Mistä rahat tuotiruokaan,

velkaako lisää ?

On esitetty lukuja joiden mukaan totaalinen tuonti maksaisi kuluttajille noin 12 mrd euroa, se on niin valtava luku ettei tältä kansalta löydy valuuttaa tuon suuruisen tuonnin rahoittamiseen.
Käsitykseni mukaan se vastaa koko Suomen metsäteollisuuden viennin arvoa ja käytännössä merkitsee saman suuruisen viennin lisäämistä, että tuontiruoka ylipäätään voitaisiin rahoittaa.

17

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luku 12 mrd € on suuresti liioiteltu,
      voisipa sitä jopa luonnehtia valheelliseksi.
      Mitään perusteitahan sille ei toki edes yritetty
      esittää, ja mahdotontahan se olisikin, koska
      lukuhan on tuulesta temmattu.

      Suomalaisen alkutuotannon arvo suomalaisen
      ruokaan vuosittain vain 1,5 mrd €. Tuon korvaaminen
      tuontiruualla ei todellakaan tulisi maksamaan
      lisää 12 mrd €.

      Kun vertailee tänä päivänä ulkoa tuotujen
      elintarvikkeiden hintaa ruokakaupassa
      kotimaisiin, ne ovat pääsääntöisesti
      hinnaltaan edullisempia, joten voisi
      olla, että tuo 1,5 mrd riitäisi ja
      siitä jäisi ylikin.

      http://www.smts.fi/Elintarvikkeiden hinnanm/Arovuori_Voimasuhteet.pdf

      • Paljonko se

        sitten maksaisi ?, jalostuarvo n 9 miljardia ja appelsiinit ja kahvit päälle 3 miljardia, kyllä 12 miljardia pitää takataskusta löytyä ilman omaa maataloutta..


      • jaa-

        Jos alkutuotanto loppuu, loppuu myös suuri osa elintarviketeollisuutta. Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. Mistä löytyisi näin paljon lisää vientituloja tämän maksamiseen? Niin, ja elintarvikevientikin loppuisi, ja siitä saatavat vientitulot, eli entistä enemmän epäsuhtaan menisi vaihtotase. Elintarvikkeissa liikkuu niin suuret rahat, että kaikki valtiot pitävät kynsin hampain kiinni omasta tuotannostaan.


      • Ei raaka-aineita?
        jaa- kirjoitti:

        Jos alkutuotanto loppuu, loppuu myös suuri osa elintarviketeollisuutta. Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. Mistä löytyisi näin paljon lisää vientituloja tämän maksamiseen? Niin, ja elintarvikevientikin loppuisi, ja siitä saatavat vientitulot, eli entistä enemmän epäsuhtaan menisi vaihtotase. Elintarvikkeissa liikkuu niin suuret rahat, että kaikki valtiot pitävät kynsin hampain kiinni omasta tuotannostaan.

        "Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. "

        Kyllä esimerkiksi leivässä, makaroneissa jne käytettävä vilja tuotaisiin ulkoa. Niinhän tehdään jo nyt, rukiista taitaa olla jo yli puolet tuontitavaraa ja silti leivät leivotaan täällä. Satovuodesta ja vehnän laadusta riippuen niin sitäkin tuodaan kun kotimaasta ei saada tarpeeksi laadukasta joinakin vuosina. Mutta helpompaa ja halvempaa tuoda rahtilaivalla viljaa ja leipoa siitä täällä leipää kuin tuoda rahtilaivalla leipää.

        Juustoistahan on jo nyt 40% tuontitavaraa niin että se ei paljon hetkauttaisi tuoda loputkin juustot. Samoin jogurteista on jo 30% tuontitavaraa.

        Vihannekset ovat erikoisviljelyä yleensä sopimuspohjalta ja kannattavat nyt ja todennäköisesti jatkossakin, samoin peruna ja juurekset niin että niitä saa kotimaisina jatkossakin.

        Liha on se mielenkiintoisin. Siinä saattaa olla että tuotaisiin jatkossa enemmän jalosteita. Todennäköisesti myös ruhoja kuitenkin. Naudanlihan omavaraisuus on noin 60% joten sitä tuodaan koko ajan. Mutta eihän sitä nytkään tuoda valmiina paketteina Etelä-Amerikasta. Ei. Se tuodaan osin ruhoina ja osin lajitelmina ja käsitellään ja pakataan täällä. Jonkun verran muuttuisi mutta ei paljonkaan. Teurastusvaihe jäisi tietysti pois mutta muusta toiminnasta taitaisi iso osa jäädä jäljelle.

        Mutta että ihan turha maalailla mitään hirmu uhkakuvia siitä että paljonko maksaisi tuoda ruoka?


      • Kotimainen,
        Ei raaka-aineita? kirjoitti:

        "Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. "

        Kyllä esimerkiksi leivässä, makaroneissa jne käytettävä vilja tuotaisiin ulkoa. Niinhän tehdään jo nyt, rukiista taitaa olla jo yli puolet tuontitavaraa ja silti leivät leivotaan täällä. Satovuodesta ja vehnän laadusta riippuen niin sitäkin tuodaan kun kotimaasta ei saada tarpeeksi laadukasta joinakin vuosina. Mutta helpompaa ja halvempaa tuoda rahtilaivalla viljaa ja leipoa siitä täällä leipää kuin tuoda rahtilaivalla leipää.

        Juustoistahan on jo nyt 40% tuontitavaraa niin että se ei paljon hetkauttaisi tuoda loputkin juustot. Samoin jogurteista on jo 30% tuontitavaraa.

        Vihannekset ovat erikoisviljelyä yleensä sopimuspohjalta ja kannattavat nyt ja todennäköisesti jatkossakin, samoin peruna ja juurekset niin että niitä saa kotimaisina jatkossakin.

        Liha on se mielenkiintoisin. Siinä saattaa olla että tuotaisiin jatkossa enemmän jalosteita. Todennäköisesti myös ruhoja kuitenkin. Naudanlihan omavaraisuus on noin 60% joten sitä tuodaan koko ajan. Mutta eihän sitä nytkään tuoda valmiina paketteina Etelä-Amerikasta. Ei. Se tuodaan osin ruhoina ja osin lajitelmina ja käsitellään ja pakataan täällä. Jonkun verran muuttuisi mutta ei paljonkaan. Teurastusvaihe jäisi tietysti pois mutta muusta toiminnasta taitaisi iso osa jäädä jäljelle.

        Mutta että ihan turha maalailla mitään hirmu uhkakuvia siitä että paljonko maksaisi tuoda ruoka?

        elintarviketeollisuus loppuu kuin seinään oman maatalouden loppuessa, siitä on turha vääntää mitään spekulaatiota, Esim. Virossa kolme kertaa pienemmät palkat ja elintarviketeollisuus siirtymässä sinne jo täyttä päätä..


      • zf-
        Ei raaka-aineita? kirjoitti:

        "Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. "

        Kyllä esimerkiksi leivässä, makaroneissa jne käytettävä vilja tuotaisiin ulkoa. Niinhän tehdään jo nyt, rukiista taitaa olla jo yli puolet tuontitavaraa ja silti leivät leivotaan täällä. Satovuodesta ja vehnän laadusta riippuen niin sitäkin tuodaan kun kotimaasta ei saada tarpeeksi laadukasta joinakin vuosina. Mutta helpompaa ja halvempaa tuoda rahtilaivalla viljaa ja leipoa siitä täällä leipää kuin tuoda rahtilaivalla leipää.

        Juustoistahan on jo nyt 40% tuontitavaraa niin että se ei paljon hetkauttaisi tuoda loputkin juustot. Samoin jogurteista on jo 30% tuontitavaraa.

        Vihannekset ovat erikoisviljelyä yleensä sopimuspohjalta ja kannattavat nyt ja todennäköisesti jatkossakin, samoin peruna ja juurekset niin että niitä saa kotimaisina jatkossakin.

        Liha on se mielenkiintoisin. Siinä saattaa olla että tuotaisiin jatkossa enemmän jalosteita. Todennäköisesti myös ruhoja kuitenkin. Naudanlihan omavaraisuus on noin 60% joten sitä tuodaan koko ajan. Mutta eihän sitä nytkään tuoda valmiina paketteina Etelä-Amerikasta. Ei. Se tuodaan osin ruhoina ja osin lajitelmina ja käsitellään ja pakataan täällä. Jonkun verran muuttuisi mutta ei paljonkaan. Teurastusvaihe jäisi tietysti pois mutta muusta toiminnasta taitaisi iso osa jäädä jäljelle.

        Mutta että ihan turha maalailla mitään hirmu uhkakuvia siitä että paljonko maksaisi tuoda ruoka?

        Suomalaisilla lihataloilla on tuotantolaitoksia Puolassa ja Baltiassa. Voisi olettaa, että jos kotimainen raaka-aine loppuisi, ne tekisivät tuotteensa näissä ulkomaisissa yksiköissä, kun raaka-aine olisi lähellä ja työvoima halpaa.

        Leipomotuotteita tuodaan jo nyt Eestistä ja muualta Euroopasta.

        Juustoja, rasvoja, jogurtteja, makkaraa, lihatuotteita, kalaa jne tuodaan valmiina kuluttajapakkauksissa.

        Kaikkien tavaroiden tuonti on helppoa. Se mikä on vaikeaa on haalia vientituloja sen tuonnin maksamiseen.


      • -
        Ei raaka-aineita? kirjoitti:

        "Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. "

        Kyllä esimerkiksi leivässä, makaroneissa jne käytettävä vilja tuotaisiin ulkoa. Niinhän tehdään jo nyt, rukiista taitaa olla jo yli puolet tuontitavaraa ja silti leivät leivotaan täällä. Satovuodesta ja vehnän laadusta riippuen niin sitäkin tuodaan kun kotimaasta ei saada tarpeeksi laadukasta joinakin vuosina. Mutta helpompaa ja halvempaa tuoda rahtilaivalla viljaa ja leipoa siitä täällä leipää kuin tuoda rahtilaivalla leipää.

        Juustoistahan on jo nyt 40% tuontitavaraa niin että se ei paljon hetkauttaisi tuoda loputkin juustot. Samoin jogurteista on jo 30% tuontitavaraa.

        Vihannekset ovat erikoisviljelyä yleensä sopimuspohjalta ja kannattavat nyt ja todennäköisesti jatkossakin, samoin peruna ja juurekset niin että niitä saa kotimaisina jatkossakin.

        Liha on se mielenkiintoisin. Siinä saattaa olla että tuotaisiin jatkossa enemmän jalosteita. Todennäköisesti myös ruhoja kuitenkin. Naudanlihan omavaraisuus on noin 60% joten sitä tuodaan koko ajan. Mutta eihän sitä nytkään tuoda valmiina paketteina Etelä-Amerikasta. Ei. Se tuodaan osin ruhoina ja osin lajitelmina ja käsitellään ja pakataan täällä. Jonkun verran muuttuisi mutta ei paljonkaan. Teurastusvaihe jäisi tietysti pois mutta muusta toiminnasta taitaisi iso osa jäädä jäljelle.

        Mutta että ihan turha maalailla mitään hirmu uhkakuvia siitä että paljonko maksaisi tuoda ruoka?

        -


      • -
        jaa- kirjoitti:

        Jos alkutuotanto loppuu, loppuu myös suuri osa elintarviketeollisuutta. Se ei mene niin, että kotimainen alkutuotanto korvattaisiin tuontiraaka-aineilla, vaan silloin luonnollisesti tuotaisiin valmiiksi jalostettuja elintarvikkeita. Jos kaikki elintarvikkeet tuotaisiin ulkoa, silloin laskun summa olisi 12 - 14 miljardia vuodessa. Mistä löytyisi näin paljon lisää vientituloja tämän maksamiseen? Niin, ja elintarvikevientikin loppuisi, ja siitä saatavat vientitulot, eli entistä enemmän epäsuhtaan menisi vaihtotase. Elintarvikkeissa liikkuu niin suuret rahat, että kaikki valtiot pitävät kynsin hampain kiinni omasta tuotannostaan.

        -


    • http://www.smts.fi/Elintarvikkeiden hinnanm/Arovuori_Voimasuhteet.pdf

      Suomen ruokalasku on tuon Arovuoren mukaan 14,4 mrd €, joten
      12 mrd € ei ihan riitäkään. Kun suomalainen maataloustuotanto loppuu
      kertyy säästöä n. 2 mrd € vuodessa. (Kansallinen tuki 1,2 M€,
      maanviljelijäeläkkeet 0,6 M€ lomatuki 0,22 M€).

      Sillä jo kummasti rahoittaa ulkoatuontia. Jääkö jo vähän ylikin.

      • Valehtelet..

        Koko ruokalasku veroneen lähentelee 30 miljardia, josta alkutuotannon osuu 5-6 miljardia, jalostus nostaa sen n 10 miljardiin, jonka kauppa vielä tuplaa ja verot päälle yksin ALVI nostaa ruokalaskua liki 4 miljardilla..

        "Maataloustuki ei rasita veronmaksajaa, maataloustuki on 1.9 miljardia josta EU maksaa karkeasti puolet eli 1 miljardin.. Maataloudenharjoittajat maksavat veroja ja veroluonteisia maksuja 1.5 miljardia. joten plussaa veronmaksajalle 0.5 miljardia on huomattava että maataloustuki alentaa kuluttajan ruokalaskua suoraa tuon 1,9 miljaria ja kun nuo lasketaan yhteen veronmaksaja on plussalla 2.4 miljardia. Viljelijät, hyvä sijoitus kuluttajalle."


    • Säästöä kaikki...

      Kyllä, saamme silti maataloustuet eu: sen 0.8 mirjardia euroa. Myös teurastus. Maidon keräily ja jalostus, kamanmunien keräily ja pakkaus jatkuu aivan normaalisti vaikka ostammekin kaiken ulkoa. Myöskään rehun ja lannoitten vamlstus jatkuu, sekä valtroja ja sampo- puimureita valmistetaan niinkuin ennekin suomen markkinoille sekä muita maataloukalustoa. Maatalousmyymälöitäkään ei yhtään lopeteta. Ostaisimme kaikki ruoan raaka -aineet ulkoa eikä yksikään ulkomaa pyrkisi hyötymään siitä että meillä ei olisi omaa maataloustuotantoa.
      Minkäänlaista vaikutusta ei nykyisen 3 mirjardin euron alijäämäiseen kauppataseen ei vaikuttattaisi vaikka ostaisimme kaiken alkutuotannon ulkoa.
      Jos joku viljelijä ja elintarviketyöläinen, maatalouskonevalmistaja, rehun ja lannoitteenvalmistaja jäisikin työttömäksi se ei lisäisi laikaan valton menoja, helpostihan he töitä saisivat koska meillä ei ole työttömyyttä.

      • Jegyl,

        Miten maatalouden lopettaminen lopettaa viljelijäeläkkeet kovin nopeasti.

        Jos valtio saa eu:lta 0.8 miljardia euroa valtin kassaan ja kansalliset tue on 1,2 miljardia, yksinkertainen laskutoimitus, 1,2 miljardia pois valtion menoista, 0,8 miljardia pois valtion tuloista suomen ulkopuolelta, jää 0,4 miljardia euroa valtion kassaan, korjatkaa jos olen väärässä, pelkkä sanominen että "tämä on talonpojan käsitys asiasta" ei riitä, vaan se pitää osoittaa laskelmilla kuten minä tein.


      • Niin että

        Eipä kiinnosta ostaa ulkomailta tuotuja ruokia kovinkaan paljon. Hedelmistäkin suosimme suomalaisia omenoita, vitamiineja saa suomalaisista marjoista. Metsät ovat pullollaan monenlaisia marjoja.
        Suomessa voitaisiin laskea samanlailla palkkoja kuin Virossa.
        Kuten tiedämme tulottajien alhaiset myyntihinnat kaikkialla maailmassa, niin miten sitten nämä raaka-aineet ja niistä valmistetut tuotteet muuttuvatkin sitten Suomessa kalliimmaksi kuin muualla maailmassa?


      • Tuhoisaa jusseille..
        Niin että kirjoitti:

        Eipä kiinnosta ostaa ulkomailta tuotuja ruokia kovinkaan paljon. Hedelmistäkin suosimme suomalaisia omenoita, vitamiineja saa suomalaisista marjoista. Metsät ovat pullollaan monenlaisia marjoja.
        Suomessa voitaisiin laskea samanlailla palkkoja kuin Virossa.
        Kuten tiedämme tulottajien alhaiset myyntihinnat kaikkialla maailmassa, niin miten sitten nämä raaka-aineet ja niistä valmistetut tuotteet muuttuvatkin sitten Suomessa kalliimmaksi kuin muualla maailmassa?

        "Suomessa voitaisiin laskea samanlailla palkkoja kuin Virossa."

        Tuo olisi jusseille tuhoisaa. Kas kun palkkojen laskeminen tarkoittaisi verotulojen pienenemistä joka vastaavasti tarkoittaisi että valtio ei saisi yhtä paljon tuloja ja valtiolla ei olisi varaa maksaa maataloustukia...


      • Höpö höpö..
        Tuhoisaa jusseille.. kirjoitti:

        "Suomessa voitaisiin laskea samanlailla palkkoja kuin Virossa."

        Tuo olisi jusseille tuhoisaa. Kas kun palkkojen laskeminen tarkoittaisi verotulojen pienenemistä joka vastaavasti tarkoittaisi että valtio ei saisi yhtä paljon tuloja ja valtiolla ei olisi varaa maksaa maataloustukia...

        myös tuotantokustannukset laskee ja muutenkään ruualle löytyy aina maksaja ja syykin on selvä minkä takia..


      • Kyselijä...

        /www.iltasanomat.fi/matkailijan-terveys/
        Miksi turistit sairastuvat ulkomailla?


      • Salmonella..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1694
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1219
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1078
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1015
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      911
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      843
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      804
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      802
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      793
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      793
    Aihe