APUA? Pelottaa ratsastaa hevosilla!

heppagirly

Tämä ongelma alkoi ennen kesää kun putosin yhdeltä hevoselta joka on aina ollut kiltti mutta silloin putosin kun se lähti kiitolaukkaan. Tarviin todella apua tähän ongelmaan koska en uskalla mennä enää nopeilla hevosilla. Mua pelottaa jos hevonen menee vähänkin lujaa ja laitan ohjat tosi kireälle, ja olen koko tunnin peloissani ja se varmasti siirtyy myös hevoseen.
Oon ratsastanut jo 5vuotta ja ennen olin tosi rohkea ja hyväkin ratsastaja mutta nyt epävarmuus ja jännitys on pilannut kaiken.

Tää häiritsee mua tosi paljon, sillä haluisin kehittyä ratsastuksessa.

Eli tiivistettynä:
1. Mikä auttaisi jännitykseen ratsastuksessa, kun heppa menee kovaa(vaikkei edes menisi kauhean kovaa)
2.Miten saisin hevosta hiljennettyä, kun pidäte ei aina auta.
3. Haluisin että olis hauskaa mutta se ei onnistu jos mua jännittää koko ajan, miten voisin rentoutua jos heppa lähtee vaikka pyörimään tai itse laukkaamaan?

14

2005

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asdfasdsad

      tarvisin apuu

    • kaatunut hevosen kan

      aluksi mene poneilla kaikki askel lajit läpi ja opettele että niissä ei ole vaaraa ja siirry sitten hevosiin ja aloita hiljaa rentouta itsesi älä pelkää menet ekaksi vaikka käyntiä ja ravia sitten siirryt esin hiljattain laukkaan jos pelottaa edes yrittää pidä hetki taukoa ja mieti mitä hyvää hevosissa on ja mikä ei ole niin hyvääkun pari kertaa olet mennyt nopeilla hevosilla huomaat että aina laukka yms.kiitolaukka ei pääsy tippumiseen.olen itse talvella kaatunut hevosen kanssa jäähän ja silloin iski ei enää mutta elämän ilon pilaaminen ei minulta onnistu=)

    • heppatyttö

      Mulle on käyny samanlailla, tipuin hevosen selästä sen lähtiessä kiitolaukkaan ja käsi meni kahesta kohathtaa poikka... Mut heti ku lääkäri poisti kipsin ja sano et saa alkaa nyt pikkuhiljaa rasittaa kättä, ni minä tyttö hyppäsin hevosen selkää, oli muuten sama hevonen jolta tipuin... Eihän se aluks ollu helppoa, mut kun mä tajusin et se mitä on tapahtunu joskus ei tarvi tapahtua nyt ni pikkuhiljaa luotto alko palautua... Nyt tapahtuneesta on 3 vuotta ja luotto hevoseen on täydellinen ♥ Sun pitää vaa luottaa ittees ja ajatella et sä hallitset sen hevosen, siitä se lähtee. Ja pala palalta sä alat luottaa siihen karvakasaan joka sun alla kävelee, laukkaa tai vaikka kiitolaukkaa...

    • 1. Koita rentoutua ja nojaa taaksepäin. Kun itse rentoutuu, hevonenkin alkaa tajuta enemmän. Jos on jäykkä ja pelokas kun mikä, hevonenkin on.

      2. Vetäise suusta kunnolla kerran. Voit myös sanoa ptruuu! Muista olla jämäkkä. Ite tallillamme on tapana, jos vaikka ravissa heppa meinaa mennä liian lujaa, mennään lähelle rauhallisen hepan häntää ja pidätä ja myötää vuorotellen. Auttaa kummasti!

      3. Siihen ei auta oikein muu kuin harjoitus. Opesi voisi myös pitää sinua liinassa, jossa sinä vain keskityt istuntaan ja rentoutumiseen.

    • älålådaklefmgrnjeosö

      kaikki hevoset menee kovaa:DDDD

    • Roseliini

      1. Uudestaan putoaminen samalla hevosella samassa vauhdissa on hyvin epä todennäköistä!!! Nauti vauhdista menet vaan ja pyydät haastavalle tunnille saman hevosen!!! KANNATTAA MUISTAA: Ratsastukseen liittyvistä peloista pääsee yli vain ratsastamalla!!!♥
      2.Rauhallisuudellä ennen laukkaan lähtöä herkkä hevonen lähtee pohkeella ja laiska raipalla! Eli olet vain tyyni ja pidätät muu ei siihen juuri auta:)
      3.Älä odota tuntia kyttäämällä kelloa vaan anna sen tulla ja keskustele jonkun tutun ihmisen kanssa pidä hauskaa rentoudut vaan selässä ja ajattelet että, ei sitä muuten kehity!!!

    • youcandoit

      Nii se vaa tuppaa olemaan että jos ratsastusta harrastaa pidempään niin putoamisilta ja "pikku" onnettomuuksilta ei voi välttyä, sorry. ; )

      Eikä sitä kannata pelätä. Jos putoaa niin sitten noustaan uudelleen ylös. Niin se vaan on.

      Esim. voin sanoa, että mun ihkaeka ratsastuskerta ilman taluttajaa oli semmonen, et hevonen lähti yhtäkkiä ihan täyteen kiitolaukkaan enkä mä ollut varautunut enkä ehtinyt ottamaan edes kunnolla mistään kiinni. En kuitenkaan pudonnut, vaikka lähellä oli.
      Seuraavana päivänä saman hepan selkään ja homma toimi moitteetomasti, enkä edes pelännyt putoavani.

      Uuteen nousuun vaan! Kokemus tekee mestarin. Eikä voi täysin koskaan onnistua, jos pelkää epäonnistumista.

      Hevonen voi muutenkin pelästyä yllättäen ja paetessaan se yleensäkin menee niin kovaa, että jos ei ole varautunut niin selästä tippuu ihan varmasti.

      Mut tsemppiä! : )

    • wgrthj

      Itsellä on ollut sama vika, mutta tallille tuli pieni herkkä poni jolla aloin ratsastamaan poni oli vaan niin passelin kokoinen, vaikka lähtikin välillä kuskaamaan aloin luottamaan poniin. Menin ainavaan samalla ponilla johon mulla alko tulla luottamista niin en jännitä ponilla menemistä enää yhtään taikka muillakaan.

      Eli mene jollain samalla ponilla mihin saat luottamuksen. Voit vaikka valita ensin jonkun helpon ja mennä sillä, sitten kun et pelkää ratsastaa sillä niin sitten vaihdat haastavampaan ja pikkuhiljaa et enää pelkää. Jos ratsastat jossain ratsastuskoulussa niin sano ihmeessä, se opettajalle että sinua jännittää!

    • maijuskii997

      Itse putosin 170 cm hevoselta 11 vuotiaana. Se pelästyi hevosta joka oli päässyt joltain tytöltä irti ja sitten se hypähti ja teki äkkikäännöksen laukaten. En ollut ollenkaa varautunu siihen (oltiin käynnissä ja istuin rennosti selässä) ja lensin samantien selästä. Itkin ja en saanu henkeä (ilmat pihalle).. Pian koitin nousta ylös mutta en millään päässy. Kun vihdoin pääsin jaloilleni niin ne meinas pettää samantien. Opettajan avustuksella kävelin penkille istumaan lopputunniksi. Joo, kaverini höpötti kyllä et "No sen olis pitäny laittaa sut takasin selkää!`" ja olisin mennykki jos olisin ees pystyny kävelee. Olin ihan varma etten todellakaan pysyisi niillä jaloilla jalustiimilla :D No, kun päästiin kotiin ni suoraa ensiapuun mentiin. Ei ollu mitää vakavaa, kunhan vaan pidän taukoa kunnes ei satu kävellä. Yhen päivän koulusta olin poies ja seuraavan ratsastus tunnin olin pois koska se peruttiin karmean sään vuoksi.Sitten esni ratsastustunnilla mulle annettiin parikymmentä senttii pienempi hevonen... Harmittelin siinä sitten kun en saanutkaan sitä lemppariani jolta putosin.... No, menin sitte sillä ponilla ja sitte taas enskerral sain sen lempparini!! jes :DD
      Tosiaan pelosta ei pääse pelkäämällä. Pelko pitää voittaa, ja se voitetaan ratsastamalla!! ;))

    • Oon kymmenen vuotta,ja ratsastin ekan kerran vuosi sitten, heti ekalla kerralla tipuin selästä kun ravasin (talutuksessa) taluttaja oli kahdeksan vuotta
      enkä luottanut häneen,minua alkoi pelottaa ja huusin STOP äkki pysähdys ja etu kautta selälleen maahan. ajattelin hetken silmät kiinni ja kun avasin silmät säikähdin hevosta nenäni edessä...ja kiljaisin ;( nousin hitaati pystyyn, ja tapahtui ihme hevonen hieroi turpaansa :D minun päähän. ihastuin hevoseen ja nousin satulaan. eli rakkaus hevoseen auttoi kaikessa. :) eli luota hevoseen ja rentoudu!
      kaikki menee hyvin mitä selkeämmin annat ohjeet sitä paremmin hevonen tottelee
      :) vauhdista hiljentäminen on vaikeaa mutta kyllä se siitä. :) :) :)

    • 1.Voisit pyytää opetaajaa ottamaan sinut liinaan ja saisit sitten siinä rauhassa totutella takaisin kovempaan vauhtiin.
      Muista olla rentona! Pidä kuitenkin hyvä ryhti ja selkä suorana, mutta älä nojaa eteen.

      2. Harjoitus tekee mestarin, on totta tässä asiassa. Pyydä opeltasi vinkkejä, hänen pitäisi tuntea tallin hevoset ja pystyä auttamaan.
      Jos kuitenkin hevonen ryöstää, voit kerran nykäistä toisesta ohjasta lujaa tai kääntää seinään/aitaan.

      3. Jos hevonen pyörii tai lähtee käsistä, ohjaa päättäväisesti se takisin uralle/pysäytä. Älä keskity pelkoosi vaan siihen että saat hevosen takaisin ruotuun.

      Jos sinua pelottaa ja ratsastus ei ole hauskaa, sano se opettajallesi!
      Hänen tehtävänsä on laittaa sinulle rauhallinen hevonen, jonka kanssa voit rentoutua ja palauttaa hauskuuden.
      Jos opettajasi ei tee näin, on aika miettiä tallin vaihtoa. (Tiedän, että tallin vaihto ei ole kiaa, mutta joskus se voi pelastaa ilon ja harrastuksen.)

      Tsemppiä sinulle!!!

    • anonyymi8

      1. Ajan kanssa siihen varmasti tottuu, vaikka itte en oo koskaan pelänny mennä kovaa, mutta jos vauhti tuntuu liian kovalta voit ottaa puolipidätteitä ja muista kertoa opettajallesi pelostasi, jolloin voit varmasti aloittaa hitaasti mutta hiljalleen nostaa vauhtia ajan kanssa kun itseluottamuksesi kasvaa.

      2. Yksi pidäte ei auta, silloin hevonen vain vetää vastaan ja tuon kokoinen eläin voittaa kyllä sen vedon. Ota puoli pidätteitä, eli ota ohjilla pieniä pidätteitä kunnes hevonen on hiljentänyt vauhtia, ja näiden lisäksi istu askelta vastaan jolloin hevosen pitäisi hidastaa automaattisesti vahutia.

      3. Hevonen ei itse saa lähteä laukkaamaan tai pyörimään, sillä sinun pitää olla täydessä kontrollissa hevosen kanssa. Jos hevonen lähtee laukkaamaan ilman sinun pyyntöä, sinun pitää siirtyä takaisin siihen askellajiin missä olit kun hevonen lähti ilman käskyä laukkaamaan. Vaikka haluaisitkin itse laukata, sinun pitää siirtyä takaisin vanhaan askellajiin ja siirtää itse hevonen laukkaamaan. Jos hevonen lähtee pyörimään on parasta ottaa kontrolli ja vaikka pysähtyä ja palata takaisin uralle. Myös muutama peruutusaskel herättää hevosen sinun käskyille ja myös näyttää että hevonen kuuntelee sinua. Kun olet saanut hevosen kontrolliin, sinulle pitäisi tulla turvallisempi olo ja ratsastuksesta pitäisi tulla hauskempaa.

      Toivottavasti auttoi :)

    • Kissa12

      No laita kantapäät alas ja juttele siun ratsastuksen opettajan kanssa tai jos saat toivoo hevosta nii ota joku poni mieti myös jotain kivaa tunnilla minuuki pelottaa aina ku meen ratsastamaan mut teen mitä ratsastuksen opettaja sanoo

    • Anonyymi

      Mä oon tippunut monta kertaa hevosen selästä oon ratsastanut 6vuotta. 1.koita rentoutua. 2. Älä mieti tippumista. 3.voit jutella open kanssa pelosta. 4. Jos pelottaa liikaa voit pyytää jotakin taluttamaan. Toivottavasti oli apua:-)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1888
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      1874
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1620
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1442
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe