aloittelijan harjoittelu?

jt

Onko kenelläkään hyvää ajatusta harjoittelurungosta uintikunnon kehittämiseksi?

Lähtötaso on sellainen että kävin kokeilemassa eilen uintia ja vaparia menee 50m ja sitten täytyy pitää 20s taukoa altaanpäässä. Yhteensä uin n.500m tällätavalla. Ja olo oli sellainen puolikuolleen omainen olotila.

Mutta miten uintikuntoa kannattaa lähteä kehittämään? Montako kertaa vkossa aloittelijan kannattaa käydä altaassa? Millaisia matkoja? Muu liikunta, esim. kuntosali - mitä siellä kannattaa harjoittaa erityisesti?

Tekniikkakurssin kävin keväällä että pahimmat sudenkuopat on tiedossa. Rintauinnista en välitä.

2

2001

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Opettele uimaan hitaampaa ja liukumaan enemmän. Tutustu uintityyliin nimeltä Total Immersion. YouTubesta löytyy mallivideoita - TI:n kehittäjä markkinoi ajatuksiaan (ja kirjojaan) melko amerikkalaistyylisesti ("muut on väärässä, tässä on ratkaisu kaikkiin ongelmiin"), mutta suurin osa ajatuksista on järkeviä.

      Tee hengitysharjoituksia. (Puhalla kuplia veteen, pyri lepäämään päädyssä siten, että alaleukasi koskettaa vettä tai on vedessä huuleen saakka.) Tavoitteena on totuttaa hermostosi siihen, että pystyt hengittämään rennosti veden pinnalta jolloin uinti sujuu luonnollisemmin.

      Keskity vedon tekniikkaan. Käsiveto tuottaa voimaa karkeasti kämmenen suuntaan. Onko kämmenesi taaksepäin? (Tähän voi mennä vuosi tai pari, tekniikkakurssi on hyvä alku.) Ui myös potkuja. Keskity pitämään nilkat suorana.

      Ja sitten fysikaalisen puoleen. Harrasta hengästyttävää liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa. Kolmella-neljällä kerralla per viikko pyri pitämään aina välipäivä (enemmän jos käyt, niin sitten loppuu päivät kesken viikosta). Muuntele uimaasi matkaa. (Ei aina samaa ohjelmaa, kroppa tottuu ja kehitys loppuu.) Tai muuntele nopeutta: Ui spurtti (alle 10 sekuntia) väliin, ja jatka sitten rauhallista uintia. Opettele uimaan eri nopeuksilla. Jos aloitat pitkän uimattoman kauden jälkeen, niin ensimmäiset pari viikkoa ota rauhallisesti ja anna lihaksiston tottua siihen, että harrastat uutta lajia.

      Kuntosali: Mikäli kuntoilet pääasiassa uimalla, niin kuntosalilla kannattaa kehittää niitä osia kropasta, joita uinti ei rasita eniten. Sekä korjata ryhtiä. Syvät vatsalihakset sekä selän puoli, hartioiden vahvistaminen (erityisesti lapojen, jos ryhtisi on kumara). Uinnin kannalta taas hyödyllisimpinä liikkeinä pitäisi kyynärvarren ojentajia ja punnerrusta.

      Sitten sananen siitä psykologisesta puolesta, pyri olemaan "tappamatta itseäsi" harjoituksessa alkuun. Harjoitus saa toki tuntua ja väsyttää, mutta jos olet joka treenin jälkeen puolikuollut, niin kulutat vain suotta itseäsi. Kuten mainitsin aiemmin, mikäli teet vain samanlaista ohjelmaa koko ajan, niin kroppa ei enää kohta kehity. Jätä sen verran varaa, että pienen ajan päästä voi vähän kiristää ruuvia, ja sitten, kun tuntuu että meno on taas uudestaan helppoa, niin vähän vielä lisää. Ja niin edespäin.

      Seuranta: Opettele seuraamaan sykettä. Etsi jokin paikka, mistä tunnet kädellä sydämenlyönnit (älä käytä peukaloa, siinä on verisuoni, hankala laskea) ja laske lyöntejä vaikkapa 10 tai 15 sekunnin ajan. Kerro siten, että saat laskettua monta kertaa sydämesi lyö minuutissa. Tämän luvun tulisi kevyessä matkauinnissa olla alle 150. Jos ei ole? Lisää liukua, harvempaa vetoa. Alkuun peruskuntoa.

    • uimaope72

      lauta myös käyttöön koska potku a ja o.Hitaasti edeten eikä voimalla koska uinti tekniikkalaji
      esim 3x vkossa alussa eläkä aseta aika tms tavotteita.
      Hiljaa hyvää tulee.

      Jos enemmän kysyttävää ni iske viestillä vaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      429
      4692
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1670
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      91
      1411
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      52
      1319
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      17
      1234
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1151
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1055
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      960
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      54
      837
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      829
    Aihe