiden rinnalle ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä.
        – Tarvitaan resursseja lapsiystävällisen politiikan toteuttamiseen. Mikäli osoittautuu, että lastenkoteja ei tarvita, on jatkoa arvioitava erikseen. Lastensuojelutyössä tarvitaan eri keinoja ja toimintamalleja, jotta lasten kasvu ja parempi elämä voidaan turvata.

        Marjo Rundgren (sd.) ei kannata lastenkotien sulkemista, ainakaan hätiköiden.

        – Lastenkodit tarjoavat esim. yksinhuoltajaäideille arvokasta palvelua siten, että hekin voivat huokaista vaativan arjen keskellä yhden kerran kuussa tai harvemmin. Lastenkodit antavat myös turvaa vaikeissa elämäntilanteissa eläville perheille.

        Rundgrenin mielestä ennaltaehkäisevää perhetyötä tulisi lisätä.
        – Ennaltaehkäisevän perhetyön tulisi olla kotiin suunnattua, erityisesti arjen askareisiin tarttuvaa työtä.
        Viittaan entisiin kodinhoitajiin, joita perheillä oli vielä 90-luvulla ja aikaisemmin.
        Peruste ei kuitenkaan ole riittävä lastenkotien sulkemiselle. Rovaniemelle pitäisi saada myös tukiperheitä lisää.
        Keskustan Lasse Kontiola lisäisi resursseja ennaltaehkäisevään toimintaan, mutta se ei saa hänen mukaansa tapahtua lastenkoteja lakkauttamalla.
        – Tiedot lasten huostaanottojen ja lastensuojeluilmoitusten lisääntymisestä on otettava vakavasti. Perusturvalautakunta linjasi viimeksi viime vuoden loppupuolella, että lastenkotien toiminta turvataan jatkossakin. Tiedossani ei ole, että asiaa olisi viime vuoden käsittelyn jälkeen uudelleen käsitelty. Luotan perusturvalautakunnan jäsenten näkemykseen asiassa. Ei lakkauttamisille.
        Juhani Mattanen (vas.) ei myöskään kannata lastenkotien lakkauttamista. Hänen mukaansa Rovaniemellä tarvitaan molempia lastenko
        Sven Pahajoki

        ____________

        Rovaniemelläkään ei siis noudateta Sosiaalihuoltolakia eli
        ei järjestetä sosiaalihuollosta kodinhoitajaa, kodinhoitajaa tarvitseville lapsiperheille (Sosiaalihuoltolaki; mm perhetilanne, rasittuneisuus jne)
        eli otetaan lastensuojeluun lapsiperhe asiakkaaksi ja laitetaan yksinhuoltajien lapset LASTENKOTIIN, että yksinhuoltaja saisi perhetilanteessaan huokaista!

        Huoh, lain rikkojat kriminaaliviranomaiset ja vielä yksinhuoltaja-lapsiperheiden kustannuksella.


    • Vai ei muka turhia

      "–– Tällä hetkellä on paljon lapsia, jotka tarvitsevat lastenkotipaikkaa, koska ennaltaehkäisevää työtä ei ole ollut Rovaniemellä riittävästi"

      Siinä niitä "tarkkaan harkittuja" huostaanottoja on oikein yhden lastenkodin verran ihmeteltävänä, eikä TIETYSTI kuntapoliitikkojen mielestä lastenkotia pidä sulkea!

      Kun tuonkin paikan JOKA AINOAN lapsen tapaus saataisiin julkiseen tarkasteluun oikein syntyjä ja syviä myöten, niin KANSA VAATISI LAPSIA KOTEIHINSA. Mutta suomalaiset rikollispoliitikot kaukaa viisaina ovat peittäneet omia jälkiään selittämällä, että julkisuus on lapselle pahasta... Voi helvetti sentään! Ilman julkisuutta lapsilla ei ole mitään oikeutta ja heidän ainoilla puolustajillaan eli omilla vanhemmilla vieläkin vähemmän.

    • Onpa virallista!

      Joka kotiin Lapissa jaettava Lappilainen-lehti olisi voinut kysyä mielipiteitä lastenkotien sulkemiseen myös itse asiakkailta ja ihan tavallisilta kuntalaisilta. Mutta näinhän sitä mediassa näköjään mennään, että vain viralliset töräytykset yhteiskunnan eliitiltä kelpaavat.

      Aiheesta puhutaan myös Suu puhtaaksi -foorumilla "Rovaniemi lopettaa toisen lastenkotinsa?":

      http://foorumi.sosiaalikollega.fi/index.php?topic=29.0

      Lastenkodin sulkemista on äskettäin ehdottanut Rovaniemen kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Auvo Kilpeläinen.

      Hyvä ehdotus. Täytyyhän aina vapautuvat paikat jollain täyttää...

    • Tietämättömyyttä!

      Rovaniemen kaupunginhallituksen jäsen, SDP:n Marjo Rundgren lausuu mielestäni muutamia mielenkiintoisia näkökulmia lastensuojelutarpeisiin... Näyttää kovasti siltä, ettei Rundgren tiedä juuri mitään lastensuojelusta, perhetyöstä ja eipä varmaankaan lastenkodeistakaan, mutta kovin varmana tässä Lappilainen-lehden haastattelussa hän käsityksiään lausuu:

      http://www.lappilainen.fi/uutiset/rovaniemella-harkitaan-lastenkotien-sulkemista.html#commenting

      Lappilainen-lehti kirjoittaa 24.3.2011:

      "Marjo Rundgren (sd.) ei kannata lastenkotien sulkemista, ainakaan hätiköiden.

      – Lastenkodit tarjoavat esim. yksinhuoltajaäideille arvokasta palvelua siten, että hekin voivat huokaista vaativan arjen keskellä yhden kerran kuussa tai harvemmin. Lastenkodit antavat myös turvaa vaikeissa elämäntilanteissa eläville perheille.

      Rundgrenin mielestä ennaltaehkäisevää perhetyötä tulisi lisätä.

      – Ennaltaehkäisevän perhetyön tulisi olla kotiin suunnattua, erityisesti arjen askareisiin tarttuvaa työtä. Viittaan entisiin kodinhoitajiin, joita perheillä oli vielä 90-luvulla ja aikaisemmin. Peruste ei kuitenkaan ole riittävä lastenkotien sulkemiselle. Rovaniemelle pitäisi saada myös tukiperheitä lisää."

      x o x o x o x o x o x o x o

      Ennaltaehkäisevää perhetyötä! Ja lukekaapa tuosta ylempää, mitä Rundgrenin mukaan perhetyö pitää sisällään.... Hänhän markkinoi sitä kuin kodinhoitajien työtä! Tähän ansaan poliitikot ja sosiaalivaltaa käyttävät koko ajan lankeavat.

      Mutta sehän on ollut alunperin perhetyön ideakin, harhauttaminen.

      Marjo Rundgren näyttää olevan diakonissa. No, ei mikään ihme, että hänen käsityksensä ovat noin virtaviivaisia koneiston tarpeiden kanssa...

      http://www.evl.fi/srk/rovaniemi/palvelut/diakonia.shtml

      http://www.oulunhiippakunta.evl.fi/toiminta/tyoalat/diakonia-ja-yhteiskunnallinentyo/diakonia-ja-yhteiskunnallisentyo/

      http://www.yhteisvastuu.fi/index.php?did=359

    • hyväpäättäjä.

      "...........
      Rundgrenin mielestä ennaltaehkäisevää perhetyötä tulisi lisätä.

      – Ennaltaehkäisevän perhetyön tulisi olla kotiin suunnattua,
      erityisesti arjen askareisiin
      tarttuvaa työtä.
      Viittaan entisiin kodinhoitajiin, joita perheillä oli vielä 90-luvulla ja aikaisemmin.
      .................."

      _____________________

      Tällä tavalla eivät edes kuntapäättäjät suurissa kaupungeissakaan
      tunne edes voimassa olevaa lainsäädäntöä!

      __________________

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1982/19820710
      Sosiaalihuoltolaki 17.9.1982/710
      ............
      20 §
      Kotipalveluilla tarkoitetaan asumiseen, henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen sekä muuhun tavanomaiseen ja totunnaiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista.
      21 §
      Kotipalveluja annetaan alentuneen toimintakyvyn, perhetilanteen, rasittuneisuuden, sairauden, synnytyksen, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn perusteella niille, jotka tarvitsevat apua suoriutuakseen 20 §:ssä tarkoitetuista tehtävistä ja toiminnoista.
      .....................
      __________________________________


      Montakohan lapsiperhettä Rovaniemelläkin on laittomasti siirretty sosiaalihuollosta lastensuojeluun asiakasperheiksi?
      Kyllä tälläiset "saa huokaista" viikonloput lastenkodissa
      ovat suurinta sontaa mitä on kuntapäättäjän ja rahakirstun vartijan suusta
      taas vähään aikaan saanutkaan lukea.

      ____________________

      http://yle.fi/alueet/helsinki/uusimaa/2008/11/lapsiperheiden_kotipalvelua_parannetaan_loviisassa_394738.html
      ..................
      Lapsiperheiden kotipalvelut eivät nykyisellään toteudu kunnassa lain vaatimalla tavalla.

      Kodinhoidon resurssit ovat vanhus- ja vammaistalouksien käytössä,
      kun taas ahtaalle joutuneet perheet on
      joko ohjattu lainvastaisesti lastensuojelun asiakkaiksi
      tai heiltä on evätty palvelu.
      ....................
      ___________________

      Ja perhetyöstä suoraan professoritason mielipide tiedoksi kaupunkipäättäjälle ja -vakuttajalle.


      http://www.verkkoapila.fi/opencms/opencms/apila/news/articles/0494.html

      ...............
      Jotkut kunnat tarjoavat kotiavun sijaan keskusteluapua.
      Bardyn mielestä tämä ei yksistään riitä,
      vaan työntekijöiden täytyy juttelun lisäksi
      tarttua
      myös
      tiskirättiin.

      – Ei ole mitään järkeä lähettää perheisiin
      jotain pikkupsykologeja.

      Se on mielestäni statuskysymys. Koetaan, että konkreettinen työ on jotenkin ala-arvoisempaa, vaikka ei se niin ole.
      Bardy olisi valmis uudistamaan tältä osin perhetyön koulutusta.
      – Toivoisin sellaisia vanhanajan kodinhoitajia, jotka olivat riuskoja, arkijärkisiä, talousihmisiä -se on apua parhaimmillaan.
      .....................

      _______________

      • lakiarikotaan

        Mitään tekemätön, istuksija, korvapalvelija eli
        lapsiperheiden perhetyö
        ei siis ole mitään kotipalvelua!
        Vaikka osassa tätä maata kotipalveluasioista vastaavat viranomaiset
        niin kovin kovasti
        valvovillekin viranomaisille yrittävät
        (tietämättömyyttään......?)
        vakuuttaa.

        http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/2010/12/vaite_lapsiperheiden_kotipalvelun_puutteista_ihmetyttaa_jytassa_2214545.html

        Lapsiperheiden kotipalvelusta saadut tiedot ovat ristiriitaisia. Aluehallintoviraston selvityksen mukaan Veteli on ainoa kunta Keski-Pohjanmaalla, joka ei anna lainkaan kotipalvelua lapsiperheille.

        Kunta järjestää vain perhetyötä.

        JYTA:n palvelujohtaja Pekka Kauppinen ihmettelee tietoa - se ei hänen mukaansa pidä paikkansa.
        AVI:n mukaan kotipalvelut eivät ole riittäviä myöskään Halsualla ja Kaustisella. Kaikissa muissa kunnissa sosiaalihuoltolain mukaista kotipalvelua on riittävästi. Avi pyytää tammikuun loppuun mennessä selvitystä toimista puutteiden korjaamiseksi.
        Ylitarkastaja Aino Arponen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo,
        että jos kotipalvelua ei ole ja siitä valitetaan,

        kyse on sosiaalihuoltolain rikkomisesta.

        YLE Keski-Pohjanmaa


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1249
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      740
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      288
      704
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      37
      656
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      638
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe