Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Yt-neuvottelut pelkkä näytelmä?

akavan_erityisalat

Missä hengessä teillä käydään yt-neuvotteluja?

Selvitimme pari vuotta sitten, miten yt-neuvotteluja käydään jäsentemme työpaikoilla. Tulokset olivat paikoin karmivaa luettavaa. Pahimmillaan yt-neuvottelut tuntuivat olevan turhauttava näytelmä, jonka lopputuloksen työnantaja oli päättänyt jo ennakolta. Tiedotuksessa ilmeni vakavia puutteita ja huhumylly pyöri neuvottelujen ympärillä...

Tällä hetkellä eletään jälleen samaa yt-rumbaa kuin tuon selvityksen aikaan. Jokohan yt-osaaminen olisi edes vähän parantunut? Kerro oma kokemuksesi!

Akavan Erityisalat

11

476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • is~

      Entisessä työpaikassani käytiin yt-neuvottelut. Koska jouduin johdon sihteerinä valmistelemaan asiaa "teknisesti", en osallistunut työntekijänä miettimään ja esittämään työntekijäpuolen kantaa, tai tarjousta, miten sen haluaa ilmaista.

      Petyin pahasti työkavereihini, sillä he eivät selvästikään ottaneet madonlukuja tosissaan, vaan luulivat selviävänsä lomautuksella ja taisivat jopa halutakin pikku lomaa siihen väliin, vuoden pimeimpään aikaan. Työntekijäpuolella ei ollut esittää yhtäkään säästöideaa tai tehostamisajatuksia tai yhtään mitään muuta toiminnan kehittämiseksi - paitsi henkilökuntaetujen parantamista he ehdottivat hetkellä, jolloin kaikkien työpaikka oli vaakalaudalla.

      Jos työntekijät olisivat yhdessä saaneet hyvän ratkaisuehdotuksen tehtyä, olisi voinut käydä toisin. Mutta koko porukka irtisanottiin.

      Työntekijöillä olisi ollut aito mahdollisuus taistella työpaikkojensa puolesta ja ideoida ratkaisuja, mutta kun sieltä puolelta ei osoitettu minkäänlaista kiinnostusta todelliseen korjausliikkeeseen, niin ratkaisu oli tuo.

      Ei irtisanomisia päätetty etukäteen, mutta niihin mentiin, koska on mahdotonta viedä vaikeassa taloustilanteessa firmaa eteenpäin, jos työntekijöillä ei ole motivaatiota omalta osaltaan taistella.

    • akavan_erityisalat

      Hei!

      Toit esille tärkeän näkökohdan. Jotta vuoropuhelu toteutuisi yt-neuvotteluissa tulee työntekijöille antaa todellinen mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja tehtävään päätökseen. Työntekijöiden tulee myös käyttää tämä mahdollisuus hyväkseen esittämällä itse aktiivisesti omia näkökantojaan ja ideoimalla vaihtoehtoja, jolla mahdolliset irtisanomiset voitaisiin välttää tai ainakin minimoida ne. Harmi, että tämä ei toteutunut entisessä työpaikassasi.

      ystävällisin terveisin
      Akavan Erityisalat

    • Kauris -62

      Miksi kiusataan neuvotteluilla? Työnantaja kutsui yt-neuvottelemaan ja taisi jo lapussa lukea, ett "johtaa irtisanomiseen.." ja laki vaati pari istuntoa, jotka koin raskaana. Ymmärtääkseni pitäisi olla mahdollisuus neuvotella joku muukin vaihtoehto lain hengen mukaan ennen kuin TA tekee päätöksen.
      No, hyvä ettei tarvi nähdä, jos ovet lopuiltakin lyödään kiinni.
      Tj taisi nuolla talousjohtajan p:ttä, nyt tjkin on saanut kenkää. Työpaikassa on enää 2/3 entisestä väestä, osa irtisanottiin ja osa lähti itse, uusia ei juuri ole palkattu.

    • Ei yt-neuvotteluissa ole mitään vuoropuhelua.

      Siinä vaiheessa, kun päätetään yt-neuvotteluista, niin irtisanottavien lista on jo valmis, mutta jostain kumman syystä yritysten johto ei tajua/halua tajuta, että se syö työmoraalin koko firmasta.

      Sitä pitää kaksi viikkoa kiikuttaa koko henkilöstöä "löysässä hirressä".

      Kai tällä on tarkoitus tavallaan varoittaa, että koska nyt saat jäädä, niin luulisi työpanoksen kasvavan, ettei seuraava irtisanominen koske sinua..

      Itsekkin olin yli kymmenen kuukautta pakkolomalla, (viimeisen kolmen vuoden aikana olen ollut enemmän pakkolomalla, kuin töissä) mutta sitten soitettiin työpaikalta, että tuletko töihin, kun edellinen alan osaaja lähti eläkeputkeen.

      Sanoin, että kiitos tarjouksesta, mutta jätän väliin, koska minusta on tehty tälläinen "pakkoloma-automaatti", eli aina kun joku laitetaan pakkolomalle, niin ainakin minä olen siinä listassa.

      Vaihdoin alaa metallista puuhun, enkä kadu hetkeäkään.

      Firma näkyy etsivän uutta kärkisorvaria, mutta pätevistä on huikea pula..

      • koko vuosi aikaa

        Nykyisin yt-toimenpiteet tehdään kuluvan vuoden aikana. Eli lomautuslappu saattaa tulla viimeisenä arkipäivänä ennen joulua, vaikka yt:t käytäisiin jo keväällä.


    • lomautettu duunari

      Yt-neuvottelut on neuvottelua siitä miten säästötoimet toteutetaan!

      Tottakai omistaja on arvioinut ja lopulta tehnyt päätöksen miten firma jatkaa olemassa olemistaan, miksi asiassa se omituinen ihmettely?

      Kun omistaja pyytää neuvottelupöytään työntekijöiden edustajat ja kertoo säästötavoitteen mittasuhteet, alkaa tästä asian toteutus! Firmaa eivät omista työntekijät, se tuntuu aina unohtuvan? Kun firman omistaja sanoo, että on säätettävä esim. 100 miestyövuotta niin sen on tietenkin tapahduttava!

      Kysehän on siitä, että pystyy jatkamaan yritystoimintaa eikä ajaudu maksu vaikeuksiin alhaisen työtilanteen aikana. Kyse voi olla lomautuksista ja irtisanomisista joista jälkimmäistä luottamusmiehet vääntävät minkä voivat minimoidakseen määrää, muuta ei voi!

    • Moi,
      Teatteriahan YT:t ovat. Luottamusmiehenä olen osallistunut viimeisten 6v. aikana noin 4:ään YT:uun per vuosi ja käteen on useimmiten jäänyt työntekijöille luu.

      Neuvotteluissa käsitelvät asiat on työnantajan toimesta päätetty jo aikoja sitten ennen neuvotteluja ja varsinainen neuvottelu on vain sanelua työnantajan taholta.
      Jos on kysymys esim. tytäryhtiöstä, niin emoyhtiö voi homman sanella etukäteen tytäryhtiön tehtäväksi jää toteuttaa päätökset, eli likainen työ.

      Useinkaan ei ole merkitystä sillä, saadaanko ko. toimenpiteillä säästöjä aikaan, vaan kyse työnantajan halusta, aidosti neuvotella, ehdotuksista, jotka todella voisivat tuoda säästöjä ja lisätä porukan motivaatiota, joka sinällään on iso säästö.

      Seikka joka voimakkaasti myös vaikuttaa lopputulokseen, on miten hyvin porukka on järjestäytynyt, hajanaisen porukan mielipiteitä ei kuunnella, saati arvosteta.

      Meillä pari ammattiryhmää on 100% järjestäytynyt ja he saavat tahtonsa läpi, koska ovat yhtenäisiä ja työnantaja näkee mitä tapahtuisi jos joku ammattiryhmä löisi hanskat tiskiin tukeakseen omaa näkökantaansa.

    • akavan_erityisalat

      Hei,

      Olet oikeassa! Mitä enemmän on järjestäytyneitä, niin sen helpompaa on etujen ajaminen myös yt-neuvottelutilanteissa.

      Järjestäytyminen kannattaa aina! Löytyisikö oma ammattiliittosi täältä: http://www.akavanerityisalat.fi/liitto/jasenyhdistykset?

      Akavan Erityisalat

    • kuin huono tv-show

      Meillä viimeisimmässä YT-neuvottelussa työnantaja sanoi suoraan, että näillä näkyvin työt vähenevät ja ihmisiä joudutaan irtisanomaan, mutta tästä huolimatta ei saa lannistua ja pitää hoitaa työt kunnialla loppuun. Sen verran draaman päälle hekin ymmärtävät etteivät suoraan osoittaneet mitä osastoa tämä irtisanominen tulee koskemaan.

      Tämä on nyt toinen kilpailutuksesta johtuva joukkoirtisanominen jota olen todistamassa. Kyllä tässä valitettavasti työmotivaatiokin hupenee kun saa pelätä että ehkä ensi kuussa ei enää olekaan työpaikkaa. Näissä hommissa ei ole mahdollista päästä tekemään jotain muuta duunia firman sisällä jos oma osasto potkitaan pellolle. Ne paikat kun on varattu työnantajan sukulaisille.

    • N-70-

      Meillä annettiin luvut Eur, paljonko pitää löytyä säästöjä tai joudutaan irtisanomisiin.

      Työntekijät ja luottamusmiehet keräsivät säästöideat ja irtisanomisilta välttyttiin.

      Näin ainakin toistaiseksi. YT:t vuoden alussa.

    • Otan loparit.

      En tiedä missä hengessä ovat neuvotteluja käyneet kun en ole paikalla ollut, eikä luottamusmieskään loista omalla aktiivisuudellaan edes sen vertaa että viitsisi joskus raahata sen perseensä työntekijöiden luo kertomaan että missä mennään.

      Neuvotteluiden tulokset ovat tässä nykyisessä kioskissa olleet karmeita, osaavalle ja vanhemmalle väelle annettu kenkää ja harjoittelijoita palkattu pienellä liksalla tilalle. Edes ylitöistä ei makseta, silti oletetaan että niitä suostuttaisiin tekemään. Jotenkin ymmärtäisi jos firma olisi melkein konkurssikypsä mutta kun näin ei ole, firman tulos on tolkuttoman hyvä.
      Tässä kioskissa yt-neuvottelut on lyhenne lakisääteisestä "yhtä tyhjän kanssa neuvottelusta"

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1957
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1743
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1604
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1346
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1262
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1236
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1223
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1212
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1191
    Aihe