Rekrytoijan vinkit työnhakijalle

Recrytoija

Työtä haettaessa on hyvä tietää muutama perusasia:

Aloitetaan ihan perusteista. Saadessasi kutsun haastatteluun muista kysyä puhelun lopuksi haastattelijan nimi, mikäli se meni sinulta ohi puhelun alussa. Muutoin ensimmäinen vaivaannuttava hetki tulee siinä vaiheessa, kun saavut haastatteluun, mutta et tiedä ketä henkilöä kysyä. Asia varmasti selviää kyllä, muttei se anna kovin vakuuttavaa kuvaa sinun toimintatavoistasi.

Valmistautuessasi haastatteluun käy läpi mielessäsi perusasiat. Tiedät että sinusta ja työhistoriastasi tullaan kysymään, joten palauttele mieleen oleellisimmat asiat. Vastauksia ei voi, eikä edes pidä yrittää opetella ennakkoon. Mutta sinun on valmistauduttava kertomaan itsestäsi niin, että tuot oleellisimmat asiat puheessasi esille. Muista myös pukeutua hyvin ja siististi. Se ei välttämättä tarkoita pukua, mutta työtehtävään asianmukaista ja siistiä pukeutumista kylläkin.

Kun itse haastattelu alkaa, niin koita rentoutua. Jokainen ihminen jännittää haastattelussa, tai ainakin pitäisi jännittää - silloinhan sen ottaa tosissaan. Mutta liika jännitys voi estää sinua kuulemasta mitä sinulta kysytään. Haastattelija kysyy tai juttelee alkuun small talkia. Hän voi aloittaa vaikka kysymällä, että "no kerrohan kuka olet ja mistä tulet?". Tämänkaltaiset rennot kysymykset ovat jännityksenpoistajia, joiden on tarkoitus laukaista ylimääräinen jännitys. Älä missään nimessä aloita 20min kertomusta alkaen ensimmäisestä kesätyöstäsi lehdenjakajana päättyen tähän päivään. Näiden kysymysten vuoro tulee vielä.

Vastatessasi koita välttää kliseitä, tai ainakin konkretisoi ne. Ei haastattelija halua kuulla, että "tulet toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa" tai "olet kova tekemään töitä" tai "olet nopea oppimaan". Nämä lauseet ovat täysiä nollia vailla minkäänlaista kosketusta todellisuuteen. Jos kerrot tulevasi toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, niin avaa se. Kerro miten olet kohdannut nuoren ja vanhan, tai eri kulttuurista saapuvan henkilön. Kerro kysymättä miten joku henkilötyyppi on vaikeampi sinulle kuin toinen, mutta silti pystyt pääsemään samalle aaltopituudelle. Tai vaihtoehtoisesti jos olet kova tekemään töitä, niin miten se näkyy? Teetkö paljon ylitöitä, haalitko uudet projektit vastuullesi vai asetatko omat myyntitavoitteesi firman tavotteita korkeammiksi.

Jos ja kun haastattelija usein erikseen täsmentää hänelle itselleen osittain epäselväksi jäänyttä osa-aluetta, älä missään nimessä taas toista papukaijana kerran sanottua asiaa. Älä ennakoi sitä mitä luulet rekrytoijan haluavan kuulla, koska silloin menet useimmiten metsään. Jos sinulta kysytään esimerkiksi, että oletko enemmän dynaaminen ja nopea, vai pilkuntarkka ja täsmällinen, ei sinun kannata "arvata" ja vastata että olet juuri siinä puolivälissä. Näin vastaa 92% hakijoista. Jos henkilö oikeasti on todella kilpailuhenkinen, dynaaminen ja samaan aikaan todella tarkka ja täsmällinen, hänen todennäköisyytensä sairastua burn outtiin on erittäin korkea. Tuollainen henkilö tekisi hirveällä vauhdilla ja täydellisyyteen pyrkien, eikä kukaan tiedä milloin kamelinselkä katkeaa ja ambulanssi hakee hänet suoraan töistä.

35

7635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Recrytoija

      Kun sinulta kysytään sinun vahvuuksiasi, älä epäröi kehua itseäsi. Älä sano ääneen "on niin vaikea kehua itseään" tai mitään siihen viittaavaa. Työnhaku on aina kilpailutilanne, joten itsensä kehuminen on enemmän kuin suotavaa. Kun sinulta taas kysytään heikkouksia tai kehittämiskohteita, älä missään nimessä vastaa "kaikissa meissä on kehitettävää" tai "ainahan sitä voisi olla kaikessa parempi". Tuo mukamas nokkelasti keksitty viisaus ei ole sinun keksimäsi. Tuota käyttää 88% hakijoista. Haastattelija ei myöskään halua kuulla sitä, että ruotsinkielentaitosi on ruosteessa tai uuden työpaikan tuotteet pitäisi opetella. Tässä kysymyksessä haetaan sinun toimintatapoihisi liittyviä asioita, joten mieti asiaa etukäteen, ellet ole sitä ikinä miettinyt. Koska jos ruotsinkielentaitosi olisi ruosteessa ja sen pitäisi olla erinomainen tehtävässä - et istuisi siinä penkillä. Ja mitä uuden firman uusiin tuotteisiin tulee - eiköhän se ole itsestään selvää joka ikiselle hakijalle. Mutta vastaamattajättäminen kertoo sinusta jotain. Se kertoo sinun minäkuvastasi, joka on virheitä näkemätön persoona. Joten mieti vielä ennen haastattelua näitä asioita.

      Kun sinulta kysytään palkkatoivetta, se tarkoittaa nimenomaan juuri sitä. Palkkatoivetta ei voi esittää 2000-4000e/kk. Mikä ihmeen palkkatoive se on? Tuosta olisi tulkittavissa, että palkkatoiveesi on saada 2000e/kk, mutta yli 4000e sinulle ei saa maksaa. Jos olet epävarma mitä sinulle pitäisi tehtävästä maksaa, niin sano reilusti ettet tiedä mitä tällaisesta työstä yleensä maksetaan ja haluaisit kuulla työnantajan ehdotuksen asiasta. Tai toisaalta voit sanoa reilusti, että nyt minulle maksetaan 2700e/kk ja toivoisin että tässä tehtävässä se olisi sama tai enemmän. Tuollaisella vastauksella on paljon enemmän informaatioarvoa, kuin 1-miljoona euroa/kk palkka"toiveella".

      Kun sinulta kysytään, että milloin voisit aloittaa tehtävässä, niin mieti vielä kerran. Ei ole järkevää sanoa, että "no 2vk se on, mutta ehkäpä pari kuukautta tekisin, ettei niille jää huono mieli. Mutta sen jälkeen haluan pitää kaikki lomani 5 viikkoa, joten ehkä 4kk kuluttua olisi hyvä". Jos työntekijä on aidosti innoissaan, hän haluaa aloittaa heti. Irtisanomisaika on tottakai hyväksyttävissä, mutta kaikki muu viestii siitä, ettet ole hommassa 100% mukana.

      Ja lopuksi: varaudu siihen että nykypäivänä kysytään suosittelijaa. Itse sanon siitä jo puhelimessa kutsuessani haastatteluun, mutta silti 30-40% hakijoista se puuttuu. Suosittelijaksi ei kelpaa isäsi, enosi, kumminkaimasi tai entinen hyvä työkaverisi. Referenssin tulee olla aikaisempi esimiehesi, jonka myös tulee olla tietoinen siitä, että hänelle saatetaan soittaa. On siis pyydettävä tuo suositus, ei vain annettava nimeä ja numeroa. Vinkkinä myös se, ettei kannata antaa suosittelijaksi esimiestä kenen kanssa kaikki ei mennyt nappiin. Näitäkin suositteluja tulee aika useasti ja suosittelun laadun voit vain arvata.

      Loppujenlopuksi hyviä hakijoita haastatteluun pyydetyistä on reilusti yli puolet. Mutta tälle vähemmistölle tämä kirjoitus on lähinnä osoitettu. He eivät ole välttämättä huonoja hakijoita, mutta pelaavat itsensä pihalle osittain myös tietämättään.

      Tsemppiä työnhakuun!

      • Voi hellanlettas

        Rekrytoijalle ihan tiedoksi vaan, ettei suosittelijan todellakaan tarvitse olla entinen esimies, se voi aivan hyvin olla entinen kollega tai vaikkapa luottamustoimesta tai vapaaehtoistyöstä läheinen henkilö. Vinkin sain rekrytoijalta ja itselläni on 1/3 suosittelijasta muu kuin esimies. Esimieshän ei välttämättä edes työskentele samassa toimipisteessä tai tiedä tuon taivaallista siitä, mitä työpaikalla tapahtuu, joten kuinka hän silloin voi mennä kenestäkään takuuseen?


      • Suosituksista
        Voi hellanlettas kirjoitti:

        Rekrytoijalle ihan tiedoksi vaan, ettei suosittelijan todellakaan tarvitse olla entinen esimies, se voi aivan hyvin olla entinen kollega tai vaikkapa luottamustoimesta tai vapaaehtoistyöstä läheinen henkilö. Vinkin sain rekrytoijalta ja itselläni on 1/3 suosittelijasta muu kuin esimies. Esimieshän ei välttämättä edes työskentele samassa toimipisteessä tai tiedä tuon taivaallista siitä, mitä työpaikalla tapahtuu, joten kuinka hän silloin voi mennä kenestäkään takuuseen?

        Suosittelijan pitää olla periaatteessa se mitä sinulta pyydetään. Jos haastattelija pyytää esimies-suositusta, ei hän varmaankaan kelpuuta työkaveria. Ja jos suosittelua entiseltä esimieheltä ei ole antaa, voi sinun mahdollisuutesi mennä siihen.

        Itse en ole ammattirekrytoija, mutta rekrytoin useamman kerran vuodessa. Suosittelijan merkitys on itselläni rekrytoinnissa todella tärkeä. Se on sitä vanhan tavan mukaista toimintaa, että soitetaan ex-pomolle ja kysytään että "no millanen kaveri se on". Itse kun en välttämättä osaa haastattelutekniikan jippoja ja juttuja, niin tuo tuollainen perinteinen malli antaa kullanarvoista tietoa minulle.

        Ennenvanhaan aina suosittelijana toimi entinen pomo. Nykyisin annetaan suosittelijaksi sitä mukavinta työkaveria, entistä asiakasta ja jopa sukulaisia ja opettajia. Tarviiko mun edes soittaa hakijan veljelle tietääkseni mitä hän tulisi sanomaan? Harva haukkuu veljensä.

        Työkaveri voi ehkä periaatteessa jossain tapauksissa olla hyvä suosittelija. Jos tyypit ei ole parhaita kavereita keskenään. Työkaverin suosituksissa on vain se ongelma ettei hän ole nähnyt asioita työnjohdollisesti. Hän voi sanoa että kova se on töitä tekemään ja koko ajan se työssä työpisteellään naputtelee. Todellisuudessa henkilön aikaansaannokset ja tulokset voivat silti olla heikot. Tämän näkee vain esimies.

        Yllättävän usein hakija ei ole myös sisäistänyt, että suositus on sananmukaisesti suositus. Ei suosittelijaksi kannata pyytää esimiestä kenen kanssa ei tule toimeen tai jos töissä on ollut ongelmia. Yllättävän usein suosittelija kertoo, että "ei sitä voi suositella, itse en ainakaan enää palkkais".


    • Tarkennusta

      Hienoa, että jotkut jaksavat vaivautua tsemppaamaan ja vinkkaamaan hyviä neuvoja työhaastatteluun. Kiitos siitä.

      Olisi kiva kuitenkin tietää, että minkähän tyylistä vastausta haetaan tähän jäänmurtaja kysymykseen: "Kerropa jotain itsestäsi?". Kerrotaanko tähän vapaasti persoonasta ja elämäntilanteesta, työhistoriasta vai mitä?

      Entäpä kun pitää kertoa huonot puolet itsestään... Tähän varmasti yritetään vastata varovasti, jotta koko haastattelu ei menisi penkin alle. Ei tähän tuskin kannata paljastaa ihan mitä tahansa?

    • ...

      Samaa mieltä olen, että hienoa, että joku jaksaa ja viitsi kirjoittaa vinkkejä. Itsekin olen miettinyt, että mitä tuohon kysymykseen: "Keropa jotian itsestäsi" täytyisi oikein vastata. Ymmärrän kyllä, ettei siihen pidä vastata liian laajasti, mutta silti. Useimmiten työhaastatteluissa kysymykset ovat aina näitä samoja.

      Entäpä tuohon kysymykseen, onko dynaaminen ja nopea vai pilkuntarkka ja täsmällinen, jos oikeasti ja rehellisesti on siltä väliltä tai ihan rehellisesti on sekä nopea ja tarkka, niin kannattaako sitten vain valehdella , että ihan joko tai. Jos suosittelijatkin antavat tämän tiedon, että on sekä nopea että tarkka.

    • laskentaekonomi

      Hyviä neuvoja ketjun aloittajalta. En tiedä onko tilanne parantunut niistä ajoista kun itse olin koulussa/yliopistossa, mutta ainakaan itse en sieltä aikoinaan saanut mitään valmennusta siihen miten sinne työelämään oikeasti päästään ja miten siellä sitten ollaan. Oletus tuntui olevan, että paperit riittää, mutta näinhän se ei ole, varsinkaan näinä aikoina.

      Tässä muutamia itse kantapään kautta oppimiani asioita:

      1) Työhakemus ja CV
      - tee CV joka on ytimekäs ja josta löytää helposti olennaisen. Hakemuksen ja CV:n ainoa tehtävä on saada sinut haastatteluun, siinä ei pidä siis pyrkiä listaamaan kaikkai hyviä ominaisuuksiasi ja kaikkea mitä olet siihen asti urallasi tehnyt. Jätä jotain kerrottavaa haastatteluunkin. Hyviin paikkoihin tulee varmuudella kymmenittäin ellei sadottain hakemuksia, joten rekrytoija ei kuitenkaan jaksa kovin paljon aikaa käyttää yksittäisen hakemuksen lukemiseen. Olennainen pitäisi selvitä yhdellä vilkaisulla: Koulutus, kokemus, ja työn kannalta relevantti osaaminen

      - varsinainen hakemusteksti pitää räätälöidä haettavan paikan ja tehtävän mukaan. Samaa paskaa ei kannata massapostittaa jokaiseen vähänkin kiinnostavaan paikkaan vaan valita se jonka tekemiseen sinulla oikeasti on potentiaalia ja halua ja perustella tämä hyvin siinä hakemuksessa.

      - lue tekstit huolella läpi ennen lähettämistä. Kirjoitusvirheet, oli ne kuinka pieniä tahansa, luo huolimattoman ja välinpitämättömän vaikutelman. CV kannattaa käydä läpi jonkin ammattilaisen kanssa jos mahdollista. Mikäli työkokemusta ei ole juuri kertynyt, kannattaa korostaa kokemusta järjestötoiminnasta tai muunlaista aktiivisuutta. Lähetä tiedostot ilmoitetussa muodossa, jos sitä ei ole erikseen mainittu PDF on suositeltava valinta.

      - pidä koko ajan mielessä mitä työtä olet hakemassa ja millaisia ominaisuuksia siihen vaaditaan. Valehtelemaan ei pidä ruveta sillä totuus tulee kuitenkin ilmi myöhemmin. Kannattaa pikemminkin koko hakuprosessin ajan pyrkiä olemaan oma itsensä, mutta "hieman parempi" versio omasta itsestään ;)

      • laskentaekonomi

        2) Haastattelu:
        - Haastatteluun pitää mennä valmistautuneena. Hakemaansa yritykseen ja haetun tehtävän työnkuvaan pitää tutustua jo ennen hakemuksen lähettämistä, mutta erityisesti ennen haastattelua. Lue ainakin yrityksen nettisivut, vuosikertomukset ym. ja selvitä myös sinua haastattelevien ihmisten taustoja jotta tiedät paremmin mitä sinulla on vastassa.
        - mieti etukäteen mitä haluat kertoa itsestäsi ja miten. On hyvä idea listata paperille omia hyviä ja huonoja puoliaan. Näitä kysellään lähes aina. Kliseitä on vaikea täysin välttää, mutta yritä ainakin konkretisoida jollakin tavalla. Eli jos sanot olevasi nopea oppimaan niin voit kertoa jonkin tilanteen missä jouduit nopeasti opettelemaan uusia asioita aiemmissa töissäsi, esim. tuuraamaan sairaslomalle joutunutta kollegaasi jne. Jos kehut kovaa motivaatiotasi työntekoon, esimerkkinä tästä voi olla vaikka se, että olet joskus muuttanut työn perässä uudelle paikkakunnalle.
        Huonoja ominaisuuksiakin pitäisi osata sanoa jottet vaikuta ylimieliseltä... Kukaan ei ole täydellinen ja fiksu ihminen osaa tunnistaa itsessään myös kehitettävät ominaisuudet. Sano kuitenkin jotain sellaista mikä ei tuhoa mahdollisuuksiasi! Eli ei kannata avautua joka viikonloppu överiksi menevistä kännäilyistä tai sinua jatkuvasti vaivaavasta väsymyksestä tai kroonisesta laiskuudesta.
        Kerro jotain mikä on totta, mutta kohtuu vaaratonta. Esim. liiallinen yksityiskohtiin keskittyminen tms. Tämä osoittaa itsetuntemusta ja toisaalta voit luoda vaikutelman, että olet jo aktiivisesti pyrkinyt pääsemään eroon heikkouksistasi.
        - haastattelutilanteen alku on kriittinen tilanne. Ensimmäisen 5 minuutin aikana voit tehdä virheitä joita et mitenkään saa sen jälkeen anteeksi, toisaalta luomalla mainion ensivaikutelman monia asioita katsotaan jatkossa läpi sormien. Eli, kättele jämerästi, katso silmiin, esittele itsesti, kuuntele muita ja muista heidän nimensä. Ole kohtelias KOKO ajan! Monet eivät ymmärrä, että haastattelutilanne alkaa jo siitä kun astut ovesta sisään ja ilmoittaudut alatiskillä sihteerille, assistentille tms. Monet keskittyvät niin jännittyneinä "ison pomon" tapaamiseen, että luovat itsestään töykeän vaikutelman kaikille muille työntekijöille. SItten se iso pomo haastattelupäivän päätteeksi töistä lähtiessään kysyykin assistentilta, "miltä muuten se aamulla käynyt NN sinusta vaikutti?" ja näin monet tulevat mokanneeksi mahdollisuutensa tietämättään jo ennen itse tilannetta.

        Eli tiivistettynä: ole oma itsesti, mutta muista että sinua arvioidaan koko ajan. Pukeudu sopivasti, ole kohtelias, mieti mitä sanot ja pysy skarppina koko ajan. Haastattelu saattaa hyvinkin pian muuttua vapaaksi jutusteluksi jota kestää tunnin verran. Älä kutienkaan mene lankaan ja ala hölöttämään varomattomasti asioita joita et normaalistikaan haastattelutilanteessa tulisi sanoneeksi Ei kannata ihan seipään nielleennäkään kakistella koko aikaa, vaan pelisilmää pitää käyttää. Kuitenkin vastapuolen näennäinen rentouskin voi olla ansa saada sinut varomattomaksi ja paljastaa se todelinen luonne pinnan alla.
        ja lyhyt lista asioista mitä ei kannata missään nimessä tehdä:
        - älä myöhästy
        - älä hauku entistä/nykyistä työnantajaa
        - älä jaarittele tarpeettomia
        Yritä mahdollisuuksien mukaan muuntaa haastattelutilanne kaksisuuntaiseksi kommunikaatioksi. Mieti valmiiksi järkeviä kysymyksiä ja pyri tuomaan ilmi omaa perehtyneisyyttäsi toimialaan ja yrikseen. Jos onnistut niin huomaat haastattelun loppupuolella rekrytoijan myyvän sinulle työtä sen sijaan, että sinä myyt siihen itseäsi.
        Jos haastattelijoita on useita, keskitä huomiota kaikkiin heihin ja hae katsekontaktia vastatessasi. Älä hämmenny "hyvä haastattelija- paha haastattelija" asetelmasta, kyse voi olla ennalta sovitusta roolista.

        Muista että, mihinkään työhön ei kannata pyrkiä keinolla millä hyvänsä! Vaikka kyseessä onkin kilpailutilanne ja jokainen haluaisi voittaa, saattaa haastattelussa käydä ilmi, että työtehtävä, työkaverit tai yritys onkin sellainen jossa ei voi kuvitella viihtyvänsä. Tällöin ei kannata antaa kilpailuvietin viedä mukanaan vaan parempi säästää omaa ja muiden aikaa ja todeta, ettei homma ole sinua varten ja jättää leikki kesken.
        Noh, tästä tuli pitkä sepustus. Voisin vielä kirjoittaa 2. haastattelun ja testi-haastattelun erityispiirteistä myöhemmin jos jaksan.
        Toivottavasti tästä oli apua jollekin, hyvää työnhakua!


    • Työhön kannattaa

      kannattaa pyrkiä keinolla millä tahansa, vaikka se olisi kuinka surkea, jos aiempaa työkokemusta ei ole ja varsinkin, jos saat siitä alan työkokemusta.

    • Kiitos vinkeistä! Itselläni on torstaina edessä tyähaastattelu :)
      Näistä on apua!!

    • että silleen

      Jaa, just just. Taitaa olla ihan sellaisten alojen ohjeita, joita minä en edes hae.

    • Kaikkea näkee

      Muutama vihje vielä:

      -Älä kirjoita sähköpostin saatteeksi "Onx teillä vielä paikka vapaana?"
      -Älä rötkötä Karhu-lippis päässä haastattelussa
      -Jos odotat vuoroasi haastatteluun, älä poistu välillä ulos tupakalle
      -Perusta kunnon sähköpostiosoite; [email protected] on tosi huono
      -Jos työnantaja soittaa sinulle, vastaa siihen puheluun - älä lähetä tekstaria minuutin päästä.

      Nämä kaikki nähty tosielämässä. Kukaan heistä ei työllistynyt meille.

    • TTJmt

      Työnantajat !!! Tärkein kysymys työnhakijalta on "onko sinulla koira?" Jos vastaa myöntävästi, niin hän on todennäköisesti joustamaton työntekijä kun pitää mennä töiden jälkeen kiireellä koiraa kusettamaan. Lisäksi koiraihmisillä on taipumus mielen alakuloon ja se viestittää heikosta ihmisestä. Koirahan on ihmiselle kotiterapeutti. Minä en ottaisi koiraihmistä töihin.

      • voi valita

        Voihan siellä olla joku muukin, joka kusettaa sitä koiraa. Kaikki tuntemani koiran omistajat ovat kyllä erittäin iloisia ja reippaita. Entäs sitten kissaihmiset, ovat niin laiskoja etteivät jaksa sellaista lemmikkiä, jota pitää säännöllisesti viedä ulos..?? Huono fyysinen kunto, kun ei jakseta reippailla ulkona ? Vastuuntunto puuttuu ?

        Ihan tosi, jos oikeasti joku työpaikka jäisi noin naurettavan syyn takia saamatta, niin sanoisin, että pitäkää työnne, en olisi halunnutkaan teille töihin =) Ja hyvä työntekijä voi melkeimpä ite valkata työnantajan =)


    • et pääse haastattelu

      Ja kun vielä pääsisi sinne haastatteluun asti.
      VOi kysyä, miksi ne kaikki yli 40-vuotiaiden hakemukset heitetään suoraan roskiin?
      Itse sain tälläisen tehtävän, kun kerran olin eräässä firmassa sihteerinä pomo tuli sanomaan, että karsi tästä pinosta yli-ikäiset pois!
      Onko tämä asenne edelleen olemassa?
      Tapaus sattui vuonna 1999.

    • Avaa vastauksesi

      Itse toimin rekrytoijana isossa talossa ja rekrytoin ihmisiä varastomiehestä varatoimitusjohtajaan. Tämän vuoksi en millään voi olla jonkin tietyn osa-alueen expertti, vaan nimenomaan olen rekrytoinnin ammattilainen.

      Suurimpia ongelmia usein on se, että kun pyydän sitten hakijaa kertomaan jostain aikaisemmasta tehtävästään niin kertomus on todella suppea. En välttämättä osaa johdatella hakijaa avaamaan hommaansa tarpeeksi ja sen takia sosiaalisesti vetäytyvämpi tai vaatimattomampi hakija voi jäädä sivuun.

      Esimerkiksi: Kerro nykyisestä työstäsi ohjelmoijana?

      Hakija 1.
      No se on koodin kirjoittamista pääasiassa. Menen aamulla töihin, käynnistän koneen ja kirjoitan sitten koodia. Javalla tulee kirjoitettua.

      Hakija 2.
      No mullahan on vastuulla projektit X ja Y. Java ja C työkaluina, minkä tukena tulee käytettyä autocadia, että ymmärrän mitä ne insinöörit haluaa. Palavereja, suunnittelua ja ideointia... sitä riittää. yms. jne.

      Tässä esimerkissä molemmat henkilöt voisivat olla prikulleen samassa työssä. Toinen vain avaa tehtäväänsä vähän eri tavalla.

      • fdsafsdf

        Mitäpä sanoisit, jos vastaisin, että teen salaisia projekteja, eikä niistä saa ulkopuolisille kertoa?

        Ammattirekrytoija, ohjelmoijat on usein insinöörejä. Mihin ohjelmoija tarvitsee autocadia? Itse olen autocadilla töitä tekevä suunnitteluinssi ja puolisoni on ohjelmoija, insinööri hänkin. Jos olet haastattelemassa ohjelmoijaa, sinun pitäisi perehtyä vähän paremmin asiohin. Muutenhan sulle voi syöttää mitä puutaheinää tahansa, kunhan listaa hienojen ohjelmien nimiä vaan.


      • sfdsfdsaf
        fdsafsdf kirjoitti:

        Mitäpä sanoisit, jos vastaisin, että teen salaisia projekteja, eikä niistä saa ulkopuolisille kertoa?

        Ammattirekrytoija, ohjelmoijat on usein insinöörejä. Mihin ohjelmoija tarvitsee autocadia? Itse olen autocadilla töitä tekevä suunnitteluinssi ja puolisoni on ohjelmoija, insinööri hänkin. Jos olet haastattelemassa ohjelmoijaa, sinun pitäisi perehtyä vähän paremmin asiohin. Muutenhan sulle voi syöttää mitä puutaheinää tahansa, kunhan listaa hienojen ohjelmien nimiä vaan.

        Siis luin kyllä, että tukena autocadia, mutta miksi? Jos joku on sulle tuollaisen lauseen suoltanut, niin puutaheinää. Autocad ei ole mikään ohjelma, jota käytetään pikkaisen tukena, siitä ei ole mitään apua sen ymmärtämisessä mitä insinöörit haluaa. Eikä kyllä välähdä millään autocadin yhteys ohjelmointiin, ehkä joku tarvitsee molempia, mutta että tukena...ekaluokkalainenkin pystyy autocadilla viivoja piirtelemään, mutta ammattimainen käyttö vaatii aika pitkän opettelun ja ohjelmoijalta, joka sitä ei työssään tarvitse, sen opiskelu on lähinnä hupia. Jos ohjelmoija ei ole inssi itse, niin tuskin insinöörien (autocadia käyttävät paljon myös piirtäjät, jotka eivät välttämättä ole inssejä) käyttämien ohjelmien opettelu tukee kovin paljon yhtään mitään. Ajatusmaailma pitää hakea sieltä suunnittelun perusasioista, ei työkaluista.


      • 0001000110
        sfdsfdsaf kirjoitti:

        Siis luin kyllä, että tukena autocadia, mutta miksi? Jos joku on sulle tuollaisen lauseen suoltanut, niin puutaheinää. Autocad ei ole mikään ohjelma, jota käytetään pikkaisen tukena, siitä ei ole mitään apua sen ymmärtämisessä mitä insinöörit haluaa. Eikä kyllä välähdä millään autocadin yhteys ohjelmointiin, ehkä joku tarvitsee molempia, mutta että tukena...ekaluokkalainenkin pystyy autocadilla viivoja piirtelemään, mutta ammattimainen käyttö vaatii aika pitkän opettelun ja ohjelmoijalta, joka sitä ei työssään tarvitse, sen opiskelu on lähinnä hupia. Jos ohjelmoija ei ole inssi itse, niin tuskin insinöörien (autocadia käyttävät paljon myös piirtäjät, jotka eivät välttämättä ole inssejä) käyttämien ohjelmien opettelu tukee kovin paljon yhtään mitään. Ajatusmaailma pitää hakea sieltä suunnittelun perusasioista, ei työkaluista.

        Itse teen koodia työnantajalle ja autocad on ns. "tukityökalu". Insinöörit laittaa piirrustuksiaan sitä kautta ja mä yritän parhaani mukaan saada luotua softaa näille insinööreille.

        Mutta itse asiaan: multa kysyttiin työhaastattelussa, että mikä vihannes olisin? Siinä esimerkki tästä nykyajan rekrytoinnista it-piireissä.


      • Nmimerkki...
        0001000110 kirjoitti:

        Itse teen koodia työnantajalle ja autocad on ns. "tukityökalu". Insinöörit laittaa piirrustuksiaan sitä kautta ja mä yritän parhaani mukaan saada luotua softaa näille insinööreille.

        Mutta itse asiaan: multa kysyttiin työhaastattelussa, että mikä vihannes olisin? Siinä esimerkki tästä nykyajan rekrytoinnista it-piireissä.

        Tarttetko sitten itse autocadia, muokkaatko piirustuksia vai? Aika hölmöö maksaa autocadin lisenssi jos ei sitä tehokkaasti käytä. Luulis, että jos vaan piirustuksia tarttee, eikä tartte esim. muokata niitä, niin paljon järkevämpää olis laittaa vaan pdf:t. Myös turvallisempaa.


    • ggsdfgdsfgsd

      Yksi muistutus aloittajalle ja muillekin: Tuhansissa pikkufirmoissa ei ole ammattirekrytoijaa ja haastattelut voivat olla todella kaikkea muuta kuin sitä, mitä näiden ammattirekrytoijien kaavassa neuvotaan. Kokemuksen rintaäänellä...paras on että haastattelu on aloitettu puhelimessa, kun soitin vain kysyäkseni tarkennusta yhteen asiaan.

    • Työnhakija kertoo...

      Entä nämä nykyään niin muodikkaat ryhmähaastattelut?
      Onko se työnantajalle vain ajansäästöä vai onko hakijoita niin paljon, että kutsutaan laumassa ja tehdään loppuarviot yhtä epämääräisesti.
      Olen ollut haastattelussa, jossa meitä oli 12kpl. Ketään meistä ei valittu, ja kysymyksiä oli tasan 3. Ensin kerrottiin järjestyksessä kuka on ja miksi haet paikkaa. Sitten kysyttiin mitkä työajat sopii. Kolmas kysymys koski mielipidettä ko. yrityksestä. Siinä oli kaikki.

      Olisi todella hyvä, jos haastattelu olisi oikeasti myös ammattitaitoista.

      Minulta on kysytty mm seuraavaa:

      - Onko sinulla ongelmia ihmissuhteissasi, oletko hankala ihminen kun olet yhä sinkku ja miksi asut yhä yksiössä?

      Miten oma henkilökohtainen parisuhteeni/sinkkuuteni vaikuttaa työn tekemiseen? Yritä siinä sitten kertoa, että olet iloinen ja positiivinen ihminen, jolla on paljon ystäviä, mutta ei poikaystävää.

      Miten asumiseni liittyy työn tekemiseen? Pitääkö olla velkataakka ja joku talo maalla tai lähiössä, onko sellainen työntekijä jotenkin parempi, kun kerrostalossa asuva? Eikö rekrytoijalla ole alkeellista talousmatematiikan tajua, ettei yksin asuva ihminen voi asua isossa lukaalissa (varsinkin jos on työtön kun hakee työpaikkaa).

      -Jos olen naimississa ja lapsia = olen poissa töistä kun lapset sairastaa.
      -En ole suhteessa = olet epämääräinen ja epäsosiaalinen hylkiö, tai varmaan homo/lesbo tai joku outo viherpipertäjä.

      -Oletko koira vai kissaihminen? Miten se, mistä elukoista pidän tai en pidä, vaikuttaa siihen, miten teen työni? Onko koiraihminen aamuihinen vai kissaihminen liian itsenäinen vai ilman elukoita elävä eläimiä vihaava ja ilkeä?

      -Mikä sun horoskooppi on? Miten syntymäaikani vaikuttaa kykyyni tehdä työt hyvin? Jossain Kiinassa taitaa olla taikauskoa tähän, mutta oikeasti, Suomessa?

      -Ai sä oot työtön, miksi oot ilman töitä? Meillä ei ole ollut tapana palkata työttömiä. Jaa jaa - no tässä vaiheessa hakijalta alkaa mennä usko, koska asenne on rekrytoijalla jo ennakkoon negatiivinen. Töitähän aina saa, jos niitä vaan haluaa?
      Jännää, olen aktiivisesti etsinyt jo 6kk, omaan akateemisen tutkinnon, ei ole tärpännyt vielä. Mutta näistä kokemuksista työnhakijana voin pian kirjoittaa vaikka kirjan!

      Ja nämä kaikki yllä kerrotut tositilanteita viimeisen 6kk ajalta!

      • Puuuuuuuuh

        "Entä nämä nykyään niin muodikkaat ryhmähaastattelut?
        Onko se työnantajalle vain ajansäästöä vai onko hakijoita niin paljon, että kutsutaan laumassa ja tehdään loppuarviot yhtä epämääräisesti.
        Olen ollut haastattelussa, jossa meitä oli 12kpl. Ketään meistä ei valittu, ja kysymyksiä oli tasan 3. Ensin kerrottiin järjestyksessä kuka on ja miksi haet paikkaa. Sitten kysyttiin mitkä työajat sopii. Kolmas kysymys koski mielipidettä ko. yrityksestä. Siinä oli kaikki"

        Olen ollut kerran tällaisessa haastattelussa, tosin vuokrafirmaan, ja aika vaikeaa sieltä oli kenenkään loistaa jollei ollut raudankovaa kokemusta antaa haettavaan paikkaan. Ei pystynyt hirveästi näyttämään puheenlahjojaan tai edes yrittää esittää yltiösosiaallista ja iloista ihmistä (mitä täälläkin neuvotaan tekemään) kun mitään muuta ei voinut sanoa kuin vastata kysymyksiin... Ja kysymyksia oli kanssa 3...

        tarvitseeko kertoa pääsinkö hakemaani paikkaan...? Katosi sekin ilo nopeasti että pääsi pitkästä aikaa jonnekkin haastatteluun ...


      • gdgdfg
        Puuuuuuuuh kirjoitti:

        "Entä nämä nykyään niin muodikkaat ryhmähaastattelut?
        Onko se työnantajalle vain ajansäästöä vai onko hakijoita niin paljon, että kutsutaan laumassa ja tehdään loppuarviot yhtä epämääräisesti.
        Olen ollut haastattelussa, jossa meitä oli 12kpl. Ketään meistä ei valittu, ja kysymyksiä oli tasan 3. Ensin kerrottiin järjestyksessä kuka on ja miksi haet paikkaa. Sitten kysyttiin mitkä työajat sopii. Kolmas kysymys koski mielipidettä ko. yrityksestä. Siinä oli kaikki"

        Olen ollut kerran tällaisessa haastattelussa, tosin vuokrafirmaan, ja aika vaikeaa sieltä oli kenenkään loistaa jollei ollut raudankovaa kokemusta antaa haettavaan paikkaan. Ei pystynyt hirveästi näyttämään puheenlahjojaan tai edes yrittää esittää yltiösosiaallista ja iloista ihmistä (mitä täälläkin neuvotaan tekemään) kun mitään muuta ei voinut sanoa kuin vastata kysymyksiin... Ja kysymyksia oli kanssa 3...

        tarvitseeko kertoa pääsinkö hakemaani paikkaan...? Katosi sekin ilo nopeasti että pääsi pitkästä aikaa jonnekkin haastatteluun ...

        Olen ollut ryhmähaastattelussa vuonna 1983. Lehdessä oli ilmoitus, että huomenna paikan päälle ja sitten vaan jonosta neljä kerrallaan. Minun vuoroni kun tuli, niin kolmea muuta ei noteerattu ollenkaan, koska minulla oli kokemusta. Lopulta rekrytoija totesi, ai sä olet maalta, no ei sulle sitten vuorotyö käy, kyllä se asunto pitäisi olla tässä lähellä jo valmiina. Toisen kerran olin ryhmähaastattelussa, se oli kakkosvaihe, koko päivän v. 1988. Silloin miettivät pitkään ottavatko, mutta lopulta päättivät että kokemus ei riitä. tuossa toisessa ihan selkeesti katsottiin, miten tule pomoporukan kanssa toimeen, muut olivat nimittäin pomokanditaatteja.


      • sähkäri04

        Ihme kysymyksiä. Itsekin olen joutunut pariin otteeseen ihmeellisiin haastatteluihin, mutta ikäväkseni minulle pahimmat kokemukset ovatkin tulleet itse työssä.

        Suosittelisin kaikille jo itse omaksumaani tapaa: pitäkää huolta itsetunnostanne.
        Älkää ajatelko olevanne mitään työn orjia. Älkääkä myöskään pitäkö työnantajaa minään kuninkaana,jolla on alamaiset käskytettävänään. Toki työnantajaa tulee arvostaa, mutta he ovat ihmisiä kuten muutkin. Kysymyksiä voi toki verrata haettuun tehtävään, mutta jos ne eivät siihen sovi tai ovat muuten outoja niin kannattaa pitää työnantajaa ja koko paikkaa jo siinä vaiheessa omassa arvosaan. Siihen et omaa työ panostasi vie. TYÖNANTAJAN ON ARVOSTETTAVA TEKIJÖITÄÄN JA IHMISIÄ! Kannattaa myös tarkastella millainen luonne työnantajalla on. Tulisitko toimeen ko. työnantajan kanssa?
        Suomessa työnantajat on vain liikaa nousseet hyvään koskemattomaan asemaan, koska ne tekevät työpaikkoja. Kuitenkin esiin pitäisi kaivaa työelämän totuudet.


    • Fairyte

      Kiitos hyvistä neuvoista! Tuli juuri tarpeeseen kun huomenna on työhaastattelu.

      Mietin onkohan tuo kauhean huono juttu rekrytoijan silmissä jos sitä suosittelijaa ei ole? Itsellä ei vielä ehtinyt kertyä paljoa työkokemusta eikä ole suosittelijaa.

    • Odottavan aika

      Miten haastattelun jälkeen voisi kohteliaasti kysyä mitä haulle kuuluu, mikäli yrityksestä ei olla oltu yhteydessä? Mikä on sopiva aika odottaa?

      Itsellä mennyt 1.5 viikkoa haastattelusta, joka mielestäni meni ihan ok. En haluaisi ahdistella/hoputtaa ja näin aiheuttaa negatiivisia ajatuksia itseäni kohtaan, mutta haluaisin tietää olenko yhä harkittavien joukossa ja kauanko rekryprosessi kestää.

      Haen esimiesasemaan, johon anteeksipyytelevä ote tai epävarmuus ei sovi – siksi viestin sävyn tulee olla oikea... Aiai mieton tätä ihan liikaa!

      • Nimimiimmmerrrkkii

        1,5 viikkoa on aika vähän. Mulla on parhaat, itse asiassa ensimmäinen vakityöni ja tämä viimeisin sovittu aloituspäivä jo haastattelussa. Tai siinä ekassa jäin töihin samana päivänä. Mutta pisin rekrytointi on kestänyt 4 kk.


    • Rekrytoija myös

      Yksi huomio myös haastatteluun saapumisesta: älä saavu paikalle myöhässä, mutta älä myöskään liian aikaisin. Haastatteluun on sopivaa saapua maksimissaan n.15min ennen sovittua aikaa. Ymmärrän kyllä jos ulkona on huono ajokeli ja hakija haluaa varmistaa ettei hän myöhästy. Mutta siinä tapauksessa odottele hetki autossa, mene läheiseen kahvilaan tms.

    • Sarasvuon housut

      Ennen vanhaan nuoltiin kengänpohjaa.

      Nykyään täytetään rekry- ja hr-puolen käyttäytymis- ja muodollisuusvaatimuksia, joita se itse luo. Ja mitä suurempi määrä vaatimuksia, sitä suurempi määrä työvoimasta jää niiden ulkopuolelle. Ja sitä suuremmaksi käy tarve ulkoistaa ulkomaille tai tuoda ulkomaista työvoimaa, koska kotimainen työvoima on "epäkuranttia".

    • rehellisyys?

      Minulla olisi kysymys rekrytoijalle. Lyhyesti ja yksinkertaisesti; minkä merkityksen annatte hakijan "ilmiselvälle" rehellisyydelle? Ts. jos joku työnhakija vaikka avoimesti kertoo cv:sä olevan aukkonsa johtuvan sairaudesta, josta on jo parantunut?

      Olen itse opiskelija ja minulla on vuosien aukko cv:ssä, mikä johtuu sairastamastani syövästä. Itse olen ajatellut kertoa tästä avoimesti, en haluaisi "opetella" valehtelemaan. Kysynpä vain, onko tässä järkeä, torpedoinko mahdollisuuteni olemalla rehellinen? itse olen aina rakentanut elämäni rehellisyyden varaan, enkä todellakaan haluaisi joutua valehtelemaan.

    • Sähkäri04

      Suomessa työnhaku on mennyt hieman sairauden puolelle. Meinaatteko ihan tosissaan, että esimerkiksi virolaiset ja puolalaiset sähkömiehet täyttää kyseiset vaatimukset ja ns. " työnhaun pelisäännöt " ?

      Hyvään hakemukseen lähtee kaikki omasta motivaatiosta. Silloin sitä myös jaksaa panostaa hakemukset ja CV:n tekemiseen. Jos esimerkiksi ei pätkääkään kiinosta joku työvoimatoimistosta pakotettu ilmais-harjoittelupaikka niin ei sitä myöskään kauheasti jaksa panostaa. Sitä jopa toivoo, ettei mahdollisesti haastatteluunkin päästessä saa paikkaa. Silti jos onnistut tekemään huonosta motivaatiosta huolimatta hyvän hakemuksen ja saat paikan, en tiedä kuinka suurta juhlaa se on saada joku esim. lehdenjakajan paikka? Tai vastakohtana olla saamatta hyvästä hakemuksesta huolimatta edes sitä paikkaa? Muistakaa, että tällaisiin paikkoihin pääsee monesti ulkomailla ihan vain suoraan kysymällä työnantajalta. Ei siellä vaadita hirveää professional -tekijää joka ikiseen hommaan.

      Ammattitaitovaatimukset ym. ymmärrän kyllä sitten tärkeämmissä tehtävissä, mutta jos esimerksi kaupan kassalle odotetaan aiempaa kokemusta, viiden vuoden työkokemusta, ammatillista koulutusta vastaavasta alasta, omaa autoa työpaikalle liikkumiseen niin kyllä mielestäni suomalaisessa työjärjestelmässä täytyy olla pahasti jotain vialla.

    • Kysynpä vain

      Haluaisin kysyä rekrytoijilta miksi nämä kaikki kysymykset "miksi haluat juuri tähän ythtiöön ja tähän työhön"? Sitten työnhakijan pitäisi kehua ko.työ ja yhtiö maasta taivaaseen. Miksi ei voi suoraan sanoa, että tarvitsen työtä ja sen vuoksi olen täällä. Rehellinen vastaus ei mielestäni tarkoita sitä, että tämä työntekijä olisi huono. Haluaisin myös tietää miksi 50v. naisten on vaikea saada työtä tai edes kutsua haastatteluun vaikka ko. työstä olisi monen vuoden kokemus? Yleensä ei myöskään saa tietää miksi haettua työtä ei saanut. Mielestäni työnantajan pitäisi kertoa syy siihen jos hakija niin haluaa.Siitä nimittäin voisi olla apua seuraavassa työnhaussa kun tiedostaisi ne asiat, joiden vuoksi edellinen paikka jäi saamatta.

      • rekruitteri

        Koska on todella olennaista tietää miksi hakija haluaa tulla juuri tähän työpaikkaan. Se kertoo henkilön motivaatiosta. Jos työtä hakee vain ja ainoastaan siksi, että joku työ on pakko saada, on henkilön työura todennäköisesti hyvin lyhyt. Samalla kysymys paljastaa taustatietoa siitä, mitä henkilö ajattelee tai tietää hakemastaan tehtävästä. Joskus myyntipäällikön tehtävää hakenut on vastannut, että on aina halunnut esimieheksi. Jouduin mainitsemaan, että no tämä hakemasi tehtävä ei kyllä nyt ole lainkaan esimiestehtävä.

        Meillä yrityksessä ei ihan aidosti ole olemassa ikäkriteerejä. Mutta vuosien kokemus ei aina ole valinnassa se painavin kriteeri. Joskus se voi kääntyä päinvastaiseksi. Meille palkattiin toimistosihteeri, jolla oli yli 20v kokemus tehtävistä. Hänen oli mahdoton oppia tekemään osaamansa asiat meidän tyylillämme. Tämä henkilö ei viihtynyt meillä koeaikaa pidemmälle, vaan lähti takaisin entiseen työpaikkaansa, vaikka oli sieltä nimenomaan lähtenyt, koska halusi muutosta ja uudistusta.

        "Yleensä ei myöskään saa tietää miksi haettua työtä ei saanut."

        Tähän on olemassa montakin eri syytä ja selitystä. Yksi syy on se, että työhaku on aina hakijoiden välinen kilpailu, jonka vain yksi voi voittaa. Hyviä ja päteviä hakijoita voi olla 5, joista on pakko vain yksi ottaa. Ei ole siis kerrottavissa mitään varsinaista syytä, muuta kuin se, että vain yksi voidaan palkata.

        Toinen selitys voi liittyä sinun persoonaasi, toimintatapoihisi yms. sellaiseen mikä ei näy CV:ssä, mutta minkä haastattelija on aistinut. Ei olisi kovin korrektia sanoa hakijalle, ettei häntä valita koska haastattelussa tuntui siltä että persoona on vääränlainen tähän työporukkaan. Siitä sitäpaitsi seuraisi jatkokysymyksiä, että miksi ei ja millainen luulit minun olevan... en ole sellainen, olen tällainen yms. Ja kuitenkin asiasta on turha väitellä, haastattelija tekee tulkintansa itse, eikä hän voi neuvotella siitä.

        Kolmas syy voi olla sellainen, että sen sanomalla joku pahastuu siitä, eikä se ole henkilön itsensä valittavissa. Esimerkiksi kolmen pienen lapsen äiti jos hakee euroopan myynnin myyntipäällikön tehtävää, jossa matkustamista on 50% työajasta. On päivänselvää ettei matkustaminen hänellä luonnistuisi, mutta ei tällaista viitsitä sanoa ääneen. Tai toinen esimerkki, jos puhelintyöhön hakevalla olisi paha änkytys.

        Neljäs syy voi olla osaamisen riittämättömyys. Tämä tosin on usein helppo kyllä kertoa hakijalle suoraan, ettei vaikka hänen ruotsinkielentaitonsa ole tarpeeksi vahva. Joskus tämäkin silti on vaikeaa kertoa, sillä työhakija voi alkaa inttämään vastaan ja kyseenalaistamaan rekrytoivan henkilön näkemyksen. Ja edelleenkin rekrytointi on rekrytoijan subjektiivinen näkemys loppujen lopuksi. Hänellä on työkaluinaan haastattelu, testit, todistukset, suositukset... mutta lopullinen päätös pohjautuu siihen tunteeseen, mikä näistä kaikista on muodostunut.


    • Willemberg

      Hyvä ketju. Uppia.

    • Laput silmillä

      Duunareista oli kyse. Suoraan sanottuna ekana otettiin selvää onko kandidaatti hullu ja tokana onko se edes ollut koskaan alalla. Sitten vasta todelliseen motivaatioon. Henkilökohtaisesti annoin pongoja Reservin sotilasarvosta ja kotioloista (ei yh pentuja).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6965
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1249
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1042
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe