Klassisen laulun aloittaminen

Klassista lauluuaaa

Olen 17-vuotias poika ja aloittamassa klassisen laulun. Äänenmurros alkoi noin 13-vuotiaana, joten olisiko nyt sopiva aika aloittaa? Pääsen nykyään yksiviivaiseen f:n asti. Kuinka paljon luonnollisella äänenmuodostuksella pystyy laajentamaan äänialaa? Tällä hetkellä osaan laulaa puhtaasti, ja muun muassa viulunsoiton ansiosta minulla on tarkka sävelkorva. Onko mahdollista, ettei klassinen laulu sovi ollenkaan joillekin, vaikka olisi musikaalinen? Pystyykö nainen opettamaan miespuolista laulajaa, vaikka äänialat eroavat?

2

208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JeiiMah

      Jup. 17vuotiaana on ihan ok aloittaa klassisen laulun opiskelu. Äänialan laajuudesta tai laajentumisesta ei oikein voi kuulematta sanoa sitä eikä tätä, eikä varsinkaan noin nuorelta. 17vuotiaalla äänihuulet eivät myöskään ole vielä täysin kehittyneet ja tekniikan lisääntyessä lisääntyy myös ääniala.

      Klassisessa musiikissa vaikuttaa myös se mihin fakkiin loppujen lopuksi ääni aikuisena asettuu (basso, baritoni, tenori jne.), mutta sanoisin että tuossa vaiheessa ei sillä päätään tarvitse sen enempää vaivata. Toisilla fakki on hukassa vielä lähempänä 30 ikävuotta, eikä se nyt tavatonta ole etteikö joku sibassa opiskeleva olisi myös vaihtanut esim. sopraanosta mezzo-sopraanoksi.

      Klassinen laulu itsessään sopii varmasti kaikille jos vain musiikkityyli itsessään miellyttää. Eri asia on sitten se edistyminen lauluopinnoissa. Hieman hassusti muotoiltu kysymys jos saanen sanoa.

      Ja kyllä nainen voi opettaa myös miespuolista laulajaa. Itselläni on juuri harjoitusoppilaana mieslaulaja ja niinpä opettavat mieslaulajatkin naislaulajia. Tietysti tämä vaikuttaa opettamiseen, sillä paljon kehitystä voi tapahtua jo pelkästään kuuntelemalla. Tämä vaikeutuu kyllä jos opettaja on vastakkaista sukupuolta, koska äänet eivät ole täysin verrattavissa soinnillisesti. Mutta opintojen alussa sukupuoli ei ole mielestäni niin tärkeä, kun pääasiassa käsitellään hengitystekniikkaa, oikeaa lauluasentoa ja keskitytään perusteisiin.

      • S-tiiina

        Vanha aihe, uudet kysymyset: poikani aloitti 15-v klassisen laulun soitettuaan tätä ennen klassista instrumenttia ala-asteelta saakka. Hänen laulunopettajansa ovat vaihtuneet ja häntä on pidetty lupaavana ja epätavall valmiina bassona. Nykyopettajalla hän on laulanut korkeampia kappaleita ja kesän jlk opettaja oli todennut että näyttää kehittyvän sen sijaan baritoni. Minulle on opetetu että äänen korkeus on yhteydessä myös anatomiaan -mitä isommat äänihuulet, sen matalampi ääni. Voiko miehen ääni tosiaaan vaihtaa alaa korkeampaan itsestään vai onko jotakin harjoiteltu väärin/riittämättömästi?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 183
      1975
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      141
      1447
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe