Pahin kohtaus ikinä.

Vh

Elikkäs, olen saanut paniikkikohtauksia vuosien varrella aina sillon tällön, ehkä 1-2 per kk, mutta ovat olleet aika lieviä ja kestäneet vain muutaman minuutin. Minulle on määrätty alproxia kohtauksiin, mutta vain pari kertaa on tarvinnut ottaa. Olen oppinut jo tuntemaan kun kohtaus tulee, ja miten siitä selviää.

Mutta viime yönä koin jotain helvetillistä. Ilta sujui aivan normaalisti, mitään normaalista poikkeavaa ei tapahtunut, olo oli täysin normaali. Kun suljin telkkarin ja olin käymässä nukkumaan, niin sillon se iski. Ensin tuli voimakas puristava ahdistus rintaan, ja raajoihin iski voimattomuuden tunne. Noh, sillon tajusin että kohtaus on tulossa, mutta rauhoittelin itseäni että tämä menee ohi, eikä ole mitään hätää. Sitä jatkui sitten noin 10 min, jonka jälkeen nousin sängystä ja menin hetkeksi jaloittelemaan, ajatellen että ehkä se helpottaa? Ei, eipä auttanut sekään, olo tuntui vaan menevän huonommaksi, sydämentykytys paheni, sekavat ajatukset pyörivät päässä ja pelko että tämä olotila jää pysyvästi päälle oli mielessä. Sillon otin alproxin, ja menin takaisin sänkyyn odottamaan että lääke alkaisi vaikuttamaan. Pyörin sängyssä ja rukoilin että helpottava vaikutus alkaisi....meni 15 minuuttia.....meni 30 minuuttia, ja ei mitään helpotusta. Sillon "friikahdin" oikeasti todella pahasti. Mietin että jos lääkekkään ei minua auta, niin pitääkö tässä oikeasti soittaa ambulanssi, tai lähteä päivystykseen? Lähdin taas kävelemään ympäri asuntoa, ja yritin samalla epätoivoisesti tyynnytellä itseäni, mutta huonolla menestyksellä. Menin vessanpytylle istumaan ja pidin käsiä kasvoillani ja rukoilin vaan että olo menisi pois....mutta sillon iski se kaikista pahin. Ehkä kautta aikain pahin ahdistus kliimaksi iski päälle, tuntui että minun pitää mennä vessan lattialle sikiöasentoon, ja alkaa huutamaan. Tässä vaiheessa olin varma että mikään lääke tai piikki ei auta tähän oloon, vaan se jää päälle koko loppuelämäkseni! Pelkäsin oikeasti että joudun suljetulle osastolle, tai että teen itselleni jotain, että tämä helvetillinen ahdistus ja paniikki vaan loppuisi.

Nousin pytyltä ja jatkoin kävelyä ympäri asuntoani, miettien että pitääkö tässä nyt oikeasti lähteä käymään päivystyksessä? Päätin kuitenkin vielä mennä sänkyyn, ja kokeilla nukkumista, vaikka väkisin. Menin makaamaan, ja hoin päässäni varmaan tuhannetta kertaa, "ei ole mitään hätää, kyllä tämä tästä ohi menee." Vilkaisin vielä kelloa, ja kohtauksen alusta oli kulunut noin 2 tuntia. Onneksi olin jo aika väsynyt ja oloni rauhoittui jonkun verran, ja sain kun sainkin unta. Tosin se oli sellaista koiranunta, ja heräilin vähän väliä. Aamulla kun heräsin oloni on selvästi parempi, mutta pelko uudesta tuollaisesta kohtauksesta on jatkuvasti mielessä.

En muista olenko koskaan saanut näin pahaa kohtausta ennen? Sillon joskus kun sain ensimmäisiä kohtauksia aikoinaan, nekin tuntuivat erittäin pahoilta, mutta eivät minusta olleet näin pitkä kestoisia. Onko ketään muita joilla olisi ollut jopa tunteja kestäviä pahoja kohtauksia?

20

6571

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paniikkipää

      Mulla oli aikoinaan kanssa aika hirveä kohtaus. En silloin vielä tiedostanu että se oli paniikkihäiriötä. Joskus illalla yhdentoista aikaa iski aivan järkyttävä olo. En voinut liikkua koska tuntu että oksentaisin. Päässä pyöri koko ajan ajatus että mä sekoon just nyt heti. Yritin tehdä jotain muuta, mikään ei auttanu. Makasin sit kaks tuntia liikkumatta sängyllä ja kattelin telkkaria, yritin keskittyä siihen. Lopuks olo hiukan helpotti ja pystyin nukahtamaan. Mut se oli aivan järkyttävää. Sillon oli tosiaan sunnuntai-ilta ja olin juonut sekä pe että la, joten saattoi hiukan vaikuttaa asiaan..
      Mut toinen hirvee oli uutena vuotena, ei ollut kauheen voimakas mutta kesti melkein tunnin. Loppujen lopuks makasin koko uuden vuoden vanhempien luona ja tärisin peiton alla :/

    • 13+7

      Vh:lle :
      - itselläni ollut kolmesti elämässäni just vastaava kohtaus, kestäny 2 tuntia, yks
      Tais olla yli 4 tuntia... pahinta oli, kun en aikanaan tiennyt, mistä on kysymys, ja just
      Se pelko, että tämä ei lopu koskaan...Eipä ole mikään elämäni fyysinen kipu yltänyt
      Samaan hirvittävyysluokkaan...

      • Superpaniikki

        Mulla tuli töissä ollessa kerran ihan karsee paniikkikohtaus. Se ei kestäny "ku" puol tuntia mutta hyperventiloinnin takia meinasin menettää tajuni monta kertaa. Ambulanssin tuloon kesti se 45min ku se ei tullu kiireellisenä. Se oli elämäni ensimmäinen paniikkikohtaus ja en tiennyt että mitä tämä on. Jää iäksi mieleen. Sain siinä viikko sitä eteenpäin useita paniikkikohtauksia töissä ja hengittelin useesti pussiin. Sitten paniikkikohtaukset katos vähäks aikaa mutta ne tuli takaisin n. kuukauden päästä, eri muodossa vaan. Aloin saada selittämättömiä huimauskohtauksia ja mua viskottiin paikasta toiseen terveyskeskuksessa pari kuukautta somaattisella puolella. Sit lopuks nenin psykiatrin pakeille ja se sano että nää mun oireet on pitkäkestosia paniikkukohtauksia. Olin silloin erittäin väsynyt, ahistunut ja masentunut, eli mulla oli menossa paha burnout. Sillä tiellä ollaan edelleen, sairauslomilla viidettä vuotta.


    • samassaveneessä

      Heippa, täällä kanssakärsijä.

      Ens kerralla kun iskee keskellä yötä tai iltaa kova kohtaus, suosittelen soittamaan kriisipuhelimeen:
      http://www.mielenterveysseura.fi/sos-kriisikeskus/valtakunnallinen_kriisipuhelin

      Parempi vaihtoehto kun ambulanssin tilaaminen, koska linjan toisessa päässä koulutettu ihminen näihin tilanteisiin. Itsellä kun tuli tän viikon alussa elämäni pahin kohtaus keskiyöllä, soitin tuonne ja puhuin tunnin. Itkin ja tärisin, mut puhelun aikana kaikki oireet lieveni ja rauhoituin huomattavasti, puhelun jälkeen olin niin raukea ja väsynyt, että nukahdin melkein heti. Mitään lääkettää ei tarvinut ottaa. Näissä kohtauksissa kun on parasta aina saada se kamala kierre pysähtymään, se noidankehä missä pelot ruokkii fyysisiä oireita ja päin vastoin ja sitten ollaanki jo kuolemaisillaan.

      Kannattaa ainaki tallentaa tuo numero kännykkään niin tietää, et apu on lähellä ja sekin jo rauhottaa kummasti! Tsemiä kaikille vertaisille. Itse olen tältä palstalta saanut aivan suunnattomasti apua ja uskoa tulevaan.

    • Kevättä rinnassa

      Olen kärsinyt paniikkihäiriöstä yli 20 vuotta. Aluksi kiersin lääkäriltä toiselle ja eivät löytäneet mitään vikaa. Sairaalaan menin kolme kertaa keskellä yötä kun vapina ja panikointi oli pahimmillaan. Kunnes aivan tavallinen venäläinen terveyskeskuslääkäri tunnisti oireeni ja määräsi cipramilia otettavaksi. Siitä alkoi
      pikkuhiljaa elämäni muuttua paremmaksi. Olin itsestäni ylpeä kun uskalsin matkustaa yksin pohjoiseen. Näinhän en ollut aiemmin edes voinut kuvitella tekeväni. Autoa ajoin vain peiniä matkoja kaupungissa. Ilman kaveria en pystynyt lähtemään oikeastaan mihinkään. Siksi kehottaisinkin että ne joilla samansuuntaisia oireita on lähtevät pikimmiten lääkäriin saamaan apua. Minulta meni parhaat vuodet kamppaillessa tautini kanssa. Tosin työssä pystyin käymään, metrolla en pystynyt liikkumaan. Mutta uskokaa, oikean lääkityksen myötä elämä muuttuu siedettäväksi ja huomaa aivan uusia asioita
      ympärillään. Hyvää kevättä!

    • Ei lääkkeitä!

      älkää niitä lääkkeitä käyttäkö pahentaa vaan oloa loppujenlopuks....vituttaa ku porukka neuvoo et jos on yks kohtaus tullu että mene psykiatrille se antaa sulle lääkkeet niin VARMASTI paranee olo...paskat! ehkä se voi helpottaa mut ei se lääkkeillä pois mene! itelle tuli ensimmäisen kerran kohtaus 15 vuotiaana ja se oli todella paha,tuntu että henki lähtee ja sekoaa pää mut sitten lääkäri totesi paniikkihäiriön koska mitään tautia ei löytynyt...määräsi lääkkeitä mut kova jäbä ku olin en syönyt niitä :) vaan aloin juttelemaan ihmisille ja kavereille että mulla on tämmönen oire enkä sitä häpeä...en jäänyt neljän seinän sisälle miettimään koska olo vain pahentui! jos kohtaus oli tulossa otin puhelimen käteen soitin kavereille, tiskasin astiat, rapsutin koiraa,lähin ulos ihan mitä vaan että sain mielestä pois tämän ahdistuksen...sitten ne loppuivat moneksi vuodeksi...pääsin koulusta työelämään,sieltä armeijaan,armeijasta kersanttina takasin työelämään...urheilin paljon ja sitten 25 vuotiaana se iski uudestaan kun läheinen ystävä kuoli ja tyttöystävän kanssa meni välit! jäin neljän seinän sisälle ja olut maistui kunnolla, ajattelin että kun kaveri lähti noin nuorena niin miks en sit minäki vois kuolla ihan yllättäen...pahensi oloa kun urheilin paljon ja lääkäri totesi että minulla on luultavasti sydänlihastulehdus! sitten tehtiin testejä ja totesivat ettei missään löytynyt mitään...silloin oli samantyyppisiä oireita että illalla tuli ja saatto kestää tunteja se rintakipu.hengenahdistus,voimaton olo,pyörtymisen tunne, puutuneet raajat,kuumeilu,epätodellinen olo, kuolemisen pelko! Mutta tiesin että se oli taas paniikkihäriö joka yritti tulla pilaamaan mun elämää! ja kestin ne kohtaukset,tiesin että tähän ei kuole ja vaikka kuinka pahalta tuntui en luovuttanu vaan otin taas sen puhelimen käteen ja soitin kavereille,rapsutin koiraa tein jotain muuta kuin ajattelin tautia! sosiaalista elämää tarvitsee paljon ne ihmiset joilla on tämä oireilu! jotain muuta mikä saa mielen pois siitä! Nyt on puoli vuotta menny ilman kohtauksia ja olo on mahtava! älkää heti alkako lääkkeitä käyttään on muitakin ratkaisuja ja varsinkaan vielä nuoressa iässä ei tarvi heti niihin koskea se luultavasti lähtee ajallaan pois! Elämässä tulee alamäkiä ja myös ylämäkiä ja ihminen on sitä varten täällä että tulee kestämään kaikki vaikeudet...hyvät ja huonot! tarkoitus ei ollut haukkua ketään ja toivottavasti kaikki jolla tämä sairaus on pääsevät siitä eroon...Hyvää kesää kaikille

    • helvetillistä11

      Mulla on näitä koko ajan,tulee liukuhihnalla ,armoa antamatta. On lääkkeitä,ei juuri apua.

    • N80n

      Minulla on paha kohtauskierre menossa. Rivatrilista vieroitusprosessi on pahentanut tilannetta. Nyt kohtauksia on tullut muutaman päivän välein. Minulla on ollut kohtauksia jo vuosia. Äsken tuli kohtaus ja tulin nettiin etsimään apua kohtauksen sietämiseen, lievityskeinoja (siinä vaiheessa kun kohtaus alkoi vähän rauhoittua). Pahimmillaan kohtaukseni ovat kestäneet 6 tuntia. Tänään oli taas muutaman tunnin kohtaus. En ole ihan varma onko kohtaus jo täysin ohi mutta nyt kirjoittaminen auttaa. Kun oireet on pahimmillaan niin ei voi kuin yrittää kestää. Jostain luin joskus mitä oireita paniikkikohtauksissa voi olla ja minulla on ollut varmaan ne kaikki , tosin kuoleman pelkoa minulla ei yleensä ole vaan enemmänkin toivon että kuolisin siihen kun se on niin raskasta. Kuukauden päästä on psykiatriaika ja mietitään taas lääkitystä. Harkitsen myös että kysyisin voinko päästä ilmaiseen nettiterapiaan joka on paniikkihäiriötä varten. Minulla ei ole varaa psykoterapiaan eikä kela osallistu siihen kun olen lopullisella eläkkeellä. Toivon että lääkemuutokset toisivat apua.

      • Jeps1005

        Tuo rauhottavasta vieroittaminen on kyllä rankkaa. Ite piti olla viikko kokonaan ilman ja sit alotettiin taas mut pienempänä. Mut jatkuva ahistus oli vierotuksessa. Nykyään pärjää vähemmällä ku ennen vieroitusta.


    • N80n

      Sanon vielä että vaikka kaipaankin kuolemaa niin en ole itselleni mitään tekemässä, en usko että se ratkaisisi mitään. Aion hakea apua niin kauan kuin on tarve. Hakekaa apua lääkäristä niin kauan että sitä saatte. Menen päivä kerrallaan, tarvittaessa hetki kerrallaan. Tsemppiä kaikille paniikkikohtausten kanssa painiville! Emme ole yksin!

      • Vieras

        Olis ihanaa puhuu jollekki, jolla on myös ollut paniikkikohtaus.


      • jtkt

    • Vieras

      Moikka! Mulla ollut myös paniikkikohtaus 2-3vuotta sitten, jolloin tärisin ja tuli pakokauhu. Koska olin tällön 10-11v. Ei kestänyt kuin 15 min, ja lähti pois. Tottakai pelästyin, mutta nyt osaan hallita jo tätä, ja paniikki kohtaukset ovat vähentyneet. 2kk oli niin, että paniikkikohtauksia oli 2 kertaa tai enemmän viikossa, mutta nyt 3kk-4kk kerran tai vähemmän kuussa.
      Kauppoihin pystyn menemään, ja koulussa käymään. Se on vapauttavaa! Tästä oon kärsinyt vaan 5kk, mutta ylijännityksestä kärsinyt 11 vuotta, joka tekee paniikista pahemman, nyt olen onneksi kertonut itselleni, että paniikki ei tapa, ja vaikka paniikki tulee, niin rentoudun, mietin jotain muuta. Kun liimaan itseni vaikka sänkyyn paniikki kohtauksen ajaksi, tai menen katsomaan perheen kanssa telkkaria jne jne jne. niin näin vältän, etten lähde juosten paniikissa (pakokauhunvallassa) juoksentelemaan ympäri taloa. 🙂

    • Voimii..12

      No aattelin vertaislukemista juuri löytää täältä... itsellänikin ollut aivan liian rankkaa monesti paniikin & muiden mielenterveys ongelmien takia. Nyt vasta vuosien jälkeen sitten multa kysytty että josko ongelmieni syy/ alkulähde olisikin neuroperäinen.... Anyway tosi rankkaa on tämä ja teille vaan voimia kans... Itselläni just menossa jo pari päivää kestänyt paniikkikohtaus jahka olen kai niin väsynyt.

    • Ykspanikoija

      Mulle tulee paniikkikohtauksia muutamia kertoja vuodessa. Parina ensimmäisenä kertana marssin päivystykseen kun oli aivan varma olen kuolemassa. No, en kuollut kummallakaan kerralla. ;) Yleensä pystyn aika hyvin torppaamaan, ettei kovin pahaa kohtausta pääse syntymään, mutta joskus pääsee pahasti jylläämään eikä meinaa järjen toimia ollenkaan. Toissa viikolla sain ehkä pahimman kohtauksen ikinä ja kestikin toista tuntia. Kurkkua kuristi ja rintaa painoi eikä happi kulkenut. Makasin sohvalla sormi puhelimen 112 sovelluksen lähellä. Ihan pahin kesti 10-15 min mutta tosiaan jatkui toista tuntia kaiken kaikkiaan. Aika uuvuttavaa...

    • hälyjärjestelmä

      täällä alkoi paniikkikohtaukset homekämpässä ja ne jäi sinne

      siitä lähtien aina kun kohtaus edes yrittää tulla päälle - katson ensin ympärille mikä siinä on niin vikana, että elimistö ilmoittaa vaarasta. Viimeisin kohtaus tuli kun hengitin reilu 6h sellaista mikä vahingoitti keuhkoja....

      homeesta ja kemikaalimyrkytyksistä jää elimistölle reaktio päälle tai muistiin
      Homealtistus on myös myrkytys

    • Elikkäs

      Elikkäs

    • Apualöytyy

      Homeopaatilla asia hoitui muutamassa viikossa, tosin oli hiukan lievempi.

    • Mulla kestää poikkeuksetta kohtaus 1-2 tuntii. Vhän on pitkät tunnit pelätä joko se viikatemies vie

    • anonyymi_p0T

      morjes, kyllä täällä on muitakin jolla pahat kohtaukset kestäneet tunnista kahteen tuntiin. Lohdutukseks et ole ainut... kohtauksia ei ole hetkeen ollut muutakun jotain lieviä ihan satunnaisesti. kiitos lääkityksen ja terapian jotka jo loppuneet. tosin epätodellinen olo ja ns jonkinlainen aivosumu vielä, silmät utuiset ja sumeat ja omituinen väsynyt ja mielenkiinnoton olo muutenkin, lääkäriaikaa odotellaan josko olon vielä joskus sais normaaliksi ja elämään pääsisi kunnolla kiinni. Voimia kaikkille jotka kärsivät paniikista!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7909
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4502
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      27
      2198
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2099
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1775
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1679
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe