Olemme miesystäväni kanssa reilu parikymppisiä nuoria aikuisia ja tykkäämme käydä ravintoloissa syömässä aina silloin tällöin. Kumpikaan meistä ei ole kuitenkaan perheen tai kenenkään muunkaan kanssa koskaan käynyt vähänkään "hienommassa" ravintolassa, ja niimpä arkailemme käydä testaamassa näitä vähän kalliimman hintaluokan paikkoja (=pääruoka yli 30€). Voisitteko asiantuntevammat vähän kertoa siis tuosta ravintolaetiketistä? :)
"Kuuluuko" kalliimmissa ravintoloissaesim erkiksi tilata aina sekä alku- että pääruoka, jätetäänkö tippiä minkä verran jne? Ja yleisestikin onko jotain mitä pitäisi erityisesti tietää, emme ole tosiaan koskaan käyneet jotain Toreroa tai Amarilloa kummemmissa paikoissa, joten ollaan aika pihalla..
Asioiminen "hienossa" ravintolassa
24
4621
Vastaukset
- MumsMums.
Pöytävaraus olisi hyvä tehdä muutamaa päivää etukäteen. Voitte aivan hyvin ottaa vain pelkän pääruoan tai syödä vaikka pelkkää jälkiruokaa jos siltä tuntuu.
Ruokalistalla voi olla ruokia joiden nimi ei kerro aivan kaikkea. Kysykää rohkeasti tarjoilijalta jos jokin asia listalla askarruttaa. Minulle on joskus kokkikin tullut kertomaan ruokalajeista.
Siistit vaatteet päälle, tällä osoitatte arvostavanne myös muita asiakkaita.
Sitten ei muuta kuin hyvää ruokahalua!- Pro since 1976
Loistava vastaus. Tuon enempää asiakkaan ei kannata päätään vaivata ravintolakäynnistä etukäteen. Normaalit vaatteet ja varmistaa, että maksuvälineet on kunnossa ja käyttäytyy ihmisiksi.
Ravintolan henkilökunta on siellä palvelemassa, suosittelemassa ja vastaamassa ihan kaikkiin kysymyksiin.
Simasuuneidille:
Jokaisella on oma makunsa ja mielihalunsa ihan kuin musiikissa. Fine dinigissa mahdollisuus pettyä ruokaan on ihan sama kuin casualissa, henkilöstöravintolassa tai nakkikioskilla. Molekyylipallot voivat olla kokemuksena samaa kuin nykytaidemusiikin kilkatus ja kalkatus. Eikä ruuassa tai asiakkaassa ole kummassakaan vikaa. - N
Pro since 1976 kirjoitti:
Loistava vastaus. Tuon enempää asiakkaan ei kannata päätään vaivata ravintolakäynnistä etukäteen. Normaalit vaatteet ja varmistaa, että maksuvälineet on kunnossa ja käyttäytyy ihmisiksi.
Ravintolan henkilökunta on siellä palvelemassa, suosittelemassa ja vastaamassa ihan kaikkiin kysymyksiin.
Simasuuneidille:
Jokaisella on oma makunsa ja mielihalunsa ihan kuin musiikissa. Fine dinigissa mahdollisuus pettyä ruokaan on ihan sama kuin casualissa, henkilöstöravintolassa tai nakkikioskilla. Molekyylipallot voivat olla kokemuksena samaa kuin nykytaidemusiikin kilkatus ja kalkatus. Eikä ruuassa tai asiakkaassa ole kummassakaan vikaa.Kuulostaa lääketieteeliseltä .
Pöytävaraus ja asianmukainen vaatetus, tottakai. Kannattaa mennä suhteellisen aikaisin illalla, kun ei ole vielä tungosta, niin tarjoilijat ehtivät huomioimaan paremmin.
Fine dining -paikoissa on fiksua syödä pitkän kaavan mukaan eli ainakin alku-, pää- ja jälkiruoka tai jopa 5-7 annoksen menu.
Tarjoilijat ovat palvelemassa teitä. Kannattaa kysyä heiltä suosituksia, ehdottomasti myös viinin suhteen, ellette harrasta niitä. Jos ette juo alkoholia niin vesi on ihan hyvä juomavaihtoehto. Jos on allergioita tai muita rajoitteita niin siinäkin tarjoilija on oikea henkilö antamaan suosituksia vaihtoehdoiksi.
Ruokailuetikettihän teillä on hallinnassa, eikö niin, eli esim. että asianmukaiset ruokailuvälineet tulevat käytettyä oikeassa järjestyksessä? Nainen istuu pöytään ennen miestä, lautasliinat asetetaan syliin (ei kaulukseen eikä housunkaulukseen), suu pyyhitään tarvittaessa ennen kuin juodaan lasista jne. Viinin voi maistaa se, kumpi teistä tuntee viinit paremmin, mutta usein tehtävää tarjotaan herkästi miehelle.
Tippiä Suomessa ei tarvitse antaa.
Käykää ihmeessä kokeilemassa jotain fine dining -paikkaa, kyllähän ne ruoka-annokset ovat ihan eri tasoa kuin Amarillon ja vastaavien mätöt.- Kankainen ruokaliina
Hyvä käytös riittää alkuun ja kyselemällä paikan päällä selviää paljonkin. Ravintola on varmaan iloinen uusista asiakkaista ja tarjoilija auttaa.
Harjoitelkaa kotona! Netistä löytyy kattausohjeita ja ruokailuetikettiä. Siitä voi tulla hauska harrastus. - N
Voisimpa sanoa.
- vino tinto
Ja viininmaistamisessa todetaan vain se että se on kunnossa, siis ei maistu etikalta.
Pullo kun avataan siinä teidän silmienne edessä niin koskaan ei tiedä jos korkki on vuotanut. - etikkaa
vino tinto kirjoitti:
Ja viininmaistamisessa todetaan vain se että se on kunnossa, siis ei maistu etikalta.
Pullo kun avataan siinä teidän silmienne edessä niin koskaan ei tiedä jos korkki on vuotanut.Viininmaistaminen on jäänne ajalta, kun kuninkaalisilla- ja muilla päälliköillä oli maistajat, koska pelättiin myrkyttämistä ruuan- tai juoman joukossa, ei suinkaan sen takia, että onko viini muuttunut etikaksi.
Eräs tarjoilija, joka tarjoili suomen tunnetuimmisa gourmet- ravintoloissa koko työikänsä kertoi joskus haastattelussa; hänen urallaan on viinipullo palautettu kahdesti, kerran se tosissaan keittiössäkin maistui etikalle ja toinen kerta sama pullo palautettiin pöytään ja isäntä oli siihen täysin tyytyväinen.
Tietysti jossain vähemmän huippupaikoissa, mutta kuitenkin fine dining on niin paljon enemmän asiakkaina ihmisiä, joiden täytyy yrittää näytellä tietävämpää ja yrittää päteä. Tarpeeksi sivistyneiden ja varakkaiden ihmisten ei enää tarvitse yrittää päteä sellaisissa asioissa pöytäseurueelleen. - N
etikkaa kirjoitti:
Viininmaistaminen on jäänne ajalta, kun kuninkaalisilla- ja muilla päälliköillä oli maistajat, koska pelättiin myrkyttämistä ruuan- tai juoman joukossa, ei suinkaan sen takia, että onko viini muuttunut etikaksi.
Eräs tarjoilija, joka tarjoili suomen tunnetuimmisa gourmet- ravintoloissa koko työikänsä kertoi joskus haastattelussa; hänen urallaan on viinipullo palautettu kahdesti, kerran se tosissaan keittiössäkin maistui etikalle ja toinen kerta sama pullo palautettiin pöytään ja isäntä oli siihen täysin tyytyväinen.
Tietysti jossain vähemmän huippupaikoissa, mutta kuitenkin fine dining on niin paljon enemmän asiakkaina ihmisiä, joiden täytyy yrittää näytellä tietävämpää ja yrittää päteä. Tarpeeksi sivistyneiden ja varakkaiden ihmisten ei enää tarvitse yrittää päteä sellaisissa asioissa pöytäseurueelleen.Rajamäki
- tarjoilija vain
vai että tippiä ei tarvitse Suomessa antaa? ai miksi? missä niin kerrotaan? faktahan on se, että tarjoilijalle annetaan tippiä jos ja kun tuntuu siltä, VARSINKIN niissä "hienommissa" ravintoloissa. ja jos on hieman isompi seurue joka viettää pari/muutaman tunnin ravintolassa iltaa viettämässä niin sehän kuuluu jo siihen ns. etikettiin että sitä tippiä jätetään, edes pari hassua euroa. vanhan kansan ihmiset ovat minulle tippiä antaneet hyvästä palvelusta, ja se on vain kohteliasta.
