Poikkihuilu vai viulu?

SweetMusic

Minua kiinnostaisi molemmat soittimet, mutta en tiedä kumman soittimen soiton voisin aloittaa. Molemmissa kun on hyvät ja huonot puolensa. Aloitetaan nyt vaikka poikkihuilusta.

Pidän poikkihuilussa sen äänestä ja jotenkin sen soittaminen näyttää jotenkuten helpolta ja kauniilta. Olen katsonut erilaisia videoita, joissa ihmiset soittavat poikkihuilua. Olen katsonut heidän puhallustekniikkaansa ja kokeillut itsekin ns. kuivaharjoitteluna, mutta huomannut hengästyväni helposti tai hengittäväni liian syvään ja joutuvani tekemään tosi nopean hengenvedon ja jatkamaan "soittamista". Voiko tätäkin harjoitella soittotunneilla, ettei tarvitse naama punaisena ja melkein tajuttomana soittaa?

Onko poikkihuilu ergonomisesti parempi soitin kuin viulu? Luulen kyllä että molemmat soittimet ovat aika samankaltaisia (ergonomisesti). Tietenkin olen valmis tekemään niska-hartia-kädet-selkä -jumppaa. Olisiko minulla mahdollisuutta aloittaa poikkihuilun soittamisen?

Minkälainen on poikkihuilun materiaali? Minulla on todennäköisesti nikkeliallergia. Ainakin esim. korumetallista tehdyt kaulakorut aiheuttaa kutiavan ihottuman niskaan ja kaulaan. Onko poikkihuiluissa nikkeliä?

Sitten viulu. Olen halunnut pienestä asti aloittaa viulunsoiton, mutta en jostain syystä ole vieläkään aloittanut. Pidän viulun kauniista äänestä. Eniten ajattelen viulunsoiton hankaluutta, koska en ole koskaan soittanut viulua, "pelkään" sen olevan liian vaikea soitin ja ergonomisesti "huono". En osaa nuottejakaan ollenkaan, ovat minulle siansaksaa. Ajattelin niitäkin opetella. En myöskään osaa soittaa korvakuulolta.
Olisiko jokin muu samankaltainen soitin hyvä/parempi vaihtoehto? Meillä on kotona koskettimet, joilla olen harjoitellut jonkin verran. Joskus osasin soittaa kissanpolkan, mutta en ehkä osaa enää.

Mitä mieltä olette? Tietenkin jokaisella on oma mielipide, eikä kukaan ole mikään tiedemies, mutta kyllä nyt neuvoja saa antaa, otan niitä vastaan mielelläni :)
Ja korjatkaa, jos olen jossakin asiassa väärässä :)

4

681

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Louiisa

      Heippa!

      Ensinnäkin, itse kanssa tovin kamppailin ajatuksella, että kumpaa soitinta noista alkaisin soittaan. En siis ole koskaan kumpaakaan soittanut ja hädintuskin koskenut kumpaankaan soittimeen. Ajattelinpa kuitenkin jakaa mielipiteeni, vaikken ihan noihin kysymyksiin osaa vastata ;).

      Eli olen siis aikuinen aloittelija ja kuullut mielipiteitä sekä viulun vaikeudesta että helppoudesta ja samoin huilun. Itse kuitenkin päädyin huiluun muutaman pienen asian takia, en tiedä kuinka tärkeitä nämä sinulle ovat.

      Eli ensinnäkin kyselin kavereilta (jotka eivät siis itse soita), että kumpaa he suosittelisivat, niin poikkeuksetta kaikki suosittelivat huilua, syystä että naapurisopu säilyy :D. He eivät kuulemma tykkää viulun äänestä :/. Noh, täytyy myöntää, että itsekin kuuntelisin mielummin aloittelevaa huilistia kuin viulistia ja lähteehän viulusta voimakkaampi äänikin. Asun itse siis rivitalossa.
      Toisaalta ajattelin äänen kannalta myös eläimiänikin, niin he eivät ole välittäneet juurikaan kuunnellessani huilun soittoa youtubesta, mutta viulunsoitosta saaneet sydärin.

      Sitten näin köyhänä ihmisenä mietin kumpaan minulla on varaa. Huiluja saa keskimäärin halvemmalla.

      Tuossa taisi lähinnä nuo mun syyni olla :).

      Luulisin, että tuo puhallussysteemi on ensimmäisiä asioita mitä harjoitellaan. Ja nuotit, jotka muuten ovat varmasti yksi helpoin asia oppia soittamisessa. Nikkeliasiaan en osaa vastata, mutta aika huomionarvoinen seikka tuokin. Itselläni ei ole nikkeliallergiaa.

      Mutta kerro ihmeessä kumpaan itse päädyit. Nämähän ovat vaan minun (kavereideni ja eläimieni :D) mielipiteitä, joten saa olla erimieltä ;).

    • Louiisa

      Hei, jatkan vielä edelliseen, kun törmäsin huiluun liittyviä keskusteluja lukiessani, että halvimmissa huiluissa on nikkeliä... :/ Muuten taitaa olla hopeoituja paremmat vehkeet.

      Niin ja peeäs ei ne eläimet oikeesti saanu sydäriä ;).

    • Monimuusikko

      Nyt on pakko vähän kommentoida. Itselläni on kokemusta kummastakin. Huilua soitin jonkin aikaa mutta ei ollut mun soittimeni, joten se meni kaverille josta on kehkeytämässä hyvä huilisti. Huilun ääni on hyvinkin läpitunkeva joten se voi hyvinkin häiritä naapureita. Esimerkkinä kerrottakoon että paras ystävättärini muutti uuteen kämppään jonne teetätti äänieristyksen juuri soittamisen vuoksi (liveä että purkitettua musaa). Eristys kyllä pitää viulukonsertot kämpässä mutta huilun ylä-äänet kuulemma menevät naapuriin.

      Soittamisen kun aloittaa niin ei tarvitse mitään nuotteja osata, ne opitaan sitä mukaa kun edistytään. Hopeoidun hyvälaatuisen oppilashuilun saa noin 500 eurolla. Ja kyllä se puhaltaminen on aluksi ihan skitsoo touhuu mutta ajan kanssa sitä harjaantuu.

      Itse olin 24v kun viulunsoiton aloitin. Ensin alttoviululla ja sitten mukaan kuvioihin tuli myös viulu. Kerrottakoon taustana että oon soittanut pianoa koko ikäni noin 5v alkaen joten soittimien vaihto on teoriassa helpompaa, käytännössä onkin sitten eri juttu.

      Oppilasviulujen hinnat on siinä 300 eurosta ylöspäin. Käy kurkistamassa f-musiikin sivuilla. Kiinalaisia käsintehtyjä viuluja myydään tuohon hintaan ja kyllä niillä ihan mukavasti alkuun pääsee.

      Ensi alkuun viulunsoiton asento tuntu ihan hirveältä mutta kaiken oppii ja siihen tottuu. Nyt en osaa soittaa enää kuin yhdellä tavalla, sillä oikealla.

      Sitten mitä ikinä päätätkin soittaa niin ehdottomasti soittotunnille. Näitä itseoppineita soittajia näkee vähän liiankin usein ja heidät tunnistaa hyvinkin helposti juuri noista virheasennoista sekä siitä että tekniikka on päin mäntyä.

      On myös tärkeää muistaa että soittamaan ei opi päivässä tai kahdessa. Itselläni meni noin 2 vuotta kun aviomies tokaisi unohtumattoman kommentin kun ekaa kertaa sain Riedingin viulukonserttiinon soitettua nätisti läpi: "kultaseni sä et enää kuulosta siltä naukuvalta kissalta"

      Joten kärsivällisyyttä viulu vaatii mutta ei ole mikään mahdoton oppia soittamaan, ei edes aikuisiällä vaikka noi "besserwisserit" mullekin jankkasivat että: "et sä voi enää oppii soittaan viulua kun sä oot jo noin vanha". Ha, niin vaan soitan!

      Joten ei muuta kuin soittimen valintaan ja reipasta mieltä ja sisua et kyllä mä tän vielä opin, en ehkä tänään tai huomenna mutta ehkä jo ensi viikolla. Soittamaan kun oppii vain soittamalla

    • reteeeeeee

      Sen vaan sanon että viulunsoitto on vaativaa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      74
      2250
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1761
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      160
      1620
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1382
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1378
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1251
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1109
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1063
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1052
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      948
    Aihe