Kuinka välttää homehtuminen talvisäilytyksen aikana?

Homeitiö

Asuntoautovanhus on pääsemässä ensi kertaa talveksi sisätiloihin. Kyseessä on kylmä betonilattiainen peltihalli, jota varsinkin keväällä varmasti alkaa aurinko lämmittää.

Mitä mitäisi ottaa huomioon talviteloille laittaessa? Pitkän välimatkan takia autoa ei pääse näkemään/huoltamaan kuin vasta toukokuun alussa.

Tähän asti olemme pitäneet kattoluukut auki, mutta muuten kaikki kamppeet tekstiileitä myöten on ollut paikoillaan. Kovasti laiskottaa alkaa niitä nytkään muualle rahtaamaan, varsinkin kun säilytystila on vähissä. Kannattaisiko ikkunoita eri puolilta autoa jättää raolleen ja nostaa istuinpehmusteet ym pystyasentoon ja patjat vähän koholleen alustasta?

62

6133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • odotellaan kevättä

      Ei siinä muuta tarvi kuin jättää luukut raolleen ja hakee lähimmästä Biltemasta pari kappaletta hajunpoistajaa maksaa 7e kpl niitä kahden pussin, ja laita vaunun etupäähäähän yksi ja taakse yksi ps. muista laittaa molemmat pesuvatiin jos et pääse tyhjentämään välillä imee yllättävän paljon kosteutta elikkä toimii hyvin ja on yksinkertainen.
      Muut toimenpiteet varmasti tiedätkin vesien tyhjennys ym.

      • Samaa miettinyt

      • autoon sopii

      • odotellaan kevättä

      • Jussipussi

      • Jussipussi

      • Pär -Erik.
        Jussipussi kirjoitti:

        http://www.motonet.fi/web/guest/etusivu#productid=60-5313.

        Kellään kokemusta onko yhtä tehokas?

        toimii kyllä myös tämä, mutta laitta se mielummin vielä pesuvatiin, jos ei ole pakkanen hallissa, koska muuten kulho on tyhennettävä pari kerta talven aikana.


      • Pär-Erik.
        Pär -Erik. kirjoitti:

        toimii kyllä myös tämä, mutta laitta se mielummin vielä pesuvatiin, jos ei ole pakkanen hallissa, koska muuten kulho on tyhennettävä pari kerta talven aikana.

        Unohtu tämä myös että liuosaine joka valu astiaan on erittäin paha tahmaamaan kaiken. Senkin vuoksi hyvä laitta vatiin.


      • Vode 666
        Samaa miettinyt kirjoitti:

        Hei, tarkoitatko tätä: http://www.biltema.fi/fi/Koti/Siivoaminen-ja-peseminen/Varusteet/Kosteudensyoja-14060/

        Tämmönen oli Reimossa ja no problem kosteuden/homeen suhteen vaikka luukut ja ikkunat kiinni (ulkoseisotus). Kannattaa sitten ripustaa ämpärin ylle kuten kuvassa.... Oli meinaan lähes täysi ämpäri suolaliuosta keväällä ja pussi tyhjä. Ja se toinen pienempi malli toimii henkilöauton säilytyksessä mainiosti.


    • Kurkku

      Avoimeen astiaan etikkaa..

      • Jussipussi

        Sekö auttaa?


      • tomaatti
        Jussipussi kirjoitti:

        Sekö auttaa?

        Ei auta mutta onpahan tehnyt jotain


    • kokemusta11

      otat kaksi pyyhettä laitat niitten sisälle suolaaan, ja laitat ne asuntovaunun etuosaan ja perälle niin hometta ei varmasti tule.

    • homepommi keväällä

      Kokemuksesta voin sanoa että tyhjät tölkit, ruokapakkaukset ym. ehdottomasti pois.

      Motonetin kosteudenpoistaja toimii ainakin henkilöauton säilytykseen hyvin, mulla ollu talvisäilön ajan yks etujalkatilassa ja toinen takakontissa.

    • Tietä!

      Paras keino homeen estoon on jättää moiset tientukot ostamatta...

      • Matkailuauto ei ole tientukko vaan se takana oleva jonon muodostaja. Yhden auton jonoa kun ei ole olemassakaan.

        M-autolla on tosi mukavaa matkustaa ympäri Euroopan, suosittelen sinullekin jos ei lompsa kurista harrastuksiasi ja vapaa-ajan viettoa.

        100'000€ saa jo aika mukavan ja hyvin varustellun Hümerinkin.


    • ph

      Peltihallin pitäisi olla myös tuulettuva, ilman pitäisi kiertää..

    • SiliCatti

      Silicageeli -kissanhiekka on myös edullinen ja toimiva vaihtoehto, jota löytyy monesta päivittäistavarakaupasta. Lisäksi kun sen kuivattaa välillä jossain lämpimässä paikassa, niin taas se jaksaa imeä kosteutta. Käyttökin on helppoa; kaataa vain rakeet pariin avoimeen astiaan, yksi keulaan ja toinen perään ja se on siinä.

    • boat-used

      Jätä avonainen kloriittipullo talveksi sisätilaan, klooria haihtuu sopivasti koko talven ja tappaa ilmasta homeitiöt. Paitsi jos tuuletat pois, silloin ehkä useampi pullo

    • Luonnonlaki

      Kosteus pysyy ulkona tietysti kun on kunnon katto päällä. Katon ja rakenteiden välissä pitää olla ilmaa (aivan kuin vanhan ajan kylmä ullakko.

      Kun ulkona on pakkasta vaikkapa miinus 10 astetta, riittää kun sisällä on pakkasta vain 5 astetta. Kun ulkona on nolla keli, sisällä pitäsi olla vain viisi tai korkeintaan kymmenen astetta lämpimämpää, eli plus 5 tai plus korkeintaan 10 astetta riittää kuivana pysymiseen jos vettä ei sada tai tihku jostain suoraan rakenteisiin. Ilmanvaihdon pitää toimia kuin asumuksessa konsanaan.
      Etikkaa (omena) ja grillihiiliä vadeissa sinne sisätiloihin talveksi ja vaikka pikku purkki tervaa vielä lisäksi, niin hyvä!
      Kaikki pienetkin ruoan tähteet yms. pois....

      • Luonnonlaki

        Katsokaakin ettei kaikenmaailman ulkoiset pressurakenteet hinkaa tuulien voimalla lasikuitusta pintamateriaalia...
        Merisuola on kans hyvä kosteudenimijä. Mut omenaviinietikka grillihiiliin imeytettynä pitää homeet kurissa kaikkien muiden maalaisjärjellä ymmärrettävien asioiden lisäksi.


    • Toimii tämäkin

      Jos sähköä on saatavilla, pidä autossa 200watin koirankoppi lämmitintä.Kosteus haihtuu matalallakin lämmöllä.Kuluttaa sähköä n.10e edestä kuussa.Eli ei hirmu kallis tapa pitää kosteus poissa.

      • dethleffs-2

        Jos sähköä on saatavissa kaikkein järkevin juttu on kytkeä esim auton sisätilalämmitin sellaisen termostaatin perään joka toimii lämpötilaerojen mukaan. Säädetään erotus niin, että sisätilassa on aina 4 astetta tai enemmän lämpimänpää kuin ulkona. Tuo 4 astetta on se raja jonka yläpuolella ilma alkaa kiertämään eli kuivuminen toimii. Tutkittu juttu


      • dethleffs-2
        dethleffs-2 kirjoitti:

        Jos sähköä on saatavissa kaikkein järkevin juttu on kytkeä esim auton sisätilalämmitin sellaisen termostaatin perään joka toimii lämpötilaerojen mukaan. Säädetään erotus niin, että sisätilassa on aina 4 astetta tai enemmän lämpimänpää kuin ulkona. Tuo 4 astetta on se raja jonka yläpuolella ilma alkaa kiertämään eli kuivuminen toimii. Tutkittu juttu

        Lisäys: Tarkoitin tällaista: http://www.produal.fi/FI/Tuotteet/Elektroniset termostaatit/LEK 24-PT


    • MatkaveneilijäMyös

      Hanki mm. venetarvikeliikeistä kosteudenpostoon tarkoitettuja kuivapalloja yms. Toimii. Etikka-astialla saat hajut pidettyä kurissa.

    • Vaihtoehto säilytyks

      Miksi pistät talveksi säilöön, eikö ole talvirenkaita? Nimenomaan juuri talvella on myös matkailuautoilu hienoa. Pakkasaika on kuivaa aikaa ja antaa kuraisimmilla keleillä vaikka sitten auton seistä odottamassa pakkasia, jos pelkää kosteutta ja suolaa. Meillä ei pesty ollenkaan talvella autoa. Yllättävän puhtaana pysyi kun oli hyvin vahattu ja lumi vei mukanaan myös pintalikaa.Alustaa piti välillä siivota paakuista varovasti. Kuiteskin ajettiin koko viime talvi ja meni ihan ok. Lämmitettiin välillä silloinkin, kun ei ajeltu.Trumaticin tukena Puhaltimella varustettu patteri hoiti auton aina tarpeeksi kuivaksi.( n. 25 euron sijoitus)

      Lisänä oli Rubsonin isot kosteuden poistokivet. (esim säästö-karit) Sitä kosteutta ei kyllä paljon tullut kun sähköpatteria välillä käytti.
      Luukkujen kumitiivisteisiin siliconia. Ja lukkoihin aseöljyä.

      WC kasettiin tuulilasinpesuneste-vesiseos "kaiken varalle"jos hätä yllättää.
      Ja vesijärjestelmä tyhjäksi jo syksyllä.
      Vesipumpun liittimet irti ja hanat auki asentoon ettei mene rikki, jos jää vesihelmiä.Vettä saa nykyään 5 ja 10 litran pötiköissä kaupasta, ei tarvi pitää eri kanisteria. Kertakäyttöastiat tai sitten tiskaus kotona tai sopivassa paikassa.
      Auton sisäpuhdistus aina lämmöt päällä. Ja hyvä pölynimuri on miltei must juttu. Saa ne raotkin imastua puhtaiksi.
      Pinnattuja talvirenkaita löytää myös matkailuautoon ja niilläkin pärjää (esim ässä) jos ei ole kitkat. Lumiketjut varoiksi mukaan.
      Lumet vain aina katolta pois huolellisesti heti kun sataa. On tuoreena helppo otta pois. Katolle ei kannata mennä kävelemään.

      Meillä ei ole autossa lohkolämmitintä joten pakkasrajana pidimme -16 astetta. Sen alle lähti vielä ilman kolinoita käyntiin.
      Dieselisuodatin kantsii vaihtaa ja yksi ylimääränen pitää varoiksi mukana. Kun en tiedä mikä auto aloittajlla on, niin meillä kuiteskin on tuo II mallin Ducato, niin nokkaan aukot umpeen,niin pysyy mootori lämpimänä. Kokopeittävällä keulapeitolla säästää kaasua ja pari pulloa kaasua kantsii varata. Kaasupullossa on hyvä olla lämmitin.

      • Suolaaminen on sairaus

        Taidat asua Lapissa. Etelä-Suomessa roiskuu suola teillä melkein kymmeneen pakkasasteeseen saakka ja kemistit kehittävät koko ajan tehokkaampia liuoksia. Auto on yltä päältä kurassa jokaisen lyhykäisenkin ajon jälkeen. Kuivia ajopäiviä on muutama talvessa tuossa tammikuun tietämillä.


    • Kunnollista

      tervausta ei kannata unohtaa. Katto ja lattia tervalla ja jo kestää.

    • Ei home ongelmaa

      Karavaani lämpimään säilöön.www.talliosake.fi

      • Travelmaster

        Pesuvati ja siihen karkeata suolaa(aika täyteen) ja vati pöydälle. Ystävä pariskunta teki aina syksyisin noin, ennen kuin muuttivat talveksi Espanjaan. Kesän alussa tulivat vaunulle ja ei mitään kosteusongelmia ollut. Vaunu kosteusmitattiin ja kaikki aina ok. HALPA ja TEHOKAS konsti. Omassa matkailuautossa käytän samaa systeemiä, mutta pienemmissä annoksissa. Takana, edessä ja WC-tilassa oma kosteudenpoistaja, mutta kemikaalien tilalla puhdas merisuola. Käytän ihan jatkuvasti, tsekkaan ja vaihdan suolan tarvittaessa uuteen. Suosittelen.


      • Travelmaster
        Travelmaster kirjoitti:

        Pesuvati ja siihen karkeata suolaa(aika täyteen) ja vati pöydälle. Ystävä pariskunta teki aina syksyisin noin, ennen kuin muuttivat talveksi Espanjaan. Kesän alussa tulivat vaunulle ja ei mitään kosteusongelmia ollut. Vaunu kosteusmitattiin ja kaikki aina ok. HALPA ja TEHOKAS konsti. Omassa matkailuautossa käytän samaa systeemiä, mutta pienemmissä annoksissa. Takana, edessä ja WC-tilassa oma kosteudenpoistaja, mutta kemikaalien tilalla puhdas merisuola. Käytän ihan jatkuvasti, tsekkaan ja vaihdan suolan tarvittaessa uuteen. Suosittelen.

        Lisäys vielä, että luukut ja ikkunat olivat kiinni, niin ei vettäkään päässyt (lunta katolla)sisään.


      • pallas gt
        Travelmaster kirjoitti:

        Lisäys vielä, että luukut ja ikkunat olivat kiinni, niin ei vettäkään päässyt (lunta katolla)sisään.

        Miksi vanha mökki ei homehdu ? Koska siellä on räppänä auki ja samoin hellan tai uunin pelti eli ilma vaihtuu kaiken aikaa luonnollisesti. Näin kosteutta ei pääse kertymään homeen asuinsijoiksi.
        Minäkin kokeilin noita suolapanoksia, mutta totesin ne tarpeettomiksi. vaunussa on liesituulettimen hormi aina auki , samoin WC:n venttiini ja ritilöillä varustetut tuuletusikkunat ovat myös auki, jolloin ilma vaihtuu mukavasti eikä kosteusongelmia synny. Ei tarvi nostaa patjoja pystyyn niinkuin veneissä .
        Autossa on etupäässä raitisilmatuuletus luukuissa ja venttiileissä on aina virtausta. Kattoluukkukin vaihtaa ilmaa vaikka se olisi kiinni-asennossa, sillä nuo laitteet ovat rakennettu 5-6 ihmisen jatkuvaan oleskeluun eli ilman vaihto on riittävää ihan luonnostaankin. Tästä tehdään ihan turhaan ongelma !!!!
        Jos tukkii harkitsemattomasti /tyhmästi kaikki ilmanvaihtoaukot, niin kyllä sillä tavalla saa kaikenlaiset majoitustilat homehtumaan.


    • Epätovoinen

      Mielenkiintoinen kysymys ja enimmäkseen asiallisia vastauksia. Sain näistä hyviä vinkkejä omaan käyttööni.
      Pikkuisen asiaan liittyvää kysyttävää olisi. Meillä on uusivanha asuntovaunu TEC91
      En saa kasettivessan huuhtelusäiliötä tyhjäksi. Ehti jo jäätyäkkin. Nyt pidän siellä sähkölämmitintä, turha kallista. Onko ainetta jota voi laittaa huuhtelu vesi säiliöön ja joka ei jäädy. Vesisäiliössä on kyllä tyhjennys kraana, mutta se jättää vettä säiliöön litrakaupalla. Kiitollinen asialliseen vastaukseen.

      • Käyttöohje?

        Eikö tuon tyhjentämiseen tullut käyttöohjetta vaunun mukana?
        Saako säiliön irroitetuksi paikaltaan?
        Onko kasettivessan merkki ja malli tiedossa?


      • Anonyymi

        Laita auton lasinpesunestettä -25


    • rape ja piippurassi

      Kysy jokkerilta kyllä tietää.

      • Anonyymi

        Homeisuus noissa on ollut asukkaasta johtuvaa, ei autot homehdu jos ne pidetään aina siisteinä ja niissä asutaan muutenkin siivosti.


    • Anonyymi

      Kyllä taas nauretaan Joksun kommentille . On ne kyllä erinomaisia . Mistä aina keksiikin noin hyviä juttuja???

    • Anonyymi

      Laitan rumatikki puhaltamaan kolmoselle. Pysyy nurkat kuivana
      Palstavahti Joksun niksinurkka

    • Anonyymi

      Ei koskaan enään Fiiua eikä Renua, eikä toista Ransittia !!!

      • Anonyymi

        Oikein olet tullut järkiisi


      • Anonyymi

        Eikä Pösöä eikä Renua eikä Citikkaa eikä Merssua eikä mitään muutakaan. Ei tietenkään kun EI OLE VARAA muuhun kun vitt*uiluun ja paskan jauhamiseen.


    • Anonyymi

      Kiitos viisaista vinkeistä, mutta tuo 2012 omistamani vaunu mätäni ja homehtui jo vuosia sitten.

    • Anonyymi

      Otitko rumatikin talteen ?? Rumatikistä saa hyvän voiton myydessä

    • Anonyymi

      Aina vaan paranee Palstavahti Joksun jutut. On se kyllä huumorimies Savolaiseksi
      Taas nauretaan kippurassa.

      • Anonyymi

        Mikähän on vienyt savolaisen Kotkaan, meniköhän se sinne satamajätkäksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikähän on vienyt savolaisen Kotkaan, meniköhän se sinne satamajätkäksi?

        Palstahäirikkö Reino se vaan vastailee itselleen, eli Joksulle. Vai toisinko päin se meni. Surullista, ettei itse edes ymmärrä mitä tekee...


    • Anonyymi

      Palstavahti Joksu on sellainen maailmanmies. Kaiken nähnyt. Joksulla on poikaystävä Reino Kotkassa.
      Joksu on käynyt Siilinjärvelläkin Fiatillaan. Rohkeaisäntä

    • Anonyymi

      Hurmuri Palstavahti Joksu aloitti puolituntia myöhässä kiinnostavia juttuja Reinostaan.
      Oliko Puijolla liukasta kun myöhästyit?
      Vai jouduitko jakamaan yhden piirin lisää lehtiä Savon Sanomia??

      • Anonyymi

        Kirjuuttelet hulluja ja vastaat itse itsellesi - miksi? Olisko lekurin paikka...


    • Anonyymi

      patjat lämpimään, ikkunat raolleen ja 12 v tuuletin puhaltaa kosteuden vex.

    • Anonyymi

      Mitään kosteudenpoistoa tms ei tarvii. Pääasia, että ilma kiertää. Patjat yms varastoon ja kunnollinen siivous ennen talvisäilytykseen laittoa.

      • Anonyymi

        Kuka nyt alkaisi kuskailemaan patjoja pois vaunusta tai autosta. Yli neljäkymmentä vuotta on vaunut talvehtineet hyvin ulkosalla, kunhan huolehtii että ilma kiertää sisällä.


    • Anonyymi

      Rumatikki kun laittaa kolmoselle, niin rumatikki sotkee sopivasti ilmaa vaunussa. Pysyy nurkat kuivana

      • Anonyymi

        Kahtia jakautunut Joksu-Reino jälleen vauhdissa idiootti kommentteineen.


    • Anonyymi

      Palstavahti Joksu taas vauhdissa. Onko Puijolla vielä lunta??

      • Anonyymi

        Kyllä se vauhdissa oleva olet taas sinä - Reino-Joksu. Jospa ottaisit lääkkeesi. Vai onko niin, ettei ne enää auta?


    • Anonyymi

      Älä anna persettäsi Joksu Reinollesi autossa. Sillä haju poistuu. Menkää autosta ulos namuttelemaan, nyt on tanner kuiva tömistää.

    • Anonyymi

      Palstavahti Joksu on tomeraa . Raskaus aika mieliala vaihtelee.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      429
      3013
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2354
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2092
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1933
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1787
    6. 161
      1231
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe