paino nousee?

nur1

mistä mahtaa johtua että painoni on noussut n. 3-4kg kun olen aloittanut juoksemisen ja juossut vajaan vuoden suht säännöllisesti n 3krt vkossa? Juoksen n 4-5 km:n lenkkejä. Syön mielestäni aika lailla samalla lailla kuin ennen juoksun aloittamista. Lisäksi teen ruumiiillisesti keskiraskasta työtä 8h. Ihmettelen, koska luulisi olevan päinvastoin että paino ennemminkin laskee?

24

4019

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onko se läskiä?

      Oletko mitannut kehonkoostumustasi?

      Oletko ottanut mittanauhalla mittoja?

      Paino ei kerro kaikkea. Kropan malli muuttuu treenatessa, lihas kasvaa, nestettäkin voi olla enemmän kuin liikkumattomalla.

      Noi sun lenkit on kyllä niin lyhyitä ja vähissä, ettei niillä taida olla paljoakaan vaikutusta painoon. Ennemminkin ruumiillinen työ on se, mikä sulla voisi painoa pudottaa.

      Koitahan saada vähän kehitystä juoksuusi. Kroppasi tottuu samaan junnaamiseen eikä enää kehity. Välillä 15 km lenkki rauhallisemmin, välillä lujaa se 5 km.

      Tsekkaa se ruokapuoli myös. Syöt suhteessa kulutukseesi enemmän kuin luulet.

      Painon nousu voi johtua iästäsikin. Jos olet kovin nuori, olet vielä kasvanut.

    • nur1

      olen ilmeisesti niin huonokuntoinen sitten että en voi kuvitellakkaan juoksevani mitään 15 km lenkkejä kuolematta. Juoksin tässä välillä 7 km, mutta tein kuolemaa jo sillä matkalla, juoksin väkisin, sain kiitokseski todella kipeytyneen ja turvonneen nilkan ja kantapään, jolla ei voinut juosta enää lainkaan. Siirryin lyhentämään lenkkiä tuohon 4-5 km.Ehkä pitäisi juosta se matka useamman kerran vkossa kuin kolmen. Lopetin tupakoinnin n vuosi sitten siitä tämä uusi harrastus. Olen 38 v ja 163/55kg nainen. 4 km:n lenkkiin menee aikaa n 25-30 min, 7km n 40 min. Onkohan hyvä aika juosta vai huono?

      • Ehkäpä....

        Ok, harjoittelet vasta. Aika hitaasti juokset, mutta mikäs kiire! Laskujeni mukaan 7 km lenkkiin pitäisi mennä lähemmäs tunti, ei 40 min. Jos kerran 4 km juokset puoleen tuntiin.

        Voisit välillä kävellä reippasti tunnin lenkin niin että tulee hiki ja hiukan hengästyy. Vauhti on silloin n. 7 km/h. Sillä voisit ehkä parantaa kestävyyttäsi näin alkuun.

        Sulla voi olla liian korkeat sykkeet juoksussa, siksi väsyt. Koita jolkotella vielä hitaammin, niin että jaksat hölkätä tunnin putkeen. Ei todellakaan ole kiire mihinkään. Jos sulla on sykemittari, sillä voit katsoa vähän suuntaa.


    • oop

      Voipi olla että tuo juoksusi kuluttaa niin vähän kaloreita suhteessa muuhun toimintaasi (esim. siihen keksiraskaaseen 5x8h työhön verrattuna), että se painon lisäys tulee ihan jostain muusta (esim. vaikka työn rasitus hieman laskenut, eikä juoksu riitä paikkaamaan sitä).

      Jos tosiaan menet 4 km ajallisesti 30 min, niin silloin 3x5km/vko tekee < 112,5 min/vko eli

    • duubadii1

      Painon hallintaan vaikuttaa lenkkeilyä enemmän se mitä syöt lenkkien välissä.

    • nur1

      Kuinka monta krt vkossa pitäisi juosta näitä pitkiä lenkkejä? Minulla on tunne, että neste kertyy kehooni, koska jalat ovat raskaat ja jäykät, nesteisen oloiset. Muuten jalkoihin tullut lihaserottuvuutta, tiedä sitten. Pitänee muistaa että olen juoksijana vasta alkumetreillä ja rasitun jos töissä aika lailla..

    • fattass

      Paino laskee kevyellä rasvanpolttolenkeilyllä. Se on tieteellisesti todistettu fakta. Pitää mennä yli puolituntia että rasvanpoltto kunnolla käynnistyy ja siitä voi jatkaa vaikka kahteen ja puoleen tuntiin jos jaksaa. Vajaan puolen tunnin lenkit eivät läskejä juuri sulata oli vauhtia eli ei.

    • Ei norttia

      Yksi syy voisi olla tupakoinnin lopettaminen. Nikotiini nimittäin kiihdyttää aineenvaihduntaa. Ja kun elimistö ei saa sitä enää niin aineenvaihdunta heikkenee.
      Mutta tässäkin täytyy miettiä hyödyt ja haitat.Mielummin pari lisäkiloa kuin tervakeuhkot.

      • Tekosyitä

        Tupakan voi korvata kahvilla. Sama vaikutus.


    • nur1

      Se on kyllä totta tupakoinnin suhteen. Mutta kauhulla kyllä ajattelen että töiden ohella pitäisi vielä juosta pari tuntia monta krt vkossa, sehän kuulostaa järjettömältä! Olen kuitenkin töissä yli 8h liikkeessä koko pvn enkä kotonakaan sohvalla makaa, vaan on kotityöt jne..

      • 17+5

        höpö höpö, sinkku yrittäjä omakotitalossa 10h työpäivät ja hyvin kerkee 1,5h reenaa...


      • oop

        Usein ns. pitkä (hidasvauhtinen) lenkki juostaan kerran viikkossa (yleensä viikonloppuna) ja kestoltaan se on 1,5h - 3h; ei suinkaan useita kertoja viikossa. Eikä sitä pitkää lenkkiä ole tarkoitus mennä väkisin ja sitä vauhtia, että siihen kuolee tai jalat menevät rikki, vaan monesti sellaista tasaista vauhtia jotta siitä ehtii hyvin palautumaan (vaikka sitten kävellen jos ei muutoin). Viikolla sitten voi tehdä ajallisesti lyhyempiä lenkkejä ja niistä voi osa olla teholtaan suurempia (esim. lenkkejä lähellä happo kynnystä, intervalleja, tms.). Harjoittelun olisi muutoinkin syytä olla monipuolista ja nousujohteista, tai muutoin kehitys pysähtyy. Vuosi yhtä ja samaa on aivan liian pitkä aika, sillä monipuolistakin harjoitusohjelmaa on hyvä säätää vuosittain uusiin suuntiin (esim. uuden tyyppisiä harjoituksia, muutta painotusta) jotta keho saisi uusia virkkeitä.

        Jos juoksusta ei ehdi palautumaan vaan alkaa jäämään kertoja välistä tai paikat kipeytyvät päiviksi, niin silloin kuormitus on liian suurta (=harjoittusohjelma on pielessä). Tällöin pitää vain tiputtaa harjoituksesta joko vauhtia tai matkaa, mutta oltava varovainen ettei harjoituksen luonne muutu liikaa. Eli jos kyseessä nopeus harjoitus, niin tiputtaa mielummin matkaan, ja pitkissä lenkeistä mielummin vauhtia. Koskaan ei kannata vetää harjoitusta väkisin kehon kustannuksella, sillä silloin jää seuraava harjoitus välistä tai sitä ei voi tehdä täysipainotteisesti.

        Sun kannattaa ehdottamasti opetella juoksemaan myös niitä kestoltaan että matkaltaan pidempiä lenkkejä, jos haluat jotain kehitystä juoksusta. Tuollaisista lyhyistä n. 30 min harjoittelusta muodostuu helposti nopeutta, voimaa, tms. kehittäväksi harjoitteluksi, (ja varsin usein nekin ovat pidempi kestoisia, jos alku ja loppu lämmittely otetaan mukaan) sillä muutahan ominaisuutta siinä ajassa ei oikein voi kehittää. Matkaa ei saavuta treenaamalla nopeutta, eikä nopeutta treenaamalla matkaa, joten pitkän lenkin harjoittoitusvaikutusta ei voi korvata jättämällä sitä väliin ja lisäämällä lenkki kertoja (harjoituksen luonne määrää sen mitä se kehittää). Jos haluat oppia juoksemaan tuon täällä mainitun 15 km, niin silloin oikea ratkaisu olisi että säädät harjoittelua siten että kasvatat yhden harjoitus kerran matkaa (nopeutta tietystikään et voi pitää samana kuin muilla harjoitus kerroilla, jotta paikat ei rasitua).

        Joka tapauksessa se sun 3x5 km on määränä niin vähäinen tuohon sun työ ja arki kuormitukseen verrattuna, että kannattaa etsiä syytä painon nousuun jostain muusta, sillä tuskin on mitään tekemistä juoksun kanssa (kuten itsekin totesit niin sen pitäisi laskea). Juoksussa taloudellisuuskin paranee aika harppauksin aloittamisen jälkeen, joten jos jotain painon pudotusta tapahtuu niin kyllä sen vaikutuksen yleensä huomaa nopeasti (kuukausissa), ellei vaa'alla niin ainakin sitten mittanauhalla. Toki se yhden samanlaisen (5 km) lenkin mukaan ottaminen lisää, lisäisi kalori kulutustasi vastaavalla suhteella, mutta rehellisesti ottaen sehän olisi vain alle 4:17 min/pv , joten tuskin sillä nyt ainakaan mitään painon laskua saavuttaa. Kun kerran olet normi painoinen niin suosittelisin ottamaan mukaan pitkän lenkin, sillä niin saat kehitettyä kuntoa, harjoittelu monipuolistuu, ja kaiken lisäksi ehkä se painonkin nousu voi siten taittua.

        Mainitsemasi 7 km 40 min, kuulostaa hyvältä jos olet aloittanut vuosi sitten ja tupakoinnutkin. Toteamuksesi 15 km:sta mahdottomuudesta ja nuo lyhyet lenkki kestot kuitenkin ihmetttyttää ja antaa vaikutelman kuin peruskestävyydessäsi olisi erittäin paljon toivomisen varaa (eli sun olisi syytä ottaa viikko ohjelmaan mukaan edes yksi tai kaksi pidempi kestoista liikunta suoritusta). Meinaan, että moni istumatyötä tekevä sohvaperunakin kykenee peruskunnollaan menemään 15 km matkan, ja suuri osa lisää vähällä harjoitelulla, ja sulle kuitenkin sellaisesta peruskunnosta olisi enemmän hyötyä kun kuitenkin teet keskiraskasta työtä ja kotonakin pitäisi jotain jaksaa. Tietty jos aikaa ei ole niin minkäs sille sitten voi.


    • Näkökulmia

      Jos ei ole kovin paljon juossut eikä ole ollut kovin liikunnallinen, niin tuskinpa kannattaa juosta mitään 1,5h-3h lenkkejä ollenkaan. Puoli tuntia - tunti kolme neljä kertaa viikossa on ihan sopiva määrä. Muutaman kerran kuukaudessa voisi juosta tuntemusten mukaan sellainen 15 km lenkin. Ja juoksulenkkejä voi korvata muulla liikunnalla, jos siltä tuntuu.

      Itse olen juossut 20 vuotta, enkä juokse mitään yli 2 tunnin lenkkejä muuta kuin kilpailuissa.

      • oop

        Jos tuo oli viittaus kirjoitukseeni, niin aloitaja oli kuitenkin juossut vuoden, on alle nelikymminen, normipainoinen, joten ei ainakaan ole mitään erikoista syytä ole miksi ei olisi kannattavaa ottaa pitkää lenkkiä mukaan ohjelmaan, (vanhat mummotkin kävelee usein yli tunnin kerralla). Enkä tarkoittanut, että aloittajan pitäisi säännätä juoksemaan 15 km tai 2 h:ta pitkänä lenkkinä, sillä siinä 1,5 h:ssakin on varmasti tekemistä aluksi, eikä aloittajan edes olejärkeä lähteä siinä ajassa tavoittelemaan jotain 15 km aikaa (kun sen vauhdinhan pitää olla selvästi hitaampaa kuin muilla lenkeillä).

        Toki jokaisenhan asia se on mitä haluaa kehittää ja miten treenata, ja aikanahan se aloittajan 40 min 7 km on kuitenkin hyvä, eli pahoittelut jos kirjoitus jotenkin lannisti aloittajaa. Tarkoitukseni oli vain tuoda ilmi ettei jonu 15 km oikeasti paljon vaadi harjoittelulta (helpoiten menee kun ottaa pitkän lenkin ohjelmaa) ja ehkä paljastin samalla oman negatiivisen suhtautumiseni siihen ettei jaksa harjoitella yhtään matkaa vaan juoksee lyhyitä lenkkejä joka kerta.


      • Näkökulmia
        oop kirjoitti:

        Jos tuo oli viittaus kirjoitukseeni, niin aloitaja oli kuitenkin juossut vuoden, on alle nelikymminen, normipainoinen, joten ei ainakaan ole mitään erikoista syytä ole miksi ei olisi kannattavaa ottaa pitkää lenkkiä mukaan ohjelmaan, (vanhat mummotkin kävelee usein yli tunnin kerralla). Enkä tarkoittanut, että aloittajan pitäisi säännätä juoksemaan 15 km tai 2 h:ta pitkänä lenkkinä, sillä siinä 1,5 h:ssakin on varmasti tekemistä aluksi, eikä aloittajan edes olejärkeä lähteä siinä ajassa tavoittelemaan jotain 15 km aikaa (kun sen vauhdinhan pitää olla selvästi hitaampaa kuin muilla lenkeillä).

