Tyroksiini ja hiustenlähtö?

Kohta hiukseton

Tietääkö kukaan voiko tyroksiinilääkityks aiheuttaa hiustenlähtöä? Googlen avulla löysin muutaman keskustelun, jossa puhuttiin, että se saattaisi sellaista aiheuttaa.

Itselläni on ollut jo parin vuoden ajan kilpirauhasarvot vinksallaan, vajaatoiminnan puolella. Vajaatoiminta on minulla suhteellisen lieväasteinen, mutta lääkäri katsoi kuitenkin aiheelliseksi aloittaa Thyroxin-lääkityksen. Aloitin tyroksiinihoidon pari kuukautta sitten ja noin 4-6:n hoitoviikon jälkeen hiuksia alkoi lähteä tukkoina :O Tällaista hiustenlähtöä ei ole minulla koskaan esiintynyt, ei edes silloin kun sairastin anoreksiaa. Olen oikeasti paniikissa tämän vuoksi.

Mietin voiko tämä valtava hiustenlähtö johtua Thyroxinista? Itse vajaatoiminta ei ole minulle varsinaista hiustenlähtöä aiheuttanut, vaikkakin hiukseni ovat olleet kuivat ja katkeilevat. Thyroxinin pakkausselosteessa ei ole mainintaa hiustenlähdöstä, mutta mistä ihmeestä tämä voi johtua, jos ei tyroksiinista? Jos hiustenlähtö johtuisi itse vajaatoiminnasta, luulen, että tukkaa olisi lähtenyt jo aikaisemmin.

En uskalla syödä tyroksiinia enää ollenkaan. Niin paljon olen säikähtänyt tätä hiuskatoa. Olisin luullut hiusten kunnon paranevan tyroksiinilääkityksen myötä, mutta tässä kävikin totaalisen päinvastoin. :( Onko kellään vastaavanlaisia kokemuksia tai muuten vaan tietoa asiasta?

105

8865

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hohhoi98

      Aina syytetään oireista itse lääkettä, vaikka todennäköisempi syy on itse tauti. Syöt varmaan jotain yhtä 25 mikron tablettia, joka on ainoastaan laskenut TSH:ta alemmas, mutta ei pysty nostamaan t4-v:tä vielä? Jolloin oireetkin tietenkin pahenevat. Miten olisi annoksen nosto?

      Tai sitten voi olla, että tyroksiini ei sinulla toimi kuten pitäisi.

    • hohhoi98

      Unohtui sanoa vielä se, että suurimmalla osalla tulee juuri tuossa kuukauden lääkityksellä olon jälkeen takapakki-vaihe, jolloin oireet pahenevat. Itselleni kävi samoin. Moni tarvitsee silloin sitä annosnostoa.

    • Kohta hiukseton

      Huomasitko, että kerroin seuraavaa: kilpirauhasarvoni ovat olleen vajaatoiminnan puolella jo pari vuotta ja sinä aikana hiustenlähtöä ei ole ilmennyt, vaan hiustenlähtö on alkanut vasta kun pari vuotta lievää vajaatoimintaa sairastaneena minulla aloitettiin tänä kesänä tyroksiinilääkitys. Eikö silloin olisi todennäköisempää, että hiuskato johtuu tyroksiinivalmisteesta kuin itse vajaatoiminnasta?

      Syön juurikin tuota 25 mikrogramman tablettia. Onko siis todella niin, että kyseinen annos pystyy laskemaan TSH:ta, muttei nostamaan t4-v:tä? Hemmetti kun en kuollaksenikaan muista mitä nuo arvot viimeksi itselläni olivat. Tiistaina on soittoaika lääkärille, niin pitääpä kysyä.

      Mitä oireita sulle tuli tuossa takapakkivaiheessa? Ja kuinka nopeasti ne menivät ohi?

    • hohhoi98

      Joo näin on, 25 mikroa on vielä niin pieni annos, että se joillain laskee ehkä TSH:ta ihan vähän, mutta ei nosta sitä t4-v:tä oikein mihinkään. Tuo takapakkivaihe on hyvin yleinen juuri tuossa kohtaa.

      Minulle iskivät kaikki mahdolliset oireet pahempina kuukauden jälkeen, palelu, väsymys, tokkuraisuus päässä, lihaskivut, tuli vielä flunssa ja kurkkukipu jne. Nostin heti annosta ja parissa viikossa alkoi tuntua, että lääkitys alkoi hyvin pikkuhiljaa pelata. Kun lääkäri soittaa niin tsekkaatte arvot ja pyydät nostoa vain kehiin sitten, eiköhän se letti siitä ala kasvaa kunnolla ajan myötä. Muutenkin sinulla on ollut lääkitys niin vähän aikaa, että älä hätiköi vielä.

    • hyyypos

      täällä on ollu ennenki tästä puhetta. parempi kuntoiset hiukset rupee kasvamaan niin huonot hiukset tippuu alta pois. monella on käyny sama ihan lääkityksen alussa. varmaan rupeet jossainvaiheessa huomaamaan että hiukset kasvaa nopeemmin. tai sitten noi arvot on menny huonommaksi. riippuu minkalainen olo siulla on ollu. miulla on kanssa lievää vajaatoimintaa (luulen) ja miulla rupes ekalla annoksella parantumaan pikkuisen olo. verenkierto parani jonkin verran ja ei enää kylmäny juuri. ekalla annoksella huomasin että kynnet kasvaa paljon nopeemmin ja vanvempana kuin moneen vuoteen. ja se oli tuo 25mikron annos.

    • Kohta hiukseton

      Kiitos vastauksista! :)

      Tilannehan on se, että olen ollut lähes kaksi viikkoa syömättä tyroksiinia kun säikähdin hiustenlähtöä. Tiedän, ettei lääkityksiä pitäisi mennä ominpäin sorkkimaan, sillä siitä voi olla vaan haittaa. Muistelisin, että t4-v oli minulla vielä melkeinpä viitearvojen sisällä kesällä, mutta TSH oli kyllä noussut. Periaatteessa on kai siinä ja siinä, onko vajaatoimintani vielä piilevää vai ei. Niinpä mietinkin olisiko annoksen nostosta enemmän haittaa kuin hyötyä, jos alkaa mennä jo ylitoiminnan puolelle. Äh, ovat niin uusia nämä asiat minulle, etten näistä vielä kauheasti ymmärrä.

      Minulla aloitettiin siis hoitokokeilu tyroksiinilla kesällä ja kontrollit piti katsoa syys- ja lokakuun vaihteessa. Nyt kuitenkin olen varmaan jo mennyt sössimään homman sillä tavalla, että kontrolleja on huonompi ottaa kun en ole uskaltanut enää syödä lääkkeitäni. :(

      Mulla on ollut kyllä vajaatoimintaan liittyviä oireita, enkä osaa oikein sanoa ovatko ne tyroksiinin myötä helpottaneet vai ei. Lisäksi en ole ollenkaan varma mikä oire johtuu mistäkin. Minulla kun on ongelmaa psyyken puolella, niin sitä kauttakin voi tulla väsymystä ja masennusta ja syömishäiriö voi saada aikaan turvotuksia ym ja stressikin voi vetää suoliston aivan tukkoon. En siis tiedä varmaksi mistä nuo oireet johtuvat.

      Luinkin eilen netistä, että monilla lääkityksen alussa tulee noita hiusongelmia ja ne menevät ohi kun keho löytää sopivat tasapainon. Kuitenkin luin myös sellaista informaatiota, että hiustenlähtö vaan jatkuu ja jatkuu joillakin. Kauhean ristiriitaista tietoa löytyy tästä. Useilla englanninkielisillä sivuilla luki, että tyroksiinilääkitys voi itsessään aiheuttaa hiustenlähtöä kun taas suomenkielisillä sivuilla ei juurikaan sellaista lukenut. Tiedä nyt sitten mikä on totuus. Melkein pitäisi mennä jonkun erikoislääkärin vastaanotolle saadakseen kunnollisia vastauksia, mutta niiden hinnat on varmaan sitä luokkaa, ettei näillä tuloilla sellaisia maksella. :/

      • Kohta hiukseton

        Mietin tässä, että jos minulla on kerran ollut t4-v melkein viitearvojen sisällä, olisikohan mahdollista, että pärjäisin ilman lääkitystä vielä? Ajattelin kysyä lääkäriltä, olisiko huono vaihtoehto sellainen, että seurailtaisiin arvoja vielä toistaiseksi ja jos huonommaksi menee, alkaisi sitten katsoa tuota lääkitystä. Onko kellään mielipiteitä tämän asian suhteen? Ja kuinka varhaisessa vaiheessa teillä muilla on tyroksiinihoito aloitettu?


      • justiina135

        Kyllä se niin on, että paras on mennä kilpirauhas erikoislääkärin vastaanotolle.

        Näihin kilpirauhastauteihin monasti liittyy lisäkilpirauhasen vaivat ja siitä ei parane kuin leikkauksella. Minulle 2 v sitten HUS lääkärin lausunto: potilaalla on subkliininen hypotyreoosi.Tämäntyyppisessä lääkitys ei ole välttämätön jos sen lopetus ei ole vaikuttanut vointiin huonontavasti.Mikäli Thyroxinin aikana on enemmän rytmihäiriöitä, en suosittele Tyroxinin uudelleen aloitusta.Jos taas vointi on jollakin tapaa huonompi,esim palelu,väsymys kudosturvotukset voidaan olettaa, että oireet ovat lisääntyneet, suosittelen Thyroxinin uudelleen aloitusta.Lausunto saapui postissa. Terveyskeskus ei ereagoinut asiaan muutoin kuin kirjasi lausunnon potilasasiakirjoihini. Näin meidän terveyskeskuksessa. Lisäkilpirauhasen leikkaukseen menen yksityislääkärin lähetteellä HYKS


      • Luminous84

        Itse sain hypotyreoosi-diagnoosin v.2009 ja lääkityksen 0.1 mg Thyroxin, jota söin joka päivä puolikkaan. Olen vähentänyt lääkitystä oma-aloitteisesti n. puolivuosittain yhdellä tabletilla sen vuoksi, koska mielestäni tyroksiinin syöminen voi kumuloida kilpirauhasen vajaatoimintaa. Nykyään olen annoksella 3 x vko 1/2 tbl ja viimeisimpien verikokeiden tulokset olivat, että kilpirauhas-arvoni ovat ihanteelliset.

        Siitä huolimatta hiuksiani lähtee edelleen ja ne eivät ole koskaan olleet näin ohuet. Jäljellä on enää hiirenhäntä paksusta poninhännästäni. Eli vaikka kilpirauhas-arvoni ovat hyvät, eikä vajaatoiminnan pitäisi aiheuttaa oireita, kuten hiustenlähtö, hiuksia lähtee edelleen. Johtuisiko sitten lääkityksestä? Melkein kolme vuotta kulunut eikä hiustenlähtö helpota.


    • juuup

      "Muistelisin, että t4-v oli minulla vielä melkeinpä viitearvojen sisällä kesällä, mutta TSH oli kyllä noussut. Periaatteessa on kai siinä ja siinä, onko vajaatoimintani vielä piilevää vai ei. Niinpä mietinkin olisiko annoksen nostosta enemmän haittaa kuin hyötyä, jos alkaa mennä jo ylitoiminnan puolelle"

      Voi hyvänen aika. T4-v ei saisi olla viitteen alakolmanneksella ja se alakolmannes on siellä viitteen sisällä, siellä oireilevat hyvin monet ja pahasti. Jos sinulla arvo oli enää melkein sen sisällä, niin aika iso moka lopettaa lääkitys. Ylitoiminnan ei pitäisi olla lähelläkään tuollaisilla arvoilla ja 25 mikroa on useimmille niin pieni annos, että se täytyy yleensä kolmin-nelinkertaistaa ennen kuin ollaan edes normaaliarvoissa, joista on vielä ylitoiminta kaukana.

      Jos tuntuu, että et halua vielä lääkitystä niin kokeile olla ilman, mutta sellaine varoituksen sana, että jonkun ajan päästä olo voi olla sellainen, että rukoilet sitä lääkitystä ja toivot, että et olisi yrittänyt pärjätä ilman. Vajaatoiminta pahana ei ole mikään leikin asia, aikka siihen ei kuolekaan helposti.

    • hyypos

      jos t4v on jotain 11 niin se on aivan liian alahinen sen pitäs olla yli 15. siulla oli just alkanu toi lääkitys vaikuttaa kun hiusongelmat alkoi. mie luulen että siulla on saattanu hiukset ruveta parempana kasvamaan. jollain palstalla oli just joku sanonu että oli hirveen huolestunut siitä että hiukset oli ruvennu lähtemään mut kampaaja oli sanonu että sieltä kasvaa tervettä hiusta alta. en muista miten pitkä aika siitä oli. etenkin jos siulla on ihan lievää vajaatoimintaa niin miusta se voi olla ihan hyvin tuota. mie huolestuisin jos kuukausien syönnin jälkeen ei kasvais hiukset lähdön jälkeen

    • Kohta hiukseton

      Odotinkin saavani saarnaa siitä, että olen lopettanut lääkityksen. :( Mulla on nyt ihan sormi suussa tämän asian suhteen ja oikeasti melkein itku tulee näiden hiusten kanssa. Kysyn vielä lääkäriltä mitkä nuo arvot nyt tarkalleen olivat ja mietin yhdessä lääkärin kanssa mitä tehdä. Luultavasti saan häneltäkin saarnat niskaani. :(

      Selittäkääpäs minulle nyt vielä tämä paremmanhiuksenkasvamisjuttu. Eli siis hius irtoaa siksi, että sieltä kasvaa parempaa alta vai että hius irtoaa jostain muusta syystä ja sitten kasvaa uutta vai miten tämä nyt menee? Ja onkohan muilla hiustenlähtöä valittaneilla ollut hiustenlähtö näin massiivista, siis että se näkyy nopeasti hiusten ohenemisena ja hiuksia lähtee oikeasti tukoittain. Ja mitä tuohon tulee, että muutaman kuukauden päästä katsoisi kasvaako uutta hiusta, niin luultavasti tällä hiustenlähtötahdilla olen lähestulkoon kalju, jos tämä jatkuu.

      Ahdistaa tämä ihan hemmetisti kyllä nyt. Mitä vajaatoiminnasta voi seurata, jos se pääsee pahaksi?

    • Kohta hiukseton

      Ok saitte puhuttua mulle järkeä. Jatkan tyroksiinihoitoa. Ei varmasti tee hyvää tällainen venkslaaminen lääkkeen kanssa, mutta juu, aloitan sen nyt uudestaan parin viikon tauon jälkeen. Tuntuu nimittäin, että ne oireet joiden vuoksi tyroksiinin itse halusin, alkavat palata. Turvottaa, masentaa, sydämessä on outoja tykytyksiä ym. Ja pakkohan lääkitys olisi varmasti joka tapauksessa jossain vaiheessa aloittaa kun on tällaisen vaivan riesakseen saanut. :(

      Tälle hiustenlähdölle on kyllä pakko tehdä jotain. Ostin monivitamiineja ja helokkiöljykapseleita. En tiedä onko noista hyötyä. Pakko kuitenkin kokeilla jotain. Apteekista kysyin tänään tästä asiasta ja sanoivat, että tyroksiini ei itsessään yleensä aiheuta sivuoireita, vaan oireet kertovat ennemminkin siitä, että annostuksessa mättää joku. Pelottaa kyllä, että tulen kaljuksi oikeasti. Apuva! :O

    • ....

      ^paljonko sulla oli TSH JA t4v?

    • huups

      "Mitä vajaatoiminnasta voi seurata, jos se pääsee pahaksi? "

      Se riippuu ihmisestä. Jos on pahana vajaatoiminta pitkän aikaa, niin siitä ei hetkessä parannu ja jotkut oireet voivat kroonistua, vaikka mitä lääkitystä söisi. Voi puhjeta liitännäissairauksia ja pahan vajaatoiminnan kanssa ei ole enää työkyvytön. Siksi lääkitys olisi hyvä aloittaa ennen kuin ollaan kaulaa myöten suossa.

      Jos maalaa pahimmaistapauksen niin kunnon syvällä vajaatoiminnassa oleva ihminen on lihava, kuivaihoinen, paleleva, käheä-ääninen, makaa sohvalla masentuneena ja lopen uupuneena vuorokaudet läpeensä sen minkä hereillä pysyy tokkuraisen ja sumuisen pään kanssa, nukahtelee vähän väliä. Maha reistaa, flunssaa ja infektioita pukkaa, monilla lihasheikkous menee niin pahaksi, että aamulla ei meinaa pysyä jaloillaan ja lenkillä käymisestä on turha edes haaveilla. Lihaksia ja niveliä särkee ja sattuu. Hiukset muuttuvat koppuraiseksi kasaksi ja saattavat joillain lähteä niin pahasti, että on lähes kalju. Sydän sekoilee niin että pelottaa, ja niin edelleen ja niin edelleen. Kyllä se elämän saa pilattua.

    • Kohta hiukseton

      "paljonko sulla oli TSH JA t4v?"

      Mainitsin tuossa aikasemmin, etten tarkkaan niitä muista ja olen hävittänyt lappusen, jossa ne lukee. Joka tapauksessa TSH oli jonkin verran koholla, ei mitenkään järkyttävän paljon kuitenkaan ja t4-v oli muistaakseni viitearvojen alarajoilla (joko juuri ja juuri niiden sisäpuolella tai aavistuksen laskenut). Saan tiistaina lääkärin kiinni, niin pitää tarkistaa nuo.

      Tuo viimeisen kirjoittajan "kauhukuvaterapia" toimi kyllä sen verran, että ehkä uskallan syödä sitä tyroksiinia nyt ;) Edelleen otan mielelläni vastaan tietoa hiustenlähdön yhteydestä tyroksiinilääkitykseen tai itse kilpirauhasen vajaatoimintaa.

    • hyyypos

      tärkeämpi kysymys on ehkä mitkä oli ne rajat... lääkäreillä on tosi isot rajat suomessa inhottavasti. kilpirauhasliiton sivulla ylärajaksi on sanottu 2,5 vaikka suomessa käytetään 4,2 jostain idiottimaisesta syystä. amerikassa käytetään 3. siellä vakuutusyhtiöt pani vastaan kun laskivat 2,5 joten joutuivat nostamaan arvot.

      mie kerron nyt ihan vaan muistista en muista kuka sen sanoi alunperin mutta täällä keskustelussa joku oli sanonut että sillä oli kanssa lähtenyt hirveesti hiuksia lääkityksen alussa mutta kampaaja oli sanonut samalle henkilölle että sieltä kasvaa hyvää hiusta. hiukset normaalisti putoilee 3 vuoden välein mutta vajaatoimintaisilla voi käydä lääkityksen alussa kun verenkierto paranee että hiuksia rupee tippumaan reilumpaan tahtiin. samoista tupista mistä hiukset on lähteny kasvaa sit uutta hiusta, mutta samasta tupista ei voi kasvaa kovin pitkään aikaan ainakaan kaksi hiusta yhtäaikaa. ootko käyny kampaajalla milloin viimeksi? jos päänahkan iho on kuiva niin kannattaa laittaa ruokaöljyä hiuksiin ja päänahkaan.
      joillakin paikkakunnilla on erikoiskampaajia tai jotain jotka voi tutkia hiuksia ehkä niillä on jotain sanottavaa?

    • Kohta hiukseton

      Täytyypäs tarkistella lääkäriltä tuokin, että minkälaisia viitearvoja on käytetty kilppariarvojani analysoidessa. Onpa outoa, että yläraja (ilmeisesti siis TSH:n yläraja on tuo 4,2?) Suomessa on noin korkea, jos kerran kilpirauhasliitto suosittelee matalampaa.

      "ootko käyny kampaajalla milloin viimeksi?"

      Öööööh, vuonna 2006 :D Oikeasti! Leikkaan ja värjään itse hiukseni taloudellisista syistä, joten eiole tullut kampaajalla hetkeen käytyä ;) Tuolloin 2006 kun kävin, hiustenlähtö oli muuten silloinkin suurta (anoreksian vuoksi) ja kampaaja sanoi ensin päiviteltyään hiustenlähtöä, että kyllä sieltä uutta onneksi kasvaa tilalle. Voisin tietenkin käydä kampaajalla kyselemässä hiusteni tilannetta, jos saisin jostain sen verran rahaa, että se olisi mahdollista.

      Tänään taas suihkussa käydessä tuntui, että hukun noihin irtoaviin hiuksiin. Onneksi mulla on luonnostaan paksu tukka, niin hiustenlähtö ei ihan heti näy. Tosin nyt tukkaa on lähtenyt jo sen verran, että ainakin itse huomaan eron entiseen.

    • hyypos

      ootko varma että ne hiukset lähtee ei katkeile? miulla katkeilee paljon jos en laita hiuksiin jätettävää hoitoainetta on niin kuivat. mie ennen leikkasin itekki hiukseni mutta nyt ne on niin lyhyet niin ei onnistu. miulla on kampaajat heri ehotelleet neuvoja miten parantaa hiusten kuntoa.
      amerikassa muutenkäytetään 3 ylärajana.. kannattaa mieluummin kysyä ite ne arvot kuin rajat. ne tuntee olevansa parempia näissä asioissa kuin potilaat niin jos yrittää korjata niitä niin ne vaan nyrpistelee nenäänsä... .ainakin täälä

    • Kohta hiukseton

      Juu kyllä se hius ihan irtoaa kokonaan, ei siis katkeile. Hiusten katkeiluakin mulla on ollut aikaisemmin (johtui kai lähinnä liian rajusta vaalennusprosessista), mutta tällä hetkellä tosiaan hius irtoaa ihan juuresta.

    • Kohta hiukseton

      Tänään oli lääkärille soittoaika ja kyselin hiustenlähdöstä. Lääkärini mukaan tyroksiinilääkitys ei aiheuta hiustenlähtöä, mutta itse kilpirauhasen vajaatoiminta voi sitä tehdä. Kysyin miksi hiuksia lähtisi vasta nyt, jos hiuskato on vajaatoiminnan aiheuttamaa kun arvot ovat olleen jo pitkään vinksallaan. Lääkäri totesi, että arvot ovat menneet koko ajan huonompaan ja nyt kesällä t4-v on ollut viitearvojen alapuolella mitä se ei aikaisemmin ole ollut.

      Arvoni siis nyt kesällä ennen tyroksiinihoidon aloittamista olivat:

      TSH: 5,11 (viitearvot 0,3-4,2)
      t4-v: 11 (viitearvot 12-20)

      Muistin, että TSH olisi ollut korkeampi, mutta hyvähän se on niin, ettei ollutkaan. Nyt siis jatkan lääkityksellä ja toivon, että hiustenlähtö loppuu jossain vaiheessa. Hieman kyllä hirvittää miten käy. Noin kuukauden päästä on kontrolli ja sitten katotaan miten edetään. Lääkäri sanoi, että Thyroxinin annostusta joudutaan varmaan nostamaan kun se on niin pieni tällä hetkellä.

    • huups

      Arvosi ovat aivan selkeät vajiksen arvot. Nyt syömään Thyroxinia ja kärsivällisesti nostamaan annosta. Hiukset saat ajan myötä takaisin ja niiden laatukin paranee.

    • Kohta hiukseton

      Juup oon syönyt tyroksiinia nyt kyllä. Pakkohan se on, kääk. Tosiaan noin kuukauden päästä on kontrolli ja sitten katotaan nostetaanko annosta. Toivon todella, että uutta hiusta alkaa jossain vaiheessa kasvaa.

      Luin muuten jostain päin nettiä, että kehon hormonitoiminnan vaihtelut voisivat aiheuttaa hiustenlähtöä eli siis tällä logiikalla tyroksiinin aloittamisen jälkeinen kilpirauhashormonin heilahtelu voisi saada aikaan sen, että hiuksia alkaa tippua. Onkohan näin?

    • goodhairday

      Hiuksesi ovat nyt ns. lepovaiheessa; vanhaa tippuu ja uutta ei vielä tule. Jos tätä jatkuu yli 6 kk käy ihotautilääkärillä ihmettelemässä, sitten voi oikeasti olla jossain vikaa, muuten menee normaalivaihtelun piikkiin. Varmaankin ennen puolta vuotta se tippuminen loppuu ja sitten alkaa se kasvukausi, jolloin hiukset kasvaa sitten hienosti "uusiksi". (3- 5 vuoden välein) Yleensä hiuksia lähtee koko ajan, mutta vanhetessa kausittain.

      Oletko syönyt beetasalpaajia? Entä A-vitamiinia? Entä antibioottikuureja? Keskenmeno? Imetys?

      Syyt hiuksen tippumiselle ovat noin puolenvuodentakana oli syynä sitten hormonitoiminta tai antibiootit, joten sillä logiikalla ei se tippuminen johdu tyroksiinista. Ja jos on, niin se, että kehosi, päänahkasi, varautuu siihen uuteen terveeseen hiuksistoon.

      Onko kulmakarvat ohentuneet, häipyneet tai lähteneet reunoilta? Sekin on hormonalista.

      Oletko vaihdevuosi-ikäinen? Voi tulla jo kolmikymppisenä ;(

      Tyroksiini ei ole lääke vaan korvaushormonihoito, korvaa sen mitä kehosi ei tuota. Nyt ei tiedä vielä tarvitsetko jotain muuta korvaushoitoa.

      Kuka tahansa vajaatoiminnasta oikeasti jo kärsinyt valitsisi kaljun ja hyvän olon kuin sen vajaatoiminnan uuvutuksen. Et ole vielä ehtinyt kärsiä pahoista oireista, niin sinulle niillä hiuksilla on jotain väliä vielä. ;) Toiset kamppailee päivittäisestä jaksamisesta ja oikeasti tylyistä oireista. Saat sinä ne hiukset vielä takaisin, kunhan hoidat itsesi kuntoon.

    • Kohta hiukseton

      Ikää mulla on 27, joten en ihan heti lähtisi veikkaamaan vaihdevuosioireita syyksi. ;) Kulmakarvoissa en ole muutosta huomannut, hiuksissa vain.

      Tiedän kyllä tuon, että hiukset reagoivat kehon tilaan viiveellä ja juuri siksi hiustenlähdön syytä voi olla vaikea selvittää. Englanninkielisiltä sivustoilta kuitenkin luin, että tyroksiini voi aiheuttaa hiustenlähtöä, mutta sen pitäisi olla väliaikaista ja mennä ohi muutamassa kuukaudessa. Outoa, että suomenkielisiltä sivustoilta en vastaavaa informaatiota löytänyt. No, täytyy toivoa, ettei musta ihan kaljua tule, oli hiustenlähdon syy mikä tahansa. :/

      Ja kyllä, olen syönyt beetasalpaajia. Voivatko ne aiheuttaa hiustenlähtöä? Kääk. :O Niitä mun on pakko ollut syödä välillä kun sydän tykyttelee miten sattuu.

      "Nyt ei tiedä vielä tarvitsetko jotain muuta korvaushoitoa."

      Saanko kysyä mitä tuollainen muu korvaushoito sitten voisi olla?

      • goodhairday

        Joo, beetasalpaajat voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Toki se on tarpeen tullen tosi hyvä ja tärkeä lääke eikä sitä pidä jättää väliin hiusten takia. Tosin ehkei tulisi mieleenkään, rytmisekoilut voi olla niin tylsiä ja tympeitä. Liika a-vitamiini voi aiheuttaa myös lähtöä.

        Senkin tiesit, että syömähäiriöt tiputtaa hiukset. Mutta varmaan olisit sellaista jo arponut syyksi, jos sellaista olisi sinulla ollut.

        Muulla korvaushoidolla viittasin vaihdevuosikorvaushormonihoitoon, jos vaikka oireesi olisi ollut vaihdevuosiin liittyviä. Silloin kaikenlaista hyvin samanlaista ongelmaa kuin kilpirauhasongelmissa, mm. hiustenlähtö. Ja niilä sen oireet helpottuu. Sinun tapauksessasi ei taida olla siitä kyse.

        Tuo tykyttelykin voi olla sitä vajaatoimintaa. Useat toteavat, että ne loppuu,kun saa tyroksiinin sopivalle annokselle. Sekin muuten voi olla vaihdevuosioire. ;)


      • lääkkeet

        Tyreostaatit ja betasalpaajat (ja monet muut) aiheuttavat hiustenlähtöä vajiksen lisäksi. Samoin betasalpaajat voimistavat vajaatoimintaa, minkä huomasin omissa verikokeissani.

        http://dermaklinikka.fi/patient/Ohimenevä hiustenlähtö/1957.html


    • Kohta hiukseton

      Goodhairday, kiitos kun otit puheeksi tuon beetasalpaajien ja hiustenlähdön yhteyden. Itselläni beetasalpaajana menee Propralia tarvittaessa. Lääkitys on suhteellisen uusi, joten hiustenlähtö voisi oikeasti johtua myös beetasalpaajista, sillä tämä hiuskato on tullut kuvioihin aikalailla samaan aikaan kuin Propral. Kuitenkin mulla välillä pulssi huitelee niin taivaissa ja on kiusallisia lisälyöntejäkin, joten pakko tuota Propralia on ottaa toisinaan. Tosin tuntuu, että tyroksiinihoidon aloitettuani rytmihäiriöt ja kiusalliset sydänoireetkin ovat hieman helpottuneet, vaikka niitä edelleen esiintyykin. Saattaa siis olla, että tämä koko sydänoireilu johtuu vajaatoiminnasta.

      Ja syömishäiriöstä, hmmm. Mulla on siis yli kymmenen vuoden syömishäiriöhistoria. Olen kokenut käytännössä sen miten syömättömyys/huono syöminen vaikuttaa hiuksiin. Menetin anoreksialle arviolta noin puolet hiuksistani viisi vuotta sitten. Pahimmat anoreksia- ja bulimia-ajat ovat kuitenkin jo takana ja syön suhteellisen terveellisesti nykyään, joten syömishäiriötä en veikkaisi hiustenlähdön syyksi tällä hetkellä.

    • Kohta hiukseton

      Tulinpa tänne vielä huhuilemaan, jos täällä sattuisi olemaan ihmisiä, joilla on tietoa tästä kilpirauhasen vajaatoiminta, tyroksiini, hiustenlähtö -yhdistelmästä. Hiuksia putoaa edelleenkin. En käsitä tätä. Alan mennä paniikkiin tämän takia. Hiuskato näkyy jo selkeästi hiusten ohentumisena. :( Viikon päästä käyn labrassa niin näkee sitten mitkä arvot ovat tällä hetkellä.

      Lueskelin aiheesta tietoa ja ihmettelen, ettei suomenkielisillä sivustoilla juurikaan mainita mitään tyroksiinin ja hiustenlähdön yhteydestä kun taas muulla kielellä näiden yhteydestä kerrotaan. Tässä yksi linkki, jossa synteettisen tyroksiinin haittavaikutuksena mainitaan tilapäinen hiustenlähtö:

      http://sideeffectshub.com/levothyroxine-side-effects/

      Mulla on oikeasti tunne, että tyroksiinihoidon aloittamisella on yhteys hiustenlähtöön. Hiuskato kun alkoi tyroksiinihoidon aloitettuani ja hiusten putoaminen alkoi niin rajuna. Beetasalpaajia olen syönyt kuitenkin jonkin aikaa jo, niin en ehkä usko, että hiusten putoaminen liittyisi niihin. En tiedä, äh. Paniikki alkaa tulla! Tulenkohan mä kaljuksi? :(

    • hmmmmmmmmmm

      Täällä samasta ongelmasta kärsivä hermoromahduksen partaalla ponnisteleva 20-vuotias :( Hiukseni ovat ohentuneet kadehdittavan paksusta pehkosta sellaisiksi kasaksi luistavia ja ohuita hiuksia, joka ei näytä hyvältä edes lyhyeksi leikattuna! Olen itsekin varma, että syynä ongelmaani on tyroksiini. Silloin kun olin vajiksen puolella enkä vielä lääkitystä ollut saanut, hiuksia kyllä lähti, mutta juuresta pukkaava hius oli aina yhtä paksua kuin entinenkin. Toisin on ollut sen jälkeen, kun aloitin lääkityksen; HIUSTENI LAATU ON TÄYSIN MUUTTUNUT.

      Kannattaisikohan meidän harkita Armouriin vaihtoa?

    • Kohta hiukseton

      Ikävä kuulla, että joku kärsii samoista ongelmista, mutta positiivista tässä on se, etten näköjään ole ainoa, joka kokee, että tyroksiinihoidolla voi olla vaikutusta hiuksiin. Sitä kun kuulee niin paljon "no ei se tyroksiinilääkitys nyt hiustenlähtöä aiheuta" -kommentteja. En tietenkään voi täysin varma, että hiukset putoilevat juuri Thyroxinin takia, mutta jotenkin luulen, että näin on.

      Sinä edellinen kirjoittaja, kuinka kauan olet syönyt Thyroxinia? Itselläni lääkitys on ihan tuore juttu. Olisiko tuo Armour parempi sitten hiustenlähdön kannalta? Mutta eikös se ole erityislupalääke, johon Kela ei myönnä korvausta? Hintaakin valmisteelle kertyy sitten ilmeisesti enemmän kuin Thyroxinille?

    • babyhair

      monellä lähtee hiuksia paljon lääktyksen alussa kun verenkierto paranee. jos se jatkuu silloinki kun lääkitys on kunnossa niin sitten johtuu lääkityksestä. monella alkaa kasvaa hyvää hiusta alta ja huonot hiukset tippuu pois eestä ja toi just tapahtuu lääkityksen alussa

      • babyhair

        oikeestaan kun ajattelin tarkemmin nin olen huomannut itekki että miulta hiustenlähtö on vähentynyt tosi paljon muutamassa kuukaudessa. oon syöny tyroksiinia 9kk ja vuoden alussa/keväällä oli kaikki vaatteet täynnä hiuksia. nyt ei oo kuin kammassa.


    • Kohta hiukseton

      En tiedä johtuisko sitten just tosta verenkierron paranemisesta tämä. Sitähän en tiedä onko lääkitys kunnossa. Oon menossa vajaan viikon päästä labraan kontrolliin ja luultavasti joudutaan vielä nostamaan annostusta. Ainakin lääkärini veikkasi tämänhetkisen annoksen olevan liian pieni.

      Lohdullista kuulla, että sulla on babyhair vähentynyt tuo hiustenlähtö. Itse seurailen tässä tilannetta ja jos hiustenlähtö ei ala rauhoittua, niin pakko mennä johonkin kampaajalle tai ehkä ennemminkin lääkärille kysymään neuvoja tilanteeseen. Tai en mä tiedä kuka tässä nyt olisi paras asiantuntija tämän suhteen, varmaan joku järjettömän kallis erikoislääkäri ;)

    • hmmmmmmmm

      Mä aloitin tyroksiinin alkuvuodesta '10 - olen siis vahvasti sitä mieltä että ongelmana on itse lääkitys. Arvo tosin oli viime kontrollissa vielä 3,8 ja lääkärini nosti taas annostani selittäen, että lääkityksellä arvot pyritään pitämään alle yhdessä....

      Armour on tosiaan kalliimpaa, mutta itse olen valmis tekemään mitä vain saadakseni hiukseni takaisin... Soittelen luultavasti lähiaikoina aikaa jollekin Armour-myönteiselle lääkärille. Eihän lääkkeen vaihtokaan hiusten vahvistumista takaa, mutta eiköhän se kuitenkin kokeilemisen arvoista olisi - eihän se voi olla normaalia, että hiukset ohenesivat kilpirauhasen ollessa kunnossa. Pakkohan sen on johtua siitä, että saa sivuoireita juuri tietystä lääkkeestä.... näin ainakin yritän vakuutella itselleni.

    • Kohta hiukseton

      Hmmmmmmmm, tarkoitat varmaan TSH:ta tuolla arvolla, joka on 3,8? Sulla on TSH aivan liian korkealla edelleenkin, vaikka onkin viitearvojen sisällä. Tässä kohti viittaan hyypoksen kommenttiin: "kilpirauhasliiton sivulla ylärajaksi on sanottu 2,5 vaikka suomessa käytetään 4,2 jostain idiottimaisesta syystä. amerikassa käytetään 3. siellä vakuutusyhtiöt pani vastaan kun laskivat 2,5 joten joutuivat nostamaan arvot." Eli lääkityksen noston on varmastikin ollut paikallaan sulla. Onko sulla katsottu muita arvoja verikokeissa, esim. t4-v:tä?

      Jos saat lisätietoa Armourista tai vaihdat siihen, tule ihmeessä informoimaan mua tänne ja kertomaan kokemuksia, jos vain suinkin jaksat ja viitsit. Katselin tuossa Armourin hintoja ja mulla ei taida olla varaa kyseistä lääkettä syödä. Itselläni on nimittäin muun sairauden takia kauhea arsenaali todella kalliita lääkkeitä, eikä meinaa olla varaa niitäkään hankkia. :( Vaikka kieltämättä tämä hiustenlähtö kyllä hirvittää sen verran, että jos varmaksi tietäisin, että Armour korjaa tilanteen, yrittäisin ehkä kaivaa rahat jostain.

      No, katson nyt ensin mitkä arvot ovat tällä hetkellä ja juttelen lääkärin kanssa tilanteesta. Tosin eipä lääkäriä näytä paljoa mun hiustenlähtökriisit kiinnostavan. Sanoi vaan, ettei Thyroxin voi aiheuttaa hiustenlähtöä, mutta kilpirauhasen vajaatoiminta itsessään voi, huoh. Mun tukka ei ole koskaan ollut näin ohut kuin nyt, ei edes anoreksia-aikoina, jolloin kärsin myös hiustenlähdöstä. :(

    • Onnneton

      Sain thyroksiini-lääkityksen 1 kk sitten. Aloitusannos 0,1 mg/päivä. Minulla oli paljon vajiksen oireita. Olo on ollut paljon parempi nyt, mutta kauhukseni olen huomannut, että hiuksia lähtee aivan liikaa. Tukistuskoe: 5-6 hiusta kerralla...
      Talvella kärsin hiustenlähdöstä, ja hiukseni harvenivat niin, että päälaki paistoi. Sain lääkkeeksi Spiresis 100 mg ja uudet hiukset kasvoivat nopeasti. Heinäkuussa kaverit ihmettelivät miten mun hiukset on taas hyvät.

      Nyt osa lähtevistä hiuksista on niitä 8-10 cm mittaisia uusia hiuksia...se saa minut aivan kauhun valtaan.

      Sellainen lisäys vielä, että toukokuussa kärsin pahasta traumaperäisestä stressistä, joten olen myös epäillyt johtuuko hiustenlähtö siitä.

      Pidän teidät ajan tasalla miten tämä etenee. Toivon, että muistaisitte kirjoitaa tälle palstalle kokemuksistanne myös, kun asiat ovat menneet oikeaan suuntaan. Valitettavasti silloin taitaa nämä palstat unohtua:-)

    • muutenvain89

      "Mä aloitin tyroksiinin alkuvuodesta '10 - olen siis vahvasti sitä mieltä että ongelmana on itse lääkitys. Arvo tosin oli viime kontrollissa vielä 3,8 ja lääkärini nosti taas annostani selittäen, että lääkityksellä arvot pyritään pitämään alle yhdessä...."

      Jos TSH on vielä noin korkea niin sanoisin että aika turha syyttää thyroxinia hiustenlähdöstä. Vajiksesta se johtuu ja on osa thyroxinin aloittamaa paranemisprosessia. Jos eivät ala kasvaa takaisin kun arvot kunnossa niin sitten lääkkeen vaihto.

    • hmmmmmmmmmmmmm

      "Jos TSH on vielä noin korkea niin sanoisin että aika turha syyttää thyroxinia hiustenlähdöstä. Vajiksesta se johtuu ja on osa thyroxinin aloittamaa paranemisprosessia. Jos eivät ala kasvaa takaisin kun arvot kunnossa niin sitten lääkkeen vaihto"

      You're an expert, are you? -.- Mistähän kummasta sitten johtuu, että juuri tyroksiinin aloittamisen aikaan juurista kasvava hius muuttui täysin erilaiseksi LAADULTAAN. Hiusteni laatu ei missään vaiheessa muuttunut hitustakaan ohuemmaksi vajaatoiminnan oltua lääkitsemättä, hiuksia vain yksinkertaisesti lähti. Nykyään niitä sekä lähtee että jokainen yksittäinen hius on myös paksuudeltaan pelkkä vitsi. Toki keho voi reagoida viiveellä, mutta kuinka todennäköistä on, että hiuslaatu muuttuu täysin sillä kellonlyömällä kun alkaa nieleskellä tyroksiinitabletteja. Enpä ole kuullut kenestäkään jonka hiusLAATU olisi vajiksella muuttunut - vaan juurikin se hiustenlähtö on ollut megalomaanista. Itse en ainakaan jää odottelemaan kaljuksi muuttumista, terveisin reilussa puolessatoista vuodessa järjettömän paksusta tukasta ohuenrasvaisiksi vaihdevuosihiuksiksi

    • Kohta hiukseton

      Tulenpa päivittämään tänne omaa hiustilannettani. Tukkaa lähtee edelleen. Värjäsin hiukset muutama päivä sitten ja voi sitä irtoavan hiuksen määrää, huoh. Olen hiuksillani onnistunut saamaan aikamoiset tukokset kylpyhuoneen lattiakaivoon ja pesualtaaseen. Eilen tongin lattiakaivosta hirveät määrän hiusta. Olen tosin huomannut, että mm. hiusrajassa on havaittavissa aivan lyhyttä hiusta. En tiedä olisiko tuo siis uutta, kasvavaa tukkaa kun ei se oikein katkenneeltakaan hiukselta näytä.

      Sain eilen tuoreet labra-arvoni. TSH on 4,32 (viitearvot 0,3-4,2) ja t4-v 12 (viitearvot 12-20). Kesällä TSH oli 5,11 ja t4-v 11. Hieman on siis parannusta tapahtunut, mutta eiväthän nuo arvot vielä kohdallaan ole. Thyroxinin annostus tuplattiin ja nyt syön sitä 50 mikrogrammaa vuorokaudessa. Lääkäri sanoi, että hiustenlähtö voi loppua kunhan lääkitys saadaan kohdalleen. Parin kuukauden päästä taas kontrolli.

    • Viitearvot, hah!

      Hmm... Itselläni todettiin keväällä vajaatoiminta. Aloitusannos thyroxinia 50mikroa. Hetken meni hienosti, hiusten putoilu loppui, olo koheni. Noin 6- 8 viikon kuluttua alkoi väsyttämään taas enemmän, epämääräisiä särkyjä... Annos nostettiin 75 mikroon. Ennen seurantalabraa ehdin nostamaan 100 mikroon ja arvot olivat siitä huolimatta vain hieman paremmat kuin aloittaessa. Muutaman viikon kuluttua alkoi painon nousu, järjetön väsymys ja hiusten putoilu, arvot tuolloin TSH 2,28 t4-v 14. Nyt yritetään josko 125 mikroa toisi apua.

    • Kohta hiukseton

      Tässä ketjussa oli aikaisemmin puhetta siitä, että helposti jää kertomatta tänne kaikki hyvät uutiset, niin tulinpa ilmoittamaan, että olen omalla kohdallani havaitsevinani hiustenlähdon vähenemistä :) Hiusta lähtee kyllä edelleen, muttei mielestäni ihan yhtä suurina tukkoina kuin jossain vaiheessa aikaisemmin *koputtaa puuta*.

      Täytyy toivoa, että tilanne hiusten kanssa tästä asettuisi. Jos ei ala asettua arvojen paranemisen myötä, niin täytyy varmaan jossain vaiheessa mennä vaikka sitten ihan ihotautilääkärin juttusille.

      • Uisku

        Ihotautilääkäri ei osaa sanoa mitään. Minä kävin ihotautilääkärin vastaanotolla ja turha oli käynti. Rahat vaan meni.


    • Kohta hiukseton

      No niin, kannattipa tuulettaa. Tänään lähti suihkussa hiuksia taas ihan järkyttävä määrä. Eilen sama juttu. :( Jostain syystä hiukset tuntuvat rasvoittuvan nykyään helpommin ja joudun pesemään niitä useammin. En tiedä mistä johtuu. On oikeasti kyllä masentavaa tämä.

      En tiedä kuvittelenko vaan vai onko todella niin, että hiustenlähtö on yhteydessä Thyroxiniin. Ongelma kun tuntui helpottavan ja taas kun Thyroxinin annostusta nostettiin, muutaman viikon jälkeen alkaa tämä hiusten putoilu. Sama tapahtui kun lääkitys aloitettiin: jokunen viikko meni ja sitten alkoivat hiukset tippua.

      Ei olisi kyllä enää varaa menettää tätä tukkaa yhtään. Alkaa olla niin ohut tämä letti, että hirvittää. :(

      • nyaaaaaaaaaargh

        Mulla on tismalleen saman ongelma - hiuksia lähtee tajuttomat määrät, päälaki jo paistaa. Hiukset rasvoittuvat todella nopeesti - näyttävät edes siedettäviltä tasan sen päivän ku ne on pesty. Jo seuraavana päivänä hirvee lättätukka, rasvaiset ja päälaki paistaa..

        mulla ei vaan ole vielä lääkitystä, vaikka pahoin pelkään vajista.
        en keksi mistä muusta voi johtua - ruokavalio kohdillaan jne, suvussa ei hiusongelmia, värjäilyt lopettanut puoli vuotta sitten...
        mun on pakko saada lääkitys, tiedän että tää johtuu tasan siitä kilpparista!


    • .......?

      ^minkälaista annosta thyroxinia syöt ja mitkä on sun kilpirauhasarvot?

    • Kohta hiukseton

      TSH oli lokakuun alussa 4,32 (viitearvot 0,3-4,2) ja t4-v 12 (viitearvot 12-20). Thyroxinin annostus nostettiin tuolloin 25 mikrogrammasta 50 mikrogrammaan.

      • täysin tympääntynyt

        Kysympä täältä, purkissani lukee thyroxin 0,1 mg täällä puhutaan 25 mg ja 50 mg, otan tuosta puolikkaan eli mitä se vastaa 0,1 mg puolikas onko se tuo 50 mg vai mitä tämä tarkoittaa.
        Arvot oli S-TSH 1.99 ja T4V- 17. mikä on suurin lukema koskaan, se on ollut aina alarajoilla 11-13 sillä välin.
        No ja sitten minulla alkoi kanssa tämä hirvittävä hiustenlähtö ja on ollut koko sen ajan mitä olen syönyt tätä kilpirauhaslääkettä.
        Nyt ajattelin kyllä kokeilla ilman, sillä minulla oli todella paksu tukka ennen tätä hommaa. Lääkkeet sain kun arvot oli tsh 3.4 ja t4 oli noin 12.
        Enkä ole huomannut tämän yhtään auttavan, päinvastoin olen turvoksissa mahastani, mitä ei ennen ollut.


      • täysin tympääntynyt
        täysin tympääntynyt kirjoitti:

        Kysympä täältä, purkissani lukee thyroxin 0,1 mg täällä puhutaan 25 mg ja 50 mg, otan tuosta puolikkaan eli mitä se vastaa 0,1 mg puolikas onko se tuo 50 mg vai mitä tämä tarkoittaa.
        Arvot oli S-TSH 1.99 ja T4V- 17. mikä on suurin lukema koskaan, se on ollut aina alarajoilla 11-13 sillä välin.
        No ja sitten minulla alkoi kanssa tämä hirvittävä hiustenlähtö ja on ollut koko sen ajan mitä olen syönyt tätä kilpirauhaslääkettä.
        Nyt ajattelin kyllä kokeilla ilman, sillä minulla oli todella paksu tukka ennen tätä hommaa. Lääkkeet sain kun arvot oli tsh 3.4 ja t4 oli noin 12.
        Enkä ole huomannut tämän yhtään auttavan, päinvastoin olen turvoksissa mahastani, mitä ei ennen ollut.

        Asi jäi sanomatta että olen käyttänyt lääkettä n. 3 vuotta ja mitään edistystä ei sinänsä olooni ole tullut, eikä lääkettä ole lisätty tai mitään muutakaan, ainut on se että tukka lähtee, pääni paistaa läpi, en ilkeä lähteä enää mihinkään ilman hattua.


    • .....??

      täysin tympääntynyt, syötkö siis thyroxinia? mikä sun t3v arvo on?

      • täysin tympääntynyt

        Minulta ei ole otettu ollenkaan T3v arvoa, selasin noita labratuloslistoja ja niissä on vain TSH ja T4V listoilla.
        En tiedä miksi sitä ei ole otettu, ja vielä erikoislääkäri on asialla.
        Mitähän sen pitäisi olla??
        Luulen että tosiaan aion kyllä nyt katsoa mitä tulee jos en ota koko lääkettä, vähennän sitä ensin ja kokeilen ilman. Kävin myös ihopolilla ja siellä katsottiin päänahkaa ja mitään ei ollut muka??? Kyllä se mies siellä ihmetteli minun entistä kuvaani jossa oli nuttura päässä. Nyt siitä on ehkä 15 v. tuosta kuvasta ja miehelläni on nyt jpaksumpi tukka kun minulla ja ennen oli päinvastoin.
        Tämä kesä oli kauhea mielestäni minulle kun aurinko paistoi ja en voinut olla kertaakaan ihmisten ilmoilla ilman suojaa. En tiedä enää mitä tekisin,
        Mielestäni syön terveellisesti, B12, ja folaatti on hyvissä arvoissa samoin HB.
        Jos olisi edes sen verran hiusta että ilkeäisi olla ilman hattua tai huivia,
        ja mennä ihmisten ilmoille, tämä alkaa rajoittaa matkustusta ja muuta sosiaalista tilannetta.


      • nyaaaaaaaaaargh
        täysin tympääntynyt kirjoitti:

        Minulta ei ole otettu ollenkaan T3v arvoa, selasin noita labratuloslistoja ja niissä on vain TSH ja T4V listoilla.
        En tiedä miksi sitä ei ole otettu, ja vielä erikoislääkäri on asialla.
        Mitähän sen pitäisi olla??
        Luulen että tosiaan aion kyllä nyt katsoa mitä tulee jos en ota koko lääkettä, vähennän sitä ensin ja kokeilen ilman. Kävin myös ihopolilla ja siellä katsottiin päänahkaa ja mitään ei ollut muka??? Kyllä se mies siellä ihmetteli minun entistä kuvaani jossa oli nuttura päässä. Nyt siitä on ehkä 15 v. tuosta kuvasta ja miehelläni on nyt jpaksumpi tukka kun minulla ja ennen oli päinvastoin.
        Tämä kesä oli kauhea mielestäni minulle kun aurinko paistoi ja en voinut olla kertaakaan ihmisten ilmoilla ilman suojaa. En tiedä enää mitä tekisin,
        Mielestäni syön terveellisesti, B12, ja folaatti on hyvissä arvoissa samoin HB.
        Jos olisi edes sen verran hiusta että ilkeäisi olla ilman hattua tai huivia,
        ja mennä ihmisten ilmoille, tämä alkaa rajoittaa matkustusta ja muuta sosiaalista tilannetta.

        Joo mulla on tosiaan mennyt 1-2 vuodessa hiukset ihan surkeiksi kanssa. Uskomatonta! syyksi epäilen vajista (en saa vielä hoitoa)

        samoin mulla b12, folaatti, hemoglobiini ja s-Fe kaikki kunnossa, syön monipuolisesti ja hyvin, tupakankin lopetin kuukausi sitten... ja tukka sen ku vaa lähtee. mulla paistaa päälaki jo niin pahasti että huomenna haen itselleni pipon joka päässä sitten voin kauppareissut sentään tehdä.
        toisaalta hyvä etten ole töissä tällä hetkellä tai mitään sellaista, eihän siellä voisi pipo päässä sisätiloissa olla.

        vituttaa niin suunnatommasti ku tiedän että syynä on vajis (tsh 3 ja t4v 14) kun sitä on suvussakin. Mitään huonohiuksisuutta ei sen sijaan suvussa ole - molemmilla vanhemmilla vielä yli kuusikymppisinäkin hiukset päässä.

        mulla on aina ollut hyvät hiukset ja nyt sitten lyhyes ajassa mennyt tällaseks että vittu päälaki paistaa läpi

        vertailus, mulla oli 14kk ennen noita arvoja tsh 0.98 eli se on lähes triplaantunut reilussa vuodessa. täten olen aika helvetin varma että vajis syynä hiustenlähtöön.


    • ......??

      entä jos sulle ei riitä pelkkä thyroxin ja tarttet esim. armour thyroidia?
      jos sun thyroxin annos onkin _liian pieni_ ? onko sulla muita vajaatoiminnan oireita vielä?
      Siitä T3v:stä olisi näkynyt, paljon sulla on sitä aktiivista kilpirauhashormonia.... t4v:hän on varastohormoni... ja jos sun t4v ei muutukkaan niin helposti aktiiviseen muotoon.
      Oliko hiusten lähtöä ennen thyroxinia? paheniko se thyroxinin käytön jälkeen?

    • täysin tympääntynyt

      Jos kysymys oli minulle "täysin tympääntynyt" niin ei lähtenyt tukka ennenkuin aloin syödä tätä thyroxinia jota antoi työterveyslääkäri kun katsoi nuo arvot.
      sain sen 0,1 mg purkin, oikeastaan minulla ei nyt mielestäni ollut muita oireita kun se että talvella paleli herkästi käsiä ja jalkoja. Iho on tosiaankin ollut kuiva, mutta pienenä on ollut maitorupi, eli laitettiin atopikoksi kouluaikana vaikka minulla ei ole mitään läiskiä eikä muutakaan mitä atopiikolle on ominaista.
      Vissiin se maitorupi meni vauvana ohi. Ne arvot oli tsh 3.4 ja t-4v n. 12 kun pillerit tuli, sanoin että minulla on muistiongelmia ja väsyttää, nyt kun ajattelen työni oli siihen aikaan niin kiireistä että ei ihme jos olisi tullut vaikka mitä stressiä tai elimistön komplikaatioita pelkästä kiireestä, hoidin työssäni yli 4300 asiakasta jotka kuului minun tehtäviin..
      Minulta lähti tukka kun aloin käyttää thyroxinia, ei heti mutta sen huomaisi kyllä muutaman kk:n jälkeen, sanoin siitä lääkärille se oli yhtä tyhjän kanssa.
      Ottaa tosiaan aivoon kun ei saa apua eikä kukaan ota vakavasti.

    • nyaaaaaaaaaaargh

      "Ottaa tosiaan aivoon kun ei saa apua eikä kukaan ota vakavasti. "

      ymmärrän erittäin hyvin mitä tarkoitat... omat vanhempanikin hyssyttelevät eikä tunnu ottavan tosissaan kuinka kova paikka tämä mulle on

      eniten harmittaa ku tietää että asia voitaisiin korjata

      • täysin tympääntynyt

        Mitenhän tuon nyt voitaisiin korjata, ei ainakaan meikäläisen lääkäri jolla olen käynyt Tk:ssa on sis.tautien erik.lääk. ole oikeastaan mitään kantaa ottanut.

        Täytyy kait tässä lähteä yksityispuolelle, vaikka kävin yliop.sairaalan ihopkl tämän vaivan vuoksi sielläkään ei osattu muuta kun töllistellä päänahkaa ja antaa kortisoniliusta että jos sillä ihme tapahtuu. No käytin sitä jonkun ajan se ei auttanut. Samoin ottivat sieninäytteen se oli puhdas, keljutti sekin hiuksia että nyhdettiin ympäri päätä, olisi varmaan vähempikin riittänyt varsikin päälaelta kun siinä on ohuin tukka niin siitä kiskoi tämä hoitaja roppakaupalla ympäri päälakea oli hilkulla etten sanonut, kait muutama juurihius olisi riittänyt tutkimuseen ja juuri siitä kohden jossa päälaki paistaa ja ei ole uuttakaan kasvanut. Siis ihan tyhjä reissu.


    • hukka.tukka

      Vanha ketju, mutta olisi kiva kuulla, että miten kaikilla menee.

      Tässä minun tarinani:

      Sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan varmaan jo vuonna 2002 tai 2001. Se kuitenkin todettiin vasta kesällä 2003, kun en enää jaksanut väsymystä ja hiustenlähtöä. Sain tietenkin heti Thyroxin -lääkityksen, joka hetkeksi korjasi tilanteen. Tuosta on kohta siis 9 vuotta, kun aloin käyttämään Thyroxinia. Arvot ovat olleet koko aika kohdillaan, mutta vajiksen oireita on silti koko aika. Olen jatkuvasti väsynyt fyysisesti ja edelleen hiuksia lähtee päästä. Minulla oli onneksi todella paksut hiukset, mutta ovat ohentuneet yli puolella tässä vuosien aikana. Päälaki vaan kiiltää ja hiusraja on noussut muutaman sentin. Kaljuuntumista ei ole todettu suvussa eikä mitään päänahan sairautta. Lääkäreitä ei kiinnosta paskan vertaa, kun on kerran hieman vielä hiuksia päässä. Nauravat vain suunnilleen päin naamaa. Hiuksia kasvaa lisää, mutta ne tippuvat kun ovat 2-15cm pituisia. Ja kaikkiin kohtiin ei enää kasva yhtikäs mitään. Hiustupet kai kuolleet tai jotain.

      Olen hieman saanut apua Cutrinin BIO Energen -sarjan tuotteista eli shampoosta ja seerumista. E-EPAA syön, mutta en ole huomannut sen auttavan. Hiukseni ovat muutenkin muuttuneet näiden vuosien aikana jotenkin surkeimmiksi. Ennen yksi hius oli paksu, jämäkkä ja suora. Nyt kuivat ja kamalat.

      • ykshiustenhoitaja

        älä tuhlaa rahoja shampoisiin tms!

        Lääkityksestä huolimatta sun vajaatoiminta ei ole hyvin hoidettu, sanoit
        itekin että oireita on silti kovasti.

        Eli siihen puutu, keskustele ensin thyroxinin säädöstä tai hanki
        kokeiluun armour thyroid, siitä on moni hyötynyt!

        mutta älä hyväksy oireita, kyllä niille jotain voi aina tehdä! on monia muita
        kilppari lääkkeitä kuin vaan thyroxin


      • hukka.tukka
        ykshiustenhoitaja kirjoitti:

        älä tuhlaa rahoja shampoisiin tms!

        Lääkityksestä huolimatta sun vajaatoiminta ei ole hyvin hoidettu, sanoit
        itekin että oireita on silti kovasti.

        Eli siihen puutu, keskustele ensin thyroxinin säädöstä tai hanki
        kokeiluun armour thyroid, siitä on moni hyötynyt!

        mutta älä hyväksy oireita, kyllä niille jotain voi aina tehdä! on monia muita
        kilppari lääkkeitä kuin vaan thyroxin

        Kyllä se shampoo on hieman auttanut asiaan. Olen sanonut asiasta lääkäreille, mutta he nauravat päin naamaa asialle. Joten mitä tässä voi tehdä? Rahaa ei ole yksityiseen lääkäriin ja Armour -myönteisiä tohtoreita ei kauheasti ole. Olen ehdottanut sitä tk-lääkärille, mutta ei mitään toivoakaan. Kyllä sitä lääkettä on säädetty joka suuntaan. Jos nostaa ylemmäs, niin saan sitten uusia oireita. Eli sitten tulee melkein jo liikatoiminnan oireita, jos tästä nostetaan edes vähäsen. Ei ole helppo asia. Olen myös kuullut, että Armour on auttanut monille. Pitäisi vaan löytää sopiva lääkäri. Ei monet lääkärit tajua sitä asiaa, että kaikki oireet eivät lähde sillä, että heitetään Thyroxinia naamaan. Eivät he usko, että kyseessä on paljon vakavampi sairaus, kuin annetaan ymmärtää.


    • 9999999999

      Hmm, eihän tuollaiset 25-50 mikroa riitä kenellekään. Eiväthän ne vastaa kehon omaa tuotantoa, ainoastaan sen lopettavat jolloin tilanne on pahempi kuin lähtötilanne.

      En usko että hiustenlähtönne parantuu ennen kuin annostuksenne on siellä 100 mikrossa.

    • Kohta hiukseton

      Löysinpä tämän aloittamani keskustelun ja tulin kertomaan nykytilanteesta. Mulla lähtee tukkaa edelleen, vaikka kilpirauhasarvot ovat jo viitearvojen sisällä. Hiusongelma oli jostain syystä poissa pari kuukautta, mutta alkoi taas rajuna. Tukka on todella ohut jo. Lyhyttä haituvaa onneksi kasvaa ympäri päätä. On luultavasti uutta kasvavaa hiusta.

      Lääkitys tällä hetkellä kolmena päivänä viikossa 75 mikrogrammaa ja neljänä 50 mikroa. Outo systeemi, mutta lääkäri kehitti tuollaisen kun ei ilmeisesti halunnut nostaa annostusta ihan 75 mikrogrammaan asti.

      Tietääkö kukaan minkä hintaisia ihotautilääkärit ovat? Vai mistäköhän muualta voisin saada tähän apua? Nyt olisi pakko hakea apuja tähän ennen kuin päälaki paistaa.

    • Annostelija :)

      En osaa vastata tuohon hiusongelmaasi muuta kuin, että annoksesi on ilmeisesti liian pieni. Itselläni alkoivat hiukset ja kulmakarvat kasvaa ihan eri malliin, kun lääkitys saatiin jokseenkin kohdalleen. Nämä ovat meidän joidenkin kohdalla inhottavan tarkkoja juttuja ;(

      Miksiköhän lääkärisi ei ehdottanut, että ottaisit 2,5 tablettia (62,5 mikrogrammaa) joka päivä. Minun elimistöni ainakin on sellainen, että vaatii samansuuruista annosta. Kuinka pitkään syöt tätä välivaiheen annosta?

    • Kohta hiukseton

      Annostelija, mitkä sun arvot olivat kun hiukset ja kulmakarvat alkoivat kasvaa paremmin? Ja kuinka sulla ilmenee tuo, että elimistö vaatii saman annoksen joka päivä? Siis tuleeko jotain oireita, jos annos vaihtelee?

      Sain tänään kuulla uusimmat labratulokseni. TSH on 3,32 ja t4-v 12. Lääkitystä nostettiin aavistuksen niin, että otan nyt viitenä päivänä viikossa 75 mikrogrammaa ja kahtena 25. Jälleen outo systeemi. Annos ei siis ole periaatteessa välivaihe, vaan systeemi jää tällaiseksi, jos oireet häviävät ja kilpirauhasarvot ovat viitearvojen sisällä. Menen kesäkuussa lääkäriin tämän hiusasian takia ja voisin pyytää annoksen nostoa niin, että ottaisin joka päivä tuon 75 mikrogrammaa. En tiedä miksi lääkärini nostaa tyroksiinin annostusta noin kovin varovasti.

      Vielä kysymys: onko kukaan havainnut, että keho reagoi tyroksiiniannostuksen muutoksiin esimerkiksi juuri hiustenlähdöllä? Itsestäni tuntuu, että aina kun annosta nostetaan, jonkin ajan päästä hiuskato pahenee. :/

      • Kohta hiukseton

        Vielä kysyisin, että mitä eroa Armourilla on Thyroxiniin verrattuna? Pitäisikö sen siis olla Thyroxinia parempi valmiste hiustenlähdön suhteen? Valaiskaa tyhmää. ;)


      • Annostelija

        Sinun arvoillasi hiukseni ja kulmakarvani jaksaisivat todella huonosti. Kun TSH on siinä yhden pinnassa tai jopa vähän alle ja T4V vähintään 17, mieluummin 18, hiukset ja kulmakarvat voivat paljon paremmin.

        En ymmärrä, miksi lääkäri on määrännyt sinulle noin epätasaisen annostuksen! Mitäs jos söisit tuon ehdottamani 2,5 tablettia eli 62,5 mikrogrammaa päivässä. Tällä tavalla koko viikon annos olisi vain pikkiriikkisen isompi kuin nyt.

        Toivottavasti sinulle löytyy sopiva annos piakkoin :)


    • Kohta hiukseton

      Kiitos kun vastailit, annostelija! :) Itsekin olen miettinyt, että eivätpä nämä kilpirauhasarvoni vielä aivan optimaalisissa lukemissa ole. Lääkärille tuntuu kuitenkin riittävän se, että ovat viitearvojen sisällä. En tiedä suostuuko lääkärini kovin paljon annosta enää tästä nostamaan. :/

      Maanantaina siis sovittiin, että siirrytään "kolme tablettia kolmena päivänä ja kaksi neljänä" -annostelusta "kolme tablettia viitenä päivänä ja kaksi kahtena päivänä" -annosteluun. Tämän uuden systeemin mukaan tuo 2,5 tablettia/vrk olisi aavistuksen liian pieni annos. Tai no, eipä siinä nyt suurta eroa ole. Tein nyt kuitenkin sillä tavalla, että tabletteja pilkkomalla annostelin viikon tyroksiinipillerit dosettiin niin, että otan suunilleen samansuuruisen annoksen joka päivä.

      Joku tässä ketjussa puhuikin jo hiusten laadun heikkenemisestä, mutta kysynpä nyt vielä tästä kuitenkin: onko teillä muilla vajaatoimintaa sairastavilla ollut hiustenlähdön lisäksi ongelmana hiusten kuivuus/huonokuntoisuus? Oma tukkani on rutikuiva ja joudun suihkuttamaan pesun jälkeen siihen hirveän määrän hiuksiin jätettävää hoitoainetta, jos meinaan saada hiukseni selvitettyä. :/

    • Annostelija :)

      Hyvä, että siirryit tasa-annokseen. Laskelmani perustui tähän aiemmassa viestissäsi olleen tietoon: "Lääkitystä nostettiin aavistuksen niin, että otan nyt viitenä päivänä viikossa 75 mikrogrammaa ja kahtena 25". Pääasia kuitenkin on, että löysit hyvän ratkaisun tasa-annostukseen.

      Hiusten kuivuus / huonokuntoisuus on ainakin itselläni kuulunut kuvaan silloin, kun ollaan oltu vajaan puolella. On tuntunut, ettei oikein mikään hoitoaine toimi. Välillä pesin hiuksia pelkällä hoitoaineella useamman kerran peräkkäin ja se auttoi huomattavasti. Jos et keksi parempaa keinoa, niin kannattaa ehkä kokeilla.

      Tsemppiä edelleen :)

    • Kohta hiukseton

      Kiitos tsempeistä, annostelija! :) Itsellänikin on tuo ongelma, ettei meinaa hoitoaineet toimia. Pelkällä hoitoaineella pesua on hieman hankala kokeilla kun hiukseni vaativat kerran päivässä pesun shampoolla. En tosin tiedä onko päivittäinen shampoopesu oikein hyvästä.

      Jäin miettimään tuota nimimerkin 9999999999 kommenttia: "Hmm, eihän tuollaiset 25-50 mikroa riitä kenellekään. Eiväthän ne vastaa kehon omaa tuotantoa, ainoastaan sen lopettavat jolloin tilanne on pahempi kuin lähtötilanne. En usko että hiustenlähtönne parantuu ennen kuin annostuksenne on siellä 100 mikrossa." Voisiko joku selventää mulle mitä tuo nyt käytännössä tarkoittaa??! Onko mun siis haitallisempaa syödä Thyroxinia annostuksella vajaat 75 mikrogrammaa vuorokaudessa kuin olla kokonaan syömättä sitä?

      Olen paniikissa nyt oikeasti. Tänään tuli itku kun huomasin kuinka järkyttävään kuntoon tukkani on mennyt. Pelkään ihan todella tulevani kaljuksi!! :(

    • jörvylä

      Ei se nyt haitallisempaa ole syöfä 75 mikroa kuin olla ilman. Mutta jos napsii jontain ääpöttömän pientä 25 mikroa niin voi käydä niin, että siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

      "Lääkärille tuntuu kuitenkin riittävän se, että ovat viitearvojen sisällä. En tiedä suostuuko lääkärini kovin paljon annosta enää tästä nostamaan. :/"

      No niinhän niille riittää, kun eivät mitään ymmärrä eivätkä osaa. Jos lääkärisi ei suostu, nosta itse annosta hitaasti sinne missä on hyvä. Kukaan muu ei sitä puolestasi tee eikä pidä sinusta huolta.

      Tämän taudin hoito Suomessa on niin paskaa, että suurimmalla osalla ei pitäisi olla valtuuksia edes hoitaa noilla taidoilla ketään.
      Jos ei muu auta, etsi hyvä yksityislääkäri, jolta saat isomman annoksen.

    • Kohta hiukseton

      En tiedä uskallanko alkaa itse lääkitystä nostamaan. Tai ainakin yritän keskustella ensin lääkärin kanssa olisiko annostusta viisasta nostaa edelleen kun t4-v:kin on vasta saatu juuri ja juuri viitearvojen sisäpuolelle.

      Yksityislääkärille mulla ei ole varaa mennä. Vai mitäköhän sellainen maksaisi? Ja kumpaakohan arvoa tässä kannattaisi enemmän tuijottaa, TSH:ta vai t4-v:tä? Onko kukaan muu huomannut, että Thyroxinin annoksen muuttuessa hiuksia lähtisi enemmän? Itsestäni jotenkin tuntuu, että aina kun annos suurenee, hetken päästä alkaa hiuskato.

      • Skörtel

        Hei sulle!
        Mulla lähtee hiukset päästä, kun syön synteettistä thyroksiinia, mutta kun syön Armour Thyroidia, niin kahden viikon päästä alkoi hiukset pysyä taas päässä ja ei ole sen jälkeen lähtenyt :)


    • 12

      Skörtel, minkä hintaista tuo Armour Thyroid on? Saako siitä ollenkaan Kela-korvausta? Kuinka kauan ehdit syödä Thyroxinia ennen kuin vaihdoit Armouriin? Lähtikö sulla hiuksia koko sen ajan kun Thyroxinia söit?

      • Kohta hiukseton

        Edellisen kommentin kirjoitin siis minä, ketjun aloittaja.


    • minski67

      Heips :) Kyllä Thyroxiinin käyttö voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Itse olen ollut lääkityksellä vuosikaudet ja sama ilmiö todettu. Hiustenlähtöä voi hieman hillitä esim.piivalmisteella ja lisäravinteilla. (kysy luontaistuote kaupasta lisää). On myös valmistettu erityis shamppoota ja hoitoa joka hillitsee hiustenlähtöä.( System 4: Bio Botanical - Vital Cure). Terveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat myös.

    • konkkakonkari

      Kyllä lähtee joka lääkkeellä, minulla ensin tyroksiinilla, sitten vaihdettuani Armouriin ja sitten vaihdettuani Erfan Thyroidiin. Muutaman kuukauden päästä lähtee hiuksia, mutta ei koko lääkityksen ajan. Ei siitä kannata huolestua. Huolestua voi, jos lääkitys on liian pieni, eli vajaaoireita on edelleen. Usein lääkitään liian vähän.

    • Kohta hiukseton

      Itsekin olen aika varma siitä, että tämä hiustenlähtö liittyy tyroksiinilääkitykseen, eikä niinkään itse vajaatoimintaan, syystä että hiuksia ei putoillut päästä silloin kun jo kärsin vajaatoiminnasta, mutten vielä ollut lääkityksellä. Kuulostaa aika kurjalta tuo, että joka lääkkeellä lähtee tukkaa. :(

      Itse en osaa olla huolestumatta hiustenlähdöstä, sillä pelkään oikeasti hiusteni harvenevan niin, että päälaki alkaa paistaa. Olisikin kyse pelkästään muutaman kuukauden hiustenlähdöstä, mutta kun tätä on jatkunut jo kohta vuoden. :( Tosin keväällä ongelma lieveni jonkin verran, mutta alkoi nyt taas rajuna.

      Syön itse monivitamiineja, biotiinia ja helokkiöljykapseleita. En tiedä pitäisikö ottaa sitten kokeeksi tuo hiustenlähtöön vaikuttava shampoo ja katsoa onko siitä mitään apua. Huomenna menen lääkäriin tämän vaivan vuoksi.

    • Kohta hiukseton

      Kävin tänään terveyskeskuslääkärin vastaanotolla tämän hiuskadon vuoksi. Kysyin voiko hiustenlähtö johtua tyroksiiniääkityksestä ja lääkäri sanoi, ettei usko niillä olevan yhteyttä. Kuitenkin hän ehdotti, että jätetään koko tyroksiinihoito pois ja katsotaan vaikuttaako se tähän hiusasiaan. Kuulemma arvoni eivät ole olleet niin huonot, etteikö lääkitystä voisi lopettaa Kun tyroksiinihoito aloitettiin, TSH oli 5,11 ja t4-v 11.

      En millään haluaisi takaisin niitä vajaatoiminnan oireita, jotka ovat lääkityksellä ainakin osittain poistuneet. Itse kysyinkin josko kokeiltaisi nostaa tyroksiiniannostusta 75 mikrogrammaan (ajatuksena siis se, että jos hiuset lähtevät vajaatoiminnan takia ja suurempi hoitoannos auttaisi) ja katsotaan ensin onko sillä vaikutusta. Tämäkin oli lääkärille ihan ok.

      Kysyin kannattaisiko mennä ihotautilääkärille tms, mutta tk-lääkäri oli sitä mieltä, että ihotautilääkäri tuskin osaisi tehdä tilanteelle yhtään mitään. Mitä tästä nyt pitäisi ajatella? En nyt tiedä pitäisikö lääkitystä lisätä vai jättää kokonaan pois.

      • Annostelija :)

        Minä kokeilisin tuota suurempaa annosta.

        Itselläni hiukset alkoivat katkeilla ja jossain määrin lähteäkin, ennen kuin sain diagnoosin (ja reseptin). Kun annos on ollut ok, niin hiuksetkin ovat voineet kohtuullisen hyvin. Nyt niitä voisi kutsua jopa tuuheiksi ja uutta hiusta pukkaa koko ajan. Siksi suosittelen, että kokeilisit tuota suurempaa annosta, luonnollisesti olettaen, ettei sinulle tule annoksen nostosta muita ongelmia.

        Tsemppiä!


    • Kohta hiukseton

      Pahoittelen edellisen tekstin sekavuutta ja kirjoitusvirheitä. Umpiväsyneenä kun kirjoittelee, se näköjään näkyy tekstissä. :P

    • Kohta hiukseton

      Kiitos tsempeistä, annostelija! Hienoa, että olet saanut hiuksesi takaisin. :)

      Ajattelin kyllä kokeilla suurempaa annosta. Eipä tämä nosto nyt kovin suuri ole, mutta kokeillaan. Hieman on vaan hassu olo kun lääkärikään ei tunnu oikein tietävän mikä tässä voisi johtua mistäkin ja mitä kannattaisi tehdä. :/

      Ajattelin poiketa pitkästä aikaa kampaajalla. Yleensä leikkaan ja värjään itse hiukseni, mutta ensi kerralla taidan leikkuuttaa tukkani ihan ammattilaisella, jospa samalla kuulisi parturi-kampaajan näkemyksen hiusteni tilasta.

    • hannele

      hei minulla on ollut kilpirauhasen-vajaatoiminta jo vuodesta 1988 eli aikas kauan ja silloin olin meikussa kauan kun arvot olivat niin huonot.Silloin minulle kerrottiin ,että hiuksiinhan se vaikuttaa kuivat ja katkeilevat hiukset ja totisesti näin on.Ihan kokonaan eivät ole lähteneet vaan on kyllä hiuksia vielä päässä aika paljonkin ,ne vaan on tosi kuivat ja kiillottomat.Aina kampaamo käynnillä saan neuvoja kuinka tulisi niitä hoitaa.En jaksaisi joka kerralla kertoa ,että kun ne eivät vaan kiillä.

    • Kohta hiukseton

      Hannele, mulla on hiuksista tullut myös todella kuivat ja huonokuntoiset. Luulen, että hiusten kunnon huononeminen johtuu juurikin kilpirauhasesta.

      Kävin eilen ihotautilääkärillä. Ilmeisesti kilpirauhasongelmista johtuu tämä hiustenlähtö. Lääkäri sanoi, että kun tyroksiinihoito aloitetaan, keho reagoi muutokseen hiustenlähdöllä. Vaiva pitäisi kuulemma mennä ohi kun lääkitys saadaan kohdalleen ja keho sitä kautta kuntoon. Tosin vielä pitäisi labroissa käydä ja tarkistaa onko niissä jotain häikkää.

      Ihotautilääkäri sanoi, että mulla on paljon hiusta edelleen (kiitos luontaisesti todella paksun tukkani). Kuulemma uutta hiustakin kasvaa paljon ja pää on ihan täynnä uusia lyhyempiä hiuksia. Toivoa siis onneksi on. Lisäksi sain kortisoniliuosta levitettäväksi päänahkaan. Täytyy kokeilla olisiko siitä mitään apua.

    • t

      Kiinnostaisi tietää, miten tyroksiinilääkityksen lisääminen vaikuttaa elämääsi "Kohta hiukseton"..

    • Kohta hiukseton

      Hei sinä edellinen kirjoittaja, arvot ovat viimeisen annosnoston jälkeen hieman parantuneet, mutta itse en huomaa olossani mitään eroa entiseen. Toki monet vaivat ovat helpottaneet tyroksiinihoidon myötä. mutta viime aikoina olo on pysynyt aika samanlaisena. Tukkaakin lähtee edelleen :(

    • vajiskanssa

      onko teillä rauta-arvot kunnossa, joilta tukkaa lähtee? siis seerumin rauta ja ferritiini myös??

    • Kohta hiukseton

      Multa otettiin hemoglobiini juuri ja se oli ok. Ferritiinin ajattelin myös testauttaa. Mutta mitä tarkalleen tarkoittaa seerumin rauta?

      Kysyisin vielä onko kellään tietoa/kokemusta kortisoniliuoksen tehosta hiustenlähdön hoidossa? Ihotautilääkäri kirjoitti reseptin sellaiseen. Käytin viikon ja lopetin kun luin netistä kokemuksia, että saattaa jopa pahentaa tilannetta. :/

      • töllökö

        Voisiko joku vastata kun minulla on thyroxin 0,1mg, siitä on määrä ottaa puolikas, mitä tämä on nyt mikrogrammoissa kun täällä on erilaisia esim. 25 mg, ym...
        eli mikä on tuo annos mikroissa, en itse tajua.
        Kiitos


      • 20+6
        töllökö kirjoitti:

        Voisiko joku vastata kun minulla on thyroxin 0,1mg, siitä on määrä ottaa puolikas, mitä tämä on nyt mikrogrammoissa kun täällä on erilaisia esim. 25 mg, ym...
        eli mikä on tuo annos mikroissa, en itse tajua.
        Kiitos

        Se on 25 mikrogrammaa päivässä.


      • Näin on ...
        töllökö kirjoitti:

        Voisiko joku vastata kun minulla on thyroxin 0,1mg, siitä on määrä ottaa puolikas, mitä tämä on nyt mikrogrammoissa kun täällä on erilaisia esim. 25 mg, ym...
        eli mikä on tuo annos mikroissa, en itse tajua.
        Kiitos

        Jos oikein ymmärsin viestisi, niin kysymäsi puolikas 0,1 mg:n tabletista on 50 µg (eli mikrogrammaa).


      • töllökö
        Näin on ... kirjoitti:

        Jos oikein ymmärsin viestisi, niin kysymäsi puolikas 0,1 mg:n tabletista on 50 µg (eli mikrogrammaa).

        Kiitos, itse tätä arvelin, mutta näyttää sille että tukka vaan lähtee, tsh oli 3,57 ja t4v 12.. Pitäneekö ottaa koiko pilleri, kun tämä nykyinen lääkäri sanoi etten tarvii ottaa ollenkaan, ja edellinen määräsi sen jälkeen kun minulla oli akuutti kilpirauhasen tulehdus v. -90. Ja sen jälkeen arvot on olleet kun "paranin" tsh 2-3,5 ja t4v 11-14.


      • galjugo
        töllökö kirjoitti:

        Kiitos, itse tätä arvelin, mutta näyttää sille että tukka vaan lähtee, tsh oli 3,57 ja t4v 12.. Pitäneekö ottaa koiko pilleri, kun tämä nykyinen lääkäri sanoi etten tarvii ottaa ollenkaan, ja edellinen määräsi sen jälkeen kun minulla oli akuutti kilpirauhasen tulehdus v. -90. Ja sen jälkeen arvot on olleet kun "paranin" tsh 2-3,5 ja t4v 11-14.

        Vanha ketju mut mitä ihmisille mahtaa kuulua nyt hiusten lähdön kanssa?


      • hiukset ihan ok
        galjugo kirjoitti:

        Vanha ketju mut mitä ihmisille mahtaa kuulua nyt hiusten lähdön kanssa?

        Moi!
        Pitkästä aikaa lueskelin kilpirauhasjuttuja ajatuksena auttaa, jos jollain ois jotain kysyttävää. Kun leikkaus vei kilpirauhaseni noin kolme vuotta sitten, hiukseni tippuivat päästä. Lääkityksen tasaantuminen kasvatti hiukset takaisin kahden vuoden aikana. itse olen sitä mieltä, että paksummatkin hiukseni ovat olleet ja päänahassa on kutinaa sekä minulla esiintyy toisinaan hiusten lähtöä. Taitaa kuulua vääjäämättä tähän sairauteen. Hoidan kutinaa kortisoni liuoksella, Vichyn shampoo kuureilla ja latvoja vahvistavilla suihkeilla sekä vitamiineilla.


    • nainen30+

      Minulla hiustenlähtö loppui (tai ainakin väheni normaaliin) kun sain tyroksiinilääkityksen, vaikka arvot ei vielä ihan kohillaan olekaan. Uutta hiusta näkyy kasvavan paljonkin, mutta onhan nämä edelleen ohuet ja elottomat. Tosin aikaakaan ei ole vielä mennyt kuin puolisen vuotta joten kovin suuria muutoksia ei voi olettaakaan. Nykyään olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota ravintoon ja ravintolisiin, joilla voisi olla hiusten kunnolle parantavaa vaikutusta. Ensinnäkin syön monipuolisesti ja terveellisesti, sehän on ihan peruslähtökohta. Lisäksi otan camelinaöljyä rkl päivässä, siitä saa luontaisia omega-3 rasvahappoja, purkista sinkkiä, seleeniä ja biotiinia, kaikki tärkeitä hiustenkasvulle sekä nyt viimeisimpänä olen aloittanut msm-jauheen (luontainen rikki), josta olen kuullut paljon hyvää. Jos ei tällä coctaililla ole vaikutusta kuontaloon, niin ei sitten millään :) Hiustenhoitotuotteisiin kannattaa myös kiinnittää huomiota, mahdollisimman hellävaraisia ja kosteuttavia tuotteita on ainakin minulla käytössä. Noin kerran viikossa teen kookosöljyllä syväkosteuttavan hoison, joka todellakin tekee ihanan pehmeiksi hiukset! Saa vaikuttaa useamman tunnin, jopa yön.

    • tutkijatyyppi

      Hei!
      Aloitin tyroksiinilääkityksen (1/2 tabl) n. kolme vuotta sitten kilpirauhasen vajaatoimintaan. Heti alussa huomasin vitiligon (valkoläiskäisyys iholla) decoltén alueella ja myöhemmin käsissä. Hiustenlähtöä alkoi myös esiintyä aluksi lievemmin ja nyt lisääntyen. Vanhempi terveyskeskuslääkäri ei tiennyt näiden autoimmuunioireiden liittymisestä tyroksiinin käyttöön. Nuori mieslääkäri sen sijaan tiesi tyroksiinin aiheuttavan tällaisia autoimmuunireaktioita. Löysin myös netistä tietoja tästä. Hyvä, jos pärjäät ilman tyroksiinia, mutta kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa omia lisävaivoja. Itse ajattelin nyt tutkituttaa vereni T3 arvot ja siirtyä toisenlaiseen lääkitykseen tarvittaessa. On olemassa shampoota, joiden väitetään auttavan hormonaaliseen hiustenlähtöön: hiustinktuura ([email protected]) ja muitakin netistä löytyviä. Itse en ole vielä kokeillut.

    • KILPPARI2

      Minulla lähtee hiuksia silloin,jos arvot on vinksallaan.Olen potenut kilpparin vajaatoimintaa yli 40v.lääkityksenä 1,5tabl.Thyrozinia vahvuus 0,1mg,harvoin tarvii muuttaa annostusta,käyn tarkistuttaan arvot kerran vuodessa.En ole tavannut tähän mennessä vielä sellaista lääkäriä joka olisi tiennyt tästä sairaudesta mitään.

    • Syitä hiuskatoon

      Luin tätä vanhaa ketjua alusta 24.10.2011 vai oliko se 2012 asti. Siihen mennessä ei oltu käsitelty syytä, miksi vajiksenaan oireet mukaan lukien hiusten lähtö pahenee muutaman viikon kuluttua Thyroxin-hormonikorvaushoidon aloittamisesta. Sehän menee näin: Thyroxin aloitetaan pienellä annostuksella, jotta elimistö ehtii tottua siihen. Aloitustaso ei kuitenkaan ole sama kuin hoitotaso. Kun elimistöön tulee tyroksiinia purkista, aivolisäke huomaa sen ja käskyttää kilpparia hidastamaan toimintaansa. Kun oma tuotanto ja purkkihormoni on yhteensä pienempi kuin lääkitystä edeltävä oma tuotanto, vajiksen oireet ovat pahempia kuin ennen lääkitystä. Näin esimerkiksi hiuksia voi lähteä runsaammin. Noista ongelmista päästää nostamalla Thyroxin-annostusta! Joku 25mcg riittää hoitotasoksi tuskin kenellekään. Yleisimmät hoitotasot ovat 0,1-0,15mg.

      Te, joilla sairaus on uusi, ottakaa ylös verikokeiden kontrolliarvot ja pitäkää huoli, että sekä TSH että T4-v otetaan. Useimmat lääkityt voivat hyvin vasta kun annostus on niin suuri, että T4-v on viitteiden ylimmässä kolmanneksessa tai neljänneksessä. Jos oireet on poissa ja T4-v viitteissä, TSH saa olla viitteen alapuolella. Pelkän alhaisen TSH:n takia ei annosta pidä pienentää. Oikean annostuksen löytymiseen voi mennä vuosikin.

      Jos vuoden parin Thyroxinin säätöjen jälkeen podet vielä vajiksen oireita, erityisesti kognitiivisia oireita, on syytä ottaa T3-v. Jos se on alakantissa, T4->T3-muunto ei toimi normaalisti. Silloin huödyt Liothyronin-Thyroxin-yhdistelmähoidosta yai siirtymisestä osittain tai kokonaan elänperäiseen kilpirauhashormoniin.

      Kova kuume minkä tahansa infektion takia aiheuttaa hiuskatoa viikkojen.tai kuukausien kuluttua, mutta hiukset kasvavat takaisin. Kilpparin vajos aiheuttaa hiusten putoamista, mutta ei laikuittain. Hiuksia irtoaa paljon, mutta tasaisesti , hiusten pesun ja harjauksen yhteydessä. Hiusten laatu vajaatoiminnassa on ohut , kuiva ja hauras. Hoitotasapainossa hiuksen laatu paranee.

      Jos hiuskato aiheuttaa kaljuja laikkuja, kyse on pälvikaljusta eli alopecia aeratasta. Se on autoimmuunitauti kuten kilpparin autoimmuunitulehdud,.joka on yleisin vajaatoiminnan syy. Jos sairastaa yhtä autoimmuunidairautta, on altis saamaan toisekin. Ja enemmänkin. Alttius periytyy. Stressi voi puhkaista tai pahentaa pälvikaljua. Kaljuihin kohtiin kasvaa usein hiuksia kuukausien tai vuoden kuluttua ja päänahkaan syntyy uusi kalju laikku.

    • Aloittanut

      Heippa! Olen ketjun aloittaja ja uskomatonta kyllä, löysin tämän vanhan ketjun uudelleen. Nyt aiheen ollessa ikävä kyllä taas ajankohtainen googlettelin hiustenlähtöasioita ja törmäsin tähän. Aika pihalla ja paniikissa olen näköjään ensimmäisiä viestejä kirjoittaessani ollut. Toisaalta, eipä olo ole kovin kummoinen nytkään, kun tukkaa on alkanut taas lähteä.

      Ennen kuin kerron omasta tilanteestani enemmän, kiitos ketjuun kirjoittaneelle, erityisesti viimeiselle kommentoijalle. Selvensi kummasti hiustenlähdön syitä tyroksiinihormonilääkitystä aloitettaessa.

      Oma tilanteeni on siis se, että kun kilpirauhasarvot saatiin kohdalleen ja annostuksen kanssa säätäminen loppui, hiustenlähtökin jossain vaiheessa pysähtyi. T4-V saatiin siis sinne viitteiden yläkolmannekseen ja TSH yleislääkäreiden mielestä jopa liikatoiminnan puolelle. Tästä olenkin joutunut vääntämään välillä, että eikö se TSH saa lääkityksellä matalalla ollakin? Että se voi kertoa vaan siitä, että kun tyroksiini tulee purkista, aivojen ei tarvitse enää piiskata elimistö tuottamaan tyroksiinia.

      Joka tapauksessa, vuosia arvot olivat ok, Thyroxin-annos sama ja sain paksut hiukseni takaisin. Sitten loppuvuodesta 2016 huomattiin, että olen mennyt liikatoiminnan puolelle. T4-V:kin oli siis ulkona viitteistä. Thyroxinin annostusta laskettiin ja parin kuukauden jälkeen alkoi hiustenlähtö, joka on vain kiihtynyt kiihtymistään. Syiksi olen epäillyt myös erästä alkuvuonna aloittamaani lääkettä, helmikuussa aloitettuja ja lopetettuja minipillereitä (jotka myös sekoittivat oman kuukautiskierron) sekä juuri todettua D-vitamiinin puutosta. Kuitenkin, jotenkin jännästi tämä taas osuu yksiin Thyroxinin annosmuutosten kanssa. Kukaan yleislääkäri ei taas tosin ole tuollaisesta kuullutkaan, että se voisi hiuksia tiputtaa. Ei kuulemma johdu kilpirauhasasioista tämä. Pitikin alkaa tämä hiushärdelli taas!

      Jos täällä ketään enää pyörii, niin mitä veikkaatte, miksi mun tukka tippuu taas ja mitä voin tässä tilanteessa tehdä? Turhauttavaa, kun ei edes tiedä ongelman aiheuttajaa, niin hieman vaikea osata tehdä mitään sen ratkaisemiseksi.

      • oikeastiko_liikatoiminta

        > ... olen mennyt liikatoiminnan puolelle. T4-V:kin oli siis ulkona viitteistä.

        Endoguru Anthony Toft päästää T4v:n jopa 28:aan ja sanoo että ei ole liikatoimintaa, jonka AINOA osoitin on T3v. Jos sekään eli ThyroidUK:n palstoille osuu joka vuosi muutamia, joilla vointi korjaantuu vasta lievästi viitealueen ylittävällä T3v-arvolla. Harvinaista kuitenkin.

        1. Ferritiinin, B12:n, D-vitamiinin ja folaatin puutokset estävät tyroksiinin vaikutusta.
        2. T3:n lisäys tyroksiinin rinnalle on tehnyt ihmeitä, vaikka verikoearvot ilmankin olleet hyvät


      • aineenvaihduntavika

        Ystävätär Keski-Suomessa väittää tukkansa "haalistuvan" ja heikkenevän ferritiinin puutoksessa.

        Hiusongelmat ovat suosikkipuheenaiheita Englannin vertaistuessa:
        https://healthunlocked.com/thyroiduk/posts

        (Usein sanotaan uloimpien kulmakarvojen ohentuvan ensimmäiseksi.)


      • Jolene.Brighten

    • ehkä.alilääkitty

      "Jotkut harvat potilaat tarvitsevat tyroksiiniannoksia, joilla T4V:kin on lievästi viitealueen yläpuolella, mutta T3V:n pitää aina pysyä viitteissä. Hoito ei saa aiheuttaa liikatoimintaa. Matalaa TSH:ta Välimäki ei näe uhkana." Näin professori Matti Välimäen mukaan Kilpi-lehdessä 2-2015 sivulla 4.

      Tuossa lehdessä nyttemmin on paljon potilasystävällisiä tekstejä, huippuna ehkä Ville Pöntysen esityksen tiivistelmä numeron 2-2016 sivulla 19. Vihdonkin tosiasiat oikeasti hyvästä hoidosta!

      http://kilpirauhasliitto.fi/kilpi-lehti/kilpi-lehtien-arkisto/

    • Taasaloittaja

      Kiitos linkeistä ja materiaaleista! Tutustuin niihin ja tutustun enemmän vielä jatkossa.

      T3-V:tä olen pyytänyt jo kauan sitten arvauskeskuksesta, mutta ei kuulu heidän tapoinsa määrittää sitä, joten ei onnistu. Ainoastaan kerran ihotautilääkärin lähetteellä sain sen mittautettua, mutten muista enää lukemia. Ja nyt joku ehdottaa, että menisit yksityislääkärille ja arvatkaa, kyllä menisin, jos vaan mitenkään olisi varaa. Työkyvyttömänä mahdotonta tällä hetkellä. Ehkä yhden yksityislääkärikeikan saisin maksettua, mutta toista en. Ja päähänhän se ottaa, kun äsken taas kävin kanta.fi:ssä ja huomasin, kuinka tk-lekuri oli kirjoittanut TSH:n olevan liikatoiminnalla ja suositteli annosvähennystä. T4-V siis tällä hetkellä 16 ja sitä alemmaksi en sitä voi kyllä päästää.

      Itsekin olen törmännyt Välimäen kommentteihin siitä, ettei matala TSH ole niinkään ongelma. Ja muistakin lähteistä lukenut, että lääkityksellä olevan vajaatoimintapotilaan diagnosoimista liikatoimintaiseksi ei tulisi tehdä TSH:n perusteella, vaan T4-V:n ja T3-V:n, joista Välimäki erityisesti näyttää painottavan T3-V:n tarkkailua. Väsyttää tämä lekureiden kanssa taistelu. Minkään muun vaivan kanssa ikinä saanut tällalailla vääntää.

      Kanta.fi:stä löysin toisenkin maininnan: Psykiatrini, joka kylläkin on pätevä lääkäri, oli ehdottanut lääkitykseni pienentämistä (natriumvalproaatti) koska lääke voi myöskin aiheuttaa hiusten putoamista. Varmaan sitä nyt kokeilen, mutta miten mä kuitenkin vähän epäilen, että tällä olis jotain tekemistä kilpirauhasen kanssa.

      Jos mä nyt tämän hiuskriisini kanssa yksityislääkärille suuntaan, niin kannattaisikohan mennä ihotautilekurille vai ihan endokrinologille siinä uskossa, että tämä liittyisi kilpirauhaseen? Mielipiteitä?

      • lompakko.ratkaisee

        Endoissa on kaksi osaavaa: Ilvesmäki ja Välimäki. Lukumääräisesti suurin osaajien joukko eli pari tusinaa on yleislääkäreissä. Heissä nimenomaan kilppariasioista kiinnostuneet ja asioista selvää ottaneet. Eräs kuopiolainen on osoittautunut ihan kärkikaartiin kuuluvaksi.

        Myönteistä ja kielteistä huomioita saanut vanhan potilasyhdistyksen hallitukseen kuuluva sisätautilääkäri kertoi ratkaisseensa kaksi ongelmatapausta T3-lisäyksellä, vaikka verikoearvoista tämän tarve näkynyt. Englannissa monet kyllästyvät lääkärien tietämättömyyteen. Otattavat verikokeet omalla rahalla ja hankkivat T3-pillerit Kreikasta.

        Kurjaa, että rahavarat Suomessa ratkaisevat, saako kunnollista vajishoitoa.


    • Taasaloittaja

      Ai niin, D-vitamiini-, folaatti-, ja B12-vitamiiniarvot otettiin vasta. Ainoa, jossa oli vikaa, oli D-vitamiini. Tosin folaatti olisi pitänyt ottaa paastokokeena, mitä en tiennyt, joten tulos ei nyt välttämättä ole luotettava.

      Ajattelin, että nuo arvot voisivat vaikuttaa sinällään hiustenlähtöön, mutta tuo oli uutta tietoa, että noiden puutokset voisivat vaikuttaa tyroksiinin kautta.

    • hiustenlähtö

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe