Nuoret työntekijät ytssä

Ahdistaa...

Työpaikallani alkaa yt-neuvottelut kesällä.
Epäilen kovasti, että saan lämpimän hyvästin.
Olen ollut firmassa vuoden ja pari kk. Ikää 23 eikä tutkintoa. Olen työporukan toiseksi nuorin. Nuorimmalla on alan tutkinto. Muu porukka on keski-ikäistä(30-50) 15-5v talossa olleita. Yksi ollut, jopa 20v. Aloitetaanko potkiminen vanhoista vai nuorista.

Mitä minun pitäisi olla valmis sanomaan itsepuolustuksekseni, kun oma vuoroni tulee pomojen kanssa keskustelemaan?

13

691

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • murmelikilleri

      Aika selvää pässinlihaa, joudut ulos 95% varmuudella, ihan hatusta tämäkin positiivinen luku.

      Okei, jos olet tosi ahkera, ulospäin suuntautunut, jokaisen kaveri ja vielä enemmän pomon, niin pieni sänssi on. Ja voihan olla että joku näistä keski-ikäisistä on tehnyt huonoa työtä ja joutuu pois. Heillähän on muutenkin paremmat palkat joita ovat vuosia nostattaneet - oten firma säästää jos heittää sieltä päästä jonkun pois.

      Se alkaako potkut kummasta päästä, on ihan kiinni minkä ikäistä porukkaa esimiestaso on. Jos samaa ikäluokkaa kuin firman vanhin väki, heillä solidaarisuutta ja nuoremmasta päästä ulos. Jos taasen nuorta ja innokasta - voi olla että papat ja mummot saa kenkää.

      Tai sitten sekä-että. Ensin tietenkin aloitetaan määrä-aikaisista, osa-aikaisista ja eläkkeelle siirtyvistä. Sitten tulee "ongelmaiset", eli kenellä ongelmia sairaspoissaolojen kanssa, viinan tai tiimispiritin kanssa. Myös avainhenkilöt saa pitää paikkansa, he jotka tekevät rahaa ja joilla on suhteita. Suorittavalta tasolta on helpoin heittää ulos koska koulutus on vähemmän resursseja syövää, kun ajat paranee(jos paranee), sinne saa uuden henkilön pienemmällä vaivalla kuin sen 50v gonan joka tiesi kaikesta kaiken.

      • etyurtiutyiu

        Ensin lähtee sairastelijat, änkyräkommunistit ja alkoholistit. Eläkkeellekin mielellään ohjataan ihmisiä. Koulutuksen puute voi olla negatiivinen juttu, kun on ollut vähän aikaa. Ehkä kannattaa aloittaa uuden työn etsiminen varmuuden vuoksi.


      • Näitä on nähty...
        etyurtiutyiu kirjoitti:

        Ensin lähtee sairastelijat, änkyräkommunistit ja alkoholistit. Eläkkeellekin mielellään ohjataan ihmisiä. Koulutuksen puute voi olla negatiivinen juttu, kun on ollut vähän aikaa. Ehkä kannattaa aloittaa uuden työn etsiminen varmuuden vuoksi.

        Suhteellista...

        Taidat itse olla rahan ja pörssisijoituksien perässä kärkkyvä nousukas, jolla unohtuu muutama perustavaa laatua oleva pointti tässä rahanansaintakiimassa.

        Ensinnäkin, työntekijällä on lakisääteinen oikeus sairastaa silloin, kun lääkäri on tehnyt diagnoosin ja määrännyt sairaslomaa. Toiseksi, minulla ainakin jo pienenä opetettiin, että koulossa, töissä tai kaupungilla ei hortoilla sairaana, vaan silloin pysytään kotona eikä tartuteta tauteja muihin ihmisiin. Töihin mennään aikaisintaan yhden kuumeettoman päivän jälkeen jos muu olotila sen sallii.

        Toiseksi, kovin monelta työpaikalta et löydä kuin korkeintaan piilokommunisteja ja -demareita, jotka kuitenkin juoksevat rahan perässä siinä missä muutkin. Muuten, edellä mainitun aatesuunnan ihmiset tuntuvat olevan pahimpia pyrkyreitä työelämässä. Pelataan ikäänkuin kaksilla kasvoilla.

        Kolmanneksi koulutuksen puuttuminen tai vaihtoehtoisesti koulutus ja vuosien työkokemus eivät välttämättä korreloi millään lailla. Tiedän lukuisia työpaikkoja, joissa YT-neuvottelut kohdistuvat yleensä järjestäen ja aina suorittavaan portaaseen. Usein muutenkin jo täysin alimitoitettu työntekijäporras tekee töitä äärirajoilla. Nykyisin sen paremmin teknologiayrityksissä kuin muissakaan yrityksissä ei arvosteta työkokemusta, osaamista ja työn laatua muualla kuin firman juhlapuheissa. YT-neuvottelut kohdistuvat usein päteviin osaajiin, joista osa ymmärtää nostaa kytkintä ja lähteä vapaaehtoisesti. Jäljelle jää usein toinen toistaan nuoleva manageriporras, joka todistelee itselleen "vankkaa exel-osaamista".

        Sinänsä yritysten on turha itkeä osaavien ja sitoutuneiden työntekijöiden perään, kun firmat samaan aikaan kohtelevat työntekijää kuin rukkasta.


    • yt-mies

      Meillä noita yt-neuvotteluja on käyty useita viime vuosina. Melkein kaikki irtoisanotuista on ollut yli 45 vuotiaita ja heistäkin valtaosa yli 50 vuotiaita. Henkilöstön keski-ikä on vähän yli 30 vuotta.

    • wrteyrtu

      Jos on tasavertainen tilanne, niin ehkä lyhyemmällä irtisanomisajalla oleva henkilö on heikommalla.

    • 11111111111111111222

      Ei sillä iällä loppupeleissä ole hirveästi merkitystä. Kyllä ne jotka potkut saa ovat niitä huonoimpia työntekijöitä aina.

    • jonoon vaan

      niin se on ollut ja tulee olemaan.heikoin aines lähtee ensin, jollei putkeen vapaaehtoisesti lähtijöitä ole tarpeeksi, ja silloinkin se heikoin aines on etusijalla lähtöjärjestyksessä, senhän määrää työnantaja.

      • fffffhhhh

        Työnantaja tosiaan määrää lähtijät. Se vaan, että kun yt-kierroksia on käyty useita, niin alkaa se heikompi aines olla vähissä..Kyllä palkkarakennekin vaikuttaa.

        Monialaisessa firmassa kaikilla osa-alueilla ei mene yhtä aikaa hyvin, joten niillä "hyvin menevillä" toimialoilla voi yt-menettelyissä säästyä heikommin tuottavakin aines potkuilta.


    • Baskeriville

      Ns. "virkaikä" ratkaisee silloin kun sillä voidaan nähdä olevan todellista merkitystä ammattitaidon kannalta. Jos toinen on ollut töissä 25 v ja toinen 30 v, niin silloin työsuhteen pituudella ei voida ajatella olevan merkitystä ammattitaidon kannalta. Sensijaan, 2 vuotta ja 20 vuotta, niin johan sen jokaisen järkikin sanoo. Lyhyemmän aikaa ollut lähtee kuin kuppa Töölöstä. ELLEI sitten ole jotain muita asiallisia perusteluita, joilla nuorempaa voidaan perustella paremmin tehtäviin. Esim. moniosaamista, jolla on tehtävien hoitamisen kannalta oikeasti merkitystä. Aika monesti nämä ovatkin vanhempien työntekijöiden heikkoja kohtia, eteenkin silloin jos YT:n taustalla muljautetaan organisaatiota uuteen asentoon. Tosin, itse olen ollut luottiksena sellaisissakin YT-neuvotteluissa, jossa YT:n kohteena olleista ihmisistä se vanhin 60v mummeli, joka itsekin olisi halunnut lähteä "eläkeputkeen", jäi taloon ja 30 porukkaa lähti pihalle. Tämä mummeli oli kouluttautunut omaehtoisesti ja oli ihan suvereeni koko osaston hommissa. Työnantaja totesi vain, että ei me tätä päästetä tästä firmasta vielä mihinkään.

      Riippuu myös aika paljon luottamusmiehestä, miten puolueellinen ja asiansa osaava henkilö tämä on. Itse ainakin ampuisin luottamusmiehenä epäasialliset perustelut alas YT-pöydässä. Jos ei aiemmin ole tullut jollekin vanhemmalle työntekijälle moitteita työtehosta tai muista työhön liittyvistä asioista, niin pistäisin kyllä täyden rähinän jos niitä ilmestyisi sitten yht'äkkiä kun ollaan YT-neuvottelupöydässä.

    • vanhat jää

      useimmiten työnantaja kyllä haluaa pitää ne vanhemmat tekijät, koska he tuntevat kaikki työt mitä paikassa olla voi, koska ovat yleensä niitä kaikkia tehneet ja näin ovat oikeita moniosaajia verrattuna nuorempaan , joltakin sektorilta kaiken tietävään, mutta kaikesta muusta täysin ulalla olevaan.Myöskin se vanhemman työntekijän oman työnsä organisointi on toista luokkaa kuin nuoremman.Ja vastuunotto myös.

      • 4+10

        höpöhöpö...

        Työpaikallamme juuri nämä vanhemmat "kaikenosaajat" ovat kehityksen jarruna, ja jos väkeä jouduttaisiin vähentämään, olisi osa heistä ihan takuuvarmasti listalla. Heidän ongelmansa on se, että omista tehtävistä ollaan niin mustasukkaisia, että koetetaan kaikin tavoin jarruttaa nuorempien perehdyttämistä niihin, ja samalla ollaan jumituttu tekemään vain sitä oman karsinan työtä.

        Onneksi esimiehemme on tehtäviensä tasalla, ja kaikesta vanhemman väen vastustuksesta ja kiukuttelusta huolimatta on antanut meidän nuorempien liikkua yrityksemme koko tehtäväkentässä.

        Virkaikä ei ratkaise sitä, kuka jää ja kuka lähtee, vaan se on yksinomaan työnantajan päätettävissä, kuten olla kuuluukin! Katsopa vaikka TESsin lauseke irtisanomisjärjestyksestä, joka vapaasti siteeraten kuuluu jotenkin näin: " irtisanottaessa väkeä tuotannollisista/taloudellisista syistä, pyritään pitämään ne henkilöt, jotka ovat yrityksen toiminnan kannalta välttämättömät..."
        Ja kukas sen päättää, kenen työpanos ja osaaminen on yrityksen toiminnan kannalta välttämätöntä? Heittäkääpä villi veikkaus...


      • vanhat jäärät

        Ihan kuin olisin kuullut tämän joltain hmmm. vanhemmalta työkaverilta. Kyllä nuoremmat työntekijät ovat helpommin liikuteltavissa eri tehtävien välillä ja atk-osaaminen on pääsääntöisesti iiiihan eri luokkaa kuin vanhoilla äijillä.


    • hipheijaa

      sillä ole mitään väliä vaikka kenkää tulisikin, oikein osa toivookin, pääseehän sitten pois työelämästä....putkeen lähden riemusta kiljuen ja jätän koko roskan iloiten.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      149
      6371
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3848
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1985
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1959
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1799
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1646
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1553
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1498
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1478
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe