Taukokellokortti

Miten toimia?

Työpaikalleni on nyt asennettu kellokortti, joka on tarkoitettu taukojen merkkaamista varten.

Lain mukaan esimerkiksi ruokatauko on 20 minuuttia. Työnantajan mukaan 20 minuuttiin pitää sisällyttää matkat työpisteestä taukohuoneeseen, joka tietysti on täyttä sitä itseään.

Minua mietityttää, että miten tuon kortin kanssa pitäisi toimia, että ei tule kusetetuksi.

Jos laki sanoo, että 20 minuuttia saa käyttää taukoon, niin tarkoittaako se, että minun pitää kirjata itseni tauolle vaikka tasalta ja ulos viimeistään 20 yli? Tuossakin kusetetaan työntekijää. Eihän tuossa silloin koskaan ehdi varsinaisesti käyttämään sitä laissa sallittua 20 minuuttia siihen taukoon.

Jos työnantajalta kysytään, niin taukoon ei saisi käyttää edes varttia. Onneksi eivät sentään lakia pysty rikkomaan.

7

734

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jep31

      Meillä on tauko tessin mukaan 10min, 2 kertaa päivässä ja yksi puolen tunnin lounastauko. Kirjaudumme ulos, menemme tauolle je tulemme virkeänä kirjautumisen jälkeen jatkamaan töitä. Myös tupakoitsijat kirjautuvat ulos tauolle mennessään ja takaisin tullessaan. Meillä tämä on rehellistä hommaa, ei mitään kusetusta pääse syntymään ja kaikki menee lain mukaan.
      Luottamusmiehestä on myös työnantajalle hyötyä, aika paljon luottamusmies ottaa vastaan tällaisia tapauksia kuin kyseinen kirjoittaja ja auttaa heitä. Eivät pääse kaikki työnantajan kimppuun.
      Matka työpisteestä kuuluu useimmiten taukoon, kaikenlaisia paikallisia sopimuksia kin on olemassa.
      Työniloa heille kenellä vielä töitä on.

    • ex luotto

      Matka taukopaikalle on työaikaa, ei taukoaikaa. Siis leimauspiste taukotupaan tai kokonaan pois. Kurjalta tuntuu, ettei ihmisiin luoteta, vaan tekemisiä kytätään kaikenmaailman kulunvalvonnoilla, toisaalta yhtä kurjalta tuntuu, että joukossa on niitä, joihin ei voi kertakaikkiaan luottaa.

    • hele-mi

      Meillä on eräässä elintarviketehtaassa kaksi 12min kahvitaukoa sekä palkaton ruokatauko 30min. Sitten on kaksi kappaletta 7min elpymistaukoja. Kahvi ja ruokatauot menee kävelyineen ja käsienpesuineen koko 12min, ja kahvin ehtii nipin napin juoda suuta polttamatta. Elpymistauoilla lähinnä istahdetaan ankeaan taukokoppiin 7:ksi minuutiksi, eikä riisuta hanskoja yms, tarkoitus on lähinnä hengähtää hetkeksi, ja ojennella vaikka jäseniä. Olen aamuvuoroissa usein niin väsynyt, että istun penkillä silmät kiinni, en nuku, ainoastaan lepuutan silmiä. Ehkä siinä tulee sellaiset mikrounet vedettyä minuutin tai kaksi, mutta koko ajan on ajantaju läsnä. Nämä hetket auttavat selviytymään työpäivästä.

      Nyt kuitenkin kellokallet (esimiehet) on sekuntikellojen kanssa koko ajan meidän perässä, ja tauolla nukkuminen on KIELLETTY. Eli taukotilassa pitää istua selkä suorassa, eikä pää saa hetkeksikään nuupahtaa. Työajalla kun ei saa nukkua. Olen yrittänyt selittää, että pidän vain silmiä kiinni, en nuku. Mutta ei käy niin ei käy. Yritin aluksi pullikoida vastaan, mutta äkkiä kellokalle alkoi painelemaan sormella olkapäähäni ja huomauttelemaan asiasta äänekkäästi ja vihaisesti, uhaten lopputililläkin. En ole sitten uskaltanut hetkeksikään silmiä kiinni laittaa, vaikka se helpottaisi niin vietävästi. En ymmärrä mitä haittaa ja kenelle siitä olisi haittaa, jos taukotilassa jokatapauksessa olen työstä hetken irti, niin silti silmiä ei saa pitää kiinni. Mikä siinä on niin kauheaa. Mielestäni joku työtehoseura tms joskus kirjoitti, että pienet mikrounet työpäivän aikana on jopa hyvä asia, ja parantaa työssäjaksavuutta. Sanoinkin tästä asiasta kellokallelle, mutta tämä vain ylimielisesti tuhahti, ja sanoi että se koskee vähän paremmin koulutettua väkeä, että on ns koulutuksen suoma etu, esim toimistotyöntekijöillä. Ja haukkui vielä, että meidän työläisten työ on niin yksinkertaista, ettei siinä mitään aivoja tarvita. Lisäsi vielä siihen, että ainahan voitte kouluttautua ja lukea, niin ei tarvitse liata käsiään, kuten hän. Jaa että nelikymppinen nainen lähtisi koulunpenkille, no huh huh.

      Että tällaista natsismia meillä.

    • hokuspokus1234

      Helemi, tauon aikana sä saat sulkea silmät, venytellä tai unelmoida etelän auringosta! :-)

      Natsi'esimiehiä' ei tarvitse totella seuraavat 15v ja työsuojeluvaltuutettu osaa hyvinkin nopeasti laittaa asiat järjestykseen. Kuulutko johonkin liittoon? Sitten saat, ihan oikeasti saat, jatkaa rauhassa omat työt. Työolojen parantaminen on teistä kiini! Koulutuksen puute näkyy minusta lähinnä siinä, ettet uskalla pitää ihan perusoikeuksista kiini.

      Opiskeluaikana olin siivojana: 'esimies' ilmoitti, ettei taukohuoneessa saa olla aikakausilehteä. Toivon kovasti, että joskus kohtaamme jossain työpaikalleni ja hän yrittää vääntää samaa aikuiselle minälle.

      • jore6

        tauko ei ole työ aikaa ,saat vaikka nukkua ,haistata paskat ,,ei persee nuolia


    • athyrt

      jore6: "kahvitauko" on työaikaa mutta (yleensä) lounastauko on omaa aikaa. Jos kyseiseltä ajalta saa palkkaa, se on työaikaa.

      Alkuperäiseen aiheeseen: olen lukenut työtuomioistuimen päätöksen jossa juurikin linjattiin että kulkeminen taukopaikalle oli taukoaikaa. Kyse oli isosta tehdasalueesta, mutta kun taukoa ehdittiin tosiasiallisesti kuitenkin pitää niin aika pitkäkin kävelymatka oli ok.

    • Rehtori_

      jore: äitin kieli kynppi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1925
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      51
      1853
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1383
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1121
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe