Vesipelkoinen hyppää veteen

sämpylä sakari

Vettäkö henkeen? Jos uimataidoton ja vettä pelkäävä ihminen joutuu hyppäämään liivit päällä vaikka 10 metristä veteen esim. laivaonnettomuudessa, kuinka todennäköisesti menee vettä keuhkoon? Osaako pidättää hengitystä kun mäsähtää veteen?

3

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hengityksen pidättäminen on vaistomainen refleksi. Hätätilanteessa (olympiauimari tipahtaa vahingossa veteen) ihminen toimii todennäköisesti vaiston varassa, ellei kyseistä tilannetta ole nimenomaan harjoiteltu. Tapahtuu suurin piirtein samoin, kuin liukastuessa:
      - pää pyritään kääntämään vaakatasoon (horisontti näkyville - tosin jos tasapainoaisti ei toimi, tästä voi olla haittaakin)
      - selkä kaarelle
      - kädet ja jalat haralleen ja painamista siihen suuntaan, jonka tippunut olettaa olevan "alas"

      Tuntoaistin kertoessa, että kasvojen edessä ei ole ilmaa, veden vetäminen keuhkoihin ei ole ongelma ainakaan veden alla. Sen sijaan mahdollisesti pinnalle päästessä näin voi tapahtua, eli paniikissa yritetään ensimmäisellä mahdollisella hetkellä hengittää sisään, mutta kohdalle sattuukin aalto.

      Suurin ongelma korkealta pudottaessa lienee kuitenkin, että vesi on ihan julmetun kovaa ja vedenpintaan osuttaessa voipi mennä luita poikki, varsinkin jos putoamisasento on huono (esim. tippuva katso veteen eikä horisonttiin - vartalo kääntyy vaaka-asentoon ja tulee mahalätsi). Pelastusliivit ovat erittäin tarpeelliset pinnalla pysymisen kannalta, mutta pelastusliivien kanssa ei myöskään saisi hypätä, koska jo muutamasta metristä hypättäessä liivit voivat veteen osuessaan repiä vartaloa kipeästi tai löysemmin päällä ollessa iskeä melkoisella voimalla leukaan/päähän.

      Lopuksi jos mietitään laivaonnettomuuksia, niin käytänössähän kai merellä onnettomuuden sattuessa ensimmäisenä keräännytään kokoontumispisteisiin. Katastrofaalinen onnettomuus, jossa laiva menee alta hetkessä on kuitenkin oikein käsitellyillä aluksilla äärimmäisen harvinainen (yleensä tälläisissä tapauksissa on ollut ylikuormaa ja reippaasti eli alusta ei ole lastattu oikein). Mikäli mikään muu ei auta, niin sitten kokoontumispaikoista siirrytään pelastusveneisiin, jotka matkustaja-aluksissa useimmiten lasketaan vinssillä veteen. (Joissakin aluksissa on jonkinmoinen pelastautumiskapseli, joka tiputtautuu veteen.) Mikäli turvallisuusmääräyksiä on laiminlyöty (t.s. miehistö ei ole harjoitellut pelastautumista) tai viestinnässä on ongelmia tuossa on tietysti jonkinmoinen hässäkkä mahdollinen. Veteen hyppääminen omin nokkineen on sitten se viimeinen mahdollisuus, jos mikään muu ei auta.

      Costa Concordian onnettomuudessa kuoli tai katosi 32 henkeä, joista 27 matkustajia ja viisi miehistön jäsentä. Kyydissä oli (Wikipedian mukaan) yhteensä 4252 henkeä, joista 3206 matkustajaa ja 1023 miehistön jäsentä. (Kuten huomata saattaa, mukana oli myös 23, joita ei ole merkitty kirjoihin?) Nopeasti laskien matkustajien keskimääräinen todennäköisyys kuolla oli noin kahdeksan promillea ja miehistön hieman yli kaksi prosenttia. Rantaan uineiden määrästä ei liene tilastoja, mutta on oletettavaa, että uimaan lähteneiden todennäköisyys kuolla onnettomuudessa oli huomattavan paljon suurempi kuin muiden siitä huolimatta, että alus oli vain 150 metrin päässä rannasta. Lähes kaikki muut henkensä menettäneet olivat jääneet kannen alle jumiin, eli kokoontumispaikkoihin menneet ja siellä evakuointiin saakka pysyneet matkustajat poikkeuksetta selvisivät onnettomuudesta.

    • Mututieto sikseen

      Jotta luita menee poikki niin saa hypätä tosi, tosi korkealta. Itse vanhana hyppääjänä olen todistanut mm. Keuhkon repeämän, munuaisen vajaatoiminnan (väliaikainen) sekä verenpurkaumia mutta luunmurtumia en.

      • Eräältä entiseltä seuran uimarilta on (ei harjoituksissa, vaan aiemmin lapsena) mennyt kylkiluu poikki viiden metrin tasolta hypättäessä.

        Lopputulemana kuitenkin lienee sama asia, eli laivasta ei kannata pois hyppäämällä lähteä niin kauan kuin se pysyy vielä pinnalla, oli pelastusliivejä tai ei.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3154
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2121
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1895
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe