MAAILMALUOKAN MALMILÖYTÖ

Simo Tervola

http://www.hs.fi/msn/kotimaa/Maailmanluokan malmilöytö Sodankylässä/a1305548545852

Kaivosyhtiö Anglo American kertoi tänään, että Lapissa Sodankylässä sijaitsevasta malmiossa on mitattu laajalta alueelta hyvin korkeita kupari- ja nikkelipitoisuuksia.

Geologian tutkimuskeskuksen mukaan ne ovat moninkertaisia Talvivaaran ja Kevitsan kaivosten pitoisuuksiin nähden.

65

1930

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • mr. knackerton

   Nyt Lappi lähtee uuteen nousuun ja Suomi pelastaa koko Euroopan!

   • Pungelo Suomivaara

    Hmm,miksiköhän noita malmivarantoja ei ole hyödynnetty jo ennemmin?


   • Kaasinkioja
    Pungelo Suomivaara kirjoitti:

    Hmm,miksiköhän noita malmivarantoja ei ole hyödynnetty jo ennemmin?

    Hmm, nämä varannothan varmasti löytyvät mättäitä potkimalla ja juurakoita kääntelemällä?

    Ei ole ihan ilmaista tuo etsiminenkään.

    Kuka löytää, se myös nostaa. Tajuatteko minkälaiset kustannukset muodostuvat malminetsinnästä, kaivoksen avaamisesta jne.?? Helppohan se on persumattien peräkylästä täällä huudella, että valtion vika. Ei se mene näin.


   • teu.
    Pungelo Suomivaara kirjoitti:

    Hmm,miksiköhän noita malmivarantoja ei ole hyödynnetty jo ennemmin?

    Minusta on tuntunut muutaman näytteen lähettäjänä
    että sellaisia on aina vähätelty , ja selitetty että
    näytteenne on sinkkivälkettä ei kovin arvokasta , tuli
    esiin jonkin laisen kasan mukana ..
    tietenkin aika ja hinta tekee teäviään jos arvo
    oli 20v. sitten huono ja halpa , ei ole silloin tietenkään
    kannattanut aloittaa kaivos toimintaa , ja muutenkin
    asia on ollut kannattamaton , sitten tulee aika että
    kaikki kannattaa, hoh hoijaa .


   • fjdjdtyuyt
    Pungelo Suomivaara kirjoitti:

    Hmm,miksiköhän noita malmivarantoja ei ole hyödynnetty jo ennemmin?

    on ollut säästössä pahain päivän varalle,


   • Retkoja
    Kaasinkioja kirjoitti:

    Hmm, nämä varannothan varmasti löytyvät mättäitä potkimalla ja juurakoita kääntelemällä?

    Ei ole ihan ilmaista tuo etsiminenkään.

    Kuka löytää, se myös nostaa. Tajuatteko minkälaiset kustannukset muodostuvat malminetsinnästä, kaivoksen avaamisesta jne.?? Helppohan se on persumattien peräkylästä täällä huudella, että valtion vika. Ei se mene näin.

    Jonkin verran asioista perillä olevana voin kertoa, että Outokumpu kairasi Lappia melko systemaattisesti vielä Kekkosen aikaan, mutta ketään ei kiinnostanut edes tutkia kairasydämiä, koska silloiset kaivokset tuottivat enemmän kuin kukaan uskalsi kuvitella ja toiminnan siirtäminen hyiseen Lappiin hirvitti savolaisia suunnattomasti, Kemi oli jo äärirajoilla.

    Muutama yhtiörakenteen muutos ja henkilöstön vaihdos myöhemmin OK unohtikin jo värimalmit ja kairasyrämmet räytynevät rauhassa jossain Sivakkavaaran kupeessa sijaitsevissa halleissa.

    Suomalaisten kaivosyhtiöiden etsintätoimia jarrutti myös kateus, ennen wanhaan OK jahtasi värimalmia, Rautaruukki rautaa ja teräksen lisukkeita, Partek kalkkia ja teollisuusmineraaleja. Kaikilla oli omat verkkonsa vedessä ja jos vahingossa löytyi jotain kilpailijaa kiinnostavaa, niin tiedot haudattiin arkiston peränurkkaan, koska usein saattoi käydä varsinkin kalkin ja raudan suhteen, että esiintymät olivat sekaisin ja meidän valtaukselle ei naapuri tule.

    OK:n historian tuntien on tapahtunut 60-luvulla jotain ihmeellistä, koska teräkseen liittyvä Kemin kromiitti tulikin OK:lle RR:n sijaan, eihän OK ollut historiassaan edes käsitellyt oksidimalmeja, ainoastaan ympäristöystävällisiä sulfideja, jos sarkasmi sallitaan. Malmivarannoiltaan Kemi on varmaan maailman riittoisin esiintymä, joten se siitä Lapin köyhyydestä.

    OK ryssi myös Tervolan Platina/Palladium-esiintymän, malmia olisi ollut, mutta ei kysyntää, that's it ja myyntiin. 15 vuotta myöhemmin kyseisten alkuaineiden kysyntä räjähti katalysaattorien tullessa Eurooppaan, mutta ei itku auta, ei. Suomessa vaikuttava KTM-niminen elin on myös koko ajan vaikeuttanut kotimaisten yhtiöiden toimintaa. Tässä tapauksessa kysymys ei ole moottoripyörämerkistä.

    Toivottavasti joku muukin huomaa pikkuhiljaa sen, että eräs valtion kiemuroissa keikkunut tupeeveijari on vaikuttanut voimakkaasti valtion yritysten alasajoon ja saisi ajoissa kapuloita rattaisiin, ennen kuin ainoa raskaisiin kuljetuksiin pystyvä yhtiökin hajautetaan pois valtion valvonnasta, koska kaikkien pohjoisen hankkeiden toteutuessa ainoa realistinen kuljetustapa on kiskoilla, menetämme viimeisetkin valtion tulot, jos ajamme rautatiet yksityisten käsiin kuten nykyinen hallinto tuntuu yrittävän.


  • tyttö13kesäinen

   Kyllä lapista löytyy :DD tulispa to myötä vaikkapa pelkosenniemelle elämää (;;

  • miksi.

   täällä ulkomaalaiset kaivelee ?

   • koska Suomi

    on myyty jo aikapäiviä sitten muulle maailmalle, Bilderberg-kokouksessa on Jyrkille kerrottu toimintaohjeet. Pohjavetemmekin ovat jo osaltaan ulkomaalaisten käsissä ja lisää tulee menemään.


   • Kokemusta asiasta

    Niinhän ne tekee, mutta mikä on hinta?
    Yritykset ottaa pieniä aliurakoitsioita, joilla ei ole tapaturma, eikä ryhmähenkivakuutuksia voimassa.
    Eli aliurakoitsijat myös tekee rahaa, mutta mikä on hinta kun työntekijälle jotain sattuu.
    Olen jopa kuullut että tulityö ja työturvallisuuskortit ovat väärretty.
    Onko tämä Suomalaista työelämää ja laillista se ei ainakaan ole.
    Miten nämä sais vastuuseen.


  • soo soo

   Viiankiaapa on vain valitettavasti Natura-alue.

   Saattaa olla lujan takana sen purkaminen, ei ihan riitä kunnanvaltuuston päätös.

  • Laitonta ryöstöä!

   Koskahan me saadaan tänne Suomeen ihan kotimainen kaivosyhtiö? Eikä aina näitä ulkomaisia yhtiöitä, jotka käyvät ryöstämässä täällä rikkaudet ja lähtevät pois.

   Eikö Outokummullakaan ole enää sen vertaa munaa, että tekisi aluevaltauksia ja perustaisi kaivoksen? Saisi teräksen valmistuksessa tarvittavan Nikkelinkin siinä samalla omakustannehintaan.

   Entä mitä tekee valtio? Katsoo vierestä kun tänne tullaan ryöstöretkelle!
   Jos ei Outokumpu ala enää millekään, niin valtio voisi perustaa kaivosyhtiön ja näin valtion kassaan tulisi malmin myynnistä runsaasti täytettä.

   • Pointtihan on juurikin siinä, että kotimaisilla ei ole uskallusta avata kaivoksia. Ulkomaisille ei ole niin väliä, onko keskushallintomme Brysslissä tai Moskovassa.

    Get the point?


   • Puomit kiinni
    temppuilija kirjoitti:

    Pointtihan on juurikin siinä, että kotimaisilla ei ole uskallusta avata kaivoksia. Ulkomaisille ei ole niin väliä, onko keskushallintomme Brysslissä tai Moskovassa.

    Get the point?

    Eiköhän pidetä tammikuussa omat Presidentinvaalit täällä Lapissa, perustetaan Lapinvaltio ja vedetään valtakunnanraja Lapinläänin rajalle.
    Vallataan kaivosmaat takaisin, perustetaan Lapinvaltion kaivosyhtiö ja rakennetaan Lapin teollisuudelle ihan oma ydinvoimala tuohon karsikkoon.
    Eikä enää päästetä niitä etelänvariksia tänne hihhuloimaan!


  • The Descent

   Kumpa ei alkaisi Naapurimaata kiinnostaan nämä viime vuosina tehdyt, kulta, litium ym. varannot. Paljon on ostanut maata puolustusvoimien tilojen ja telemastojen läheltä. Ainakaan toistaiseksi ei ole vielä kuulunut kosiskelua Euraasian Unioniin...

  • Lienee sanomattakin selvä että suomen herrat antavat kaiken taloudellisen hyödyn ulkomaalaisille....

   • muta paini

    toivottavasti ei käy niin kuin ruottalaisille,että vielä takapuolikin


  • ihan sama

   Ulkomaiset yrityksethän ne rahat tuosta käärii. Työvoimakin tuodaan ulkomailta todennäköisesti. Eli ihan sama, luonto vain kärsiin jättilouhoksesta, ei Suomalaiset.

  • Mitä se haittaa, onhan suomalaisetkin ulkomailla touhuamassa minkä kerkeävät... Ostakaa ko. kaivosyhtiöiden osakkeita niin pääsette mukaan "kultaa vuolemaan"... mutta pitää olla sitä massia...

   • Pörssikeinottelija

  • mää uskon että kaikki löytäisivät kultaa

   • teu.

    Ei nyt ihan noin . Mutta eräs Professori taannoin sanoi
    että Suomi on sellaisessa Geologisessa kulmauksessa
    että täältä kannattaa etsiä kultaa , sitä voi löytyä mistä
    vain määristä ei tiennyt .


  • totuu s

   Kohta taas anaaliseksi kukoistaa. Vitut siellä mitään malmia ole, vain peräaukkoja.

  • Koira mies

   Kuinkahan monen maanomistajan maat pakkolunastetaan ja raiskataan ikiajoiksi. Yleisen hyvä varjolla viedään maat ja mannut ja annetaan muruset pöydältä.

   Suurin osa rahoista valuu ulkomaisten kaivosyhtiöiden taskuihin ja suomen luonnonvarat on viety ikiajoiksi ulkomaille. Tunnetustihan nuo malmivarat eivät lisäänny itsestään.

   Suomen kaivoslain henki on yhä siellä 1800-luvulla, jolloin maanomistajilla oli vain rengin asema maillaan.

   • Retkoja

    Yleensä kaivosyhtiöt eivät osta kuin tyhmien maat, fiksu antaa käyttöoikeuden ja nostaa vuorivuokraa. Kuinkas moni Sotkamon maanomistaja muka itkee Talvivaaran haittoja? En usko tällä hetkellä toimivien kaivosten omistavan kuin korkeintaan puolet alueistaan, loput kuuluu alkuasukkaalle, joka saamansa korvauksen turvin vaihtaa samaran eemeliin , eikä yhtään harmita.

    Hauska lukea näitä foorumeja, kun 75 % jengistä ei edes tajua, mistä on kymysys. Jos on nettiin päässyt, niin seuraava askel on finlex ja kaivoslaki kai löytyy ilman linkittämistä, jos hakea osaa.


  • ooliooeeliee

   kai noiki malmit lahjotetaan norjalle niinku soklin fosforiesiintymät ja mikä se toine nyt oli, fosforien arvo kymmeniä miljardeja, mut ne päätettii lahjottaa pois...!?

  • Laulamma

   Saamma siis laulella vanhaa Koijärven laulua mukaillen: Voi, kurki, teit erheen, kun pienen perheen, viiankiaavalle veit...

  • ooliooeeliee

   muinio koijärve virssi

  • 1+8

   Tehdään laskelma

   Suomeen jää esiintymästä käteen.
   150 ihmisen palkat noin 30 vuodeksi
   enpä tiedä montako miljoonaa ne laitteet ja tehtaat maksavat ja ne rakentavat suomalaiset ( n.40%) virolaiset ja muut kansallisuudet 60%.

   sitten sieltä aletaan louhimaan sitä kuparia ja nikkeliä, joilla on ihan mukava hinta.
   oisko jotain 100 000 malmia päivässä tai enemmän.
   euroissa tuotto on varmaankin siinä 500 000 päivässä.
   joo, arvioitahan nämä ja alakanttiin varmaan.
   500 000 - päivän palkat 150 hengelle 150x17€x24h 61 000€
   sitten alvit ja muut jutskat ni sanotaan että american louhimo vetäisee minimissään 300 000€ kotiin päivässä Suomesta.
   Nää on ihan hatusta vedettyjä alakanttiin laskettuja.

   Toisaalta Suomen valtionvelan korkoihin upoaa jo senkin kaivoksen verotuoton, joten sinne amerikkaan se kaikki loppujen lopuksi menee.

   Toki velka ei pienene vaan kasvaa siitä on pidetty huolta ottamalla lisää velkaa, ku se velka on nyt niin "IN"

   • Perskuta..

    Uus kolonialismi (siirtomaajattelu) jyrää kokoomus/demari/kepuvetoisessa Suomessa, kuuntelin Häkämiehen kommentteja, ihan kuin nuo nilkit saisivat osuutensa kolonialistien touhuista?!

    Erityisen häpeällistä ,että kaivoksia voi mennä pykäämään luonnonsuojelualueillekkin, kalttaajat ovat olleet euro Suomessa liikkeellä innolla.

    Minun puolestani tulkoon vedenpaisumus, tai tippukoon meteoriiti tms. kyllä tämän ahneen ihmiskunnan touhut on nähty, sivistys on juhlapuheiden sivulauseessa joku sana, millä ei ole todellista merkitystä.
    Etiikka ja moraali ovat täyttä kauppatavaraa kapitalistien markkinataloudessa, joka ei luonnon saastuttamisen ja turmelun suhteen eroa itänaapurin sosialismin aikaansaannoksista mitenkään edukseen!!

    Samaa paskaa, pikkuisen eri paketissa, ympäristön järkyttävä riisto jatkuu ja jatkuu!!!


   • Melkoinen laskelma

    "Tehdään laskelma

    Suomeen jää esiintymästä käteen.
    150 ihmisen palkat noin 30 vuodeksi
    enpä tiedä montako miljoonaa ne laitteet ja tehtaat maksavat ja ne rakentavat suomalaiset ( n.40%) virolaiset ja muut kansallisuudet 60%.

    sitten sieltä aletaan louhimaan sitä kuparia ja nikkeliä, joilla on ihan mukava hinta.
    oisko jotain 100 000 malmia päivässä tai enemmän.
    euroissa tuotto on varmaankin siinä 500 000 päivässä.
    joo, arvioitahan nämä ja alakanttiin varmaan.
    500 000 - päivän palkat 150 hengelle 150x17€x24h 61 000€
    sitten alvit ja muut jutskat ni sanotaan että american louhimo vetäisee minimissään 300 000€ kotiin päivässä Suomesta.
    Nää on ihan hatusta vedettyjä alakanttiin laskettuja."
    _________

    Et ole tainnut olla paljonkaan tekemisissä kaivosteollisuuden kanssa.
    Tarkoituksellisesti ja kätevästi ohitit tuon alkukustannuksen ja mukavat summat pyörittelit voitoksi.
    Suosittelen tuollaista vähintään viiden vuoden koulutusta alalle ja siihen vähintään kymmenen vuoden työkokemusta, johon liittyy vähintään viisi vuotta kaivoksen avaamiseen liittyvää ylemmän johtotason työskentelyä.

    Ethän sinä tai kukaan muukaan tutkimukseen osallistumaton voi tietää mitkä ovat malmion pitoisuudet ja metallien suhteelliset määrät.
    Samoin kohteen avaamisen kustannukset ovat ainakin maallikolle täysin tuntematon summa.
    Tutkimustyön alusta TUON kaivoksen avaamiseen menee rahaa jonka summaksi minä veikkaisin hieman runsasta miljardia.

    On totta, että kaivoksen tuotto menee kaivosyhtiön omistajalle. Näin pitääkin mennä.
    Työntekijät saavat työstään palkan ja valtio verotuloja.
    Suurin osa työntekijöistä tulee Suomesta.
    On ihan tarpeetonta (tai sinulle tarpeellista) maalailla muualta tulevia "piruja" seinille.
    Virosta ei juurikaan löydy kaivosalan osaamista.

    Kaivostoiminnan aloittaminen on jumalattoman kallista puuhaa ja riskit ovat erittäin suuret.
    Suomalaisilla yhtiöillä ei yksinkertaisesti riitä rahkeet sellaiseen hommaan.
    Outokumpu on pikkutekijä maailmalla.
    Valtiolla ei ole taloudellista intressiä lähteä perustamaan kaivosyhtiötä.
    On valtiolle edullisempaa ottaa raha valtausvaraus, valtaus- ja kaivosoikeuksista sekä tietysti veroina.

    Mistähän sinä keksaisit tuo 100000 malmia päivässä? Mitä se tarkoittaa? Kiloja? Tonneja? Kuutioita?

    Euroiksi olit saanut 500000 päivässä, joka tarkoittaa, että siitä malmista maksettaisiin 5 €/ jotakin jota et osannut määritellä eli tuntemattomaksi jäänyt yksikkö.

    Suoraan sanoen tuo sinun laskelmasi oli tarkoitushakuinen ja tehty totaalisesti päin persettä.

    ... ja lopuksi. Tuota kaivosta ei saada auki lähimpää kymmeneen vuoteen.


   • Kirjekurssilainenko?
    Melkoinen laskelma kirjoitti:

    "Tehdään laskelma

    Suomeen jää esiintymästä käteen.
    150 ihmisen palkat noin 30 vuodeksi
    enpä tiedä montako miljoonaa ne laitteet ja tehtaat maksavat ja ne rakentavat suomalaiset ( n.40%) virolaiset ja muut kansallisuudet 60%.

    sitten sieltä aletaan louhimaan sitä kuparia ja nikkeliä, joilla on ihan mukava hinta.
    oisko jotain 100 000 malmia päivässä tai enemmän.
    euroissa tuotto on varmaankin siinä 500 000 päivässä.
    joo, arvioitahan nämä ja alakanttiin varmaan.
    500 000 - päivän palkat 150 hengelle 150x17€x24h 61 000€
    sitten alvit ja muut jutskat ni sanotaan että american louhimo vetäisee minimissään 300 000€ kotiin päivässä Suomesta.
    Nää on ihan hatusta vedettyjä alakanttiin laskettuja."
    _________

    Et ole tainnut olla paljonkaan tekemisissä kaivosteollisuuden kanssa.
    Tarkoituksellisesti ja kätevästi ohitit tuon alkukustannuksen ja mukavat summat pyörittelit voitoksi.
    Suosittelen tuollaista vähintään viiden vuoden koulutusta alalle ja siihen vähintään kymmenen vuoden työkokemusta, johon liittyy vähintään viisi vuotta kaivoksen avaamiseen liittyvää ylemmän johtotason työskentelyä.

    Ethän sinä tai kukaan muukaan tutkimukseen osallistumaton voi tietää mitkä ovat malmion pitoisuudet ja metallien suhteelliset määrät.
    Samoin kohteen avaamisen kustannukset ovat ainakin maallikolle täysin tuntematon summa.
    Tutkimustyön alusta TUON kaivoksen avaamiseen menee rahaa jonka summaksi minä veikkaisin hieman runsasta miljardia.

    On totta, että kaivoksen tuotto menee kaivosyhtiön omistajalle. Näin pitääkin mennä.
    Työntekijät saavat työstään palkan ja valtio verotuloja.
    Suurin osa työntekijöistä tulee Suomesta.
    On ihan tarpeetonta (tai sinulle tarpeellista) maalailla muualta tulevia "piruja" seinille.
    Virosta ei juurikaan löydy kaivosalan osaamista.

    Kaivostoiminnan aloittaminen on jumalattoman kallista puuhaa ja riskit ovat erittäin suuret.
    Suomalaisilla yhtiöillä ei yksinkertaisesti riitä rahkeet sellaiseen hommaan.
    Outokumpu on pikkutekijä maailmalla.
    Valtiolla ei ole taloudellista intressiä lähteä perustamaan kaivosyhtiötä.
    On valtiolle edullisempaa ottaa raha valtausvaraus, valtaus- ja kaivosoikeuksista sekä tietysti veroina.

    Mistähän sinä keksaisit tuo 100000 malmia päivässä? Mitä se tarkoittaa? Kiloja? Tonneja? Kuutioita?

    Euroiksi olit saanut 500000 päivässä, joka tarkoittaa, että siitä malmista maksettaisiin 5 €/ jotakin jota et osannut määritellä eli tuntemattomaksi jäänyt yksikkö.

    Suoraan sanoen tuo sinun laskelmasi oli tarkoitushakuinen ja tehty totaalisesti päin persettä.

    ... ja lopuksi. Tuota kaivosta ei saada auki lähimpää kymmeneen vuoteen.

    Vai on Outokumpu sun mielestä pikkutekijä maailmalla???
    Voi kiesus mikä neropatti!

    Se on tämänkin valtakunnan malmiesiintymät kairattu jo aikoja sitten Outokummun kustannuksella, joka taas edelleen laskee kaivoksen perustamiskustannuksia ja riskitekijöitä.

    Veikkaat kaivoksen perustamiskustannukseksi runsasta miljardia?
    Salli minun nauraa Hah hah hah haaaa!

    Ei tarvitse käydä 5 vuotta alan kouluja ja istua 10 vuotta johtoportaassa ymmärtääkseen, että tuolla runsaalla miljardilla eurolla perustaisi ainakin kolme ellei neljäkin tavallisen kokoista kaivosta. Ja jos niistä haluaa euroopan suurimmat, niin sillä miljardilla niitä saa jo kaksin kappalein!

    Pelkästään Outokummun Ferrokromisulaton laajennuksen hinnalla, saisi rakennettua jo euroopan suurimpiin lukeutuvan kaivoksen.

    Pienimpien kaivosten perustamiskustannukset ovat noin 20 milj. euroa, että laske siitä kuinka monta kaivosta tuolla miljardilla perustaisi.

    Ei taida olla rahasta kiini...?

    Jokaisen yhtiön tuloksesta menee jonkin verran omistajilleen, siis ei koko tuottoa! Muutenhan yhtiö tekee kuperkeikan alta aikayksikön, kun taloon ei jää yhtään pohjakassaa.
    Mitä tulee siihen mitä työntekijöiden kuuluu saada, niin monessa yhtiössä on havaittu hyväksi kannustimeksi tulospalkkio järjestelmä, sillä se on pikku raha kun työntekijä saadaan pidettyä tyytyväisenä ja yhtiö tekee tulosta!

    Yksikin duunarin vitutus, voi maksaa yhtiölle miljoonia työn laadun kärsiessä!

    Nuo sinun 5 vuotta elämästä koulunpenkillä ja 10 vuotta perseilyä "väliportaassa" tuottivat lähinnä tuonlaisia satunnaisia aivopieruja, jotka jo ihan maalaisjärjellä ja kansakoulupohjalla pystytään haukkumaan sinne syvimpään Lapin suohon.


   • Fhjdbkkkn
    Kirjekurssilainenko? kirjoitti:

    Vai on Outokumpu sun mielestä pikkutekijä maailmalla???
    Voi kiesus mikä neropatti!

    Se on tämänkin valtakunnan malmiesiintymät kairattu jo aikoja sitten Outokummun kustannuksella, joka taas edelleen laskee kaivoksen perustamiskustannuksia ja riskitekijöitä.

    Veikkaat kaivoksen perustamiskustannukseksi runsasta miljardia?
    Salli minun nauraa Hah hah hah haaaa!

    Ei tarvitse käydä 5 vuotta alan kouluja ja istua 10 vuotta johtoportaassa ymmärtääkseen, että tuolla runsaalla miljardilla eurolla perustaisi ainakin kolme ellei neljäkin tavallisen kokoista kaivosta. Ja jos niistä haluaa euroopan suurimmat, niin sillä miljardilla niitä saa jo kaksin kappalein!

    Pelkästään Outokummun Ferrokromisulaton laajennuksen hinnalla, saisi rakennettua jo euroopan suurimpiin lukeutuvan kaivoksen.

    Pienimpien kaivosten perustamiskustannukset ovat noin 20 milj. euroa, että laske siitä kuinka monta kaivosta tuolla miljardilla perustaisi.

    Ei taida olla rahasta kiini...?

    Jokaisen yhtiön tuloksesta menee jonkin verran omistajilleen, siis ei koko tuottoa! Muutenhan yhtiö tekee kuperkeikan alta aikayksikön, kun taloon ei jää yhtään pohjakassaa.
    Mitä tulee siihen mitä työntekijöiden kuuluu saada, niin monessa yhtiössä on havaittu hyväksi kannustimeksi tulospalkkio järjestelmä, sillä se on pikku raha kun työntekijä saadaan pidettyä tyytyväisenä ja yhtiö tekee tulosta!

    Yksikin duunarin vitutus, voi maksaa yhtiölle miljoonia työn laadun kärsiessä!

    Nuo sinun 5 vuotta elämästä koulunpenkillä ja 10 vuotta perseilyä "väliportaassa" tuottivat lähinnä tuonlaisia satunnaisia aivopieruja, jotka jo ihan maalaisjärjellä ja kansakoulupohjalla pystytään haukkumaan sinne syvimpään Lapin suohon.

    Jos ymmärtäisit kaivosalasta mitään niin tietäisit että Outokumpu on tosiaan aivan merkityksetön pilipalifirma maailman kaivosmarkkinoilla.

    Miljardi ei ole kovin kaukana.


   • Faktaa pöytään
    Fhjdbkkkn kirjoitti:

    Jos ymmärtäisit kaivosalasta mitään niin tietäisit että Outokumpu on tosiaan aivan merkityksetön pilipalifirma maailman kaivosmarkkinoilla.

    Miljardi ei ole kovin kaukana.

    Kysymys ei ole nyt maailman malmivarojen valtaamisesta, vaan suomen.
    Ja siihen ei ulkomaalaisia tarvita!

    Outokumpu on omistanut maailmalla suuria ja varannoiltaan rikkaita kaivoksia,
    tästä esimerkkinä maailman suurin kuparikaivos Zalvidar Chilessä.
    Lähes kaikki nykyiset Suomessa toimivat värimalmi kaivokset, ovat olleet Outokummun omistuksessa.
    Vielä 80-luvulla OK keskittyi juuriinsa eli kuparin tuottamiseen, mutta louhi myös kultaa Kittilässä.

    Outokumpu pystyisi nousemaan taas maailman suurimpiin kaivosyhtiöihin, jos se niin haluaisi. Mutta kun se on ottanut tuon linjan, että keskittyy nykyään vain ja ainoastaan jaloteräksen valmistukseen, niin ei taida enää tulla sitä päivää...

    Tuosta kaivoksen perustamiskustannuksesta vielä vähän...
    1000 000 000€ rakentaisi 10 kpl Suurkuusikon kokoista euroopan suurinta kultakaivosta, tai pari Talvivaaran kokoista kaivosta.
    Nämä ovat pikkusummia Outokummun historiassa.

    Eli ei taida olla siitä massista kiinni...?


   • revi siitä
    Melkoinen laskelma kirjoitti:

    "Tehdään laskelma

    Suomeen jää esiintymästä käteen.
    150 ihmisen palkat noin 30 vuodeksi
    enpä tiedä montako miljoonaa ne laitteet ja tehtaat maksavat ja ne rakentavat suomalaiset ( n.40%) virolaiset ja muut kansallisuudet 60%.

    sitten sieltä aletaan louhimaan sitä kuparia ja nikkeliä, joilla on ihan mukava hinta.
    oisko jotain 100 000 malmia päivässä tai enemmän.
    euroissa tuotto on varmaankin siinä 500 000 päivässä.
    joo, arvioitahan nämä ja alakanttiin varmaan.
    500 000 - päivän palkat 150 hengelle 150x17€x24h 61 000€
    sitten alvit ja muut jutskat ni sanotaan että american louhimo vetäisee minimissään 300 000€ kotiin päivässä Suomesta.
    Nää on ihan hatusta vedettyjä alakanttiin laskettuja."
    _________

    Et ole tainnut olla paljonkaan tekemisissä kaivosteollisuuden kanssa.
    Tarkoituksellisesti ja kätevästi ohitit tuon alkukustannuksen ja mukavat summat pyörittelit voitoksi.
    Suosittelen tuollaista vähintään viiden vuoden koulutusta alalle ja siihen vähintään kymmenen vuoden työkokemusta, johon liittyy vähintään viisi vuotta kaivoksen avaamiseen liittyvää ylemmän johtotason työskentelyä.

    Ethän sinä tai kukaan muukaan tutkimukseen osallistumaton voi tietää mitkä ovat malmion pitoisuudet ja metallien suhteelliset määrät.
    Samoin kohteen avaamisen kustannukset ovat ainakin maallikolle täysin tuntematon summa.
    Tutkimustyön alusta TUON kaivoksen avaamiseen menee rahaa jonka summaksi minä veikkaisin hieman runsasta miljardia.

    On totta, että kaivoksen tuotto menee kaivosyhtiön omistajalle. Näin pitääkin mennä.
    Työntekijät saavat työstään palkan ja valtio verotuloja.
    Suurin osa työntekijöistä tulee Suomesta.
    On ihan tarpeetonta (tai sinulle tarpeellista) maalailla muualta tulevia "piruja" seinille.
    Virosta ei juurikaan löydy kaivosalan osaamista.

    Kaivostoiminnan aloittaminen on jumalattoman kallista puuhaa ja riskit ovat erittäin suuret.
    Suomalaisilla yhtiöillä ei yksinkertaisesti riitä rahkeet sellaiseen hommaan.
    Outokumpu on pikkutekijä maailmalla.
    Valtiolla ei ole taloudellista intressiä lähteä perustamaan kaivosyhtiötä.
    On valtiolle edullisempaa ottaa raha valtausvaraus, valtaus- ja kaivosoikeuksista sekä tietysti veroina.

    Mistähän sinä keksaisit tuo 100000 malmia päivässä? Mitä se tarkoittaa? Kiloja? Tonneja? Kuutioita?

    Euroiksi olit saanut 500000 päivässä, joka tarkoittaa, että siitä malmista maksettaisiin 5 €/ jotakin jota et osannut määritellä eli tuntemattomaksi jäänyt yksikkö.

    Suoraan sanoen tuo sinun laskelmasi oli tarkoitushakuinen ja tehty totaalisesti päin persettä.

    ... ja lopuksi. Tuota kaivosta ei saada auki lähimpää kymmeneen vuoteen.

    Niin, kai lukaisit tämän kohdan
    "Nää on ihan hatusta vedettyjä alakanttiin laskettuja"

    Jos se kaivostoiminnan aloittaminen maksaisi miljardin, niin laskepa huviksesi miljardin takaisinmaksuun menevä aika korkoineen....
    mieti millaista vauhtia sitä malmia nostetaan ja myydään, jotta se kattaisi kaikki kulut ja tuon sanomasi miljardiluokan investoinnin?
    laske miljardi korkoineen 50 vuodelle, paljonko pitää vuodessa maksaa takaisin?
    20 000 000 vuodessa ilman korkoja eli n. 54 700 päivässä
    Mutta ongelma on, että esim 3% korolla tulee vuodessa 30 000 000 lainaan lisää, joten pitäisi varmasti maksaa 100 000€ päivässä, jotta laina lyhenisi 10 000 000 vuodessa ja takaisinmaksuaika nousee hurjasti.

    Eli nyt voisit kaivosalan asiantuntijana sanoa, että oliko hatusta vedetyt jutut ihan kaukana todellisuudesta ja yläkanttiin?

    Jos malmia on laskettu riittäväksi vaikka 70-100 vuodeksi, niin nyt nykytekniikalla varmaan laskee tuo aika kun vauhti nousee.

    100 000 kiloa päivässä ja esim elijärven kaivoksessa nostetaan n 80 tonnia malmia päivässä je se on varmasti ihan pikku kaivos jenkkien juttuihin verrattuna.
    toisaalta tuo on se mitä keskiarvona soveltuu malmikäyttöön. mutta tämä uusi löytöhän on parempi kuin aikaisemmat ( elijärven kaivoksella malmiprosenti n. 20% ) eli tuo 80 tonnia on mennyt hyötykäyttöön päivässä ja se on 20% päivän louhinnasta.


    Eli se 100 000 kiloa malmia päivässä ei varmaankaan ole yläkanttiin vaan alakanttiin.
    Ja ne ovat edelleen hatusta vedettyjä.

    5/kilo on hatusta vedetty, kyllä mutta en tiedä kuika pitkälle prosessi viedään tässä uudessa, jos miljardin maksaa, niin varmasti viedään hyvin pitkälle.
    ja riippuen mitä aarteita sieltä maan alta löytyy, niin voipi olla 5/kilo kohdillaan.
    ja vielä kun ajatellaan 10 vuoden päästä alkavaa toimintaa, niin inflaatio on tehnyt tehtävänsä ja raaka-aineiden hinnat pilvissä, joten kaukana en voi olla.

    Sitten työvoimasta en puhunutkaan ulkomaan työvoimasta, muutoin kun rakennusvaiheesta.
    Vaikka heillä ei olisikaan kokemusta, niin todistetusti nämä kokemattomat rakentavat jopa Suomen ydinvoimaloita, eli revi siitä.
    ja ulkomaista työvoimaa tulee olemaan tuossakin kaivoksessa sen toiminnan aikana, väh 10%, se on satavarma.

    Mutta Muista että nämä ovat hatusta vedettyjä ja varmasti niilläkin on jotain suuntaa antavaa infoa.


  • Herätkää ihmiset

   Kaikkihan toimii näin, anna minun myydä sinut orjaksi, saat 15 ekee tunnista työtä jonka teet, minä otan loput.
   näin sanoi pomo työntekijälleen.

   Tämä kaivoshommeli on verrattavissa köyhään ihmiseen, jolle tarjottiin ruokaa pahimpaan nälkäänsä ja vastineeksi vaadittiin vain munuainen, joka myytiin pimeillä markkinoilla 30 000€ eurosta.

   Suomella on hätä, suomi ei myisi mitään, jos sen ei tarvitsisi.
   Ei sen tarvitse, mutta se myy, koska meidät on kusetettu uskomaan, että olisi hätä ja asiat ovat ajettu siihen.

   • HP

    Mutta mutta... aika moni pohjosen ihminen saa leivän suuhun "mahdollisesta" kaivokseseen työllistymisestä, kunta vähän verotuloja,uusia asukkaita yms... ei pieni kehitys lapin alueelle pahaa tekisi! Jos se alue nyt on natura alueella niin sille ei voi mitään! Joiltakin on joskus lähteny maat natura alueeseen ja voi itku ja tiraus mikä monessa pirtissä pääsi!!!


  • kuset jo housussa

   ameriikan dollari-imperialistit sähläävät nyt täällä, kun kiina ei myy enää halpoja raaka-aineita.

  • Wic3

   Myllätään koko lappi pilalle :D

  • ao

   28 VASTAUSTA 5 552 LUKUKERTAA
   Cindy Jacobsin profetiasta
   Tilaa palstan RSS-syöte
   Aloita uusi keskustelu
   Poista kirosanafiltteri käytöstä
   Vesa9.6.2006 18:430
   Olen näpsäissyt tällaisen jutun talteen tältä palstalta:

   SUOMELLE TEHTY PROFETIA
   Kirjoittanut: madebyGod, 15.1.2004 klo 18.14

   ...
   13. Pohjoisen Suomen maaperässä on vielä paljon käyttämättömiä mineraaleja. Lappiin tullaan avaamaan monia uusia kaivoksia. Jumala tulee käyttämään syntynyttä vaurautta lähetysliikkeeseen, joka tulee leviämään Suomesta moniin eri maihin. Kun muu maailma kärsii taloudellisesta epävakaudesta, Suomi voi lainata muille, eikä sen tarvitse elää lainaksi.

   -------------------

   Vierailkaapas nyt kaivosyhtiön sivuilla:
   http://www.agnico-eagle.com/index.php?fa=c_content.dspPage&pageMasterID=72

   • Persuin

    On se kummaa tuo nykyhallituksen homma, se raha mikä laitettiin Kreikkaan niin sillä saisi avattua ja rakennettua kaiken sen infran mitä tarvittaisiin kansallisiin kaivoksiin.
    Saisi 20 kaivosta rakennettua ja rataverkot yms. sitten ei kun kaivamaan rahaa valtion tyhjään kassaan!!!

    Voi hulluuden hulluutta tässä maassa!


  • Näinköhän onkin

   Dementicus mellitus?
   3.11.2011 10:44
   0
   Lappi on mineraali köyhä maa luki lapin kansassa 70 luvulla oikein professori malmintutkija vakuutti ja vannoi ja lapinkansa julkisti suurilla kirjaimilla. Kuinka nyt asiat on unohdettu ja löytyy uusia isoja malmistoja?????? Onkohan ne kasvanut kuin sienet sateella maaperään?Vai onko meillä iso joukko idiootti professoreita ja tutkijoita jotka julkistaa ajan kuluksi huuhaata kansalle jotta oma talous menis perseelleen.Siksihän raajärven kaivokset lopetettiin kun ei haluttu suomelle omaa kaivosteollisuutta.Tai ulkomaiset lahjoivat herrat laiskoiksi.Hmm oisko motille tutkittavaa.

  • fasdasddds

   Eiköhän Katainen ja kumppanit kättele uudet yhtiöt tervetulleeksi jotka tulevat varastamaan suomen maarikkaudet. Ei panna edes vastaan. Joo ollaan vaa hyvää kaveria jenkkien kanssa. Eihän muulla ole väliä kuin ulkomaansuhteilla.

  • katsomus

   Kakspiippunen juttu. Tuo kylälle eloa, mutta mikä sen hinta on, jää nähtäväksi tulevaisuudessa. Tuntuu kyllä, että halvalla menee. Mitä jos kunta saisi esim. 0,5% kaivoksen vuosituotosta, olisihan sekin iso raha kunnan kirstuun.

   Miten käy luonnon ja eläinten? Kevitsa ei ole vielä edes auki, joet hiekkaisia, paksun pölyn peitossa. Kersilön hillat narsku jo tänä syksynä suussa, kivi tms. pölyä joka paikassa. Miltä maistuu poron / hirvenliha parin vuoden päästä, kun syövät kaivoksen läheltä sieniä yms?

  • kitisen vonkamies

   Se vaatii rahaa, kaivostoiminta. Suomi on pääomaköyha maa, siksi ulkomaisia rahamiehiä tarvitaan. Tuleva kaivaja on luultavasti osakeyhtiö. Kersilöläiset, jos teillä on rahhaa, ostakaa sen yhtiön osakkeet itsellenne, niin saatte kaikki omaksenne.

  • oliinkainen

   Aivan tulee mieleen,että tänne kirjoittajat pelkäävät joutuvansa töihin,kun tulee työpaikkoja tulevaisuudessa.
   Kuparia ja kultaa kaivataan maailmalla.Ei se minnekään häviä.Sen voi käyttää aina uudestaan.Kierrätystä se vaan ...

  • ass lakki

   Tärkeintä on, että saadaan lisää anaaliseksiä!

  • Huolestunutx100
  • Ulkomalaine

   Tulla kaiki kaveri täne valtamaa kultamaata Täälä tyhymä sumalaisia antaa ilima maata. Tehää valataus ja alka kaiva kulta. Täälä hyvä laki saa kaivaa vaika toise talo ale. Tuluka heti enekui laki muutu. Täälä canata ja amerika jo kaiva. Palijo kulta. Kiire ottakaa koko perhe muka ja lapio.

  • joighjasdggrheogew
  • LordGrace

   Voi vittu että te Sodankyläläiset ootte tyhmiä :DDDDD

  • 7 kertaa 7

   Viiankiaavan pitkospuut on niin kalliit, että kelhään ei ole varaa lunastaa niitä. Kaivosta ei tule.

  • Prkl...

   Sodankylässä on jo kaksi kaivosta. Se riittää toistaiseksi. Mietitään tätä sitten kun on edellisten jälkihoito nähty.

  • Ukkone

   HUOMASIN TUOSSA IHMISTEN VERO-KIRJOJA SELAILLESSA, ETTÄ SUOMEENKI ON RANTAUTUNU KUMMALLINEN JA AIVAN OUTO IHMISRYHMÄ.

   NIMITTÄIN..
   EURO-IMURI VÄHEMMISTÖ, JOKA KOKOONTUU NYT YMPÄRI SUOMEN MAAN. --> SE TUOMITSEE JA KÄYTTÄÄ MONOPOLIMAISTA PÄÄTÄNTÄVALTAA.
   TOIMINNAN IDEANA NÄKYY OLEVAN VAPAAN MARKKINATALOUDEN JA TERVEEN KILPAILUN LAHOTTAMINEN.

   =MONOPOLIKAPITALISMIN OIREYHTYMÄ.

  • maketheoriginal5

   minun mielestä on väärin, että alueella tavattu saukko (uhanalainen) ja 21 uhanalaista lintulajia joutuvat nyt väistymään ihmisen toimien tieltä. viiankiaapa on arvokas suojelualue. siellä on katkeamattomana jopa kilometrejä pitkiä puuttomia, vetisiä avosoita. suolta löytyy laajojakin avorimpiä ja aluetta reunustaa paikoin rehevät koivuletot.esimerkiksi hesari uutisoi, että malmiesiintymän sijainti natura-alueella hidastaa hanketta. eli asiaa vähätellään. nyt pitäisi kaikki voimavarat saada liikkeelle, ettei luonnon tuhoaminen jatku rahankiilto silmissä. tänne on puskemassa jenkit isoinen työkoneineen ja jälleen kerran suomalaiset saa nuolla näppejään hanttihommissa. miksi tämä kaikki annetaan vain tapahtua?

   • Jfjfjjkkxnnk

    Jaa, kiertävä pölypussikauppias taas yrittää kirjallisia harrastuksia.


   • Joutolainen

    Viankiaapan tapaisia soita on koko Lappi pullollaan, et varmaan ole itse koskaan siellä käynyt, kun sitä tuolla lailla kuvailet. Jos sen malmion louhii ulkolaiset noin 95 % arvosta jää Suomeen, jos louhija olisi suomalainen yhtiö niin ulkomaille saattaisi kadota jopa enemmän.


  • HarriÄM

   No pysy sinä siellä kouvolan palstalla! Onko ne sen verran tyhmiä jätkiä sielläpäin ettei ole saanu sinnuu aisoihin vieläkään!

  • Perhearvot kunniaan

   Porvareille luu kurkkuun ja annetaan Viiankiaavan olla mätönä suomaana niinkuin vuosisatoja tähänkin asti. On elämässä muutakin kuin raha. Kapitalismi nurin.

   • Isänmaa on myyty!!!

    Kaivoslaki on nykyisellään kiero, siinä ei maanomistajan sana paljoa paina jos on vähänkin näyttöä siitä, että maaperässä on louhittavaa.
    Eli kuka tahansa ulkomaalainen voi tulla valtaamaan maat, ja sanoa että hänellä on vahva epäilys että "tuolla on malmia"

    On nämä meidän Kataisien ja muiden pikku porvareiden ajamat lakikiemurat sen verta kieroja, että ovat takuulla saaneet hyvät korvaukset siitä kun myivät isänmaallisuutensa ulkommaille ja siinä samalla sielunsa helevettiin, eihän tuonlaisia lakipykäliä kukaan täysjärkinen isänmaallinen ihminen tehe... myydä nyt isänmaa Helsingin pössissä ulkomaille... Hyi ****vetti!!

    Kaikkialla muualla maailmassa laki on AINA maanomistajan puolella.
    Yhdysvalloissakin jokainen öljyesiintymä on maanomistajan omaisuutta, eikä siinä ole kenelläkään mitään nokan koputtamista.


  • Kaivos on POP

   Hmm..kyllä noita"vetisiä soita" riittää.Duunipaikan virkistyspäivänä käppäiltiin viiankiaavan pitkospuilla ja kun sen kerran näki niin AIWAN sama.
   Kaivos tulkoon Kersilöön ja mielellään Kelujärvelle saakka.Kiitos.

   • kkkkkkkhhhhh

    Joo kyllä nuita rapa jänkiä on täälä Sodankylän ympäristössä aivan tarpeeksi.


  • atlatl

   Itse olen kaivostoimintaa vastaan.
   Ei se työllistävä vaikutus nyt niin kaksista ole. Ammattimiehiä sinne muualta otetaan ja vain pieni osa koulutetaan "omista".
   Saatte nähdä,ettei rikkaus vuoda pitäjään,vaan aivan muihin taskuihin.

   Toivossa on hyvä elää....
   Jos kaikki paikalliset olisi vastaan niin ei kai ne sinne väkisin tunkisi?
   Ajatelkaa nyt ensin itseänne ja pankaa kova kovaa vastaan.

   En minäkään sinne lomailemaan tullessani halua nähdä kaivosta,vaan alkuperäiset paikat.

  • kitisen vonkamies

   Met emmä tehe mithän, emmäkä anna muittenkhan tehä mithän.
   Mejän pittää saaha raapia rauhassa omaa napaamme ja välissä antaa persettä naapurin Vilholle.
   Tuommonen näyttäis olevan äänekkäimpien sodankyläläisten asenne.

  • Ihanaa*** ''

   Ei muutako kaivos Kersilöön ja mielellään HETI!
   Jos sielä joku pikkulikka vastustaa ja isä on kaivoksella duunissa(ja vielä pääluottamusmiehenä...) niin isälle terkut jotta "koitappa saada sanottua muutama valittu sana"....vai ootko tossun alla...*nauraa makiasti*...
   Lähtekää Sodankyläläiset duunarit pois kaivokselta hommista ..niin nähään kuinka moni vastustaa...mie voin tulla heti hommiin teidän tilalle ja muutama muukin kamu......ja Kersilön uuteen kaivokseen 24 h... :-DDDD

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Yhä useammat miehet jäävät ilman seksikumppania

   Seksuaalinen yksinäisyys on myös yhteiskunnallinen ongelma: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009348479.html?share=e7236ee8014c17d4d350174fb6afe007
   Sinkut
   469
   3616
  2. Martina ei viihdy kotona!

   Montako päivää ehti Martina olla kotona ennen kuin oli taas menossa. Tällä kertaa sentään koira mukanaan mutta loput perheestä jäi taas muiden hoidet
   Kotimaiset julkkisjuorut
   382
   1962
  3. Naisen keho ei ole miehen oikeus

   Miesten seksuaalisten tarpeiden täyttäminen ei ole naisten tai yhteiskunnan velvollisuus. Seksi ei ole kenenkään oikeus. https://www.hs.fi/mielipide/a
   Sinkut
   169
   1113
  4. Ähtärin pandapäätös

   Kun pandapäätöstä valmisteltiin eläinpuiston toimitusjohtajana oli Juhani Haapaniemi, hallituksen puheenjohtajana oli kaupunginhallituksen puheenjoht
   Ähtäri
   40
   1108
  5. Hengaillaan

   Hengaillaan-visailuohjelmasta ei todellakaan tule suosittua ja pitkäikäistä vaan se floppaa ja komeasti karahtaa kunnolla kivikolle,tuleepahan kokeilt
   Yle
   79
   1083
  6. Emeka Matthew Ekperech tuomittiin raiskauksesta vankeuteen - hän on valittanut tuomiosta

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/43a4cae4-09ed-485b-b47b-ded8761c4d07 Tuomittu joutuu maksamaan myös korvauksia. Yhdynnän kohteena ollut h
   Maailman menoa
   27
   1067
  7. Millon olet

   Tavannut kaivattusi viimeksi ja missä.
   Ikävä
   58
   1019
  8. Joko sinä mies unohdit tämän naisen?

   Kohta nähdään varmaan taas, mutta tykkäätkö yhtään?
   Ikävä
   51
   851
  9. Mistä juttelitte

   kun näitte viimeksi?
   Ikävä
   45
   797
  Aihe