Tilanne ois tämä:
Ystävä haluaisi luopua osuudestaan metsätilasta, johon kuuluu 4 osakasta. Hän myisi osuutensa ns. ulkopuoliselle henkilölle. Mikä olisi verotuksellisesti edullisin ratkaisu tämän "ostajan" kannalta. Myyjän osuus olisi kyllä tulossa sitten aikoinaan testamentin johdosta tälle ostajalle.
Voisivatko he tehdä kaupat hänen osuudestaan hinnalla millä hyvänsä esim. 5eur/ha, jos myyjä niin haluaa? Vai kiinnittääkö verottaja tai joku muu taho tähän huomiota ja mätkäsee jotku verot perään? Saahan sitä oman autonsaki myydä millä hintaa haluaa, kenenkään siihen puuttumatta...
Eli miten luopua osuudestaan, jotta verottaja jäisi nuolemaan näppejään
Metsätilan myynti
2
687
Vastaukset
- puttesetä
Asiaan vaikuttaa merkittävästi seikka, onko kyse yhtymästä vai kuolinpesästä. Yhtymän (kuten kp:nkin) osakas voi myydä osuutensa aivan millä hinnalla tahtoo. Mikäli luovutushinta on alle 75% arvioidusta käyvästä arvosta, katsotaan käyvän arvon ja kauppahinnan ero veronalaiseksi lahjaksi. Sama pätee kaikkeen omaisuuteen mukaanlukien auto.
Yhtymäosuus on kiinteätä omaisuutta, jonka ostaja saa lukea osan kauppahintaa metsävähennyspohjakseen. Tässä tapauksessa hyöty menee koko yhtymän hyväksi.
Myyjä (ellei ole lähisukulainen) joutuu kaupassa maksamaan luovutusvoiton veroa, ja mikä tärkeintä huomata, hänen käyttämä osuus yhtymän metsävähennyksestä tulee tuloutetuksi.- Kannattaa huomioida
Jakamattomasta kuolinpesästä osakas ei voi myydä osuuttaan kuolinpesästä ulkopuoliselle vaan se on tehtävä kuolinpesän nimissä ja siihen tarvitaan kaikkien osakkaiden suostumus. Myyminen kuolinpesän ulkopuoliselle vaatii ensin kuolinpesän jakamisen.
Yksittäinen kuolinpesän osakas voi myydä vapaasti osuutensa tai osan siitä jakamattomaan kuolinpesään kenelle haluaa ilman muiden osakkaiden suostumista. Silloin ostaja saa osuuden kaikkeen omaisuuteen mitä jakamaton kuolinpesä sisältää. Jos kuolinpesä sisältää pelkästään kiinteistön niin käytännössä pesäosuuden ostaminen tarkoittaa osuuden ostamista kiinteistöstä. Mutta käsitteellisesti osuus kuolinpesään ja osuus kiinteistöön ovat hyvin erilaiset. Kiinteistön sisältävän kuolinpesän osuuden ostaja ei saa todellisuudessa osuutta kiinteistöön vaan kuolinpesään eikä ostaja saa ennen jakoa lainhuutoa kiinteistöön vaan se pysyy kuolinpesällä. Kuolinpesän osakas voi vaatia jakoa jonka kautta hän saa osuutensa kiinteistöön ja voi hakea sille lainhuudon.
Osuus yhtymästä ja kuolinpesästä ovat täysin kaksi eri asiaa eikä niitä voi verrata toisiinsa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 722756
- 632674
- 681792
- 241627
- 201550
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91490- 151392
- 481257
- 381233
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91209