Aloittelija uuteen elämään :)

Bluputniini

Hei!

Oon kärsiny syömishäiriöistä monta vuotta, paranemaan päin olen, ja salihommat nyt aloittanut, et saan jotain rutiinia ja tekemistä arkeen. ongelma on syömisen kans. Monen vuoden vinksahtaneen ruokailutottumuksen (tai sen puutteen) vuoksi en oikein tiedä, mitä ja milloin ja miten paljon syödä.

En kaipaisi tylyjä neuvoja, et mene ravintoneuvojalle jne, koska siihen ei ole mahdollisuutta, Jos joku voi auttaa, ja vaikka kertoa omista ruokailutottumuksista, niin saisin vertailukohtaa, mitä on normaali syöminen.

Olen n.60 kg / 164cm tyttö, painoa on tullut parin viime vuoden aikana n. 6 kiloa takaisin, mutta edelleen syömiset on ihan hujan hajan. Salia pyrin tekeen puntilla 3 krt viikossa, pari krt jumppaa / crosstrainerilla täyttä vääntöä puolisen tuntia pari krt viikko (ei perättäisinä päivinä näitä), muuten arki kuluu kulkien pyörällä paikasta paikkaan, ja koiria tulee päivittäin lenkkeilytettyä.

Voisiko joku kenties suht samassa tilanteessa oleva kertoa hieman päivän ruokailustaan, arvostaisin todella paljon apua. Varsinkin nyt, kun tuon salitreenin aloitin, ettei aivan lössähdä koko homma heti alkuun.

Kiitti jo etukäteen!

6

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ssooppii

      normaali syöminen on sitä että syö silloin kuin on nälkä, mutta jotta ei olisi aivan omien tuntemustensa varassa, ja koska muut asiat saattavat viedä huomion, niin säännölliset ruokailuajat olisi hyvä olla.
      hanki tehosekoitin, ja laita sinne hedelmiä ja rahkaa/jogurttia ja marjoja. Jos joka aterialla on vähän proteiinia, niin se vie myös nälän tunteen.
      voithan kokeilla myös proteiinijauheita, 60,80 tai 100%, sekoita sitä vähän sinne tehosekoittimeen.
      nauti ruuasta, jos ei ehdi laittaa ruokaa niin välipalaksi pähkinöitä, ja joskus rusinoita.
      se toimii että ruoka josta nauttii on myös terveellistä. Sokeririippuvuudesta pääsee kun alkaa totutella vähemmän makeaan, siis sanoo itselleen pidän kyllä makeasta mutta en sentään mistään ällömakeasta.
      13 kerran sääntö:
      jos 13 kertaa syö jotain ravintoa, niin se alkaa maistua hyvältä.
      tällä konstilla voi opettaa itsensä myös pois liiallisesta sokerin käytöstä. Olen tehnyt niin tämän kesän aikana. En lisää mihinkään valkoista sokeria, kaikki ruoka jossa lukee sokeri tai fruktoosisiirappi (tai mikä se halpa, ylimakea töhnä nyt taas olikaan nimeltään) jätän ostamatta. Aivan pilkun tarkkaan tätä ei voi noudattaa. koska sokeria on lähes jokaisessa elintarvikkeessa vähän, mutta se ei saa koskaan olla tuoteluottelossa alkupäässä.
      hunajaa silloin tällöin, banaania ja muita hedelmiä, rusinoita, jne. Hampaatkin voivat vähän paremmin.
      siis olen muuttanut makean rekisteriä. vähän kuin kuuntelisi musiikkia vähän hiljaisemmalla volyymilla... ellington, mingus, getz ovat edelleen hyviä mutta ei kannatta rikkoa tärykalvojaan kuuntelemalla kovaa kuulokkeilla, alkaa aistia vähän sävyjäkin enemmän, kun ei ole niin kovalla.

    • Minä taas

      Kiitos!! :)

      Sun ohjeet oli tosi hyviä. Syömishäiriön seurauksena en kuitenkaan osaa käsitellät syömistä, jote, ruokailuaikatauluja vielä kaipaisin lisäksi. Anyone?

    • ssooppii

      Olisi toivonut muitakin osallistumaan tähän keskusteluun, mutta jos minä sitten jatkan, kun muita ei näy ilmaantuvan.
      En oikein tiedä mihin tuolla syömishäiriöllä viitataan. siis mihin suuntaan, ilmeisesti se ollut aiemmin ruuasta pidättäytymistä enemmän kuin bulimiaa.
      Yleensä kai ihmiset rakentavat syömisensä joko työn tai liikunnan ympärille. Ja voihan sen nähdä tuon liikunnankin työnä, ruumiillisena työnä, joka vaatii ravintoa, jotta sitä jaksaa.
      Liikunnan alussa on kehossa syytä olla energiavaroja, ja sitten mikä tärkeintä etenkin kuntosaliharjoittelun jälkeen syödään tunnin sisään proteiinipitoista ruokaa, jotta kehon katabolinen tila vaihtuu anaboliseksi. Keho alkaa toipua harjoituksen rasituksesta. Myös hiilihydraattipitoista ruokaa vaaditaan etenkin aerobisen liikunnan jälkeen, jota tunnut harrastavan myös.
      Tuo sinun melko runsas liikunnan harrastamisesi antaa hyvän pohjan myös ruokailun onnistumiseen. Se mitä joskus on tapahtunut toisissa olosuhteissa, niin koeta jättää se taakse ja katsoa eteenpäin.
      Olen totutellut kohtuullisiin annoksiin. Olin lapsena ylipainoinen, ja aikuisiässä muutaman tovin, mutta nykyisin olen ikäisiäni miehiä ehkä aavistuksen lihaksikkaampi ja hoikempi, ja minulta puuttuu keski-ikäisten miesten tavanomainen mahakumpu. Liikunnan määrä on samaa luokkaa kuin sinulla. Kesällä käyn kuntosalilla vain kääntymässä.

      - aamiainen tee, 2 kpl ruisleipä, vähän salaattia päälle ja juustoa tai kalkkunaleikettä, joskus kananmunia.
      - 2 tuntia eteenpäin. Pirtelö, jonka pohjana jogurtti tai rahka. hedelmiä, marjoja, hunajaa.
      - 10.30-11 kaurapuuroa, marjojen tai hunajan kanssa, maitoa.
      - 13-14 kahvia, leipää, leikkeleitä, ja salaattia
      - 17 päivällinen esim. broileri-risotto.
      Illalla pirtelöä, teetä, leipää, tms. Riippuu vähän päivän rasituksesta ja aikatauluista. Välipaloina aina nälän yllättäessä pähkinöitä ja joskus hedelmiä. Joskus käytän herajauhetta. Noin 2-3 tunnin välein pyrin syömään jotain.
      Minulla on kaksi pyrkimystä ollut viime aikoina: sokerin vähentäminen, ja huonolaatuisten hiilihydraattien vähentäminen ylipäätään.
      Kahviriippuvuudesta pääseminen. Vain 2 kuppia päivässä.
      Syömiseni on aika vaistonvaraista, kokeilen esimerkiksi suolatasoja maistamalla merisuolaa, jos se maistuu hyvältä, se tulee tarpeeseen. Nestetasapainosta pyrin pitämään huolta kaikissa olosuhteissa, vaikka ruuan suhteen tulisikin taukoja jostain syistä.
      Muuten: suosittelen sinulle joogaa ja meditaatiota. Se voi tuoda oleellisia ajatuksia pintaan mielen jokapäiväisestä hälystä, selkeyttää ruumis - mieli/sielu yhteyttä.

    • Olisko tuosta apua?

      Mun ruokarytmini:

      Aamupala: kaurapuuro, kananmuna, pellavansiemenrouhetta, maitoa
      (Välipala: palautusjuoma treenin jälkeen)
      Lounas: n. 100-150 g lihaa/kalaa/kanaa, 300 g kasviksia, 40 g riisiä/pastaa tai pari perunaa, öljyä, joskus jälkkäri pudding
      Välipala: Rahkaa, raejuustoa, marjoja, leseitä
      Päivällinen: Sama kuin lounas
      Iltapala: (treenin jälkeen palkkari) lämmin ruisleipä, tomaattia, muna/tonnikalaa, juustoa (esim. vuohenjuusto), mausteita, öljyä

      Juon paljon vettä ja vihreää teetä.

      Syömiset n. 2-3 tunnin välein. Kovan treenin jälkeen palautusjuoma.

      Käyn salilla 3-4 kertaa viikossa, crossfitissa 3 kertaa ja lenkillä 2-3 kertaa viikossa. Yksi lepopäivä. Paino on laskussa, nyt 58 kg, pit. 160.

    • Bluputniini

      Voi, kiitos! Olen todella kiitollinen vastauksistanne, ne todellakin auttavat! Eiköhän tää tästä, leuka pystyssä kohti parempaa elämää :)

    • Bluputniini

      Hyvin menee ja hyvältä tuntuu! Väkisinkin oon pitäny ruokailurytmistä kiinni, vaikka välillä tuntuu, ettei tekis mitään mielikään. Olo on helpottunut ja salilla on mahtavan kivaa ja energistä olla, ja eniten palkitsee, kun huomaa mitä vaikutuksia kehossa tapahtuu. Oma keho on luonnostaan nopea muokkautuun, joten jo parin viikon reeni lepopäivineen on osoittanu, et tää on mun juttu :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2839
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      397
      2735
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2220
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      74
      1885
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1876
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1793
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1784
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      143
      1728
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1522
    Aihe