Nuoret työntekijät ytssä

Ahdistaa...

Työpaikallani alkaa yt-neuvottelut kesällä.
Epäilen kovasti, että saan lämpimän hyvästin.
Olen ollut firmassa vuoden ja pari kk. Ikää 23 eikä tutkintoa. Olen työporukan toiseksi nuorin. Nuorimmalla on alan tutkinto. Muu porukka on keski-ikäistä(30-50) 15-5v talossa olleita. Yksi ollut, jopa 20v. Aloitetaanko potkiminen vanhoista vai nuorista.

Mitä minun pitäisi olla valmis sanomaan itsepuolustuksekseni, kun oma vuoroni tulee pomojen kanssa keskustelemaan?

13

696

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • murmelikilleri

   Aika selvää pässinlihaa, joudut ulos 95% varmuudella, ihan hatusta tämäkin positiivinen luku.

   Okei, jos olet tosi ahkera, ulospäin suuntautunut, jokaisen kaveri ja vielä enemmän pomon, niin pieni sänssi on. Ja voihan olla että joku näistä keski-ikäisistä on tehnyt huonoa työtä ja joutuu pois. Heillähän on muutenkin paremmat palkat joita ovat vuosia nostattaneet - oten firma säästää jos heittää sieltä päästä jonkun pois.

   Se alkaako potkut kummasta päästä, on ihan kiinni minkä ikäistä porukkaa esimiestaso on. Jos samaa ikäluokkaa kuin firman vanhin väki, heillä solidaarisuutta ja nuoremmasta päästä ulos. Jos taasen nuorta ja innokasta - voi olla että papat ja mummot saa kenkää.

   Tai sitten sekä-että. Ensin tietenkin aloitetaan määrä-aikaisista, osa-aikaisista ja eläkkeelle siirtyvistä. Sitten tulee "ongelmaiset", eli kenellä ongelmia sairaspoissaolojen kanssa, viinan tai tiimispiritin kanssa. Myös avainhenkilöt saa pitää paikkansa, he jotka tekevät rahaa ja joilla on suhteita. Suorittavalta tasolta on helpoin heittää ulos koska koulutus on vähemmän resursseja syövää, kun ajat paranee(jos paranee), sinne saa uuden henkilön pienemmällä vaivalla kuin sen 50v gonan joka tiesi kaikesta kaiken.

   • etyurtiutyiu

    Ensin lähtee sairastelijat, änkyräkommunistit ja alkoholistit. Eläkkeellekin mielellään ohjataan ihmisiä. Koulutuksen puute voi olla negatiivinen juttu, kun on ollut vähän aikaa. Ehkä kannattaa aloittaa uuden työn etsiminen varmuuden vuoksi.


   • Näitä on nähty...
    etyurtiutyiu kirjoitti:

    Ensin lähtee sairastelijat, änkyräkommunistit ja alkoholistit. Eläkkeellekin mielellään ohjataan ihmisiä. Koulutuksen puute voi olla negatiivinen juttu, kun on ollut vähän aikaa. Ehkä kannattaa aloittaa uuden työn etsiminen varmuuden vuoksi.

    Suhteellista...

    Taidat itse olla rahan ja pörssisijoituksien perässä kärkkyvä nousukas, jolla unohtuu muutama perustavaa laatua oleva pointti tässä rahanansaintakiimassa.

    Ensinnäkin, työntekijällä on lakisääteinen oikeus sairastaa silloin, kun lääkäri on tehnyt diagnoosin ja määrännyt sairaslomaa. Toiseksi, minulla ainakin jo pienenä opetettiin, että koulossa, töissä tai kaupungilla ei hortoilla sairaana, vaan silloin pysytään kotona eikä tartuteta tauteja muihin ihmisiin. Töihin mennään aikaisintaan yhden kuumeettoman päivän jälkeen jos muu olotila sen sallii.

    Toiseksi, kovin monelta työpaikalta et löydä kuin korkeintaan piilokommunisteja ja -demareita, jotka kuitenkin juoksevat rahan perässä siinä missä muutkin. Muuten, edellä mainitun aatesuunnan ihmiset tuntuvat olevan pahimpia pyrkyreitä työelämässä. Pelataan ikäänkuin kaksilla kasvoilla.

    Kolmanneksi koulutuksen puuttuminen tai vaihtoehtoisesti koulutus ja vuosien työkokemus eivät välttämättä korreloi millään lailla. Tiedän lukuisia työpaikkoja, joissa YT-neuvottelut kohdistuvat yleensä järjestäen ja aina suorittavaan portaaseen. Usein muutenkin jo täysin alimitoitettu työntekijäporras tekee töitä äärirajoilla. Nykyisin sen paremmin teknologiayrityksissä kuin muissakaan yrityksissä ei arvosteta työkokemusta, osaamista ja työn laatua muualla kuin firman juhlapuheissa. YT-neuvottelut kohdistuvat usein päteviin osaajiin, joista osa ymmärtää nostaa kytkintä ja lähteä vapaaehtoisesti. Jäljelle jää usein toinen toistaan nuoleva manageriporras, joka todistelee itselleen "vankkaa exel-osaamista".

    Sinänsä yritysten on turha itkeä osaavien ja sitoutuneiden työntekijöiden perään, kun firmat samaan aikaan kohtelevat työntekijää kuin rukkasta.


  • yt-mies

   Meillä noita yt-neuvotteluja on käyty useita viime vuosina. Melkein kaikki irtoisanotuista on ollut yli 45 vuotiaita ja heistäkin valtaosa yli 50 vuotiaita. Henkilöstön keski-ikä on vähän yli 30 vuotta.

  • wrteyrtu

   Jos on tasavertainen tilanne, niin ehkä lyhyemmällä irtisanomisajalla oleva henkilö on heikommalla.

  • 11111111111111111222

   Ei sillä iällä loppupeleissä ole hirveästi merkitystä. Kyllä ne jotka potkut saa ovat niitä huonoimpia työntekijöitä aina.

  • jonoon vaan

   niin se on ollut ja tulee olemaan.heikoin aines lähtee ensin, jollei putkeen vapaaehtoisesti lähtijöitä ole tarpeeksi, ja silloinkin se heikoin aines on etusijalla lähtöjärjestyksessä, senhän määrää työnantaja.

   • fffffhhhh

    Työnantaja tosiaan määrää lähtijät. Se vaan, että kun yt-kierroksia on käyty useita, niin alkaa se heikompi aines olla vähissä..Kyllä palkkarakennekin vaikuttaa.

    Monialaisessa firmassa kaikilla osa-alueilla ei mene yhtä aikaa hyvin, joten niillä "hyvin menevillä" toimialoilla voi yt-menettelyissä säästyä heikommin tuottavakin aines potkuilta.


  • Baskeriville

   Ns. "virkaikä" ratkaisee silloin kun sillä voidaan nähdä olevan todellista merkitystä ammattitaidon kannalta. Jos toinen on ollut töissä 25 v ja toinen 30 v, niin silloin työsuhteen pituudella ei voida ajatella olevan merkitystä ammattitaidon kannalta. Sensijaan, 2 vuotta ja 20 vuotta, niin johan sen jokaisen järkikin sanoo. Lyhyemmän aikaa ollut lähtee kuin kuppa Töölöstä. ELLEI sitten ole jotain muita asiallisia perusteluita, joilla nuorempaa voidaan perustella paremmin tehtäviin. Esim. moniosaamista, jolla on tehtävien hoitamisen kannalta oikeasti merkitystä. Aika monesti nämä ovatkin vanhempien työntekijöiden heikkoja kohtia, eteenkin silloin jos YT:n taustalla muljautetaan organisaatiota uuteen asentoon. Tosin, itse olen ollut luottiksena sellaisissakin YT-neuvotteluissa, jossa YT:n kohteena olleista ihmisistä se vanhin 60v mummeli, joka itsekin olisi halunnut lähteä "eläkeputkeen", jäi taloon ja 30 porukkaa lähti pihalle. Tämä mummeli oli kouluttautunut omaehtoisesti ja oli ihan suvereeni koko osaston hommissa. Työnantaja totesi vain, että ei me tätä päästetä tästä firmasta vielä mihinkään.

   Riippuu myös aika paljon luottamusmiehestä, miten puolueellinen ja asiansa osaava henkilö tämä on. Itse ainakin ampuisin luottamusmiehenä epäasialliset perustelut alas YT-pöydässä. Jos ei aiemmin ole tullut jollekin vanhemmalle työntekijälle moitteita työtehosta tai muista työhön liittyvistä asioista, niin pistäisin kyllä täyden rähinän jos niitä ilmestyisi sitten yht'äkkiä kun ollaan YT-neuvottelupöydässä.

  • vanhat jää

   useimmiten työnantaja kyllä haluaa pitää ne vanhemmat tekijät, koska he tuntevat kaikki työt mitä paikassa olla voi, koska ovat yleensä niitä kaikkia tehneet ja näin ovat oikeita moniosaajia verrattuna nuorempaan , joltakin sektorilta kaiken tietävään, mutta kaikesta muusta täysin ulalla olevaan.Myöskin se vanhemman työntekijän oman työnsä organisointi on toista luokkaa kuin nuoremman.Ja vastuunotto myös.

   • 4+10

    höpöhöpö...

    Työpaikallamme juuri nämä vanhemmat "kaikenosaajat" ovat kehityksen jarruna, ja jos väkeä jouduttaisiin vähentämään, olisi osa heistä ihan takuuvarmasti listalla. Heidän ongelmansa on se, että omista tehtävistä ollaan niin mustasukkaisia, että koetetaan kaikin tavoin jarruttaa nuorempien perehdyttämistä niihin, ja samalla ollaan jumituttu tekemään vain sitä oman karsinan työtä.

    Onneksi esimiehemme on tehtäviensä tasalla, ja kaikesta vanhemman väen vastustuksesta ja kiukuttelusta huolimatta on antanut meidän nuorempien liikkua yrityksemme koko tehtäväkentässä.

    Virkaikä ei ratkaise sitä, kuka jää ja kuka lähtee, vaan se on yksinomaan työnantajan päätettävissä, kuten olla kuuluukin! Katsopa vaikka TESsin lauseke irtisanomisjärjestyksestä, joka vapaasti siteeraten kuuluu jotenkin näin: " irtisanottaessa väkeä tuotannollisista/taloudellisista syistä, pyritään pitämään ne henkilöt, jotka ovat yrityksen toiminnan kannalta välttämättömät..."
    Ja kukas sen päättää, kenen työpanos ja osaaminen on yrityksen toiminnan kannalta välttämätöntä? Heittäkääpä villi veikkaus...


   • vanhat jäärät

    Ihan kuin olisin kuullut tämän joltain hmmm. vanhemmalta työkaverilta. Kyllä nuoremmat työntekijät ovat helpommin liikuteltavissa eri tehtävien välillä ja atk-osaaminen on pääsääntöisesti iiiihan eri luokkaa kuin vanhoilla äijillä.


  • hipheijaa

   sillä ole mitään väliä vaikka kenkää tulisikin, oikein osa toivookin, pääseehän sitten pois työelämästä....putkeen lähden riemusta kiljuen ja jätän koko roskan iloiten.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mietitikö nainen koskaan

   Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
   Ikävä
   132
   2587
  2. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

   Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
   Maailman menoa
   316
   2575
  3. Vernu Vasunta

   On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
   Suomussalmi
   87
   1982
  4. En kelpaa sinulle

   Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
   Ikävä
   120
   1570
  5. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

   Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
   Ikävä
   132
   1426
  6. Olisi hauska tietää

   Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
   Ikävä
   64
   1358
  7. Taidat vanhempi nainen

   Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
   Ikävä
   73
   1114
  8. Minun on vaan päästettävä irti

   Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
   Ikävä
   37
   1090
  9. Kertoisit jo

   Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
   Ikävä
   47
   985
  10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

   Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
   Sinkut
   157
   959
  Aihe