Kittilän lapinpuku

Kysyvä eksynyt

Hei missä se Kittilän lapinpuku luuraa?

36

3482

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • askonly

   Kaipaatko kittilän alueelle omaa suomalaisten kansallispukua? Nykyisethän yltävät korkeintaan peräpohjolan seutuville.

  • tsjoo jo

   Eiku kyllä Kittilän lapinpukua ihan

  • tjoozs

   Eipä taitane niitä pukuja olla tällä seutuvilla

  • kittilänlappalainen

   ainaki oma suku on lähtösin enontekiön puolelta, sieltäpä siis myös lapin puvun malli hyvin pitkälti..

   • duhtavas

    Ei kai sellaista ole?
    Taitaapi olla enontekiön puku jota nyt metsästät?


  • rastiro

   Kittilä on vanhaa lappalaisten asuma-aluetta ja heillä on aikanaan ollut omat pukunsa. Nämä tosin ovat tähän päivään mennessä hävinneet siinä määrin, että saattaa olla hyvin hankala löytää iänvanhaa Kittilänlapin pukua.

   • VasaraSon

    Joo onhan Kittilän asunu ja vaikuttanut sellaisia lapinsukuja niinku Magga ja Vasara.


   • Anonyymi

    Moni puku hävisi sodan aikana kun ihmiset lähti evakkoon ja jos ei ollut ottanut mukaan niin paloivat kun saksalaiset vetäytyivät kohti pohjoista ja polttivat kyliä. Minun isän puku säilyi kun mummo otti mukaan evakkoon Ruotsiin.


  • akseli.erkkila

   Kaverilla oli aikanaan penkkareissa Kittilän puku. Se on yksinkertaisempi, siinä ei kai ole koristeena kuin yksi punainen ja yksi keltainen "nauha" vai miksi niitä sanotaan. Se yleisesti käytetty turistipukuhan on Enontekiön puku.

   • kittilälehäpeäksi

    Joo ne näkkyy eelleenki pitävä sielä lukion penkkareisa lapintakkeja.. Ei sitä vishin ennää mualla näe ko näillä poljillä lukiolaisillajokka kuvittelee sitte siinä olevansa saamelaisia ja riekkuvat siinä hettulan lavalla. Laittasivat päällensä jotaki ittestänsä kertovaa taikka jotaki hauskaa niinkö jo mualla lapisa on. häpiä tuota lukiota


  • -puku-

   http://personal.inet.fi/koti/uusisalmi/lisaa.htm

   Hei,
   Yllä linkki mistä löydät kuvan puvusta mitä Kittilässä on käytetty aikoinaan. Tosin uskon,että myös Enontekiö/Kautokeinon puku on ollut yksinkertaisempi tuohon aikaan...ei ole taiettu vielä sotien jälkhen kauheasti koristenauhoja saaha itävallan suunnalta. Kittilälle on jossaki vaiheessa,myöhemmin, suunniteltu uuempi puku,mutta on tosiaan niin paljon yksinkertaisempi, että täälläkin moni käyttää enontekiö/Kautokeinon pukua. Monella on juuret Enontekiön puolella. Tärkeintä kuitenki lienee,että kantaa pukua arvokkaasti :)

   • Anonyymi

    Kittilässä oli pohjoisin lukio joten kaikki joka tuli lukioon olivat koko pohjoisen suomen lukiolaiset ,Rovaniemellä oli seuraava.


  • Lannanluontipuku

   Voi voi, jos voi jotakin pukua suositella, niin suosittelisin kullekin omaa pukua!

   En oikein käsitä, miten voidaan esittää pidettävän 60-vuotiaan penkkariperinteen mukaisesti Kittilässä yllä ns. lapinpukuperinnettä?? Huomioitavaa on että nykyään penkkaripukuna käytetään Kittilässä saamelaisten Enontekiön mallin puvusta tehtyä kötöstysjäljennöstä. 50- luvulla kuvissa näkyvät puvut ovat omaehtoisesti suunniteltuja, eikä niillä ole yhteyttä todellisesti Lapin pukuihin! Lähinnä aika myötähäpeää herättävä perinne...

   Ainakin tiede tunnistaa vain lapinpukuina erilaisia saamelaisten kansallispukuja. Esim. Enontekiön mallinen puku. Se siis Lapin puvuista, kansallispuvut ovat sitten asia erikseen.

   Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että Kittilässä joskus 1400-luvulla eläneillä metsäsaamelaisilla olisi ollut lapinpukuperinnettä. Ja vaikka olisi, mikä yhteys sillä puvulla olisi nykyajan Kittiläläisiin jotka ovat etelästä tulleita talonpoikien jälkeläisiä?

   • pukuj

    Meillä ainaki on suvussa kulkenu vanhoja juhlapukuja. On niitä käytetty kyllä erotuksissaki joskus. Pohjoisten alueiden ihmisten pukeutuminen on aikaisemmin ollut hyvin vaatimatonta, ja väritöntä. Sillä on luonnollinen selitys, luonnonolot ovat olleet ankarat. Norjasta Kittilän yläperälle tulleet porolappalaiset ovat luonnollisesti rikastuttaneet myös paikallista pukeutumisperinnettä. Tuosta pukeutumisesta ei kannattaisi niin kiihkoilla. Olemme kaikki Afrikasta Siinaille noin 175 000 vuotta sitten tulleiden jälkeläisiä, Ja pitkälti samaa sukua, homo sapiens.


   • Anonyymi

    Ennen käytettiin nahkaisia pukuja kaikkialla Norjan,suomen ja ruotsin alueella. Sarka tuli käyttöön kun saatiin kulkukauppiaiden mukana jotka tulivat markkina paikoille ja kun saatiin myöhemmin velkaa eri väreinä alettiin lisätä kuviota pukuihin sitten kun saatiin sekkiläisiä nauhoja alettiin näitä lisätä pukuihin (Kautokeinon ja Enontekiön puvut) kun katsotaan aikajanaa pukujen kehityksessä niin uusimmat mallit on sekinnauhoille tehty. Enontekiön ja Kautokeinon vanhanmallisia löytyy ilman näitä sekkinauhoja mutta se on perusmallia sarka ja verka koristeluja. Mallit vaihteli alueittain lapinkylien sisällä oli vielä eroa suvuittain joten näki puvusta mistä kylästä ja suvusta puvun pitäjä oli.


  • hyvä puku tämä

   Kyllä minä pidän miehille aitona kittilänpukuna verkkahousuja, nappaskenkiä ja valkoisia raidallisia tennissukkia. Takiksi käy mikä vaan, vanha puvuntakki on paras. Asu sinänsä käy yleisesti myös Suomen miesten kansallispuvuksi. Lakilla tai ilman.

  • LEEVILLÄ

   VIHREÄ TUULIPUKU.

  • Aito eteläläinen

   Kyllä son Kittilässä vain verkkahousut ja kelekkatakki ja lippis päässä, katoppa vain ropeli baarin asiakkaita :D Son aito Kittilän kansallispuku se.

  • hohhoiiiii

   "Ja vaikka olisi, mikä yhteys sillä puvulla olisi nykyajan Kittiläläisiin jotka ovat etelästä tulleita talonpoikien jälkeläisiä?"

   Ai, ne 1400-luvulla Kittilässä asuneet lappalaiset jälkeläsineenkö ovat muuttaneet kaikki muualle?

   Enkä muutenkaan ymmärrä miten aloituksen viattomasta kysymyksestä pitää vetää joku tällainen rage, että ei saa edes kysyä mikäli sukusi asui joskus 400 vuotta sitten Oulun korkeudella.

   • Lantalainen

    On tietoja, että todellakin lapin eteläosissa asuneet lappalaiset ovat muuttaneet pois pohjoiseen lapin rajan murtamisen jälkeen kun talonpoikia kannustettiin lappiin maata viljelemään. Ei varmastikaan tietenkään kaikki. Osa siirtyi itsekin talollisiksi ja hylkäsi vuotuiskierron, sekä metsästys- ja kalastuselinkeinot pääelinkeinoina. Tämä siis joskus 1800 luvun alussa, jolloin tänä päivänä esiinkaivettu saamelaisuus on kadonnut Kittilän perukoilta.


  • leviläinen

   kittilässä on käytetty enontekiöläistä,ei kittilällä ole omaa pukua,

  • Jälkeläinen

   "Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että Kittilässä joskus 1400-luvulla eläneillä metsäsaamelaisilla olisi ollut lapinpukuperinnettä. Ja vaikka olisi, mikä yhteys sillä puvulla olisi nykyajan Kittiläläisiin jotka ovat etelästä tulleita talonpoikien jälkeläisiä?"

   Siitä on jo 300 vuotta ko ne ensimmäiset tuli sieltä "etelästä" kittilään. Ja sen jälkeen ne lisäänty paikallisten lappalaisten kanssa. Että jos et alkais kertoa kellekkään kenen jälkeläisiä net on ja mistä tullu. Tietävät ite paremmin.

   • Lantalainen

    "Siitä on jo 300 vuotta ko ne ensimmäiset tuli sieltä "etelästä" kittilään. Ja sen jälkeen ne lisäänty paikallisten lappalaisten kanssa. Että jos et alkais kertoa kellekkään kenen jälkeläisiä net on ja mistä tullu. Tietävät ite paremmin."

    Näin varmasti on jollakin käynyt, että esivanhemmista toinen on voinut olla saamelainen. Suurin osa lappilaisten esi-isistä ovat kuitenkin tulleet lappiin lapin plakaatin jälkeen ja 1800 luvulta lähtien. Jos pysytään aiheessa niin Lapin puvun käyttäminen vuonna 2017 kaivamalla itseidentifikaation hurmassa sieltä 300 vuoden päästä jotain sukujuuria tuntuu oikeasti aika huvittavalle.


  • jinnis

   Kyllä son nyt sillä lailla,että nykyhän ku kattoo narikan raitilla niin on kahenlaisia pukuja Kittilässä.Toisilla on oranssimustaa pukua ja toisilla sitte neonvihreämustaa.On sitte talvella niitä jokka käyttää niitä ns.kelkkahaalaria kansallispukuna arkena ja pyhänä.

   • miepä-tiiän

    Mitä väliä sillä on kenen kansallispuku. Totta se on oma, jollei ole varastettu tai lainassa. Totta se on tärkeintä, että tarkenee pakkasessa. Olkhon vaikka vinkuintian kansallispuku, kunhan pärjää sillä.


  • lapinpuku

   Kyllä se on niin, että mie laitan minkä lapinpuvun tahansa pääle. Olkoon se aito tai feikki tai mikä tahansa ja sitä ei kukhaan estä, vaikka en olisi saamelainen.

   Se on aivan minun oma asia, minkä puvun laitan pääle.

   Ei lapinpuku ole mikhään virkapuku. Sitähän ei saa laittaa pääle, kun sellainen joka on siinä virassa.

  • pukuaon

   Se puku on paskantahrimat black horse kalsarit ja hielle haisevat reijo tohssut.

   • uloste-asslak

    Se on juurikin noin.


   • kittilänpukuehdotus

    Kyllä se miehillä pitää olla malli Kurula:
    Puku,tietty solmion kanssa;tonttulakki päässä ja uutuudenkarhea Kuntalaki teos kainalossa.


  • ymmärrettävää

   Kyllä se tuntuu aidoista saamelaisista oudolta että lapinpuku on niin suosittu nykyään. Silloin kun saamelaisia sorrettiin, heiltä kiellettiin oma kieli, ei saanut puhua koulussakaan muuta kuin suomea. Rankaistiin jos puhui saamea. Ainoa kulttuuriylpeys, joka symboloi heidän identiteettiä ja kulttuuria, lapin puku, halutaan riistää ja ottaa halpaan käyttöön . Ei ihme jos suututtaa.

   • Eirantyttö

    Ihan näin Kittilästä kotoisin olevana voin sano, että Kittilään on myös muuttanut saamelaisia esim. Enontekiöltä. Mm. Mummoni isä perheineen. Ei kyse ole automaattisesti jostain "esi-isistä". Ja sama saamelaisten ylenkatsominen kävi myös meidän suvussa. Mummo ei halunnut mainostaa saamelaisuuttaan, koska saamelaisia kohdeltiin huonommin. Isäni sai vasta aikuisiällä tietää saamelaisuudestaan. Yhdessä sukupolvessa katosi kieli ja iso osa kulttuuria, jota nyt yritetään elvyttää. Monet nykysaamelaiset ovat käyneet läpi aivan saman polun, joten en näe miksi nyt ollaan vihaisia ja juurikin kanssasaamelaisille. Haluaako joku, että perinteet ja kieli kuolevat?


  • kittilänpuku

   "Kyllä se miehillä pitää olla malli Kurula:
   Puku,tietty solmion kanssa;tonttulakki päässä ja uutuudenkarhea Kuntalaki teos kainalossa."

   Tällä mallilla mennään, kunnes laittomana kumotaan.

  • rekkaaseurannu

   laittasivat sielä penkareissa eevamaria maijalan puvusta ottasivat mallia ko on eevamariaki itte keksinyt puvun siitä vain kittilän penkkariehin hyvä saamelaispuku. saavat siinä lukiolaiset leikkiä saamelaista sitte

  • Oikeaonpuku
  • ennenoliennen

   Maastotakki on paljon mukavampi ja miellyttävämpi ko Lapintakki .Lapintakki oli ennen melkein jokhaisela jokka mettissä marsiskelit porojen perässä

  • Anonyymi

   Kyllä se on niin että kelekkahaalari on virallisesti Saukosken kansallispuku.Samperissaki poromiehet tanssahtelevat kelekkahaalarit päällä,riisuvat sentää susilakin päästä sisällä ollessa.Kithilään sopii varmasti toppatakki ja vinkkelit kansallispuvuksi ja poronnahat lapsosille paidoiksi.Se toppatakki on käytännöllinen rakentaessa aitoja kivistä ja kannoista

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Persu jakoi tekoälyn tekemiä deepfakekuvia mustamaalatakseen SPR:ää

   Ei näe asiassa ongelmaa https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/224e6737-010d-42ce-9ac0-cd08a8309f06
   Maailman menoa
   284
   1961
  2. Mistä et pidä kaivattusi ulkonäössä

   Tai luonteessa ?
   Ikävä
   116
   1945
  3. Onko tämä yksipuolista?

   Haluaisin laittaa sulle viestiä, kysyä kuulumisia. Haluaisin tietää miten voit, onko kaikki hyvin. Kaipaan sua, en tiedä
   Ikävä
   63
   1418
  4. Kaverini kaipaa

   Sun kosketusta, kovasti...! :D
   Ikävä
   153
   1401
  5. Amnesty nillittää rajojen sulusta

   Amnesty väittää, että missään ei ole näytetty toteen sitä, että noista itärajalta tulleista turvapaikanhakijoista olisi
   Maailman menoa
   208
   1357
  6. Martina Aitolehti poseeraa rakkaansa kanssa - Somessa kuitti:"Oletko lainannut Haaviston Antoniota?"

   Hmmm, onhan noissa miehissä yhdennäköisyyttä täytyy myöntää… Vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja katso kuvat: http
   Kotimaiset julkkisjuorut
   68
   905
  7. Sinulle On Postia

   Niin elikkäs kuten otsikko sanoo jollekin olisi postia. Pelokkaana mietin tuleeko vastausta laisinkaan. Ja jos tulee
   Ikävä
   39
   697
  8. No joko susta on nainen tullut johtaja

   Kun sä olet opiskellut niin paljon, ja olet niin terävä?
   Ikävä
   63
   676
  9. Ulkomaillakin jo irvaillaan ja naureskellaan Saksalaislehti retostelee Sanna Marinin bikinikuvalla p

   Saksalaislehti retostelee Sanna Marinin bikinikuvalla peppuvitsein Saksalaislehti Bild uutisoi Sanna Marinin bikinikuvas
   Tampere
   92
   672
  10. Miksi itsenäisyyspäivää vietetään...

   ...kun itsenäisyys menetettiin 4.4.2023 kun meidät liitettiin NATOon? Päätäntävaltamme siittettiin UsaNatolle tuona suru
   Maailman menoa
   276
   666
  Aihe