Mistä ihmeestä tämä "Suomessa ei tarvitse antaa tippiä" -tulee? taidat olla aikamoinen kitupiikki. toivottavasti et tule siihen ravintolaan syömään, jossa minä työskentelen. - Maksava asiakas
tarjoilija vain kirjoitti:
vai että tippiä ei tarvitse Suomessa antaa? ai miksi? missä niin kerrotaan? faktahan on se, että tarjoilijalle annetaan tippiä jos ja kun tuntuu siltä, VARSINKIN niissä "hienommissa" ravintoloissa. ja jos on hieman isompi seurue joka viettää pari/muutaman tunnin ravintolassa iltaa viettämässä niin sehän kuuluu jo siihen ns. etikettiin että sitä tippiä jätetään, edes pari hassua euroa. vanhan kansan ihmiset ovat minulle tippiä antaneet hyvästä palvelusta, ja se on vain kohteliasta.
Mistä ihmeestä tämä "Suomessa ei tarvitse antaa tippiä" -tulee? taidat olla aikamoinen kitupiikki. toivottavasti et tule siihen ravintolaan syömään, jossa minä työskentelen.Kerrotko vielä ravintolan nimen jossa työskentelet, niin osaan välttää? Kai muuten muistat itse jättää tippiä kaupan kassalle ja bussikuskille ( kaikille muillekin palveluammateissa työskenteleville)?
- Tippari
Sen tipin voitte jättää mieluummin taksikuskille. Ravintolahenkilökunnalla on taulukkopalkka ja yö- sekä pyhälisät.
- Itse en
Ole koskaan käynyt pizzeriassa enkä kebab paikoissa,yllättävän suuri kynnys mennä kun ei tiedä että miten siellä toimitaan,mennäänkö pöytään istumaan vai tilataanko tiskiltä ym.
- hyvät tavat
MumsMums antoi erittäin hyvän vastauksen tähän. Itse erään olemassa olevan finedining paikan omistaneena sanoisin vielä, että fiksua on syödä alku- pää- ja jälkiruoka, ehkä myös väliruoka. Näin, koska varsinkin ehdotetut menukokonaisuudet on rakennettu niin, että maut täydentävät toisiaan. Kuitenkaan ei ole totaalinen moka nauttia (toivottavasti) loistavasti ruoasta, vaikka pelkän pääruoan muodossa. Herkuttelu ja hyvä fiilis ovat pääasia.
Tarjoilija todella on sitä varten, että suosittelee ruokaviinin jos ei ole kokemusta, tai vaikka olisikin. Vesi on silti oivallinen vaihtoehto, viiniä ei ole pakko nauttia. Usein viini kyllä täydentää ruoan, siis pienissä määrin.
Mikäli tarvitsee muutoksia ruokaan erikoisruokavalion tai allergian vuoksi, siitä tulee ilmoittaa tilatessa. On aivan törkeää ruoanvalmistuksen jo alettua (tai annoksen saatuaan) ilmoittaa, että tarvitsee erityisannoksen. Raaka-aineet on jo käytetty ja periaattessa sitova ostopäätös tehty. On aivan oikein kysyä kaikki tarvitut tiedot ruoasta (oli se sitten em. syistä tai siksi, ettei tiedä mitä menussa jokin merkitsee) tarjoilijalta. Hän on juuri sitä varten.
Jotkut kirjoittavat, että tippiä ei tarvitse jättää. Tämä on moukkamaista. Jos tarjoilu on kehnoa tai asiakasta huomioimatonta, tippi ei ole tarpeen. Jos asiakas saa erittäin hyvää ja huomioivaa palvelua, tippi tulee jättää (parikin euroa riittää, joku jättää enemmän) kiitokseksi nimen omaan palvelusta. Ravintolatyöläisten palkat ja lisät ovat kaikkein kehnoimmassa TES:isä suomessa, kaupan kassakin saa moninkertaisesti iltalisää = tuntipalkka on helposti paljon parempi. Euron iltalisä kahteentoista yöllä ei paljon mieltä lämmitä ja ravintolatyö on usein iltapainotteista. Itselleni ei tulisi mieleenkään poistua tipittä edes kahvilasta jossa tarjoilu, mikäli tarjoilija on ystävällinen, kohtelias ja huomioi asiakkaana juuri minut siellä ollessani.
Menkää rohkeasti, varatkaa pöytä ja nauttikaa. Odottakaa loistavaa palvelua, se kuuluu asiaan. Kyselkää ja pyytäkää apua tarjoilijalta. Antakaa palautetta vietäväksi keittiöön, oli se sitten hyvää tai huonoa. Jättäkää pieni tippi jos saitte mitä odotitte ja ravintola vastasi juuri teidän odotuksiinne. Ei tarvitse jännittää, ruoka on iloinen asia ja maailma on täynnä loistavia ravintoloita! Joku kirjoittaa ttä "tippiä" ei tarvitse antaa ,,,, röyhkeää minun mielestä. Tippi on hyvästä pavelusta ehdoton. Jos on varaa mennä syömään hienosti niin on kohteliasta jättää juomarahaa. ex-tarjoilija :)
- wdddddddddyyyy
Tipin maksamatta jättäminen ei ole todellakaan moukkamaista Suomessa. Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu tippien jättäminen ravintolassa, eikä sellaiseen ole tarvettakaan.
Itse asun tippikulttuurin maassa ja täällä tipeille on todellinen tarve; suuri osa tarjoilijan palkasta koostuu tipistä.
Suomessa sen sijaan tarjoilija saa palkkaa, jolla pärjää ilman tippejä.
Jos ei pärjää, niin kannattaa vaihtaa alaa tai tarkistaa omat kulutustottumuksensa.
Suomalaiset tarjoilijat vain apinoivat maailmalta tippikulttuurin ymmärtämättä, että muualla palkan perusosa on valtavan paljon pienempi kuin Suomessa.
Toisaalta suomalaiset tarjoilijat eivät ole ikinä kuulleetkaan hyvästä palvelusta.
Tämän uskallan sanoa monessa maassa asuneena.
Paras kokemani palvelu ravinolassa on muuten Japanissa, jossa tippejä ei todellakaan jätetä.
Miksi suomalaisen tarjoilijan pitäisi saada perusstondailusta vielä tippiä???? - niin kerta
wdddddddddyyyy kirjoitti:
Tipin maksamatta jättäminen ei ole todellakaan moukkamaista Suomessa. Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu tippien jättäminen ravintolassa, eikä sellaiseen ole tarvettakaan.
Itse asun tippikulttuurin maassa ja täällä tipeille on todellinen tarve; suuri osa tarjoilijan palkasta koostuu tipistä.
Suomessa sen sijaan tarjoilija saa palkkaa, jolla pärjää ilman tippejä.
Jos ei pärjää, niin kannattaa vaihtaa alaa tai tarkistaa omat kulutustottumuksensa.
Suomalaiset tarjoilijat vain apinoivat maailmalta tippikulttuurin ymmärtämättä, että muualla palkan perusosa on valtavan paljon pienempi kuin Suomessa.
Toisaalta suomalaiset tarjoilijat eivät ole ikinä kuulleetkaan hyvästä palvelusta.
Tämän uskallan sanoa monessa maassa asuneena.
Paras kokemani palvelu ravinolassa on muuten Japanissa, jossa tippejä ei todellakaan jätetä.
Miksi suomalaisen tarjoilijan pitäisi saada perusstondailusta vielä tippiä????Olen täysin ja täsmälleen samaa mieltä. Suomessa palvelumaksu on yhä edelleen hinnoissa (ja enenevässä määrin gratuity jenkeissä). Suomalainen perusahneus vaan paistaa, kun kitistään tipeistä, vaikka nautitaan taulukkopalkkaa ja lisiä, toisin kuin jenkeissä josta tippikulttuuri on apinoitu typerien "mä sentään olen käynyt ulkomailla" -idioottien tuomana.
Jenkeissä tarjoilija tekee pahimmillaan $2 tuntipalkalla duunia, joten tipit ovat ehdottomuus heille. Jos suomalainen tarjoilija tekisi samalla palkalla töitä, ymmärtäisin tipeistä valittamisen. Ei siis ole "junttia" jättää antamatta tippiä. Ei ole töykeää eikä epäkohteliasta olla jättämättä tippiä. Se ei kuulu Suomeen, yrittäkää ymmärtää, snobi-idiootit.
Jos joku turisti jättää tippiä, se ei tarkoita sitä että suomalaiset olisivat jotenkin pihejä. Moni turisti ei tajua etukäteen ottaa selvää siitä, että Suomessa palvelu kuuluu loppulaskuun (ja kuten jenkeissä, sen pitäisi lukea kuitissa). Siksi Suomella on niin kallis maine, koska hinta on kova palvelumaksun takia, turisti ei sitä tiedä ja antaa vielä sen 10-20% tippiä, kun tarjoilija ei vaivaudu selittämään, että palvelumaksu on jo hinnassa.
Sitäpaitsi, monessa paikassa on todella huono palvelu enkä maksaisi siitä mitään. Olen itse aina kohtelias ja ystävällinen tarjoilijalle - oli minkä tahansa tasoinen paikka, mutta se loppuu siihen hetkeen kun lasini on ollut tyhjä yli 10 min tai tarjoilija kulkee nokka pystyssä ohi tai seisoskelee baarin takana lärpättämässä muiden tarjoilijoiden kanssa. Jenkeissä voit osoittaa tarjoilijalle suoraan kuinka huonoa palvelua olet saanut ja yleensä huonoa palvelua ei saakaan. Täällä pitäisi valittaa esimiehelle, eikä mitään muutosta siltikään tapahdu, koska järjetön työntekijän suoja.
niin ja japanissa tosiaan loukkaantuvat, jos jätät tipin. Se on solvaus sekä tarjoilijaa, että paikan omistajaa kohtaan. Siellä palvelu on aina ykkösluokkaista, menet sitten ykköspaikkaan tai johonkin nuudelibaariin.. (paitsi jos erehdyt menemään paikkaan, jossa luukulla on lappu "ei ulkomaalaisille" - koska palvelevat vain japaniksi eivätkä halua kovasti ryyppääviä ihmisiä asiakkaiksi) - N
niin kerta kirjoitti:
Olen täysin ja täsmälleen samaa mieltä. Suomessa palvelumaksu on yhä edelleen hinnoissa (ja enenevässä määrin gratuity jenkeissä). Suomalainen perusahneus vaan paistaa, kun kitistään tipeistä, vaikka nautitaan taulukkopalkkaa ja lisiä, toisin kuin jenkeissä josta tippikulttuuri on apinoitu typerien "mä sentään olen käynyt ulkomailla" -idioottien tuomana.
Jenkeissä tarjoilija tekee pahimmillaan $2 tuntipalkalla duunia, joten tipit ovat ehdottomuus heille. Jos suomalainen tarjoilija tekisi samalla palkalla töitä, ymmärtäisin tipeistä valittamisen. Ei siis ole "junttia" jättää antamatta tippiä. Ei ole töykeää eikä epäkohteliasta olla jättämättä tippiä. Se ei kuulu Suomeen, yrittäkää ymmärtää, snobi-idiootit.
Jos joku turisti jättää tippiä, se ei tarkoita sitä että suomalaiset olisivat jotenkin pihejä. Moni turisti ei tajua etukäteen ottaa selvää siitä, että Suomessa palvelu kuuluu loppulaskuun (ja kuten jenkeissä, sen pitäisi lukea kuitissa). Siksi Suomella on niin kallis maine, koska hinta on kova palvelumaksun takia, turisti ei sitä tiedä ja antaa vielä sen 10-20% tippiä, kun tarjoilija ei vaivaudu selittämään, että palvelumaksu on jo hinnassa.
Sitäpaitsi, monessa paikassa on todella huono palvelu enkä maksaisi siitä mitään. Olen itse aina kohtelias ja ystävällinen tarjoilijalle - oli minkä tahansa tasoinen paikka, mutta se loppuu siihen hetkeen kun lasini on ollut tyhjä yli 10 min tai tarjoilija kulkee nokka pystyssä ohi tai seisoskelee baarin takana lärpättämässä muiden tarjoilijoiden kanssa. Jenkeissä voit osoittaa tarjoilijalle suoraan kuinka huonoa palvelua olet saanut ja yleensä huonoa palvelua ei saakaan. Täällä pitäisi valittaa esimiehelle, eikä mitään muutosta siltikään tapahdu, koska järjetön työntekijän suoja.
niin ja japanissa tosiaan loukkaantuvat, jos jätät tipin. Se on solvaus sekä tarjoilijaa, että paikan omistajaa kohtaan. Siellä palvelu on aina ykkösluokkaista, menet sitten ykköspaikkaan tai johonkin nuudelibaariin.. (paitsi jos erehdyt menemään paikkaan, jossa luukulla on lappu "ei ulkomaalaisille" - koska palvelevat vain japaniksi eivätkä halua kovasti ryyppääviä ihmisiä asiakkaiksi)Ne varmaa syö riisiä ja raakaa kalaa.
- Pro since 1976
wdddddddddyyyy kirjoitti:
Tipin maksamatta jättäminen ei ole todellakaan moukkamaista Suomessa. Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu tippien jättäminen ravintolassa, eikä sellaiseen ole tarvettakaan.
Itse asun tippikulttuurin maassa ja täällä tipeille on todellinen tarve; suuri osa tarjoilijan palkasta koostuu tipistä.
Suomessa sen sijaan tarjoilija saa palkkaa, jolla pärjää ilman tippejä.
Jos ei pärjää, niin kannattaa vaihtaa alaa tai tarkistaa omat kulutustottumuksensa.
Suomalaiset tarjoilijat vain apinoivat maailmalta tippikulttuurin ymmärtämättä, että muualla palkan perusosa on valtavan paljon pienempi kuin Suomessa.
Toisaalta suomalaiset tarjoilijat eivät ole ikinä kuulleetkaan hyvästä palvelusta.
Tämän uskallan sanoa monessa maassa asuneena.
Paras kokemani palvelu ravinolassa on muuten Japanissa, jossa tippejä ei todellakaan jätetä.
Miksi suomalaisen tarjoilijan pitäisi saada perusstondailusta vielä tippiä????Suomessa kaikkien myytävien ravintola-annosten (ruoka ja juomat) hinnoittelussa on huomioitu suorittavan henkilökunnan, heidän esimiestensä ja mahdollisen hallinnon palkat sivukuluineen. Samoin yrittäjävetoisissa paikoissa he huolehtivat omasta toimeentulostaan.
Hyvin suunnitellussa ravintolakokonaisuudessa tuotteineen ja palveluineen on aina asiakkaita. Siitä tuntee hyvän ravintolan.Se myös varmistaa kaikkien siellä työskentelevien huomisen palkan.
Suomessa saa pääsääntöisesti hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Jos asiakkaana tuntee tarvetta korostaa onnistunutta ravintolakokemusta pienellä laskunpyöristyksellä, ei tuota oikeutta pidä keltään kieltää.
Myös "junttiuden" ympärille on onnistuneesti luotu ravintolatoimintaa. - LT
wdddddddddyyyy kirjoitti:
Tipin maksamatta jättäminen ei ole todellakaan moukkamaista Suomessa. Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu tippien jättäminen ravintolassa, eikä sellaiseen ole tarvettakaan.
Itse asun tippikulttuurin maassa ja täällä tipeille on todellinen tarve; suuri osa tarjoilijan palkasta koostuu tipistä.
Suomessa sen sijaan tarjoilija saa palkkaa, jolla pärjää ilman tippejä.
Jos ei pärjää, niin kannattaa vaihtaa alaa tai tarkistaa omat kulutustottumuksensa.
Suomalaiset tarjoilijat vain apinoivat maailmalta tippikulttuurin ymmärtämättä, että muualla palkan perusosa on valtavan paljon pienempi kuin Suomessa.
Toisaalta suomalaiset tarjoilijat eivät ole ikinä kuulleetkaan hyvästä palvelusta.
Tämän uskallan sanoa monessa maassa asuneena.
Paras kokemani palvelu ravinolassa on muuten Japanissa, jossa tippejä ei todellakaan jätetä.
Miksi suomalaisen tarjoilijan pitäisi saada perusstondailusta vielä tippiä????"Suomessa sen sijaan tarjoilija saa palkkaa, jolla pärjää ilman tippejä."
et ole tainnut olla tarjoilija ikinä. sanoko mitä...
- ravintola
Siis mitä ihmettä? Minkälaiset täysin moukkamaiset nirppanokat täällä kirjoittelee, ettei suomalaiseen kulttuuriin kuulu ravintolahenkilökunnan tippaaminen? Hohhoijaa. Kyllä, se kuuluu ravintolakulttuuriimme. Ero esimerkiksi Jenkkeihin on vain siinä, että siellä tipit todellakin ovat ikään kuin pakollisia, ja ne määrittyvät yleisesti hyväksytyn kaavan mukaan kullakin alueella (esimerkiksi 15% loppulaskusta, jne.). Suomessa sen sijaan tippi on osoitus kiitollisuudesta; siitä että osoittaa huomioivansa tarjoilijan olemassaolon ja työpanoksen - ettei kohtele tarjoilijaa kuin välineenä keittiöstä/baarista tulevan tuotteen toimittamiseen ja laskuttamiseen.
Tipin ei tarvitse olla suuri, mutta jos sitä ei jätetä lainkaan, jää siitä vähänkin "paremmissa" pöytiintarjoilevissa illallispaikoissa jokseenkin - jos ei nyt varsinaisesti paha mieli - niin huono fiilis tarjoilijalle. Kyse ei itseasiassa ole menetetystä kahden euron kolikosta ja varsinaisesti itse rahasta, se nyt vain on kertakaikkiaan kohtelias tapa osoittaa kiitostaan tarjoilijalle ja tehdä asiakkaan ja tarjoilijan välisestä ravintolakohtaamisesta enemmän tasapuolinen. Sitäpaitsi, nämä tippirahat usein kerätään kerran kuussa tai vuodessa ja sijoitetaan henkilökunnan virkistykseen, jota nykypäivän yhteiskunnan tehokkuusvaatimusten alla toimivat yritykset eivät työntekijöilleen enää automaattisesti tarjoa, mikä taas voi heijastua tylsänä työilmapiirinä ja täten välinpitämättömänä palveluna asiakkaalle.
Ja tippauskulttuuri on ollut Helsingissä hyvin elävä jo vuosikymmeniä. Jostain kumman syystä kuitenkin nykypäivänä monet tuntuvat ajattelevan aiemmin keskustelussa mainitun kalatisella tavalla: "Tippaus ei kuulu Suomeen", "tipit ovat jo lisätty hintoihin", jne. Vaan tämä nyt vaan ei ole totta.
Tipatkaa tarjoilijaanne hyvät ihmiset!- Saga.
Me tipataan aina, vähintään viisi euroa ja joskus enemmän. Eniten taisi olla kerran kun oltiin syömässä neljästään eli kaksi pariskuntaa ja otettiin pitkän kaavan mukaan alkudrinkit, alku-, pää- ja jälkiruoat, plus kahvit; ruoan kanssa juomia ja sitten vielä toinen miehistä tilasi pari kertaa lisää juotavaa. Istuttiin siellä varmaan kolme tuntia. Tarjoilija, nuori nainen, oli todella ystävällinen ja kohtelias sekä ripeä. Sillä kertaa jäi 30 euron tippi.
En kyllä lähtisi ravintolasta tippiä antamatta.
- Mää mäkkäriin
Fine dining ? Onko sen sitä että pääruoka on lautasella teelusikallinen kastiketta, 10 grammaa lihaa ja kaksi heinänkortta ristissä ? Ja siitä maksetaan 50 euroa.....ei paljo kiinnosta.....
- Bon appetit!
Fine dining -ravintolassa ei todellakaan tarvitse ottaa kolmea ruokalajia; myös kaksi on hyvä vaihtoehto. Itselleni tämä on paras lukumäärä, kolmesta tulen liian täyteen jolloin nautinto latistuu (ähky). Joko alku- ja pääruoka, tai pää- ja jälkiruoka toimii hyvin. Tutkikaa listaa ja valitkaa sen mukaan mikä kombinaatio sattuu kuulostamaan houkuttelevimmalta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1522601
- 1971870
- 701657
- 921628
Kesä, kesä!
Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k91331- 721008
- 80998
- 95989
Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.
Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes190914- 67901