Kitaran soiton aloittaminen?

Tässä oon miettinyt että onnistusko kitaran soitto kun tämmösen kolmekymppisen pitäs aloittaa tyhjästä? Ei siis mitään musikaalista taustaa. Tavoitteena ois että osaisin soittaa pari kolme biisiä tyyliin bon jovi tai springsteen. Ei siis muuta.

Miten kannattas aloittaa ja oisko projekti pitkä tai mahdoton? Siihen asti et pari biisiä menis?
Ilmianna
Jaa

7 Vastausta


eiköhän se onnistu. Kitaran soitto saattaa näyttää ja kuulostaa helpolta mutta kun lähdetään liikkeelle nollasta niin se on haastavaa. Riippuu tietenkin henkilöstä itsestään ja halusta oppia.
Ja yleensä soinnut otelaudalta on ensimmäinen asia mitkä on hyvä opetella. Ja tabulatuurit eli osaa lukea mustaa valkoselta.Ja ennenkaikkea osata kitara virittää oikein.
Ilmianna
Jaa
Onnistuu kyllä jos vain kiinnostusta ja motivaatiota riittää säännölliseen harjoitteluun. Esimerkiksi Hall Leonardin Kitarakoulu 1 ja 2 ovat yksinkertaisia ja selkeitä teoksia joilla pääsee itseopiskelun alkuun.
Ilmianna
Jaa
Kyllä onnistuu ihan hyvin aloitus 30 vuotiaaltakin, no problems at all.
Jos omaa normaalin fysiikan ja kuulon ja vähän musikaalisuutta niin aivan varmasti oppii jos vaan halua ja motivaatiota riittää.

Oppiminen on hyvin yksilöllistä ja kun siihen vaikuttaa oppivan halu ja motivaatio sekä muut ominaisuudet niin aikaa ei ole ihan helppo sinänsä kertoa kauanko homman opetteluun menee.

Normaalisti siinä muutamissa kuukausissa laskien kyllä saa opittua muutamat kappaleet ja muutenkin saa avustavasti soitettua, mutta mistään kauhean syvästä taidosta ei ole kyse vaan aloittelijan taidoista, se syvällinen osaaminen vie kuitenkin vuosia.

Tärkeintä on omaksua perustekniikka ensimmäisenä ja edetä helposta vaikeaan päin eli rakentaa se tekninen soittamisen osaaminen perusteista ylös päin eikä toisin päin, jolloinka tuloksena on monesta sitä kuuluisaa "tilutusta" täynnä virheitä, joita voi olla hyvinkin hankala saada soitosta pois jälkikäteen.

Opettele perusteet:

- yhden kielen soittaminen, painaminen otekädellä ja näpäytys toisella (plekulla tai sormin), opettele myös soittaminen siten, että otekädellä painat ja pidät sormen ja kieli soi (hammer on) sekä sormea nostamalla kieli jää soimaan (pull of) eli opettele myös tämä, koska varsinkin sooloissa tämä on perustekniikkaa, jossa joka nuottia ei näppäilä.
- seuraava askel kun saat tuota ylempää kuosiin on edetä siten, että opettelet kieleltä toiselle siirtymisen ja teet siellä samat asiat
- kun ny ylemmät ovat kuosissaan niin opettele kielen pendaus eli venytys ja tee se siten, että se "kuullostaa hyvältä" eli soi oikealla korkeudella ja kun tämä on hallussa niin opetelle kielellä liuttamien eli painat otekäden sormella kieltä/näpäytät tosiella käden sormella ja sen jälkeen liutat sormen joko alas tai ylöspäin ja jätät soimaan
- noiden ylempien jälkeen opetelle heti alkuun että kun kieli soi niin myös osaat sen kuolettaa eli et jätä kieltä soimaan
- seuraavaksi opettele soittamaan useammalla kielellä yhtä aikaa (otteet, liuttamiset, sormien panamiset ja myöskin parin ehkäpä kolmen kielen venytykset). tässä kohtaan mukaan tieysti jo otteita eli perusotteet kuten perus mollit ja duurit kehiin.
- tuossa on jo ylempän perusteita ja niissä alkuun menee aikaa jotta sun käsiesi kordinaatio oppii toimimaan kimpassa hyvin
- kun sulla on kasassa sitten noi ylemmät niin lisää otteita ja tietysti pyri soittamaan niitä sun rakastamiasi kappaleita ja alla lisää opeteltavaa
- Meinas unohtua mutta siis opettele säestys siten että soitat kieliä yhtäaikaa kaikkia tai vedät niitä nopeasti vuorollaan yhdellä vedolla, opettele pelu ja sormin jne. komppausjutut.

- opettele vibrato a) kielen pituus suuntaisesti sormea vähän heilutetaan siten että nuotti värisee :D ja b)kielen poikkisuuntaisesti eli ns. "lyhellä" kielen venytyksellä edes takaisin vibratoa tekemällä ja opeteele tämä, että se kuullostaa hyvältä ja muista homma ei lähde vaan pelkästään ranteesta vaan jo kyynärvarresa sieltä otekädellä jossa on sitä rannettakin mukana (kts. aiheesta kitara oppikirjoista sekä youtubesta sanoilla vibrato varamasti löytyy).

- kun sulla on noita ylempi sitten hanskassa niin että sä osaat ne niin sitten vasta mukaan nämä "tilutus" eli tutustu aiheeseen Tapping :D eli tarkoitan nyt sitten sitä soittamista jossa otekäden sormilla vedetään hammer on sekä pull of ja myös komppikäden sormilla vedetään samoja joko hieman nyhtämällä eli komppikäden sormi vetää hieman itseensä ja ylöspäin kieltä tai nypäytämällä sitä vedetään hieman alaviistoon ja pois sormesta päin (tutustu aiheeseen niin saat paremman selityksen).

- hyvä apuvälineitä on soittaa metronomin tahtiin aina nopeuttaen ja pääasia on puhdas virheetön soitto ennenkuin nostaa nopeutta
- muista että opetelu ei ole pelkää itse tekemistä vaan myös katsomista ja kuuntelemista eli plokkaa vaikkpa muiden soitosta hommat ja miten ne tehdään
- soita korvakuulolta ja myös improvisoiden, opettele nuotit jos ne haluat oppia sekä myös tabit

- opettele kitaran viritys ja toiminta eli mm. miten intonaation säädät, virität jne.

Kyllähän tästä jäi jotain uupumaan mutta yritin ihan tavis-kielellä asiat kertoa ja jos tästä jotain hyöytä on niin en kirjoittanut turhaan.
Ilmianna
Jaa
Ja ihan ensimmäiseksi kannattaa viedä se parin sadan euron hammstikku säädeettäväksi osaavalle soitinkorjaajalle/rakentajalle. Maksaa reilun satasen ja on ehkä tärkein panostus aloittavalle kitaristille, ettei se paska soitto ainakaan insturmentista johdu.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
... meinaa jos 3000e Gibsonkin on suoraan kaupan hyllyltä soittokelvottomassa kunnossa niin paljon ei voi olettaa 300e tikuilta.

http://kitaratohtori.org/2010/12/12/kayttoonottosaato/
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Mielestäni tuo tavoite ei ole ihan realistinen. En tietenkään tarkoita että et oppisi niitä paria kolmea kappaletta mutta niin siinä vain käy että siinä vaiheessa kun ne osaat, osaat kaikenlaista muutakin. Ei sitä oikein voi harjoitella vain yhtä tai kahta kappaletta niin että ei sitten mitään muuta osaisikaan. Se on vähän kokonaisvaltaisempaa puuhaa.

Voihan sitä tietysti pitää muutamaa kappaletta niinkuin tähtäimessä mutta ei niin hyviä olekaan etteikö rupeaisi puuduttamaan parin kolmen kelailu päivät pääksytysten. Kannattaa aluksi satsata aivan perusjuttuihin, siitä sitten pikku hiljaa opetalla lisää, ja aina välillä voi kokeilla miten opitut asiat edistävät niiden tavoitekappaleiden onnistumista.

Onnea vain yritykselle, kyllä se onnistuu kun treenaa.
Ilmianna
Jaa
Ohituskaista muutaman lempibiisien soittoon on tehdä helpompien vaihtoehtojen mukaan: eli etsi helpot versiot biiseistä, ei niitä "tilulilu" versioita.
Jos sulla on iPhone tai iPadi käytössä niin homma helpottuu huomattavasti:
lataa FourChords Appi App Storesta ja lataa sieltä haluamasi biisit, esim. just Bon Jovi ja Bruce. Tsekkaa millä soinnuilla biisit soitetaan ja opettele soittamaan ko soinnut. Tutorial videoita löytää esim. Youtubesta niiden tarvittavien sointujen soittamiseen. Jo muutaman soinnun hallitsemisella pääsee yllättävän pitkälle esim. FourChordsin Songbookissa. Johtuu siitä että biisit soitetaan karaoke-tyylillä (helppo seurata vaikka ei osaa nuotteja tai tabuja) ja jokainen biisi vedetään vaan muutamalla soinnulla. Lisäksi jokaisessa biisissä voi käyttää tausta musiikkia joka auttaa myös (siinä esim. melodia ääni ladattavissa, ja rytmi).
Kokeile tolla :)
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kitaran soiton aloittaminen?

Tässä oon miettinyt että onnistusko kitaran soitto kun tämmösen kolmekymppisen pitäs aloittaa tyhjästä? Ei siis mitään musikaalista taustaa. Tavoitteena ois että osaisin soittaa pari kolme biisiä tyyliin bon jovi tai springsteen. Ei siis muuta.

Miten kannattas aloittaa ja oisko projekti pitkä tai mahdoton? Siihen asti et pari biisiä menis?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta