Miten opin uimaan väh. 200 metriä?

emoko?

Hie!
Unelmani on tulla lentoemännksi, mutta työn vaatimuksena on pystyä uimaan vähintää 200 metriä ilma kellukeita . Minulla olisi mahdollisuus omatoimiseen harjoitteluun kerran viikossa. Millaisia harjoituksia kannattaisi tehdä? En osaa uida kovin hyvin väsyn helposti.

Kiitos!

3

462

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihan ensimmäisenä - varsinkin kun käytit sanoja "ilman kellukkeita" - on kysyttävä, mikä on lähtötasosi? Helpoin tapa parantaa uimataitoa on selvittää, onko lähistöllä aikuisten uimakoulua ja/tai tekniikkakurssia tarjolla, jolloin saat lähiopetusta.

      Oletettavasti uimataitovaatimus on ns. pohjoismainen uimataito, eli hyppy syvään veteen 200 metriä uintia, josta 50 metriä selällään?

      Vaikein asia uinnissa on vartalon hallinta vedessä, koska (1) oikeassa uintiasennossa kasvojen edessä on jotain kylmää ja märkää tököttiä (2) kiinteää tukea ei ole ja (3) tasapainoaisti viestittää kaatumisesta. Näitä asioita et pysty tahdonvoimalla todennäköisesti hallitsemaan, joten sinun tulee:

      (1) Harjoittele hengittämään veden pinnasta
      - Puhalla kuplia
      - Keskity pitämään otsa vedessä, niska pinnalla
      - Kotona lavuaarissa harjoittelun lisäksi samaa voi harjoitella uimahallissa, jolloin voit käydä uloshengittämässä kokonaan veden alla ja pyrkiä nousemaan rauhallisesti ylös hengittämään mahdollisimman läheltä pintaa

      (2) Vartalon pitää muodostaa oma tukensa - tämä lähtee vatsan ja lantion lihaksista
      - Peukalosääntö: Laita peukku suuhun, sulje huulet peukalon ympärille ja puhalla kovaa. Samat lihakset, mitkä jännittyivät tuossa pitävät kroppasi suorassa vedessä. Todennäköisesti joudut tietoisesti pitämään keskivartalon timminä vedessä.
      - Voit vielä yrittää kääntää hieman lantiota eteen/ylös, jos tavanomainen seisomaryhtisi on "peppu pitkällä" tyylinen. Selän notko jää uidessa veden alle, yläselkä ja lantio ovat mahallaan kelluessa pinnassa. Tässä asennossa ei kuitenkaan tulisi pyllistää. Joskus käytetään oikeaan asentoon pääsyä varten mielikuvaa, että joku nipistäisi takapuolesta.

      (3) Tasapainoaistin kanssa on vaan tultava toimeen.
      - Kaikki yllä mainittu auttaa.
      - Uimalaseista on hyötyä, kun näet paremmin veden alle.
      - Voit kokeilla uidessa pitää suuta auki. Kun suu on alaspäin (ja siis pää oikeassa uintiasennossa), suuhun jäävä ilmatasku pitää veden pois suusta.

      Potkut tapahtuvat tyypillisesti vartalon takana, lähes suorin jaloin (paitsi rinta- eli kansankielisesti sammakkouinnin potkut). Mikäli pää on pystyssä, lantio syvällä ja vielä jalat vähän vajoavat, työnnät helposti kuution verran vettä (paino noin 1000 kg) edelläsi. Tätä on melko helppo harjoitella potkimalla laudan kanssa. Älä nojaa lautaan, vaan käytä sitä pelkästään henkisenä tukena, jos mahdollista. Uloshengitys veden alle. Korvia voit pitää veden pinnassa, kuuntele potkujen ääntä. Jalkojen asento on vuoropotkussa (kroolin potkussa) oikea, kun jalat eivät enää pärski vettä, mutta ovat juuri pinnassa/pinnan alla.

      Selkäuinnissa on olennaista, että saat nostettua jalat juuri vedenpinnan alle, mutta et ihan pintaan. Nojaa taaksepäin (pää veden pinnassa) ja vedä jalat vastalihaksilla pinnan tuntumaan. Polvet eivät saisi olla pinnassa. Alaspotku selkäuinnissa suorin jaloin. (Jos polvi koukistuu, pohje jarruttaa vauhtia tehokkaasti.)

      Käsivetojen a ja o on, että kämmen on pystysuorassa. Selkäuinnissa sormesi osoittavat kattoon ja muissa uintilajeissa pohjaan. Kaikenlainen veden työntäminen sivulle on hyödytöntä (joskin käsiveto tulee hartian leveydeltä tai vähän leveämmältä, joten sen verran tarvitsee käsiä viedä erilleen) ja veden painaminen pohjaa kohti on etenemisen kannalta suorastaan haitallista (koska kampeat itseäsi huonompaan uintiasentoon, pään/ylävartalon kohotessa jalat vajoavat...)

      Satunnaisia vinkkejä:
      - Krooliuinnissa voit palauttaa käden veteen lähes Y-asennossa. Varsinkin, kun et näe kättäsi, inertia (eli tämä "liikkeessä oleva massa pyrkii jatkamaan liikettä" -juttu) pyrkii heittämään kättäsi keskemmälle, kuin tarkoitit.
      - Rintauinnissa oikeaoppinen käsiveto on todella lyhyt. Mikäli viet kätesi joka vedolla lantiolle, uit takaperin kun palautat kädet eteen. Käsiveto pysyy hartioiden etupuolella, siten että vedon lopuksi painat kyynärvartesi yhteen ja kädet pienessä nipussa eteen.
      - Jos mahdollista, kaikki liu'ut ja tauot uidessa asentoon, jossa olet tikkuna kädet edessä. Varsinkin rintauinnissa pysähtyminen hengitysasentoon pää koholla ja jalat syvällä jarruttaa uintia tehokkaasti. Tätä helpottaa, jos olet jo valmiiksi hengittänyt ulos veden alle, ja pelkästään nopeasti hengität sisään kun suu on veden päällä.
      - Ja lopuksi allasuinnin hassu piirre: Helpon tapa uida on uida mahdollisimman vähän. Pysy hetken aikaa yllä mainitussa liukuasennossa ("kynttilänä", myös pää alhaalla käsien välissä) sen jälkeen, kun olet ponnistanut seinästä. Säästät tällä uitavia metrejä pienellä harjoittelulla.
      - Edelliseen huomautus: Liukua/sukellusta ei kannata kuitenkaan venyttää liikoja, koska jos pulpahdat pintaan paikallaan, liikkeelle lähtö kuluttaa voimia (verrattuna päädystä saadun liikkeen hyödyntämiseen)

    • UimariHarrastelija

      Hieman lyhyemmät ohjeet kuin edellisellä:
      Harjoitusta, harjoitusta.. Tee itsellesi jokin harjoitusohjelma. esim. 1-2 x viikossa uintia, 1-2 x vk. lenkkeily, 1x kuntosalia jne.. Hyvä yleiskunto auttaa jo paljon uintiharjoittelussa.
      Tekniikan opettelussa rauhallisuus on valttia. Ja sukeltamaan kannatta myös opetella. esim. vapaa-uinnissa joutuu päätä pitämään pinnan alla, joten kun uskaltaa sukeltaa, myös vapaa-uinti eli "kroolaus" on helpompaa..

    • os..

      Hengityksestä se on kiinni, jos väsyt helposti. Eihän kukaan ilman ilmaa voi jaksaa kauan. Jos osaat hengittää, voit olla vedessä miten kauan tahansa. Hengitystä voi harjoitella vaikka tässä tietokoneen ääressä istuessaan. Vatsaa vedetään sisäänpäin uloshengityksessä. Vedessä kannattaa tehdä sitä aivan voimalla vatsalihaksia käyttäen. Silloin ei lopu ilma ja jaksaa kauan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    9. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe