Juokseminen ja tupakointi.

Tervakeuhko

Ei niin yleinen yhdistelmä, mutta luulisi minun lisäkseni löytyvän muitakin. Reipas aski menee päivässä, mutta jalka nousee myös juostessa.

Kysyisinkin tupakoinnin lopettaneilta, että miten paljon on tuo röökin jättäminen parantanut suorituskykyä? Itsellä kun lopettaminen on vakavasti harkinnan alla.

Ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa puolikas meni alle 1:51 keuhkot täynnä tervaa.

47

2956

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 2 tai 6 tai26

   "Suorituskyvyllä" tarkoitat kai juoksuvauhtia :DD

   Tuohon ei oo yksiselitteistä vastausta. Selviää vain kokeilemalla.
   Jokatapauksessa hapenottokyky paranee. Itse huomasin juoksun kulkevan helpommin kun lopettamisesta oli kulunut kolmisen viikkoa.

   Älä enää harkitse. Lopeta.

  • Lopettanut

   Omia havaintoja lopetuksesta:

   - Hengitys kulkee paremmin ja ilmeisesti tämän seurauksena ei väsymys iske niin helposti pitkillä lenkeillä.

   - Limaneritys on vähäisempää.

   - Silmät eivät vuoda yhtä helposti. Ilmeisesti savu aiheuttaa herkistymistä ja punoitusta joka sitten saa silmät vuotamaan lenkille lähdettäessä.

   - Juoksu on kivempaa kun haistaa ympäröivän luonnon.

   - Pitkän mäen jälkeen jos on kovin hengästynyt ylös kavutessaan niin nopeammin palautuu normaali hengitysrytmi.

   - Hikoilu ja ihon punoitus on vähäisempää.

   - Ihon parantuneen pintaverenkierron ansiosta ei ole niin kylmä lenkille lähtiessä.

   - Juoksu kulkee alusta asti helpommin, ts. kropan ei tarvitse "avautua" juoksuun samalla lailla kun tupakoidessa. Tämä avautumisen tarve oli erityisen selvästi nähtävissä jos tuli poltettua vähän ennen lenkkiä.

   Itse olen juoksuharrastukseni aikana lopettanut parikin kertaa ja aloittanut sitten uudestaan, tosin juuri tällä hetkellä en polta. Vaikutukset ovat tuntuneet erilaisilta eri lopetuskerroilla joten vaikutukset siis vaihtelevat paitsi yksilöittäin niin myös lopetuskerroittain (riippuen kait iästä, muista elämäntavoista jne). Ja todellakin kuten tuossa joku toinen totesikin niin lopettaessa erilaisia vaikutuksia tulee viikkojen ajan, eli ei kannata muutaman päivän lakon jälkeen kuvitella olevansa tupakoimatonta vastaavassa kunnossa.

   Sinänsähän tupakointi ei estä juoksemasta vaikka maratonia ja juoksua suosittelisinkin kaikille tupakoitsijoille. Mutjoo, kannattaa se lopettaa jos vain suinkin pystyy. Niin ja se juoksu on erinomaista puuhaa vieroitusoireiden aikana koska juoksulenkki on niitä harvoja hetkiä jolloin ei tupakkaa tee mieli.

  • Non Mallu Man

   Mulla loppui tupakeeraaminen sen jälkeen kun lenkkeilystä tuli säännöllistä.Nyt jo yli 10 vuotta ilman tupakkia ja pakko sanoa, että tein elämäni parhaan ratkaisun.
   Ei köhää, ei poskiontelon tulehduksia, ei haisevia vaatteita, ei krapulaa.
   Juoksuvauhti on ollut ihan kiitettävällä tasolla. Selvähän se on, koska happi kulkee veressä pakottomammin.

   Lopeta ihmeessä, jos sellaista olet harkitsemassa.

   • gauhea gapula

    miten tupakasta voi saada krapulan ?


   • Myrkytystilassaaaa
    gauhea gapula kirjoitti:

    miten tupakasta voi saada krapulan ?

    kyllä voi, kunnon myrkytysoireet saa kun kerralla vetää kunnolla.


