Muka petovahinkoja

osmo jäkälä

Petoja syytetään porotalouden huonosta kannattavuudesta. Poromäärät on kuitenkin jo parin kolmen vuosikymmenen ajan pysytelleet korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin ja laitumet on kaluttu aivan loppuun, poroja vain on nykyisellään kertakaikkiaan aivan liikaa se on selvä fakta ! Selvä fakta on sekin, että nykyisellään alle puolet poronomistajista on päätoimisia poronhoitajia, siellä on mukana monenlaista porukkaa pankinjohtajasta kunnan virkamieheen.

Selvä fakta on sekin , että porotaloudesta on nykyisellään monenlaista haittaa muulle ympäröivälle yhteiskunnalle, maataloudelle ja kotipuutarhoille, mutta ennenkaikkea liikenteelle aiheutuu poroista joka vuosi monen miljoonan euron vahingot, jotka autoilijat maksaa itse omilla vakuutusmaksuillaan - minkätakia yhteiskunta maksaa poronomistajille petovahinkokorvauksia ? minkätakia vahingot ei mene korvattaviksi poronomistajien omista henkilökohtaisista vakuutuksista samalla tavalla kuin porokolareistaa kärsivillä autoilijoillakin ?

Selvä fakta on sekin, että porotalouden kannattavuus nykyisellään on erittäin heikkoa jopa tappiollista toimintaa, jossa katetta tulee lähinnä erilaisista tukiaisista. Porotalouden oma tuotto menee lähinnä koneisiin, laitteisiin ja polttoaineisiin. Veroja ei taida monikaan poromies maksaa penniäkään.

Selvä fakta on sekin, että aikaisemmin paljon pienemmillä poromäärillä poromies elätti koko perheensä eikä tarvinnut muita laitteita kuin ajohärän, ahkion, sukset ja suopungin, ulkomailta ei tarvinnut tuoda mitään muuta kuin suolat ja kahvinpöönit.

Nykyisin poromies tarvii hyvässä kunnan taikka valtion virassa tienaavan vaimon, kun kaikki oman porotalouden tuotto menee pakettiautojen, mönkijöiden, moottorikelkkojen, moottoripyörien, moottoriveneiden ym moottorikaluston hankkimiseen ja korjaamisen ja polttoaineisiin sekä helikoptereiden ja lentokoneiden lentotuntien maksuun. Kaikki perimmältään ulkomaantuonteja, jotenka pääosa porotalouden tuotoista menee ulkomaisten suuryritysten kassoihin.

Ja julkisuuteen vaan kätistään muutamasta petojen tappamasta kisurasta mukamastes porotalouden suurimpana ongelmana.

256

2004

  Vastaukset

  • Eipä ole paljoa lisättävää tähän kirjoitukseen,sillä täyttä totta joka sana. Hyvä! hyvä! smo jäkälä..

  • Sitä vain ihmettelen ,kun poromiehet saavat pitää omaa porokarjaansa ympäri kyliä vailla hoitoa ihmisten kiusana. Porot käyvät jne.

  • Ne kisurat siis porot tolvaavat tosiaan ihmisten pihoilla,pelloilla ja sitten vielä liikenteen kiusana pomppivat tielle.Mutta mistä saat korvauksia ,et sitten mistään itte pitää kärsiä kaikki omissa nahoissa.

   • O. JÄKÄLÄ oikeassa, näin on asia.

    Poro on hieman väärä eläin lappiin, olisi pitänyt ja ollut järkevää tehdä lapinmetsäpeurasta ns. poro, eikä tappaa peuraa sukupuuttoon, kuten lapissa kävi. Poro on hieman liian lyhyt jalkainen elukka paksulumisille alueille, peura olisi ollut pitkäjalkainen ja täten parempi.

    Poron vuoksi ei lapissa näe enää oikeata vaaleaa jäkäläkangasta, moni ei varmaan tiedäkkään miltä kangasmaa pitäisi näyttää. Kaikki on kaluttu ja luppometsät vähissä ei ihme jos poroa ei kohta lehmästä erota. Porot vaan navettaan ja neljäntuulenlakki päähän lantaa työntämään.


   • Tiiäkköhän sie mitä tarkottaa edes kisura? Hah! Kisurat=eli porot.. luuloja taasen..


   • lullibiegga kirjoitti:

    Tiiäkköhän sie mitä tarkottaa edes kisura? Hah! Kisurat=eli porot.. luuloja taasen..

    No ne ovat viattomia,erittäin tyhmiä elukoita ja ovat vailla oikeita hoitajia siis porot.


   • POROT SUODATINPUSSIS kirjoitti:

    O. JÄKÄLÄ oikeassa, näin on asia.

    Poro on hieman väärä eläin lappiin, olisi pitänyt ja ollut järkevää tehdä lapinmetsäpeurasta ns. poro, eikä tappaa peuraa sukupuuttoon, kuten lapissa kävi. Poro on hieman liian lyhyt jalkainen elukka paksulumisille alueille, peura olisi ollut pitkäjalkainen ja täten parempi.

    Poron vuoksi ei lapissa näe enää oikeata vaaleaa jäkäläkangasta, moni ei varmaan tiedäkkään miltä kangasmaa pitäisi näyttää. Kaikki on kaluttu ja luppometsät vähissä ei ihme jos poroa ei kohta lehmästä erota. Porot vaan navettaan ja neljäntuulenlakki päähän lantaa työntämään.

    Puhut kuin jonkin asiantuntija ,jokkainen kyllä erottaa poron peurasta. Ja kyllä porolle jalkojen pituus on ihan riittävä,pitemmistä jaloista olisi vain haittaa.Et ole kylläkään liikkunut yhtään missään,kun et ole nähnyt jägälää sitä on kyllä.


   • Uula peski kirjoitti:

    Puhut kuin jonkin asiantuntija ,jokkainen kyllä erottaa poron peurasta. Ja kyllä porolle jalkojen pituus on ihan riittävä,pitemmistä jaloista olisi vain haittaa.Et ole kylläkään liikkunut yhtään missään,kun et ole nähnyt jägälää sitä on kyllä.

    No voi senturkanenaika ku Uulallakin rupes lyylli kirjoittamaan...


  • Poromiehet ottavat kaiken hyödyn irti Suomen laista ja maan tavasta, Ei se sen kummenpaa ole, niin tekevät kaikki muutkin omaa moraalia ja oikeudentajua olevat ihmiset. Poro ja poromies ovat etuoikeutettuja lapissa.

   Jos esimerkiksi hirvi asettuu ihmisten asuinalueelle ja osoittaa vähänkin häiriökäyttäytymistä esim. tuhoamalla mainitsemiasi istutuksia, niin - jopa vain, viran puolesta polisi käy sen lopettamassa. Etelässä karhu tapetaan heti, jos se oistuu kehäkolmosen sisäpuolelle. Nyt tietysti poromiehen veri kiehuu, (joku tollo siellä vertaa karhua poroon) Niin vertaa, ja uskallan jopa väittää, että hirvaat lapissa aiheuttavat enemmän vaaratilanteita ihmisille ja vahinkoa omaisuudelle, kuin Karhu konsanaan koko maassa.

   Valtio "omistaa" hirvet ja rakentelee tarvittaessa esim. hirviaitoja. Kaatolupia lisätään, kun kanta uhkaa kasvaa yli sietorajan, mutta mitä tekee poromies. Poromies vetoaa siihen että poro oli täällä ennen sinua ja ohittaa sujuvasti sen, että niin oli karhu, susi ja ahmakin. Avullasi poromies kuitenkin lisää eloporojen lukua, koska sinä istutat niille lisää ravintoa.

   Tulipa mieleeni, että jos laki sallisikin, muitta mutkitta teurastaa tontiltaan eläimen, joka aiheuttaa euromääräisen arvonsa verran tuhoa. Muuttuisikohan poromiesten asenne. Tässä teille oiva lakialoitteen paikka, Vaatikaa sitä, se olisi kohtuullista. SilvuBleen, näin suomeksi sanottuna, jotta poromieskin voisi tarttua johonkin epäolennaiseen.

  • Poronomistajilla ja poroilla on liikaa valtaa Lapin alueella. Nytkin oli lehdessä juttua jostain kaava-asiasta ,niin muuta huomautettavaa ei ollut kuin se ,että porojen laidunoikeus on säilytettävä kyseisellä kaava-alueella.Mikäli ymmärrän oikein niin maita omistaa myös yksityiset maanomistajat ja valtio tietenkin.Tämähän tarkoittaa ,että porot saavat kaluta ja syödä toisten mailla mielinmäärin . En ymmärrä.

   • Kukapa ymmärtäisikään? Olisi romutettava koko poronkurmulaki ,rajoittaa uudessa lakimäärittelyssä heille annettuja esim vapautuksia ja toimintoja 50%.


  • Itse asun Kemissä eikä täällä ole poroja, mutta jos asuisin siellä lapissa, niin en kauaa kattelisi pihalla tehtäviä tuhoja, vaan panisin ainakin yhden poron kylmäksi ja pakkaseen.

   • Ei täälä keskilapissa ainakaan kukaan poroton syyllisty tuollaiseen ,ehkä jokin erittäin harva tapaus voi ollakin. Jos niitä poroja yleensä varastetaankaan,niin ne rosvot löytyy poromiesten ammattikunnasta .


   • Niinhän luulet tekeväsi, mut oletko kuullut et vois aidanki rakentaa tai palkinen rakentaa että ne porot ei tuu pihoille. :)


  • On tosiaan kuuma aihe porot ja poromiehet.jokaisen kunnan ja yleistä lapista sivuilla on monta eri otsikkoa poroista ja poromiehistä.Yleensä negatiivistä palautetta.,tarttis varmaan tehrä jotain.

   • Niiden pitäisi itte korjata tai ainakin yrittää jotenkin mainettansa parantaa esim:olla sovussa ja hoitaa niitä porojansa niinkö kuuluisikin ,eikä vaan elää helppoa elämää, juopotella ym


  • Nyt tuli ratiossa, että petojen tappamista poroista poromiehet saa 4 miljoonaa euroa.Siinäpä on melkonen potti jakkaa.Tuli hyvät juomarahat nyt niitä petojen tappamia on varmaa niin penteleen paljon, että aivan hirvittää riittäkö edes teurastamolle niitä.

   • Ja ootkohan ottanu selvää paljonko niitä poromiehiä on.. nooo, jos mietitään niin jokainen saa n 500 e.. on kyllä perkele niin iso potti että oikein itkettää..voi jumalauta mitå kateellisuutta


  • Poromiehet eivät kyllä hoida porojaan . En minä kyllä antaisi omien porojen juoksennella missä sattuu,jos omistaisin poroja.Muutkin eläinten omistajat esim. hevosten,lehmien yms. niin kyllä niitä hoidetaan ja pidetään omissa pilttuissaan. Mikä siitä tulisi,jos kaikki eläimet olisivat irrallaan pitkin kyliä?

  • Porojen ja poroelinkeinon vihaajat, kohdistakaa energianne eduskuntaa kohtaan, siellä ne lakimuutokset tehdään. Kun niin sujuvasti teillä näppäimistö sauhuaa niin laittakaa samaa asiaa edustajille. Lobbaamalla niitä muutoksia tulee.

  • Petoja
   Porot on petoja jotka tuhoaa vuodessa satoja autoja ja hommaa ihmisiä huomattavan määärän sairaalaan.KARHUT,SUDET ja ILVEKSET kunnioittavat autoja ja ihmisiä.Autojen osalta vakuutusten hinnat on nousseet porojen takia huomattavasti,myös eteläsuomessa vaikka siellä ei poroja ole.

  • Patalaiskoja!!!!
   Poromiehet on laiskoja kun ei huolehdi omista poroistansa,vaan jopa nauttivat siitä
   että ne ovat jatkuvasti harmina liikentessä,maanviljelijöille ym ym.

  • Heippa ! Käykääpä kansalaiset lukemassa muitakin Lapin läänin kuntien sivuja.Niin näette vähän mitä muuallakin kirjoitetaan noista porohommista.
   Ei muutako heippa ja moikka !

  • Tosi hyvä kirjoitus Osmo! Eikö vasta ammuttu koirakin sodankylässä poromiehen toimesta. Ei ollu ees laillinen ampuminen. Mutta jos poliisitkaan ei viitsi tutkia kun on vastapuolella entinen poliisi, nykyään porohoitoa harrastava poromies niin kertoo paljon mahollisuudesta saada oikeutta meille tavallisille kansalaisille. Koirienomistajat alkaa oleen jo melko kypsiä muuallakin lapissa poromiesten touhuihin.

   • Sinä pe..eennuuolija,tyhmä ,idiootti,nuolit olematoanta osmoa. Tämä sama kirjoitus on myös kittilän sivuilla,josta se on tännekin otettu,siis osmo jäkälän.


  • Miksi ongelmaan ei puututa,jos porot aiheuttaa valtavasti ongelmia ympäri Lapin-lääniä ? Poromiehet vain töihin paimentamaan omaa porokarjaa,sillä nämä ongelmat poistuvat.

  • Niin ne porot vain ovat tienpäällä aiheuttamassa vakavia liikenne onnettomuuksia.Ihmisiä kuolee ja loukkaantuu, autot menevät lunastuskuntoon.
   Miettikää vähän tätä asiaa, mitä tälle ongelmalle voitaisiin tehdä?

   Ongelman ratkaisu on siinä, että ne jotka omistavat porot, ne myös huolehtivat niistä.

  • Poromiehet ovat tappaneet toisten koiria salassa ikänsä ja varsinkin ajokoirat ovat päässeet hengestänsä useimmin.

  • Jopa näkkyy kateus olevan vielä voimissaan. Itse en ole poromies, mutta tiedän sen, että ilman poroa ja poromiehiä Lappi olisi jo ajat sitten ollut kenellekään kelpaamatonta maata.

   Tyypilliset itkupillit valittavat, että porot aiheuttavat liikenneonnettomuuksia. Eivät ne porot mitään onnettomuuksia aiheuta. Onnettomuuksia aiheuttavat ajotaidottomat pölvästit. Kaverit, joille ajokorttia ei olisi koskaan saanutkaan antaa. Yhtä järkevää on liikenneonnetomuuksista syyttää puita kuin poroja. "Joo, ei olis Ladan keula menny lyttyyn, mutta ku oli jätetty mänty niin lähelle tien reunaa." Olisi parempi itse istua vieressä ja antaa jokun ajotaitoisen ajaa.

   Ja miksi jotkut poikamiehet täällä itkee, että poromiehillä on vaimot hyvissä viroissa? Ruvetkaa itse poromiehiksi, niin saatte tekin älykkäät ja varakkaat naiset kiinnostumaan itsestänne.

   • Ei ei ollenkaan ole kateutta vaan kertakaikkinen totuus,jonka suuri enemmistökin suomen kansalaisista tietää ja myöntää. On totta kyllä,että poro ja poromiehet kuuluvat lappiin,niin nimenomaan pohjoislappiin. Sanotaanko,että vuotsosta se alkaa poromiesten ja poronhoitajien lappi. Heillä onkin siellä suuret poromäärät(sallittu) luku he osaavatkin sen työn ja myös tekevät töitä lujasti. Ja siellä pohjoisessa ei niitä porokolareitakaan satu kovin paljoa,koska liikenne on hiljaisempaa.Sensijaan täällä keski ja etelälapissa nuo villit harrastelijat maka poromiehet,elävät kuin ruroopanomistajat. Ovat laiskoja,välinpitämättömiä,röyhkeitä jne.jne. Olisi siinä todella huippujärkevä teko siirtää poronomistus ja pitoraja VUOTSON korkeudelle.


   • Koiramies pystykorva kirjoitti:

    Ei ei ollenkaan ole kateutta vaan kertakaikkinen totuus,jonka suuri enemmistökin suomen kansalaisista tietää ja myöntää. On totta kyllä,että poro ja poromiehet kuuluvat lappiin,niin nimenomaan pohjoislappiin. Sanotaanko,että vuotsosta se alkaa poromiesten ja poronhoitajien lappi. Heillä onkin siellä suuret poromäärät(sallittu) luku he osaavatkin sen työn ja myös tekevät töitä lujasti. Ja siellä pohjoisessa ei niitä porokolareitakaan satu kovin paljoa,koska liikenne on hiljaisempaa.Sensijaan täällä keski ja etelälapissa nuo villit harrastelijat maka poromiehet,elävät kuin ruroopanomistajat. Ovat laiskoja,välinpitämättömiä,röyhkeitä jne.jne. Olisi siinä todella huippujärkevä teko siirtää poronomistus ja pitoraja VUOTSON korkeudelle.

    Ei.. miksi unohdat esim. Kemi-sompion, syvärjärven, poikajärven, jääskön.. kaikki nuo, niissä hoidetaan porot paremmin kuin ihmiset.. annetaan kaikki jotta poroilla olis hyvä olla.. miksi siis vuotson korkeudelle.. mitä haittaa poroista on kaukana kaupungista, kylissä joissa asuu pelkkiä poromiehiä..


  • Ei riitä vuotso, inarista pohjoiseen, ja alkuperäinen metsäpeura takaisin havumetsävyöhykkeelle metsästettäväksi riisteläimeksi.

  • Eihän siinä porossa mitään. Poroja saa kyllä pitää ja omistaa kunhan ei päästä niitä vapaaksi. Aitaa omaan tarhaansa tai vaikkapa pirttiinsä. Sama laki ko muullekki karjalle. Esimerkiksi lehemät.

  • Ajotaidottomat ajaa vain porojen päälle? Vittu mitä paskaa joku viitti ees kirjottaa!!! Miksiköhän poromiehet ruokkii poroja tienvarsille????? Eiköhän se kuitenki pitäs rehellisesti saaha sieltä teurastamolta se raha eikä ihmisten maksamista vakuutusmaksuista!!!! Porot kuuluu lappiin kyllä!!!!!!

   • *miksiköhän porot ruokitaan tienvarsille?* teurastamoltahan se raha saadaan., tai ei oikestaan sieltäkään vaan poronomistaja suoramyy ja maksaa itse alvit..
    Poroja ei ruokita tahallaan tienvarsille,, koska tiellä on suolaa porot hakeutuu sinne, sempä takia niitä on pakko ruokkia läheisyyteen että ne tulis pois, Miksi poromies tahallaan ajattais oman elantonsa autojen alle kun siitä saatava raha ei todellakaan korvaa menetystä. Esimerkknä taas.. nuori 3 vuotias naarasporo jää auton alle,, korvaus 500 e. Menetys: olis ehtiny tehä ainaki 8 vasaa joiden arvo vaikka lihana 200 e. Yht, 1600 e, plus jos olis synnyttäny naarasvasoja niiin arvo mittaamaton,, niin että tässä se tietämättömyys todistetaan.. sinäki varmaan revit seteleitä siellä kotona ihan näin muuten vain? Sama asia..


  • Kyllä en osta enää poroa pakkaseen.Ei se maistu enää milleen...jollekkin stanan korvikkeelle...rehulle tai jotn.
   Hirvenliha maistuu ...se syö ja elää mettässä...ei niinku porot...omassa tai naapurin mansikkamaalla.

   • Hmm.. itseasiassa ellet tienny.. 80 prosenttia poronlihasta on luomua sillä vasat jotka syntyy alkuvuonna teurastetaan syksyllä eikä tällöin ehdi syödä yhtään muuta kuin mitä metästä löytää.. selvittäisit ennen ko tuut pätemään ;)


  • Poron liha on kallista ja sen terveellisyydestä on epäilyjä varmaan. Ainakin beggerelliä sisältää runsaasti saati sitten muita raskasmetalleja,niitähän me saadan isosta naapurimaasta aivan ilmaseksi jatkuvalla syötöllä. Ja ei se mitään hyvääkään ole,parempaa,hirven,lampaan ja sianlihakin varmaankin on. En ole vuosikymmeniin maistanut edes sitä,mutta sanovat maun olevan pahaa nykyisin. Kohta ne varmaan porotkin ulostaa kikuratkin lietenä,niinkuin kasvatussonnit.

   • Niin tuo beggerelli ei ole itse myrkky,vaan se on myrkkyjen ja epäpuhtauksien mittayksikkö. Esim kilossa poronlihaa oleva määrä. Mainittakoon että ruotsissa sallittu beggerellimäärä poronlihassa on jotain 300 Bg kilossa poronlihaa ja vastaava luku suomessa on yli 1300 Bg kilossa poronlihaa. Siis huima ero tottavie.
    Sienet oikein imevät kaikkia epäpuhtauksia , myrkkyjä jäkälästä puhumattakaan,jos sitä vielä jossain sattuisi kasvamaankaan.


   • Tiesikkö että tuotakin asiaa tutkitaan joka vuosi,, joka vuosi tulee kutsu beggerelli tutkimuksiin jossa mitataan poromiesten säteily arvoja ja sitä, miten paljon poronlihassa on nuita kaikkia :)


  • Mihin ihmeen Vuotson korkeudelle, eihän se ole koskaan ollut mikään poronpidon raja. Kuusamossa saakka on vallinnut vanha metsälappalsikulttuuri, johon porot ovat kuuluneet.

   Minua eivät ole koskaan porot häirinneet mitenkään päin ja ihmettelen kuinka pirusti niistä ostaankaan valittaa. Tyhjänpäiväistä mankumista ja pieniin aitauksiin sullottuja onnettomia eläinparkoja ei kaivata yhtään lisää.

   Aina ennemmin minä poronhoitoalueella asun kuin susialueella, jossa koirat ovat paljon pahemmassa vaarassa.

   • "Ja ei se mitään hyvääkään ole,parempaa,hirven,lampaan ja sianlihakin varmaankin on"

    Sika voi olla parempaa, mutta kun mietit miten se on teuraaksi menemiseen saakka elämänsä viettänyt poroon verrattuna, ei sitä kukaan täysjärkinen osta ja tue niiden kasvatusta.


  • Kyllä piruvie pororievut näkee nälkää tuolla metsässä,ihan sääliksi käy elukkaparkoja. Sielä ei kertakaikkiaan ole niille yhtään mitään syötävää.
   On todella saamatonta toisilleen nuo makaporomiehet näillä korkeuksilla. Kun kerran EU tukiaisia saavat ja koneet tekee niintä rumia valkeita paaluja,niin mistä piruvie kiikastaa????Luulisi olevan kuiten helppoa viedä valmiita paalia koneilla ja levitellä vaikkapa metsäautoteiden varteen jonnekin kairaan. Mutta eivät ne saa sitäkään aikaseksi,vaan kadehtivat toisiaan ja porot näkee nälkää. Tuollaisilta eläinrääkkääjiltä pitäisi kertakaikiaan takavarikoita elukat pois.

   • :D porot ruokitaan joka päivä mettään ja tarhauksissa ruokitaan kahesti päivässä.. mistähän lie olet tietosi repinyt mutta väärää se on.. ja EU tuet.. hmm.. 25 e/poro.. miksi sitä kadehditte.. menkää sossuluukulle niin saatte enemmän mitä poromiehet,, voi huh huh että osaa olla kateellista porukkaa.. porojen ruokaan menee kymppitonneja vuodessa kun tuki itsessään on tonnin luokkaa riippuen porojen määrästä.. tyhmät..


   • Eihän tämä ole ku kuudes vuosi että yrität haalia kolmea tuhatta kassaan.. turha edes yrittää.. porot oli ketä tahansa meistä ennemmin täällä ja myös pysyy. Myös porot on lapin suurin tai joulupukin lisäksi suurimpia matkailu nähtävyyksiä. Porot pois ja lappiin lama.. raha tulee vain turisteista nykypäivänä.. ja ihan niinku eduskunta alkais alkuperäiskansojen ammattia tuhoamaan.. on nyt kyllä jollaki vähän turhan isot luulot :)


   • lullibiegga kirjoitti:

    Eihän tämä ole ku kuudes vuosi että yrität haalia kolmea tuhatta kassaan.. turha edes yrittää.. porot oli ketä tahansa meistä ennemmin täällä ja myös pysyy. Myös porot on lapin suurin tai joulupukin lisäksi suurimpia matkailu nähtävyyksiä. Porot pois ja lappiin lama.. raha tulee vain turisteista nykypäivänä.. ja ihan niinku eduskunta alkais alkuperäiskansojen ammattia tuhoamaan.. on nyt kyllä jollaki vähän turhan isot luulot :)

    Poromiehet ihmetyttää
    Sitä vain ihmettelen ,kun poromiehet saavat pitää omaa porokarjaansa ympäri kyliä vailla hoitoa ihmisten kiusana. Porot käyvät paskomassa pihat syövät kaiken ym ym....


  • Poronhoitolaki:
   31 §
   Vahinkojen ehkäiseminen

   Poroja on hoidettava siten, etteivät ne pääse viljelyksille ilman maanomistajan, taikka silloin kun hallintaoikeus kuuluu muulle kuin maanomistajalle, haltijan lupaa eivätkä aiheuta vahinkoa metsänuudistusaloilla oleville taimikoille tai muutoinkaan aiheuta tarpeettomasti vahinkoa maa- tai metsätaloudelle. Muualla kuin saamelaisvaltuuskunnasta annetun asetuksen (824/73) 1 §:n 3 momentissa tarkoitetulla saamelaisten kotiseutualueella poroja on lisäksi hoidettava siten, etteivät ne pääse puutarhoihin, vakinaisten asuntojen pihoihin tai muille erityiseen käyttöön otetuille alueille.

   Jos poroja on hoidettu 1 momentin vastaisesti, maanomistajan tai vahinkoa kärsineen on ilmoitettava asiasta paliskunnalle, jonka tulee toimittaa porot välittömästi pois.

   Jos paliskunta laiminlyö 2 momentissa tarkoitetun velvollisuutensa, maanomistajalla tai vahinkoa kärsineellä on oikeus toimittaa porot pois paliskunnan kustannuksella.

   A saamelaisvaltuuskunnasta 824/1973 on kumottu A:lla saamelaisvaltuuskunnasta 988/1990.

   • No ihmiset ei yleensäkkään vaivaudu tutkimaan asiaa tai ole valmiita keskustelemaan asiasta vaan heti pitää tulla huutelemaan ennen kuin on otettu asiasta selvää..
    En ite jaksanu linkittää tätä tänne mutta hyvä että edes joku viitsi :)


  • Joopa joo,ei minustakaan ole poromieheksi,ei kestä maksa sitä ryyppäämistä,eikä mulla ole varaakaan kun se poronhoito tuottaa joka vuosi tappiota niin paljon,,,!.

   • Älä kuule yhtään yleistä tuota ryyppäämistä. Vain todella pieni osa poromiehistä juo. Ja sitä paitsi suurimassa osassa paliskuntia on määrätty, ettei juoda saa.. jos mietitään suomalaisia niin kuinkahan moni ryyppää verrattuna poromiehiin? Ja eikä saatana poromiehistä löydy mitään vitun narkkareita tai nistejä..eli turha yleistää ja etsiä ettimällä niitä vikoja, peiliin saat kattoa.. ja mitä tappioon tulee, ei mene ihan vielä tappiolle jos saat suoramyytyä paljon lihaa mutta siitäkin itse maksat alvit joka kilosta. Että siinä kadehtikaa vaan niitä tukia -.-


   • lullibiegga kirjoitti:

    Älä kuule yhtään yleistä tuota ryyppäämistä. Vain todella pieni osa poromiehistä juo. Ja sitä paitsi suurimassa osassa paliskuntia on määrätty, ettei juoda saa.. jos mietitään suomalaisia niin kuinkahan moni ryyppää verrattuna poromiehiin? Ja eikä saatana poromiehistä löydy mitään vitun narkkareita tai nistejä..eli turha yleistää ja etsiä ettimällä niitä vikoja, peiliin saat kattoa.. ja mitä tappioon tulee, ei mene ihan vielä tappiolle jos saat suoramyytyä paljon lihaa mutta siitäkin itse maksat alvit joka kilosta. Että siinä kadehtikaa vaan niitä tukia -.-

    Taidatkin olla ensimmäinen poromies joka puhuu alvien tilittämisestä suoramyynnistä, mutta tuskin sinäkään oikeasti tilität. Taitaa olla aina negatiivinen alvi joka palautetaan.


  • Poronjaljilla.blogspot.fi

   Mun blogiaihe.. tulkaa lukemaan kerta ootte niin tietämättömiä :)

   • Klikkasin blogiisi,mutta jo ensimmäinen sana teksteistäsi oli väärin kirjoitettu,joten suljin sivut ja aamen.


  • Oli se sekin älypäiden päähänpisto,tietäähän se" viisaat poromiehet." Tehtiin valtion varoilla montakymmentä kilometriä paliskuntain raja-aitaa muutamavuosikymmen sitten keskilappiin. No kysyttiinkö? kyläläisten,metsästäjien tai muiden mielipidettä asiasta. Ei yhtään mitään vaan kallista verkkoaitaa viikkoja päiväpalkalla vaan poromiehille. Aitatolpat ja tukipuut tietenkin kohalla olleesta metsästä aina otettiin sitä mukaa kun edettiin aijan teossa. Sitten veräjät noin kolmekymmenenkilometrin matkalle suurininpiirtein kymmenkunta veräjää. Ajateltiikohan siinä hommassa yhtään toisia metsissä liikkujia ollenkaan? No ei!! Kyllä kait niitä veräjiä olisi pitänyt tehdä sentään paljon paljon tiehempään. No laiskuus oli taasen valttia poroaijan kijöillä(poromiehillä)
   Ja ne veräjätkin on sitten sitä laatua,että voi hyvänenaika sentään tökeröjä tekeleitä.Metsäautoteiden(yleinen tie) kohalle ne on laittaneet verkon tien poikki sulkien sen sillälailla, oikein vaikeasti avattavia ja suljettavia tekeleitä ovat .Ei mitään varoitus eikä muutakaan merkkiä ole laitettu jne. Kyllä monet marjastajat,metsästäjät ja muut metsissä liikkuneet kansalaiset ovat kärsineet jo tämän aitatekeleen takia hirveesti,puhumattakaan muista porohommiin liittyvistä asioista.

   • Näin on ja onko siitä kalliista aijasta ollut sitten mitään hyötyä ? Ne paliskuntain porot ovat kuiten olleet sekaisin ja ihmisten piholla ja pelloissa. On muuten hyvin kallista puuhaa se vanhojen poroaitojen siivoaminen metsistä,kuulemma jotain 650 euroa kilometri.


  • mitä tet köyhät huuatta. poromiehet on rikkaita ja meillä on oikeus vaikka toisen yli kävellä

   • ko toletta niin rikkaita, niin pitääkä ne poronne aisoissa etteivät ole tallomassa toisten mailla eikä aiheuttamassa onnettomuuksia tiellä. Mitä tet sitten aina oletta vinkumassa petokorvauksia ja kaikenlaisia tukiaisia ku oletta niin rikkaita? Eipä taideta teidän maksamilla veromarkoilla yhtään mummoa tai pappaa leivässä pittää hoitolaitoksissa tai lapsille kouluja ja muita palveluita järjestää.


  • Petokorvausten maksu lopetettava
   (Lapin kansasta lainattua tekstiä)
   HYVÄ KIRJOITUS!! x

   Poronomistajat ovat kyenneet jollain konstilla valtaamaan sadan vuoden aikana peuran laidunalueet itselleen.
   He vaativat lisäksi yhteiskunnan taloudellista osallistumista omaan liiketoimintaansa.
   Missään ei tule kysymykseenkään, että jonkun tuottajan naudat päästettäisiin luonnon helmaan toisten maille, vaikka ne ovatkin täällä kauemmin laiduntaneet kuin porot.

   Kun luontoon kuuluva peto tappaa nälkäänsä sinne kuulumattoman laiduneläimen, niin eikö vaan laki ole omistajan puolella ja pane vahingot ”naapurin piikkiin” ja veronmaksajien maksettaviksi, vaikka oikea maksaja olisikin kehätien sisällä asuva vihreä tai itse poronomistaja.

   Petovahinkokorvauksien maksaminen poronomistajille pitää lopettaa veronmaksajille kuulumattomana kohtuuttomana kuluna heti.
   Vastaavasti petojen rauhoitus yläperän laidunalueilta tulee poistaa. Poropaimenelle pitää sallia oikeus poistaa tokkaa uhkaava peto kuitenkin siten, ettei konevoimaa saa käyttää metsästykseen. Hiihtämällä pyytäminen sallittakoon vaikka naapuripitäjän puolelle.

   Kyseisellä vaihtokaupalla yhteiskunta säästää miljoonia euroja vuosittain. Luulisi rahalla olevan käyttöä suojelualueiden lunastamisiin tai kaivostoiminnan valvontoihin.

   Laki ei saa kuitenkaan estää petojen säilyttämistä eteläisen Suomen metsäalueilla.
   Tärkein saavutus uudella lailla saavutetaan synergiaedulla. Syyttelyt ”itsestään kuolleiden” porojen panemisista petojen piikkiin loppuisivat ja paimentolaiskulttuuri nousisi arvoon entisten aikojen.

  • Toden totta petokorvausten maksaminen pitää välittömästi lopettaa ja luonnon eläimille aiheuttamat vahingot, aidat pitää välittömästi purkaa ja kun ne tehty
   yhteiskunnan omistamille maille.Tämä on todella härskiä toimintaa toivottovasti eduskunta tähän suureen enemistöä haittaavaan toimintaan tekee jotain kongreettista mitä täällä pieni vähenmistö harrastaa. Ja ottaa tämän asia nyt hoitoon sekä saa lakipykälän tähän härskiin toimintaan mitä täällä keskilapissa harrastetaan muiden ihmisten kustannuksella.
   Ahma joita täällä ei edes ole on uhanalainen ja harvinainen eläin joka kuolee sukupuuttoon, jos sitä ei aleta suojelemaan.Sillä ei ole mitään tekemistä porokuolemien kanssa mutta se on keppihevonen, jotta saadaan peto-tukia sen piikkiin Se on niin helppo laittaa joka sorkka kunhan kisuran omistaja hyvin rasvaa virallisen petotuho toteajan, joita täällä lapissa ei monta olekkaan.
   Suurin riski onkin itse omat poromiehet nehän just vievät toisten vasoja ja merkkaavat omaa merkkiin. Tämä käytänko on ikiaikuinen luontaisetu,
   ovat muutenkin toisilheen hyvin katheita....

  • Itsestään kuolleet porot: Miettikääpä kuinka paljon poroja oikeasti kuolee luonnollisesti (vanhuuteen,nälkään tauteihin..) Oletteko koskaan kuulleet kenenkään löytäneen sellaista poroa??Luonnonkierto vaan on niin että kun esim. poro kuolee metsään omia aikojaan, sen suurella todennäköisyydellä löytää muut metsäneläimet ennen ihmistä. Näin se on "pedon tappaman" näköinen ja raadolla käy monia eri eläimiä lintuja,kettuja,ehkä karhu susi mutta myös pienet pedot.
   Kun poro kuolee omia aikojaan tarhaan ei poromies sitä todellakaan hautaa ja niele taloudellista tappiota!! se kuljetetaan metsään jolloin siitä tulee "pedon tappama"!!! ja KORVAUS kilahtaa tilille.

   • Tämä on näin ei kukaan hautaa poroa jos se kuolee omia aikojaan ja niitä tapahtuu todella paljon ihan joka päiväistä. Kaikki laitetaan petojen syyksi
    ja haetaan peto-tuho korvaus, tämän" kaverin kirjoitus" on just näin. Poro kuljetetaan metsään ja haetaan korvaus näin tämä menee.Aaitaukseenkin kuolleet poron raatokin metsään ja eikun korvausta peliin. Tähän härskiin rahastukseen täytyy tulla loppu kaikki vilungilla saatu korvaus on meiltä veronmaksajilta pois.


  • Joo ja lämpimät porokämpät ovat mitä parhaita yhdyntäpaikkoja melle poromiehille ja mainareille.

  • Poroaitoihin kuolee tuhansia kanalintuja
   STT
   1.1.2013 06:47 (Päivitetty 1.1.2013 13:23)
   Lapissa kuolee poroaitoihin ja sähkölinjoihin jopa yli 40 000 kanalintua vuosittain, arvioi Metsähallitus. Eniten lankoihin lentää riekkoja.

   Ihmisen rakentamat maastoesteet verottavat pahimmilla alueilla lintukantaa enemmän kuin metsästys.

   Metsähallitus aikoo selvittää, miten lintukuolemia voitaisiin vähentää. Keinoina voisivat olla aitojen merkitseminen, niiden mataloittaminen tai turvallisemmat aitamateriaalit.

   Erilaisia aitoja on Lapissa noin 15 000 kilometriä. Valtaosa niistä on porotalouden käytössä.

   - Tappiot ovat niin merkittäviä, että erityisesti riistaväki on halunnut jo vuosia tehdä jotain. Nyt asia yritetään saada kunnolla jalalle, sanoo eräsuunnittelija Jarmo Katajamaa.

   Katajamaan mukaan poronomistajat pitää saada mukaan hankkeeseen. Elinkeinolle ei myöskään haluta sälyttää uusia kustannuksia.

   Poronomistajat eivät hanketta vastusta, jos rahoitus järjestyy.

   - Ensin on kuitenkin tutkittava kunnolla. Siihen porotalouden rahat eivät riitä, että se joutuisi itse maksamaan kaikkien aitojen merkinnän, korostaa Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Knuuti.

   Kommentoi artikkelia

   Lähetä linkki

  • Miksi ongelmaan ei puututa,jos porot aiheuttaa valtavasti ongelmia ympäri Lapin-lääniä ? Poromiehet vain töihin paimentamaan omaa porokarjaa,sillä nämä ongelmat poistuvat.

   • Ei ne alkoholisoituneet huonokuntoiset vanhat ukot mitään pysty, edes kevyttä porohommaakaan tekemään.


  • Koko porotalous pelleily pitäsisi lopettaa, ja laittaa länkisääret oikeisiin töihin. Nyt raha heille tulee, vaikka eivät mitään tee. Korvaukset juoksee.

   Poronliha on aika paskalaatuista nykyisin. Jopa Uudesta-seelannista tuotava saksanhirvi, pakasteena, on paremman makuita, ja maksaa vain puolet poron"lihasta". Eikä sisällä radioaktiivisia aineksia.

   Porota aitauksiin, jos niitä haluaa pitää. Pois tuhoamasta luontoa. Samalla poistuu luonnosta nämä alkukantaiset poromiehet, jotka luvatta ampuu kaiken ahmasta maakotkiin. Vit tun tonokit.

  • Poro on kyllä erittäin tyhmä elukka ja niiden omistajat suurilta osin ovat idiootteja.

  • On ne nälissään pororievutkin oppineet syömään sitä eu-tukipaalumoskaa. Se on sellaista mustaa moskaa se maka rehu,joka on niissä rumissa valkeissa paaleissa. Yllttävää kylläkin se haju ei ole pahakaan. No oppiihan se elukka riepu tietenkin,kun sille ei muuta anneta. "Pakkoku pannaan,niin kukkoki munnii."

   • Kyllä se englantilainen turisti syö vaikka paskaa, kun vaan poronlihana myydään.

    Itse en, jopa naudanliha on parempaa nykyisin!


  • Kuinkahan moni maakotka ja ahmakin taas menettää henkensä tulevana keväänä poromiesten toimesta,sitä voi vain arvailla.

   • Kuinkahan moni merikotka menettää henkensä, ja aivan porolaisten tappovihan vuoksi. merikotka ei edes saa tapettua poroa.


  • No se on kyllä ihan varmaa,että usseita net niitä tappaa (murhaa),vaikka valvontaa on lisätty ja rangastuksia kovenettu..

  • Pitää olla pahasti päävikanen ihminen kuten poromiet.Ne eläirääkkäjät esim ajattavat uuvuksiin viattomia ahmoja moottorikelkoilla ja sitten ajavat niiden yli useita kertoja kunnes ne kuolee tuskaisesti.

   • Kiinijäämisriskihän on aivan olematon ja senvuoksi ahmat ,karhut ja kotkat ovatkin täysin lainsuojattomia poromiesten edessä.


  • Joo ja sitten haaskapyynti sitä tapahtuu kairoissa jatkuvasti, etupäässä taas tieten poromiehet.

  • Kuljen paljon kairoissa ja aina silä muutampia poronraatoja on näkynyt. En ole kuitenkaan ilmottanut poromiehille yhdestäkään raadosta. Ovat aivan varmasti kuolleet NÄLKÄÄN. Miksi ? ilmottaisinkaan no en varmaankaan,sitä saa mitä tilaa.

  • Ilveksenjäljet nähty Vareskairassa!!! Hopi hopi poromiehet sinne heti murhanhimo silmissä eu-tukikelkoilla jahtiin!!!

  • Kuuma aihe porot ja poromiehet.jokaisen kunnan( VÄHÄ sodankylässä ovat poromiesten nuolijoita) ja yleistä lapista sivuilla. On monta eri otsikkoa poroista ja poromiehistä.Yleensä negatiivistä palautetta,tarttis varmaan tehrä jotain.

  • Onko totta, että parhaat poronlihat saa Sodankylän miesten palkisesta?

   Täällä meilläpäin pidetään suomen kovimpina jätkinä Sodankylän poromiehiä. Ovat voimakkaita, älykkäitä, komeita, fiksuja ja melkoisen rikkaita. Moni meikäläisistä tahtoo itselleen poromiehen Sodankylästä.

   Mikä niistä tekeekin niin seksikkäitä ja haluttavia?

   • Ei mene läpi.
    Olet nutukas länkkäsääri tai länkkäsäären persejalakanen löllipyllymuija tai vastaava.


   • Me vain ollaan semmosia


   • Kyllähän se harmittaa kun poromies vie aina parhaat ja kauneimmat etelän naiset eikä meille jää ku näitä kuläläisiä.
    Siinä se syy miksi me niitä haukutaan


   • mies sodesta kirjoitti:

    Kyllähän se harmittaa kun poromies vie aina parhaat ja kauneimmat etelän naiset eikä meille jää ku näitä kuläläisiä.
    Siinä se syy miksi me niitä haukutaan

    No ei se ole meijännä etelän naisten vika, että ne sodiksen poromiehet on niin symppi itselleksiä, paitsi ne jokka ei ossa peseytyä. No niitä ei ole kun 1 tai 2.
    Meitä on monta joka haluaisi teille POROMIEHET mussukoiksi,ottakaa meijät.
    Poromies on erimies.
    Me tytöt (naiset) halutaan itselle oikeanmiehen ja se on POROMIES Sodankylästä


   • hahaluaa kirjoitti:

    No ei se ole meijännä etelän naisten vika, että ne sodiksen poromiehet on niin symppi itselleksiä, paitsi ne jokka ei ossa peseytyä. No niitä ei ole kun 1 tai 2.
    Meitä on monta joka haluaisi teille POROMIEHET mussukoiksi,ottakaa meijät.
    Poromies on erimies.
    Me tytöt (naiset) halutaan itselle oikeanmiehen ja se on POROMIES Sodankylästä

    Kun ne vielä on niin tyhmiäkin nuo poromiehet ja niiden akat. Tälläistä satua kirjoittavat,kun niin kenkuttaa niin maan peevelisti. Hah! Hah! Haaaaaaaaaaa......


  • Kylläpä löytyy kovaa tekstiä... Aikuset ihimiset.

  • Totuushan on yleensä raakaa. Mitäpä sitä muuta kannattaa teeskennellä.
   Tekopyhyys on tunne-elämän ruttoa.

  • En näe tässä ketjussa mitään kovaa,vaan puhdasta ja aitoa totuutta. Poromiehillä,naisilla ja kaikilla poronomoistajilla on maine täydellisesti mennyttä.
   Ja saatte syyttää siitä itseänne näin se menee ,sitä saa mitä tilaa...

   • Niin on,josko? sitä on alunperinkään edes ollutkaan. Siis edes minkäänlaista positiiviseen viittaavaa..


  • Poromiesten ja poronomistajien pääasillinen työ onkin kytätä ja vahata kollegoidensa menoja sekä tekoja. Sananlasku : Kun laitetaan 10 poromiestä nippuun köysillä ja pyöritetään muuan kierros,aina tulos on sama,päällimäinen on rosvo...

   • Jonnepa pukkas asiaa


  • En osta poronlihhaa se on varmaa..

  • En oo eläissään syöny kymmentäkään kertaa kisuran lihhaa. Hyvin olen pärjännyt. Elämä on pitkästi ehtoon puolella. Aurinko on jo horisontin alapuolella.
   Milthän se poronliha sitte maistuu ja on ennen maistunu? En muista.

   Syökhön Ludviikki itte beggerellipaskansa.

   • No oleppa ollut viisas,ku et oo paskasta maksanut maltaita.


  • Son mustaa se beggerelli poronliha nykyään ja maistuu ei lihalle.

  • Poronliha on aiheuttanut lukemattomia leukemiaan sairastumisia. Varsinkin ennen. Näin on vieläkin.
   Venäjällä suoritetut ydinkokeet saastuttavat ilmakehän. Laskeumat siirtyvät jäkälään jota porot syövät jne.......
   Nehän kaiken lisäksi ryssät tekivät suoraan ilmakehässä 60 luvulla niitä ydinkokeitaan ja paljon. Nämähän tietenki salattiin Suomen kansalta. Niinkö vielä nykyäänkin salataan kaikki negatiivinen. Varsinki jos se koskee ryssiä.
   Lumi oli mustaa johtuen ryssän ydinkokeista 70 luvulla. Siitä sitä sitte keitettiin kahvia metsurina.

  • Poronomistajat ovat kyenneet jollain konstilla valtaamaan sadan vuoden aikana peuran laidunalueet itselleen.
   He vaativat lisäksi yhteiskunnan taloudellista osallistumista omaan liiketoimintaansa.
   Missään ei tule kysymykseenkään, että jonkun tuottajan naudat päästettäisiin luonnon helmaan toisten maille, vaikka ne ovatkin täällä kauemmin laiduntaneet kuin porot.

   Kun luontoon kuuluva peto tappaa nälkäänsä sinne kuulumattoman laiduneläimen, niin eikö vaan laki ole omistajan puolella ja pane vahingot ”naapurin piikkiin” ja veronmaksajien maksettaviksi, vaikka oikea maksaja olisikin kehätien sisällä asuva vihreä tai itse poronomistaja.

   Petovahinkokorvauksien maksaminen poronomistajille pitää lopettaa veronmaksajille kuulumattomana kohtuuttomana kuluna heti.
   Vastaavasti petojen rauhoitus yläperän laidunalueilta tulee poistaa. Poropaimenelle pitää sallia oikeus poistaa tokkaa uhkaava peto kuitenkin siten, ettei konevoimaa saa käyttää metsästykseen. Hiihtämällä pyytäminen sallittakoon vaikka naapuripitäjän puolelle.

   Kyseisellä vaihtokaupalla yhteiskunta säästää miljoonia euroja vuosittain. Luulisi rahalla olevan käyttöä suojelualueiden lunastamisiin tai kaivostoiminnan valvontoihin.

   Laki ei saa kuitenkaan estää petojen säilyttämistä eteläisen Suomen metsäalueilla.
   Tärkein saavutus uudella lailla saavutetaan synergiaedulla. Syyttelyt ”itsestään kuolleiden” porojen panemisista petojen piikkiin loppuisivat ja paimentolaiskulttuuri nousisi arvoon entisten aikojen.

  • Olen luopumassa porojen pidosta,annan ne pedoille suosiolla.

   • No piruvie miehän tässä möin jo oman porokarjan. On nyt sitte hyvä alkaa haukkumaan poromiehiä.


   • Samat ajatukset kirjoitti:

    No piruvie miehän tässä möin jo oman porokarjan. On nyt sitte hyvä alkaa haukkumaan poromiehiä.

    No ekköhän sie ole kuiten tähänkinasti niitä morkannut seljäntakana,vaikka oletkin poromies. Se kateus toisianne kohtaan se se on myrkkyä.


  • 1970 - 1980 - luvulla porotalous oli kunniassa mm Orajärven ja Lapin paliskunnissa. Poroisännät ottivat kantaa luontaiselinkeinonsa puolesta. Muistan kun Oula Aikio sanoi Lokan tekoaltaan rakentamisen jälkeen, että rakentaessaan puhuivat miljoonista, mutta altaiden toteutuessa elinkeinoista sai vain pennejä. Orajärven paliskunnan poroisäntä puolestaan alkoi selvittää hakkuita, joita Kemiyhtiö teki Orajärvi - Sodankylä alueella. Puolustivat asemassaan paikallisia asukkaita yhtiöitä vastaan. Onko tällaisia "yhteiskunnallisia"poromiehiä näissä uusissa olemassa?

   • No ei ole ja tuskin tulee olemaankaan. Kyllä se on aikansa elänyt tuo porohommaki näillä korkeusilla.


  • Vai meinaa Uula,että se loppuu tuo porohomma täälä keskilapissa. No on kai sitä
   asiaa pohdittu ja kyllä se siihen suuntaan on menossa.

  • Na pergale kyllä son siihen suunthan menossa. Mutta eihän se kokonhan lopu.
   Mutta tuo vapaa laiduntaminenhan se kyllä meiltä loppuu.
   Sehän onki melekosta siipeilyä pittää ommaa porokariaa toisten mailla, pelloilla ja pihoilla.
   Alamma pitämhän omalla maalla aitauksessa nuita risusarvi kisuroja niin sillähän son selevä.

   • Näkis sen päivän ennenkuin aika jättää,että poromies elättäs itse elonsa,tuolla ne on pelloilla ja aumoilla syömässä toisten eväitä,vai että mukamas omalle maalle heke heke!


   • Farmari kirjoitti:

    Näkis sen päivän ennenkuin aika jättää,että poromies elättäs itse elonsa,tuolla ne on pelloilla ja aumoilla syömässä toisten eväitä,vai että mukamas omalle maalle heke heke!

    No na pergale. Miten se nyt niin on?. Na pergale se on yhteiskunnan eli valtion maata kaikki. Na pergale kuule. Olekko sie maksanu siitä maasta sitte jollekki.
    Na pergale et latin latia. Ilimaseksi solet sen saanu valtiolta.
    Porot oli täälä ennemmin ko sie. Na pergale asia on kuule toveri näin.
    Son kaikki mejän yhteistä maata. Na pergale son näin.
    Luontoelinkeino se tejäkki loppujen lopuksi elättää, na pergale. Poromiehet ovat tejän elättäjiä na pergale. Olokaa sii nöyriä na pergale.


   • Jouni Aslak Näkkälä kirjoitti:

    No na pergale. Miten se nyt niin on?. Na pergale se on yhteiskunnan eli valtion maata kaikki. Na pergale kuule. Olekko sie maksanu siitä maasta sitte jollekki.
    Na pergale et latin latia. Ilimaseksi solet sen saanu valtiolta.
    Porot oli täälä ennemmin ko sie. Na pergale asia on kuule toveri näin.
    Son kaikki mejän yhteistä maata. Na pergale son näin.
    Luontoelinkeino se tejäkki loppujen lopuksi elättää, na pergale. Poromiehet ovat tejän elättäjiä na pergale. Olokaa sii nöyriä na pergale.

    No nyt rupes Jouni löysäämhän tänne tuhunuaan. Oikein naatinnolla laskee ja hihittää päälle. Sonki semmonen tuhunupökäle-ukko. Tasapaksu tanakka, lyhyenläntä. Tyypllinen tuhununlaskija. Sitte se hihittelee sitä kamalaa hihitystään vielä kaiken päälle. Haisee tuhunulle. Kamalalle kurmun kuivalihapierulle.
    Kaje son ryökäle. Kyllä met nuo Jouni Aslakit tiiämmä.


  • Suomen viranomaiset kun eivät tajua tuota petokorvauksilla huijaamista, nälkään ja tauteihin kuolleet porot laitetaan petojen tappamiksi ja otetaan niistä petokorvaukset veronmaksajilta, 6miljoonaa euroa.

  • Norjalaistutkimus purkaa myyttiä: Petojen uhreiksi joutuneet porot kuolisivat muutenkin
   25.7.2012
   PETOJEN UHREIKSI joutuvat lähinnä heikot ja aliravitut porot, jotka kuolisivat muutenkin nälkään, väittää tuore norjalaistutkimus.

   Norjan luonnontutkimusinstituutti Ninan Norjan Finnmarkissa tekemän tutkimuksen mukaan petovahingot johtuvat erityisesti kasvaneesta poromäärästä, jonka vuoksi kaikille poroille ei riitä tarpeeksi ruokaa.

   "Petovahinkojen määrä on suurin huonoina satovuosina ja pitkän talven jälkeen", sanoo vanhempi tutkija Torkild Tveraa Ninan sivuilla.

   Tutkimuksen perusteella petovahingoista maksettava korvaukset ovat kohtuuttoman suuria, koska vahingot eivät yleensä kohdistu poroihin, jotka päätyisivät teurastamolle ja tuottaisivat rahaa. Petojen vaikutus porotalouden kannattavuuteen onkin Ninan mukaan varsin pieni.

  • 5.1.2011 klo 12:01 | päivitetty 5.6.2012 klo 22:38
   Väite: norjalaiset poronhoitajat suurentelevat petovahinkoja
   Norjan luonnonsuojeluliitto väittää, että Pohjois-Norjan poronhoitajat suurentelevat petovahinkojaan.

   Liiton laskelmien mukaan Ruijan jokaisen petoeläimen pitäisi tappaa enemmän kuin yksi poro päivässä, jotta poronhoitajien vahinkoilmoitukset voisivat pitää paikkansa.

   Myös norjalainen tutkimuslaitos NINA arvioi, että petojen piikkiin laitetaan nyt paljon sellaisia porokuolemia, joiden syynä ovat kuluneet laitumet Pohjois-Norjassa.

   Norjan yleisradioyhtiön mukaan pohjoisnaapurissa maksettiin petokorvauksia noin 3,5 miljoonaa euroa viime poronhoitovuodelta.

   Lähteet: YLE Lappi

  • Oikea arvio tällä hetkillä Suomen susikannasta on 124-134 sutta ja siihen 30 päälle silloin tällöin rajapinnassa liikkuvina susina.RKTL on halunut kuitenkin varmanpäälle toimia ja lisäsi määrää 134-145 sutta ja käypäläiset päälle laskettuna 170-180 sutta.

   Ja nämäkö syö 20-25 000 poroa vuodessa.Ovat varmaan aika pulskassa kunnossa.

   • Joo hyvin son toiminu tämä korvausjärjestelmä tässä petoasiassa,on sitä kyhynyä(rahhaa)saanut ihan helpolla ja paljon. Ei se kyllä muuten kannattaisikikaan,jos ei nuita korvauksia ja tukiaisia saisi nuin reippaasti. Vaihoin taas uuden moottorikelkan eilen ja ensikesänä vaihan mönkijää taasen.On hyvvöö hommoo ,ihan joiguttamanhan pakkaa tälläinen homma.


   • Piera Bongu kirjoitti:

    Joo hyvin son toiminu tämä korvausjärjestelmä tässä petoasiassa,on sitä kyhynyä(rahhaa)saanut ihan helpolla ja paljon. Ei se kyllä muuten kannattaisikikaan,jos ei nuita korvauksia ja tukiaisia saisi nuin reippaasti. Vaihoin taas uuden moottorikelkan eilen ja ensikesänä vaihan mönkijää taasen.On hyvvöö hommoo ,ihan joiguttamanhan pakkaa tälläinen homma.

    Vai,että pieralla oikein joigua pukkaa!! Mie se veikkonen olen pöngännyt päissään ja joigannut jo monta vrk .Pittäähän se se rentoutua ja juhlia ku sain valtiolta lisämetsää ja ostin uuen pakettiauton eu tukieurolla.Lulu..nuunnuu!!! on mukavaa nuuluulluu......


   • Aslagg Homemaa kirjoitti:

    Vai,että pieralla oikein joigua pukkaa!! Mie se veikkonen olen pöngännyt päissään ja joigannut jo monta vrk .Pittäähän se se rentoutua ja juhlia ku sain valtiolta lisämetsää ja ostin uuen pakettiauton eu tukieurolla.Lulu..nuunnuu!!! on mukavaa nuuluulluu......

    Vieläköhän se Aslaggi pöngää päissään,kyllä sillä tavallisesti se viikko siinä hommassa menee.


   • Piera Bongu kirjoitti:

    Vieläköhän se Aslaggi pöngää päissään,kyllä sillä tavallisesti se viikko siinä hommassa menee.

    Kävin Aslagin luona ja kyllä se oli vielä päissään . Oli vissiin paskonut housusnsakin,sillä haju oli hirveä hyi hyi. Sitä se alkoholismi on pissat ja kakat housusissa ja ^"antaa mennä kun on alamäki vaan" Haha! hah !haaaa!!!!


  • Na pergalae! Multa tappo susipari koko einkeinon. Na pergale! 25 tuhannen pään poroelo meni sujensuuhun kerralla. Na pergale! Niistä pittää kyllä saaha korvaus. Na pergale. Son hyvä raha lompshan se meille.
   Ludvikilta taas karhu murhasi n. 35 tuhatta viatonta poroelon päätä. Nuo riutat vei meiltä elinkeinon Multa ja Ludvigilta. Korvausta, korvausta pitää löytyä.

   Yhteiskunnalle tervein.
   Molen Jouni Aslakki Poroelonpää.

  • Porot aiheuttavat harmia koko vuoden ympäri. Pyörivät pihoissa, käyvät ihmisten päälle rykimähöyryissään ja aiheuttavat autokolareita. Lisäksi ne itse tunkevat kahden metrin päähän metsästyskoirien naamasta uteliaina, jonka jälkeen lähtevät karkuun.

   Se on niin, että jos haluatte poronhoidon jatkuvan lapissa niin olette metsästäjien puolella ettekä heitä vastaan. Jos olette heitä vastaan, voi se olla, että loppuu se poronhoito tässä muodossaan ja tulee lapistakin susien valtakunta.

  • aidat pois2.1.2013 16:020
   Lapissa kuolee poroaitoihin yli 40 000 kanalintua vuosittain, arvioi Metsähallitus. Eniten aitoihin lentää riekkoja.

   Ihmisen rakentamat maastoesteet verottavat pahimmilla alueilla lintukantaa enemmän kuin metsästys.

   Metsähallitus aikoo selvittää, miten lintukuolemia voitaisiin vähentää. Keinoina voisivat olla aitojen merkitseminen, niiden mataloittaminen tai turvallisemmat aitamateriaalit.

   Erilaisia aitoja on Lapissa noin 15 000 kilometriä. Valtaosa niistä on porotalouden käytössä.

   - Tappiot ovat niin merkittäviä, että erityisesti riistaväki on halunnut jo vuosia tehdä jotain. Nyt asia yritetään saada kunnolla jalalle, sanoo eräsuunnittelija Jarmo Katajamaa.

   Katajamaan mukaan poronomistajat pitää saada mukaan hankkeeseen. Elinkeinolle ei myöskään haluta sälyttää uusia kustannuksia.

   Poronomistajat eivät hanketta vastusta, jos rahoitus järjestyy.

   - Ensin on kuitenkin tutkittava kunnolla. Siihen porotalouden rahat eivät riitä, että se joutuisi itse maksamaan kaikkien aitojen merkinnän, korostaa Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Knuuti.

  • Ennen teuraaksi joutumistaan poro on kesän metsässä syömässä metsän antimia. Aiv ja rehu ehtivät reilusti poistua elimistöstä ennen syksyä, tämä on ihan fakta homma.

   • Ne myrkkyjäämät jäävät lihaan kuitenkin, vaikka niille ei syötetäkkään niitä myrkkyrehuja kesällä. Ja metsästä ,maastosta ne saavat oikeastaan vielä pahempia saastejäämiä,sienet ovatki oikeita myrkkyimureita. Venäjän ydinkokeet ym kaivosten saasteet laskeutuneet lappiin. Tämä on ainakin FAKTA. (Beggerellit)
    Sitten ne todisteet no niitä ei tarvita,kun poromiehethän tiietään yleisesti kautta koko suomen,täysin epärehellisiä kaikki.


  • Olisi tuohon porohommaan yksinkertainen ratkaisu. Valtio ostaisi kaikki 200 000 poroa ja niistä tehtäisiin riistaeläimiä. Lupapyynti kuten hirvelle.
   Pitkässä juoksussa tämä tulisi valtiolle halvemmaksi, kun kaikkien tukien maksaminen loppuisi. Pyyntiluvat tuottaisivat vielä tuloa.
   Luonto( ja pororosvot) pitäisi huolen millainen kanta jää elämään.

   Ja mikä parhainta poromiehilläkin olisi hetken rahaa, kun valtion tilin saisi, mutta vain kerran.

  • Jokhan se Aslaggi on selevenny? Kiliupönttö tyhyjentyny. Päästäis kokkeilemhan sitä uutta polaris motorkelekkaa jonka se niillä tukirahoilla osti. Sitä son nyt juhulinut yli viikon paskat ja virtsat pökyissä.
   Ikävää tuo Aslagin pöngäys. Son nykysin myöthän housunriisumistilassa. Pöngäysjaksot senku tihenee ja pitentyy.
   Pitäskhän se mejän kuule Piera Ponku alakaa järiestämhän sille sitä tehokasta löylykauhahoitoa. Onhan mejän ajateltava lähimäisemmän parasta.
   Kyllä solis Aslagille kaikista parasta. Na pergale kuule Piera. Näin molen tuota propleemmaa huntannu, na pergale.

   • Vielä oli Aslag tänäaamunaki päissään,pitkä putki päällä sillä ja paskat housuissa. En minä ilennyt sielä kauaa olla,sekuhan kävin kattomassa,että onko se vielä hengissä. Ei se Aslag kestäisi sitä löylykauhahoitoa,sillä sille se pitäisi olla se kaikista voimaikkain aste siinä hoidossa ku on jo niin rappiolla. Ja kaiken lisäksi se pitäisi sinne pakottaa,elikkä ei tuu mittään kuolkoot siihen kiljuunsa minun puolesta na pergale....


  • Poromiehen selviämispakkaus on kossupullo povitaskussa.

   • Ja tietenkin täydellinen epärehellisyys!!!


   • Jees jees kirjoitti:

    Ja tietenkin täydellinen epärehellisyys!!!

    Just joo!!


  • metsohallitus 5.1.2013
   Itse olen ajellut aitojen vierillä miljoonia kilometrejä. ihan pelkästään jo kuolleita metsoja on näkynyt roikkumassa aidoissa tuhansia miljardeja.

   mistähän se johtuu että ilmassa ei näy koskaan kuolleita lintuja vaikka ilmoja on pidellyt jo vaikka kuinka pitkää

   todellinen aidosti asiasta huolestunut riistaväki on jo tehnyt asialle vuosikausia vaikka mitä. he ovat nimittäin vapaaehtoisesti merkinneet pienellä värikkäällä kankaalla kaikki ne kohdat aitoihin joihin on joskus jokin lintu lentänyt. kaikki metsässä kävelleet tietävät tämän.

  • Na pergale mukava ku kevät tulleepi on lysti porkuutella uudella kelkalla pitkin mantuja ja tuntureita.

   • No sanoppa muuta na pergale,kyllä son nautinto ajella uuella kelkalla kevätauringossa pienessä tuiterissa.


   • Taneli kuttura kirjoitti:

    No sanoppa muuta na pergale,kyllä son nautinto ajella uuella kelkalla kevätauringossa pienessä tuiterissa.

    Pittää vain ottaa sopivasti,että se ei mene housunriisumatilahommiksi na pergale vie.


  • On kuivahkoa keskustelua pieralla ja tanelilla,ovat varmaan ottaneet.

  • kalaporo1.2.2013 19:33-1 SULJE
   Mitenköhän poronavetat pärjää kun Perusta ei saada enää edullista kalajauhoa? kalajauhoahan on poron rehussa yli puolet. vuosikymmeniä poroja kalajauhorehulla syötetty, ei kai se ole poron luonnollista ravintoa.kalaporo1.2.2013 19:33-1 SULJE
   Mitenköhän poronavetat pärjää kun Perusta ei saada enää edullista kalajauhoa? kalajauhoahan on poron rehussa yli puolet. vuosikymmeniä poroja kalajauhorehulla syötetty, ei kai se ole poron luonnollista ravintoa.

   KOPIO KITTILÄ

  • Eikö hän siinä ole ihan nokko todistetta että näitä tarhaan ja omia aikojaan kuolleita poroja ei missään tilastoida koska niitä ei käytännössä ole syystä joka on karua muuta totta ne laitetaan petojen lukuun jolloin niistä saadaan rahaa sillä muuten ne ovat täysin arvottomia!! Muistelkaapa kuinka huono kevät oli viime vuonna oli kylmää ja lumi maassa pitkään vaamet joutuivat nälkäisinä huonokuntoisina itsekkin luomaan vasat hangelle. paljon vasoja varmasti syntyi kuolleen ja menehtyi kylmään ja vaamien huonon kunnon vuoksi nälkään!! Kappas vaan porojen kannalta vaikea kevät unehtui syy vasahävikkiin onkin PEDOT!! niin helppoa niin helppoa!

  • Na pergale no kyllä ne jaksaaki meitä poromiehiä haukkua . Kyllä se niin onkin,että meissä on aihettakin. Olemme loisia ,laiskoja,tyhmiä,ihmisten riesana ja valtiolle kalliita elätettäviä. Olen mie ottanut koskenkorvaa kylläkin melkein koko pullollisen,mutta tohin mie selvinkin tämän tunnustaa,nunnun nunnun nuuu lulluu lulluuu nunnuuuuuu........................................

   • Kyllä kyllä ja ovelia pettämhän valtion ja kuntien tyhmiä viranomaisia ,no niin näin onkin hyvä jatkaa....


  • Joo joo, voititta jälleen, en tarkoita poromiehiä, eräs valtion puulaaki vetäytyy näistä valvonta hommista.

  • Karhu,Susi ja Ahma hoitaa lapin liikenne turvallisuutta hienosti,näitä on liian vähän lapissa.

  • Poronhoito siirtyy täysrehuun. Toivottavasti pitävät navetoissa läpi vuoden ja Metsäpeuraa aletaan siirtää alkuperäisille kairoilleen.

   "Poroille on kehitetty oma säilörehu
   Rehutesteillä on etsitty poroille parhaiten sopivaa säilörehua Rovaniemellä. Rovaniemen ammattikorkeakoulun Porutaku -hankkeen rehutesteissä on tutkittu poroille sopivaa säilörehun koostumusta. Tutkimuksilla on selvitetty kuinka korjuuaika ja lannoittaminen vaikuttaa poroille tarkoitetun rehun koostumukseen."

   http://yle.fi/uutiset/poroille_on_kehitetty_oma_sailorehu/6534769

  • Voi hyvää päivää kun kehäkolmosen sisäpuolelta taas huudellaan. Kyllä porot on elättäneet helvetin paljon ihmisiä suomessa. Paljonkos pedot elättää perheitä tai vaikka kuinka paljon ne tuo kansantalouteen? Ei saatana penniäkään. Poroissa kuitenkin liikkuu rahaa yllättävän paljon ja pedot pienentää tätä pottia aivan liikaa. En vihaa petoja, mutta näin kansantalouden ja toisten elinkeinon puolesta petovahingot poronhoitoalueella on aivan liian suuret.

  • Petokorvausten maksaminen valtion varoista poronhoitajille on lopetettava! Ei ole veronmaksajan asia maksaa petovahinkoja poroharrastajille 5-6 miljoonaa euroa vuosittain. Luulis verorahoille olevan parempaakin käyttöä.
   Porohoitajat ottakoon itse petovahinko vakuutukset vakuutusyhtiöstä.

  • EU:n ihmisoikeustuomioistuin saa pian postia porojen tekemistä tuhoista yksityiselle kansalaiselle. Eduskunta tietoinen rikoksista ihmisyyttä vastaan.
   Yhdenvertaisuuslaki.
   http://www.ihmisoikeudet.net/index.php?page=yhdenvertaisuuslaki

   Poropoika on ainoa yrittäjä joka odottaa, suorastaan vaatii, että valtion pitää korvata hänelle kaikki vahingot, poroyrittäjä haluaa että valtio kantaa kaikki riskit hänen puolestaan.
   Poronhoidon luontoarvot taitavat olla pahasti hukassa.

   • Näin on asia.


  • Nämä porot on meidän veronmaksajien yhteistä omaisuutta,verorahoilla maksetaan kaikki porotalouden menot,,,,viimeistä euroa myöten. Minä haen lihat metästä,ilmaiseksi,,,,,,,mutta nykyään on mennyt laatu heikoksi,,,,

   • ko punainen liha aiheuttaa syöpää...


   • älä ihmeessä hae kirjoitti:

    ko punainen liha aiheuttaa syöpää...

    Paistia nyt vähän kestää käristellä ja syyä.


   • Vähäsen kirjoitti:

    Paistia nyt vähän kestää käristellä ja syyä.

    Niin minäki en ota kuin paistit,loput jää...


   • Otappa ensin asioista selvää ennenku kirjoittelet puuta heinää......


  • Jopa on hyvä juttu poronhoitoalueella rehottavasta rikollisuudesta ja omankädenoikeudesta! Erinomaista kun YLE tohtii nostaa kissan pöydälle ja kertoa totuuden poromustalaisista. Ei ole Lapin Kansan ruskeakielitoimittajista samaan!

  • Eikös niillä pedoilla ole kans oikeus syödä MAUKASTA PORON LIHAA. Mun mielestä kaikki peto korvaus pois ja rahat muuhun käyttöön

  • Valtiolle porot kaikki ja sitten myymään porojen metsästyslupia turisteille ja metsästäjille. Niin ja poromiehet pantaisiin töihin viimeinkin esim marjoja poimimaan ja kolutetaan pöhiköi raivaamaan.

   • Niinhän se on et poromiehet ne kerää marjat ja raivaa sähkölinjat, jotta etelän herrat sais sähköä......


  • Ahma rääkätty taasen hengiltä inarissa.

   • Yksi myöntänyt ahman tapon, toiset kiistävät olleensa paikalla. Yhden epäillyn puhelimesta löytynyt videota ahman ajattamisesta ja tappamisesta, myös teletiedot kyseiseltä ajalta ovat todisteena.

    Mielestäni laki on laki, ja tuolla alueella on ollut paljon porovarkauksia tänä vuonna. Nekin ovat tutkinnan alla, saa nähdä miltä suunnalta syylliset löytyvät. Epäillyt ovat kyllä tiedossa ja voivat olla jopa samaa porukkaa.


   • Tunnuststa kirjoitti:

    Yksi myöntänyt ahman tapon, toiset kiistävät olleensa paikalla. Yhden epäillyn puhelimesta löytynyt videota ahman ajattamisesta ja tappamisesta, myös teletiedot kyseiseltä ajalta ovat todisteena.

    Mielestäni laki on laki, ja tuolla alueella on ollut paljon porovarkauksia tänä vuonna. Nekin ovat tutkinnan alla, saa nähdä miltä suunnalta syylliset löytyvät. Epäillyt ovat kyllä tiedossa ja voivat olla jopa samaa porukkaa.

    Häkki heilahtaa.


  • Poroelinkeino on paisunu massiiviseksi petosvyyhtiksi , petokorvauksillä laveasti mässäilyksi, tahti näyttää vain kiihtyvän.

  • Sotkin sukset ladulla olevaan poron paskaan,saanko paliskunnalta korvauksen?.

   • Se on hyvää pitoa.


  • Vieläkö teillä arvoisat soakkunalaiset on poroja.Täällä etelässä on sellainen käsitys tähän maailman aikaan,että kaikki poronne ovat varastettu naapurin pakastimeen tai jääneet auton alle eli toisten elukoiden syömiksi ja jouduttu syömään etelän hevosenlihaa,kyröläinen sinänsä on ehtaa sapuskaa ei siinä mitäään....
   Onko täm totuus,jos joku asioita paremmin tunteva valaisisi pientä kulkijaa

  • Ahman tappajat linnaan ja valtavat sakot,eikä epäilystäkään keitä ne on olleet.

  • IS kertoi, että Sodankylässä kaadettu kaksi karhua ja ahma.Jossain päin Vaalajärveä imeisesti toinen noista karhuista. Useita pidätetty ja kelkat otettu pois. Hyvä, että jäivät raukat kiinni. Huonoa mainosta koko lapille!

  • Mie olen suorastaan pöyhkeisässäni ja järkyttynyt kuinka te lapin ihmiset täällä luonnon keskellä kohtelette eläimiä. Teidän pitää ymmärtää, että eläimilläkin on oikeuksia, niillä on tunteet ja oma elämänsä vaikka se poikkeaakin niin kovin omastamme. Minua suorastaan tekee pahaa katsoa nälkäisen poron silmiin kun rinnassa lukee omistajan nimikirjaimet ja karvatonta kohtaa paleltaa.
   Muuttakaa tapanne toivoo metsän kaikki eläimet ja koira joka vapautettiin veräjän suusta.

  • TOTTA SE POROJENKIN RÄÄKKÄYS, POROMIEHET LAITTAA KUMILENKSUN PORON
   KIVEKSIEN YMPÄRILLE PIHDEILLA TODELLA RAAKALAISMAINEN TEKO TÄYTTÄ ELÄIN RÄÄKKÄYSTÄ LAITTASIVTA VAIKKA OMIIN PALLEIHINSA KUMILENKSUN
   KATSOTTAS SITTEN MITEN PALLIT PUTTOO TUNTURIIN TÄSTÄ TÄYTTY VIEDÄ
   EDUSKUNTAAN TÄSTÄ TIETOA POROMIEHIÄ VOITAS VERRATA VENÄJÄN STALINIIN

  • On nämä härskejä pönttöjä todella ahma on rauhoitettu eläin nämä juntit luulee
   omistavansa lapin alueet ILOSTA kirjoitetaan ja nämä härskit akkamiehet eivät
   omista edes paskopaikka tunturissa jos paskohätä sekin pitää suorittaa metsähallituksen maille näille ahman ampujille pitää antaa vuosien vankeus ja
   kymmenien tuhansien eurojen vahingon korvaus valtiolle

  • Nyt aamulla luin facesta, kuinka nuori poromies hehkutti että Norjassa pyydetään koptereilla ahmoja ja ilveksiä. Toitotti kuinka eritavalla suomessa on asiat. Kyllä, suomessa pyydetään luvatta, ajetaan petojen/kettujen yli surutta ja pyydetään "yhden" tappoluvalla puoli talvea, kun ei petoa "löydetä".
   On se ihme kun paistunturissa on ollut yhtä ilvestä metsästämässä parhaimmillaan kymmenkunta poromiestä viikon verran, eikä löydetä. Olisikohan niin, että pyydetään siinä useampia eikä niistä ilmoiteta ja sen jälkeen haetaan uusi lupa kun sitä ilvestä ei löydetty?
   Kuitenkin tuo petoluku on suoraan verrannollinen porolukuun, kun poroja on paljon/liikaa niin petoja on myös paljon.
   Poromiesten tapa toimia on tehnyt sen, ettei minulla ainakaan kiinnosta enään poronhoito, enkä kunnioita sitä kuten aiemmin.

  • Poronhoitolaki velvoittaa poromiehet pitämään porot poissa pihoilta myös poronhoitoalueella. Haittaa poroista on varsinkin kesäisin, kun ne syövät kaikki istutetut kasvit mansikoita myöten, tallaavat perunamaat, kusevat porraspielet koko kesän haiseviksi.

   Kyliä ei voi aidata, kun aidat ovat rumia ja niihin on tehtävä portteja. Paras ja rakentava keino olisi palkata joku koulupoika mopoineen ja koirineen ajamaan porot pihoilta. Ei se olisi kovin suuri kustannus palkiselle, ja siihen voisi saada jostakin työllistämistukeakin.

   Ihmisten ja porojen on sovittava samoihin maisemiin, mutta haittaporot eivät pihoille kuulu. Poroja on suvaittu, kun naapurin elinkeinoon ei haluta puuttua, mutta oikeus porottomiin pihoihin on laiss

  • Pitäisikö säätää poronhoito luvanvaraiseksi ja edellyttää vähintään tuommoinen ammattikorkeakoulutasoinen tutkintovaatimus poronhoidon ammatin harjoittamiselle.
   Korkea vaatimustaso nostaisi ammattikunnan arvostusta ja karsisi epäkelvon aineksen pois. Koulutuksen voisi kuulua poro/luontaistalouden historiaa, eläinsuojelun perusteet, ympäristönsuojelun perusteet, eläinhoito-oppia, liikenneturvallisuuden perusopintoja (oppivat suojelemaan poroja liikenteeltä), yhteisiä kursseja matkailun opintosuunnan kanssa (oppivat elämään yhdessä ja sopusoinnussa), kirjanpidon ja talouden perusteet (nyt tuntuu olevan epäselvyyttä, paljonko poroja saa/kannattaa olla ja paljonko niitä kenelläkin on) jne, jne.

   Lisäksi porot voitaisiin siruttaa ja ottaa dna-näytteet, jolloin kaikenlainen omistussuhteiden epäselvyys saataisiin rajattua pois. Myöskin vahingonkorvaukset saataisiin suunnattua oikeudenmukaisesti - molemmin puolin.

   Tästäpä vapaasti ideoita käyttöönne tulevat kansanedustajaehdokkaat!

   • On todella järkevää ajattelua. Ja sitä epäkelposakkia onkin 90% poronomistajista.


  • Kyllä ne poromiehet koulutusta taravii. Nehä saavat elantonsa poromäärästä ja porovakuutuksest. Jos joku aijjaapi poronpäälle, heti ollhaan maksuva pyytämässä. Kun ajjat ojhaan niin poromieheppä käyvät kahtoon, että onko poro kunnossa vai pittääköhän käyvä maksuva perimässä, vaekka poroppa se itte sinne tielle o tullu. Eippä se pahhiitteeks ois, jos jottae koolutusta nääkkii jootus käymähän.

   • Koulutusta kyllä on tarjolla, mutta ku siellä käy vaan samat naamat......


  • Perkl.. Porot navettaan jos niitä haluaa kasvattaa! Eihän kukaan maajussikaan tuo lehmiään toisten pihoille, mettään tai tien laitoihin riesaksi.

   • Näkkyypä noita kisuroita olevan tien laijassa, enkä tarkota poroja....


  • Poronhoito on muka elinkeino. Höpö höpö. Poromies on ottanut vallan valtiolta kepun tukemana josta myös helsinkiläiset jupit maksaa ihanan ison summan, hehee!!! Hienoo. Ovat muka herroja ja luulee omistavansa valtion maat. Ei maksa penniäkään valtionveroa. Ottaa kyllä tuen. Eli on saastaa kunnalle ja valtiolle. Myy porot Ruotsiin tai Norjaan. Eli =SYÖ PALJON VEROEUROJA REHELLISILTÄ SUOMALAISILTA "TUEN MUODOSSA".
   Loisia Loisia... Pitäis rokottaa kaikki poromiehet eunukeiksi.!!

   Ja erityisesti kun nämä kehvelit tappaa kaikki AHMAT, SUDET ja KARHUT raukkamaisesti!!!
   Vihreät herätys, jos Heidiltä kykenette...

  • Poronhoitoalueella pelotellaan ja uhkaillaan

   Poronhoitoalue kattaa 36% suomen pinta-alasta. Poronhoito on jo aiheuttanut suuria ja ehkä korjaamattomia tuhoja luonnolle.
   Poronhoitoalueen jäkäliköt ovat paikoin tuhoutuneet. Poroaidat risteilevät pitkin poikin maastoa ja aiheuttavat ongelmia eläimille ja ihmisille. Petokorvauskikkailu on arkipäivää ja salakaadot hyväksytään hiljaisesti.
   Aina salakaataja ei ole poromies, salakaato houkuttelee myös muita rikollisuuteen taipuvia metsästäjiä.

   Mutta silloin kun tekijä on poromies, yleinen selitys kuulu näin: petoja tuhotaan koska halutaan suojella omaa elinkeinoa. Kysymys joka tässä pitää esittää kuuluu näin: onko oman elinkeinon suojeleminen riittävä syy rääkätä uhanalaisia eläimiä kuoliaaksi?

   Salakaadot harkittua toimintaa

   Rikoskomisario Olli Murtola Lapin poliisilaitokselta sanoo että salakaatokulttuuri siirtyy isältä pojalle. Salakaatajat myös piilottelevat tekojaan. Moottorikelkkoihin vaihdetaan teloja ja suksia, jottei poliisi tunnistaisi jälkiä.
   Salakaadoista annetut rangaistukset kovenevat. Uusi laki lupaa tekijälle jopa neljä vuotta vankeutta. Salaa kaadetusta karhusta joutuu pulittamaan jopa 15 500 euroa.

   Petovahinkokikkailua

   Porot liikkuvat samassa luonnossa kuin suurpedot. Jottei pedot aiheuttaisi poronomistajille suunnatonta menetystä, poronomistajille maksetaan petovahinkokorvauksia. Järjestelmää on mahdollista huijata – ja niin myös tehdään.
   Poronhoitoalueen vaikeaa tilannetta kuvaa se että Jotkut tätä ohjelmaa varten haastatellut ihmiset eivät uskaltaneet tulla mukaan omilla kasvoillaan, vaikka olivat sitä mieltä että poronhoitoalueen ongelmat on ehdottomasti saatava ihmisten tietoon. Moni poronhoitoalueella asuva on peloteltu ja uhkailtu hiljaiseksi.
   Vaikuttaa siltä että poroyrittäjä todella arvostaa luontoa: mutta vain niin kauan kuin poroyrittäjä saa määrätä kuka ja mikä ja miten siellä luonnossa liikutaan.

   Lisää..

   http://ohjelmat.yle.fi/poliisitv/raportit/poronhoitoalueella_pelotellaan_uhkaillaan

  • Poronhoitoalueella on asiat pahasti vinksallaan. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei se johdu pedoista, ilmansaasteista tai turismista.
   Poroja on joillakin alueilla aivan liikaa. Jäkäliköt jyrsitään loppuun niin että jäkälää pitää ostaa eteläsuomesta. Riistanhoitajat kertovat poroista jotka ovat nälkiintyneitä vaikka on syyskuu – joillakin alueilla poroille ei siis riitä ruokaa edes kesäaikaan.
   Hauraille jäkäliköille levitetään säilörehua poroille lisäruuaksi. Herkät jäkäliköt kärsivät suurta tuhoa.
   Raakoja salakaatoja tapahtuu koko ajan. Niitä perustellaan oman elinkeinon suojelemisella.
   Poronhoitoalue on väärällään poroaitoja. Poroyrittäjät ovat vuosikymmenien ajan laiminlyöneet käytöstä poistettujen ja muutoin vanhentuneiden poroaitojen poistamista maastosta. Siksi poroaitaa on nyt tuhansia ja tuhansia kilometrejä.

   Petokorvauskikkailu kukoistaa myöskin jatkuvasti.

  • Kolareissa kuolleet kisurat aina viimeisillään olevia vaatimia.
   Meillä poroa pakkasessa joka vuosi ihan ilmatteeksi...kun erehtyvät pihalleni taimia kuopimaan...niin sitten "tuuli käy"......

  • Vai että sudet, kotkat ja ahmat poroja tappavat. Sallikaa minun nauraa, ite tapatte poronne ja varastatte vielä muiden porot. Syötätte poroja teiden varsille ja nostatte sitten isot rahat kun poro jää auton alle. Ostatte niillä sitten uusia upeita kelkkoja ja käytte viihteellä.

  • Kairat tänäkeväänä varsinkin tehotarkkailun alla. Tämä ennakkotietona poromiehille ja muillekkin mettärosvoille.

  • Jos jokin petoeläin lähestyy etelän taajamaa, se saa luodin kylkeensä saman tien kuten eräs viaton karhu joka oli taannoin uimassa helsingin edustalla..

  • Ei ole näkyneet poromiesten ajatukset selvenneen ainakaan poronlihaa syömällä, sekaisinhan nuo ovat kuin se kuuluisa seinäkello. Taitaa olla tuo syntymähumala poromiehille ominaista sisäsiittoisuuden lisäksi. Tunturimustalaisia metsästettiin sata vuotta sitten, oi niitä aikoja.

  • Mää oon sitä mieltä, että Lapissa täytyy rauhoittaa kaikki eläimet. Lappilaiset tappaa tyhmyyttään kaikki mikä vähänki luonnossa liikkuu. Kaikilta aseet vekka ja moottorikelkat myös. Käsittämätöntä luonnon väärinkäyttöä teiltä.. Kyllä täytyisi etelästä tuottaa muutama todelllinen asiantuntija vähäksi aikaa näyttämään miten luonnossa tulee elää. Vaiikka me asumme täällä sivistyksen kivikylässä, me todella näemme luonnonarvot oikeina.
   Hävetkää tappajat

   • Edel. kommentiksi: Olen asunut sekä etelässä että pohjoisessa ja tutustunut luontoon ja ihmiseen, mielipiteeni on, että luonnonkunnioitus syntyy tiedosta, mikä tarkoittaa luonnon lajistollista ja ekologista tuntemista. Jos on muutakin luontoon liittyvää kuin se iänikuinen "mehtähtys ja kalastus" puolan poiminta jne. niin ymmärrys luontoa kohtaan nousee aivan eritasolle, mitä se yleisesti lapin syrjäkylien asukkailla on. On totta että luonnossa "elävä" ihmisriepu saattaa olla tai muuttua pedoksi, mitä alunperin on ollutkin, täten aivan luonnollista luonnonriistäminen kaikissa muodoissa oma hetkellinen etu etusijalla, selviytyminen pohjoisessa elävänä on vaatinut raakoja otteita, mutta nyt jo uskoisi, että tieto ja ymmärrys olisi vallannut enem. alaa, mutta näin ei ole kuitenkaan, hölmöihin tempauksiin "törmää" vuosittain. Suuri ja monimutkainen asia, josta riittäisi paljon kirjoitettavaa.


   • TIETO-YMMÄRRYS kirjoitti:

    Edel. kommentiksi: Olen asunut sekä etelässä että pohjoisessa ja tutustunut luontoon ja ihmiseen, mielipiteeni on, että luonnonkunnioitus syntyy tiedosta, mikä tarkoittaa luonnon lajistollista ja ekologista tuntemista. Jos on muutakin luontoon liittyvää kuin se iänikuinen "mehtähtys ja kalastus" puolan poiminta jne. niin ymmärrys luontoa kohtaan nousee aivan eritasolle, mitä se yleisesti lapin syrjäkylien asukkailla on. On totta että luonnossa "elävä" ihmisriepu saattaa olla tai muuttua pedoksi, mitä alunperin on ollutkin, täten aivan luonnollista luonnonriistäminen kaikissa muodoissa oma hetkellinen etu etusijalla, selviytyminen pohjoisessa elävänä on vaatinut raakoja otteita, mutta nyt jo uskoisi, että tieto ja ymmärrys olisi vallannut enem. alaa, mutta näin ei ole kuitenkaan, hölmöihin tempauksiin "törmää" vuosittain. Suuri ja monimutkainen asia, josta riittäisi paljon kirjoitettavaa.

    No ei ainakaan teeskentely maka olla vihreä ole oiken ymmärrystä eikä tietoa. Sinulaisesi paskan kirjoittaja vaan luulee olevansa lukenut ja luonnonkunnioittaja. Ja asia kuitenkin on juuri toisin,et varmaan tiedä pätkääkään enenmpää ekolgiasta,kuin tavallinen lapin mummokaan. Metsä ja luonto on vihreittekin elättäjä ollut suloisessa suomessamme kautta aikojen. Ei pidä lappilaisia ja syrjäkyläläisiä teikäläisen vesipään anakaan haukkua ja arvostella.


   • Älyä hoi!! kirjoitti:

    No ei ainakaan teeskentely maka olla vihreä ole oiken ymmärrystä eikä tietoa. Sinulaisesi paskan kirjoittaja vaan luulee olevansa lukenut ja luonnonkunnioittaja. Ja asia kuitenkin on juuri toisin,et varmaan tiedä pätkääkään enenmpää ekolgiasta,kuin tavallinen lapin mummokaan. Metsä ja luonto on vihreittekin elättäjä ollut suloisessa suomessamme kautta aikojen. Ei pidä lappilaisia ja syrjäkyläläisiä teikäläisen vesipään anakaan haukkua ja arvostella.

    Turhaa LÖPINÄÄ sitä saa vastaukseksi näillä palstoilla, itsestään selviä asioita kirjoitetaan, kuin uutena, kuten esim. että metsä ja luonto on vihreittekin elättäjä. Mikä muu se voisi olla? Mars planeettako? ja Vihreitä on monenlaisia, ei se ole kuin yksi poliittinen suuntaus, moni ns. vihreä ei mielestäni luonnosta paljoa tiedä, mutta on myös päinvastoin. Valistusta saa luonnosta ja lukemalla, olemalla kiinostunut elämästä, asioista. Tiede, taide antaa osavastauksia siihen, miksi ylipäätään täällä olemme, koko aika tietoisuutemme kaikesta lisääntyy ja tavallinenkin yksilö voi olla avuksi, jotta näin tapahtuu, tähän tarvitaan sitä ymmärrystä, jotta käsittää asian.


   • LÖPINÄÄ kirjoitti:

    Turhaa LÖPINÄÄ sitä saa vastaukseksi näillä palstoilla, itsestään selviä asioita kirjoitetaan, kuin uutena, kuten esim. että metsä ja luonto on vihreittekin elättäjä. Mikä muu se voisi olla? Mars planeettako? ja Vihreitä on monenlaisia, ei se ole kuin yksi poliittinen suuntaus, moni ns. vihreä ei mielestäni luonnosta paljoa tiedä, mutta on myös päinvastoin. Valistusta saa luonnosta ja lukemalla, olemalla kiinostunut elämästä, asioista. Tiede, taide antaa osavastauksia siihen, miksi ylipäätään täällä olemme, koko aika tietoisuutemme kaikesta lisääntyy ja tavallinenkin yksilö voi olla avuksi, jotta näin tapahtuu, tähän tarvitaan sitä ymmärrystä, jotta käsittää asian.

    Niinkköö?


  • Oli lama tai ei,on yksi ammattiryhmä joka aina ja kaikissa
   mahdollisissa tilaisuuksissa jaksaa valittaa oman ammattinsa
   surkeutta;nimittäin poromiehet.
   Tämä kaikkien veronmaksajien rahoilla tuettu pieni
   porukka on tehnyt valittamisesta alati jatkuvan elämän-
   -tavan jota on sivusta seuraten lähes mahdoton ymmärtää.
   Poromiehillä on autoineen-taloineen-maastureineen,mönki-
   -jöineen ja muine elintaso-leluineen huomattavasti parempi
   elintaso kuin normaali työssä käyvillä,mutta yllättävän
   vähän se näkyy verotiedoissa.
   Yhteiset asiansa poromiehet hoitavat aina ja iänkaikkisesti
   päin persettä,muistellaampa vähän;Poro ja Riista oli
   poromiesten ikioma firma joka myi mätälihaa,jäi kiinni
   veronkierrosta ja muista vilunkeista ja kun entistä
   toimitusjohtajaa melkein linnaan vietiin,niin vielä viittä
   vaille lopullista konkkaa antoivat poromiehet tälle kekkulille
   tukensa-herää väkisin epäilys että rikoksilla ja väärin-
   -käytöksillä oli isomman porukan hiljainen tuki.
   Vajava kymmenen vuotta sitten poromiehet päättivät
   myydä kaiken poronlihan Norjaan kun sieltä sai paremman
   kilohinnan,vaan kun norjalainen lihanjalostaja meni
   konkurssiin ja rahat jäi saamatta,niin eikös nämä
   yksinkertaiset poromiehet menneet ja peränneet SUOMEN
   valtiota korvaamaan heille tappionsa.
   Onneksi valtio ei sentäs siihen alkanut,sehän meni joka
   tapauksessa koko yhden vuoden porotalouden lihatuotto
   ilmaiseksi Norjaan-Suomen veronmaksajat joutuivat tämän
   ilmaisen ruoka-avun rikkaaseen Norjaan jo kertaalleen
   maksamaan.
   Jos porotaloudella tekee tiukkaa selviytyä näinä aikoina,
   niin vika löytyy kyllä kun poromiehet vilkaisevat peiliin-
   tähän asti he ovat ikänsä valittaneet ettei valtio tue
   tarpeeksi,koko kansantalouden kannalta olisi kyllä
   järkevintä että kaikenlainen tuki veronmaksajien kustan-
   -nuksella lopetetaan välittömästi.

   • Tunnetko ketään poromiestä/naista joka tienaa paremmin kuin "normaalityötä" tekevä.


  • Kohdattu kairassa poronraato nälkään tai tautiin kuollut aivan varmaan. Emme ilmoittele kyllä poromiehille,emmekä neuvo paikkaa. Jokakakeväinen asia toistuu näköjään meidän kohdalla.

   • Ei mielestäni täällä ilmoittamiseni arvoinen asia, kuollut poro. Osoittaa, että olet/olette vähän kairoissa liikkunut, jos poronraatoa pitää harvinaisena löytönä. Itse en ole koskaan mistään raadosta ilmoittanut, jos haluaa olla avuksi p.miehille voi korvat toimittaa alueen "pororosvolle"


   • Ei kummempaa kirjoitti:

    Ei mielestäni täällä ilmoittamiseni arvoinen asia, kuollut poro. Osoittaa, että olet/olette vähän kairoissa liikkunut, jos poronraatoa pitää harvinaisena löytönä. Itse en ole koskaan mistään raadosta ilmoittanut, jos haluaa olla avuksi p.miehille voi korvat toimittaa alueen "pororosvolle"

    Samapa se sinun mielipiteelle se nyt onkin täyttä puutaheinää. Ja tohimme kyllä melkein vannoa,että sä et juurikaan itse ole käynyt montakaan kertaa kairoissa/metsissä, kirjoituksestasi se on hyvinkin helppo päätellä. Olemme elämmämme aikana kulkiessamme kohdanneet kymmeniä poronraatoja kairoissa ja metsissä. Emmekä ole pitäneet sitä kaikesti edes maininnanarvoisena asiana.
    Ja kyllähän se nykyään on aikalailla jo harvinaistakin,jos kohtaa metsässä poronraadon näiltä korkeuksilta, sillä poroja ruokitaan metsään,pedot korjaa haaskat nopeasti sekä tarharuokinnassa on talvisin valtaosa poroista. Ei kukaan varmaankaan olekkaan koskaan löytynyttä poronraatoa pitänyt harvinaisena löytönä


   • Ilmoita maaseutuviranomaiselle....


  • Kelkkailu vähentynyt huomattavasti kairoissa. Syitä lienee moniakin mm korkea bensan hinta, poromiehet saa rajotetusti enää ilmaista bensiiniä valtiolta, kelkkailijat ukkoutuneet/pulittuneet sekä lisääntynyt valvonta. Ja hyvä toki näin.

   • Kerrohan sie mullkki mistä poromiehet saa ilmaista bensaa, jotta voin hakia.....


   • mieki tarttisin ilmaseksi, mutta itteppä tuo bensa pitäny maksaa nyt ja aina.


  • Poronhoito on muka elinkeino. Höpö höpö. Poromies on ottanut vallan valtiolta kepun tukemana josta myös helsinkiläiset jupit maksaa ihanan ison summan, hehee!!! Hienoo. Ovat muka herroja ja luulee omistavansa valtion maat. Ei maksa penniäkään valtionveroa. Ottaa kyllä tuen. Eli on saastaa kunnalle ja valtiolle. Myy porot Ruotsiin tai Norjaan. Eli =SYÖ PALJON VEROEUROJA REHELLISILTÄ SUOMALAISILTA "TUEN MUODOSSA".
   Loisia Loisia... Pitäis rokottaa kaikki poromiehet eunukeiksi.!!

   Ja erityisesti kun nämä kehvelit tappaa kaikki AHMAT, SUDET ja KARHUT raukkamaisesti!!!
   Vihreät herätys, jos Heidiltä kykenette...

   • Maksaamme me veroja samallalailla ku te


  • Uusi tutkimus ja laskelma on osoittanut todeksi sen (jo aikoja sitten todettu),että poroelinkeino ei kannata. Poromiesten vuosiansiot ovat keskimäärin 6000e saamenporomiehillä hieman enemmän.

  • No eiköhän niitä poromiehiä/naisia ole jo aivan tarpeeksi haukuttu,pilkattu ja vihattu,että jätetään ne jo rauhaan. Eihän ne kuitenkaan niin pahoja ole vaan paremminkin mukavia. Ei ne pahanhajuset pierutkaan niin haitallisia kuitenkaan ole.

  • Met se vaan poromihet haisemma ja porskuttelemme ethenpäin elämässä.

   • Porskutuksesta en mene teijän kohalla takuuseen,mutta haisette kyllä ja pahalle.


   • Poromiehiltä kaikki yhteiskunnan tuet pois. Loppuu kehuminen täällä...samoin maajusseilla. Voin heittää pois poron-ja nauanlihan,maidon ym syönnin.Jos jotain hommaa pitää koittaa yrittää...niin se pitää tehä ilman yhteiskunnan(veronmaksajien) rahoja.Paikalliset maajussit kattoo pirtistä tietokoneelta lehmän paskantamisen....ajelee "kyrvänjatke" Fergusonilla....käy kaupassa Harley Davidsonilla....matkustelee rehufirmojen piikkiin ulkomailla....sitte inissään joka käänteessä alhaisia hintoja.
    Tuet pois kokonaan.Siinä oikeat yrittäjät tulee esiin.


  • Saako sattasniemen mätöpaliskunnalla olla 20 000 eloporoa? muistelin sen olevan alle 5000, mutta kehuvat ettei oteta kuin murto-osa talvinavettaan ja paliskunta ruokkii yhteiskunnan varoilla salmurintien varteen läpi vuoden tuhansia tuholaisia. kertokaa joka tietää paremmin

   • nuinko vähä niitä on voi p.....e niitähän pitäs olla paljon enämpi, missäkhän ne loput on.


  • Kukapa niitä valvoisi ainahan poromiesrosvot ovat tehneet mitä ovat halunneet. Eikä kukaan ole voinut mitään.

  • Kukapa niitä valvoisi ainahan poromiesrosvot ovat tehneet mitä ovat halunneet. Eikä kukaan ole voinut mitään.

  • Tuhansia kilometrejä turhia aitoja mettissä tarkoittaa satoja tuhansia aitoihin kuolleita kanalintuja.
   Jos ei tämä ole YMPÄRISTÖRIKOS niin mikä sitten?

   Tutkintapyyntö

  • Kun on kerran se pöljyys tehty,että on annettu poromiehille valta terrorisoida,niin se on lujantakana saada heiltä edes osin pois.

  • Joo ette te meille mitään voikkaan.

  • Mie vaan sanon teille pojat että tet ole petoa nähäneetkään.Mie olen maailmalla reissatessa nähäny 4 meeetriä pitkän tiikerin ja 8,5 metrisen anakondan.Ei taia semmosia poromiehen mettissä näkyä.Ja jos näkyykin niin on tainnu tulla otettua muuta kuin alakon ainehia.Sama se nuille pikku ahmoille ja minkeille,net ole mithän.

   • Kylläpäs ovat olleet todellakin isoi,varmaan se tiikeri söisi 2 poromiestä kerralla.


   • NIIN ONHANSE ANAKONTA JA PITKÄ, OONSE MIEKI NUITA MERIÄ NÄHNY JA JOPA HAINKI. EISE TAIJATUO PETOTUNTIA TIETÄÄ MUUTAKU OMAT VARHAINVÄLIY.sAATTAAPI SIELLÄ OLLA SE SISILISKO


  • No jo ainaski 2.
   Ei senthän pojat,sillä minusta poromiehet ovat siitä vekkuleita kavereita.
   Niilaa se mie joskus muistelen.Kerran se myi saksalaisille karhunkierroksen ja ku sakut sitten torakkojen kanssa ootti,että Niila ajaa sen otuksen pesästä ja saavat poksauttaa.

   Niila meni pyssyllä sörkkiin ukkoa pesästä ulos.No se tulikin sellaisella vauhdilla,että Niila ei ehtinyt karkuun vaan posautti sen otuksen siihen reikään,että ei pääsis omastakin hengestä.
   Oli ne saksalaiset hiukan vihasia.Liekö tarjonneet ees kaatoryyppyä.
   Saatto se tosin olla,että Niiila pelekäs niitä saksalaisia enemmän ampumatouhuissa kuin karhua.
   Sitä sanothan,jos esimerkiksi kalamies saa poikkeuksellisen isoja kaloja paljon ,että taitaa noutaja tulla,kun saa noin evästä ...
   Niilahan osti just päivää ennen kuolemaansa ison määrän hirvenlihaa huutokaupasta.Sinne jäivät roikkumaan terassin naulaan,kun pappa otti ja lähti.
   Oli ne ennen ukot ukkoja,ei mitään pullamössypoikia.

  • Niin kyllä kait ennkin oli niitä pullamössöjä ,työnkiertäjiä ja mitättömyyksiä pilven pimein. Ja kyllä niitä nykyäänkin löytyy tosikovia työmiehiä,vaan kylläkin vähissä määrin.

  • Silloin kun suomi eli vielä metsästä, sentään tehtiin töitä ja oiken raakaa repimistä.
   METSURIT sitä tekivät. Metsään ei menty istumaan ,nuokkumaan eikä haikailemaan. Siellä todellakin tehtiin raakaa lihastyötä henkensä kaupalla heikoilla taksoilla. Monet monet niinkuin minä itsekkin menetin terveytenikin moisessa rääkissä vuosikymmenien saatossa. Ja suomi senkun porskutteli ja voi hyvin,ei ollut valtio velkaa ,eikä tarvinnut myydä (lahjoittaa) yhteistä omaisuuttamme. Entä sitten nykyään, ??? Suomi elää velkarahalla,melkein kaikki on myyty tuottava työnteko puuttuu suurelta osin. Nykyään mm kunnassa istuvat,juoruavat,nuokkuvat muutaman tunnin suurella palkalla ( maka työpaikalla) ja sitä sanotaan sitten työnteoksi. Missähän ne viipyvät ne kevitsan ja kaivoksien tuottamat miljoonat ja niiden tuoma hyvinvointi sodankylään? Vuositolkulla on toitotettu kaivoiksien tuomasta rikkauksista,vaan kuntatalous on ravalla ja lissää miinusta tulee vain.

   • Sata juoppoa yhden hehtaarin kimpussa, niin kyllähän sitä töitä tehtiin ja päälle met ryypättiin ja ajeltiin TAXILLA ja kaikilla oli niin mukavaa, puttepossua mukaillen.


   • Töitäkö on tehty? kirjoitti:

    Sata juoppoa yhden hehtaarin kimpussa, niin kyllähän sitä töitä tehtiin ja päälle met ryypättiin ja ajeltiin TAXILLA ja kaikilla oli niin mukavaa, puttepossua mukaillen.

    Sinä kimpprinnttuisokenkä junantuomako se taasen purkaat katkeruuuttasi?? Älä veikkoset oo katkera,kyl se siitä.-.......


  • Vahingon kärsinyt14.5.2013 00:00 3
   Ajoin porokolarin, jossa poro kuoli ja auton tuli vaurioita. Yllätys oli suuri, kun kävi niin , että poron omistaja, joka paimennuksen laiminlyönnillä aiheutti vahingon, saa korvauksen mutta minä, joka ajoin virallista autoille tarkoitettua maantietä pitkin, maksan autoni korjauksen itse. Tässä on nyt kyllä lipsahatanut vastuut päälaelleen. No jatkossa on puukko ja eräpussi AINA auton takakontissa.

  • Silloin kun suomi eli vielä metsästä, sentään tehtiin töitä ja oiken raakaa repimistä.
   METSURIT sitä tekivät. Metsään ei menty istumaan ,nuokkumaan eikä haikailemaan. Siellä todellakin tehtiin raakaa lihastyötä henkensä kaupalla heikoilla taksoilla. Monet monet niinkuin minä itsekkin menetin terveytenikin moisessa rääkissä vuosikymmenien saatossa. Ja suomi senkun porskutteli ja voi hyvin,ei ollut valtio velkaa ,eikä tarvinnut myydä (lahjoittaa) yhteistä omaisuuttamme. Entä sitten nykyään, ??? Suomi elää velkarahalla,melkein kaikki on myyty tuottava työnteko puuttuu suurelta osin. Nykyään mm kunnassa istuvat,juoruavat,nuokkuvat muutaman tunnin suurella palkalla ( maka työpaikalla) ja sitä sanotaan sitten työnteoksi. Missähän ne viipyvät ne kevitsan ja kaivoksien tuottamat miljoonat ja niiden tuoma hyvinvointi sodankylään? Vuositolkulla on toitotettu kaivoiksien tuomasta rikkauksista,vaan kuntatalous on ravalla ja lissää miinusta tulee vain. Tämä on täyttä totta KIITOS.

  • Pieralla se vasotus onnistun hyvi tänäkevväänä.

   • Laittokohan se piera muutamia toistenki vasoja omaan merkkiin,vaikka samahan se kenen rosvon ne vasat on. Ja sitten se piera pierasi tyytyväisenä munaskuihinsa.


  • Räkkä tappanut useita poronvasoja vasakairassa.

  • No jo net nuo poropaimenet sitte yrittää vaikka millä keinoin saada lissää itelle mammonaa.

  • Pieralla harmittaa kun on niin paljon sääskiä,eikä kiljukaan auta.

  • Tien laitaan ajetut porot
   Kaikkihan sen tietää että auton alle jäänyt poro on parasta poromiehelle;
   saa vakuutsyhtiöltä täydet korvaukset ja aika monesti täysin tuoreet
   ja syömäkelpoiset lihat,jotka useimmiten myydään eteenpäin ja tietysti
   ilman kuittia.Ei tarvi ihmetellä miksi poroja oikein ajetaan valtateitten varteen.
   Ihme etteivät vakuutusyhtiöt ja virkavalta puutu tähän kovemmalla kädellä?
   Tavallisella ihmisellä tekee pirun tiukkaa saada korvauksia vahingon sattuessa
   kalliisti maksamastaan vakuutuksestaan,joka vielä useimmiten on lakisääteisesti
   pakollinen.

   • Tämä on ikävän totta tämä. Poronomistajat myös osallisiksi porokolarin korjaus/korvausmaksuihin.


   • Ei siitä täyttä korvausta kuulemma tule!


   • Vai saa tojotan kuski hyvää lihaa kolariporosta, empä olis sinustakaan uskonu. No uskottava on kun tunnustit.
    Ei ne poromiehe kyllä syö eikä myy poroa joka on auto tönässy kuoliaaksi.
    Kyllä ne raadot vie kaatopaikalle arviomies


  • Loinen tappanut paljon poroja tänäsyksynä,mutta asiasta ollaan oltu hyvin vaitonaisia. Onhan toki ollut ennenkin salattuja asioita poroliha-asioissa ja paljon on tullut ilmikin,mätöliha ym beggerelliasiat.

  • Nyt menee oikeita jyviä rattiin. Kolme sutta menetti henkensä ja vieläpä vähällä vaivalla helikopterista ammuttuna.

   • amerikkalaisten Vietnamissa käyttämä vanha tapa, nyt ilmaantunut tännekkin, venäläiset jo "aikojen alusta" harjuuttaneet kopteri teurastamista mm. sikäläinen peura tapettu sukupuuttoon tiettävästi.


   • Se on kirjoitti:

    amerikkalaisten Vietnamissa käyttämä vanha tapa, nyt ilmaantunut tännekkin, venäläiset jo "aikojen alusta" harjuuttaneet kopteri teurastamista mm. sikäläinen peura tapettu sukupuuttoon tiettävästi.

    Kelevottomat poromiehet, muka, saa susia muuten etes hengiltä, paitti kelekalla. No vaikka pitäski, niin häpiätkhön. Pöliät kokikki on vejetty retkhun, muka kortot vie poronlihan ruokapöyistä, paskat. Poromiesten ahaneus sen vie. Liikaa niitä on.Ruoka ei riitä, paimennus ei kiinnosta, kossu se vain. Näläkhän niitä kuolee ko kärpäsiä, mutta niistäki pölijät ministeriöt maksaa petokorvaukset. No, olis se tasapuolista jos kaikille annettais rahhaa vaikka vasiten. Mutta alottaja osku on kans ihan oikiassa, niikö mieki.


  • olis etelänjussit jäähnet patruunojensa kanssa vain etehlän, siellä piiat ja rengit tekis...ja me täällä pohjosessa olisimma omat poromme hoitanhet..stålbergki armahti punavangit ja kommunisti en ole vaikka sanoin näin..menkää takasin jos ette ymmärrä lappalaisia ja oikeita lappilaisia.ei me täälä pohjosessa käyty sisällissottaa,isännat ja rengit ,piiat ja emännät söivät samassa pöyässä..kyllä täällä on osattu sovussa ellää ja lehemät ja porot ovat yhessä olhet mettässä...sillä erotuksella kylläki et lehemät tullee navethan ja lypsylle ku huudetaan joka ilta...porot ovat ittensä herroja. pois menkää te etelän miehet ku että ymmärrä harmoniaa

  • Pevoilta henki pois.hyvin vejittä... Ne on kolome sutta vähemmän!

  • Susi liikkuu Vareskairassa,jäljet havaittu.

  • Perkeleen laiskat pieruporimiehet tehkää veräjiä niihin valtionkustantamiin aitoihin,että pääsemmä kulkemhan.

  • KATEUS ON KÖYHYYTTÄ KAMALAMPAA! Mutta tämän palstan kirjoittajat täytyvät olla tosi köyhiä ja kateus tekee niistä vähäjärkisiä. En ole ikinä kuullut missään maailman kolkassa haukuttavan niin paljon ihmisiä, tässä tapauksessa poromiehiä, kuin näissä Lapinläänin keskustelu palstoilla. Poromiehet tekevät työtänsä, jota heidän esi-isänsäkin ovat tehneet vuosisatoja . Kaikilla on mahdollisuus alkaa poromieheksi, että ei tarvitse KADEHTIA heitä. Mutta monestako teistä on siihen työhön? SAIRAS YHTEISKUNTA!

   • No itse olette sen kaiken aiheuttaneet tyhmyytellänne ja laiskuutellanne. Onhan se nyt todella väärin,että teillä on kaikki oikeudet pitää muita ihmisiä paskana ,maksattaa porokolarit,tappaa pedot ja kotkat,koirat,saaha ilman,kaikki ihan kaikki tukiaisten ja korvausten muodossa. Ei ole kummakaan jos 95% kansalaisista haukkuu,eikä pidä teistä.


  • Oletteko huomanneet, että poromiehet pieree aivan uskomattoman paljon, ja pierut TODELLA haisee! Ehkä paikalliset on tottuneet niihin, mutta turisti tai junantuoma kyllä ikävästi haistaa nämä poromiehet. Osasyynä voi olla se, että kalsareita ei vaihdeta kovinkaan usein, ja niin on pinttynyt melkoset jarruraidat.

  • resus

  • sap

  • täp täp kalle se sitä vissiin ihmetteli.

  • Oletteko huomanneet, että poromiehet pieree aivan uskomattoman paljon, ja pierut TODELLA haisee! Ehkä paikalliset on tottuneet niihin, mutta turisti tai junantuoma kyllä ikävästi haistaa nämä poromiehet. Osasyynä voi olla se, että kalsareita ei vaihdeta kovinkaan usein, ja niin on pinttynyt melkoset jarruraidat.gg

  • Oletteko huomanneet, että poromiehet pieree aivan uskomattoman paljon, ja pierut TODELLA haisee! Ehkä paikalliset on tottuneet niihin, mutta turisti tai junantuoma kyllä ikävästi haistaa nämä poromiehet. Osasyynä voi olla se, että kalsareita ei vaihdeta kovinkaan usein, ja niin on pinttynyt melkoset jarruraidat.gg
   IlmiannaJaa
   +LISÄÄ KOMMENTTI

  • Nyt ne kurmupussit kuolee ressiin kun pedot on jo tapettu.Mitenhän se valtio saadaan korvaajaksi?

  • Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ ѾѾ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ ѾѾ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ ѾѾ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ Ѿ
   Sakiasti on poromiehia sakiaselän poroaijalla.

  • No jo vain on paljon poromiehiä,liekö tullut osa norjastakin.

   • i/politiikka/art-2000006539694.html?fbclid=IwAR3q6LQORo7CEtytYIu3wXrUTxHXi1LllanzRpdWNKiXrwzVhLQQ2zYCYWA tyd


   • Jos nyt mietitään mikä voisi kuvata jollain tasolla nykyhallituksen ja sen kannattajien koostumusta niin se voisi olla oman näkemykseni mukaan esim seuraavanlainen: Vihreät, lauma erilaisia apurahatuloilla eläviä jalat maasta irti olevia haihattelijoita joiden ymmärrys kansantalouden osalta lähentelee nollaa ja kannattajakunta koostuu pääosin erilaisista humanistiskulttuurialojen erilaisista tyhjäntoimittajista ja muusta sen ympärillä pyörivästä epämääräisestä joutoaineksesta mutta liikkeelle ei löydy juurikaan kannattajakuntaa tai edes sympatiaa tuottavassa toiminnassa tai palvelualojen työtätekevien suunnalta.


  • HOPP!! HOPP!!

  • HOH HOH HOO!

   Avaa oma joulutarjouksesi tänään.
   Valitut kohteet alk. 29,90 €/suunta.
   Hauskaa joulua

   Kohteet Alk./suunta

   Helsinki - Lontoo-Gatwick

   29,90€

   Helsinki - Oulu

   29,90€

   Helsinki - Kööpenhamina

   33,90€

   Helsinki - Nizza

   49,90€

   Helsinki - Mallorca-Palma NO JO ON HALPAA LRNTOMAKUSTUS;EI IHME;ETTÄ MAKUSTAVAT PALJON ULKOMALLE::

   49,90€

   Helsinki - Barcelona

   49,90€

   Helsinki - Alicante

   49,90€

   Helsinki - Marrakech

   79,90€

  • Oletteko huomanneet, että poromiehet pieree aivan uskomattoman paljon, ja pierut TODELLA haisee! Ehkä paikalliset on tottuneet niihin, mutta turisti tai junantuoma kyllä ikävästi haistaa nämä poromiehet. Osasyynä voi olla se, että kalsareita ei vaihdeta kovinkaan usein, ja niin on pinttynyt melkoset jarruraidat.gg
   IlmiannaJaa
   +LISÄÄ KOMMENTTI

   • Joo kyllä net poromiehet vettää verorahoja ja palijo...mutta porojahan voi syyä kuka vain ja näin pääsee itekki nauttimhan tukiaisista...


  • Asterix Ranskasta Saksan Bismarckin pönkkäämänä antaa kohta käskyn: "Silloin ja silloin pitää myös Suomen vihervassarien antaa hillitön määrä miljardeja EU:lle ja nämä miljardit tukitaan muille maille."
   Tähän Brysselin syöttöläistornin käskyyn Suomen vihervasemmistolainen hallitus myöntyy ilomielin. Mitä sitä kymmenien miljardien eurojen pikku velasta - kunhan saa rahansyytökatapultin käyttöön. Hurraa!

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mies pimittää rahankäyttöään

   Sain selville, että mieheni on jo kuukausia käyttänyt isoja summia rahaa tietämättäni harrastuksiinsa. Samaan aikaan hän on kertonut, ettei hänellä ty
   Parisuhde
   114
   7168
  2. Niko Ranta-Aho kaulailee illallisella Bandidos pomon kanssa Espanjassa

   Noniiiin. Niko pääs oottaa vankilatuomiota vapaalle. Läks Espanjaan. Nyt laitto kuvaa, kaulailee bandidos rikollisjärjestön pomon kanssa ja 2 muun kar
   Kotimaiset julkkisjuorut
   88
   1916