3.30

.fifty-fifty.

Miksi 3.30:sta on muodostunut raja, jonka kuntomaratoonarin pitää alittaa. Onko 3.30 jonkinlainen vedenjakaja. Sen alittaneet voivat pitää itseään kohtalaisen hyväkuntoisena.
Onko tilastollista havaintoa, kuinka moni kuntoilija alittaa vuosittain tuon rajan.

50

321

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • maratonyliarvostettu

   Äläpä intoile. 3.30 on jokaisen tassuttajan haarukassa. Kolmen tunnin alitus alkaa tarvitsemaan erikoisharjoittelua. Siihen asti riittää kunhan ulkoilee riittävästi.

  • kahvihuonespesialist

   3.30 maratonilla vastaa 43 kympillä ja 3100 cooperissa.

  • Nazzizz

   alle 35v-40v miesten sarjoissa 3.30 pitäisi mennä helposti ja allekin mutta ikääntymisen myötä tulokset väistämättä heikkenevät. Tuskin 50-60-vuotiaiden sarjassa enemmistö on 3.30 alittajia.

  • Suhteellista...

   Noh, minulla on tässä muutamana vuonna alittunut tuo 3.30 (muttei 3.20) ilman kovin kummoisia juoksumääriä. Olen kovin laiska tekemään varsinkin pitkiä lenkkejä. Muutama noin tunnin mittainen reipas juoksulenkki viikossa ja lisäksi sauvakävelyä mäkisessä maastossa ja vähän rullahiihtoa ja kenties pyöräilyä sekä hyötyliikuntaa. Tämä siis sulan maan aikaan.

   Pohjakunto toki tulee talven hiihtolenkeistä.

  • Lazy Larry

   Maratoonin 3.30 juokseminen vaatii useimmilta kyllä sen verran, että pitkiä lenkkejä pitää juosta. Joku 43 min. kymppi on selvästi helpompi saavuttaa.

   • kahvihuonespesialist

    Maratonilla pitää olla munaa aloittaa riittävän vauhdikkaasti. 3.30 ajoista puhuttaessa tasaisella vauhdinjaolla tulee 10-20 minuuttia takkiin verrattuna siihen mikä on mahdollista rohkealla yrityksellä. Anaerobisen kynnyksen tuntumassa pystyy juoksemaan korkeintaan 3h ja loppu on vain raahauduttava maaliin tavalla tai toisella, ellei kunto riitä 3h alitukseen.


  • Latsa-Pekko

   Ei se mikään itsestäänselvyys ole tuo 3.30. Tiedän monia, jotka siihen kuuseen ovat kurkottaneet mutta katajaan kapsahtaneet.
   Mistä johtuu, jotenkin vaan monet on niin tahdottomia, eikä tarvittavaa munaa vaan löydy.

   • akiparas

    puhutko soirosta


  • Hmmm...

   No jos on työ, ja perheenkin kanssa on hyvä viettää osa illoista ja viikonlopuista, niin ei siinä jää aikaa (eikä energiaa) lenkkeillä kuin muutamia kertoja viikossa.

   Työnantaja vaatii paljon, eikä kokouksista viitsi lintsata, koska työpaikka voi nykyään mennä helposti.

   Voisi olettaa, että terveeltä ei-ylipainoiselta mieheltä tuo 3.30 vaatii parin-kolmen vuoden ajan keskimäärin ainakin 4 hyvää juoksulenkkiä viikossa ympäri vuoden, ellei muuta kestävyysliikuntaa harrasta. Tietty sekin vaikuttaa, onko ennen juoksuharrastusta liikkunut ollenkaan.

  • Diipadaabadii

   Vaatii ja vaatii... Kolme kuukautta ja alle 50 km viikossa riitti ainakin minulle. Ja juoksukunto oli ihan paska ennen treenin aloitusta.

   Hyvin yksillöllistähän toi on, mutta järkevä treeni voi johtaa tuon rajan alle hyvinkin nopeasti.

   • Hmmm...

    Oliko kuntosi ihan kuralla ennen juoksemisen aloittamista? Elikkä sohvaperunasta alle 3.30:n juoksijaksi kolmessa kuukaudessa?

    Tuo antaa toivoa monelle.


  • hcm2003

   Alkuperäiseen kysymykseen vastaus taitaa kuitenkin olla se että 3:30 on juuri alle 5 min/km vauhti kymmenen vuotta sitten mentiin alle 6 min/km nyt taso on nostanut vaatimusta tasoa...verratkaapa vaikka Hesaa -03 ja -13 aikoja toisiinsa puuhastelijoiden taso on noussut melkolailla.

  • Veli Vaselin

   Mielenkiintoinen näkökulma. Onko tosiaan niin, että ns. puuhastelijoiden tai kuntoilijoiden taso on noussut. En toisaalta ihmettele, sillä valmennustietoutta levitetään aika hyvin netin ja esim. Juoksija lehden välityksellä.

  • Hmmm...

   Työttömyyden yleistyminen voi myös vaikuttaa. Ehkä moni oloneuvos pyrkii nykyään käyttämään tarmonsa kuntoiluun.

   Ainakin minulla tämän takia on päivässä enemmän tunteja käytettäväksi liikuntaan.

  • siitä väliltä

   Maratoniin vaikuttaa monet asiat. Toiset menevät suht.pienell'ä harjoittelulla jopa 3 tuntiin.Toiset eivät pääse koskaan vaikka harjoittelisi kuinka paljon.
   Riippuu paljon ihmisen perusominaisuuksista. Mikäli olet nopeita lihassoluja omaava kaveri niin maratonilla vaikea saavuttaa hyviä aikoja. Vastaavasti kestävyysominaisuuksilla varustettu kaveri ei tule juoksemaan satasta koskaan lujaa.
   Tietysti harjoittelulla pystyy kaikeen vaikuttamaan mutta ehkä olisi mielekkäintä löytää itselle se sopivin matka-tai laji.

  • Niinpäniin

   Tuskinpa kansan lihassolujen jakauma on muuttunut kymmenessä vuodessa.

   Keskimäärin nykyään kai lenkkeillään enemmän ja/tai laadukkaamimn kuin vielä jokin aika sitten.

   • barely foot

    Kengät ovat keventyneet kymmenessä vuodessa jonkin verran. 100g nilkkapainot vastaa 20 sekuntia kilometrillä.


   • kokemuksesta tiedän

    Ei se lihassolujen jakautuma ole minnekään muuttunut. Sama sääntö se on pätenyt aina että hitailla pärjätään maratoneilla ja nopeilla satasella.
    Ja maratonin tasohan on romahtanut esim. 80-90 luvulta. 80 luvulla kolmen tunnin ajoilla sijouttui hölkkäsarjassa kymmenen kieppeille ja lähes joka maratonilla kilpasarjassa juostiin lähelle 2.30. Nyt kun juoksee kolmeen tuntiin niin voittaa monta maratonia.


  • maratoonarin löysä

   Maratonille lienee lääkärikirjassa sairausluokitus..

   Fiksut menee useammin voimailu/painonnostosalille, kuin juoksulenkille.

   Perustelut voi jokainen lukea tuhansista eri tutkimuksista joita on tehty ympäri maailmaa.

  • Totuuden Torvi

   Ainakin maratoonarit luokittelevat toisiaan tulosten perustella. Alle 3h on yleensä kova. 3.30 juossut voi sanoa jo juosseensa ja sellaisella tuloksella ei naureta enää selän takana mutta ne raukat, jotka yrittävät puhkaista 3.30, siinä onnistumatta, ovat paarialuokkaa, joiden sallitaan pyöriä mukana mutta eivät nauti juuri mitään arvostusta. Tämä johtaa usein siihen, että kyseiset siirtyvät retkeilykävelyyn ultralla.

   • Ilmeisesthuonojuoksija98

    Aijaa!? Mun mielestä 3h30min on kyllä kova aika maratonille... Mä arvioisin ehkä just ja just hyvänä päivänä pääseväni siihen. Pisin matka, minkä oon juossut lenkillä, on 34km ja kilpailussa n.26.5 km aikaan 1h58min. Onko se huono? Olen 15-vuotias tyttö. Minkä arvioisitte olevan mun maratonin aika, jos juoksisin?


