Minä, Hän ja Herpes

mietteliäs mimmi

Olen kahden vaiheilla: alanko vai enkö _oikeasti_ seurustelemaan miehen kanssa, jolla on - viaton yskänrokko!
Enpä olisi osannut kuvitella, että tämmöinen ongelma (?) voi eteen tulla.
Olen lukenut kaiken mahdollisen tiedon Herpes simplex 1 -viruksesta, sen tarttumisesta ja mahdollisista aiheutuvista oireista. Pahimmalta kuulostaa ajatus, että saan herpesin alapäähän... näinkin voi tapahtua, vaikka kyseessä on ns. yskänrokko, yleensä huulessa. Molemmat tykkäämme periaatteessa antaa ja saada suuseksiä...
Tietolähteestä riippuen herpes voi tarttua "milloin vain" tai "vain kun virus on aktiivivaiheessa".
En ole eilen syntynyt, mutta tähän asti en joko ole saanut virustartuntaa tai se ei oireile koskaan.
Mies on saanut viruksen jo lapsena (synnytyksessä?) perintönä äidiltään, ei seksikumppanilta tms.

Onko muilla kokemusta Herpes-viruksen tarttumisesta, muuta _asiallista _kommenttia?

23

2353

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niin varmaan

      saanut äidiltään. Aika epäuskottavaa. Jos käy maksullisissa, sen huomaa tai muuten vieraissa!

    • ********************

      Tarttuu pelkästä rakkulasta ja entäs sitten jos saisitkin "tartunnan" vai oletko näitä ihmisiä jotka ottavat influenssarokotteita ja muita roskia.

    • eijymmärrätäysin

      Tuskin se on sitä äidiltään saanut ainakaan synnytyksessä: tarttuminen ilman oireita on alle 3% luokkaa ja oireellisena alatiesynnytystä ei sallita.
      Herpes ei periydy, mutta ylähuulesta se kun voi levitä oireellisena myös pisaratartuntana. Pojilla se on yleisempi, kun nämä painivat ja mellastavat, eivätkä niin varo, lapsina siis se leviää helpommin.

      Herpes on lähes kaikilla, se on ihan sama onko se HSV1 ja 2 sillä tosiasia on se, että ykkäsestä sanotaan, että joo, se tarttuu vaan oireellisena: ja se on 50-100% ihmisistä. Joo, siis kaikki ihmiset on muka kähmäilleet oireellisen kanssa? No tuskin. Se siis tarttuu osittain oireettomanakin, mutta kuten KAIKKI virukset, siihen vaikuttaa moni asia: virusten määrä, molempien vastustuskyky jne. joten ei sekään ihan niin ole. Mutta siis, se Herpes 1 on lähes kaikilla ja Herpes 2 ainakin 25%:lla, joten miljoonalla aikuisella. Suurimmalla osalla oireettomana, säkään et tiedä, jos susta ei ole verikoetta otettu ja se ei ole varma sekään. Herpes-virus on siis kannettavana noin 80%:lla väestöstä, se on lähes kaikilla aikuisilla ihmisillä, se vaaan oireilee tosi harvoilla, ehkä 5-10 %:lla.

      Mä itse luulen, että sukupuolitauteja hävetään niin paljon enemmän, ettei niistä uskalleta puhua, eikä myöntää edes itselleen. Herpeksen oireet voivat olla myös paljon, paljon lievemmät, kun mitä kauhukuvat esittää: pari harmitonta naarmua ei kukaan pidä minään. Hiivatulehduksista moni on herpes. ja niin edelleen. Siksi on sitten näitä "oireettomia" tartuntoja, koska miten se synnytyksessä on 0-3% ja yhdynnässä muka puolet?! Ei todellakaan ole, ihmiset eivät tunnista oireitaan, eivät uskalla kertoa, eivät käytä ehkäisyä ja sitä rataa, siis uskon että herpeksestä ihan aikuisten oikeasti sen alle 3 prossaa on tarttunut oireettomalta ja loput, ihan vaan oireelliselta syystä tai toisesta.

      Mutta mitä sitten? Mitä säkin pelkäät? Onko joku herpes sun mielestä pahin asia mitä ihmisellä voi olla? Se ei ole vakavaa, se on lähes kaikilla, te voitte käyttää kortsua välissä myös suuseksissä, jos se huolestuttaa, tein ei pidä harrastaa seksiä sitten oireellisena.
      Herpes on sellainen hemmetin yleinen mutta hyvä pelotttelukeino ehkäsyvallistuksessa: sitten ihmetellään kun ihmiset pelkää ja eristäytyy ja ei kerro. No onko ihme?! Sä mietit kaverin jättämistä jo huuliherpeksen takia?!
      Oikeesti, mä en edes miettisi. Mun mielestä on niin paljon vakavampiakin ongelmia tai no, ehkei sua oikeesti edes kiinnosta. Koska siis, mikä juttu toi on? Mieti nyt, miten se huonontaa sitä ihmistä? Tai sua, vaikka sulla oiskin se? Onko ihminen YKSI asia, yksi herpes ja millään muulla ei ole väliä vai? Siis, mitä fukkia, onko suhde, siis parisuhde oikeesti yhden viruksen varassa, mikä lähes kaikilla jompana kumpana on? Ja toisaalta, vaikkei olisikaan... Niin parisuhde... Seurustelu. Miten pinnalliseksi sä sen käsität, jos jo herpes on syy luikkia karkuun? Ei teillä ainakaan mikään rakkkaussuhde ole. Miksi sä edes mietit että alat seurustelemaan, kun et selkeesti oikeesti tunne, ole ihastunut etkä totisesti rakastunut?

      Sitten kaikkein oudointa on tää, että niin kauan kun ei ole oireita voi tuomita, jättää ja miettiä. Vaikka ei edes tiedä onko itse kantaja!!!

      Mä en ihan ehkä ymmärrä.

      • Tutki tarkemmin

        Herpes ei ole sukupuolitauti.


    • Mieti sitä

      Sinullakin voi olla ko. virus, vaikka se ei oireilisikaan. Valtaosa aikuisista kantaa kyseistä virusta.

    • mietteliäs mimmi

      Kirjoitin aloitusviestiin, että on lukenut kaiken löytämäni _tiedon_ herpes-viruksesta, eli kaiapailin lähinnä käytännön kokemuksia.
      No, mitäpä täältä voi odottaa, nuffin much.
      Miehen herpes oireilee muutaman kerran vuodessa,niin että tartunta on aika todennäköinen. Kondomia tai jotain kelmuja emme kyllä suostuisi käyttämään, kumpikaan. Huom. ei mieskään - hänkin antaisi asian sitten olla.

      • m.m.

        Jatkan vielä vähän: Rakastaa voi ystävänäkin, ilman seksisuhdetta. :-)


      • mieti rauhassa
        m.m. kirjoitti:

        Jatkan vielä vähän: Rakastaa voi ystävänäkin, ilman seksisuhdetta. :-)

        Älä unta nää. Jos teillä on jo ollut suhdetta syntymässä ja sä herpeksen takia sen dumppaat niin te ette todellakaan tule olemaan mitään ystäviä. Toivottavasti, siis ettei se jätkä alenna itteensä kattelemaan sun muita "turvallisia" suhteita ilman kortsua kun näyviä oireita ei ole ja muuta pas*aa. Te ette tule olemaan ystäviä ja se tulee päättymään. Sitäpaitsi, huuliherpes on ylähuulessä, meinasitko sä laittaa "rakkaan ystäväsi" karanteeniin pari kertaa vuodessä. Hyi hemmetti, toivottavasti se tajuaa jättä sut. Sori vaan.
        Mä en olis sun ystävä. Oireetonkaan ystävä.

        PS. Ne oli käytännön kokemusten pohjalta mutta mitä sulta nyt voi odottaa. Ei paljoo.


      • Ei h-i !

        Herpes ei tartu kuin limakalvokosketuksessa aktiivivaiheessa. Ja jos sua oikeasti kiinnostaa ja huolettaa, tilaa aika lääkärille ja ota selvää aiheesta oikeasta osoitteesta. Netistä saattaa löytyä paljon kaikenlaista ns. tietoa, mutta ongelma on siinä, että maallikko ei osaa suodattaa oikeaa tietoa siitä kaikesta soovan määrästä.

        Herpes-kaveri sun kannattaa jättää ihan sen takia, että et 'rakasta' etkä välitä hänestä, herpes ei näihin juttuihin vaikuta, joten on tekosyy.


    • NeitiNönnöö

      Mahdatkohan nyt vähän ylireagoida noine ajatuksinesi? Yskänrokkoa on ollut olemassa vaikka kuinka kauan, itsellänikin se puhkesi lapsena, murkkuiässä oireili kovastikin ja nykyään aikuisena puhkeaa aina sairauden tai stressin myötä. Tietääkseni en ole koskaan tartuttanut ketään miestä.

      Niinkuin jo aiemmin on kirjoitettu, suurin osa aikuisista kantaa virusta oireettomana. Se ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisi elänyt jotenkin "holtittomasti" menneisyydessään. Voit aivan hyvin seurustella herpeksen omaavan kanssa, vältät vain pussailua rokkovaiheessa :)

    • Rakoton nainen;)

      Moi! Yskänrokko EI tartu äidistä synnytyksen yhteydessä,muuta tietä tulee.Esim jos on rakkulavaihe päällä ja pussailee toista :)
      Olen ollut naimisissa 20v miehen kanssa,jolla on yskänrokko eikä minulla eikä meidän 4 lapsella kenelläkään ole sitä.
      Jos mies muuten namu,anna palaa:) Eri asia,jos puhuttaisiin sukupuoliherpeksestä.Sellaisen kanssa seukkaaminen onkin sit jo asia erikseen.Ja valitettavasti kaikki eivät kerro sitä kantavansa:/

      • Miettii sitä nyt

        Oletko varma ettei ole? Virus on monilla oireeton, eli rakkuloita ei ilmaannu.


      • Rakoton nainen
        Miettii sitä nyt kirjoitti:

        Oletko varma ettei ole? Virus on monilla oireeton, eli rakkuloita ei ilmaannu.

        Huuliherpes EI tartu kuin rakkulavaiheessa ja tämä on totuus:)


      • Mene teeskentelemään

        Miten se olisi eri asia jos puhuttaisiin sukupuoliherpeksestä? Että kun se huuliherpes voi olla siellä alapäässäkin, niin se on ihan sama juttu, ja saattaa jopa olla ihan sama virus, niin ja aloittaja tosiaan voi saada sen? Jos se siis tarttuisi aloittajan ylähuuleen, hän olisi ihminen, ja jos alahuuleen, hän olisi saastetta vai mitä sä tarkotat? Vai että jos se on HSV1 sä olet pyhä namupala, oi, oi ja jos se on HSV2 niin sä olet paholainen ja saastunut?

        Miten se ois eri juttu: häpeäisit. Häpeäisit ihan oikeasti tollasta tekopyhää teeskentelyä.
        Miten aikuinen ihminen voi päästää tommosia typeryyksiä, vielä kun itse mainostaa oikein seurustelevansa herpestä kantavan kanssa: ja taatusti et ole koskaan käynyt verokokeissa vasta-aineita otattamassa? Niin. Se on helppoa teeskennellä kun ei tiedä mitään.

        Sun kaltaset ihmiset saa nimenomaan olemaan ne ihmiset kertomatta. Sukuelin herpes on herpes mikä esiintyy alapäässä eikä yläpäässä. On ihan turha lässyttää mitään "huuliherpes tarttuu oireellisena ja sp oireettomanakin" kun oikeasti, sitä huuliherpestä kantaa jopa 80-90% väestöstä, ja siis onko ne kaikki muka vapautuneesti suudelleet ja hieroneet itseään niihin rakkuloihin? Ei todellakaan ole. Joten... Blaa, blaa. Ne tarttuu ihan samalla tavalla ja on käytännössä sama virus: mikroskoopilla niissä näkyy pintarakenne ero. Siitä tulee 1 ja 2. Ne näyttää vähän erilaisilta, on sama virus. Toinen menee ennemmin alapäähän ja toinen yläpäähän mutta ne esiintyy myös sekaisin. Että se taas tostakin.

        Kiva kun voi olla tollanen muka rento ja sitten jauhaa omasta "ei mulla ole tartuntaa, huuliherpes se vaan on" ja samalla, kantaa sitä virusta vaan oireettomana, ja tuomita kaikki kenellä se esiintyy alapäässä. Niin, nehän onkin niitä eri asioita ja paljon huonompia ihmisiä, kun sun miehes ja sinä, ja nehän saakin leimata ja tuomita. Hyi, hyi.

        Sä olet järkyttävän teennäinen.
        Kiva kun sä oot niin rakoton nainen :)

        Ja vielä :)


      • rakko sulla on...
        Rakoton nainen kirjoitti:

        Huuliherpes EI tartu kuin rakkulavaiheessa ja tämä on totuus:)

        Eipä tietenkään :) Koska muutenhan sulla ois se :) Ja sä et vois enää tuomita muita :) Ja olla kantamaton vaan sä oisit kantaja :) Ja se 50-100% suomalaisista, joilla se virus on :) On saanut sen oireelliselta :) Koska kaikki mehän suudellaan jatkuvasti rakollisten ihmisten kanssa :)
        Kyllä sä tiedät totuuden ja olet viisas :) Ja hymyilevä :)
        Voikun kaikki ois niinkun sä :) Ja ne verikokeet otettaisiin kaikilta aikuisilta :) Niin ei tarttis 100% aikuisten ihmisten seurustella kenenkään kanssa :)


    • 16+15

      Jos haluat löytää kumppanin joka ei kanna virusta niin saattaa mennä aika kauan ennen kuin löytyy.

      Huuliherpes on TODELLA yleinen. Tarttuu vain rakkulavaiheessa eikä silloinkaan jos omat limakalvosi ovat terveet. Jokainen jolla on herpes tietää etukäteen milloin rakkuloita on tulossa; huulia kuumottaa ja turvottaa ainakin vuorokauden ennen kuin rakkula syntyy.

      Huuliherpes voi olla piilevänä jo sinullakin, se puhkeaa vain vasta kun olet riittävät stressaantunut ja vastustuskyky on laskenut.

      jos tuolla perusteella jonkun dumppaat niin saattaa olla pitkä yksinäisyys edessä.

    • harmiton423

      Itse sain herppeksen joskus pikkulapsena äitiltäni (jonkun suukon kautta) ja ei ole kyllä elämääni haitannut tippaakaan, ei ole nyt varmaan 2-3 vuoteen edes tullut esille. aika mitätön oire loppupeleissä.

    • Eroon uskomuksista!

      Suurin osa herpes-tartunnoista on tarttunut OIREETTOMALTA kumppanilta. Herpes siis tarttuu, vaikka ei olisi rakkulavaiheessa tai edes koskaan tartuttajalla oireillut.

      Sain huuliherpeksen alapäähäni kumppanilta, jolla se oli huulessa. Alapäässään ei kuulemma ollut koskaan ollut herpesrakkulaa. Ei ainakaan sinä aikana kun seksiä harrastimme, tuli katsotua tarkasti ;-). Eikä hänellä minun aikanani ollut rakkulaa huulessakaan. Varmistin herpestyypin laboratoriotutkimuksella.

      Herpes on kiusallinen vaiva silloin kun se on rakkulavaiheessa, mutten se on aika harmiton. Toisin se varsinainen sukupuoliherpes on kuulemma aika ikävä vaiva, voi kestää kauankin ennen kuin se alkaa rauhoittua.

      Huuliherpes on sukupuolitauti, kun se on sukupuolielimissä. Hiivakin on sukupuolitauti, jos se leviää seksin välityksellä.

      Ja tietämättömille vielä: herpes tartuu, vaikka käyttäisi kondomiakin, jos tartunta-alue tai rakkulat eivät peity kondomin alle. Esim. väliliha, ulkosynnyttimet, peniksen varsi, haavaumat...

    • Ei h-i !

      Esitäpä sitten vakuudeksi kaikki ne paikat, joista olet omat uskomuksesi kerännyt. Luulo ei ole tiedon värtti ja sinun 'tietosi' ovat omia luulottelujasi ja keksintöjäsi. Opiskele ja kehity.

      • Eroon uskomuksista!

      • Siitäs sait juu

        Nih. Nolottaako nyt, kun tuli pädettyä ilman kunnon tietoa? Ehkä sinun itsesi kannattaisi vähän nörtyä ja kehittyä?


    • Tiedä, tunne, tajua

      Alan pitkän linjan konkari ei keksinyt yhtään sellaista syytä, miten virus voisi tarttua oireettomana. Mutta hänkin totesi, että tällaisia kannattaa tiedustella spesialistilta, alan ihka oikealta asiantuntijalta, virusopin tohtorilta (ei siis terveyskeskuslääkäriltä), tms., jolla on oikeasti ja luotettavasti takuuvarmaa tietoa. Myös Väestönliiton olisi kannattanut käyttää tällaista asiantuntijaa, ennen kuin ohjekirjasiaan painattaa.

      Tällaisilla sivuilla on turha spekuloida tarttumisilla ja / tai tarttumattomuuksilla, täällä ne eivät ikinä selviä eivätkä muutu muuksi kuin potaskan jauhannaksi, jolla ei ole mitään oikeaa ja todellista informaatioarvoa. Vain ja ainoastaan vääränlaisten uskomusten, tietojen ja asenteiden, suoranaisen pelottelun saralla tällä palstalla liikutaan. Lukeminen ei auta eikä hyödytä mitään, jos aiheesta ei ole tarpeeksi perustietoja.

    • 4+14

      Voi jeesus. Minä olen saanut huuliherpeksen alle kouluikäisenä. Mahdanpa olla nyt moraaliton ihminen! Ikävä kyllä lapsenikin sen saivat minulta ihan pieninä, siinäpä vasta tulevia pukkeja!!

      Eikö jumalauta ole tähdellisempää murehdittavaa enää ihmisillä? OIkeasti ottaa päähän tämmönen vouhottaminen maailman jokapäiväisimmästä viruksesta. Ihan kuin se olisi joku rutto. Oletko varma että et kanna jo virusta? Suurin osa viruksen saaneista ei oireile koskaan. Esim. siskoni ei ole koskaan sairastanut huuliherpestä, vaikka minulla ja hänen avomiehellään se on. Tuskin on voinut virukselta välttyä. Yksikään minun kumppaneistani ei ole sairastanut huuliherpestä, vaikka on ollu tilanteita että varmasti olisi ollut mahdollista minulta se huuliherpes saada. Luultavasti siis jo kantavat virusta, mutta eivät koskaan oireile.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe