Kivilahden uimaranta Sirkkakoskella

neljän lapsen äiti

Miten on mahdollista, ettei kunta pysty kieltämään nuottausta kaava-alueella uimarannaksi merkityllä rannalla!? Olin lasteni kanssa uimassa ja otimme samalla aurikoa. Ranta on aivan ihana paikka uimiseen, pehmeä hiekkaa pitkälle järveen ja lapset tietysti tykkäävät kovasti. No paikalle saapui pian kalamiehiä, jotka kylmänviileästi alkoivat vetämään nuottaa jättäen meidät (nuottanarujen) sisäpuolelle. Lähtöhän siitä tuli. Kysyin alueen vakituiselta asukkaalta asiasta, hän kertoi että alueen omistaa perikunta, jotka ovat antaneet luvan ihmisten käydä vapaasti uimassa. Maan omistus-suhteissa ei pitäisi olla mitään epäselvää ja on turhaa vedota vanhoihin nautintaoikeuksiin, koska niitä ei uimarannan kohdalla ole! Kyläyhdistys on myös kirjelmöinyt kuntaan jo vuosia, mutta kunnanherrat eivät ole tehneet mitään asian kuntoonsaattamiseksi, koska muutama paikallisen kalastuskunnan nokkamies vastustaa asiaa. Kun uimarannalle vedetään nuottaa, niin sinne kertyy vääjäämättä lokkeja ja ne vastaavasti levittävät ulosteiden mukana loisia, jonka seurauksena leviää järvisyyhyä. Tänä kesänäkin on useampi uimari saanut tartunnan. Eihän se tietenkään tapa ketään, mutta iho on paukamilla ja kutisee ihan kamalasti. Eikä se ole hygieenisesti ja moraalisesti kovin fiksua toimintaa. Onhan nuita nuottapaikkoja ympäri järveä, ettei tarttis muutaman harrastajakalastajan pilata useiden satojen ihmisten (paikalliset ja mökkiläiset) ainoaa lähistöllä olevaa uimarantaa. Vai onko sittenkin kunnalle taloudellisesti järkevämpää ajaa muutaman harrastajakalastajan etua ja kääntää selkänsä useille sadoille muille ihmisille?

49

1974

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiedetty ongelma

      Ota yhteyttä Rovaniemen ympäristölautakuntaan, Pellon asiat hoidetaan nykyään siellä. Terveystarkastaja myös.

    • huonosti menee

      Onko Pellon terveystarkastaja hoidettavana Rovaniemen ympäristölautakunnassa? No eipä ole kunnan terveydenhuoltokaan kehuttavalla tasolla.

      • Meniskö nyt paremmin

        Tahallansa muka ymmärsit väärin edellä kirjoittaneen viestin - ehkä oli lauseet huonosti muodostettu, mutta asian kyllä ymmärsi oikein, jos niin halusi. Oletko nyt tyytyväinen, kun sait vähän "nälväistä" ja olisitko vielä tyytyväisempi, jos keksisit tähänkin jotakin ytimekästä kommentoitavaa. Sallittaneen jokaiselle omat ilot. Mikäli kuitenkin minä ymmärsin väärin, anteeksi vain siitä.


    • Höllää pipoa

      Ihan kaikilla pellolaisilla ei huumorintaju ole niitä vahvimpia ominaisuuksia. Jos omaan kirjoitukseen joku olisi noin vastannut, hymyilisin itsekseni. Mutta sen verran toenperrää ajattelin fiksumpien lukijoiden ymmärtävän, että joskus todella tuntuu kuin olisi ihan sama meneekö joku vaivoineen Pellon terveyskeskukseen vaiko ihan mihin tahansa muualle vaikkapa jututtamaan ympäristöasioista vastaavia.

      • meitä on moneksi

        Voiko kyseinen menettely olla enää nykypäivänä totta! Eikö ne kalastajat edes osaa hävetä. Toivokaamme että kunnassa herätään ja tehdään asialle jotain.


      • äiti ja kakstyttöä
        meitä on moneksi kirjoitti:

        Voiko kyseinen menettely olla enää nykypäivänä totta! Eikö ne kalastajat edes osaa hävetä. Toivokaamme että kunnassa herätään ja tehdään asialle jotain.

        Meille kävi aivan samoin, kun käytiin edelliskesänä uimassa. Eivät ilmeisesti välitä muista rannalla olevista, vaan tärkeintä on omaetu, tosin varmaan kovin vähäinen.


    • cfsijiafj

      saimme viime vuona järvisyyhen samasta paikasta. niin ihana uimapaikka mutta kalastajat pilaaa sen. eikö olis aika jo puuttua asiaan. meidän perällä paras paikka viettää uintia ja muuta kivaa.

    • joohan1

      Eikös se leipä ole tärkeämpi ko huvittelu

      • mopo karannut

        Eläkeläisille tulee leipä ilman kalastustakin ja onhan noita paikkoja ympäri järveä. Olen paikallinen ja tiedän satavarmasti, ettei kukaan saa elantoa kalastuksesta tässä järvessä. Turhaa kiusantekoa...


    • Taimen rock.

      Ei me pyydetäkkään ammatiksi vaan pimeän tuoton vuoksi,menkää venäjän hiekoille ja repolahteen uimaan siellä saatte kutea rauhassa te neljän lauma,eipä siellä muita käykkään

      • myös perheellinen

        Turhan takia provosoit, käy meitä siellä isollakin joukolla ja vedetään sitä nuottaa venäläisen hiekallakin ja repolahti on yksityisaluetta, joten sinne ei ole menemistä, edes teillä "ammattikalastajilla:)"


    • Taimen rock.

      Onhan kalasatamassa uimaranta miekolomien rannassa uikaa siellä ja jättäkää meät kalastajat rauhaan

      • soraääni

        Menkää te harrastelijakalastat avomerelle, älkääkä häiritkö ja sotkeko kylän yhteistä uimarantaa. Miekojärvi on 30 kilometirä pitkä niin miksi juuri uimarannalla pitää kalastaa.


      • kasua täysmittaseksi

        Johan sie taimen rock voi mennä kalastamaan kalasataman uimarantaan, onpahan helpompi kantaa saalis kalankäsittelylaitokseen, mikäli sinne vielä soppii, koska sehän on usein ollut pelkkänä tavaravarastona:)


      • Anonyymi
        kasua täysmittaseksi kirjoitti:

        Johan sie taimen rock voi mennä kalastamaan kalasataman uimarantaan, onpahan helpompi kantaa saalis kalankäsittelylaitokseen, mikäli sinne vielä soppii, koska sehän on usein ollut pelkkänä tavaravarastona:)

        Sirkkakosken kalasatama loistaa tyhjänpanttina.Sähköpalla kuka maksaa säkölaskut (kunta)
        Ei järvellä liiku euun tukiaisilla kaupallisia kalstajia.Rämpyttävät lapinpuvussa Lapin rumpua.


    • Mie!!!

      Voiko olla totta, että Sirkkakoskella on noin törkeitä kalastajia!!!!!
      Vaikka pakkohan se on nyt uskoa ja selitys omien lastenlasten kauheaan kutinaan löytyi.
      Olemme nimittäin heinäkuun lopulla käyneet kahtenä päivänä Kivilahdessa uimassa ja molemmilla kerroilla lapset ovat saaneet näppylöitä/ihottumaa ihoon jota on sitten jouduttu hoitamaan kortisoneilla, ja en voinut edes kuvitella että tällaista nuottausta rantaan tehdään, joka tuo sitten lokit ja saasteet sinne ja ihottuma saatiinkin sieltä.
      Pitäisi kalastajia kohtaan jo nostaa syyte, täysin edesvastuutonta touhua,, lasten terveyden kustannuksella ! Se vähäinen ilo mitä Lapin kesässä on pitää muutaman hullun pilata!!! HÄVETKÄÄÄ!!!

    • Kalakunkku 2013

      matarengissä on maauimala, sinne siis pulikoimaan.

    • Pettynyt 1 lapsen äi

      Nyt ne oli Jolmanputaala, tulivat isolla laivalla ja laskivat jonku pyydyksyn :( Kysyin, että mikä tuo on, niin sanoivat, että isorysä. Käskivät mennä Orajärveen, siellä kuulema hyvät hiekkamontut, ottaa aurinkoa.

    • nkliawk-lnbvkan-f

      kyll nuo kalastajat pilaa kaiken. yksityinen lupaa uida siell. ONHAN NIILLÄ HIENO KALASATAMA SIELLÄ. MENKÖÖN SINNE. no lapset menee niillä vasta toiseksi kalastuksen jälkeen. sais nuo sirkkalan porkukka mennä itte merelle,

      • tietämätön ostaja

        No nyppä se selvisi, mistä lapsukaisten kutina johtui, kävivät nimittäin uimassa kyseisessä lahdessa. Eiköhän se löydy kalastajille jokin toinen paikka, taikka muuten loppuu paikallisten pyytämien kalojen ostot.


    • apuvaaaaaaa

      tuliko sieltä joku stippuri kutina vai oliko joku muu asialla?

      • täysin puhas

        Kyllähän sinun pitäisi tietää, ettei se tartu uiessa, vaan n......a:)


    • apuvaaaaaaa

      kyllä se tarttuu, osalla kaloistakin se kuuluu olevan uimarien takia.sen takia niillä siioillakin on punaiset silmät.

    • Herkkuva löytyy

      Eikös se paikallisten miesten herkku ole juurikin lahna tippuripedillä? ...Vai oliko se vain kuhaa? Telkkarissa joku sano jossaki ruokaohjelmassa.

    • kalastaja raju.

      Minusta uimarit tartuttaa katalia tauteja kaloihin tipparin ja eukolla on se kun söi kuhaa viimeviikonloppuna kotona,ei ilman petseeni kuuria olis ohi menny

      • höpinäsivu

        Koittakaa ny pysyä alkuperäisessä asiassa! Mikäli tahdotte hourata, niin minä tehen teille aivan oman höpinäsivun.


    • No, kalamiehet on kalamiehiä. Ajattele, kerrankin on saatu ukot sieltä sohvanpohjalta liikkeelle, vähän niinku harjottelemaan kokoontumista hirvenmettästystä aatellen. Hyvä kun lähtevät liikkeelle.

      Näilä eri kalastuskunnila on vishiin uusi rysä ja nuotta, onko se kunnan hankinta vai ovakko yhessä ostanheet, en tiä Sitä ne nyt sitte kuskaavat innoishaan järveltä toisele ja käyvät kai sallaa väylässäki. Eli into on kova, ja hyvä niin, eihän siinä mithän moitittavvaa.

      Mutta, kyllä näilä junteillaki pitäs olla sen verran järkeä, etteivät toisia uimarannalta hääjä pois, se on niile merkitty aluve ja kyllä näitten pitäs siinä saaaha polskia ja löhötä. Sielä on ollu joku täystorvi sielä sirkkakoskela, ei mithän järkeä päässä, kalankiilto vain silmässä.

      Mutta eikhän se viesti ole menny perile. Nuottausta kunta ei pysty kieltämään, kalastusoikeus tullee rannanomistuksesta, son laissa eikä kunta kalastuskunnan päätösten yli voi kävellä. Mutta jos se on kunnan nuotta, se voipi olla antamatta sirkkakoskele ennää sitä.

    • vai mitä

      Soon aivan sama homma te valittajat pyytäkää kunnan sosiaalihuolosta vaikka kimppa kyyti tuone Vietosen rannalle ettei täälä tartte meitä kalamiehiä ruveta haukkumhaan .Sielä ei kalastajat häiritte.

      • Kesästä nauttiva

        Sosiaalihuollon kyydille ei ole tarvetta, ei nyt siitä ole kysymys :). Vaan siitä, että Miekojärvellä on käyttöön luvattu uimaranta - aivan ihana uimapaikka hiekkarantoineen ja lapsillekin sopiva hitaasti syvenevä ranta. Lähistöllä asuu niin paikallisia asukkaita kuin paljon mökkiläisiäkin, jotka haluaisivat nauttia Suomen lyhyestä kesästä. Eikös se olisi järkevämpää teidän kalastajien vaihtaa paikkaa?
        Itselläni ei ole mitään nuottausta vastaan, on hyvä että järviä yritetään pitää kunnossa ja järvikalan käyttöä tulisi ehdottomasti lisätä. Mutta kun on meitä muitakin järven käyttäjiä. Aina puhutaan, että miten saataisiin mökkiläisiä ja matkailijoita tänne Pellon perukoille, ja mietitään keinoja kesämatkailun lisäämiseksi Lapissa.
        Mutta kaikkien osapuolten huomioiminen on juuri niitä asioita, jotka meidän tulisi oppia. Oma etu ei voi olla se tärkein, kompromisseja on löydyttävä!


      • Anonyymi
        Kesästä nauttiva kirjoitti:

        Sosiaalihuollon kyydille ei ole tarvetta, ei nyt siitä ole kysymys :). Vaan siitä, että Miekojärvellä on käyttöön luvattu uimaranta - aivan ihana uimapaikka hiekkarantoineen ja lapsillekin sopiva hitaasti syvenevä ranta. Lähistöllä asuu niin paikallisia asukkaita kuin paljon mökkiläisiäkin, jotka haluaisivat nauttia Suomen lyhyestä kesästä. Eikös se olisi järkevämpää teidän kalastajien vaihtaa paikkaa?
        Itselläni ei ole mitään nuottausta vastaan, on hyvä että järviä yritetään pitää kunnossa ja järvikalan käyttöä tulisi ehdottomasti lisätä. Mutta kun on meitä muitakin järven käyttäjiä. Aina puhutaan, että miten saataisiin mökkiläisiä ja matkailijoita tänne Pellon perukoille, ja mietitään keinoja kesämatkailun lisäämiseksi Lapissa.
        Mutta kaikkien osapuolten huomioiminen on juuri niitä asioita, jotka meidän tulisi oppia. Oma etu ei voi olla se tärkein, kompromisseja on löydyttävä!

        Aivan surkea hiekkaranta. Kiviä täynä. Kivilaheksi nimetty. Menkää orhinselkään polskimaan, vai onkos se nyt niin kaukana että ylipainoiset, tyhmät ja lellityt kakarat ei saata sen vertaa kävellä? Ihme hommaa ko häätys sata vuotta perinteikkäästi hoitokalastettu huippu kalapaikka hylätä jonku joutavan molskimisen takia. Eikö se ole tosiaan parempaa tekemistä ko miettiä missä sitä saapi seuraavaksi löhötä kelan tukea oottamassa. Menkää töihin ja laittakaa lapset myös töihin. Uskomatonta pullamössöporukkaa. Katteellisia ko eivät itte enää ees tiä miten ruokaa saapi muualta ko kaupasta ja sieltäkään ei taida olla varaa tuoretta kalaa ostaa. Harmillista, että nuin tyhmät ihmiset lisääntyvät. Ihmekkö se, ettei suomalaiset pärjää enää edes pisakokeissa. Luulevat, että pyyhkimällä toisten perseitä tämä maailma toimii. Rukoillaan uutta nokiaa ja taputellaan toisten selkää ko teänki Viivi-Valtterilla on hieman vaikeaa koulussa, kun hän ei saa huomiota eikä pysy siksi kärryillä. Kukaan tuota enää mitään muuta ko kuluja yhteiskunnassa ja pitäs vielä yrittäjän väistää, että pääsee UIMAAN. Ei tätä usko toeksi 🤣


    • raaaaka-arskaa

      mie näin ku joku narttu oli väylässä uimassa.lliekkö lemmenkoneesta tullut hajua kun sen jälkeen lohet otti suunnan kohti merta.soli sitten kalareissu siinä, eli viduksi meni koko juttu.

    • Kalastaja k.kk

      Miksei kukaan tohi kirjoittaa matosista muikuista kuin silloin ennen oli,nyt ei kukaan tohi kirjoittaa tosiasiasta,pankaa ämpäriin vettä ja pitäkää muikkuja siinä ämpärissä niin madot nousevat pintaan,kokeilkaa jos että usko

    • mikkunen

      Tosi oli,hyi en syö enään mietosen kalaa

    • rauha rannalle

      Kumma ko tuossa ei päästä sopuratkaisuun. Oohan Miekojärvellä tillaa kalastaa missä vain ja jätetäis se uimapaikka kyläläisten virkistyspaikaksi. Ei siinä vissiin kukhaan köyhtyis jos ei uimarannala veettäis nuottaa.

      • Jäitä järveen

        Onneksi uimakelit kohta ohi - paksuja jäitä ootellessa... jäitä hattuun.


    • hjkkjhkj

      Suomen kalastuslaki kieltää yksiselitteisesti nuotan vedon uimarannalle.

      • kalastaja raju..

        Eipä siellä kylttiä ole näkyny missä virallinen uimaranta on,ja tänään vedetään nuottaa niin käykää uimassa ennen klo 17,00,älkääkö valittako,ei yhtään uimaria näkyny kuukausiin,hävetkää narisijat,eikö se hirvenmetästys ole alkanut toisessa päässää kylää:)))


      • kalastajan haju
        kalastaja raju.. kirjoitti:

        Eipä siellä kylttiä ole näkyny missä virallinen uimaranta on,ja tänään vedetään nuottaa niin käykää uimassa ennen klo 17,00,älkääkö valittako,ei yhtään uimaria näkyny kuukausiin,hävetkää narisijat,eikö se hirvenmetästys ole alkanut toisessa päässää kylää:)))

        Ei kukaan täysijärkinen tartuta lapsiinsa tai itseensä tahallisesti järvisyyhyä, kirjoituksesi antaa just oikean kuvan teistä ns kätinäkalastajista.


    • kalastajan raju

      Eikä kukaan äiti vie lastansa uimaan jos tietää syyhyä olevan uimarannalla

    • joopa sejoo
      • tekinen

        Älä ole niin varma, uskon että asiasta äänestetään, mikäli siellä on vähänkään valveutunutta porukkaa.


      • joo pasejoo
        tekinen kirjoitti:

        Älä ole niin varma, uskon että asiasta äänestetään, mikäli siellä on vähänkään valveutunutta porukkaa.

        Se on blää blää lautakunta...............ari on jo päättänyt...................................


      • outoa kairaa
        joo pasejoo kirjoitti:

        Se on blää blää lautakunta...............ari on jo päättänyt...................................

        Kylläpä on kunnanhallituksella pallo hukassa, esittää että talousarvion yhteydessä katsottaisiin voitaisko kalasatamassa olevaa kunnan uimarantaa kunnostaa. Jokainen kalasatamassa käynyt ihminen tietää kyseisen uimarannan, sitähän on aikoinaan kutsuttukin paskalahdeksi! Sen kunnostaminen maksaisi vähintään kymmeniätuhansiaeuroja, ei mitään järkeä. Kivilahdessa on tosi upea luonnon muovaama uimaranta, siellä mukava pullikoida. Kertokoon ken tietää, kuinka monta euroa kunta saa kalastuksesta tulevia verotuloja niiltä kalastajilta jotka pilaavat satojen ihmisten uinti mahdollisuuden turhan päiväisellä nuottauksella. Nuotanveto paikkoja on ympäri järveä, jossa ei aiheuteta moista vahinkoa uimisesta tykkääville.En vastusta nuottausta, vaan noin moukkamaista käyttäytymistä!


      • nälkämuikku
        outoa kairaa kirjoitti:

        Kylläpä on kunnanhallituksella pallo hukassa, esittää että talousarvion yhteydessä katsottaisiin voitaisko kalasatamassa olevaa kunnan uimarantaa kunnostaa. Jokainen kalasatamassa käynyt ihminen tietää kyseisen uimarannan, sitähän on aikoinaan kutsuttukin paskalahdeksi! Sen kunnostaminen maksaisi vähintään kymmeniätuhansiaeuroja, ei mitään järkeä. Kivilahdessa on tosi upea luonnon muovaama uimaranta, siellä mukava pullikoida. Kertokoon ken tietää, kuinka monta euroa kunta saa kalastuksesta tulevia verotuloja niiltä kalastajilta jotka pilaavat satojen ihmisten uinti mahdollisuuden turhan päiväisellä nuottauksella. Nuotanveto paikkoja on ympäri järveä, jossa ei aiheuteta moista vahinkoa uimisesta tykkääville.En vastusta nuottausta, vaan noin moukkamaista käyttäytymistä!

        mitä tekee sirkkakoski kalasatamalla viime kesänä näky olevan perämoottori korjaamona. ja romuvarastona rantapappi "erkki"pyöri essupäällä ja loput oli kassalinjakalastajia keneköhän taskuun ne uistelukisojen tulot menevä edellä mainittujenko


    • Tässä ratkaisu

      Tähän ongelmaan on ratkaisun näyttänyt kaikille muille jo kauan sitten eräs pellolainen fiksu ja sympaattinen ammattikalastaja, joka ikävä kyllä ei vuosiin ole tätä elinkeinoa harjoittanut. Hänellä oli nuottalautta. Ei tarvinnut rannoille nuottaa kiskoa, kun se vedettiin lautalle kauempana rannasta. Mutta hän olikin todellinen ammattikalastaja. Nykyisin Vietosella toimii myös nuottaporukka, joka vetää lautalle. Kyllä tätä vaihtoehtoa kannattaisi ammattikalastajina toimivien nuottaajien missä tahansa vakavasti harkita. Hiekkarannat saisivat olla muussa virkistyskäytössä ilman sotkuja, ja kalaa voisi pyytää sieltä missä sitä on parhaiten saatavana. Tuskinpa Kivilahdessa monenakaan päivänä kesän aikana on pyytäjille enemmän kalaa tarjolla kuin koko muun järven alueella, missä säiden mukaa eri kohtiin kalat aina luontaisesti kerääntyvät.

      • Nuthaaaja peshalompo

        Ei suinkhaan ne nuthaa läpimän veden aikhana,kuka se osthaa mato kaloja,tuskin syksyllä on uija siinä rannassa ja muikun syönti tekee hallaa pariskunnille he joutuvat eroamaan


    • ikänsä nuothannu:))

      Ensi kesänä onkin ponttooni lautta ja vaki paikka on kivilahti siinä hiekkarannalla,menkää reponiemeen uimaan,yhtälailla tämäkin yksityis maita,ja varmaan on ettei jokainen uija ole kysynyt lupaa saako rannassa uida,ei se veinaa kun yhelle on luvattu niin koko kylä muka sais yhen luvalla,ja joka vuosi pitää kysyä,niin kuin minäkin teen kysyn että saako rannalla nuootata

    • Sopimuskysymys

      Asiahan ei tietenkhän mulle kuulu, mutta ihmettelen tätä nuotanveon ajankohtaa. Juuriko sielä nuottaa veethän keskelä päivää? Naaapurijärvilä ei ainakhan. Vai otethanko sielä aurinkoa illalla?

      • kyllästynyt

        Ne vettää nuottaa milloin sää sallii, eikä se porukka ole edes neuvottelukykyinen, omaetu menee heillä ohi ihmisyyden.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      333
      2909
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2194
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1630
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1042
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      934
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      763
    Aihe