puhelinmyyjän provikat...

kusetetaankomua?

Eli siis olen eräässä lehtimyyntifirmassa osa-aikatyössä ja muutamia kysymyksiä tässä nyt on matkan varrella tullut.... "Pomolta" en uskalla näistä kysyä, sillä hän kääntää kaiken aina yrityksensä voitoksi, vaikka pyytäisin kylmän rehellistä vastausta.

- Palkka siis tulee 1kk palkkakauden jälkeen. Palkkakausi kuun 1.-30.pv, palkka tulee seuraavan kuun 30pv. Onko näin pitkä aikaväli ns. laillista? Oli meinaan aika tylyä, kun aloitin firmassa 30.3., sain 30€ palkkaa 30.4. ja huhtikuun palkka (eli ensimmäinen kunnon palkka työsuhteen alkamisen jälkeen) tuli 30.5. Eli kaks kuukautta työtä ennen kun varsinaisille liksoille pääsin... Nyt kun joka kuukaus palkka juoksee niin sillä ei sen suurempaa merkitystä ole, mutta tuo alku oli kyllä aika kituuttamista. Onko laillista maksaa noin myöhään?

- Olen siis pääasiassa provisio-palkkainen ja jokaisesta myydystä lehdestä tulee parin kolikon helähdys palkkanauhaan MIKÄLI asiaks ei tilaustaan siis 14vrk:n aikana peru. Tämän saan siis tietää vasta tilinauhasta että kuinka moni sitten loppupeleissä peruutti. Provisiosysteemi on minulle ihan ok, ei sen puoleen. Peruutuksia tapahtuu 1-2/ 10 kauppaa, eli kuussa parisen kymmentä. Mietin vain että onko tämä laillista kuitenkaan?

- Palkkaus: perustuntipalkkani on 6,5€ mutta proviikat mukaanluettuna kuukauden keskituntipalkkani on ollut 10-11€/h. Mikäli syystä tai toisesta en kuitenkaan proviikoilla saisi nostettua tuota palkkaa tuolta reilusta kuudesta eurosta, niin onko työnantajan tässä tapauksessa pakko kuitenkin maksaa joku minimisumma, esim 8,5-10€ (kaupan TES)? Vai tuleeko silloin vain kylmästi se peruspalkka 6,5€/h? Sinänsä en valita tuostakaan, tiedän paikan jossa perustuntiliksa on 4€/h ja siellä on käytännössä mahdoton sitä yli 6€:n nostaa vaikka miten myyntitykki olisikin...

- Myynnin yhteydessä asiakkaalta kysytään syntymäaika vain ja ainoastaan täysi-ikäisyyden varmistamiseksi. Osa asiakkaista suostuu antamaan vain syntymävuotensa (esim -68 tai -77). Ohjeen mukaan ensisijaisesti koko syntymäaika, mutta kauppa ei saa kaatua siihen ettei asiakas suostu kokonaan sitä antamaan, joten poikkeustapauksissa pelkka vuosi riittää. Koska tuo vuosi selkeästi todistaa että henkilö on täysi-ikäinen, kysyin jatkossa ensisijaisesti vain sitä syntymävuotta. Mikäli vuosi oli -94 (tänä vuonna 18 täyttävä henkilö) kysyin myös kuukauden ja päivän siihen päälle. Melkein viikon toimin näin, kunnes esimieheni antoi suullisen varoituksen poistaen kaikki viikon myyntini "virheellisinä", eli lehti lähti kyllä asiakkaalle mutta minä jäin ilman provisioitani. Kysyin perustetta, sillä ohjeen mukaan synt.aika kysytään _VAIN_ täysi-ikäisyyden varmistamiseksi. Jos henkilö on synt-vuotensa perusteella selkeästi täysi-ikäinen, eikö se sitten muka riittäisi? Esimiehen mukaan ei. Nielin katkeruuteni ja jatkossa olen kysynyt ja tentannut viimeiseen asti sitä koko syntymäaikaa, sillä kyllä tuo proviikoiden lähtö tuntuu reilun 100€ kevennyksenä tilipussissa. :/ Opiskelijana se on minulle iso raha. Onko tuo siis lainmukaista tuolla "virheellisen" syntymäajan perusteella perua proviikat, kun kuitenkin syntymävuosi joissain tapauksissa riittää kuitenkin (asiakas ei anna koko synt.aikaansa) ja vuosi kertoo että asiakas on reilusti täysi-ikäinen?

-Työsopparissa työtuntimääräni on 20h/vk. Työvuorotoiveet on esitettävä joka kuun viimeisellä viikolla seuraavalle kuulle (suullinen tieto, ei lue sopparissa). Toivomusten pohjalta siis tehdään uusi työvuorolista. Unohdin ensimmäisen kuukaude lopussa palauttaa toivevuoroni, joten seuraavalle kuulle minulle ei merkitty ainuttakaan työpäivää. :/ Närkästyneenä kyselin syytä pomoltani ja vastaus oli että en ollut palauttant toiveita ajoissa. Onko tuo siis lainvoimaista? Kun sopparissa kuitenki on se 20h/vk niin eikö työnantajan pitäisi sen verran minulle töitä tarjota, olin sitten erikseen niitä pyytänyt tai en. Ko. kuukaus päättyi kuitenkin onnellisesti siinä mielessä että joka aamu soitin töihin ja kysyin saikkupaikkoja joita sitten usein olikin ja sain sitten "sijaiseksi" tulla töihin.

-Onko ns. läsnäoloprosentti laillinen? Eli jos olet varannut 20h/vk työtunteja, mutta esim sairastut ja joudutkin olemaan 10h ajasta pois, proviiomaksetaan läsnäoloprosentin mukaan, eli tässä tapauksessa 50%sti. Läsnäoloprosentti tulee koko kuulta. Eli 20h/vk = 80h/kk. Jos siis olet sairaana kaksi päivää (eli 10h), saat peruspalkan ko. päiviltä saikkutodistusta vastaan, mutta provisio lasketaan silti toteutuneiden työtuntien mukaan.. Laillista?

4

184

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Paikkaa ne

      Nuo pari saikkupäivää on helppo paikata jonain toisena päivänä, kuten lauantaisin. 20h/viikko on 5h/päivä, eli helposti tekee 3h/päivä siihen päälle...

    • ap

      Siis ei mulla ole noita saikkupäiviä onneksi ainakaan vielä, toi oli lähinnä esimerkki. Mutta kysymys olikin että onko laillista vähentää "terveiden" päivien provisiota sen perusteella että on ollut jonain päivänä todistusta vastaan saikulla?

    • onkohan laitonta

      "onko laillista, onko laillista"

      Jos kaikki tuntuu noin laittomalta lienee helpointa vaihtaa firmaa. Olet juuri sellainen ärsyttävä kitisijä keneen törmään usein (teen puhelinmyyntiä) On olemassa firmoja jotka vedättävät palkoissa kunnolla. Tämä sinun "onko laitonta"-lässytys vaikuttaa siltä, että etsit vikoja periaatteen vuoksi.

      Voithan nostaa jutun työnantajaa vastaan, sitten kun menet oikeuteen niin tulosta tämä keskustelu ja sano tuomarille: "Nokun netissä annettiin ohjeita"

      Työnantaja voittaa jutun ja nostaa sinua vastaan liiketoiminnan häiritsemisestä jutun: Nostit aiheetta käräjäsyytteitä. -Joudut maksamaan.

      Et aio niin tehdä? -Miksi sitten kyselet tyhmiä?!?!?!?!?

      • äläpä mollaa

        Vähän pitää aloittajaa puolustaa, sillä itse ainakin työpaikallani tahdon aina tietää missä mennään. Tiedän meilläkin olevan muutamia epäkohtia, mutta minulle riittää, että tiedän, mitkä asiat pitäisi olla paremmin, kunhan ne eivät suoranaisesti huononna työssäoloani. Pahinta on se, jos jostakin kysyttäessä asia kielletään täysin ja käsketään olla ottamatta asiaa esille. Ne, jotka hiljaa kärsivät eivätkä halua edes tietää asioiden oikeaa laitaa......no en ymmärrä sellaista ihmistyyppiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      342
      3514
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      229
      2146
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1692
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1577
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      85
      1414
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      291
      1297
    7. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1131
    8. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      83
      1131
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      86
      1117
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      966
    Aihe