Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Avoero ja omaisuus

olor

Moi

En ole eroamassa mutta olen viime aikoina miettinyt tätä: olemme olleet avoliitossa 11v meillä on kolme lasta. miehellä on yritys jossa häntä autan laskujen teossa, koneiden korjauksessa yms. talo on miehen nimissä, en ole maksanut siitä yhtään, rakentamisessa olin mukana. tein kaikkea maalauksesta villoitukseen yms. ulkopuolista apua ei ollut kun sähkötoissa muuten mies minä ja hänen isänsä tämä rakenneettiin. miehen muita laskuja kyllä maksan puhelinlaskuja, lehtitilauksia, vakuutuksia, sähkölasku on aina ollut minun kontolla. alussa olin kolme vuotta kotona laten kanssa ja elin kodinhoitotuella joka oli pieni minulla ei riittänyt oikeen ruokaan tai muuhun milloin mies kustanti melkein kaiken, mutta viimeiset 6-7v olen ruuan, miehen tarpeen (tupakat, kaljat,baari illat, vaatteet jne) maksanut.plus noita sähkölaskuja jne. jos ero tulee niin minäkö lennän kun leppäkeihas tästä ulos ja mies pitää kaiken? tuntuu niin oudolta kun olen auttanut häntä kaikessa.semmoisissakin missä naiset ei ole yleensä.kaikki ollaan yhdessä tehty mies vaan suurimman osan maksanut. tänään nimittäin kävi nii että mies osti tuotteen A. me yhdessä kunnostettiin se ja tänään tuli tuotteelle ostaja ja kysyin leikillään et mikä minun työpanos summasta on nii mies rupesi nauraa et kuvauksestako pitäisi maksaa. ikinä en ole kiitosta mistään kuullut vaikka kylillä jo ovat minulle sanoneet et elä ole ilmainen renki hänelle. mitään en ole muille puhunut näistä asioista mutta käyneet kylässä ja nähneet meidän tilanteen. tuntuu vaan turhauttavalta että olen ollut ilmainen työntekijä ja nyrkkeilysäkki tässä ja mies vie kunnian ja rahat. minun laskuja miehen ei ole tarvinnut ikinä maksaa. 2 olen tänä aikana pyytänyt lainaa. ja maksanut ne pois.

22

735

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olor

      ...naimisiin en halua koska tänä päivänä erotaan aika helposti..enkä sellaista jaksaisi.

    • takapirulle

      Lopeta kaikkien miehen laskujen maksu, ostakoon omat röökinsä sun muut. Säästä omat rahasi tai osta niillä sitten kiinteää omaisuutta omiin nimiisi, niin pääsette tasoihin. Nyt on miehen vuoro kasvattaa sinun osuuttasi. Jos teet töitä miehen firmalle, niin vaadi saada myös palkkasi tai mene töihin kodin ulkopuolelle. Mies voi tietty palkkana maksaa vaikka jotain sinun sijoituksia, jolloin teidän ei tarvitse perheen sisällä maksella lisää veroja, mutta toisaalta sinulla ei silloin ole myöskään palkkatuloja.

      Kannattaa varmistaa selusta..häätkään eivät todellakaan ole huono vaihtoehto kaiken varalta..sen voin sanoa, mieti sitä..sama se eroaako avio- vai avoliitosta asian kannalta, mutta ei omaisuudesta riitely.

    • oppeliini1

      Yhdessäasumisen laillistaminen - avioliitto - luo näkymättomän langan yhteiselle elämiselle joka sitoo niin henkisesti kuin fyysisestikin.

      Ero avo- tai avioliitosta tapahtuu joka tapauksessa jos se on tapahtuakseen. Siinä vaiheessa liiton laillistaminen suojelee kumpaakin osapuolta. Lapsia kaikista eniten!
      Laillisuus säätelee rajat joiden sisällä oikeaoppinen toiminta sujuu ilman ylimääräisiä ( riitaa saa aikaan joka tapuksessa rajojenkin sisällä!) riitelyitä ja toisen osapuolen valtavaa tappiota, mukaanlukien taloudellisen tappion.

    • mek

      Jos avokki ei maksa suosiolla niin oikeuden kautta voit hakea hyvitystä mutta se on aika heikkoa ja kune t mitään vuokria maksa niin oikeus toteaa että ole ilmaiseksi asunut miehesi asunnossa kokoajan. Mene ensin naimisiin ja ole 5v ja vähän yli ja sitten vasta ero niin saat tasinkoa lain mukaan ja avoerolaki on niin heikko että se joka haluaa hyvitystä pitää myös näyttää toteen että on kasvattanut toisen omaisuutta. Avoliitossa aina yhteiset hankinnat moelmpien nimiin niin ei tartte tyhjin taskuin erossa lähteä.

    • rillumaarei

      Olen itse erosuunnitelmia tekemässä ja olemme avoliitossa. Siippani omistaa talon, mökin ja auton ja velat on myös hänen nimissä.
      Olen ostanut tänne kyllä kaikenlaista ja ruoat.
      Kaikki taloon yms muihin liittyvät korjaukset sun muut vakuutukset eli menot mieheni on maksanut.
      Itse ajattelen että mukaan otan vain tarpeellisen ja minkäå oloen ostanut, jota tarvitsen.
      Mutta en ole vailla mitään talosta tai töistä...
      Aikoinaan minua siis alle 50v kehotettiin menemään naimisiin, mut enemmän puhuivat, että jos tulee jotain vakavaa, saisin lesken eläkkeen.
      Kyllähän naimisiin menokin olisi teillä hyvä, mut laittaisi miehesi sitten avioehdon....

    • tosionsanoiorava

      Mitä tarkoitit sanalla nyrkkeilysäkki? Lyökö yrittäjämies sinua?
      Ilman muuta sinulle kuuluu maksaa avoliittolain mukaan korvausta perheen/kodin/miehen hyväksi tehdystä työstä ja menetetyistä omista ansiomahdollisuuksista mm. vauvalomien ja hoitovapaan aikana.
      Voit diskreetisti ottaa juristilta selvää suurinpiirtein miten asia menee. Tyhjin käsin sinun ei ainakaan tarvitse lähteä, se on varma.

    • olor

      Kiitos viesteistä! Taidan käydä paikallisen asianajajan luona juttelee ja kysyy miten asiat menee.eipähän tule sitten joskus yllätyksenä, tosionsanoiorava, olin myös nyrkkeilysäkki ihan kirjaimellisesti. ja kun pokka riittää sanon noista muista laskuista, alkoholi jne etten enää maksa.

    • 532njs

      Hei! Meillä sellainen tilanne että olemme asuneet n.5 vuotta yhteisessä talossa ja tänä aikana mieheni on koko ajan lyhentänyt suoraveloituksella lainanlyhennykset. Laina on molempien nimissä mutta kuten sanoin en ole maksanut lainaa euroakaan. Miten tässä tilanteessa menee? En haluasi olla v.mäinen mutta mieheni on se joka tuhosi perheemme ja minä ja pienet lapset ovat lähdössä tästä pois.

      • mek

        Jos laina ja asunto on molempien nimissä niin ei ole mitään merkitystä kuka sen lainan maksaa ja silloin se maksaja kasvataa toisen omaisuutte tietämättään ja se siitä eli puoliski menee. Se nimi ratkaiseen siinä lainassa ja sillä ei ole merkitystä kuka ne rahat hommaa lainan maksamiseen. Kun se laina on yhteinen niin masatte sitä yhdessä se rittää.


    • Kun lapset ilmeisesti ovat teidän yhteisiänne, teihin sovelletaan lakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta. Jos taas lapset eivät olisi yhteisiä, edellytyksenä olisi vähintään viiden vuoden yhteistaloudessa asuminen.

      http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110026

      "Avopuolison ja avoliiton määritelmät

      Avopuolisoilla tarkoitetaan tässä laissa yhteistaloudessa asuvia parisuhteen (avoliiton) osapuolia, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Avopuolisoksi ei kuitenkaan katsota sellaista henkilöä, joka on avioliitossa."

      Olette asuneet "yhteisessä talossa", joten talo ilmeisesti on hankittu molempien nimiin. Jollei muuta ole sovittu, teidän katsotaan omistavan talon puoliksi.

      Miehesi on koko ajan yksin lyhentänyt talolainaa. Lieneekö niin, että sinä olet hoitanut kotianne ja pieniä lapsianne, joten sinulla ei ole ollut mahdollisuutta talolainan maksamiseen? Sinun katsotaan joka tapauksessa omalla panoksellasi yhteiseen talouteen täyttäneen oman osuutesi myös asumisen kustannuksista eli talolainan hoitamisesta.

      Sinulla on oikeus puoleen talon arvosta. Jos se tulee myytäväksi, jaatte kauppahinnan ja maksatte kumpainenkin osuutenne jäljellä olevasta velasta. Jos miehesi lunastaa talon itselleen, hän maksaa sinulle puolet talon nettoarvosta (käypä arvo miinus taloon kohdistuva velka) sekä ottaa pankissa sovittavin tavoin loppuvelan yksin vastattavakseen.

      Jos ette omaisuuden jaosta voi sopia, voit hakea oikeudesta lakimiehelle pesänjakajan määräyksen. Pesänjakaja sitten päättää, miten omaisuus ja velat jaetaan. Kulut menevät pesän päältä.

      • 532njs

        Jos se menee siihen että tarvitaan pesänjakaja niin senkö jälkeen menemme vasta pankkiin`Tuskin sinne pankkiin lähdetään " tappelemaa" kuka on maksanut ja mitä ja kuka ei ole maksanut vai?


    • kiltti mies.

      Taitaa ap olla tyhmä ja sen mies narsisti. Jos teillä ei ole avioehtoo. Minä hommaisin avioeron ja haastaisin vielä oikeuteen pahoinpietystä. Tuskin jäät ihan pennittömäksi erossa ja miehes kun on narsisti niin yrittää puheillaan pelotella sinua että et saa mitään. Mutta miehelläs ei ole siihen sana valtaa vaan oikeudenkäynnissä jaetaan teidän omaisuus.

    • olor

      Ei olla naimisissa vaan avoliitossa, muutenhan tässä ei olisi epäselvyyksiä. ja sen 3v olin kotona lapsia hoitamssa n.500 tuloilla nii se meni aika pitkälle ruokaan ja muutamaan olemattomaan laskuun. kuitenkin minä olen koko ajan maksanut miehen laskuja vaikka tulot olleet mitä on ja mies lyhentänyt talolainan. sen maksuun en ole kelvannut mutta sähkölaskut, kiinteistö verot, vakuutuksia olen maksanut. tuli vaan mieleen et onko tää ollut tarkoituksella tälläkeinoin jotta itse saa talon yms muun, kun en ole taloa maksanut.tyhmähän minä olen ollut ja olen vieläkin..

      • tosionsanoiorava

        Kyllä nuo omat investointisi perheen hyväksi lakimies pystyy hinnoittelemaan. Vaikka mies pystyy osoittamaan maksaneensa talon ja omat investointisi on huuhdottu vessanpytystä alas niin silti molemmat olette sijoittaneet avoperheen yhteiseksi hyväksi huomattavia summia. Tästä oli jokin ennakkotapaus esillä muutama kuukausi sitten, missä mies velvotettiin maksamaan eks-avovaimolle rahaa, kulkikohan tasingon nimellä. En pysty linkittämään, mutta kaivele vanhempia ketjuja.
        Olisihan se oikeusmurha, jos erotilanteessa saisit vain pari matkalaukullista vaatteita yhdentoista vuoden uurastuksesta mukaasi.


      • miesvm1967
        tosionsanoiorava kirjoitti:

        Kyllä nuo omat investointisi perheen hyväksi lakimies pystyy hinnoittelemaan. Vaikka mies pystyy osoittamaan maksaneensa talon ja omat investointisi on huuhdottu vessanpytystä alas niin silti molemmat olette sijoittaneet avoperheen yhteiseksi hyväksi huomattavia summia. Tästä oli jokin ennakkotapaus esillä muutama kuukausi sitten, missä mies velvotettiin maksamaan eks-avovaimolle rahaa, kulkikohan tasingon nimellä. En pysty linkittämään, mutta kaivele vanhempia ketjuja.
        Olisihan se oikeusmurha, jos erotilanteessa saisit vain pari matkalaukullista vaatteita yhdentoista vuoden uurastuksesta mukaasi.

        Kyllä näin on, ap on mahdollistanut miehensä omaisuuden kartuttamisen sekä omalla työllään että rahallisesti minkä nojalla mies on velvollinen maksamaan tasinkoa erotilanteessa. Kannattaa vedota juurikin tuohon pykälään.

        ****************************
        8 §

        Hyvityksen edellytykset

         Avopuolisolla on oikeus hyvitykseen, jos hän on yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta siten, että yhteistalouden purkaminen yksinomaan omistussuhteiden perusteella johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella.

         Yhteistalouden hyväksi annetuksi panokseksi katsotaan:

         1) työ yhteisen talouden tai toisen avopuolison omistaman omaisuuden hyväksi;

         2) varojen käyttö yhteiseen talouteen;

         3) varojen sijoitus toisen avopuolison omistamaan omaisuuteen; tai

         4) muu näihin verrattava toiminta.

         Oikeutta hyvitykseen ei ole, jos yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta koitunut perusteeton etu on olosuhteet huomioon ottaen vähäinen.

        *************************

        Eli kaikki mahdolliset kuitit sekä pankista (maksullinen) pidemmän ajan tilitosite josta erottelet maksut jotka ovat menneet suoraan taloutenne ylläpitoon kuten juurikin sähkölaskut jne. Jos olet ollut auttamassa rakennustöissä ja vastaavissa niin niistä pitää kait tehdä jokin kirjallinen selostus. Toivon mukaan miehen isä todistaa puolestasi jos mies yrittää kieltää. Jotenkin sun pitäisi saada todistettua että olet tehnyt hommia miehelles. Onko vanhoja valokuvia tms. Meinaan jos mies alkaa hankalaksi ja asia menee oikeuteen niin kyllä sulla täytyy myös todisteita olla etenkin jos miehen isä puolustaakin poikansa etua sua vastaan.

        Omassa erossani tilanne oli se että maksettiin asuntolainaa ja ruoat puokkiin mutta kaiken muun maksoin käytännössä minä. Avokki toki autteli joskus vähän remonteissa mutta tein yksin ehkä 98% remonttihommista. Erossa nainen kuvitteli että talo myydään ja hän saa suurenkin summan rahaa mutta kun löin faktat pöytään ja sanoin että molemmat joutuu todistamaan mihin kenenkin rahat ovat menneet niin luopui vaatimuksista.


      • mies.

        Et sinä ihan tyhjän päälle jää ja varmaan lakimies hoitaa asiaa niin että otetaan huomioon se ku olet kartuttanut miehen omaisuuta


    • olor

      No appihan se puolustaa poikaansa. siltä mitään todisteluita kyllä saa. kuitit on tallessa suurimmaksi osaksi. todistajia löytyy kyllä jos jostain joskus venkuilee rupeaa. en haluaisi tälläiseen kyllä ikinä ruveta, toivottavasti asiat menee suht sovussa. ja jos ero joskus tulee niin silloin pystyttäisiin sopimaan edes kohtuudella nämä asiat!

      • miesvm1967

        Joo, samaa toivon minäkin että teillä menee noin. Kyllä meilläkin oli ero ihan sopuisa loppupeleissä, niin tunne- kuin talouspuolellakin eli ei meille mitään riitaa tullut missään vaiheessa oikeastaan mistään. Olen muuten miettinyt sitäkin että jos mä joku päivä tämän itselleni ylisuuren talon myyn remontoituna ja saan tästä kohtuullisesti voittoa niin saatan jopa antaa exälle muutaman tuhatlappusen ihan vaan palkkioksi siitä työstä mitä hän teki tän projektin eteen. Koska onhan hän mun kuopukseni äiti eli tavallaan menee myös lapseni eduksi jos äidillä olisi vähän ylimääräistä pätäkkää. Ei ole edelleenkään siis riitaa ja olen aika reilu jätkä kuiteski niin ainakin harkitsen asiaa tosissani :) Verottajakaan ei pääse väliin jos sovitaan että meillä oli siitä suullinen sopimus että näin homma toteutetaan.


    • avoero

      Et ole eroamassa ja olet miettinyt asioita. Haluat taloudellista turvaa jos te eroatte, eli puratte yhteistalouden. Itse vastaavassa tilanteessa olleena ja avoero viime keväänä, niin kokemuksella neuvon:
      1. mene naimisiin, avioerossa saat paremman turvan
      2. tehkää sopimus etukäteen ennen avoeroa
      3. avoeron jälkeen yrittäkää tehdä keskinäinen sopimus
      4. avoeron jälkeen palkkaa asianajaja ja pyydä käräjäoikeudelta pesänjakaja

      Jos et nyt tee asialle mitään, niin avoeron jälkeen viimeinen vaihtoehto toteutuu ja vain asianajajat rikastuvat. Näin kävi minulle, ja keväästä asti raha-asioita ollaan pyöritelty. Ja sitten vielä yksi neuvo, koska on kyseessä avoero, niin suhtaudu erittäin varovasti niihin neuvoihin että "tyhjin käsin ei tartte lähteä" ja "puolet kuuluu sinulle". Avioliitto ja Avoliitto eivät edelleenkään ole sama asia !!

      • edelleentosion

        Jos sinulla on huono asianajaja niin vaihda parempaan. Etsi joku nuori naisjuristi jolla itselläkin on intoa toimia modernisti avoliittolain pohjalta. Vanhat jäärät menevät vanhoja latujaan tyyliin näin asia meni ennen ja näin tehdään nytkin.


      • miesvm1967

        Ei kait kukaan tuollaista "puolet kuulu sulle" ole sanonut.. vai onko? Ei kuulu puolet ja pienenkin hyvityksen saaminen voi tosiaan olla hankalaa mutta ei mahdotonta kun pohjustaa asioita ja selvittelee etukäteen vaikkapa asianajajan kanssa mitkä on mahdollisuudet saada jotakin hyvityksiä.


    • yctyjhi

      Ihan varma en asiasta ole, mutta käsittääkseni vastikään on tullut uusi laki avoliitossa pitkään oleville... eli jos toinen on ollut kasvattamassa puolison omaisuutta jne ja pariskunta on ollut pitkään yhdessä voidaan soveltaa sovittelua...
      Meneppä tonne laki palstalle, jossa nimimerkki nixnax antaa lainopillisia neuvoja...
      Älä usko kaikkea mitä täälläkin sanotaan, ei tartte uskoa edes mua!!!
      Mun käsitys vaan on se että sun tapauksessa voin sovittelu olla mahdollinen vaihtoehto... normaslistihan se tietty menis niin että molemmat ottaa sen minkä omistaa tai on ostanut... mutta sen varmasti jo tiesitkin...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe