epilepsiasta kertomisesta

tämä on nöyryytys

Kuinka moni on kertonut epilepsiasta työhaastattelussa? Minulta ei ole koskaan kysytty sairauksista (enkä edes tiedä onko se lainmukaista) mutta en ole kertonut oma-aloitteisestikaan. Entä uudessa työpaikassa, kenelle olette kertoneet ja missä vaiheessa, vai oletteko kenellekään? Itse olen opiskelija ja olen ollut vain kesätöissä, tosin joka kesä eri paikassa. Yhdessäkään paikassa en kuitenkaan ole kertonut kenellekään. Pelkään ennakkoluuloja ja häpeän tätä sairautta, vaikka menossa on jo kahdeksas vuosi.

29

777

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Monta kokemusta

      Et hakemaasi työpaikkaa tule saamaan jos sanot sairastavasi epilepsiaa tämä on fakta.

    • 17 + 5

      Mä olen "kaappiepileptikko", en kerro yleensä kenellekään epilepsiasta, en myöskään työhaastattelussa tai työpaikalla. Läheiset ihmiset tietysti tietävät. Joskus on työhaastattelussa kysytty sairauksista. Mulla nyt on epilepsian lisäksi kohtauksen hajoittama olkapää, en siitäkään ole kertonut. Ajattelen asian niin, että voin itse arvioida, onko epilepsialla merkitystä kyseisessä työssä. Eli voiko mahdollisen kohtauksen saaminen jotenkin vaarantaa muiden ihmisten turvallisuuden, tai voiko vaikka lääkkeistä olla jotenkin jotain haittaa. Mullahan nyt ei ole esim. ajokorttia alun perinkään, se jo sulkee kaikki ajamiseen liittyvät duunit pois.
      Eli jos haluaisin työhön, jossa vastaan muiden ihmisten hengestä tms., olisi varmasti aiheellista mainita epilepsiasta. (?) Mutta sellaisiin töihin en ole hakeutumassakaan.

      Mulla on se puoli epilepsiassa, että omalla kohdalla on aika epätodennäköistä, että saisin kohtauksen töissä. Jos olisi iso kohtausriski, pitäisi varmaan ainakin jollekin työntekijälle kertoa sen varalta. Että osaisivat toimia kohtauksen sattuessa.

    • roilka

      Olen käynyt kymmenissä haastatteluissa, eikä kertaakaan ole kysytty mitään sairauksiin liittyvää. Toisaalta, teenkin vain toimistohommia, joten sairaudet eivät ole este työlle, kuten esim. kuskeilla.

      Töissä tietää kaikki kenen kanssa se nyt vain on sattunut tulemaan keskusteluissa esiin. En salaa sitä millään lailla, kuten en muitakaan sairauksia tai allergioita. Pomoni saa tietää epilepsiastani lähes heti, sillä joudun välillä viettämään päivän kotona useamman kohtauksen takia (n. 1pv kuussa). En jaksa alkaa keksimään muita sairauksia peitelläkseni sairauttani. Miksi niin tekisin, kun se ei vaikuta työntekooni mitenkään, enkä häpeä sitä laisinkaan. Tottakai se ottaa päähän olla silloin tällöin pois, mutta toisaalta, olen hyvin harvoin pois pahan flunssan tai muun tylsän takia, joka yleensä vie monta päivää.
      Ihmiset kyselevät minulta sairaudesta mielenkiinnosta, ja ovat monet sanoneet että on hyvä että kerron asiasta. Todennäköisesti kertoisin heille sairaudestani vaikka en joutuisi koskaan olemaan pois töistä.

    • 17+5

      Heippa. Kun mulla diagnosoitiin epilepsia kertoin asiasta kaikille jotka sillä hetkellä olivat mulle läheisiä. Ystävien ja perheen lisäksi läheisille opiskelu- ja työkavereille. Nyt kun koulu on käyty ja duunipaikkakin vaihtunut en ole uudessa työssä sanonut mitään. Olen ollut vuosia kohtaukseton joten en näe mitään syytä kertoa.

      Alussa kerroin "ilomielin" mut nykyään ehkä jotenkin häpeän enkä halua kertoa uusille tuttaville ym. koska pelkään että saan tietynlaisen leiman otsaan ja mahdollista sääliä. Oon miettinyt et jos nykyisessä työssä jatkan pitempään voisin asiasta mainita, mut en tiiä oikee et millon, missä tilanteessa ja miten? Kesken kahvi hetken paukautan et "hei mulla on muute epilepsia"?
      Nykyiysessä työssä ei edellytetty lääkärin tarkastusta terveyden tilasta vaikka mun työsopparissa on kohta et vaatiiko työnantaja todistuksen, siihe on siis mulle laitettu raksi ettei vaadi.

      Miten jos työnantaija vaatii todistuksen, niin kirjoittaako lääkäri todistukseen et sairastaa epilepsiaa?
      Ois kiva tietää miten te muut ootte asian ilmassu. Ootteko kertonu sairaudesta yleisesti ja pitemmän kaavan mukaan miten teillä on todettu jne?

    • n24

      Työhaastatteluissa en ole sairaudesta kertonut, koska eivät ole sitä kysyneetkään. Totuushan on, että paikka jäisi saamatta samantien, vaikkei näin saisikaan olla. Uudessa työ- tai opiskelupaikassa olen kertonut aluksi jollekin henkilölle, yhdelle tai kahdelle, ettei sitten tule hankalia tilanteita, jos satunkin saamaan isomman kohtauksen. Nykyisessä työpaikassani taitaa lähes kaikki asiasta jollain tasolla tietää, mutta tietäkööt. Ei minua epilepsiasta kertominen hävetä, vaan itse kohtaukset. Ne pelottaa ja hävettää. Harmittaakin hirveästi. Ja ihan yleisesti olen vain kertonut, yleensä ekana työpäivänä tai koulupäivänä, että mikä mulla on ja millaisia kohtauksia saan. (ja millainen ensiapu!) Monesti sitten ihmiset alkavat kyselemään :)

      17 5 tiedoksi: saat neurologiltasi todistuksen epilepsiasta, niin suomeksi kuin englanniksikin. Olen itse matkustelun vuoksi hakenut noita todistuksia sairaudesta ja lääkkeistä aina silloin tällöin.

    • HöpöHöpöN

      Olen kyllä ammattini vuoksi kertonut aina työhaastatteluissa (3) epilepsiasta ja aina olen työn saanut.

      Asiasta kertominen on ollut tärkeää siksi, että en ole täysin kohtaukseton ja työskentelen terveydenhuoltoalan tehtävissä.

      Että älkää uskoko ihan kaikkea. Omaa harkintaa saa ja pitää toki käyttää, mutta jos salaat sairauden ja aiheutat sillä vahinkoa esim. asiakkaalle, mikään vakuutus ei korvaa sitä.

    • Ei kannata

      kertoa jos on ollut pitkän aikaa kohtaukseton. Jos kohtauksia tulee useammin, kannattaa kertoa, ettei tule yllätyksenä.

    • olen ollut hiljaa

      Oletteko te pitäneet salassa koko työssäoloajan vai koska olette "tulleet kaapista"? Kohtauksen yllättäessä ja joutuessa sairaalaan?

      • mozzru

        Voisin kertoa silti, vaikka en saisi kohtauksia laisinkaan, koska silloinhan sillä ei olisi mitään merkitystä. Ehkä haastattelussa jättäisin kuitenkin väliin.

        Mutta nyt kun niitä kohtauksia silloin tällöin tulee, kyllä olen aina kertonut heti ensimmäisestä kohtauksesta lähtien. En jaksa/halua valehdella, eikä kohtaukseni ole olleet koskaan haitta työlleni. Nykyiselle pomolle kerroin kun aloitin uuden lääkkeen sillä arvasin että se pistää nupin hieman poissaolevaksi ja väsyneeksi. Hänen kommentti oli vain "aijaa, no hyvä kun sanoit".


    • t***a

      Onkohan kukaan kertonut haastattelussa esim. migreenistä? Toisilla se on niin raju, että on lähdettävä kotiin kesken työpäivän, tai se ainakin heikentää työkykyä enemmän kuin keskiverto epilepsiakohtaus. Sairauksia vaan asetetaan eriarvoisen asemaan.

      Silloin, kun minulla oli kohtauksia lähes viikottain, kerroin heti, koska se olisi muutenkin tullut pian ilmi. Kun kohtaukset alkoi vähetä, kerroin vain lähimmille työkavereille, en hastattelussa enkä välttämättä ollenkaan pomolle, jos tämä oli kovin etäinen. Hyvä että joku tietää, etenkin huonekaveri, eikä pelästy suotta. Työpäikkani oli hälyytetty ambulanssi erään toisen epileptikon saadessa kohtauksen. Kun ambulanssi saapui, kaveri oli jo jalkeilla.

      • epi_epic

        Vastaan nyt samassa vauhdissa tuohon migreenikysymykseen, kun joudun tässä päivystämään, että ainakin minä olen kertonut sairastamastani vaikeahoitoisesta aivorunkomigreenistäkin. Vaikka viime aikoina kohtauksia ei ole ollutkaan, on kuitenkin ihan hyvä, kun asiasta on ollut puhetta. Tämän tyyppinen migreeni kun on aivan jotain muuta kuin pikkujomotus ohimolla.

        Siinä vaiheessa kun kohtaus näyttää ensimmäiset oireet, ei ole kuin muutama hetki lähes täydelliseen älylliseen ja toiminnalliseen invaliditeettiin, jota kestää vähintään seuraavat neljä-kahdeksan tuntia, eikä siinä hetkessä ennätä eikä pysty kovin perusteellista selontekoa tilanteesta antamaan. Niissä oloissa olisi hyvä saada itsensä kotiin, koska se työpäivä on sitten siinä. Joitain kertoja olen maannut tuon ajan potilashuoneessa yhtenä potilaista, mutta eihän se oikein hyvä ole sekään.


        Työhaastatteluvaiheessa asian kertominen on sikäli asiallista, että siinä jätän työnantajan harkintaan, ottaako hän riskin vai ei. Jos eivät halua kaltaistani mahdollista riskitekijää, asia on sillä selvä. Koskaan en ole mitään työpaikkaa tai muuta tehtävää halunnut niin sydän verellä, että olisin kokenut epäoikeudenmukaiseksi sitä, ettei minua ole valittu. Onhan se voinut johtua jostain muustakin seikasta kuin sairastamistani sairauksista. Esimerkiksi mielipiteeni saattava olla niin tavanomaisuudesta poikkeavia, että ne herättävät närää, niinkuin täälläkin on jo nähty.


    • jetdhgc

      työkkäristä kehoitettiin kertomaan vain jos kysytään, jottei tosiaan kannata 'valehdella' koska ilmoittamaton sairaus on peruste irtisanomiselle ja mahdolliset vahingot menee omaanpiikkiin. mut tosihan se on et voit hyvästellä työn jos kysyvät sairauksista, koska 'terveitä' on varmasti myös hakemassa samaa duunia. Epilepsia vain on niin tuntematon sairaus että ihmiset vierastaa heti kun ei ole tietoa mitä se meinaa.

      • soieur

        Tottahan se on mitä sanoit tuosta haastattelussa kertomisesta. Ennakkoluulot, pelko, epäselvyys ja kaikki mahdollinen saattaa iskeä haastattelijan mieleen, vaikka haastateltava olisi kaikin puolin muuten täydellinen. Ja hän ei välttämättä tajua kysellä sairaudesta, sen aiheuttamista ongelmista (jos niitä edes on), ja sen kontrolloimisesta mitään, vaan kirjoittaa vaan papereihin "ei sopiva".


      • ....................

        On jäänyt niin hyvin mieleen, kun eräässä työpaikassa, jossa olin "kaappiepileptikkona", eräs keski-ikäinen työkaveri kertoi jutun yhdestä työntekijästä. Työntekijä oli ollut myöhässä, "Mikäs sairaus sillä olikaan, olikos se Alzheimer? ...ei kun epilepsia!". Eli oli myöhästynyt, koska lääkkeet oli vaihdettu ja ei ollut herännyt aamulla.
        Että jos Alzheimer ja epilepsia sekoittuu, niin enpä taida kertoa työpaikoilla asiasta (itselläni siis on hyvä hoitotasapaino tällä hetkellä).


    • sairaanhoitaja*

      en kerro kenellekkään ja syynä ihan se että meilläpäin työt menee vain terveille ja nuorille työtekijöille!

      • Monta kokemusta

        Eikö työnantaja järjästä lääkärintarkastuksen jossain vaiheessa ?


      • kuinkahan on?
        Monta kokemusta kirjoitti:

        Eikö työnantaja järjästä lääkärintarkastuksen jossain vaiheessa ?

        Viittaatko työhöntulotarkastukseen? Ei työterveyslääkärillekään tarvitse kertoa mitään jos ei halua. Eikä ne sinun tietojasi kai mistään kysele ainakaan ilman suostumustasi? Tai osaa kysellä.

        Ja mitä kaikkea yksityiskohtia terveydentilasta esimies saa tietoonsa? Jonkun lausunnon ainakin.


    • Monta kokemusta

      No ei kerrota eiköhän epilepsia tule jossain vaiheessa tietoon
      kyllä esim sairausloman syy tulee esiin työnantajalle.
      Eikö työhöntulotarkastuksen tarkoitus ole selvittää nimenomaan työnantajalle työntekijänsä terveys ?

    • piupaupaukku

      Itse olen sitä mieltä, että tästä sairaudesta kannattaa kertoa ainakin sille omalle lähiesimiehelle ja lähimmälle työtoverille. Itse olen työhaastattelussa kertonut (jos sairauksista on kysytty) avoimesti olevani epileptikko ja tarvittaessa selittänyt mikä sellainen on, ja sen, että kohtauksia tulee muutaman vuoden välein. Kun sitten olen työn saanut, olen hetken antanut ihmisten tutustua itseeni ja jossain kohtaa keskustelua uusien työtoverien kanssa olen töksäyttänyt: 'mulla on epilepsia, se ei tartu ja kohtauksia ei ole kovin usein. Jos on kysyttävää, kysykää - älkää etsikö netistä, kun ne jutut on hiton pelottavia'. Yleensä vastaanotto on ollut positiivista ja nykyisin kysymykset on paljon vähäisempiä kuin vielä viisi vuotta sitten.
      Suosittelen olemaan avoin, sillä avoimuudesta on hyötyä viimeistään siinä kohtaa kun se hiton kohtaus ottaa vallan siellä työpaikalla.

    • kyllä-tää-tästä

      Hyvin pitkäle samaa mieltä kuin piupaupaukku, itse kerroin haastattelussa rehellisesti että sairastan mutta kohtausväli ollut useamman vuoden ja tällä hetkellä lääkkeillä täysin hallinnassa. Haastattelija eli nykyinen esimieheni otti asian erittäin hyvin, sain paikan eikä sairaudesta ollut mitään ongelmaa. Tänä syksynä olen saanut useamman kohtauksen suhteellisen tiheästi, aikaisemmista kouristuskohtauksista poiketen nämä ovat olleet pitkiä jopa 30min poissaolokohtauksia.. keskustelin asiasta esimieheni kanssa ja tulimme siihen tulokseen että ennen huhujen leviämistä hän laittaa asiasta tiedotteen jokaiselle työntekijälle. Tiedoite lähti ja siinä oli vielä mainittu että minulta saa kysyä lisätietoja jos haluaa, ihan yksi henkilö tuli kysymään. Muutama viikko tiedotteesta sain poissaolokohtauksen työmatkalla, ilman tiedotetta asia olisi voinut päättyä jopa paniikiin, nyt asiasta tiedettiin kun patsastelin työpaikan ulkopuolella liikkumatta ja reagoimatta mihinkään. Hyvää tuuria että asiasta oli tiedoitettu, varsinkin kun ko. päivänä esimieheni oli pois paikalta.

    • epi_epic

      On oikeasti epilepsialiitolla kovasti vielä töitä, jos ja kun epilepsiaa sairastavissakin löytyy niitä, ketkä kokevat sairautensa häpeänä. Tuolla asenteella ei epilepsiaa saada ihan vielä kohtakaan ns. käsitettävien sairauksien, kuten sydänviat, lapsettomuus tai reuma joukkoon.

      Jos epilepsia on jopa sitä sairastavalle asia, josta ei voi edes puhua, ei ole toivoakaan, että suuri yleisö alkaisi pitää epilepsiaa muuna kuin kaatumatautina, jumalan rankaisuna, mystisenä erikoisuutena. Salaamalla, itsekin häpeämällä ja pelkäämällä ei viedä tutkimusta eikä hoidon kehittämistä eteenpäin, koska asenteet ratkaisevat myös siinä, mikä nousee yhteiskunnassa tärkeäksi. Epilepsiaa sairastavalle on parempi, mitä useampi tietää, eikä vain kohtauksien varalta, vaan ihan yleisen ymmärryksen ja tietämyksen kannalta.

      Jopa eturauhasvaivoista, erektiohäiriöistä, vaihdevuosien aiheuttamasta limakalvojen kuivumisesta ja seksuaalisesta haluttomuudesta voidaan puhua, mutta ei epilepsiasta! Seksuaalisen suuntautumisen erilaisuus on kahvipöytäkeskustelun aihe, mutta epilepsiasta vaietaan. Häpeällistä, tosiaan.

      • Reikkurs

        No tuleepas sieltä tiukkaa tekstiä. Ei ihmiset puhu ylipäätään sairauksistaan samalla lailla, oli kyseessä sitten epilepsia, rintasyöpä tai peräpukamat. Joitakin ne hävettää, vaikka siihen ei olisi syytä.
        Oikeassa olet siinä että tutkimuksia ja hoitoja on syytä saada eteenpäin, mutta silloin olisi myös itse tutkijoilla syytä tehdä parempaa työtä, mikäli epileptikoiden avautumisia tarvitsevat. Minulta ainakaan ei ole koskaan kyselty yhtikäs mitään tutkimuksia varten, ja olen joskus jopa liiankin innokas kertomaan epilepsiasta. Nyt oli kyse työhaastattelussa epilepsiasta puhumisesta, ja se voi hyvin olla että monia ei pelkästään hävetä sairaus, vaan he pelkäävät etukäteen haastattelijan häpeävän sairautta ennakkoluulojensa takia.


      • Salailija

        Mulla ei ainakaan noin muutenkaan ole tapana kertoa "kaikille" yksityisasioistani, joihin lasken myös sairaudet. Kerron näitä asioita sitten läheisemmille ihmisille.

        Työhaastattelussa muutenkin se tärkein asia on saada se työ, mikä nyt ei yleensä ole mikään itsestäänselvyys. Mun logiikalla moni työnantaja ottaa mieluummin sen hakijan töihin, jolla ei ole minkäänlaisia diagnooseja (olivat ne sitten mitä tahansa).

        Itse en ainakaan jaksa toimia minään epilepsiatiedottajana, vaikka se hyvä olisikin. Mutta omassa elämässä murheita riittää jo muutenkin tarpeeksi.


    • Mietu

      Olen nuori 9 luokkalainen. Sairastan epilepsiaa ja jotenkin tuntuu että sen takia jätettäisiin kaikki kivat asiat mm.äijän tunneilta pois, mutta sanon jos haluan tehdä jonkun mitä ei olisi pakko tehdä. Koulussa kiusataan usein liikunta tunneilla siitä että on epilepsia.

    • Dontaskdonttell

      Epilepsiastahan ei ole mikään pakko kertoa työhaastattelussa, paitsi jos kyseessä on ammatti jota epileptikolla ei ole lain mukaan lupaa tehdä. Näitä ammatteja ovat esimerkiksi kuljetusalan työt. Esimerkiksi bussikuskiksi ei voi päästä jos on epilepsia.

      Mutta muuten epilepsia voi olla ihan yksityinen asia, josta ei kerro työnantajalle. Niin minä olen tehnyt jo useamman vuoden ajan. Epilepsia on oma asiani, ei työnantajani tai pomoni. Eihän minulla ole velvollisuutta kertoa heille muistakaan terveydentilaani liittyvistä asioista, jos ne eivät suoraan vaikuta työhön. Minulla on toimiva lääkitys, joten tuskin saa kohtauksiakaan.

    • Etootosissas1

      Itse kerroin työkkärissä. Eivät sitten voineet tyrkyttää johonkin minulle vaaralliseen työhön. Nyt kun niitä alkaa miettimään, sellaisia on aika paljon.
      Kun on ollut vaiheita, jolloin ei lääkkeet ole tehonnut ja kohtauksia on tullut, eipä paljon huvittanut lähteä mihinkään julkiseen paikkaan. Ihan järjetön häpeä olisi ollut johonkin kauppakeskuksen lattialle kaatua tmv. Paikkaan.
      Ihmiset luulevat edelleen että epilepsia voi tarttua. Ja jos nyt otetaan esimerkki siitä kauppakohtauksesta, niin eipä ihan heti siihen kukaan uskaltaisi tulla.
      Yksi tutuistani on poliisi, eikä hänelläkään ollut tietoa esim. Miten sammumisen erottaa kohtauksesta, ensiavusta puhumattakaan.
      Onneksi nyt ei ole kohtauksia ollut niin uskaltaa liikkua normaalisti muuallakin kuin kotona.

      • ElectricMind

        On kyllä outoa miten ihmisillä on monesti aika antiikkiset näkemykset epilepsiasta. Etenkin vanhemman polven väellä, kyllä omat isovanhemmatkin on puhuneet "kaatumataudista", jos on tullut asiasta puhetta.

        Usein luullaan myös että epilepsia on psyykkinen sairaus ja mielenhäiriö. Luullaan että epileptikko voi hallita sitä itse.

        Ja epilepsia sekoitetaan monesti juoppohulluuteen ja deliriumiin. Tämä on jossain määrin ymmärrettävää, koska runsas alkoholinkäyttö voi johtaa epilepsiaan. Mutta valtaosalla epileptikoista ei ole alkoholiongelmaa. Ja itse en edes käytä alkoholia, koska tiedän että sen käytöstä tulee aivan turhia riskejä joita en halua ottaa.

        On myös vaikea saada ihmiset ymmärtämään sen että eri asiat voivat laukaista kohtauksen. Tai no monet luulevat että ainoastaan vilkkuvat, kirkkaat valot voivat saada aikaan kohtauksia. Ei ymmärretä oikein millään että esimerkiksi viina ja unenpuute voivat myös olla kohtauksia edistäviä tekijöitä.


    • Suosittelija

      Työhöntulotarkastuksen lausunto annetaan työnantajalle. Jossa todetaan oletko sopiva ko. työtehtävään. Eli esim. sopiva työhön tai sopiva tietyin edellytyksin. Tai voihan olla että sitten on että ei sopiva. Itse olen epileptikko teen töitä tietokoneella hyvin paljon ja tarkkaa työtä. Aina lausunto ollut että sopiva työhön. Sairastuin aikuisiällä. Noin 10 vuotta sitten. 9 vuotta olen ollut kohtaukseton. Edellisessä työpaikassa tiedettiin sairaus koska niihin aikoihin sairaus minulle puhkesi. Nykyisessä en ole siitä kertonut. En koe sitä oleelliseksi tiedottaa. Teen työni hyvin. Paremmin kuin moni ns. terve. Yksityiselämässä se on tietenkin kaikilla tiedossa. Työhaastattelussa ei ole laillista kysyä sairauksista mitään. Jos kysytään ja jos ei omasta mielestä epilepsia vaikuta työntekoon niin vastatkaa että : ei mitään sairauksia mikä vaikeuttaisi työn tekemistä.

      • Suosittelija

        Huom . työterveyden lausunnon saa tietenkin itselle myös. Ja jo käynnillä kertovat mitä laittavat. Jos ei kerro niin sinulla on oikeus se tietää jo siellä. Joten kysy jos ei muuten muisteta kertoa


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      132
      3837
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      85
      1895
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      1761
    4. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1412
    5. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      127
      1301
    6. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      37
      1279
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      97
      1260
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      70
      1156
    9. Mitä toivot

      Tulevilta päiviltä?
      Ikävä
      69
      1033
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      103
      999
    Aihe