        Toki jokaisenhan asia se on mitä haluaa kehittää ja miten treenata, ja aikanahan se aloittajan 40 min 7 km on kuitenkin hyvä, eli pahoittelut jos kirjoitus jotenkin lannisti aloittajaa. Tarkoitukseni oli vain tuoda ilmi ettei jonu 15 km oikeasti paljon vaadi harjoittelulta (helpoiten menee kun ottaa pitkän lenkin ohjelmaa) ja ehkä paljastin samalla oman negatiivisen suhtautumiseni siihen ettei jaksa harjoitella yhtään matkaa vaan juoksee lyhyitä lenkkejä joka kerta.

        Onhan se niinkin, mutta voi olla ettei kaikille tuollainen pitkä lenkki edes sovi. Ihmiset ovat erilaisia, eivätkä kaikki ole ns. kestävyystyyppejä. Minullekin nuo yli 1,5 tunnin lenkit ovat välillä myrkkyä, vaikka muuten tulee liikuttua melko paljon.


    • suhteessa sama paino

      163cm/55kg. Sinähän olet oikein sopiva. Älä ole ainakaan huolissasi painostasi.

    • kalorinpolttoa

      Ei tuota pitkää lenkkiä kannata kilometreissä ajatella. Jos sellaisen aikoo tehdä tekee sen kellon mukaan. Eli esim 1.30 mennään oman kuntotason mukaan. Nautiskellen eikä hampaat irvessä. Sillon se on paljon hauskempaa ja aika menee ettei huomaakaan.

    • nur1

      Kiitos oop monipuolisesta vastauksesta ja näkökulmia-nimimerkillä oli antaa ajattelimisen aihetta. hänkin kuitenkin ilmeisesti on hyväkuntoinen juoksija, jos käy kilpailuissakin. Olen aina oollut liikunnallinen ja liikunta on minulle elinehto. Talvella kävelin kyllä melkein päivittäin 1,5-2h kävelymatkoja kehittääkseni kestävyyttäni, koska suunnitelmissa oli juoksemisen aloittaminen.Sitten juoksu-kävely lenkkien yhdistely.Ja 17 5 nimimerkille tiedoksi että samassa veneessä ollaan ja harteillani on myös lumenluonnit, puiden kantamiset ja pilkkomiset jne. hartiavoimin työpäivän jälkeenkin .Kai tuo painon nousu pelottaa koska olen aina ollut hoikka, siis tuo 3-4 kg pois tästä painosta enkä ole koskaan joutunut katsomaan syömisiäni Mutta tiedän senkin että lihas painaa enemmän kuin läski, jos nyt juostessa lihaksia kehittyy. Ehkä voisi juosta nyt sitä 7km:n matkaa 3-4 km aluksi, jotta ei kehittyisi vastenmielisyyttä juoksuun ja pidentää matkaa kun tottumusta tullut tähän matkan pituuteen?Osaako kukaan sanoa millä sykkeillä pitäisi juosta? Olen mennyt tähän asti näppituntumalla. Olisikohan tämä hyvä juoksusuunnitelma?

      • nur1

        siis tarkoitukseni oli yrittää kertoa että 7 km 3-4 krt vkossa olisi suunnitelma, anteeksi kirjoitusvirhe..


    • Anonyymi

      Täydellinen pituus-paino -suhde! Rakastakaa itseänne ja iloitkaa elämästä :-D Muistakaa myös vetovoiman laki: Jos keskityt ongelmiin, saat lisää ongelmia. Ja tämä keskustelu kertoo, että ongelmat eivät edes ole todellisia.

    • Anonyymi

      Juu metsureilla paino nousee. Ei kannata haaveilla sub 2 puokin ajasta.

    • Anonyymi

      Metsurihommissa juoksukunto nousee treenaamattakin. Fyysisessä työssä painonnousu voi olla lihasmassaa.

      • Anonyymi

        Juu. Maatalon emännät monesti raskaita töitä tehneitä tukevia akkoja.


    • Anonyymi

      Jos syön leipää lihoan heti. Jos en syö leipää.En lihoa.Niin se vaan menee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1515
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1312
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1311
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1247
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      32
      1215
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1126
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1062
    Aihe