  • vcxvcxcxvfdsfsd

   Tupakoinnin lopettaminen on varsin helppoa siinä vaiheessa kun saa itselleen perusteltua, miksi tupakointia ei kannata jatkaa. Ei sillä nikotiinilla ole juurikaan vaikutusta lopettamisen vaikeuteen, kyse on vain tavasta. Eli kaikki on kiinni motivaatiosta lopettamiseen, ei niinkään edes itsekurista.

   • Mujonen

    Näksterillä petti peräsuoli. Oliko tupakoinnissa syy


  • Miksi et lopettaisi?

   Eikö olsi parempi että sinä kerrot syitä miksi jatkaisit tupakointia?

  • nonsmoking

   Kyllä on kovempi krapula jos on alkon kanssa illan mittaan tupakoinut runsaasti. Tupakointi supistaa verisuonia, joten kyllä sitä kroppa hapettuu paremmin kuin tupakoidessa. Se vaikutus paranee jo parissa päivässä, keuhkojen hapenottokyvyn parantuminen ottaa enemmän aikaa. Mutt akyllä parempia suorituksia pitäisi kaiken järjen mukaan tulla. Itselläni ainakin...

  • Tervakeuhko

   Pisti silmään tuo kommentti:

   "- Juoksu kulkee alusta asti helpommin, ts. kropan ei tarvitse "avautua" juoksuun samalla lailla kun tupakoidessa. Tämä avautumisen tarve oli erityisen selvästi nähtävissä jos tuli poltettua vähän ennen lenkkiä."

   Ajoittain lenkin alku tuntuu tukkoselta, mutta hyvä vauhti löytyy parin kilsan jälkeen.

   Lopettaminen ei tule olemaan helppoa. Luonteeltani olen aika hermoilevaa tyyppiä, jolle tupakointi on ollut viimeisen 13 vuoden ajan tapa rauhottua.

   Tavoite on kuitenkin lopettaa tuo perkele ja juosta ensi kesänä marathon alle 3:40.

  • outooire

   terve! Olin polttanut 4 vuotta ja urheilin säännöllisesti. Ihan peruskunto mulla oli ja jalka liikku. Mut sit lopetin tupakoinnin ja mulla alko jalat olee kipeet semmoi ihmeellisesti et hölkkääminen sattu. En sit oo varma et johtuuko lopettamisesta mut outoa?

  • ei suurta merkitystä

   poltin 25v.. jonka ajan koko ajan harrastanut kúntourheilua, juoksu, uinti osan aikaa ratsastusta.

   Ei yhtään ainutta poskiontelutulehdusta, keuhkoputkentulhdusta tai pitkittynyttä yskää. kun lopetin tupakoinnin, ei irronnut limaa, tai muutenkaan huomannut mitään ihmeellistä tapahtuvan.

   Nyt on mennyt 4vuotta lopettamisesta, ja vauhti ei ehkä ole lisääntynyt, mutta ajallisesti pidempiä lenkkejä kierrän, ja palatuminen tosi nopeaa.. Olen vähän laiska tuohon vauhdin lisäykseen, ja koska tarkoitukseni onkin vain kunnon ylläpitäminen ei sitä ole tullut testattua.. kympin lenkin hölkyttelen joka viikko 55-60min kerran ja sitten pari lyhyempää lenkkiä.

   ja samaa vauhtia menin 10vuotta aiemminkin,puhalsin vain hieman kauemmin :)

  • jejej

   Olen 18-vuotias tyttö. Vuosi sitten (kun olin 17) aloittelin kunnolla urheilua. Olin polttanut 14-15-vuotiaasta asti ja tupakkaa meni melkein aski päivässä, joten tervaa oli keuhkoissa melkoisesti. Olin todella riippuvainen, en olisi voinut kuvitella olevani päivääkään ilman tupakkaa. Yskitti, kurkkuun kertyi limaa ja hengästyin todella helposti, mutta uskoin vakaasti, että tämä johtuu huonosta kunnostani, eikä tupakoinnista, olinhan polttanut vasta 3-4 vuotta.

   Puoli vuotta sitten sairastuin vakavaan keuhkokuumeeseen (ei johtunut tupakasta, molemmat veljeni sairastuivat myös). Olin kuumeessa kaksi viikkoa, olo oli hirveä ja tupakkaan ei tehnyt mieli koskeakkaan. Aloin parantua, eikä tupakanhimo palautunutkaan samalla tavalla kun olin olettanut. Päätin siinä vaiheessa että lopetan. Vaikeaa se oli, vaikka olinkin päässyt hyppäämään ne muutamat ensimmäiset ja vaikeimmat viikot yli.

   Vaati todella tahdonvoimia, mutta nyt olen ollut puoli vuotta tupakoimatta. Eron huomasi jo kuukaudessa. Pelkkä hengittäminen tuntuu niiiiiin paljon vaivattomammalta, yskä ja lima hävisivät ja kykenin täysin uusiin suorituksiin, enkä olisi ikinä voinut kuvitella, että tupakoinnin lopettamisella olisi niiiiin suuri vaikutus!!

   Vinkkejä lopettamiseen:
   1. Ajattelin aina, että lopetan sitten joskus myöhemmin. Ei. NYT.
   2. Tuntui, että tupakointi on osa minua. Poltan tupakan, kun olen iloinen, kun vituttaa, kun on tylsää, jäisin paitsi tupakkapaikan juoruista yms. Nyt olen iloinen, että minun ei tarvitse miettiä, että kävisiköhän tupakalla. Ja hymyilen itsekseni tyytyväisenä, kun kaverit lähtevät räntäsateeseen sauhuille!
   3. Tupakanhimo lähtee kymmenessä minuutissa. Kun himo iskee, keksi jotain tekemistä, unohdat pian tupakan, ainakin taas vähäksi aikaa.
   4. Tupakoimatta oleminen helpottuu koko ajan. Pahin virhe on, että luulet voivasi hallita nikotiiniriippuvuutta: "Poltan nyt yhden tän ja tän kunniaksi" tai "poltain vain humalassa". Ei toimi. Olet taas koukussa nopeammin kuin huomaatkaan.
   5. Kun olet lopettanut, vannon että pidät sitä elämäsi parhaana päätöksenä ja henkilökohtaisena saavutuksena. Itse esimerkiksi palkitsin itseni ja surutta kävin hammaslääkärillä törkeän kalliissa hampaidenvalkaisussa, olin sen ansainnut.

  • Tupakoimaton juoksij

   Onnittelut! Pidä toi.

  • entinen tupakoitsija

   ei tolla röökaamisella ole mitään merkitystä juoksuaikoihin. Jatkat vaan samaa linjaa. hyviun sitä ainakin askin pystyy päivässä polttamaan ja samalla kuntoilemaan. lepotauoillakin on hyvä parit mallut vetäistä.

  • Miksi polttaisit?

   Olen melko varma että tupakointi ei merkittävästi ainakaan paranna kuntoa, joten kannattaa lopettaa, ihan vain jo kustannusten vuoksi.

  • jejej

   Tiedoksi: Tupakointi vähentää keuhkojen hapenottokykyä 15-30%, riippuen kuinka pitkään olet tupakoinut ja kuinka usein tupakoit. Joten kyllä sillä vaan aikamoinen vaikutus juoksemiseen on.

  • Uusi yritys

   Olen 50v. mieshenkilö ja tupakoinut (10-20/vrk) vajaa 30 vuotta. Lenkkeillyt olen kuitenkin ikäni. Maratonejakin juossut vajaa 30. Paras aika 2.50. Muutamia vuosia sitten onnistuin olemaan polttelematta yli kaksi vuotta. Olo oli paljon helpompi ja pirteämpi sinä aikana. Ainut negatiivinen asia oli etteivät tulokseni parantuneet yhtään sinä aikana. Omalla kohdallani ei siis juoksukuntoon ollut merkitystä tupakoinko vai en. Muuten kylläkin olo oli paljon helpompi ja nautittavampi joten täytyy taas yrittää uudelleen.

  • asdfgzx

   Oletkos huomioinut, että kahden vuoden tupakointitauko ei palauta keuhkoja ennalleen kolmenkymmenen vuoden tupakoinnin jälkeen? Vaikka parannusta et heti huomaa, mietippä miten tupakka laskee suorituskykyäsi: keuhkosyövässä ei paljon maratooneja juosta.
   Lopeta ihmeessä ihan lopullisesti! :)

   • olkkonen

    Neuvostoliitossa oli aikoinaan alle 2.15 maratoonari joka oli tupakkamiehiä. Kuin myös ainakin jossain määrin tuttu karpaasien kilpakumppani laduilta Thomas Alsgaard on tupakan ystävä. Ja Belgiassa oli kova satasen juoksija (reilusti alle 7 tuntia) joka poltti ihan ketjussa minkä nyt lenkkeilyltään ehti. Tosin hän sitten kuoli sydänkohtaukseen. Ja mietittiin oliko yhdistelmä savukkeet juoksureeni liian raju.

    Suorituskyvyn heikentämistä en osaa arvioida mutta itse joskus vajaat 10 vuotta sitten hölkkäilin n. 1/3 tai korkeintaan puolet siitä mitä nykyään ja viini kuin myös kaikki muutkin alkoholijuomat, laulu ja naiset maistui ja joskus melko useinkin tuli humalaspäissään vedeltyä poskisavuja ja kunnolla keuhkoonkin yleensä aski kerralla. Niin kymppi taittui silloin jotakuinkin samaa vauhtia kuin nykyään maratooni. Ja nuha oli koko ajan ynnä muuta pientä vaivaa.

    Jos nyt heitän että alle 3.30 juokset maratoonin vähän terästämällä elämäntapaa ja sitä myöten myös harjoittelua niin tuskin paljon pieleen menee.

    Toisaalta tupakointi voisi olla myös hyödyllistä juoksun kannalta jos ajattelisi sen niin, että sitten kun sen lopettaa niin keuhkot ja sydän verenkiertoelimistö reakoivat tehokkaammin harjoitteluun kuin koko ikänsä savukkeista pidättäytyneellä. Eli ne ikäänkuin saavat ahaa-elämyksen ja ahnehtivat happea.


  • 71

   Ei kannata juoksemisen takia lopettaa. Kokemusta on.

  • monti remo

   Pistin elämäntapani remonttiin ja aloitin juoksemisen ja tupakoimisen. Cooperin tulos on parantunut jo monta sataa metriä, kyllä tupakointi kannattaa!

  • jymy-äijä

   EItse en jaksa juosta maratooneja ilman tupakkaa. Pari-kolme kessutaukoa on pidettävä välillä. Yleensä poltan piipullisen jymyä. Paras aika muuten on 2.08 kolmella tupakkitauolla.

  • 2 askia viikossa

   En ole huomannut tupakoinnin aloittamisesta mainittavaa haittaa. Ennen lenkkiä en polta, ja ennen kisaa päivä pari polttamatta. Tupakointi rasittaa elimistöä, mutta niinkuin harjoittelunkin kanssa tehdään, oikein rytmittämällä saa aikaan superkompensaation.

  • Malboro ei pala

   Röökin jätin jo 15 vuotta sitten. Paras päätös pitkään aikaan. Mitä nortti nykyään maksaa? Yli 5 euroa ainakin.

   • Kysyukko

    Paljonko siulla soiro nortti paloi aikanaan


  • Tervakeuhko

   Huvittavaa, että löysin tämän aloittamani ketjun vahingossa.

   Samojen ongelmien kanssa painin edelleen. Rööki maistuu, mutta puolikas sujuu jo alle 1:45 vähän heikommalla harjoittelulla.

   • Lopeta jo

    Harmi ettet tosissasi panosta lopettamiseen. Onhan se selvä että tupakoinnin lopettaminen parantaisi hapenottokykyä ja sitä kautta vaikuttaisi myös suoraan tuloksiin.


  • Smoking Joe

   Tupakoitsijat on ajettu tosi piukoille. Tupakkalaki on yksi parhaista laeista, mitä eduskunta on viime vuosina säätänyt. En ole huomannut kenenkään valittavan.
   Utopinen tavoite on, että Suomi muuttuu savutomaksi. Mutta jokainen savuton ihminen on hyvä ihminen.

   Mulla loppui tupakointi, kun aikoinaan aloitin kuntoilun. Oli vaan mukavampi hengittää.

  • haista kukkanen

   Kesällä sen huomaa. Tupakatta on alkukesä juhlaa. Syreeni ja tuomi kukassa. Kielo ja kirsikkapuu. Mahtihomma.
   Iltalenkeillä huippufiilikset ilman tupakkia. Kesä tuoksuu.

  • mugu-ugu

   Minä haistan pierun hajua, koska sikarit laittavat minut ulos teelle. Muutenkin elämä on rankempaa kun on nikotinisti-pepe. Juoksulenkillä koivet aivan jumissa, mutta siltikin pitää vetää sikareita. Pumppu muljuu ja suussa maistuu kakka sekä kurkku is pipi. Taitaa hengitys mennä tätä vauhtia

  • tupakasta-eihaittaa

   4 vuoden harjoittelulla samalla tupakoiden (2 askia 3 päivässä) sain maratonennätyksen painettua aikaan 2.51 (ennen maratonia päivä aina polttamatta). Tupakoinnin lopettamisen jälkeen on paras aikani ollut 2.57 vaikka harjoittelua on parannettu. Vaikea nähdä tupakoinnista olevan suurta haittaa.

  • nonsmoging

   Kyllä pitää olla pösilö, jos vielä nykyaikana tupakeeraa. Tietoa on riittävästi haitoista. Lainsäädäntö on pistänyt tupakkimiehen ahtaalle. Yleinen ilmapiiri on sellainen, että tupakkia kiskovaa pidetään luuserina ja tahdottomana pellenä. Onneksi yhä harvempi vetelee norttia.

  • cvpql

   mä poltin joskus askin päivässä ! 10km 36 m !! mut noita juoksu pohjii tuolta nuoruus vuosilta... sit en enää polttanu niin paljoo ..ja sit en juuri ollenkaan paitsi kun vedin kännit...ei parannusta tulokseen ... tosin km määrät pysy melko samana...

   • vo2max

    Iän myötä hapenottokyky kuitenkin laskee tasaisesti jo 20v alkaen, joten tuskin voi noin suoraan vertailla vanhoja tuloksia nykytuloksiinsa.


  • Eggar

   Kyllä se on päivänselvää että tupakka haittaa juoksemista/urheilua.Itse oon ollu 9vrk polttamatta ja vaikuttaa jo nyt juoksemiseen helpottavalla tavalla.

  • carry124

   Itse poltin n. 17 vuotta ja tänä aikana juoksin muutamia maratoneja sekä tästä hiukan pidempiä lenkkejä. Olin polttanut oikeastaan koko aikuisikäni ja samalla koko sen ajan, mitä urheilua oli "tosissaan" tullut harrastettua. Poltin noin puoli aski päivässä ja ainoat tauot pidin pidempien lenkkien kanssa samana päivänä, ennen lenkkejä. Lopetettuani en voi sanoa, että olisin huimannut suurta muutosta hapenotossa ja urheilusuorituksissa yleensä. Lajiksi on tosin vakiintunut enemmänkin korkealla intensiteetitillä tehtävät harjoitukset painojen kanssa. Olo tosin on huomattavasti fressimpi, nuhaa paljon vähemmän ja tukkoisuus on poissa. Uskon vahvasti, että tupakan vaikutus urheiluun on kovin yksilöllistä, mutta parantavaa vaikutusta sillä ei millään muotoa ole. Lomilla tulee joskus poltettua muutama tupakka silloin tällöin enkä ole tällöin huomannut myöskään vaikutusta urheilusuorituksiin. Oikeastaan jo pelkästään raikkaan aamufiiliksen takia voin suositella lopettamista jokaiselle.

  • EnaaAuta

   Tupakoinnista voi olla jopa etua lenkkeilyyn. Rentouttaa mukavasti.
   Toki lievänä haittapuolena on se, että kuolee nuorempana, kun muut saman ikäiset vielä treenaavat. Siinä mielessä tuossa vaiheessa enää tupakointi ei treenaamiseen auta

   • lääkettä_hänelle

    Ei se rentouta kuin sellaista henkilöä joka on koukussa nikotiiniin ja siksi hän tuntee rentoutuvansa saadessaan sitä vereensä koska hän tarvitsee sitä ja sillä hän saa olonsa normaaliksi.


  • Tugalle

   3-4 tupakkaa viikossa, haittaako?

  • fdfdfdfdfdfdfdfd

   Olen ollut polttamatta 2 vuotta. Sitä ennen 25 vuotta röökiä. Hapenottokyvyssä olen huomannut sen että ihan paska on. Ei tosiaankaan voi hölkätä ja jutella samaan aikaan. Armeija-aikaan ei ollut mikään ongelma.
   Ottakaa hyvät veljet huomioon että nyt on massaa varmaan 30 kiloa enemmän ja 47 vuotta kalenterissa.
   Enpä ole nähnyt kenenkään maratoonarin vetävän sätkä suussa ainakaan telkkarin urheilulähetyksissä.

   • Selitäsami

    Juu. Soironen, huomattu on.


  • Anonyymi

   Kun tupakoi ja ei ole aattellut lopettaa ainakaa nytten nii onko järkeä lenkkeillä

   • Anonyymi

    Ei hyödytä lenkkeillä. Se ei elämää pidennä eli estä keuhkosyöpää. Kannattaa van poltella ja odottaa kuolemaa. Alkoholia kun juo, niin odottaminen menee varmaan lopulta aika nopeasti


   • Anonyymi

    uakko nuuskannut. vahva nuuska tujua kamaa suoraan limakalvoille.


   • Anonyymi

    Hyvä se olisi lopettaa, mutta kai tupakoitsijakin voi lenkillä käydä. Ennen lenkkiä polttaminen piristää mukavasti ja avaa astmaisia keuhkoja.


  • Anonyymi

   Kesäsin sauhuttelu mukavaa. Vuokra ja tupakki iso menoerä. Toivon halpaa venäjän kartonkeja.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Oulun mellakoitsijat matuja? Kaasuakin tarvittiin

   Kantaväestö harvoin parveilee seurueittain. https://yle.fi/uutiset/3-12042173 "Poliisi: Väkijoukko vastusti aggressiivisesti miehen kiinniottoa Oulu
   Maailman menoa
   173
   4189
  2. Sofia ja Stefu onnellisesti festareilla.

   En halua juoruta enemmän kun on pakko mutta ihana oli nähdä kaunis Sofia ja komea Stefu festareilla Karjaalla.Ihan eri meno kun Martinan kanssa.Stefu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   211
   3020
  3. Ässillä on taas vauhti päällä

   Somehiljaisuus ostosten kuvaamisen jälkeen ja viime yönä on taas Stefun instassa kerrottu totuuksia https://aijaa.com/DvaDp0
   Kotimaiset julkkisjuorut
   60
   1877
  4. 85
   1357
  5. Mikä on jäänyt parhaiten mieleen kaivatustasi?

   Laita vielä loppuun onko mies vai nainen. Älkää laittako negatiivisia juttuja.
   Ikävä
   64
   1326
  6. En vain pidä Martinasta.

   En tiedä mikä siinä on..en tiedä mitä on totta, mitä valetta enkä tunne Martinaa ollenkaan ihmisenä. Silti hän vain vaikuttaa kaikin tavoin niin kylm
   Kotimaiset julkkisjuorut
   270
   1199
  7. Miksi et enää halunnut kohdata mua?

   Miksi välttelet mua?
   Ikävä
   116
   1176
  8. YLEkin ihmettelee Päivin paniikkia

   Ylen haastattelemat oikeusoppineet ihmettelevät Päivin aktiivista rikossyytteistään kirjoittelua ennen oikeudenkäyntejä. Pyrkiikö heikentämään oikeud
   Luterilaisuus
   463
   1144
  9. Mä tiiän, et oon ilkee

   Mutta, rakastan sinua! ❤️.. Niin kuin oikeasti! se on vähän niin kuin kielletty rakkaus ja sitähän se on, yrität taistella tunnetta vastaan, mutta taa
   Ikävä
   100
   1099
  Aihe