Missä tilanteissa työeläkevakuutusyhtiöllä on oikeus irtinanoa yksipuoleisesti lopettaa yrittäjäneläkevakuutus?
Eläkevakuutuksen lopettaminen takautuvasti
6
2335
Vastaukset
- Helsinkiläinen
Minäkin olen kiinnostunut:
Siis palauttaa yrittäjän maksamat YEL-maksut joltain määrätyltä ajalta ja lopettaa vakuutus, vaikka maksut oli hoidettu jo vuosikymmeniä.
Yrittäjä joutui hakeutumaan sairausvakuutuksen piiriin, niin tämä tapahtui. Yrittäjä on velvollinen antamaan eläkelaitokselle tiedot yrittäjätoimintansa laadusta, laajuudesta tai muodosta taikka yrittäjän työpanoksessa tapahtuvista olennaisista muutoksista. Yrittäjä on myös velvollinen ilmoittamaan eläkelaitokselle yrittäjätoiminnan päättymisestä. Eläkelaitos voi päättää YEL-vakuutuksen mm. elinkeinotoiminnan loppumisen, veroviranomaisilta saadun selvityksen, ennakkoveron suorittamatta jättämisen, työttömyysturvan piiriin pääsyn, yrityksen tai yrittäjän konkurssin, yrittäjän tuntemattoman osoitteen tai liiketoimintakiellon johdosta. Vakuutuksen päättämisestä annetaan valituskelpoinen päätös, jossa on perustelut vakuutuksen päättämiselle.
- Tiina 30
Mutta miten yritystoiminnan laajuus vaikuttaa oikeuteen irtisanoa vakuutus?
Missä menee raja, että voidaan irtisanoa vakuutus? (Laatu, laajuus, muutos, työpanos)
Yritys kuitenkin maksanut kaikki maksut kuuluu kaikkiin tarvittaviin rekistereihin. Eikä ole liiketoiminta kieltoa eikä yrittäjätoimitä ole päättynyt.
Mikä on selvitys veroviranomaisilta?
Mitkä asiat tästä veroviranomaisen selvityksestä vaikuttaa tähän lopettamispäätökseen?
Voihan yritystoiminnassa olla katkoksia, mutta eihän silloin tarvitse lopettaa eläkevakuutuksen maksamista?
Eikä työttömyysturvan piiriin pääse mikäli on voimassa oleva yel-vakuutus.
Milloin on elinkeino toiminta loppunut?
- Sonic Empire
Myös erilaiset eläkepäätökset päättävät YEL-vakuutuksen eläketapahtumaan, takautuvastikin.
Työeläketietäjä selvittää asiaa tarkemmin ja palaa asiaan myöhemmin.
Mutta miten yritystoiminnan laajuus vaikuttaa oikeuteen irtisanoa vakuutus?
Jos työpanos ei enää vastaa YEL:n piiriin kuulumisen alarajaa, tulee pakollinen YEL-vakuutus irtisanoa. Se ei voi jatkua suoraan vapaaehtoisena. Vakuutusehtojen 4 §:Vakuutuksen voimassaolo päättyy, jos vakuutuksenottaja lopettaa yrittäjän eläkelaissa tarkoitetun toimintansa tai hänen vakuuttamisvelvollisuutensa muutoin päättyy. Vakuutuksenottaja on velvollinen viipymättä kirjallisesti ilmoittamaan vakuutuksenantajalle vakuutuksen päättymiseen vaikuttavista seikoista. Selvityksen saatuaan vakuutuksenantaja voi päättää vakuutuksen takautuvasti siihen ajankohtaan, jolloin vakuuttamisen edellytykset eivät enää täyty. Vapaaehtoisesta vakuuttamisesta on seuraavat pykälät vakuutusehdoissa: 19 § Näiden vakuutusehtojen 20 -21 § koskevat yrittäjän eläkelain 113 §:ssä tarkoitettuja vakuutuksia, kun vakuuttamisen työtulon alaraja ei täyty tai kun yrittäjä on työeläkelakien mukaisella vanhuuseläkkeellä. 20 § Vakuutuskirjassa määrätään vakuutuksen voimaantuloaika, joka voi olla aikaisintaan vakuutuksen hakemispäivä.
Pykälistä käy ilmi, että mahdollinen vapaaehtoinen vakuutus on otettava erikseen ja sitä ei saa takautuvasti.
Missä menee raja, että voidaan irtisanoa vakuutus? (Laatu, laajuus, muutos, työpanos)
Laatu tarkoittaa, minkälaista yrittäjätoimintaa harjoitetaan. Jos yrittäjä siirtyy maatalousyrittäjäksi, YEL-vakuutus irtisanotaan ja hänen on otettava MyEL-vakuutus, jos edellytykset täyttyvät.
Laajuus tarkoittaa työpanosta. Jos se ei enää vastaa YEL:n piiriin kuulumisen alarajaa, YEL-vakuutus irtisanotaan.
Muutos tarkoittaa jompaakumpaa edellä mainituista. Työpanoksesta oli edellä jo puhetta.
Yritys kuitenkin maksanut kaikki maksut kuuluu kaikkiin tarvittaviin rekistereihin. Eikä ole liiketoiminta kieltoa eikä yrittäjätoimitä ole päättynyt.
Näistä seikoista huolimatta YEL-vakuutus on irtisanottava yllä mainituissa tapauksissa.
Mikä on selvitys veroviranomaisilta?
Mikä tahansa selvitys, josta voi päätellä jotakin työpanoksesta. Sitä yritetään päätellä myös tulojen pienenemisestä, vaikka se ei ole yksinään ratkaisevaa.
Mitkä asiat tästä veroviranomaisen selvityksestä vaikuttaa tähän lopettamispäätökseen?
Jos selvityksestä käy ilmi, että ei ole enää ollut lainkaan bruttotulojakaan yrittäjätoiminnasta tai käy ilmi, että yrittäjätoiminta on lopetettu, se vaikuttaa lopettamispäätökseen.
Voihan yritystoiminnassa olla katkoksia, mutta eihän silloin tarvitse lopettaa eläkevakuutuksen maksamista? Eikä työttömyysturvan piiriin pääse mikäli on voimassa oleva yel-vakuutus.
Yrittäjätoimintaa tarkastellaan vuosi kerrallaan. Vakuutusehtojen 3 §: Vakuutussopimus syntyy vakuutushakemuksen hyväksymisestä lukien. Vakuutus on voimassa toistaiseksi vakuutuskauden kerrallaan niin kauan kuin vakuutuksenottaja on yrittäjän eläkelain mukaan vakuuttamisvelvollinen, jollei 5 tai 6 §:stä taikka vakuutuskirjan määräyksistä muuta johdu. Ensimmäinen vakuutuskausi päättyy vakuutussopimuksen voimaantulovuoden viimeisenä päivänä. Tämän jälkeen vakuutuskausi on kalenterivuosi, jollei 5 tai 6 §:stä muuta johdu. (5 ja 6 § koskevat vakuutuksen päättymistä).
Milloin on elinkeino toiminta loppunut?
Verottaja käyttää elinkeino-sanaa. Elinkeinotoiminta on yrittäjätoimintaa. YEL:n kannalta on ratkaisevaa, milloin yrittäjätoiminta on päättynyt yllä kuvatulla tavalla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 732805
- 632694
- 681792
- 241637
- 201560
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä101525- 151412
- 481267
- 381243
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91229