Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Olenko valmis omaan poniin/hevoseen ?

tuisusuu

Elikkäs, olen reilu 11v tyttö152 pitkä, lievästi alipainoinen(eli käy ponikin) Ratsastanut kohta 4 vuotta ja tietää paljon hevosista, useimmiten olen ottanut tunteja jopa 3h/vko. Ajattelin että voisihan tallille ostaa hevosen täysihoitoon, mutta se on vähän liian kallista ja tallille on aika pitkä matka, jos siellä pitäisi käydä päivittäin. Niimpä järkevämpi on ostaa oma pieni talli tai tehdä itse. Olen ratsastanut ehkä maailman haastellisimmalla ponilla, se ei liiku vaikka pommi räjähtäisi korvan vieressä. Ja myös yli energisillä yms. Esteissä vasta 60cm mutta aloitin esteet vasta vähän aikaa sitten. Olen miettinyt enemmänki ponia, 140-150 korkeaa. Laskin yhteensä varusteiden hinnaksi noin 400-600e (jos ottaisi n. 400e maksavan satulan. En laskenut tuohon esim esteiteitä,kartioita tai aitauslankaa.



Millainen poni kävisi ensimmäiseksi, minkä rotuinen?
Paljonko se tulisi maksamaan?
Entä ruoat ja muut hoitotuotteet?
Mistä rehut saa jne. jne. KERTOKAA LISÄÄ :)

15

215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • harkitse vielä

      Jos vanhempasi auttavat sinua niin ok. Hevosen pito maksaa, nopeasti laskettuna n450 € tallivuokra, kengittäjä 150€ vähintään kahden kuukauden välein eläinlääkärikulut muutamia satasia vuodessa, varusteet aikalailla minimi tuo 500-600€ jos meinaat ratsastaa säännöllisesti- ja sen kaiken lisäksi tarvitset vielä opetusta, koska olisi vaarallista pitemmän päälle jättäää lapsi kokonaan kahdestaan ponin kanssa. Tässä ei vielä edes kaikki kulut.. Jos jotain sattuu, tulee eläinlääkärikuluja tai mahdollisesti kengityskuluja lisää, ja samasta syystä olisi hyvä olla jonkinlainen vakuutus. Jos poni on omassa tallissa niin ei mene vuokraa..mutta sitten maksat lämmityksestä ja vedestä, sekä kaikki ruuat plus kuivikkeet plus siivous- ja korjauskulut itse. Lisäksi esim. eläinlääkärin ja kenkääjän vierailut tulevat kalliimmiksi yhden hevosen- kuin useamman tallilla. Toivottavasti vanhemmillasi on rahaa ja ennen kaikkea taitoa ja järkeä. Tiedän kokemuksesta, miten huonosti voi käydä jos hevonen otetaan osaamattomaan perheeseen. Ei ole tarkoitus lytätä unelmia, mutta jos kysyt tuota täältä, kannattaa oikeasti miettiä vielä. Laitoin tämän vastauksen toiseenkin kohtaan, taidat olla se sama :)

    • harkitse vielä

      Tässä nyt jokunen vinkki, jos nyt kuitenkin päädyt omaan poniin... Itse suosin suomenhevosta, koska sillä olen päässyt omasta poni-iästäni ihan aikuiseksi asti (ei ollut liian iso silloin kun olin 10v,eikä ole liian pieni nyt kun olen 22), ja parasta on että hyvin hoidetttuna on ollut pitkäikäinen kumppani jonka kanssa mennään puskissa ja kentilläkin edelleen. Mutta muuten rotu on makuasia. Hevosen hinta vaihtelee, myyjät osaa kyllä pyytää;muista että hevosen ostohinta on paljon vähemmän kuin mitä sen ylläpito maksaa vuodessa. Vaadi ostotarkastus, osaamista ja hyvää luonnetta! Jos vanhempasi eivät ole hevosihmisiä, niin ottakaa mukaan joku joka tietää (ei naapurin ernestin saunakaverin kumminkaima joka joskus on ollut kuulema hevosmies, vaan esimerkiksi ratsastuksenopettajasi). Tallin rakentamiseen menee vähintään parikymmentä tuhatta (rakennettiin kahden hevosen pikkutalli ilman mitään hienouksia) ja siihen tietysti nuo lämpö- vesikulut yms jotka jo aiemminkin tuli laitettua. Ja tallihan on tietysti oltava ENNEN ponin hankkimista. Harjat, loimet yms saa pienelläkin summalla kun vaanii kirpputoreja ja ratsastuslehtien palstoja. Niihin saa kyllä uppoamaan rahaa, mutta kaikkia hienouksia ei toki tarvitse olla. Jonkinlainen perussetti pitää tietysti hankkia ennen hevosen ostamista. Ja kokemus on näyttänyt että itsetehdyt riimut yms aiheuttaa vain vaaratilanteita. Ruokinta riippuu siitä miten paljon poni liikkuu ja minkä kokoinen se on; rehut kannattaa tilata jonkin isomman tallin kanssa tai esim. läheisen maatilan kanssa yhteistyössä, samoin heinä. Tästä tuli tosi pitkä kirjoitus, mutta toivottavasti jaksoit lukea..

      • tuisusuu

        Kiitos paljon tiedoista ! :) Vanhemmat eivät ole mitään kovin hevosihmisiä, kun lapsuudessa ei ole niitä ollut. Tiedän itse yhden tallin johon tietääkseni saisi hevosen tosi halvalla. Kävin siellä tänään ratsastamassa. Mutta sinne oli kuitenkin vähän matkaa. Äiti sanoi että poni muka kävisi minulle liian pieneksi, ja omastakin mielestä on kivempi ratsastaa isoilla hevosilla, ja askellajitkin istuvat paremmin. Lämminveristä olen ajatellut kun painottaisin esteisiin. Sieltä tallilta varmaan sais heinän. Ratsastaisin sillä 1-2,5 h päivässä. Ratsastuskenttää siellä ei ole mutta pellolla on tasaista ja maastossa voi ratsastaa.

        Olisiko silti käytännöllisempi ottaa se tuttuun ja turvalliseen ratsastuskouluun täyshoitoon tai edes sieltä sille tallipaikka? Siellä on 2 ratsastuskenttää .


    • oma pv tallissa

      Lämminveriset ovat useinmiten aika isoja ja vahvoja, joten ei välttämättä kokoisellesi paras mahdollinen vaihtoehto -etenkään ensihevoseksi. Olet 152 pitkä ja toki voit yhtäkkiä venähtää pituutta, mutta mitä jos ostaisit pienhevosen tai ison ponin?

    • tuisusuu

      kiitos taas :) Kävisikö sitten n 154 cm Hevonen? En pidä kovin paljoa hevosista, joilla on raskaampi rakenne. Kevytrakenteisilla on minusta helpompi. Kysyisin vielä, että tietääkö kukaan onko ratsastuskouluun pakko ottaa hevosta täyshoidolle? Voiko sieltä ottaa pelkän tallipaikan, ja pitääkö sillä ratsastaa joka päivä? Entä voiko hevosen ottaa ns. puoliksi jonkun kanssa, että minä ratsastan tänään ja joku toinen sillä huomenna? Kiitos paljon kun vastailette.

      • still love u Linda

        En suosittele ostamaan hevosta/ponia puoliksi jonkun kanssa, nämä päättyvät yleensä surullisesti kun omistajille tulee riitaa keskenään ja välit menevät poikki.

        Mielestäni olet vielä hiukan nuori ostamaan oman hevosen, voisitko odottaa vaikka pari vuotta? Itse olin 14v kun ostin ensimmäisen hevoseni ja se oli mielestäni ihan sopiva ikä.
        Muista, että hevonen ja sen hoito on sinun vastuullasi joka ikinen päivä ja se on PAKKO hoitaa, satoi tai paistoi, oli sitten 30 astetta pakkasta tai kova helle, huvitti tai ei. Olet vastuussa elävästä, tuntevasta eläimestä, joka on täysin riippuvainen sinusta selviytyäkseen hengissä ja voidakseen hyvin. Mutta se vaivannäkö on niin sen arvoista :)

        Toivotan sinulle menestystä jos päädyt ostamaan oman pollen.


    • heppahullu99

      Kokoisellesi käy hyvin ponikin ja lämminverinen ei mielestäni ole sopiva ensihevoseksi. Hevosella pitää olla vapaapäiviäkin joten ei sillä ei ratsasteta joka päivä. Ja jos löydät jonkun jonka kanssa jaat hevosen eli myös kulut ja ratsastuksen niin kyllä voi :). Olen itekkin aatellut hevosta oon 12 v. mutta äitikin on hevosihmisiä että se helpottaa mutta onnea hevosen hakuun ja näin :)

    • tuisusuu

      joo kiitti :) tosiaan ärsyttää kun vanhemmat eivät oo hevosihmisiä... Voisin ensin kokeilla vaikka vuokraamista, jollekkin hevoselle tai ponille, njiiin näkeepähän millaista se on :)

    • hevosperheen äiti

      Suosittelisin ostamaan heti hevosen, kun rupeat tuosta kohta kasvamaan niin, jäät pian ponille isoksi ja joudut myymään sen, näin tein omallekkin tytölle kun halusi ponia mutta hevonen sitten ostettiin ja ollaan oltu tyytyväisiä päätökseemme!

      Tsemppia hevosen hankintaan!

    • Nisunam

      Hanki vaan heppa, jos koet olevasi valmis! Osta samantien hevonen, jos/kun kasvat pituutta, niin ei jää pieneksi ja vaikka vanhempasikin voivat ratsastaa! Onnea hepan hankintaa! :)

    • verkkuw

      Olet vielä aika nuori, jos vanhempasi tietävät hevosista niin mikäs siinä, mutta et voi yksin hoitaa kaikkea (tallin siivous, hevosen hoito yms.) etenkin ylä-asteella tulee läksyä, on luettava kokeisiin yms. jaksaisitko silti ratsastaa 5-6 kertaa viikossa n. tunnin päivässä?
      En kyllä itsekkään ole vielä aikuinen! vasta 14v ja olen myös sinun iässäsi kaavaillut hevosta. Nyt viisaampana tiedän etten olisi ollut silloin valmis. Minulla on ollut nyt 2 vuokraheppaa ( 3 kertaa viikossa vuokrannut) ja hyvin on mennyt. Ajattelin ottaa kuukauden koe ajalle ( =vuokrata) yhtä heppaa jossakin vaiheessa tänä vuonna.

      • verkkuw

        ja lisäystä vielä: olisinko teidän mielestä valmis siihen omaan hevoseen? Toki ajattelin ensin sitä kuukauden koe aikaa! Mutta niin: olen ratsastanut 6 vuotta. Koulussa perus jutut (kaikki askellajit,ratsastus radan tiet (kaikissa askellajeissa)), väistöt,sulut,avot. esteissä ratana 90 (olin ypäjällä suomenratsujen kuninkaallisissa vuokrahepallani menin 80cm ja 85 cm siellä). Maastossa olen käynnyn monet kerrat, siellä kaikki askellajit ja talli jonne veisin hepan, on hyvät maastot. Hoitanut olen sen 6vuotta ja osaan hoitaa pienet haavat yms. olen ruokkinut monet kerrat ja tiedän mitä mikäkin rehu on. (tai ne mitä 'tallillani' käytetään. Saisin osaavaa apua ja hevoseni olisi entinen tuntiheppa, joka osallistuisi tunneille 3 kertaa viikossa. minä menisin sillä myös 3 kertaa viikossa ( 2 kertaa tunnilla kerran yksinäni) kertokaa mielipiteenne!


    • Luethan loppuun :D?

      Jos vanhempasi tai toinen edes, ovat hevosten kanssa tekemisissä paljon niin voisi ottaa vanhemmille jota voisit itse aina hoitaa ja ratsastaa, mutta ota mieluummin vuokralle tai ylläpitoon, hevosen kustannuksiin menee noin 500-700 euroa kuukaudessa. Itse täytän 13 vuotta ja olen ratsastanut noin 4-6 vuotiaasta asti ja ÄIDILLÄNI on oma hevonen, ja isälläni oli oma hevonen joka jouduttiin lopettamaan, mutta vaikka perheeni on hevostyyppejä ja oon ollut hevosten kanssa tekemisissä paljon, mulla on VAIN vuokralla yksi islanninhevonen jota ratsastan kerran tai pari viikossa kun kerkeän. niin suosittelen vuokrahevosta. :) Hevosen tarvikkeisiin menee pari kolme tuhatta euroa, joten ota mieluusti vain vuokralle :) Ja aikuisena kun oot kauemmin ollut hevosten kanssa tekemisissä, niin ota sillon sitten ylläpitoon oma hevonen/poni tai omaksi, mutta mielesi hevosen hankinnasta voi muuttua vaikka nyt ajattelet kivenkovaan EI ! EN MUUTA MIELTÄNI SIITÄ ETTÄ OTAN OMAN HEPAN/PONIN! :) Ja hevoseen ei saa kyllästyä, sitä pitää kovimmillankin pakkasilla ja helteillä ratsastaa vaikka mietit, että "kai se tykkää olla lämpimässä tallissa" mutta hevonen tarvitsee liikuntaa 2-3 kertaa viikossa. joten, mietippäs vielä että otatko oman ponin/hevosen. Nyt alkuun kannattaa ottaa kuitenkin vuokralle ja vanhempana joku ylläpitoon, että pääset maistamaan millaista on "omistaa" hevonen/poni.

    • hevosponihullu

      Olisin valmis hevoseen mutta ei ole tarpeeksi rahaa kaikkiin kuluihin ja hevosen tai ponin hankintaan. Kun mun isä oli lapsi niillä siis tarkoitan niiden perheellä oli jotain 18 hevosta ja 13 ponia eli isä on ihan hevosihmisiä se oli siellä aina hevosten kaa ja ratsastikin ja munäitikin osaa hoitaa hevosia ja poneja se on itekkin käynyt ratsastamassa usein ja itsekkin osaan jo hoitaa hevosta.




      Tsemppiä hevosten ja ponejen etsintään!!

    • Anonyymi

      Eipä mulla hirveästi muuta kunhan muistat että hevonen tarvitsee AINA hevoskaveri talliin jos semmonen rakennat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2172
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1886
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1828
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1558
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      71
      1550
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1462
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      22
      1379
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1342
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1294
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1291
    Aihe