Klooriveden nieleminen

nieluri

Eli sellaista mietin, että kun harrastan uintia sen 2-3x/viikko, niin voiko siitä seurata terveyshaittoja jos sitä vettä siellä hallissa nielee? Ei tietenkään tarkoituksella, mutta aina sitä tulee joku kulaus nieltyä vastaantulevasta aallosta tai muusta johtuen. Eli onko sillä sitten pitemmän päälle seurauksensa?

17

2396

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • os..

   En usko, että sitä vettä tulee yhtään nieltyä. Eikä siitä mitään haittaakaan olisi.

  • juho.ratava

   Nyt minulla ei ole tästä varmaa tietoa, mutta mututuntumalla veikkaisin, että eiköhän uimahallivesi teknisesti ottaen pese kraanaveden puhtaudessa, jos otetaan vedessä elävien bakteerien ja muiden pikkueliöiden määrä mittariksi. Toki tuossa on enemmän puhdistusaineita yms. muuta terveydelle haitallista, eli sinällään se ei sovellu varsinaisesti juotavaksi. Yleisesti ottaen kuitenkin puhdistusaineita, yleisimmin klooria, käytetään Suomessa suhteellisen vähän - itse en muista kertaakaan kotimaassa nousseeni altaasta hiukset vihreänä. (Reipas altaan klooraus värjää vaaleat hiukset vihreiksi.)

   Varmemmaksi vakuudeksi, parhaimmillaan kahdeksan kertaa viikossa on tullut käytyä uimahallissa ja olen lähestulkoon normaali. Tai korkeintaan ihan vähän vaan vinksallaan.

   Erittäin paljon ja pitkäaikaisesti uimassa käyvillä voi tulla hengitystieoireita, mm. astmaa, mikäli altaan vesi on sikäli likaisempaa, että altaassa joudutaan käyttämään enemmän puhdistusaineita. Sisäänhengitetyt puhdistusaineiden jäämät t.s. epäpuhtauksien kanssa reagoinut puhdistusaine aiheuttaa muutoksia kudoksissa, esim. arpeutumista keuhkoissa. Käytännössä kuitenkin riski on erittäin pieni ellei ui ammatikseen tai muuten oleskele hyvin paljon altaassa. Silloin, mikäli uimahallissa on kosteusvaurio, on tietysti mahdollista altistua homeelle, mutta hyvin huolletussa ja kunnossa pidetyssä uimahallissa harrastaminen lienee terveyden kannalta turvallista ainakin noin mikrobiologiselta ja kemialliselta kannalta katsottuna.

  • Otssooni

   Nykyään uima-halleissa ei ole enää niin paljon klooria, kuin joskus -70-80 luvulla.
   Ja uusimmissa halleissa on otsoni, tai natriumhypokloriitti-puhdistus, jotka on terveyden kannalta vaarattomampia menetelmä. joihinkin vanhoihinkin on myös vaihdettu puhdistukseksi otsoni, koska klooria on vaikemapi saada ja sen hinta on noussut (linkki). Pääkaupunkiseudulla ainakin itä-keskuksen hallissa käytetään otsonipuhdistusta:

   http://yle.fi/uutiset/paperiteollisuuden_alasajo_vaikeuttaa_uimahallien_toimintaa/5457426

  • gknker

   Kaikissa halleissa ja maauimaloissa, joissa minä olen käynyt, niin on näyttänyt klooria olevan vedessä (paljon) vähemmän, kuin eräissä mineraalivesissä. Todistus veden puhtaudesta ja mittausarvoista löytyy yleensä eteisaulasta.

  • Uikelo

   Klooria käytetään myös vesijohtoveteen joissain paikoissa. Ainakin, jos vesi puhdistetaan pintavesistä. Pitoisuudet on siellä tietty pienempiä, kuin altaassa, mutta jos allasvettä menee vahingossa suuhun muutama tippa viikossa, niin eipä varmaan haittaa. Ei ainakaan klorin takia, jos ei muuten.

  • Kuolemaapelkäävä

   Itse mielin tänään monta kulausta ja oon sii 12v niin onko se vaarallista?

   • uitettu.kani

    On se. Nyt sul on jänskii minkävärisen...


  • aitoBlueteam

   juokaa kaljaa

   • Anonyymi

    Missä hallissa on kaljaa altaassa, menen heti


  • ururtur

   Kyllä klooria on vedessä saman verran riippumatta otsoneista.

   Otsonia käytetään veden suodattimissa, kun vesi kiertää niiden läpi. Vedessä itsessään ei tietenkään ole otsonia, eikä vesi puhdistu otsonilla sen paremmin kuin lloorillakaan.

  • Anonyymi

   No, kuinka vaarallista se uimahallin veden vahingossa nieleminen sitten on ? Ei sitä kukaan tahallaan niele, mutta jos sattuu ottamaan suu auki happea, juuri silloin, kun tulee yllättävä aalto ja paiskautuu suusta sisään, voi vahingossa niellä sitä vettä.

   Että ihan asiallinen kysymys aloituksessa.

   • Anonyymi

    Jos klooria sekoittaa virtsa-aineeseen tai ammoniakkiin, voi syntyä myrkyllisiä höyryjä.
    Älä kuse uimahallissa altaaseen.


   • Anonyymi

    No ei se ole vaarallista kunhan et juo siellä sitä koko ajan. Tuskin siihenkään kuolisi, mutta todennäköisesti tällöin olet niin tyhmä että kuolet johonkin piakkoin anyway.


   • Anonyymi

    " jos sattuu ottamaan suu auki happea"

    Mites muuten hengität uidessa, nenän kautta vai? Voi jeesus.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos klooria sekoittaa virtsa-aineeseen tai ammoniakkiin, voi syntyä myrkyllisiä höyryjä.
    Älä kuse uimahallissa altaaseen.

    Ei voi syntyä ja puolet kusee sinne. Siitäkään ei ole mitään haittaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    No ei se ole vaarallista kunhan et juo siellä sitä koko ajan. Tuskin siihenkään kuolisi, mutta todennäköisesti tällöin olet niin tyhmä että kuolet johonkin piakkoin anyway.

    Kaikki me kuollaan aikanaan, mitä väliä


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    " jos sattuu ottamaan suu auki happea"

    Mites muuten hengität uidessa, nenän kautta vai? Voi jeesus.

    ihanhyvin voi ottaa nenän kautta happea uidessa. ometko tyhmä?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa meni synnyttämään

   Hyvinkään sairaalaan. https://www.seiska.fi/kotimaa/maisa-torppa-saapui-synnyttamaan-mikko-rakas-kuvasi-kultaansa-videokameralla-katso-kuvat?utm_sou
   Kotimaiset julkkisjuorut
   225
   10313
  2. 70
   2806
  3. Mama Aitolehti syömässä

   Ja säilyttää maskia käsivarressa. No onpa hygieenista.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   71
   1492
  4. Anne Aitolehti ei ole ottanut koronarokotusta

   Jopa Martina on ottanut yhden. Turisee näitä tietoja instassaan, eli ihan julkista tietoa on. Ja Espanjassa ovat. Hohhoijaa tuota typeryyttä.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   1234
  5. Voi Pikkarainen

   Sun viimeisin insta kuva. Oot sit oikein taas asetellut Martinan shakkerin pöydälle ja kattokaa, Nalakin näkyy, unohdit vaan Fiatin avaimet. Teidän ka
   Kotimaiset julkkisjuorut
   52
   1181
  6. Onko ässien suhteen bilettäjä sittenkin Sofia

   Stefu yrittää pitää työmoodia päällä ja natku vaan bilettää? https://www.seiska.fi/kotimaa/sofia-belorf-ja-stefan-therman-herattivat-huomiota-aamuvarh
   Kotimaiset julkkisjuorut
   74
   1160
  7. Poliisi vaatii viittä miestä vangittavaksi epäiltyinä Seinäjoella marraskuun lopulla tapahtuneesta

   Onkohan kukaan seuraamassa tai katsomassa oikeuden papereita. löytyyköhän vinkkejä henkilöistä sitten m-infosta tai y-laudalta?
   Seinäjoki
   46
   1080
  8. Maisan vihaajille ikäviä uutisia

   Kaikista epäonnentoivotuksista ja muusta perseilyistä huolimatta Maisa ja Mikko saivat ihanan tyttövauvan. Voimia vihaajille 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   94
   1053
  Aihe