Tessiä vai ei

T.E.S

Kysynpä tätä kun on jonkun aikaa vaivannut mieltä. Olen töissä firmassa missä jotkut kuuluu tessiin mutta jotkut ei enkä oikeen ymmärrä miksi näin? Omassa työsopimuksessa lukee ICT toimihenkilö tes tai jotain mutta lähes samaa duunia tekevän kaverin kuulemma ei. Onko tää ihan normaalia tai edes reilua?

11

231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sissi

      siis hyvä vaan jos sulla on tes, huono juttu niille joilla sitä ei ole...

    • Kokemusta on

      Ne joilla ei ole työehtosopimusta voi olla ehkä ylempiä toimihenkilöitä...en suosittele, kun ei ole työehtosopimukseen sidottua työsopparia, ei saa yleiskorotuksia ja lähes kaikesta joutuu vääntämään työnantajan kanssa erikseen :(

    • akavan_erityisalat

      Hei

      Hienoa, että olet työhösi soveltuvan työehtosopimuksen piirissä! Joillakin aloilla tilanteesi on - valitettavasti - ihan normaali. Moni ammattiliittomme jäsenistä ei kuulu yksityisellä sektorilla minkään työehtosopimuksen piiriin, vaikka työkavereihin sovelletaankin työntekijöiden ja toimihenkilöiden työehtosopimuksia.

      Tämä ei ole reilua. Syynä on usein se, että työnantaja haluaa säästää työsuhteen ehdoissa eikä soveltaa työehtosopimuksia asiantuntijoihin ja esimiehiin. Suosittelemmekin sopimaan aina työsopimusta tehtäessä kirjausta sovellettavasta työehtosopimuksesta.

      Akavan Erityisalat haluaa lisätä työmarkkinoilla työehtosopimusten määrää ja kattavuutta ja siksi olemme toimineet esimerkiksi kolmannella sektorilla ja järjestömaailmassa aktiivisesti sopimustoiminnassa.

      terveisin

      Akavan Erityisalat

    • T.E.S

      Kiitti vastauksesta, pitää varmaan olla sitten tyytyväinen (:

    • ~cs~

      Työehtosopimuksista ei ole kuin harmia. Esim. asianajotoimistoissa ei sovelleta mitään tessiä, mutta niinpä vaan on henkilöstöllä paremmat edut ja parempi palkkaus kuin muiden alojen toimistoissa. Sitä voi miettiä.

      • Miten niin huono?

        Työehtosopimuksissa sovitaan minimiehdot, työsopimukselle voi AINA sopia asioista työntekijälle edullisemman vaihtoehdon...


      • ~cs~
        Miten niin huono? kirjoitti:

        Työehtosopimuksissa sovitaan minimiehdot, työsopimukselle voi AINA sopia asioista työntekijälle edullisemman vaihtoehdon...

        Miksi työehtosopimuksin pitäisi sopia yhtään mitään, kun työelämää koskeva lainsäädäntö on jo varsin kattava, takaa kohtuullisen vähimmäistason ja on sovellettavissa yksittäistapauksiin viime kädessä oikeuskäytännön avulla? Ei jokaista yksityiskohtaa tarvitse erikseen sopia.

        Pk-yrityksissä on helppo sopia asioista yrityksen johdon kanssa suoraan, kun siinä ei ole mitään ay-koneistoa välissä pilaamassa keskinäistä luottamusta ja työpaikan yhteishenkeä.

        Mm. ne ihmiset, jotka eivät kykene luontevaan yhteistyöhön omalla työpaikallaan, pistävät toivonsa ammattiyhdistykseen, että joku muu hankkisi heille etuja joita eivät itse ole kykeneviä itselleen neuvottelemaan (koska heidän työpanoksensa ei ehkä ole niiden arvoinen?)

        Edellä mainittu siis pk-yrityksiä koskien. Todella isoissa ja kankeissa lafkoissa on ymmärrettävää, että tessillä sovitaan asioista. Tessien yleissitovuutta pitäisi miettiä uudelleen kokonäkökulmasta.


    • akavan_erityisalat

      Hei,

      Mitähän tarkoitat kohtuullisella vähimmäistasolla? Työehtosopimuksissa on sovittu monista asioista lakia paremmin - esimerkiksi sairausajan palkka, lomaraha, äitiysvapaan palkka, tilapäisen hoitovapaan ajalta maksettava palkka.

      Työehtosopimukset luovat vähimmäistason; ne eivät estä sopimasta paremmista työsuhteen ehdoista sen paremmin pk-yrityksissä kuin isoissa lafkoissakaan. Työehtosopimukset eivät ole este luontevalle yhteistyölle, vaan voivat omalta osaltaan luoda pohjaa sille.

      Terveisin
      Akavan Erityisalat

      • ~cs~

        Yleissitovat työehtosopimukset estävät yrittämistä, työllistämistä ja kasvua useimmilla aloilla. Esimerkiksi kaupan alalla on täysin eri kokoisia toimijoita eri aloilla, mutta heille on silti samat säännöt ja yleiskorotukset. Pienissä yrityksissä pitäisi lähes kaikista asioista voida sopia paikallisesti.

        Sairausajan palkka ja muut edut, joita maksetaan ilman työpanosta vastikkeeksi, ovat juuri tällaisia asioita, jotka estävät työllistämistä ja työllistymistä, varsinkin naisvaltaisilla aloilla. Koskaan ei pitäisi maksaa mistään muusta kuin työn tekemisestä.

        Yhteiskunnan turvaverkko on sitä varten, että jos tulee sairastumista tai muuta epäonnea, avun saa sieltä. Yritykset eivät ole mitään sosiaalipalvelu- ja koulutuskeskuksia eikä niistä pidä väkisin yrittää sellaisia tehdä. Tulee vielä pää vetävän käteen.


    • kerronko1

      Kerronko, mitä kohta tulee lähinnä cs:n kaltaisten käteen, jos ei työntekijäosapuolen anneta pitää yhtä...

    • Sivistynyt Nuori

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3269
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      91
      3001
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2278
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      25
      1796
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1539
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1504
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1447
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1345
    Aihe