   • Olet hyvä juoksija
    Ilmeisesthuonojuoksija98 kirjoitti:

    Aijaa!? Mun mielestä 3h30min on kyllä kova aika maratonille... Mä arvioisin ehkä just ja just hyvänä päivänä pääseväni siihen. Pisin matka, minkä oon juossut lenkillä, on 34km ja kilpailussa n.26.5 km aikaan 1h58min. Onko se huono? Olen 15-vuotias tyttö. Minkä arvioisitte olevan mun maratonin aika, jos juoksisin?

    Ilmeisesthuonojuoksija98, aikasi on erinomainen. Ja jos jatkat juoksemista, aikasi tulevat varmasti vielä parantumaan sillä kestävyysjuoksu vaatii hyvää pohjaa ja se kehittyy vasta useamman vuoden juoksulla. Yleisesti maratonilla pärjää paremmin vanhemmat juoksijat kuin sinun kaltaisesti vasta juoksu-uran alussa olevat. On myös hyvä huomata, että naisten tulokset ovat kautta linjan ehkä 15 minuuttia heikompia kuin miesten. Eli jos nainen juoksee 3:30 sijoittuu hän vähintään yhtä hyvin kuin mies joka juoksee 3:15.


  • Näkökulmia

   Totta kai ihmisten halutaan hakeutuvan saleille, koska joku kerää siitä kelpo rahat.

   Juoksussa liikkuvat rahat ovat markkinatalouden näkökulmasta liian vähäisiä.

   Usein maratonia juoksevat ihmiset ovat hyvätuloisia, joten heidän rahoilleen olisi paljon ottajia.

   Kenelle on yllätys, jos terveystutkimukset suosittelevat bisneslajeja, joihin tulee hankkia kalliit välineet sekä maksaa hulppeat suorituspaikkamaksut.

  • Pöööäääää

   Todella yksilöllistä tuo on. Kyllä minunkin mielestä perusterveen keski ikäisen normaalipainoisen miehen pitäisi alittaa 3:30 kohtuullisella treenillä, mutta vaikeata se näyttää monilla olevan.

   Nuo aikarajat ovat myös suhteellisia. Neljä vuotta sitten en uskonut läpäiseväni maratonia. Silloin myös 4h tuntui kovalta. Kun se oli alitettu niin 3:30 tuntui vielä utopistiselta. Nyt 3h tuntuu olevan ihan saavutettavissa riittävällä ulkoilulla. Sen sijaan esim. 2:50 alitus tuntuu nyt mahdottomalta, joku päivä sekään tuskin.

   Sen voi ajatella niinkin että jos tänään jaksan juosta 10km jotain vauhtia joka vastaa jotain (utopistista) aikaa maralla, niin eihän mun tarvitse kuin tehdä siitä vauhdista niin helppoa että jaksan ylläpitää sitä noin neljä kertaa pidemmän matkan. Se on tehty ennenkin.

  • Pyyhe kehään

   alle 2:05 pitää päästä

  • Mies vaan 08

   Jos ottaa tavoitteeksi päästä 2.30 niin pääseekin vain 2.40, mutta jos ottaa tavoitteeksi päästä alle 2.20, niin voi vahingossa huippupäivänä juosta 2.15-2.16. Urheilussa pätee sellainen vanha totuus, että on asetettava rima korkeammalle kuin edes uskaltaa, sillä ilman kovaa riskinottoa ei saavuta yhtään mitään. En ymmärrä sitä miksi harrastelijat asettavat itselleen niin olemattomia aikatavoitteita nykyään. Kyllä se keho sietää kovempaakin vauhtia jos vaan uskoo riittävästi itseensä, ei pelkää vauhtia vaan antaa happojen tulla korvista ja jatkaa matkaa vaan. Jos on jotakin aktiivista urheilua harrastanut ennen juoksua, niin voin sanoa omastakin kokemuksesta että heti alkuun vaan kunnon tavoitteilla liikkeelle, niin saa hyvän itseluottamuksen jotta voi alkaa kunnolla harjoittelemaan. Pohja kuin pohja, mutta hyvin monessa lajissa on yhtenä harjoittelumuotona juoksu, ja sitä kannattaisi hyödyntää jos alkaa käydä hölkkäkisoissa.

   Toinen asia liittyen osittain em. asiaan. Eli siis miksi Suomessa kovin harva täysillä treenaava kilpajuoksija pääsee kympin alle puolen tunnin? Ensinnäkin siellä ovat ihan väärät juoksijat yrittämässä, ja toiseksi harjoittelu on todennäköisesti liian kevyttä. Pitäisi harjoitella kuin Ulmala tai Väätäinen, ja tietysti lähtökohdat kunnossa eli nuoresta saakka kovaa määrää pohjaksi aikuisiän harjoittelua ajatellen. Ei todellakaan voi olla sellaisia pohjia yhdelläkään nykyjuoksijalla. Mitä ennen tehtiin? Silloin hiihdettiin kouluun, jatkettiin samaa koulussa, tultiin kotiin ja hiihdettiin taas. Nykyään ajetaan skoottereilla, tullaan kotiin ja lähdetään taas skoottereilla ajelemaan. Siinä ei synny tulevaisuuden urheilijoita. Ehdotan kaikille jalkautumista, vaikka se veisi aikaa enemmän mutta se palkitsee myöhemmin.

   Kaikki urheilu lähtee siitä että on jokin lähtökohta, pohja miltä ponnistaa tuloksiin. Asiasta voi jauhaa loputtomiin eri näkövinkkeleistä, mutta aihe on vaan sellainen että siitä kannattaisikin puhua nykyisessä urheilukulttuurissa. Aina voi perustaa Valoja sun muita järjestöjä, mutta jos sille ei tarjota aktiivisia ja liikkuvia massoja niin ihan turha on mitään koskaan perustaa. Täytyisi ensin muuttaa yhteiskuntaa ja ihmisiä eri suuntaan, aktiivisempaan elämäntyyliin. Nyky-yhteiskunnassa vaan ratkaisee ainoastaan tehokkuus, ajansäästö. Millään muulla ei ole enää väliä, ja se näkyy ihmisten välisissä suhteissakin, kun pitkäjänteinen tekeminen on pantu tehokkuuteen pyrkimisen myötä jäihin.

   Voisi melkein sanoa että Suomen kestävyysjuoksu nykyään kertoo yhteiskunnan koko kuvan, jos vähän karrikoidusti ilmaistaan. Tarkoitan sitä että pitkäjänteisyys loistaa poissaolollaan, ei ole enää sitä suomalaisille niin ominaista sitkeyttä luonteessa, vaan halutaan kaikki heti ja mahdollisimman helpolla, ilman mitään ponnisteluja.

   • Ilmeisesthuonojuoksija98

    Mulla ei oo skootteria/mopoo, hiihdän täysillä, juoneen paljon, pyöräilen välillä 9km koulumatka kiireessä, kuljen muutenkin jalkaisin ja silti kympin enkkani on ilmeisesti huono?;vähän päälle 39min...:-(


   • Ilmeisesthuonojuoksija98
    Ilmeisesthuonojuoksija98 kirjoitti:

    Mulla ei oo skootteria/mopoo, hiihdän täysillä, juoneen paljon, pyöräilen välillä 9km koulumatka kiireessä, kuljen muutenkin jalkaisin ja silti kympin enkkani on ilmeisesti huono?;vähän päälle 39min...:-(

    Siis juoksen, enkä juoneen paljon:-)


  • Mies vaan 08

   Ei se todellakaan mikään huono enkka ole, vaan suomalaisille niin kovin tyypillinen "olen paska juoksija" asenne on vain iskostunut päähäsi liian tiukkaan. Olet hyvä urheilija ja kehityt varmasti vielä todella paljon. Kannattaa vaan mennä ulos ja jatkaa sitä samaa tekemistä, kunnon asenteella ja sitkeydellä, niin takuulla hyvä tulee ajan myötä. Täytyy arvostaa itseään ja uskoa työntekoon, niin voi saavuttaa paljon enemmän kuin edes voisi kuvitella.

   • Spuge.

    Sosiaalisen meedian piirissä 39 minuutin kymppi on suoritus, johon valtaosalla kyseisen meedian piirissä pörräävistä ei ole kuntoa.


   • Hmmm...
    Spuge. kirjoitti:

    Sosiaalisen meedian piirissä 39 minuutin kymppi on suoritus, johon valtaosalla kyseisen meedian piirissä pörräävistä ei ole kuntoa.

    Onko nyt kyseessä radalla juostu 10000m vai maantiejuoksu 10 km (jossa on mäkiä)?


   • Ilmeisesthuonojuoksija98
    Hmmm... kirjoitti:

    Onko nyt kyseessä radalla juostu 10000m vai maantiejuoksu 10 km (jossa on mäkiä)?

    Maantiejuoksu 10km Tuusulassa..


   • Ilmeisesthuonojuoksija98
    Ilmeisesthuonojuoksija98 kirjoitti:

    Maantiejuoksu 10km Tuusulassa..

    Pyynikkijuoksussa aika oli vähän päälle 40min..


   • Hmmm...
    Ilmeisesthuonojuoksija98 kirjoitti:

    Pyynikkijuoksussa aika oli vähän päälle 40min..

    En tunne kyseisiä tapahtumia. Onko tasainen maasto vai mäkiä? Onko asfaltti vai sora?


   • Ilmeisesthuonojuoksija98

    Kiitos rohkaisevasta viestistä!:-)


   • Ilmeisesthuonojuoksija98
    Hmmm... kirjoitti:

    En tunne kyseisiä tapahtumia. Onko tasainen maasto vai mäkiä? Onko asfaltti vai sora?

    Tuusulassa on suoraa asfalttipätkää 5km ja samaa reittiä takaisin. Reitillä on mäkiä aika paljon.(Tuusulassa oli viime kevään SM-maantiejuoksut) Pyynikkijuoksu on tietääkseni yksi Suomen raskaimmista kympeistä...saatan olla väärässä, mutta reitti ainakin kulkee myös esim.pururata tyyppistä pohjaa, hiekkapohjaa ja asfalttia. Se menee Tampereen keskustasta Pyynikkiharjun päälle, tekee siellä kierroksen ja palaa takaisin.


   • Ilmeisesthuonojuoksija98
    Ilmeisesthuonojuoksija98 kirjoitti:

    Kiitos rohkaisevasta viestistä!:-)

    Siis sinulle Mies vaan 08


  • This Old Fart

   Onko yli 50v miehelle 10km maantiekisassa noin 40 minuutin tulos hyvä, jos suhteuttaa ikäluokan yleiseen tasoon. Maraton menee noin 3.15 ja puolimaraton 1.30?

   • Hyvin juostu!

    On hyvä tulos, kuten myös maratonin ja puolikkaan tulokset. Katso vaikka vähän suurempien tapahtumien tuloksia niin huomaat kuinka hyvin olisitkaan ajoillasi sijoittunut ikäsarjassasi!


  • Hmmm...

   Minulla on pari kertaa alittunut 10 km soratiekilpailussa (mäkinen maasto) tuo maaginen 40 minuutin raja, mutta maratonilla vain 3.26. Kolmasti tullut juostua mainitut matkat.. Jostain syystä lyhempi matka maistuu paremmin.

  • hölkkämaraton

   3.30 alittuu helposti kunhan juoksee 50km viikossa. Enimmäkseen kevyttä lenkkiä, yksi pitkä hidas viikossa, kerran viikossa kovia intervalleja, ja noin 5 ja 3 viikkoa ennen noin 21 ja 28km maratonvauhtiset pitkät, lopetus ennen muuria. Ei nämä 3.30 ajat niin vaikeita ole, että pitäisi kovaa treenata.

   • Hmmm...

    Pitää kyllä ottaa huomioon lähtökohdat. Jos on ylipainoa tai vaivoja, niin ei onnistu.

    Toisaalta, jos on harrastanut muuta liikuntaa vuosia, ei tarvitse tuota 50 kilometriä, vaan ehkä puolet tai vähempikin viikossa riittää.


   • hölkkämaraton
    Hmmm... kirjoitti:

    Pitää kyllä ottaa huomioon lähtökohdat. Jos on ylipainoa tai vaivoja, niin ei onnistu.

    Toisaalta, jos on harrastanut muuta liikuntaa vuosia, ei tarvitse tuota 50 kilometriä, vaan ehkä puolet tai vähempikin viikossa riittää.

    Ellei kunto riitä 50km juoksuilla 3.30 aikaan, kannattaa juosta vähemmän. Silloin on parempi tehdä peruskuntoa ja palauttavaa vaikka sauvakävellen tai hiihtäen kuin ylirasittaa jalkoja roskakilometreillä. Kevyellä lenkillä pitäisi tulla samanlainen hyvä olo kuin lapsena lumessa möyriessä. Ellei tule niin tosiaan jokin vähemmän rankka laji sopii paremmin korvikkeeksi.


  • Poikasi Mauri

   Silloin kun tavoite on realistinen saavuttaa 3.30, niin treeni on vedettävä vaan riittävän piukaksi. Kyllä onnistuu. Jos ei ole edellytyksiä (ei nopeutta, ei kestävyyttä, ei tarvittavaa atleettisuutta niin kyllä se silloin voi olla vaikeaa.

   Ihmisten elintavat ja elämänhistoria (liikkumattomuus jne) muodostavat myös esteen.

  • Anonyymi

   Ei tarvitte. Moni enonkosken kova mänijä tyytyy 3.57 tulokseen.

   • Anonyymi

    Tavo kuin tavo.


  • Anonyymi

   3.30 alittajat on noupateja. Kyllä se kolmen tunnin raja edelleen on se hatunnostoraja kilpakuntoilijalle. Tavisläskeille neljä tuntia kova tavo.

   • Anonyymi

    neljä tuntia miehelle rento kulaus. Kyllä pitäs männä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    neljä tuntia miehelle rento kulaus. Kyllä pitäs männä.

    Ei ole sub 4 rentoa, kähöllä menee viisi tunteroista.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei ole sub 4 rentoa, kähöllä menee viisi tunteroista.

    Itku tulee maramatkalla.
    Tänään 2 tunteroista ja 12.7 km.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Oulun mellakoitsijat matuja? Kaasuakin tarvittiin

   Kantaväestö harvoin parveilee seurueittain. https://yle.fi/uutiset/3-12042173 "Poliisi: Väkijoukko vastusti aggressiivisesti miehen kiinniottoa Oulu
   Maailman menoa
   185
   4373
  2. Sofia ja Stefu onnellisesti festareilla.

   En halua juoruta enemmän kun on pakko mutta ihana oli nähdä kaunis Sofia ja komea Stefu festareilla Karjaalla.Ihan eri meno kun Martinan kanssa.Stefu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   214
   3147
  3. Ässillä on taas vauhti päällä

   Somehiljaisuus ostosten kuvaamisen jälkeen ja viime yönä on taas Stefun instassa kerrottu totuuksia https://aijaa.com/DvaDp0
   Kotimaiset julkkisjuorut
   60
   1905
  4. 85
   1459
  5. Mikä on jäänyt parhaiten mieleen kaivatustasi?

   Laita vielä loppuun onko mies vai nainen. Älkää laittako negatiivisia juttuja.
   Ikävä
   64
   1353
  6. En vain pidä Martinasta.

   En tiedä mikä siinä on..en tiedä mitä on totta, mitä valetta enkä tunne Martinaa ollenkaan ihmisenä. Silti hän vain vaikuttaa kaikin tavoin niin kylm
   Kotimaiset julkkisjuorut
   272
   1224
  7. Miksi et enää halunnut kohdata mua?

   Miksi välttelet mua?
   Ikävä
   116
   1213
  8. YLEkin ihmettelee Päivin paniikkia

   Ylen haastattelemat oikeusoppineet ihmettelevät Päivin aktiivista rikossyytteistään kirjoittelua ennen oikeudenkäyntejä. Pyrkiikö heikentämään oikeud
   Luterilaisuus
   475
   1196
  Aihe