Työnantaja painostaa pitämään lomarahat vapaana?

Haalarit naulaan??

Teknologia teollisuuden TES, työntekijöitä n. 150 ja liikevaihto
25milj.€.

Luottamusmiehet ja johto paikallisesti sopinut että lomarahoista osa täytyy vaihtaa vapaaksi. Vedotaan huonoon rahatilanteeseen.
Jokainen joutui allekirjoittamaan paperin että sitoutuu pitämään tietyn määrän päiviä vapaana joka maksetaan lomarahoista. Minimi vapaanpito on 5 päivää. Koen että työntekijöitä painostettiin laittamaan nimi paperiin, ketään ei pakotettu, mutta tuotiin moneen kertaan esille että jos yksikään ei laita nimeään, niin kukaan ei saa vapaita ja paperissa myös luki että toteutus edellyttää kaikkien suostumusta (lisäksi sanottiin että "muut vaihtoehdot" on huonoja, tarkoitettiin YT:tä, joita ei voi aloittaa koska vuokramiehiä, yms.). Eli painostettiin ns. "ryhmäkurilla", suljettu äänestys olisi tuonut ihan toisen tuloksen ja jälkeen päin juteltuna vain pieni osa olisi halunnut vaihtaa rahan vapaaksi.
Kukaan ei saanut paperista kopiota, ei ollut mitään tiedotusta asiasta, vaan piti samantien laittaa nimi. Myöskään jälkeen päin ei ole tullut mitään virallista tietoa asiasta (4 päivää menny, joten voi olla että lähipäivinä tulee).

Menikö tämä nyt ihan lain puitteissa? Kyllä, tiedän että työntekijä voi sopia lomarahojen vaihdon vapaaksi niin halutessaan ja edellyttää molempien osapuolien hyväksynnän. Varmaan, sopimus on sitova, koska nimi alla, mutta onko mitään syytä vedota että on menetelty väärin ja kumota "päätös"?

Yrityksen nimeä en halua sanoa, koska en tiedä saanko näin tehdä.

7

551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rahat vapaana

      Kuntasektorilla tämä on ollut yleinen käytäntö jo vuosia. Muistan eräässäkin paikassa olleeni määräaikaisen pestin loppupuoliskolla kesälomalla 1-2pv/viikko, koska kaikki kertyneet lomapäivät piti pitää pois ennen työsuhteen päättymistä ja toimipistettäni ei kuitenkaan voinut sulkea kokonaan pariksi viikoksi...

      Olishan tuo kelvannut mulle toki rahanakin, 1-2pv/vk ei pahemmin lomalta tuntunut.

    • kloppu

      Tessi ei edes tunne lomarahan vaihtamista vapaaksi. Lue tuosta http://www.metalliliitto.fi/web/10137/231

      Eikö teillä ole pääluottamusmiestä vai ettekö te kuulu liittoon?

      Kunnissa lomarahan vaihto sujuu näin:

      Kunta-alan sopimusten lomarahaa koskevat määräykset sitovat kuntia samalla tavoin kuin muutkin sopimusmääräykset.

      Mikäli lomarahaa koskevista määräyksistä halutaan paikallisesti poiketa esim. tarjoamalla henkilöstölle mahdollisuus vaihtaa lomarahaa vapaaksi, järjestely edellyttää aina paikallisen virka ja työehtosopimuksen tekemistä. Paikallisen sopimuksen tekemisestä on määräykset kunnallisessa pääsopimuksessa. Ainoa poikkeus sopimusedellytyksestä on lääkärien virkaehtosopimus, jonka 22 §:n mukaan vapaaksi vaihtaminen edellyttää vain viranhaltijan suostumusta.

      Mikäli vapaaksi antamisesta sovitaan, tulee sopimuksessa sopia myös mm. vaihtosuhteesta, vapaiden pitämisestä (ajankohta, kuka määrää pitämisen ajankohdan, mahdollinen siirtäminen sairaustapauksissa) ja korvaamisesta palvelussuhteen päättyessä.
      http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/sopimukset/kvtes/vuosiloma-ja-vapaat/Sivut/usein-kysyttya-vuosilomista.aspx

      • Haalarit naulaan??

        Pääluotamusmies kierti lappujen kanssa johon jokainen joutu laittaman nimen. Ryhmäkurin pelon aihettaman paineen alla. Toimihenkilöillä sama homma, tosin en tiedä miten siellä asia hoidettiin, mutta sama paperi kuulemma.

        Miksi minun pitää maksaa liittoon jäsenmaksuja jos asiat hoituu näin ja palkkaa sekä työehtoja heikennetään??


      • juurikki
        Haalarit naulaan?? kirjoitti:

        Pääluotamusmies kierti lappujen kanssa johon jokainen joutu laittaman nimen. Ryhmäkurin pelon aihettaman paineen alla. Toimihenkilöillä sama homma, tosin en tiedä miten siellä asia hoidettiin, mutta sama paperi kuulemma.

        Miksi minun pitää maksaa liittoon jäsenmaksuja jos asiat hoituu näin ja palkkaa sekä työehtoja heikennetään??

        Liitosta eroaminen ei taida tässä tapauksessa enää auttaa. Enemmän auttaa se, että pitää päänsä ja lomarahansa. Jos haluaa ylimääräistä vapaata, niin voi sopia lomarahan vaihtamisesta, kun ensin laskee, että se ei ole huonompi vaihtoehto kuin oman loman pitäminen ja varmistaa, että vapaan saa pitää, silloin kun haluaa ja sairauden sattuessa vapaan ajalle, vapaa siirtyy. Jos kerran kuulut liittoon soittele sinne edunvalvontaan ja kysele liiton kantaa asiaan ja arviota siitä, onko vaihtamissopimus hyvä vai huono.


      • Rahat vapaana

        Näinpä tuo menee hienosti paperilla, mutta elävässä elämässä homma menee kuntasektorilla näin:

        Määräaikainen työsuhde, joka päättyy toukokuun lopussa = kertyneet lomapäivät tulee pitää pois ennen työsuhteen päättymistä. Jos lomapäiviä on vaikkapa 14, ne voi toimenkuvasta riippuen pitää toukokuussa 2x 1 viikon pätkissä, tai vaihtoehtoisesti vaikka muutaman päivän viikossa, kuten omalla kohdalla on ollut.

        Tuo asia on päätetty jossain kunnan ylemmissä instansseissa, eli tarkottanee "paikallista sopimista", johon automaattisesti sitoutuu jokainen kunnassa pätkätyöskentelevä henkilö.

        Toisaalta pätkätöissä tämä on hyvä näin, koska työsuhteen päättyessä mahdolliset lomarahat tulkitaan lomaksi, jolta ajalta siis ei tietenkään saa työttömyysturvaa. 2 viikkoa "lomalla" 1 viikko omavastuuta 1 viikko työtöntyötönlapun täyttöä 1-2kk työttömyysturvan käsittelyä = nollatulot koko kesäksi...

        Tervetuloa todellisuuteen!


    • satuinmuistamaan

      Lomarahan vaihto on työntekijälle huonimpi vaihtoehto kuin se, että lomautetaan vastaavaksi ajaksi. Tosin kaikki eivät ole tästä samaa mieltä, koska he arvostavat enemmän vapaa-aikaa kuin palkkaa.

      Muistin vanhan keskustelun aiheesta ja jopa löysin sen http://keskustelu.suomi24.fi/node/6826390#comment-43873617

    • ................

      Mun käsittääkseni sillä paperilla saa pyyhkiä p...että, kun metallin tessin mukaan tuo ei ole mahdollista. sitovaksikaan en sitä oikein usko, kysyt liitosta ohi luottamusmiehen, niin ei tartte pitää jos ei itte taho. Tosin työpaikka voi olla vaarassa muuten.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1345
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1086
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      76
      888
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      807
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      65
      737
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      716
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      708
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      691
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      688
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      43
      665
    Aihe