Näin Pietarsaaressa anno domini 2013!

Hapankorppu3

Veteraanipoliitikko esittää lukiohankkeen supistamista
Uutiset Julkaistu 9.2.2013 klo 18:26

Pitkään kunnallispolitiikassa myös koulutusasioista päättämässä ollut Märta-Lisa Westman (rkp) esittää, että suomenkielisen lukion rakennushanketta supistettaisiin nykyisestä.
– Oppilasmäärät eivät ole kehittyneet läheskään siten, kuin lisärakentamisesta päätettäessä arvioitiin. On käynyt päinvastoin. On melkein mahdoton ajatus, että laittaisimme lukioon lähes 8 miljoonaa euroa, kun numeroilla voidaan osoittaa, että niin suurta tarvetta ei ole, Westman sanoo.

Niinpä ja kun RKP vielä jaksaa muutaman vuoden vielä jatkaa Suomenkielisten sortamista täällä niin homma alkaakin olla ns.paketissa viimeisenkin Suomenkielisen muutettua muualle.
Sääli vain että eipäs taida kaupungin talous pyöriä ainoastaan ruotsinkielisten pienessä piirissä.Selvät merkit on jo nähtävissä ,tämä kaupunki tekee jo hidasta kuolemaa RKP,n Johdolla kun aina ja joka asiassa kielipolitiikka sanelee päätökset ja talous tämän seurauksena jatkaa syöksyään.Ero naapurikaupunki Kokkolaan on suorastaan järkyttävä,siellä talous kehittyy,esim monet kauppaketjut ovat investoineet sinne luoden uusia työpaikkoja,mitä meillä on täällä???.

18

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pakkoruotsinet

      Olisi tosiaan mielenkiintoista tutkia kunnolla suomenkielisten tasa-arvon toteutuminen kunnissa, joissa suomenruotsalaiset ovat enemmistö tai RKP on suurin puolue.

      • Svedu1

        Jep ! Suomenkielisen koulujaoston puheenjohtaja Markku demarilainen jo ilmoittikin paikallisessa pravdassa, että hän on valmis pyllistämään ja sitten vielä nuolemaan. Eipä siellä suomenkielisten puolellakaan ole kaikki ihan kohdallaan.


    • Niinpäs.

      Suomenkielisenemistöisissä kunnissa ei paljoa rahoja lasketa, kun surukouluja perustetaan ja tuetaan. Parin luokan kokoisia surukuluja on Suomi täynnä. Jopa parin oppilaan koulu perustettiin Lahteen!

      Jos vähänkin säästetään surukoulutuksessa, niin meteli on hirmuinen surumediassa ja surujärjestöissä.

      Eikö valtiovalta yhtään tue tässä tapauksessa, kun suomalaiset ovat vähemmistönä?

    • oha se

      Jospa svekko noita-akka annetas 8 miljoonaa Kökarille velkojen maksuun.

    • pedped

      Olette hauskaa porukkaa...
      Kun suomenkielisten lukiolaisten määrä on vähentynyt niin tietenkin joutuu katsomaan suunnitelmia. Ei kunnilla ole varaa rakentaa pilvitiloja enää olipa sitten suomen tai ruotsinkielisiä kouluja.
      Pietarsaaressa keskustellaan parhaillaan myös mahdollisuudesta sijoittaa molemmat lukiot saman katona alle. Mutta että se onnistuisi on ensin katsottava voivatko molemmat lukiot toimia samoilla ehdoilla tillissa.
      Kumma kyllä niin kaupungin suomenkieliset vastustavat ajatuksen kun taas muualla ollaan niin innokkaita lyömään suomen ja ruotsinkieliset lukiot yhteen niin sanottuun kaksikieliseen kouluun. ;) Miksi suomenkieliset nyt haluavat elää omassa kuplassaan eikä olla pääväestön kanssa samoissa tiloissa.

      Tiedän kyllä vastauksen: koska kun on vähemmistönä (kielestä riippumatta) on hyvin tärkeä että saa ylläpitää omat instituutiot omalla ehdollaan. Vähemmistöasemassa oleville koulut ovat sellainen hyvin tärkeä "oma saari".

      Toivon todella pietarsaarelaisille suomenkielisille lukiolaisille omat hyhvät tilat, missä eivät joutuisi kokemaan että jäävät tuplasti isomman ruotsinkielisen lukion jalkoihin. Toisaalta ruotsinkielisen lukion rehtori on toiminut Tampereen Hervannan lukion rehtorina niin hän kyllä ymmärtää molempien kieliryhmien tarpeita.

      • Syy.

        Suruenemmistöisissä kunnissa asuvat suomalaiset tietävät kokemuksesta, että heitä sorretaan.

        Siksi he kyllä tajuavat jutun juonen, kun surupäättäjät ehdottavat yhteiskoulua.

        Suomalaisoppilaat jäisivät varmasti heikommalle ja kielimanipulaation uhreiksi.


      • no kerro

        Sitten idiootti miksi Maarianhaminasta Hankoon ovat VELKAISIMPIEN JOUKOSSA jos ajattelevat kerta kuntien rahavaroja.


      • pedped
        Syy. kirjoitti:

        Suruenemmistöisissä kunnissa asuvat suomalaiset tietävät kokemuksesta, että heitä sorretaan.

        Siksi he kyllä tajuavat jutun juonen, kun surupäättäjät ehdottavat yhteiskoulua.

        Suomalaisoppilaat jäisivät varmasti heikommalle ja kielimanipulaation uhreiksi.

        "Suruenemmistöisissä kunnissa asuvat suomalaiset tietävät kokemuksesta, että heitä sorretaan" - "tietävät kokemuksesta" on hyvin subjektiivinen mielipide, joka ei välttämättä voisi tieteellisin perstuin todistaa. Aina jos toinen kieliryhmä jotain saa niin voi kokea että sen mutta molemmat kieliryhmät tarvitsevat samantyyppisen koulun. Niin on tietenkin pakko rakentaa yhden kun kahteen ei ole varaa. Silloin ilman jäävä ryhmä voi kokea että sorrosta on kyse. Mutta eihän se ole. Suruna olisin iloinen jos se tulee ruotsinkielisten lasten käyttöön, mutta olisi hyvin vihainen jos se tapahtuisi kielellisin perustein jos suomenkielsiten lasten koulu olisi heikommassa kunnossa.
        Mutta säännöllisesti tutkitaan kuntien vähemmistökieliryhmien mielipiteet kunnallisesta toimminnasta omalla kielellään. Ja suomenkieliset vähemmistöt ruotsi-enemmistöisissä kunnissa ovat jatkuvasti vastaanneet huomattavasti paljon myönteisempi saamistaan kunnallisista palveluista kuin samansuuruiset ruotsinkieliset vähemmistöt suomenemmistöisissä kunnissa. Se kyllä kertoo jotain tilanteesta.

        Selivittelyn alla Pietarsaaressa ei ole yhteiskoulu vaan kaksi koulua saman katon alla. Mutta tilat eivät luultavasti riitä koska ei ole tarvittatavat kansliatilat, luokatliat ja juhlasalit. Vastaava toivomus on kyllä tullut suomenkielisten taholta. Mutta eivät kaikki suomen- tai ruotsinkielisetkään ovat samaa mieltä asiassa.
        Selvitystyö suomnekielsisen lukion tarpeita varten on yksi asia, päätös on sitten ihan toinen asia.


    • savobo

      Lahdessa on koulu kahdelle ruotsinkieliselle.

      Tuo pietarsaaren tapaus saa vain inhon kasvamaan pakkoruotsia ja suomenruotsalaisia kohtaan !

    • penikat...
      • p.ersu

        Siis lahdessa järjestetään kaupungin, eli veronmaksajien rahoilla
        opetus ruotsiksi kahdelle svedulle...?
        Ovatko edes aitoja ruotsinkielisiä vai kaksikielisiä?
        Törkeää.


      • idiootti svekko

        Normaali ihminen pitäisi jo tuotakin järjestelyä vastenmielisenä, mutta sinäpä oletkin typerä degeneroitunut svekko loinen.


      • galsten

        "Savobolla on taas nuppi sekaisin! Hän ei tiedä mikä ero on LUOKALLA ja KOULULLA! Mistä näitä tyhjäpäitä riittää."

        Jos ovat saman katon alla, niin miten ne kaksi oppilasta voidaan eristää suomalaisista. Välitunnilla voivat vaikka saastua suomen kielestä.

        Kyllä svekoille koulu laitetaan, ei tarvita kovin monta oppilasta.

        http://www.peda.net/veraja/lahti/koulut/ruotsinkielinensuomi


    • sasitj

      Jospa niille keksittäisiin kuvut joissa ne voisivat liikkua jotteivät saastuisi suomen kielestä.

      • Suomenkielinen lukio siirrettäisiin ruotisnkielisen lukion taloon. Suomenkielinen lukio on puolet pienempi kuin ruotsinkielinen, ja suomenkielisiä edustajia vastustaa ajatusta yhteisestä talosta. Niin kuka tässä sitten pelkää tulla saastetuksi suomen vai ruotsinkieliset? Eli oikeastaan haluat laittaa suomenkieliset lukiolaiset lasikupuihin.

        Itse en kannata tässä tapauksessa kaksi koulua samassa rakennuksessa yksinkertaisesti siitä syystä että pelkään että puolet pienempi suomenkielinen lukio helposti jäisi varjoon, ei kielellisistä syistä vaan ihan kokerojen takia. Mutta ongelmat niin helposti saisivat kielipoliittisen tarran.


      • galsten
        twervig kirjoitti:

        Suomenkielinen lukio siirrettäisiin ruotisnkielisen lukion taloon. Suomenkielinen lukio on puolet pienempi kuin ruotsinkielinen, ja suomenkielisiä edustajia vastustaa ajatusta yhteisestä talosta. Niin kuka tässä sitten pelkää tulla saastetuksi suomen vai ruotsinkieliset? Eli oikeastaan haluat laittaa suomenkieliset lukiolaiset lasikupuihin.

        Itse en kannata tässä tapauksessa kaksi koulua samassa rakennuksessa yksinkertaisesti siitä syystä että pelkään että puolet pienempi suomenkielinen lukio helposti jäisi varjoon, ei kielellisistä syistä vaan ihan kokerojen takia. Mutta ongelmat niin helposti saisivat kielipoliittisen tarran.

        Löysit siis tuollaisenkin harvinaisen tapauksen, melkein aina asia on juuri päinvastoin. Toisaalta asiaan on voinut liittyä aivan muita syitä kuin ruotsin kielen tarttumisen pelko. Ruotsinkielisillä (surueliitillä) kuitenkin useimmiten pelko suomen tarttumisesta.


    • gabrilel

      Luiin jokin aika sitten ruotsalaisen tutkimuksen, joka päätyi johtopäätökseen, että voidaan opettaa saman katon alla vain sellaisissa olosuhteissa, että ruotsinkieliset ovat selvä enemmistö. Tällöin suomenkielisisä kielilylvetetään.
      Jos olosuhteet ovat päinvastaiset, ei ruotsinkielisten pidä suostua yhteisiin tiloihin.

      Ilmeisesti Pietasaari on ruotsinkielisten mielestä hyvä suomalaisten kielikylpypaikka.

      Suomenkieliset voivat ajatella samalla tavalla eli kieltäytyä jakamasta samaa koulua ruotsinkielisten kanssa. Kieltäydytään kielikylvystä ruotsalaissten tavoin.

      • Nimenomaan!

        Ja twervig hyvin tietää tuon, kunhan vain esittää yksinkertaista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se ääni ja

      Olemus vaan, kyl teis jotain samaa on ja samoja luonteenpiirteitäkin löytyy vaikka paljon on höpöäkin mukana 😍😂🤭 vaik
      Ikävä
      29
      2884
    2. Hallitus heitti kymmeniä miljoonia

      Yksityislääkäri kela korvauksiin. Ei ole mikään ihme, että se ei lyhentänyt terveyskeskusjonoja niinkuin hallitus väitti
      Maailman menoa
      104
      1530
    3. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      85
      1391
    4. HS haukkuu Pate Mustajärven uuden levyn

      Täytyypä käydä ostamassa se. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010618367.html
      Maailman menoa
      87
      1163
    5. Todellinen brahmani ei koskaan menisi lastentarhaan

      Joku, joka tekee kaikkensa käännyttääkseen vääräuskoiset maailman ”ainoaan oikeaan” uskontoon, kristinuskoon, on kertonu
      Hindulaisuus
      376
      1128
    6. Mietin minä sitä vieläkin

      että rakastuitkohan sinäkin minuun silloin. Olin niin sekaisin ja onnellinen pelkästä näkemisestäsi aina....
      Ikävä
      49
      1020
    7. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      103
      1011
    8. En oikeasti välitä sinusta nainen

      Naureskellaan sinulle ja palstajutuillesi kavereitten kesken. Ollaan lyöty vetoakin oletko se sinä oikeasti. Kirjoitat t
      Ikävä
      79
      962
    9. Kohta tulee iso uutinen

      muutama päivä niin kuullaan tästä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      84
      956
    10. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      178
      950
    Aihe