Mistä kyse niissä koiranomistajissa, jotka leikkivät kuuroa?

kohteliaisuusasia

Tarkoitan tässä ns. normaaleja tilanteita. Annan esimerkkejä kokemastani, jotta asiaan pääsee kärryille, koska hankala selittää millaisista kuuron leikkimistilanteita kyse joillain koiran omistajilla.

Taustatietoa: minulla on iloinen koiranpentu itsellä, jota ulkoilutan päivittäin ja olen huomannut, kuinka koiraihmisissä löytyy totisesti laidasta laitaan ihmisiä. Selvähän se on että kaikilla ihmisillä ei ole käytöstapoja ja ihmisten luonteet heijastuvat myös heidän käytöksiinsä.

Mutta mistä lienee kyse niillä koiran omistajilla, jotka leikkivät kuuroa vaikka voisivat edes sanoa vastaukseksi pari sanaa, jos tilanne muuten vaikuttaa ookolta? Esimerkiksi äsken olin koiranpennun kanssa ulkoilemassa aukiolla, koira oli nätisti hihnan päässä ja kauempaa meni ohi nuorehko mies mukavan oloisen spanielin kanssa (minulla on vuosikymmenten mittaan kehittynyt hyvää koirasilmää nähdä mitkä koirat ok, oikeasti), no, kun tässä on sosiaalistaminen meneillään koiranpennun kanssa niin huikkasin pidemmän päältä iloisesti avaukseksi "Tämä on ihan kiltti tapaus" ja mies kyllä kuuli sen, vilkaisi meihin päin eikä sanonut MITÄÄN ja jatkoi talsimistaan koiransa kanssa. Tilanne ei ollut sellainen, että sanomalla kohteliaasti jotain takaisin mies olisi häirinnyt oman koiransa tilaa tms vaan kyse oli vain siitä että päätti oli kuuroa muuten vain. Pointtini ei ole se että miehen olisi pitänyt alkaa juttusille jos ei halunnut tms, vaan vain että olisi käytöstapojen puitteissa pari sanaa voinut huikata takaisin kun tilanne oli ihan ok.

(Pointti myös se että ymmärrän niitä koiraihmisiä, joilla oma koira häiriintyy liikaa muista koirista tms ja eivät siksi edes itse pysty sanomaan vastaantulijalle tai kauemmalle olevalle ihmiselle mitään jottei koiransa keskittyminen häiriintyisi, mutta tässä EI ollut kyse siitä.)

Toinen esimerkki. Olin jo muutaman kerran nähnyt aiemmilla lenkeillä yhden ok koiran ja ihmisensä, koiramme tulivat mainiosti juttuun. No, sitten jokin aika sitten menivät aamulla ohitsemme ja sanoin jotain tervehdykseksi, niin tämä naikkonen ei sanonut mitään takaisin ja KYLLÄ kuuli kun ei ollut kuin 50 senttiä välissämme.

Olen saanut normaalit käytöstavat kotona ja tällainen ihmeellinen kuuromykkyys on oikeasti aika tökeröä, ei tulisi itsellä mieleen alkaa kuuromykäksi ellei olisi jotain aivan hampaan kolossa. Mutta ei näillä ollut mitään hampaan kolossa vaan tämä on vain jotain muuta nykyajan käytöstä, josta en ole nyt perillä.

Positiiviseksi loppujutuksi mainittakoon että asiallisia ja mukavia koiraihmisiä löytyy myös ja näistä aina ilostuu itsekin. Silloin kun tapaa harvinaisen fiksun ja mukavan koirakon, sitä oikein jälkeenpäin miettii kuinka olivatkaan niin fiksuja ja koettaa muistuttaa itseään että fiksuus on jotain mikä kantaa pidemmälle.

Oletteko törmänneet tällaisiin kuuroihin koiraihmisiin ja siis nimenomaan tilanteisiin, joiden kuuromykkyyteen ei ole mitään ilmenevää syytä? Eli lähinnä vastaukseksi jää käytöstapojen puute peruskohteliaisuudessa. Käykö tämmöistä paljonkin?

81

487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jokainen tavallaan

      Osa rupattelee kassajonossa - toiset ei. Varmaan sama asia koiria ulkoiluttavien kesken - meistä on moneksi.

    • 9+11

      Osalla voi olla kuulokkeet korvilla ja kuuntelevat musiikkia. Itse en tätä harrasta, mutta toisinaan olen niin syvälle uppoutunut ajatuksiini, etten tajua jos joku minua puhuttelee - varsinkin, jos henkilö on tuntematon. Saatan tosin vilkaista ja miettiä, että huutelikohan tuo minulle, mutten reagoi sen kummemmin, jos en ihmistä tunne. Oma koirani myös on sellainen, että se näyttää vähän matkan päähän hyvin käyttäytyvältä ja se on oikeasti tosi mukava ja kiltti leikkisä koira, mutta se on ihan hirvittävän ylivilkas ja kova riehumaan ihmisten ja toisten koirien kanssa, ja on ollut iso työ opettaa se kulkemaan jokseenkin kauniisti taluttimessa. Asiaa ei paranna ja auta ollenkaan, jos joku tuppautuu seuraamme ja koirani pääsee riehumaan toisen koiran kanssa. Tästä seuraa vain se, että se alkaa taas kiskoa muita koiria kohti, kun tästä käytöksestä on juuri ja juuri päästy melkein eroon.

    • kohteliaisuusasia

      Näin se varmasti on, "jokainen tavallaan". Kyllähän sitä mykkyyskuuroutta on ilmennyt joskus ihan ilman koiraakin, esimerkiksi kun keskustassa kysyin kohteliaasti tietä niin pari yrmeää ihmistä ei voinut jälleen sanoa MITÄÄN vaan leikkivät kuuromykkää takaisin. Pointti siinä että peruskohteliaisuteen kuuluu sanoa edes sitten "Sori, en tiedä osoitetta."

      9 11, ihan ok seikka kuulokkeista, mutta nekään eivät olleet syynä noihin jutttuihin, näin tilanteet. Muuten kyllä voisvat olla neutraali selitys ja järkeenkäypää.

      Jälkimmäinen pointtisi oli sitä, mihin otin aiemmin kantaa ja totta juu, että aina ei voi tietää ookoolta vaikuttavasta koirasta miten sitten onkaan, mutta juuri noissa jutuissa kyse ei siitäkään. Muuten kyllä taas järkeenkäypää, mutta pointtini se, että on mahdollista jäädä vaille kunnon syytä ja raa'an totuuden löytyvän törppöydestä taikka siitä, että yksikantaan ollaan moukasti samaan malliin kuin yllä olevassa tienkysymysjutussa.

      Muita vastaavia kokemuksia?

    • minä vaan

      mutta mitä tuohon "Tämä on ihan kiltti tapaus" olisi pitänyt vastata?? eihän se ole mikään kysymys edes, en ainakaan itse osaa tuohon vastata, kun että okei, jos ei kertakaikkiaan kiinnosta jäädä juttelemaan kenenkään kanssa. ei tässä mielestäni ole kyse töykydestä

      en halua vieraita koiria koirieni luokse, jos ne on hihnassa, enkä liiemmin välitä jutellakkaan ihmisten kanssa koiria ulkoilluttaessa, ellei koirat ole vapaana

    • tämmöistä tänään

      "Esimerkiksi äsken olin koiranpennun kanssa ulkoilemassa aukiolla, koira oli nätisti hihnan päässä ja kauempaa meni ohi nuorehko mies mukavan oloisen spanielin kanssa (minulla on vuosikymmenten mittaan kehittynyt hyvää koirasilmää nähdä mitkä koirat ok, oikeasti), no, kun tässä on sosiaalistaminen meneillään koiranpennun kanssa niin huikkasin pidemmän päältä iloisesti avaukseksi "Tämä on ihan kiltti tapaus" ja mies kyllä kuuli sen, vilkaisi meihin päin eikä sanonut MITÄÄN ja jatkoi talsimistaan koiransa kanssa."

      Tulee mieleen, että miksi ylipäätään menet huutelemaan "tämä on kiltti tapaus", mitäs se oikeastaan kuului tälle miehelle joka kulki kauempana ? Ja kyllä varmaan mies tajuaa että pennut on kilttejä, eivätkä tappelemaan ala, tosin tiedän itse paljon spanieleita, jotka saattavat olla kilttejä ja rauhallisia, mutteivat siedä toisia koiria.

      En itsekään varmaan olisi sanonut mitään, jos joku huutelee kauempaa että tämä on kiltti tapaus, miksi sanoisinkaan ? Ja joo, en tervehdi aamulenkillä kuin hyviä tuttuja joiden kanssa ollaan päivittäin vastakkain, en siis puolituttuja.

    • Epäsosiaalinen koulu

      "(minulla on vuosikymmenten mittaan kehittynyt hyvää koirasilmää nähdä mitkä koirat ok, oikeasti)," Minulla oli narttu, jota jokaikinen vastaantulija ja myös kokeneempi koiraihminen kuvitteli sosiaaliseksi, ystävälliseksi ja kiltiksi. Se kun heilutteli häntää eikä rähissyt/örissyt kenellekään. Sitä vaan ei (ihan oikeasti) osannut kukaan lukea, että samaan aikaan koira "seisoi varpaillaan", häntä "lliian korkealla", ja kroppa täysin jännittyneenä, odotti vaan, että koska se saalis tulee tarpeeksi likeelle. Vanhemmiten en minäkään enää jaksanut vastata näihin lässytyksiin "tämä on ihan kiltti tapaus", kun tiesin, että omani käy päälle, jos toinen tulee haisteluetäisyydelle. Ja opin myös, että kielloistani huolimatta toisen koiran omistaja päästää omansa tervehtimään. Ja kun minun koirani sitten tarrasi kunnolla kiinni, niin tämä toinen omistaja alkoi minua ja koiraani syyttämään tilanteesta (haukkuipa vielä sekä minut että koirani luonnevikaisiksi hulluiksi).... Lisään vielä, että koira oli koulutettu ja pystyin sen kanssa esim. kilpailemaan tokossa, missä on "ryhmäpaikallamakuu", koirat noin metrin päässä toisistaan irrallaan, eikä koskaan ollut pelkoa siitä, että omani kävisi naapurikoiran kimppuun....

      • alkp

        Käytöstapoihin luonnollisesti kuuluu, että LUVAN kanssa eikä kieltoja vastaan. :)

        Ymmärrän myös koiraihmisiä, joilla häiriökäytöksinen koira tai ns. epäsosiaalinen koira, kuten kirjoitin jo aiemmin. Eli tilannekohtaista asiaa.


    • kohteliaisuusasia

      Arvasin että joku keksii tuon, että "mitä tuohon mitään sanomaan", olisin myös veikannut jonkun sanovan "ei ole kenelläkään velvollisuutta sanoa mitään", mutta jälkimmäistä sanontaa ei ole vielä näkynyt. :)

      Tuota noin, sanotaanko näin että se tapa (intonaatio ylöspäin ja elekieli muun lisäksi) oli selkeästi sellaista, että normaalin peruskohteliaisuuden taitaja tietää kyllä miten suhtautua asiaan. :) Aivan kuten tienkysymisesimerkissäkin.

      Aina voi sanoa peruskohteliaisuutena jotain. Tässä on kyse sosiaalisesta käyttäytymisestä ja peruskohteliaisuudesta, olen tavannut myös ihmisiä jotka nämä hallitsevat. Kuten äsken ulkona ollessamme. Mutta olikin eläinlääkäri, niin ilmeisesti asiat vielä paremmin hallussa.

      Eipä tässä kummempaa, moneen junaan lähtijöitä. Velvollisuutta mihinkään ei luonnollisesti ole, eikä kyse ollut missään kohtaa siitä. Vaan..... :)

    • 18+1

      sosiaalistamista sekin, ettei kaikkia ja kaikkea tarvitse ja voikaan mennä moikkaamaan. itsellä oma koira piti opettaa "epäsosiaalisemmaksi", olisi halunnut moikata kaikkia, kävi ulisemaan jos ei päässyt toisen luokse, ei suostunut kävelemään toisesta koirasta poispäin. ulkoilu kaupunginosassa jossa todella paljon koiria, olisi ollut äärimmäisen hidasta siksakkia jos jokainen näköpiirissä oleva koirakko olisi pitänyt moikata.

      myös tämä voi olla jollakulla syynä miksi ei päästä kaikkia moikkailemaan. ja ihmisillä voi olla kiire, tai voi olla muitakin syitä miksei päästä koiraansa muiden lähelle, esim. nenäpunkkihäätö menossa tai jokin muu tarttuva juttu. koiralla juoksut, valeraskaus ym.. tai sitten voi olla vain huono päivä joskus eikä huvita sosiaalistua kaikkien kanssa..

      myös tunkeileva seuraan tuppaantuminen on epäkohteliasta, puhumattomuuden lisäksi..

    • alkp

      Onhan se noinkin, mutta kyse ei ollut tuppaantumisesta, olimme myös vähän välimatkan päässä ookoosti. :)

      Perusjuttu siinä, ettei tarvitse kuuromykkää olla ellei tilanne sitä erityisesti vaadi. Mutta ihmisillä on myös esim. aspergeria, niin voi toki sellaisestakin olla kyse.

      Tai ihan vain tökeryydestä kaikkien muiden lueteltujen syiden lisäksi.

      Olisi kiintoisaa kuulla vastaavia kokemuksia muilta, tähän mennessä olen kuullut lähinnä päinvastaisia epäsosiaalisuutta puoltavia kannanottoja. Tulee fiilis kuin oikeussalissa olisi puolustusasianajaja ja syyttäjä vastakkain.

      Olisiko enemmän sosiaalisesti kohteliata ihmisiä ja kokemuksiaan? Olisi huojentavaa JAKAAKIN kokemuksia, nyt on jo tullut tarpeeksi epäsosiaalisuutta puoltavia pointteja. Miten olisi sosiaalisuustapoja puoltavaa kommenttia. Vaihtelun vuoksi ja tasapuolisuudenkin.

      • ei minä-minä-minä

        Yritä miettiä asiaa siltä kannalta, että sinun kanssasi jutteleminen on vapaaehtoista toimintaa. Älä yritä pakottaa sellaisia koiranomistajia juttelemaan kanssasi, jotka eivät sitä halua. Kyllä huomaat sitten kun kohtaat ihmisen, joka aidosti haluaa jutella kanssasi. Jos joku ei vastaa sinun kommenttiisi, vaikka selvästi kuulee mitä sanot, luulisi että osaisit tulkita sen niin, että tuo ei nyt halua jutella kanssani. Yritä kunnioittaa ihmisten omaa yksityisaluetta ja rauhaa.

        Itse koen kyllä riesana nämä "sosiaaliset" koiranomistajat jotka juuttuvat pikku räksyineen isoiksi joukoiksi keskelle puistotietä vaihtamaan kuulumisia, ja yritä siinä sitten tehdä normaalia ohitusta, kyllähän se toki onnistuu, koska oma koirani on hyvin koulutettu, mutta fiksumpaa olisi siirtyä viettämään niitä höperö-löperö lässytystuokioita vähän johonkin sivumpaan, jotta me epäsosiaaliset pääsisimme paremmin ohi.


      • alkp
        ei minä-minä-minä kirjoitti:

        Yritä miettiä asiaa siltä kannalta, että sinun kanssasi jutteleminen on vapaaehtoista toimintaa. Älä yritä pakottaa sellaisia koiranomistajia juttelemaan kanssasi, jotka eivät sitä halua. Kyllä huomaat sitten kun kohtaat ihmisen, joka aidosti haluaa jutella kanssasi. Jos joku ei vastaa sinun kommenttiisi, vaikka selvästi kuulee mitä sanot, luulisi että osaisit tulkita sen niin, että tuo ei nyt halua jutella kanssani. Yritä kunnioittaa ihmisten omaa yksityisaluetta ja rauhaa.

        Itse koen kyllä riesana nämä "sosiaaliset" koiranomistajat jotka juuttuvat pikku räksyineen isoiksi joukoiksi keskelle puistotietä vaihtamaan kuulumisia, ja yritä siinä sitten tehdä normaalia ohitusta, kyllähän se toki onnistuu, koska oma koirani on hyvin koulutettu, mutta fiksumpaa olisi siirtyä viettämään niitä höperö-löperö lässytystuokioita vähän johonkin sivumpaan, jotta me epäsosiaaliset pääsisimme paremmin ohi.

        Toki on vapaaehtoista toimintaa, olen tämänkin jo maininnut aiemmin, tosin eri muotoisena velvollisuuspointin kautta. Ei kukaan yritä edellenkään pakottaa ketään mihinkään, kun ei ole mistään kansalaisvelvoitteista kyse. :)

        Ihan vain on normaalista kohteliaisuudesta kyse, jos tämä asia on nykyään tuttua kelleen.

        Juttelutuokiosta ja lässytyshetkistä ei myöskään pakosti kyse, olen tähänkin jo aiemmin viitannut, mutta jos ei halua/kykene nähdä mistä kyse, ei voine mitään.

        On se maailma vaan sellainen paikka, kun kaiken maailman ihmisiä ja eliöitä siinä on. Puolin ja toisin. :)


      • alkp
        ei minä-minä-minä kirjoitti:

        Yritä miettiä asiaa siltä kannalta, että sinun kanssasi jutteleminen on vapaaehtoista toimintaa. Älä yritä pakottaa sellaisia koiranomistajia juttelemaan kanssasi, jotka eivät sitä halua. Kyllä huomaat sitten kun kohtaat ihmisen, joka aidosti haluaa jutella kanssasi. Jos joku ei vastaa sinun kommenttiisi, vaikka selvästi kuulee mitä sanot, luulisi että osaisit tulkita sen niin, että tuo ei nyt halua jutella kanssani. Yritä kunnioittaa ihmisten omaa yksityisaluetta ja rauhaa.

        Itse koen kyllä riesana nämä "sosiaaliset" koiranomistajat jotka juuttuvat pikku räksyineen isoiksi joukoiksi keskelle puistotietä vaihtamaan kuulumisia, ja yritä siinä sitten tehdä normaalia ohitusta, kyllähän se toki onnistuu, koska oma koirani on hyvin koulutettu, mutta fiksumpaa olisi siirtyä viettämään niitä höperö-löperö lässytystuokioita vähän johonkin sivumpaan, jotta me epäsosiaaliset pääsisimme paremmin ohi.

        Ai niin unohtui mainita.... Tuo MINÄ MINÄ-ajatteluhan on nimenomaan näiden kuuromykkien nokka pystyssä menijöiden pointtia, jos se jomman kumman "vastapuolen" ominaisuudeksi on laskettava (huom. siis jos on pakosti laskettava jomman kumman puolelle, välttämättä asiassa ei kyse siitä, mutta voi ollakin...). Kas kun joillain kuuromykiksi menijöillä voi ajatella ajatuskulun menevän niin, että ei vaivauduta edes noteeraamaan muita kuin MINÄ ja MINUN koirani, ei vaikka normaali kohteliaisuus ei vaatisi kuin sanan. Ja nämä ihan vaan spekulaation kannalta, joka lähti teidän viestinne Minä-spekulaatiosta, juuh.

        Saa nähdä miten pitkälle sellainen kuuromykkyyys oikein menee, jos oikein spekuloinniksi pistetään...;-) Joku tyttö huutamassa apua loukkaantunena lenkkireitin varrella, ohi vain eikö niin, kun ei muuta maailmaa nähdä, vielä pahempaa jos tyttö itkemässä koiransa jäätyä puserruksiin vaikka raudoitusansoihin jossain metsäpolulla, mitä sitäkään noteeraamaan etenkin kun jonkun muun koirasta kyse, siinähän menee OMAT linjaukset ihan sekaisin kun tarttisi poiketa siitä autistisesta peruslinjauksesta ettei mihään nähdä eikä kuulla. Hyvät hyssykät ja pyssykät.

        Kiintoisia spekulaatioita.


      • löperökö
        ei minä-minä-minä kirjoitti:

        Yritä miettiä asiaa siltä kannalta, että sinun kanssasi jutteleminen on vapaaehtoista toimintaa. Älä yritä pakottaa sellaisia koiranomistajia juttelemaan kanssasi, jotka eivät sitä halua. Kyllä huomaat sitten kun kohtaat ihmisen, joka aidosti haluaa jutella kanssasi. Jos joku ei vastaa sinun kommenttiisi, vaikka selvästi kuulee mitä sanot, luulisi että osaisit tulkita sen niin, että tuo ei nyt halua jutella kanssani. Yritä kunnioittaa ihmisten omaa yksityisaluetta ja rauhaa.

        Itse koen kyllä riesana nämä "sosiaaliset" koiranomistajat jotka juuttuvat pikku räksyineen isoiksi joukoiksi keskelle puistotietä vaihtamaan kuulumisia, ja yritä siinä sitten tehdä normaalia ohitusta, kyllähän se toki onnistuu, koska oma koirani on hyvin koulutettu, mutta fiksumpaa olisi siirtyä viettämään niitä höperö-löperö lässytystuokioita vähän johonkin sivumpaan, jotta me epäsosiaaliset pääsisimme paremmin ohi.

        Samaa mieltä ei-minä minä minä:n kanssa. On mielestäni normaalia kohteliaisuutta ja huomaavaisuutta muita kohtaan mennä syrjemmälle, jos pysähtyy koiriensa kanssa juttelemaan. Tiet ovat yleisessä käytössä ja niillä pitää saada estettömästi kulkea. Kuulumisten vaihtaminen on mukavaa, itsekin tapaan usein tuttuja koirineen ja jäämme juttelemaan, mutta siiryn aina tien sivuun tai nurmikolle.

        Aloittajan mainitsemaa mykkäkoulua olen minäkin joskus huomannut. Mutta olen kai liian löperö aloittamaan juttelua kenen tahansa kanssa, niin en pahastu, sillä jotkut ihmiset nyt vaan ovat ujoja tai muuten rajoittuneita. Kerran oli aivan mahtava auringonlasku, taivas upean värinen ja sanoin siitä vastaantulevalle naiselle, jonka selän takana tämä komeus loisteli, että katos kuinka hieno taivas. Nainen katsahti minua hieman pelokkaan näköisenä ja jatkoin vauhdikkaammin matkaansa eikä vilkaisutkaan taakseen. Mitähän hän mahtoi kuulla minun sanoneen, kun niin pelästyi. Ehkä luuli joksikin uskontohihhuliksi kun "taivastelin" siinä. En pahastunut, enemminkin nauratti.
        Nuoret voivat olla myös todella epäkohteliaita tai ainakin sen tuntuisia, mutta pääsyy on että heillä on lähes aina kuulokkeet korvissa eivätkä he kuule mitä joku ohikulkija yrittää hihkua kauempaa.


      • alkp
        löperökö kirjoitti:

        Samaa mieltä ei-minä minä minä:n kanssa. On mielestäni normaalia kohteliaisuutta ja huomaavaisuutta muita kohtaan mennä syrjemmälle, jos pysähtyy koiriensa kanssa juttelemaan. Tiet ovat yleisessä käytössä ja niillä pitää saada estettömästi kulkea. Kuulumisten vaihtaminen on mukavaa, itsekin tapaan usein tuttuja koirineen ja jäämme juttelemaan, mutta siiryn aina tien sivuun tai nurmikolle.

        Aloittajan mainitsemaa mykkäkoulua olen minäkin joskus huomannut. Mutta olen kai liian löperö aloittamaan juttelua kenen tahansa kanssa, niin en pahastu, sillä jotkut ihmiset nyt vaan ovat ujoja tai muuten rajoittuneita. Kerran oli aivan mahtava auringonlasku, taivas upean värinen ja sanoin siitä vastaantulevalle naiselle, jonka selän takana tämä komeus loisteli, että katos kuinka hieno taivas. Nainen katsahti minua hieman pelokkaan näköisenä ja jatkoin vauhdikkaammin matkaansa eikä vilkaisutkaan taakseen. Mitähän hän mahtoi kuulla minun sanoneen, kun niin pelästyi. Ehkä luuli joksikin uskontohihhuliksi kun "taivastelin" siinä. En pahastunut, enemminkin nauratti.
        Nuoret voivat olla myös todella epäkohteliaita tai ainakin sen tuntuisia, mutta pääsyy on että heillä on lähes aina kuulokkeet korvissa eivätkä he kuule mitä joku ohikulkija yrittää hihkua kauempaa.

        Tästä ollaan ihan samaa mieltä, että reitit vapaina kaikille ja syrjemmälle jos juttutuokiota oikein on. Juuri näin on asia, tiet yleisessä käytössä ja niillä tulee voida kulkea esteettömästi. :)

        Näinhän se on, että ei pahastumiset kannata ja mitä niillä väliksi, välillä silti vaan jotkut jutut juuri tapahduttuaan mietityttävät vaikka tietäisiksi että mitäs tässä ja niin päinpois. :)


      • mieti uudestaan
        alkp kirjoitti:

        Ai niin unohtui mainita.... Tuo MINÄ MINÄ-ajatteluhan on nimenomaan näiden kuuromykkien nokka pystyssä menijöiden pointtia, jos se jomman kumman "vastapuolen" ominaisuudeksi on laskettava (huom. siis jos on pakosti laskettava jomman kumman puolelle, välttämättä asiassa ei kyse siitä, mutta voi ollakin...). Kas kun joillain kuuromykiksi menijöillä voi ajatella ajatuskulun menevän niin, että ei vaivauduta edes noteeraamaan muita kuin MINÄ ja MINUN koirani, ei vaikka normaali kohteliaisuus ei vaatisi kuin sanan. Ja nämä ihan vaan spekulaation kannalta, joka lähti teidän viestinne Minä-spekulaatiosta, juuh.

        Saa nähdä miten pitkälle sellainen kuuromykkyyys oikein menee, jos oikein spekuloinniksi pistetään...;-) Joku tyttö huutamassa apua loukkaantunena lenkkireitin varrella, ohi vain eikö niin, kun ei muuta maailmaa nähdä, vielä pahempaa jos tyttö itkemässä koiransa jäätyä puserruksiin vaikka raudoitusansoihin jossain metsäpolulla, mitä sitäkään noteeraamaan etenkin kun jonkun muun koirasta kyse, siinähän menee OMAT linjaukset ihan sekaisin kun tarttisi poiketa siitä autistisesta peruslinjauksesta ettei mihään nähdä eikä kuulla. Hyvät hyssykät ja pyssykät.

        Kiintoisia spekulaatioita.

        Eli jos muut ei vastaa sinulle, vika on heissä ? Sinulla on asenne minä ja minun koira, meille pitää puhua jokaisen jolle itse huutelen ja ketä tervehdin. Normaalia kohteliasuutta ei ole huudella ja tervehtiä jos näkee jo että toiset ovat esim. omissa ajatuksissaan.


      • alkp
        mieti uudestaan kirjoitti:

        Eli jos muut ei vastaa sinulle, vika on heissä ? Sinulla on asenne minä ja minun koira, meille pitää puhua jokaisen jolle itse huutelen ja ketä tervehdin. Normaalia kohteliasuutta ei ole huudella ja tervehtiä jos näkee jo että toiset ovat esim. omissa ajatuksissaan.

        No eivät olleet omissa ajatuksissaan. Ystävällisesti ihan välimatkan päästä huikkasin, mutta kyllähän tämänkin asian saa käännettyä näemmä miten päin vain.

        Muistathan ohjenuorasi sitten koskien mitä tilanteita tahansa, että ethän vain itse milloinkaan huikkaa tahi kysy keneltäkään mitään, oli kyse sitten joutumisestasi onnettomuuteen tai tien kysymisestä tai mistä vain. Koska... muistathan... muut voivat olla omissa ajatuksissaan. :)


      • mieti uudestaan
        alkp kirjoitti:

        No eivät olleet omissa ajatuksissaan. Ystävällisesti ihan välimatkan päästä huikkasin, mutta kyllähän tämänkin asian saa käännettyä näemmä miten päin vain.

        Muistathan ohjenuorasi sitten koskien mitä tilanteita tahansa, että ethän vain itse milloinkaan huikkaa tahi kysy keneltäkään mitään, oli kyse sitten joutumisestasi onnettomuuteen tai tien kysymisestä tai mistä vain. Koska... muistathan... muut voivat olla omissa ajatuksissaan. :)

        Kerro toki miksi huikkasit ? Kun sitä en tajua, jos näet että ovat menossa ohi, eivätkä kiinnitä sinuun huomiota niin miksi pitää huikata mitään ? Etkö osaa ihmisiä lukea ? kyllä sen näkee ketkä haluavat mennä omassa rauhassa ja ketkä haluavat että koirat tutustuu toisiinsa ja jutella. Kyllä osaan suuni aukaista jos olen eksynyt, ja olen saanut vastauksen, kun pyydän anteeksi ensin ; "anteeksi, osaisitko neuvoa, olen menossa sinne ja tänne" , en huutele muuta. Koiran kanssa lenkillä harvemmin ollaan eksytty tai onnettomuudessa, ja jos koiran kanssa jotain sattuu, ei silloin huudella että koira on kiltti, vaan pyydetään apua. Älä sekoita tyhjänpäiväisiä huuteluja todellisiin avun tarvitsemiseen.


      • alk.p
        mieti uudestaan kirjoitti:

        Kerro toki miksi huikkasit ? Kun sitä en tajua, jos näet että ovat menossa ohi, eivätkä kiinnitä sinuun huomiota niin miksi pitää huikata mitään ? Etkö osaa ihmisiä lukea ? kyllä sen näkee ketkä haluavat mennä omassa rauhassa ja ketkä haluavat että koirat tutustuu toisiinsa ja jutella. Kyllä osaan suuni aukaista jos olen eksynyt, ja olen saanut vastauksen, kun pyydän anteeksi ensin ; "anteeksi, osaisitko neuvoa, olen menossa sinne ja tänne" , en huutele muuta. Koiran kanssa lenkillä harvemmin ollaan eksytty tai onnettomuudessa, ja jos koiran kanssa jotain sattuu, ei silloin huudella että koira on kiltti, vaan pyydetään apua. Älä sekoita tyhjänpäiväisiä huuteluja todellisiin avun tarvitsemiseen.

        Miksi ja miksi? Miksi niin ja näin? Näitä voi jokainen miettiä mielessään, kun on maailmassa monenlaista ihmistä ja eliötä.

        Mukaviin koiraihmisiin olen tutustunut, kun olen tiennyt "miksi" teen mitäkin. Jollet sinä tiedä, se ei tavallaan ole nyt minun mietintäni asia. :)


    • joo jokainen tyylillään. joku on sosiaalinen, joku ei. tää on tätä 2000 lukua....

    • alkp

      Niinpä Bordermix, niinpä.

      Just ystävän kanssa juteltiin puhelimessa ja hän naureskeli justiinsa, että samaa se on kaikkialla.

      Vielä tosta "juttelemisesta" tai kuten joku aiempi morkkasi "lässyttämisestä", niin sillä viisiin saa koirastakin mukavaa. Ei tarkoita etteikö ihminen olisi myös jämptiä, eli kunhan on jämptiä samaten, niin tasapainossa homma. Sain aiemmasta koirasta mainion koiran siihen tapaan. Nyt pennulle puhelen lenkilläkin kaikenlaista, suhatutumiseensa asioihin vaikuttaa paljon myös ihmisen oma suhtautuminen ja asenne/energia asioihin.
      Jos ihminen menee lenkillä koiran kanssa siihen tyyliin, että muu maailma on hirveää "helvettiä, taas lintuja tien varrella, ei saa mennä rauhassa! Ja paskat joku tuolla tuttu moikkaamassa, paskat siitä! Ja pennunkin kanssa tuolla joku taas koettaa saamarin lässytystä. Lailla kieltäsin kaikki ihmiset ja linnut ja muut viserrykset! Jukoliste" niin voi vaan miettiä, mikä kopio koiransa on energioiltaan tästä.
      Pennulle olen lintuja katsoessaan iloisesti lässyttänyt että "kivoja lintuja juu" jne, kun huomaa että miettii suhtautumisiaan asioihin. Jospa sanoista jää myös muistiin, niin oppii tunnistamaan puhuttua kieltä jne.

    • Foreign

      Tuli mieleen yksi selitys miksi joku leikkii kuuromykkää. Onko mahdollista että kyseessä olisi ollut ulkomaalainen henkilö, eikä näin ollen ymmärtänyt kysymystä/toteamusta? Tai jopa kenties piti sitä rasistisena huuteluna? Sellaistakin sattuu nykyään.

      Mutta vinkiksi sellainen että se aloitusrepliikki kannattaisi vaihtaa kysymykseen: "onko se tyttö vai poika?". Näin saat kerralla enemmän informaatiota. Kokeneena koiraihmisenä tietänet että uros-uros-yhdistelmä ei ole välttämättä kaikkein sosiaalisin yhdistelmä. Ja vastaavasti narttu-narttu-yhdistelmä voi joskus jopa olla toisilleen hengenvaaralliset. Kun saa vastauksen tuohon voi jo poistaa puolet epävarmuustekijöistä koskien sitä että onko vastaantulijan koira luotettava vai ei.

      Oma pieni ja vaatimaton toiveeni olisi, ja tämä koskee myös koirattomia: Jos pimeällä polulla kuuluu aavemainen ääni joka kysyy "onko sinulla koira?", niin siihen vastattaisiin. Joko kyllä tai ei, mutta mieluiten vielä täsmentäen millainen eli minkä rotuinen. Näin voisi helpommin valmistautua tulevaan ohitukseen ottamalla koiran tiukkaan tai vielä tiukempaan otteeseen ohitustilanteissa.
      Yleensä kun tuon kysymyksen huhuillut jollekin pimeydessä vastaantulevalle on pelkkä hiljaisuus ja parhaat pakenevat pitkälle ojan yli pusikkoon. Mitä lie mielessään kuvitelleet.

    • alkp

      Onhan se mahdollista, ei vaikuttanut ulkomaalaiselta mutta totta on että suomalaisen näköisiäkin on ulkomaalaistaustaisissa.

      Juu, tuota kysymystä olen myös joskus käyttänyt ja etenkin pääasiassa noin sanoinkin aikuisen koiran osalta ensiksi.

      Ihan järkikysymys sulla tuo pimeän polun koirakysymys, kait se yllättää joitain. No, voihan sitä vaikka kehystää jollain "anteeksi mutta onko teillä koira mukana? En näe että onko ja minulla on, niin ennakoin vaan."

      Toisaalta kysymyksen muotoiluillakaan ei välttis ole merkitystä, jos vastapuoli vain on ulkomaalainen, huonokuuloinen/oikeasti kuuro, asperger, kuulokkeet päässä menijä tai vaan tampio tai jotain muuta, johon ei omalla käytöksellä voi vaikuttaa.

    • aloittaja on tökerö

      Itse käyn koiraani ulkoiluttamassa enkä sosiaalistumassa. Pätee myös siihen että koirani ei myöskään "moikkaa" toisia koiria. Jos vähänkin perehtyisi koirien maailmaan, oppisi sen että koirat vaan stressaantuvat muiden koirien "tutustumisesta".

      Ei minulla ole asia kenellekään tuntemattomalle. Jos joku tuo väkisin koiransa "tutustumaan", eli tunkee väkisin räksynsä kanssa iholle, niin sanon että ok, tutustutaan sitten ja annan rotikkani ravistaa räksyä kunnolla niskasta. Ei ole monikaan halunnut enää sen jälkeen tunkea perstuntumaan.

      • hohhohhoijaa

        Joo kyllä huomaa "räksyn ravistamisesta" ettet ole koiraasi sosialistuttanut.


      • alkp
        hohhohhoijaa kirjoitti:

        Joo kyllä huomaa "räksyn ravistamisesta" ettet ole koiraasi sosialistuttanut.

        Niinpä. Sanojen ohella teot puhuvat puolestaan. Jos koirasta on tullut yhteiskuntakelpoinen koira, on jossakin onnistunut. Reittejä siihen päämärään voi olla useampia kuin yksi, mutta mitä oikeasti olen huomannut vuosien mittaan niin asiallisilla ihmisllä on usein ok koiriakin.


      • hohhohhoijaa
        alkp kirjoitti:

        Niinpä. Sanojen ohella teot puhuvat puolestaan. Jos koirasta on tullut yhteiskuntakelpoinen koira, on jossakin onnistunut. Reittejä siihen päämärään voi olla useampia kuin yksi, mutta mitä oikeasti olen huomannut vuosien mittaan niin asiallisilla ihmisllä on usein ok koiriakin.

        Näin on. Minä ja minun koirani ainakin mielellämme moikkaamme koirakavereita ja käymme lenkeillä koirakavereiden kanssa. En ymmärrä tällaista "en sosialisoita koiraani vaan annan sen raadella toisen jos lähelle tulee". Missä on mennyt pieleen?

        Ymmärrän, että kaikki eivät tykkää jutella lenkeillä, mutta sitä en ymmärrä että "räksyjä ravistellaan." Siinä vaiheessa pitää miettiä, missä oikeasti on se syy koiran käytökseen. Eikä sitä varmasti tarvitse edes ääneen sanoa.


    • lässytys sikseen

      Mielestäni paras vastaus näihin "tämä on ihan kiltti koira" -lähentelyihin on todeta, että "jaa, tämä minun koira on ihan täys raivohullu" :) On yleensä mennyt viesti kerrasta perille.

      • alkp

        No sulla ainakin on huumoria, että ihan hauska heitto tuossa. Vähän lässytystä sekin, mikäli olen käsittänyt että tämän riitaisan palstan (voisiko jopa sanoa epäsosiaalisen palstan ) mielestä näemmä minkä tahansa suullisen kommunikaation merkki nääs on "lässytystä" ja sehän on turhaa. Muristaan vaan korkeintaan jos nähään, mutta mieluiten mykkäillään. Samaa voi sitten noudattaa missä vain, työpaikalla, vapaa-ajalla, missä vain. Mutta ei nettipalstalla, jossa kielenkannat sitten jo irtoavatkin hehe.


    • alkp

      Tästä koirien sielunelämästä kun on montaa näkemystä, millainen sosiaalinen elämä millekin on hyväksi. Jos teillä toimii tuo linja, niin pidätte sitä linjaa.

      Toivoisin kuitenkin vähän sisälukutaitoa sieltäkin eri linjauksen tiimoilta, kun on tässä useammassa viestissä jo selvitetty pointteja ja "luvan kanssa"-asioita ynnä sitä mistä asiassa kyse. Mutta jos haluat väen vängällä tulkita sanoman niin, että muut kuin sinun lailla toimijat änkeävät iholle kysymättä, se on sinun asiasi. :) Suhtautumisesi on huolestuttavaa, rotikalla uhkaaminen ei järin asiallista kuvaa teikäläisestä silleen anna.

      Mitä oon vuosien mittaan nähnyt, niin asiallisimmat koirat ovat olleet järjestäen asiallisilla ihmisillä, jotka ovat itsekin osanneet olla sosiaalisesti muun maailman kanssa.

    • karvakuonot

      Jospa ihmiset luulee pentuasi Virosta tukussa tuoduksi, eivätkä halua pentuasi koiransa lähelle.
      Itse koskin tuollaiseen vahinkossa, mutta minulla onkin aina käsidesiä kassissa, laitoin sitä ensihätään kunnes pääsin pesulle

    • lenkkeilyrauha

      Oma koirani voi näyttää ulkopuolisen silmistä rauhalliselta lössykältä, mutta jos joku aukaisee sanasen arkkunsa ''leperrellen'' (

      • kysy lupaa

        Niin, harva tykkää siitä että vieras tulee koiransa kanssa juttusille. Itsekin otan ohituksissa koiran hihnan lyhyelle ja koira on toisella puolella ettei tarvi ihan kuonotusten mennä. On ihan ok, jos kysyy lupaa, se on mielstäni ihan alkeellisinta kohteliaisuutta, mutta ei sitäkään kaikki hallitse.Vastaan aina ystävällisesti näihin moikkauspyyntöihin että ei kiitos me nyt vaan lenkkeillään :) Yleensä ne ovat pikkukoiria (ei En yritä haastaa riitaa pikkukoirien omistajien kanssa, sanon vaan miten olen asian huomannut), joiden omistajat tuovat sen koiransa ihan toisen koiran eteen ja sitten vasta kysyvät saako moikata. No, hitto siinähän se jo onkin minun koirani kuonon alla.
        Koirani saa kyllä moikata muita koiria, mutta vain koirapuistotuttuja. Vieraiden kanssa en jää juttelemaan.


    • alkp

      Näin minäkin teen, että ohituksissa luonnollisesti huolehditaan että kaikki menevät ok, ettei kuonotusten tosiaan mennä. Perushuomaavaisuutta. Mutta välillä näkee sitäkin, että jotkut menevät mitten sattuu ohitse.

      Täällä päin missä asun, monasti ok koiraihmiset jo tunnistavat muut ok koiraihmiset ja näiden koirat sitten moikkaavat lenkeilläkin usein, ei aina. Puisto ei ole aivan lähellä. Joillakin sitten on eri linjauksia, kukin tyylillään. Mutta eri linjauksissa voi silti noudattaa peruskäytöstapoja.

      Pääosin me ohitellaan vaan, joidenkin ookoiden kanssa moikataan. Koirapuistossa käydään joskus. Äsken oli mukavaa leikkiä yhden noutajan kanssa ulkona, siinä oli jälleen sosiaalinen koira ok sosiaalisella ihmisellä. Näkeminen kävi molemminpuolisen lupajutun jälkeen, ei tämä mitään rakettitiedettä ole vaan normielämää. Sen mukaan meneee, miten parhaimmaksi katsoo koiransa, itsensä ja muiden kannalta.

    • kahlee

      Minä olen aika epäsosiaalinen (töykeänäkin varmaan pidetty mutta usein vain en tiedä mitä sanoa). Ikävä kyllä koiranikin on koska en tähän kiinnittänyt pentuaikana juuri huomiota, ja nyt jatkuvan koulutuksen/vastaehdollistamisen alla. Onneksi ei tarvitse juuri kuunnella ihmisten onkosetyttövaipoika-huutelua (jonka jälkeen, ennen kuin ehdin vastata, vieras koira on yleensä päästetty jo löysälle hihnalle tulemaan kohti), kun koirastani näkee pitkälle ettei ole rento vaikka hiljaa kulkeekin. Siirryn myös nykyään itse kauemmaksi, tarvittaessa jopa metsän puolelle ettei tule enää epäonnistuneita kohtaamisia.

      Ja kyllä on löytynyt muutama niitäkin jotka eivät ole kauempaa huudeltua kieltoa uskoneet vaan päästäneet _vapaana_ olevan koiransa luokse tyyliin "anna nyt niiden moikata tyhmä tyttö niin ne koirat tekee älä stressaa". Sitten tulee huutoa kuinka koirani joutaisi piikille, jopa potkujen kera.

      Ihmiset ovat välillä niin älyttömiä etten koe mitään tarvetta olla järin sosiaalinen.

    • hgjjghhggghg

      Itse olen törmännyt yhteen koiranomistajaan joka aina kun tuli vastaan minua niin haukkui oman koirani rodun. Ja ihan joka ikinen kerta. Ja koirani möllötti tuota paasaajaa kiltisti..jos ei tykkää terriereistä niin ei silti ole mukava että koiraa haukutaan syyttä. Yhdellä kertaa toisen spanieli kävi koirani kimppuun ja kyseinen omistaja haukkui minun koirani vaikka se vain haisteli hajuja kun tuo koira hyökkäsi.

      Ja sitten jotkut vanhemmat tunkee lapsensa naaman koirani naamaan kysymättä lupaa. Paras oli rappukäytävä ja minulla kiire. Suuttui kun sanoin että nyt kiire saada koira pissille.

      Ja eräs haukkui koiraani räksyttäjäksi omani oli hiljaa koko episodin ajan kun ei räksytä ollenkaan ja hänen koira räksytti.

      En ymmärrä miksi jotkut moittii heti toisen koiraa vaikka syytä ei ole. En minäkään moiti toisen koiria. ..hyvin epäkohteliasta ja tylyä..? Vaikka ei pitäisi terriereistä niin täytyykö se sitten sanoa ääneen..? Tai pienistä koirista..? Tai moittii stereotypioista ilman että katsoo kyseistä koiraa edes..räksy , ärhäkkä koirani ei ole kumpaakaan. :(

      Ja tylyä myös vanhemmilta että päästää lapsensa koiran luokse kysymättä lupaa omistajalta ja tylyä ettei hyväksy vastausta jos omistaja ei halua sillä kertaa lapsia koiransa luo. Omistajahan sen päättää.

      Kuuromykkiä ei ole kovin paljon tullut ja tylyähän sekin on jos ei sen vertaa viitsi että vastaa jos kysytään. :(

    • ^^'

      Minulla on mukava shelttipoika, jonka kanssa tulee joskus tuota kuuromykkyyttä harjoitettua. En ole tarkoituksellani töykeä, mutta mikäli alan kesken lenkin puhua toisille ihmisille tai otan pitkän katsekontaktin (pysähtymisestä puhumattakaan), niin koira uskoo, että olemme menossa moikkaamaan kyseistä ihmistä. Kurssi muuttuu välittömästi minun katseeni kohteen suuntaan ja matkaa ei voida jatkaa, ennen kuin lahkeet on käyty haistelemassa. En tiedä, onko hihnakoulutus epäonnistunut tms., mutta näin todellakin on. Jos taas itse kipitän vauhdilla ohi ilman, että luon silmäystäkään vastaantulijaan, niin koira ei välitä edes remmiräyhääjistä :) Lisäksi minusta olisi vähän outoa alkaa keskustella täysin tuntemattoman ihmisen kanssa, ellei hän nimenomaan olisi toinen koiranomistaja ja aloittaisi keskusteluaan sanoilla "päästäänkö moikkaamaan?" tai "saako haistella?"...

    • ei kuuromykkänen n

      Ehkä tuo aloituslause "tämä on ihan kiltti" on säikähdystä aiheuttava asia, toinen on "onko tuo uros vai narttu"...

      Olen useamman kerran joutunut tilanteeseen, jossa juttelemaan jääminen ja kysymykseen vastaaminen on merkinnyt kysyjälle lupaa päästää oma koira tutustumaan. En tarkoita, että ap. tekisi niin, mutta monet tekävät ja sitä kautta itsekin ymmärrän, jos jotkut katsovat parhaaksi olla epäkohteliaasti vastaamatta. Vähän sama juttu kuin puliukkkojen kanssa, jos heille vastaa kohteliaasti, heistä ei pääse eroon ja voivat alkaa käyttäytyä sopimattomasti. :)

      Huonoista kokemuksista huolimatta olen pyrkinyt kuitenkin olemaan edelleen kohtelias ja vastaamaan. :) Huikkaan siis, että "me ei tervehditä hihnassa" tmv., mikä sekin vaikuttaa saavan jotkut loukkaantumaan.

      • alkp

        Hyvä huomio tuo että taustalla voi olla epäluuloa luvatta luokse päästämisiin ja ties mihin, ehkä huonoja kokemuksia aiemmin.

        Toi on just asiallinen vastaus, "ei tervehditä hihnassa" eikä siitä tarvisi kenenkään tosiaan loukkaantua. :)


    • wuh wuh ja hau

      Ihan vaan tiedoksesi, että koiran sosiaalistaminen ei tarkoita sitä, että vieraat koirat tapailevat toisiaan lenkillä. Joillakin koiranomistajilla on pakottava tarve saattaa oma murrensa kontaktiin vieraan koiran kanssa - todella outoa. Koira opetetaan (=sosiaalistetaan) kulkemaan ulkona niin, ettei se välitä vieraista koirista, ihmisistä, pyöräijöistä, lasterattaista, rollaattoreista jne jne jne. Suosittelen, että keskityt oman koirasi kouluttamiseen ja annat muiden koirakoiden kuljeskella omissa oloissaan.

      • Juujuuniinkai

        "Koira opetetaan (=sosiaalistetaan) kulkemaan ulkona niin, ettei se välitä vieraista koirista, ihmisistä, pyöräijöistä, lasterattaista, rollaattoreista jne jne jne. "

        Aivan niin, sitä varten koiralle pitää osoittaa se että ne eivät ole sen kummempia kuin hänkään. Siksi monet tekevät asiat toisin kuin sinusta ehkä hyvältä näyttää... He siis haluavat että koira oppii sen että vaikka niihin ei joka kerta pääsekään tutustumaan, ne eivät ole uhka. Kun oman alueen vakituiset hauvat tunnetaan, ne eivät muodosta sitä uhkaa ja siksi ei ole tarvetta mihinkään örveltämisiin. Usko tai älä mutta tämä on se oikea tapa, ei se että väkisin kieltää ja vie koiransa pois tilanteista.


      • wuh wuh ja hau
        Juujuuniinkai kirjoitti:

        "Koira opetetaan (=sosiaalistetaan) kulkemaan ulkona niin, ettei se välitä vieraista koirista, ihmisistä, pyöräijöistä, lasterattaista, rollaattoreista jne jne jne. "

        Aivan niin, sitä varten koiralle pitää osoittaa se että ne eivät ole sen kummempia kuin hänkään. Siksi monet tekevät asiat toisin kuin sinusta ehkä hyvältä näyttää... He siis haluavat että koira oppii sen että vaikka niihin ei joka kerta pääsekään tutustumaan, ne eivät ole uhka. Kun oman alueen vakituiset hauvat tunnetaan, ne eivät muodosta sitä uhkaa ja siksi ei ole tarvetta mihinkään örveltämisiin. Usko tai älä mutta tämä on se oikea tapa, ei se että väkisin kieltää ja vie koiransa pois tilanteista.

        Koiralle osoitetaan muiden vaarattomuus siten, että muut koirakot ohitetaan aivan kuin niitä ei olisikaan olemassa. Ei ole ensimmäistäkään syytä, miksi eri ruokakuntaan kuuluvat koirat pitäisi kytkettynä olessa päästää kuono tuntumalle.Heikko isäntä/emäntä on se, joka saa koiran tuntemaan olonsa uhatuksi tosia koiria kohdatessaan. Johtajuus on tällöin hukassa ja koira ei luota isäntään/emäntää. Ei ole myöskään mitään syytä, miksi koiran pitäisi tutustua kulmakunnan muihin koiriin. Kannattaisi Juujuunninkainkin syventyä asioihin hieman enemmän.


      • dfgdfgfhgfh
        Juujuuniinkai kirjoitti:

        "Koira opetetaan (=sosiaalistetaan) kulkemaan ulkona niin, ettei se välitä vieraista koirista, ihmisistä, pyöräijöistä, lasterattaista, rollaattoreista jne jne jne. "

        Aivan niin, sitä varten koiralle pitää osoittaa se että ne eivät ole sen kummempia kuin hänkään. Siksi monet tekevät asiat toisin kuin sinusta ehkä hyvältä näyttää... He siis haluavat että koira oppii sen että vaikka niihin ei joka kerta pääsekään tutustumaan, ne eivät ole uhka. Kun oman alueen vakituiset hauvat tunnetaan, ne eivät muodosta sitä uhkaa ja siksi ei ole tarvetta mihinkään örveltämisiin. Usko tai älä mutta tämä on se oikea tapa, ei se että väkisin kieltää ja vie koiransa pois tilanteista.

        Aivan. Paljon kohtaamisia hihnassa hyvissä merkeissä tekee koirasta kuin koirasta sosiaalisen.

        Mutta aina kohdataan toiset luvalla rauhallisesti ja ojentaen jos tarvetta. Ja jos joskus ei kohdata sekin opetetaan koiralle. Treeniä tulee luontevasti ja kun pennusta asti treenaa ei ongelmia tule edes teinikoiran kanssa. Näin itsellä koirieni kohdalla.

        Suosittelen ja saa samalla mukavia juttutuokioita itsekin. :)

        (Ja minulla rotu jonka rotumääritelmä sanoo että ei tule kovin helposti toimeen omaa sukupuolta olevien kanssa ja ei ole ollut ongelmia ollenkaan sen suhteen koirieni kanssa -erittäin sosiaalisia. Mutta siksi sosiaalistin huolella jotta menee myös harrastuksissa ja koirapuistoissakin)


      • dfgdfgfhgfh kirjoitti:

        Aivan. Paljon kohtaamisia hihnassa hyvissä merkeissä tekee koirasta kuin koirasta sosiaalisen.

        Mutta aina kohdataan toiset luvalla rauhallisesti ja ojentaen jos tarvetta. Ja jos joskus ei kohdata sekin opetetaan koiralle. Treeniä tulee luontevasti ja kun pennusta asti treenaa ei ongelmia tule edes teinikoiran kanssa. Näin itsellä koirieni kohdalla.

        Suosittelen ja saa samalla mukavia juttutuokioita itsekin. :)

        (Ja minulla rotu jonka rotumääritelmä sanoo että ei tule kovin helposti toimeen omaa sukupuolta olevien kanssa ja ei ole ollut ongelmia ollenkaan sen suhteen koirieni kanssa -erittäin sosiaalisia. Mutta siksi sosiaalistin huolella jotta menee myös harrastuksissa ja koirapuistoissakin)

        "Paljon kohtaamisia..." Itseasiassa ei tee.Vaan se tekee,usenmiten varmasti,että opetetaan ohitukset ihan normiliikkumisena.Mitään väkisin juttuja ei siis tarvi tehdä,normikulkemisessa.
        Ongelmakoirakouluttajilla suurin ryhmä remmirähisijöitä on siinä ryhmässä,mitkä on saaneet hihnassa seurustella,erittäin vähän niissä,jotka opetettu heti pennusta,että hihnassa ei seurustella.
        Toisaalta,sosiaalisuus on käsite,mikä pitäisi määritellä.Koska siihen kuuluu monenlaista.

        On myös rotuja,joiden muitten koirien kanssa "lähipitämiseen" ei voi vaikuttaa,siis suoraan kanssakäymiseen,vaikka miten niitä tunkisi muitten viekkuun.Kun ei vaan omaa sukupuolta rakasteta.Toki jokaisessa sellaisessakin rodussa on yksilöitä,jotka tulee hyvinkin toimeen kaikkien kanssa.Mutta poikkeukset on poikkeuksia.


      • alkp

        Ihanteellisen sosiaalistamisen tulos on se, että ihmisen luvasta voidaan hihnassaKIN tavata JOS ihminen näin päättää, muuten ohitetaan mitä vain ihmisen mukaan mennen. Mutta tämän saavuttaminen voi olla oikeasti rodusta, yksilöstä tai ihmisen taidoista johtuen erittäin haastellista, jolloin voi olla parempi haastellisempien tapausten osalta pelkästään ohittaa kaikki, jolloin siis noudatetaan ehdotonta "ei hihnassa moikata"-linjaa.


    • sillä sipuli

      Luulin kyllä aikoinaan kohdanneeni kyseisen kuuron. Eli oletin et hänen koiransa on kiltti ja tasapainoinen, ja näyttikin siltä tosiaan. Koulutuskurssejakin käynyt.

      Hää tuli vastaan ja pysähdyin koirani kanssa ja jotain kysäsin tuttavallisesti,naapuri oli tuolloin;Hää paineli ohi katsomattakaan minuun. Hänen koiransa vaikutti mitä tasapainoisimmalta koiralta kontaktineen mitä olla ja voi !! MOIKKASI AINA piha alueella jos koirat ei ollu mukana,ihan toisenlainen ihminen.

      Mietiskelin asiaa ja kysäsin naapurilta mikähän mahtoi olla,naapuri tokas et hyö törmäs lenkillä,jutusteli ja hää päästi koiransa haistelee, sakuja molemmat,se koira oli ollu hampaat irvessä samantien... Kylällä juttelin saman kurssin käyneen rotikka mix omistajan kanssa, sanoi et ne jutut toimii kentällä ja ohituksessa mut pysähtyä ei voi. :))..

      Noilla kursseilla ei opeteta koiria lukemaan toistensa elekieltä tai opeteta millään tavalla tulemaan koiria toimeen toistensa kanssa VAAN opetetaan alkeet pelkkään ohitukseen :).

      Näillä kursseilla koirat EI nimenomaan saa ottaa kontaktia toisiin koiriin :). Ja homma toimii. Siis ohitukset toimii.

      • Aika omituista

        jos tuo mitä kerroit pitää paikkansa. Eiköhän ne kurssit kannattaisi rakentaa jotenkin sellaisiksi että niiden jälkeen koirat myös tulisivat toimeen muiden kanssa? Entä jos tällainen pommi pääseekin irti taluttajaltaan? Sellainenhan voisi saada järkyttävää jälkeä aikaan. Aika vastuuttomalta kuullostaa, ainakin minusta.


    • kiltti koirani5v

      Mulla itelläni on nyt kohta 5v täyttävä rottweiler.Muutin tänne tuppukylään kun koirani oli n2,5v. Huomasin kyllä pian että täällä on paljon pienii koiria. Kun olimme kävelyllä huomasin useasti että meitä vastaan tulevat koira omistaja kääntyivät toiseen suuntaan. Omani vinkui ja heilutti häntää ja varmaan myös ihmetteli miksi ei hei mennä haisteleen. Joillekin hihkaisin että tää on kiltti voiko tulla haistelemaan? Sanaakaan sanomatta kääntyivät pois.Tiesin että pelkäsivät rotikkaani.Ei sanaakaan sanottu kun ilmoitin tän olevan kiltti, niinkuin on. Nyt meillä vain kaksi koira kaverii joiden kanssa omani saa leikkiä.Koirani on nyt alkanut rähiseen muille koirille koska ei sitä kontaktia ole saanut. Nyt olen kuullut jonkun puhuvan sil on se mielipuoli rotikka.Että en tiiä ovatko ihmiset täällä kuuroja vai missä vika.En välitä enää, alussa se tuntui hyvin ikävältä.Nykyisin meen ohi pää pystyssä, pitäköön koppavana, mutta en ala kiertään muita vaikka omani metelin nostaakin.

      • mhjkhkjhkgh

        harmillista ettei muut päästä koiriaan tutustumaan.

        Itse omaan pienen ja olen antanut tutustua turvallisiin koiriin niin isoihin kuin pieniin..ja kaverinakin suvun iso koira.

        Mutta itsekin jouduin menemään yhden rotikan ohitse kun pomppi vauhdilla koiranii päälle. Pikkukoira ei kestä sitä. Ja kyseinen omistaja ei piitannut vaikka sanoin asiasta.:(
        samoin oli kyllä yksi vizlakin kysyin omistajalta yhteiskoirapuistossa voiko tulla ja pomppiiko koira toisten päälle. Siihen kiukkuisena emäntä ettei häntä kiinnosta pomppiiko muiden päälle vai ei ihan sama. No en tietenkään mennyt tuonne kun ei voinut luottaa omistajaan ja hänen kykyynsä komentaa koiraansa. :(

        Olisi kivaa kun kaikki huomioisivat toisensa ja ajattelisivat toisenkin vinkkelistä. . Isot mustatkin on usein ok jos omistaja niin haluaa. Ja pienetkin pärjää isojen kanssa jos iso koira tottunut pieniin koiriin.

        Mutta pienten koirien omistajat on aina altavastaajia kun koira on liioiteltuna toisen koiran pään kokoinen. Ja jos tappelu kehkeytyy tietää miten siinä käy. :(
        Parempi minusta jos ei tunne koirien elekieltä eikä hallitse sosiaalistamista niin välttää tilanteet kuin mennä niihin.

        Itse katon turvallisuuden ihan ykköseksi sen mukaan miten vaarallinen tilanne voi olla. Mutta tunnen hyvin koirien eleet ja olen kouluttanut koiria monta vuotta niin osaan suhtautua rohkeammin asioihin. Ja koiran kavereina ollut dobbereita, bullmastiffeja etc.. Myönnän että tunnen rodutkin jo melko hyvin ja en mene laumavartijoiden, (akitan, dogon tms.) kanssa samaan aikaan puistoon..niiden eleet on liian hiljaista että luottaisin niihin ja kun en tunne rotua enkä omistajaa niin vältän tilanteen ja tutustun pidemmän aikaa että olen varma tilanteesta. Ja tuolloin tapaan mieluummin hihnassa aluksi. Nuo rodut vaatii myös paljon siosiaalistamista ja kaikista omistajista ei ole siihen siksi olen varautunut joihinkin rotuihin.
        Riskiä en ota.


    • Itseasiassa en ole,pikemmin päinvastoin eli pakko"sosiaalistajiin" :D

      Mutta joo,kyllä minäkin sitä mieltä olen,että jos puhutellaan,niin vastataan,vaikka lyhyesti.
      Ihan kuuluu minusta peruskohteliaisuuteen.
      Itsekkin vastaan,jos joku jotain yrittelee,vaikkei omat koirani hihnassa koskaan seukkaakaan kenenkään kanssa.Jos joku haluaisi,niin kerron ihan ystävällisesti,että ei.Mutta ilman koirien kuonottelua kyllä voin,ja tuttuja on tullut,joiden kanssa jotain tavattaessa usein jutellaankin.Siis niitten kanssa,jotka tajuaa,että eivät päästä omiaan sitten iholle.
      Sitten valitettavasti on niitä,jotka eivät ymmärrä ystävällistä puhetta,miten itse toimin,vaan pakko sanoa ilkeesti,että ymmärtävät...Epämiellyttävää,mutta minkäs teet,jos haluat toimia oman tapansa mukaan,koirien suhteen.
      Varsinkin talvella,kun on ahtaita kulkukuväyliä,niin olisi mukava,että kaikki huomioisi toisensa hyvin.Pidettäisiin koirat hallinnassa,viimekädessä vaikka hihnojen otteella,että ne pysyisi omilla tonteillaan ja olisi kaikilla ohitusrauha.
      Jokainen voi sitten toki valita,haluaako seukkailla ja viestittää toiselle sen sitten.Mutta jokaista pitäisi kunnioittaa,ja muistaa,ihan ne peruskäytöstavat :)

      • fgghghfhg

        "pakko"sosiaalistajiin"..??

        Kyllä jokaisen kuuluu sosiaalistaa koiransa niin ettei tule noita ikäviä uutisia kuinka jonkun koira tappoi toisen.
        On kyllä ihan perusoletus kun koiran ottaa että sen sosiaaliistaa kunnolla!

        Toivottavasti sinulla on pikkumolossi eikä mikään isomman sortin koira. Sillä jos sosiaalistamiseen suhtaudut noin vähättelevästi niin sinulla varmaan on oikeasti ongelmia koirasi sosiaalisuuden suhteen. :(

        Sekään koira joka osaa ohittaa "nätisti" ei aina pohjimmiltaan ole sosiaalinen. Ja irtipäässeenä se sitten tekee nuo kaikkiikävät tapaukset kun toisen koira kuolee.

        Itselläni ollut ehdottomasti tärkeää että koirani on aina sosiaalinen ja voin silti ohittaa muut jos tarve. Ilman sen kummempaa vaivaa.


      • gfgfgjhhjhkhkhk
        fgghghfhg kirjoitti:

        "pakko"sosiaalistajiin"..??

        Kyllä jokaisen kuuluu sosiaalistaa koiransa niin ettei tule noita ikäviä uutisia kuinka jonkun koira tappoi toisen.
        On kyllä ihan perusoletus kun koiran ottaa että sen sosiaaliistaa kunnolla!

        Toivottavasti sinulla on pikkumolossi eikä mikään isomman sortin koira. Sillä jos sosiaalistamiseen suhtaudut noin vähättelevästi niin sinulla varmaan on oikeasti ongelmia koirasi sosiaalisuuden suhteen. :(

        Sekään koira joka osaa ohittaa "nätisti" ei aina pohjimmiltaan ole sosiaalinen. Ja irtipäässeenä se sitten tekee nuo kaikkiikävät tapaukset kun toisen koira kuolee.

        Itselläni ollut ehdottomasti tärkeää että koirani on aina sosiaalinen ja voin silti ohittaa muut jos tarve. Ilman sen kummempaa vaivaa.

        Jännä että perusasia kuten sosiaalistaminen sai miinusta..?

        Luulisi olevan tärkeä asia. Ei ymmärrä. Eikä ihme korreloi sitä että että paljon epäsosiaalisia yksilöitä tuolla lenkeillä. :(


      • molossi ei rek
        fgghghfhg kirjoitti:

        "pakko"sosiaalistajiin"..??

        Kyllä jokaisen kuuluu sosiaalistaa koiransa niin ettei tule noita ikäviä uutisia kuinka jonkun koira tappoi toisen.
        On kyllä ihan perusoletus kun koiran ottaa että sen sosiaaliistaa kunnolla!

        Toivottavasti sinulla on pikkumolossi eikä mikään isomman sortin koira. Sillä jos sosiaalistamiseen suhtaudut noin vähättelevästi niin sinulla varmaan on oikeasti ongelmia koirasi sosiaalisuuden suhteen. :(

        Sekään koira joka osaa ohittaa "nätisti" ei aina pohjimmiltaan ole sosiaalinen. Ja irtipäässeenä se sitten tekee nuo kaikkiikävät tapaukset kun toisen koira kuolee.

        Itselläni ollut ehdottomasti tärkeää että koirani on aina sosiaalinen ja voin silti ohittaa muut jos tarve. Ilman sen kummempaa vaivaa.

        "Kyllä jokaisen kuuluu..." Aivan.Eli kouluttaa ja hallita koiransa niin henkisesti,kuin fyysisesti.Mutta sosiaalistaminen ei ole=jokaisen koiran kanssa seurustelu ;)
        Sosiaalistaminen on totuttelua normaaliin elämään,elinympäristöön,kaikkeen,mitä koira tulee elämässään kokemaan ym.Se on sosiaalistamista...

        "Toivottavasti..." On sekä että.Ollut jokusiakin.En suhtaudu sosiaalistamiseen vähättelevästi,koska se on erittäin tärkeää.Mutta kuten sanoin,sosiaalistamisen ei ole joka mopen kanssa tai edes vieraitten kanssa seukkaamista,vaan ihan jotain muuta.
        Ei ole myöskään ollut mitään ongelmia.Kaikki on käyttäytynyt hyvin,yhtään remmirähjää ei ole ollut.Voinut pitää myös vapaana,niin harrastuksissa,kuin ihan lenkeilläkin,ilman että lähteneet huinimaan mihinkää,saati lähteneet muiden luo...

        "Sekään..." Mikä on pohjimmiltaan sosiaalinen?Pohjimmiltaan sosiaalinen koira on sellainen,joka tulee kaikkien kanssa toimeen.Kaikki rodut ei suinkaan sitä ole.
        Mutta siksi koirat koulutetaan,että ne oppisivat käyttäytymään hyvin,ja sietämään normielämän puitteissa muita.
        Ja hyvin koulutetut ja kasvatetut vähemmän sosiaalisetkaan ei todellakaan tunne tarvetta, ensinnä edes lähteä häipyilemään...Saati muita niittailemaan.

        "Itselläni..." Niin minäkin voin ohittaa ihan missä vaan ja milloin.Vaikka laittaa koirat ohittamaan jonon muita koiria yksinään...

        Minusta se nyt ei ainakaan mitenkään vaivaa ole,että koirat kulkee vaan muiden ohi neutraalisti,ilman että tarvitsisi muiden kanssa seurustella pitkin lenkkiä :D
        Ehkä se joillekkin sitten on,ainakin niille,joita fiksusti ohittavat,välinpitämättömät koirat tuntuu häiritsevän...

        Ja yhä edelleen,ne remmirähisijätkin tulee pääasiassa niissä ryhmissä,joiden koirat seurustelevat muiden kanssa lenkeillä.Ei niissä ryhmissä,joiden koirat vaan suorittavat ohituksen,ja ovat välinpitämättömiä...
        Niin ja sanottakoon vielä,että kuka takaa,että se vastapuolen koira,vieras koira on sitten aina "hyvissä merkeissä" liikkeellä...
        Niitä kun on jokusen ongelmakoirakouluttajillakin tapauksia,jossa alkaneen rähisemisen tai arkuuden pohjalla on ollut toiselta kuitenkin vähemmän hyvä vastaanotto.Vaikka se omistaja onkin ollut sitä mieltä,että "minun koira on niiiiin kiltti..." Noh,sosiaalistaminenhan se on tosi käsitteellistä :D

        ps.On kaksi eri asiaa rodut,jotka ei tule kovin helposti toimeen muiden kanssa(usein tarkoittaa lähinnä omaa sukupuolta)tai rodut,jotka ei tule pääsääntöisesti toimeen(siis samansukupuolen kanssa/laumoissa)(poikkeukset toki) ;)


      • gfgfgjhhjhkhkhk
        molossi ei rek kirjoitti:

        "Kyllä jokaisen kuuluu..." Aivan.Eli kouluttaa ja hallita koiransa niin henkisesti,kuin fyysisesti.Mutta sosiaalistaminen ei ole=jokaisen koiran kanssa seurustelu ;)
        Sosiaalistaminen on totuttelua normaaliin elämään,elinympäristöön,kaikkeen,mitä koira tulee elämässään kokemaan ym.Se on sosiaalistamista...

        "Toivottavasti..." On sekä että.Ollut jokusiakin.En suhtaudu sosiaalistamiseen vähättelevästi,koska se on erittäin tärkeää.Mutta kuten sanoin,sosiaalistamisen ei ole joka mopen kanssa tai edes vieraitten kanssa seukkaamista,vaan ihan jotain muuta.
        Ei ole myöskään ollut mitään ongelmia.Kaikki on käyttäytynyt hyvin,yhtään remmirähjää ei ole ollut.Voinut pitää myös vapaana,niin harrastuksissa,kuin ihan lenkeilläkin,ilman että lähteneet huinimaan mihinkää,saati lähteneet muiden luo...

        "Sekään..." Mikä on pohjimmiltaan sosiaalinen?Pohjimmiltaan sosiaalinen koira on sellainen,joka tulee kaikkien kanssa toimeen.Kaikki rodut ei suinkaan sitä ole.
        Mutta siksi koirat koulutetaan,että ne oppisivat käyttäytymään hyvin,ja sietämään normielämän puitteissa muita.
        Ja hyvin koulutetut ja kasvatetut vähemmän sosiaalisetkaan ei todellakaan tunne tarvetta, ensinnä edes lähteä häipyilemään...Saati muita niittailemaan.

        "Itselläni..." Niin minäkin voin ohittaa ihan missä vaan ja milloin.Vaikka laittaa koirat ohittamaan jonon muita koiria yksinään...

        Minusta se nyt ei ainakaan mitenkään vaivaa ole,että koirat kulkee vaan muiden ohi neutraalisti,ilman että tarvitsisi muiden kanssa seurustella pitkin lenkkiä :D
        Ehkä se joillekkin sitten on,ainakin niille,joita fiksusti ohittavat,välinpitämättömät koirat tuntuu häiritsevän...

        Ja yhä edelleen,ne remmirähisijätkin tulee pääasiassa niissä ryhmissä,joiden koirat seurustelevat muiden kanssa lenkeillä.Ei niissä ryhmissä,joiden koirat vaan suorittavat ohituksen,ja ovat välinpitämättömiä...
        Niin ja sanottakoon vielä,että kuka takaa,että se vastapuolen koira,vieras koira on sitten aina "hyvissä merkeissä" liikkeellä...
        Niitä kun on jokusen ongelmakoirakouluttajillakin tapauksia,jossa alkaneen rähisemisen tai arkuuden pohjalla on ollut toiselta kuitenkin vähemmän hyvä vastaanotto.Vaikka se omistaja onkin ollut sitä mieltä,että "minun koira on niiiiin kiltti..." Noh,sosiaalistaminenhan se on tosi käsitteellistä :D

        ps.On kaksi eri asiaa rodut,jotka ei tule kovin helposti toimeen muiden kanssa(usein tarkoittaa lähinnä omaa sukupuolta)tai rodut,jotka ei tule pääsääntöisesti toimeen(siis samansukupuolen kanssa/laumoissa)(poikkeukset toki) ;)

        Kyllä minusta sosiaalisuus koirien suhteen on tärkeää edelleen. Lajit tarvitsee oman lajinsa seuraa. Ja myös siksi ettei vaaratilanteita synny.
        Ja minä en ymmärrä jos koiria ei sosiaalisteta kunnolla. Kuitenkin puhutaan perusasiasta.

        Hallinta pitää olla hyvä jos koira on vapaana/tai jostain syystä pääsee vapaaksi.
        Siksi näitä pikkukoirien tappamisiakin tulee kun koiria ei ole sosiaalistettu muihin koiriin ja hallintakin nollan luokkaa(enkä ymmärrä että koira on kuin vankileirissä että jos irti pääsee niin heti toisten koirien kimppuun käy). Koira pitää opettaa provosoimattomuuteen ja siihen ettei vastaa provosoimiseen.

        Kaikista roduista(vaikkapa, akita, laumanvartijat, dogo, etc) ei toki aina ole koirapuistoihin ja ei niitä sinne pidä missään nimessä viedä ellei ole sosiaalinen mutta silti nekin on sosiaalistettava niin ettei ongelmia tule jos pääsee irti. Ja vielä paljon tarkemmin kuin tavalliset sesset..omani kuuluu näihin ei niin helpolla muiden kanssa toimeentuleviin ja voin silti taata ettei koirani käy kenenkään kimppuun sillä olen sosiaalistanut erittäin hyvin ja viihtyy hyvin muiden koirien seurassa.
        Lajikumppania ei korvaa mikään.


      • etskut
        gfgfgjhhjhkhkhk kirjoitti:

        Kyllä minusta sosiaalisuus koirien suhteen on tärkeää edelleen. Lajit tarvitsee oman lajinsa seuraa. Ja myös siksi ettei vaaratilanteita synny.
        Ja minä en ymmärrä jos koiria ei sosiaalisteta kunnolla. Kuitenkin puhutaan perusasiasta.

        Hallinta pitää olla hyvä jos koira on vapaana/tai jostain syystä pääsee vapaaksi.
        Siksi näitä pikkukoirien tappamisiakin tulee kun koiria ei ole sosiaalistettu muihin koiriin ja hallintakin nollan luokkaa(enkä ymmärrä että koira on kuin vankileirissä että jos irti pääsee niin heti toisten koirien kimppuun käy). Koira pitää opettaa provosoimattomuuteen ja siihen ettei vastaa provosoimiseen.

        Kaikista roduista(vaikkapa, akita, laumanvartijat, dogo, etc) ei toki aina ole koirapuistoihin ja ei niitä sinne pidä missään nimessä viedä ellei ole sosiaalinen mutta silti nekin on sosiaalistettava niin ettei ongelmia tule jos pääsee irti. Ja vielä paljon tarkemmin kuin tavalliset sesset..omani kuuluu näihin ei niin helpolla muiden kanssa toimeentuleviin ja voin silti taata ettei koirani käy kenenkään kimppuun sillä olen sosiaalistanut erittäin hyvin ja viihtyy hyvin muiden koirien seurassa.
        Lajikumppania ei korvaa mikään.

        Tajuutko yhtään mistä puhut? Ensin puhut, et kaikki koirat pitää vaan sosiaalistaa, ni tulee kaikkien kans toimeen, mut ei nyt sit kumminkaan sovi kaikki koirapuistoihin. Et hihnassa pitäis kaikkien kumminkin sosiaalistamalla seurustella toisten kanssa ihan hyvin, kun vaan opettaa, mut ei kuiteskaan vapaana?
        Ihme juttuu.


      • Huomasitkohan
        etskut kirjoitti:

        Tajuutko yhtään mistä puhut? Ensin puhut, et kaikki koirat pitää vaan sosiaalistaa, ni tulee kaikkien kans toimeen, mut ei nyt sit kumminkaan sovi kaikki koirapuistoihin. Et hihnassa pitäis kaikkien kumminkin sosiaalistamalla seurustella toisten kanssa ihan hyvin, kun vaan opettaa, mut ei kuiteskaan vapaana?
        Ihme juttuu.

        että siinä oli lueteltu joitakin egonjatkeina käytettyjä rotuja? Sellaisia jotka sivistysvaltiossa kiellettäisiin ja jos sallittaisiin, niin vain erityisluvalla tiettyihin käyttötarkoituksiin.

        Tämä puhui kylläkin aivan muista kuin näistä, eli normaaleista perhekoirista. Joiden tehtävä on siis lähinnä toimia lenkkiseurana.


      • etskut
        Huomasitkohan kirjoitti:

        että siinä oli lueteltu joitakin egonjatkeina käytettyjä rotuja? Sellaisia jotka sivistysvaltiossa kiellettäisiin ja jos sallittaisiin, niin vain erityisluvalla tiettyihin käyttötarkoituksiin.

        Tämä puhui kylläkin aivan muista kuin näistä, eli normaaleista perhekoirista. Joiden tehtävä on siis lähinnä toimia lenkkiseurana.

        Luetteles kaikki egonjatkerodut ja perusteles miks pitäis kieltää.
        Mitkä on normaaleja perhekoiria? Rodut?


      • fghgjhgjhjhjjhj
        etskut kirjoitti:

        Luetteles kaikki egonjatkerodut ja perusteles miks pitäis kieltää.
        Mitkä on normaaleja perhekoiria? Rodut?

        Kaikki voimakkaasti vartioivat rodut ja egoileva omistaja..tosin egoileva saa rotikastakin epäkelvon koirapuistoon jos haluaa tai sakemannista..mutta fila brasilero ihan ykkönen esim. mutta ei näitä viedä koirapuistoihin..

        En näe käyttöä sille.


      • gfgfgjhhjhkhkhk kirjoitti:

        Kyllä minusta sosiaalisuus koirien suhteen on tärkeää edelleen. Lajit tarvitsee oman lajinsa seuraa. Ja myös siksi ettei vaaratilanteita synny.
        Ja minä en ymmärrä jos koiria ei sosiaalisteta kunnolla. Kuitenkin puhutaan perusasiasta.

        Hallinta pitää olla hyvä jos koira on vapaana/tai jostain syystä pääsee vapaaksi.
        Siksi näitä pikkukoirien tappamisiakin tulee kun koiria ei ole sosiaalistettu muihin koiriin ja hallintakin nollan luokkaa(enkä ymmärrä että koira on kuin vankileirissä että jos irti pääsee niin heti toisten koirien kimppuun käy). Koira pitää opettaa provosoimattomuuteen ja siihen ettei vastaa provosoimiseen.

        Kaikista roduista(vaikkapa, akita, laumanvartijat, dogo, etc) ei toki aina ole koirapuistoihin ja ei niitä sinne pidä missään nimessä viedä ellei ole sosiaalinen mutta silti nekin on sosiaalistettava niin ettei ongelmia tule jos pääsee irti. Ja vielä paljon tarkemmin kuin tavalliset sesset..omani kuuluu näihin ei niin helpolla muiden kanssa toimeentuleviin ja voin silti taata ettei koirani käy kenenkään kimppuun sillä olen sosiaalistanut erittäin hyvin ja viihtyy hyvin muiden koirien seurassa.
        Lajikumppania ei korvaa mikään.

        "Kyllä minusta..." Niin,mutta yhä edelleen,sosiaalisuus ei ole sitä,että joka moppen pitää seurustella joka mopen kanssa.Eikä tarvikkaan.Eikä sellaisia saa kaikista koirista.Eikä tarvikkaan.Riittää kun koira käyttäytyy hyvin ja on hanskassa.

        "Lajit tarvitsee..." Ja taas mennään mustavalkolinjalle...
        Eli että joko pitää seukata jokaisen kanssa jokaisen tai sitten on on kyseessä joku ilmestyskirjan peto,joka ei voi olla kenenkään muun kanssa tekemisissä tai ei saa olla,niinkö?
        Ei se sitä tarkoita,etteikö voisi olla koirakavereita,JOS ei rotu ole ns.koirasosiaalinen tai omistaja ei halua syystä tai toisesta joka koiraan koiraansa "sosiaalistaa" tai käydä koirapuistoissa.Eli kyllä niitä koirakavereita muutenkin voi olla,joiden kanssa sitten tapaillaan ja leikitään vapaasti.Mutta ei ole mitään TARVETTA vieraitten koirien kanssa.Vai missä etologian tutkimuksissa,saati käytännössä on todettu,että koira tarvitsee jokaisen tapaamansa lajitoverin tai usean seuraa tai koirapuistoja?Mielelläni lukisin moisesta...

        "Hallinta pitää olla..."Tuohan on päivän selvää,josta olen jo maininnut.
        "Siksi näitä pikkukoirien..."Eli tarkoitat sosiaalistamilla mistä olet puhunut...Onko antaa faktaa tai linkkejä,että nämä kaikki koirat on olleet sellaisia,ettei ole sinun mainitsemallasi tavalla "sosiaalistettu"?Eli onko tiedossa,että ovat kaikki koiria,jotka on vaan opetettu olemaan hihnassa kiinnostumatta ja seukkaamatta muitten kanssa,eivätkä ole ikinä olleet koirapuistossa?Tämän kyllä haluaisin tietää.

        "ja hallintakin nollan luokkaa..." No sitä juuri,nyt olit ytimessä vihdoin ;D

        "Enkä ymmärrä..." no tätä lausetta en ymmärtänyt sitten taas minä...
        Mitä vankileirillä on tekemistä sen kanssa,jos koira ei hihnassa muitten kanssa seurustele tai ei käy koirapuistoissa/ei ole sinne sopiva rotu/yksilö.
        Minullakin on päivittäin koirat irti,ja varmasti nauttii enemmän irti juoksemisesta,kuin noista.Lajotovereiden leikkihetket ja seukkaamiset tyydyttyy sitten ihan kavereiden kesken ja/omien koirien.

        "Kaikista roduista..."No nyt minäkin ihmettelen jo kuten nim.etskut...Ensin kirjoitat,että kaikki on kiinni vain sosiaalistamisesta.Enää ei olekkaan...
        Vai siis tarkoitatko,että ihan jokainen,myös mainituista sittenkin tulee ja pitää pystyä seukkailemaan kaikkien kanssa,kyse on vain omistajan taidoista ja halusta?Vai mitä nyt tarkoitat?
        Yhä edelleen,kun sosiaalistaminen ei ole kaikkien kanssa seukkaamista ja hallinta on taas hallinta ;)

        "omani kuuluu näihin ei niin helpolla..." Yhä edelleen...On kaksi eri asiaa,rodut,jotka on "ei niin helpolla muiden kanssa toimeen tuleviin" tai rodut,joille on pääsääntöistä tai tyypillistä,ettei tule.SE siis tarkoittaa,että kaikkien yksilöiden kanssa(tai oman sukupuolen lähinnä useinmiten) ei niitä saa toimeen tulemaan,vaikka mitä tekisi,välttämättä.
        Verrataan nyt vaikka jo mainitsemistasi laumikset,niistä vaikka täällä mainitut etskut(nimimerkissä),omaan rotuusi,niin onko ne mielestäsi sama juttu tuolta osin haastavuudeltaan?Eli kyse on vaan omistajan halusta ja taidosta "sosiaalistaa" ne kuin omasi...


      • Huomasitkohan kirjoitti:

        että siinä oli lueteltu joitakin egonjatkeina käytettyjä rotuja? Sellaisia jotka sivistysvaltiossa kiellettäisiin ja jos sallittaisiin, niin vain erityisluvalla tiettyihin käyttötarkoituksiin.

        Tämä puhui kylläkin aivan muista kuin näistä, eli normaaleista perhekoirista. Joiden tehtävä on siis lähinnä toimia lenkkiseurana.

        Minkään rodun rotuominaisuuksissa ei mainita "egonjatkerotu"...
        Jos joku koirastaan sellaisen haluaa,niin sille ei voi mitään.Tai joku sellaisen näkee jostain rodusta,niin sillekkään ei voi mitään.
        Suurin osa näistä ns.egonjatkekoirista/roduista on käytöltään ihan normi perhekoiria,jotka on lähinnä lenkkikavereina.

        Vai mitä tarkoittaa normaali perhekoira?


      • 6+9
        molossi kirjoitti:

        Minkään rodun rotuominaisuuksissa ei mainita "egonjatkerotu"...
        Jos joku koirastaan sellaisen haluaa,niin sille ei voi mitään.Tai joku sellaisen näkee jostain rodusta,niin sillekkään ei voi mitään.
        Suurin osa näistä ns.egonjatkekoirista/roduista on käytöltään ihan normi perhekoiria,jotka on lähinnä lenkkikavereina.

        Vai mitä tarkoittaa normaali perhekoira?

        "Minkään rodun rotuominaisuuksissa ei mainita "egonjatkerotu"..."

        Näin kyllä tulisi olla eräillä, joista yksi jo mainittu Fila, muita vastaavia ovat Dogot, Canet, Presat, sekä muutamat muut laumanvartijat. On suorastaan kansallinen häpeä, ettei näitä jo ole määritetty luvanvaraisiksi joka myönnetään pitkän koulutuksen ja kokemuksen jälkeen vain ja ainoastaan tarkoin määrättyihin tehtäviin, niille jotka ammatissaan voivat tarvita.

        Esitän vastakysymyksen: Mihin helvettiin normaali perheenisä tai äippä tarvitsee Filaa tai Dogoa tai Presaa? Lasten kaitsemiseenko?

        Ps. Tuolla ison veden takana on jo luettu ensimmäiset murhatuomiot, koiralla tehdyistä tapoista. Niitä, koiralla tehtyjä murhia, emme kai haluaisi tänne?


      • fghffhgjhjjj
        molossi kirjoitti:

        "Kyllä minusta..." Niin,mutta yhä edelleen,sosiaalisuus ei ole sitä,että joka moppen pitää seurustella joka mopen kanssa.Eikä tarvikkaan.Eikä sellaisia saa kaikista koirista.Eikä tarvikkaan.Riittää kun koira käyttäytyy hyvin ja on hanskassa.

        "Lajit tarvitsee..." Ja taas mennään mustavalkolinjalle...
        Eli että joko pitää seukata jokaisen kanssa jokaisen tai sitten on on kyseessä joku ilmestyskirjan peto,joka ei voi olla kenenkään muun kanssa tekemisissä tai ei saa olla,niinkö?
        Ei se sitä tarkoita,etteikö voisi olla koirakavereita,JOS ei rotu ole ns.koirasosiaalinen tai omistaja ei halua syystä tai toisesta joka koiraan koiraansa "sosiaalistaa" tai käydä koirapuistoissa.Eli kyllä niitä koirakavereita muutenkin voi olla,joiden kanssa sitten tapaillaan ja leikitään vapaasti.Mutta ei ole mitään TARVETTA vieraitten koirien kanssa.Vai missä etologian tutkimuksissa,saati käytännössä on todettu,että koira tarvitsee jokaisen tapaamansa lajitoverin tai usean seuraa tai koirapuistoja?Mielelläni lukisin moisesta...

        "Hallinta pitää olla..."Tuohan on päivän selvää,josta olen jo maininnut.
        "Siksi näitä pikkukoirien..."Eli tarkoitat sosiaalistamilla mistä olet puhunut...Onko antaa faktaa tai linkkejä,että nämä kaikki koirat on olleet sellaisia,ettei ole sinun mainitsemallasi tavalla "sosiaalistettu"?Eli onko tiedossa,että ovat kaikki koiria,jotka on vaan opetettu olemaan hihnassa kiinnostumatta ja seukkaamatta muitten kanssa,eivätkä ole ikinä olleet koirapuistossa?Tämän kyllä haluaisin tietää.

        "ja hallintakin nollan luokkaa..." No sitä juuri,nyt olit ytimessä vihdoin ;D

        "Enkä ymmärrä..." no tätä lausetta en ymmärtänyt sitten taas minä...
        Mitä vankileirillä on tekemistä sen kanssa,jos koira ei hihnassa muitten kanssa seurustele tai ei käy koirapuistoissa/ei ole sinne sopiva rotu/yksilö.
        Minullakin on päivittäin koirat irti,ja varmasti nauttii enemmän irti juoksemisesta,kuin noista.Lajotovereiden leikkihetket ja seukkaamiset tyydyttyy sitten ihan kavereiden kesken ja/omien koirien.

        "Kaikista roduista..."No nyt minäkin ihmettelen jo kuten nim.etskut...Ensin kirjoitat,että kaikki on kiinni vain sosiaalistamisesta.Enää ei olekkaan...
        Vai siis tarkoitatko,että ihan jokainen,myös mainituista sittenkin tulee ja pitää pystyä seukkailemaan kaikkien kanssa,kyse on vain omistajan taidoista ja halusta?Vai mitä nyt tarkoitat?
        Yhä edelleen,kun sosiaalistaminen ei ole kaikkien kanssa seukkaamista ja hallinta on taas hallinta ;)

        "omani kuuluu näihin ei niin helpolla..." Yhä edelleen...On kaksi eri asiaa,rodut,jotka on "ei niin helpolla muiden kanssa toimeen tuleviin" tai rodut,joille on pääsääntöistä tai tyypillistä,ettei tule.SE siis tarkoittaa,että kaikkien yksilöiden kanssa(tai oman sukupuolen lähinnä useinmiten) ei niitä saa toimeen tulemaan,vaikka mitä tekisi,välttämättä.
        Verrataan nyt vaikka jo mainitsemistasi laumikset,niistä vaikka täällä mainitut etskut(nimimerkissä),omaan rotuusi,niin onko ne mielestäsi sama juttu tuolta osin haastavuudeltaan?Eli kyse on vaan omistajan halusta ja taidosta "sosiaalistaa" ne kuin omasi...

        Kaikki lajit tarvitsee oman lajinsa seuraa. Ja lajikäyttäytymistä. Koira ei ole esine jolle riittää ihminen pelkästään.


      • fghffhgjhjjj kirjoitti:

        Kaikki lajit tarvitsee oman lajinsa seuraa. Ja lajikäyttäytymistä. Koira ei ole esine jolle riittää ihminen pelkästään.

        "Kaikki lajit..." Niin tarvitsee ja edellisessä viestissäni oli jo siitä ;)Seura ei ole siis =hihnassa moikkailua ja koirapuistoilua ainoana ja parhaana vaihtoehtona...
        Jos puhutaan lajikäyttäytymisestä,niin luonnollista lajikäyttäytymistä ei ole hihnoissa koheltaa,vaan tutustua ja leikkiä vapaana...

        Kysyin muutaman kysymystä edellisessä viestissäni,mutta en saanut vastausta niihin...
        Mutta kysyn vielä yhden silti,kun tuli mieleen,kun yksi tuttuni puuhailee noitten kanssa... Mihin ryhmään pistetään avustajakoirat ja sokeain opaskoirat?Onko ne vankilassa eläviä?Ilmestyskirjan petoja,jotka jos irtipääsisivät niittaisivat kaikki vastaantulevat?Vai ja yleisesti vaan huonosti sosiaalistettuja,koska ei seurustele hihnassa vastaantulevien kanssa?


      • 6+9 kirjoitti:

        "Minkään rodun rotuominaisuuksissa ei mainita "egonjatkerotu"..."

        Näin kyllä tulisi olla eräillä, joista yksi jo mainittu Fila, muita vastaavia ovat Dogot, Canet, Presat, sekä muutamat muut laumanvartijat. On suorastaan kansallinen häpeä, ettei näitä jo ole määritetty luvanvaraisiksi joka myönnetään pitkän koulutuksen ja kokemuksen jälkeen vain ja ainoastaan tarkoin määrättyihin tehtäviin, niille jotka ammatissaan voivat tarvita.

        Esitän vastakysymyksen: Mihin helvettiin normaali perheenisä tai äippä tarvitsee Filaa tai Dogoa tai Presaa? Lasten kaitsemiseenko?

        Ps. Tuolla ison veden takana on jo luettu ensimmäiset murhatuomiot, koiralla tehdyistä tapoista. Niitä, koiralla tehtyjä murhia, emme kai haluaisi tänne?

        Itse en katsoisi pahitteeksi,vaikka kaikkinainen eläintenpito olisi luvanvaraista...
        Sen verran on eläimiä ylipäätään ihmisillä,joita eivät ansaitse ja pidetään huonosti :(

        "Esitän vastakysymyksen..." Ensin pitäisi määrittää mitä tarkoitetaan normaalilla.

        "Ps. Tuolla..." Rapakontakainen maailma on nyt ihan oma maailmansa.Välillä tulee mietittyä,onko ne edes samalta planeetalta kuin muut :D

        "Niitä,koiralla tehtyjä murhia..." Eipä todellakaan.Tuskinpa sellaiset nyt kovin odotettavissa täällä on.Jos kumminkin sellaista oikeasti olisi,edes yksikin tapaus,niin vakavasti pitäisi heti ottaa,ja miettiä millä keinoin paras puuttua.
        Pyssyllä tussautettu ja puukolla enemmän täällä on ihmisiä niitattu.Eikös pitäisi sitten niihin enemmän puuttua...


    • Kyllä minullekkin ihan perusluonteeseen kuuluu vastata jos minulle puhutaan. Eilen yksi täti loukkaantui kun koirat olisivat kovasti tahtoneet leikkiä mutta en päästänyt iholle kun on juoksut, tämän ystävällisesti kerroin niin jahas ja lähti painelemaan.. no epäkohteliaita ihmisiä on olemassa. Jotkut ei kuule, tai eivät uskalla vastata puhutellessa vieraille.

      • salkkari987

        miksi et steriloi koiriasi, eikö ole rääkkäystä ku toisen haluista ihminen tekee pilkkaa? vai oletko pentuja tekemässä joku päivä?


      • salkkari987 kirjoitti:

        miksi et steriloi koiriasi, eikö ole rääkkäystä ku toisen haluista ihminen tekee pilkkaa? vai oletko pentuja tekemässä joku päivä?

        Kuka nyt on tehnyt pilkkaa yhtään mistään?! o.o Ainakin minulle koiran juoksut ovat luonnollinen asia, sen enempää ihmettelemättä.


    • Etelän hetelmä

      Nyt en sitten millään lailla yleistä =), mutta heti Tampereen alapuolella alkaa ihmisen sanaavarasto käydä vähäksi. Tervehtivää katsotaan kuin hullua, ja se vasta outo on joka kehtaa vastata. V- ja S-alkuiset sanat on ainoita jotka siellä on käytössä. Aloittajan tavassa ei ollut mitään outoa, mutta otaksun että se tapahtui tuon yllamaintun pituuspiirin alapuolella, joten vastaustyylikin oli tyypillinen. Tyly tuijotus ja ohitse. Puhumatta.

    • 14+8

      Itse en juurikaan moikkaile vieraita ihmisiä ja jos joku pitää minua epäkohteliaana niin voi voi :D Saan töissä olla ihan tarpeeksi kohtelias ja jutella vieraiden ihmisten kanssa joten saan olla epäkohtelias vapaa-ajalla :D

      Koirani ovat välinpitämättömiä vieraita koiria kohtaan ja emme hihnassa kaipaa ketään meitä moikkaamaan . Koirani eivät leiki vieriaden koirien kanssa ,niille riittää toistensa kanssa leikkiminen .En haluaisi liian sosiaalista koiraa joka on touhottamassa kaiken ja kaikkien kanssa leikkimään .

      • ytytuyuuyu

        No itse pidän sinua tylsänä tympeänä tyyppinä 14 8. Ja totta tuo Tampereella kaikki puhuu toisilleen ja lienee sen alapuolella että hiljenee puheen sorina.

        Onneksi täällä ei ole tuppisuita.. :)


    • 20+9

      Ei kyllä ole vika siinä ettei saa hihnassa tutustua jos alkaa 5 vuotiaskoira rähisemään hinassa . Vika on ihan omistajan kykenemättömyydessä kouluttaa koiraansa . Ehkä teidät kierretään syystäkin .

    • Siitä vielä

      Sosiaalistamisesta jokunen sana: Yleinen virhekäsitys on että pennusta asti jo kaikkia koiria moikkaamaan, niin hyvä tulee. Ei tule, ikävä kyllä. Sellaisen rumban kestää kovaluonteinen pentu, mutta herkemmistä tulee remmirähjääjiä. Pennun tempoilu hihnassa vierasta koiraa kohti ei merkitse sitä että se väkisin haluaa mennä tutustumaan, vaan se yrittää esittää vieraalle ja pelottavalle koiralle olevansa vain pentu ja vaaraton, "älä tule lähelle".
      Kannattaa kyllä tutustuttaa pentu ajan kanssa muutamiin rauhallisimpiin alueen koiriin, mutta vain todella rauhallisiin ja todella ajan kanssa. Koirapuistoon viereiden joukkoon ei missään nimessä saa viedä, mutta vain parin rauahllisen ja ehkä ennenstään tutun koiran kanssa voi käydä siellä leikittämässä.
      Älkää viekö pentua jokaisen vastaantulevan koiran luo, vaan valitkaan tutut tarkoin ja hitaasti tutustuttamalla saatte pennusta rauhallisen ja sosiaallistetun aikuisen koiran sitten aikanaan.

      • ghjhjhhkjhk

        Höpö höpö omat koirani kolme kappalta saaneet kaikki tutustua pennusta asti sääntöjen kera ja kaikki erittäin sosiaalisia.

        Säännöt:
        1. Vastaantuleva oltava tasapainoinen kiltti koira, joka osaa käyttäytyä.
        2. Vastaantuleva koiranomistaja antaa luvan tulla tutustumaan.
        3. Koira odottaa rauhallisesti sinulta lupaa ennen kuin menee toisen luokse.
        4. Koirasi oppii samalla sinulta hyvät käytöstavat ja korjaat käytöstä tarvittaessa.
        5. Kun tapaaminen ohi sanot käskyn koiralle mennään ja lähdette pois.
        6. Jos ei lupaa sana mennään ja ohitse.
        7. Jos kiire itselläkin sana mennään ja ohitse.

        Toimii koira ei saa provosoida eikä provosoitua. Ja oppii että sinä pidät huolen laumasta ja sen turvallisuudesta. Hyvä johtajuus ja koiran ei tarvitse itse pitää huolen rähinällä laumasta. Homma kun on hanskassa. :)


      • periaatteen vuoksi?
        ghjhjhhkjhk kirjoitti:

        Höpö höpö omat koirani kolme kappalta saaneet kaikki tutustua pennusta asti sääntöjen kera ja kaikki erittäin sosiaalisia.

        Säännöt:
        1. Vastaantuleva oltava tasapainoinen kiltti koira, joka osaa käyttäytyä.
        2. Vastaantuleva koiranomistaja antaa luvan tulla tutustumaan.
        3. Koira odottaa rauhallisesti sinulta lupaa ennen kuin menee toisen luokse.
        4. Koirasi oppii samalla sinulta hyvät käytöstavat ja korjaat käytöstä tarvittaessa.
        5. Kun tapaaminen ohi sanot käskyn koiralle mennään ja lähdette pois.
        6. Jos ei lupaa sana mennään ja ohitse.
        7. Jos kiire itselläkin sana mennään ja ohitse.

        Toimii koira ei saa provosoida eikä provosoitua. Ja oppii että sinä pidät huolen laumasta ja sen turvallisuudesta. Hyvä johtajuus ja koiran ei tarvitse itse pitää huolen rähinällä laumasta. Homma kun on hanskassa. :)

        Höpö höpö? Kuitenkin sääntösi ovat samat kuin edellisellä kirjoittajalla. Höpö höpö itsellesi vaan.


      • fghghgh
        periaatteen vuoksi? kirjoitti:

        Höpö höpö? Kuitenkin sääntösi ovat samat kuin edellisellä kirjoittajalla. Höpö höpö itsellesi vaan.

        No melkein onkin..eli paljon hyviä kokemuksia ja ohjausta. Edellinen antaa vain sen kuvan että kannattaa mieluummin mennä ohi kuin tavata tai tapaa vain tuttuja ja vähän. Melkein kaikkia voi tavata ainakin remmissä :)

        Ne jotka ylipäätänsä päästää omaa useinmiten ok:n koiran. Ja ne jotka useinmiten opettelee vain ohittamista omaa kyseenalaisemman näin nyrkkisääntönä.


    • wuh wuh ja hau

      Todellakin mieluummin kannattaa ohittaa ilman sen suurempia "tapaamisia". Koira(t) ei näitä tapaamisia kaipaa, osa omistajista vaan on saanut päähänsä, että tuo kuonottelu olisi jotenkin koiran suuresti kaipaama tapahtuma. Koiransa kun kouluttaa olemaan välittämäti muista koirista, niin homma toimii oli koira kytkettynä tai vapaana. Tässä kaikessa on vain kyse koiranomistajan viitseliäisyydestä ja halusta sosiaalistaa koira elämään ja olemaan ihimisten, koirien, autojen, mopojen, junien, rollaattoreiden ym ym maailmassa. Ei nyt kannata nostaa liian tärkeään asemaan koirien kuonottelua, se on yksi murunen koiran kaikessa muussa toiminnassa.

    • 14+8

      No minua ei ainakaan mitenkään häiritse jos joku pitää minua tylsänä ja tympeänä .Olen myös ilkeä jos joku koittaa kiellosta huolimatta omaa koiraansa tupata iholle ! ;)
      Meillä ei vaan ole lenkillä tarvetta kuonotella eikä minulla ole tarvetta olla sosiaalinen :P Minulla on paljon ystäviä ja pehe sekä hyvin käyttäytyvät koirat joten en koe jäänäni mistään paitsi vaikka en ventovieraita moikkaile tai jututa.

      Jos nyt kohteliaisuutta peräänkuulutetaan niin on myös epäkohteliasta arvostella ihmisiä ;)

      • Kumpikohan

        on epäkohteliaampaa, se että esittää toivomuksen kohteliasuudesta ja ystävällisyydestä vai se että on epäkohtelias ja töykeä? Niinpä ;D)))


      • ggjghhgjhjhjh

        No se on hyvä sillä sen mielikuvan tulet antamaan jos et muille puhu ja et ole sosiaalinen. Tuskin kukaan tuppisuusta ajattelee että olipas siinä mukava ihminen ja kiva tavata uudestaankin..vai oliko se haukkumista pikemminkin toteamista ;)

        Itse nautin sosiaalisuudesta ja koirani samoin. Kyllä se paljon pitää paikkansa sellainen koira kuin isäntäkin.


    • turhan höpöttäjät

      Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki eivät todellakaan nauti jatkuvasta sosiaalisuudesta. Aina ei ole siinä fiikisessä, että ventovieraiden kanssa jaksaisi höpötellä. Minä en ainakaan toimintoja valkkaa sen mukaan, mitä joku muu minusta ajattelee. Toki tervehdin jos ventovieras nyt jostain syystä välttämäti minua haluaa tervehtiä, mutta sen enempiin keskusteluihin en näe tarvetta antautua. Sosiaalisen puolen hoidan sitten vakkaripiirin keskuudessa.

    • MInä

      ei ole pakko jos ei tahdo!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      101
      2059
    2. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      244
      1680
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1050
    4. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      85
      951
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      78
      945
    6. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      855
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      801
    8. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      10
      795
    9. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      55
      754
    10. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      38
      719
    Aihe