kuka ostaa alkoholia 14-16 vuotiaille kemijärvellä

huolestunut vanhempi

miten saisi tietää. kuka on tuo syyllinen joka ostaa kemijärveläisille nuorille alkoholi. Kaljaa on reppukaupalla, Nämä nuoret eivät enää hallitse omia tekojaan ollenkaan. Voitaisiinko vaikka vanhempien kesken porukalla alkaa ottamaan tästä selvää. Ja mitähän muuta noissa repuissa on. Nämä sankarit eivät välitä mistään, vanhemmille haustatellaan - koulu menee päin ....., Onko POLIISI ainoa vaihtoehto.

42

1410

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tätä se on

      Siitä se syrjäytyminen alkaa. Kaljanjuonti ja kaljanmyynti on Kemijärven pääelinkeino. Alkoholisoituneet nuoret ja vanhat aikuiset opastavat alaikäisiä omalle elämäntavalleen. Näitä opastajia ja nuorille kaljan ostajia on lukematon määrä. Nuoria ei kannusteta opiskelemaan eikä poismuuttoon. Korkeammalta virkamiestaholta suositellaan eläkkeellejääntiä ratkaisuna tilanteeseen...

      • gyfutuiyiy

        Enpä usko, että on kaljanmyynti pääelinkeino, mitään faktaa ei oo esittää. Sulla tuntuu kyllä olevan tietoa näistä kaljan hakijoista yllättävän paljon. Heti alkoi hälytyskellot huutamaan, että olet yksi alkoholisoitunut vanha aikuinen jonka juopoilla penikoilla eläkepaperit vetämässä.


    • Pilattu lapsuus

      Joo. Tälläkin viikolla puolenkymmenen pojan- oliko tyttökin oli lähdössä Rovaniemelle ryyppäämään kaljareput selässä. Ilmeisesti osa oli saatu kiinni enne "karkuun" pääsyä. Sitten penikat vaan nauraa kun saavat tekosensa tehtyä. Onneksi on vielä muutama vanhempi joka välittää lapsistaan - osa on vain tyytyväisiä kun "kakarat" on pois jaloista. Tämä sakki kulkee kohta ovelta ovelle pummaamassa rahaa ja tupakkia- ryysyissä ja paskasissa vaatteissa kuin konsanaan puliukot. Feisbook on aika hyvä lähde kun viitsii vain seurata noitten touhua. niin-- vielä, kun on koti missä käyttää kyseistä yhteyttä. Asiassa on paljonkin selvitettävää! Kannattaa ottaa myös kyseisten oppilaitten kouluun yhteyttä.

      • yhteyttä vaan...

        Eihän se kuulu kouluille vapaa-ajan ongelmat. Parempi on ottaa yhteyttä sosiaaliviranomaisiin ja poliisiin, jotta saatas asiaa vietyä etteen päin. Toivottavasti vanhemmatkin heräis jos viranomaiset ottaisivat yhteyttä mitä heidän kullannuput tekevät vapaa-ajalla. Olis aika jututtaa nuoria ja tiukentaa kuria kotosalla, eikä antää nuorten pomottaa kotona. Jos lapsia kerran hankkii on myös velvollinen pitämään huolta niistä. Vanhempina meillä on vastuu lapsista. Meillä on myös varaa parantaa sitä omaa käytöstä annettava aikaa enemmän lapsille.


    • yks vanha

      Kaljaa ja viinaa on aina saanut Kemijärvellä ja muualla myös.
      Jo ennen kuin Kemijärvestä tuli kaupunki.

      Ei ole mikään uusi ilmiö vai onko monella unehtunut omat nuoruus vuodet ?
      Parempi että he menevät muualle ryyppäämään,niin eivät jää paikallisia
      häiritsemään.

      • Huolestunut vanhempi

        olet sinä TYHMÄ!


    • Sivustakuuntelija

      Se kaljanostaja voi olla hyvinkin näiden nuorten kaveri, just 18 täyttänyt. Kannattaa muistuttaa että alkoholin ostaminen alaikäiselle on rikos, josta pahimmillaan voi seurata vankeustuomio (laki on voinut muuttuakin, on jo muutama vuosi kun jouduin perehtymään alkoholilainsäädäntöön).

      • Pilattu lapsuus

        Se kaljan ostaja voi kyllä olla vaikka lapsen vanhempikin. Mene ja tiedä. Tiedossahan tuo porukka on, ketä ovat olleet. Yksi on jo jossakin sijoituspaikassa. Miksi päästää lomille, kun ei käytös muutu kuitenkaan. Agitoi vielä toisetkin mukaan, joilla vielä olisi jonkunlainen tulevaisuus. Ei muuta kuin ilmoitus "hoivapaikkaan".


      • pulsupoju

        Usein myös omat vanhemmat ostavat lapsilleen olutta ym. Ollaan niin nuorekkaita ja mannermaisia.


    • Selvä

      Semmottiin se on,me 70 luvunnuoret ostettiin kossu tummilta alaikäisenä ja kesät pörrättiin perävaarassa talvet tökärillä.Sehän on tuurissaan kelle se iso k.... kasvaa ja tässä kaljan juonnissa sama tuuri kenestä tulee rapajuoppo,huumekokeiluista 5% päätyy narkkareiksi. En vähättele yhtään nuorten päihteittenkäyttöä se on huolestuttava.Välittäjiä voipi kyllä ilmoitella poliisille,voipi olla hankala käräyttää nuoret ei puhu näistä ostajista.Kyllä 14-15 ikäiset on kyllä aivan liian nuoria etes kokeileen kaljottelua.Se on vielä jotenki lievempää kun kaljat kolisee repussa ne jotka on oppineet pilvee polttaan saatika ne joka vetää subua suoneen niillä ei yleensä repussa kaljat kolise.Kemijärveltäkin löytyy vakituisia subun ja pilven myyjiä ja voipa löytyä piriäkin

    • kuonokopatkiinni

      Niille ostaa juomat alkoholisoituneet täysi-ikäiset ja ammattimaist trokarit välikäsien kautta. Poliisia eivät nämä asiat kiinnosta, "kun ei ole resursseja." Aikuiset voisivat perustaa rinkejä ja seurata kaupoissa ja alkossa, ketkä asioiviat siellä usein ja/tai ostavat tavallista isompia juomamääriä. Ja aikuisten pitää aina tehdä lastensuojeluilmoitus, jos alaikäinen käyttää alkoholia, oli sitten kyseessä oma tai toisen lapsi. Muuten tätä ongelmaa ei pystytä hillitsemään mitenkään. Aikuinen on aina vastuussa alaikäisistä!

    • tiukemmat rajat

      Ois aiheellista vanhempien seurata lastensa vapaa-aikaa ja kaveripiiriä. Nuoret kyllä osaa huijata vanhemmilta rahaa vaikka minkälaisiin menoihin, vaikka rahat todellisuudessa menevätkin alkoholiin ja tupakkaan. Ala-aste ikäisetkin sauhuttelee kylillä. Ilmeisesti osa varastaa vanhemmilta jos vanhemmatkin on tillin tallin niin helppohan se on ottaa. Vanhemmistahan sitä mallia otetaan, Osalla vanhemmista on huono omatunto kun paikkaa yhdessä olon rahalla tai kalliilla puhelimilla yms. vekottimilla. Ei meidän aikana ostettu kymmen vuotiaille kuuden sadan euron puhelimia tai muuta sellaista, hyvä että sai karkki rahaa kun siivos. Lapsille pitää laittaa rajat mihin aikaan tullaan kotiin ja missä liikutaan. Koulun pitäis olla ensisijainen tehtävä tuonikäisille. Vanhemmathan ne säännöt kotona laatii. Suitset tiukemmalle ja tarvittaessa löysätään. Lapset kyllä huomaavat kun vanhemmat eivät anna periksi joka asiassa. Sehän lapsiaan rakastaa joka jaksaa lapsiaan kaitsa ja pitää huolta. Ei varmaan yksikään vanhempi halua lapsestaan alkoholistia.

      • ei uskoisi

        Onko kemijärvellä vielä lapsia?


      • Sikijö

        Enpä tiijä vanhemmista mallia.Tiedän kavereita jotka eivät aikuisenakaan lähde kaljoille sanovat nähneen tarpeeksi kaljottelua kotona lapsena.Ja löyty sitten porukkaa jotka ovat kasvaneet "kuivassa"perheessä ja kakaroista tullut melokosia kaljottelijoita.Se on tuurissaan miten se nuoruus menee,jotenki pitäis kotonakin saada nuorelle itsetuntoa ettei olis porukan vietävissä,johan se jokainen tietää kuinka mukavaa se on olla melkein aikuinen ja viisampi kuin omat vanhempansa.Osalle porukasta käy aina köpelösti vaikka tekisimmä mitkä rajat,päihteitten saatavuus hillitsee jonkun verran.Ja se ettei ennenvanhaan,vanha virsi asuttiinhan sitä joskus savupirtissäkin.


      • Häpeet ehkä itseäs
        ei uskoisi kirjoitti:

        Onko kemijärvellä vielä lapsia?

        Äitis oli lapsena--- Sinä olit lapsena------Mietipäs kuka tai keitä tulee sen jälkeen


      • EI Sauli

        NO sEXY --.. ei enää saa ostettua 10-15 v. tupakkaa. KUULIN ja ole todella otettu asiasta


    • neuvomies joope

      Tässä helpot ja yksinkertaiset ohjeet:

      1 Vanhemmat, ottakaa selville keiden kanssa lapsenne kaveeraavat. kaverit saa helpoimmin selville kysymällä suoraan omalta kullannupulta. Jos lapsi ei kerro kavereitaan, ei sellaista alaikäistä voi eikä tarvitse päästää kaupungille. Sellaisen lapsen kanssa voi vaikka pelata lautapelejä.

      2 Jos vanhemmat tai vanhempi ei yksin pärjää kasvatustyössään, apua saa kaupungin sosiaalitoimelta. Apua voi olla vaikea pyytää, mutta haluava saa kyllä apua.

      3 Jos olet huolestunut naapurin lasten alkoholin tai huumeiden käytöstä, voit tehdä asiasta sosiaalitoimelle vaikka nimettömänä ilmoituksen.

      4 Jos haluat tietää, kuka alkoholia välittää alaikäisille, on sinun palkattaa yksityisetsivä.

      5 Jos et saa poliisia kiinnostumaan nuorten alkoholinkäytöstä, on otettava käyttöön Lapin maaseuduilla kaikkien tiedossa oleva konsti. Ilmoita poliisille paikka, jossa alaikäiset juopottelevat, mutta älä kerro asiaa niin kuin se on. Sen sijaan ilmoitat, että ko. paikassa on tapettu ahma. Lähimmän puolen tunnin sisällä alueella pörrää helikopteri ja kymmeniä poliiseja, raja- ja tullimiehiä.

    • Oma kehu

      Kovasti kehutaan sote-lautakunnassa, että nuorten päihdetilanne on huomattavasti korjaantunut. Lisäksi entiset juopot ovat kuuleman raitistuneet. Teksti on elämälle vieras. Halutaan vain kehua johtavia viranhaltijoita eli oma kehu haisee,. Asia on käytännössä täysin päinvastoin. Sen huomaavat ne , jotka tekevät käytännön työtä ruohonjuuritasolla.

    • just 18 täytin

      Minä niille ostan ja mitä sitten vaikka ostanki? Tätä tulee aina tapahtumaan koittakaa kouluttaa omia lapsia älkääkä puuttuko semmoseen asiaan mitä ei saa kuitenkaan loppumaan...

      • oot oikeassa t.16v

        asia kommentti alkoholi välittämistä alaikäisille ei saa ikinä lopetettua
        .


    • S. Karvanen

      Makeiset ja tupakat pois kioskeista!

      • nyt vittu oikiasti

        Subua ja pilvee tilalle eiköstä vain :)


      • kunnonkansalainen666

        joo makeiset ne on kaiken pahan alku ja juuri


    • pisnis

      Viinaa ehtoolla,kalijaa sitte vasta aamulla,eikös?Minä olen hyvän tilin teheny kun olen siellä käyny,venäjän votka tekkee hyvin kauppansa.Minä kun en kysy ikää.

    • mra-

      Voi vittu sanon minä... Miettikääppäs tarkemmin.. Kuinka mone TEISTÄ AIKUSISTA vittu ryyppäs nuorempana vanhemmilta salaa ja kuinka moni haki teille juotavaa ?? Menkää helevetti itteenne.. Luuletteko tosissanne, että maailma olis muuttunu siitä teijän ajoista. Sitä paitsi moni nuori ei juo enään edes niin paljon mitä ennen.. Ja moni yli 18 vuotias ei osta, koska pelkää, että jää kytille kiinni... Ja toiseksi yli 18 vuotialla niin niin kova haku raha, että nuoret tyytyy limukkaan ja karkkiin

    • pete18

      minä

    • nuoret fiksuja

      Tyypillistä eräille vanhemmille: oma lapsi yllätettiin kaljapulloista. Nyt pitää äkkiä löytää ulkopuolinen syyllinen asiaan. Syyllisiä olette Te vanhemmat. Valvokaa lastenne tekosia! Ei siellä kaljareppujen kanssa kulje kuin murto-osa ikäluokasta. Ne on juuri niitä, joita vanhemmat eivät pidä silmällä. Suurin osa nuorista on tosi fiksuja, eivät voi kuvitellakaan liikkuvansa kadulla kaljapullojen kanssa. Heille vanhemmat ovat järjestäneet tärkeämpääkin tekemistä ja se ei ole rahasta kiinni. Ilmaista tekemistä kaupungissa kyllä järjestetään mutta kun ei viitsitä kuskata ja sitten syyllisteään muita omien lasten tekemisistä. Mene itseesi Sinä huolestunut vanhempi.

    • Paljon melua...

      Normaalia nykynuorten sosiaalista elämää johon kuuluu erittäin oleellisena osana alkoholi. Alkoholin käytön perusteella luodaan ihmissuhteet, tulevat perheet sekä työurat. Jos kiellät nuorelta alkoholikokeilut, niin näin edesautat lapsesi syrjäytymistä. Alkoholi on yksinkertaisesti TÄRKEIN osa nuoren itsetuntoa sekä minäkuvaa että täytyy todella hölmö olla puuttuakseen lapsensa terveeseen kehitykseen!

      • juokaa hyvät nuoret

        Ei voi kuin kuitata. Itse 90-luvulla nuoruuteni viettäneenä en kuulunut siihen porukkaan joka viikonloppuisin ryyppäsi kaupungilla, ja kappas kummaa, koskaan en tyttöystävää saanut enkä luotua tarvittavia verkostoja joten nyt kolmekymppisenä olen jäänyt täysin yksin niin työmarkkinoiden kuin parisuhdemarkkinoiden ulkopuolelle ja pistän tämän syyksi alkoholista kieltäytymiseni. Suomessa on pakko juoda ja ryypätä jos meinaa pärjätä. Tietenkin aina on riski että alkoholisoituu, mutta sekään ei haittaa, koska alkoholistit on kuitenkin keskimääräistä sosiaalisempia ja saavat helpommin töitä ja naisia kuin yksinäiset raittiit.


      • oi voi...

        Ei kyllä ole normaalia että kymmen vuotiaat pörräävät päissään ja ihailevat juoppoja. Ihmissuhteita kyllä pystyy luomaan ja pitämään yllä ilman päihteitä. Alkoholi ei kyllä paranna itsetuntoa pätkääkään. Miksi tuon ikäisenä pitäs jo tuhota terveys. Mielummin haluan lapsieni harrastan urheilua ja pitävän kaveri suhteita sen kautta. Itse myös pidän huolen että olen mukana harrastuksissa ja kuljetuksissa. Lapsien on saatava elää lapsuus ja jos kerran haluaa alkoholia sitä kyllä kerkiää kitata myöhemminkin.


    • presidentti3

      parempi vaan että joku ostaa ne ku että lapset varastavat sitä, jos lapsi haluaa juoda alkoholia, se myös hankkii sitä tavalla tai toisella!

    • Minkä nuorena oppii.

      Fiksut vanhemmat antavat nuorten kokeilla alkoholia hallituissa oloissa kun nuori tuntuu siihen itse olevan valmis. Näin meillä ainakin aikoinaan tehtiin ja hyvin tässä on aikuistuttu sen jälkeen ja kyseisen seikan takia ehkä jopa paljon viisaampina!

      Ja kun sillon ekalla kerralla vetäsin ihan oikean oksennus-krapulan päälle niin enpäs koskenut alkoholiin 2 vuoteen sen jälkeen!

    • raitis1

      Olen kuullut eräästä facebookissa olevasta "rappiojengistä" ja olen huolestunut näiden nuorien tekemisistä https://www.facebook.com/Rappiojengi?fref=ts tuntuu kuin moni kemijärveläinen nuori ottaa heistä malliaan ja ihailee alkoholin liika käyttöä, onko tämä teistä oikein?

      • huolestunut lesta

        Hui kun on kauheeta! Päivi Räsäselle ilmoitettu asiasta.


    • raneonkingi3

      älkää syyttäkö muita lapsienne alkoholin käytöstä.

    • kemijärviläinen

      HERÄTKÄÄ, Kemijärvellä on niin paljon suurempaakin murehdittavaa kun ala ikäisten penskojen alkoholin käyttö.

      • kuitenkin1

        No kyllä. Mutta totta on sekin, että heistä alaikäisistä tulee joskus aikuisia, ja jäävätkö he tänne? Saattavat jäädä, ja mitäpä he tekevätkään, sitä voi vain arvailla.


    • rappiollee

      Ottakaa pullosta kiinni ja tulkaa kaikki rappioon!

    • Rappiolla

      Rappiolla on hyvä olla. Ei muuta kuin eläkettä hakemaan, ei sitten enää tarvitse kuunnella työkkärin motkotuksia

    • Mikuhaes

      Viinaa hakee tietenkin hakumies. Muista hakumiestä neuvottiin jo muinoin Pahkasika julkaisussa.

    • -.-.-.-

      sauli kumpula!

    • vitta

      Perkele, Räsäsen päivi kävi kylässä päivemmällä... Kylläpä on paljon raittiimpi olo!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 127
      3427
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      93
      3154
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2358
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1824
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1688
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1559
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1524
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1466
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1431
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      83
      1375
    Aihe