Miksi hankkia lapsia?

Meleya

Niin, miksi? Olen 25 vuotias nainen, ja olemme olleet mieheni kanssa yhdessä jo vuosia. En ole koskaan pitänyt lapsista. Hermostun herkästi kovista äänistä ja arvostan muutenkin omaa rauhaa. En tykkää peleistä enkä leikeistä, ja olen muutenkin kovin introvertti.

Silti mielessäni kaihertaa, että entä jos mua alkaa kaduttaa jos en hanki lapsia? Tuntuuko vanhana yksinäiseltä kun ei ole ketään joka kävisi kylässä? Tämä ahdistaa mua kovasti. Vuodet vierii ja vauvakuumetta ei vaan kuulu, vaikka olen sitä vähän odotellut. Entä jos sitä ei tule?

Onko ok hankkia lapsi vain siksi, ettei tulevaisuudessa kaduttaisi? mitkä on olleet teidän syyt hankkia lapsia, ja tuliko teille joskus sellainen "vauvakuume"?

49

1084

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikaaaa

      Mieti sitä 10 vuoden päästä. Ei kannata hankkia lasta ainakaan 10 vuoteen jos et tunne sitä haluavasi. 35-vuotiaana ehtii vielä hyvin ja on lapsellekin paljon parempi olla toivottu kun vaan hankittu.

    • ei lapsia kiitos

      Olispa sunlaisia naisia enemmän

      • hmmmmmmmmmmmmh

        Olisipa äitisi ollut sellainen.


    • Kuumeeton

      Vauvakuumetta ei tarvitse olla, mutta kuitenkin selvä halu saada lapsia. Tai ainakin, jos oikein inhoaa lapsia ja on tosi epävarma niin ehkä ei kannata hommaan ryhtyä vaan siksi, että joku kävisi katsomassa vanhuuden päivinä. Sekään ei ole varmaa, että lapset käy, moni vanhus on yksinäinen vaikka heillä on lapsia. Vaikka lapset asuisivat lähellä niin eivät käy katsomassa vanhempiaa syystä tai toisesta.

      Mulla ei ollut vauvakuumetta, mutta nyt olen kyllä ihan hurahtanut lapseeni.

      Itse en pidä kauheasti kovista äänistä ja aina kun siskoni perheineen (kolme lasta) lähti meiltä niin huokaisin, että ah kun ihanan rauhallista. Lapseni itkulle olin myös kovin herkkä (ja itki paljon vauva-aikana). Mutta muutoin mekkala ei ole kauheasti häirinnyt. Eräs tuttuni oli taas tosi siisteysintoilija ja kaikki kotona on valkoista. On edelleen, mutta hän vain valitsee sellaiset sohvanpäällysteet ym. mitkä on helposti pestävissä. Eiköhän vanhemmissa ole monenlaisia.

      Ja jos tarvitse välillä omaa rauhaa niin sitäkin voi järjestää, puoliso hoitaa lapsia sillä välin. Itselläni valitettavasti omaa rauhaa harvemmin (ei vessassa, ei missään) on, koska puolisollani on pitkät työpäivät. Vaikka välillä väsyn koitan ajatella, että lapsi on pieni hyvin vähän aikaa. Toisaalta haluan olla mahdollisimman paljon lapseni kanssa. Kohta on ne omat kaverit ja menot.

      Ikäsi puolesta voit hyvin vielä odotella.

    • Verttis 7

      Säästyt työttömien lasten ja lastenlasten elättämiseltä.

      Mitä tänne väkisin alkaa lapsia tekemään sillä onhan näitä väkisin tehtyjä jo tarpeeksi.

      Teillä pitäisi olla varaa kouluttaa ja elättää ne kolmikymppisiksi asti tai lopun ikänne.

      Kun omista lapsista pääsee eroon niin tuupataan ovista ja ikkunoista lapsenlapsi laumaa elätettäväksi.

      Jos ei lukuhommat kiinnosta tai paskatyö niin on niissä vetelyksissä elättämistä.

      Jos vanhana joku käy kylässä niin rahaa ruinaamassa ja lapsenlapset tuupataan siinä sivussa.

      Olen myös introvertti enkä siedä levottomia äänekkäitä lapsia. Levoton äänekäs aikuinenkin jo ärsyttää enkä viihdy yhtään sellaisten seurassa.

      • elättää ne kolmikymppisiksi?
        aikuista elättää, jolla omat tulot??
        mulla on 4lasta ja täytän kohta 30 niin pitääkö minua vielä elättää??edes yhteiskunta ei auta minua opiskelee tukemalla minun kielellistä ei osaamista että vielä vanhemmat elättäisi. pah.
        oli sitten ihminen fiksu sitä ei tueta, joten jos joku kokee minut sossu pummiksi, kokekoon käytän yhteiskunnan varoja siihen, missä vähän riittää myötätuntoa ihmisiä kohtaan.
        lapset saa kaiken avun ja työ elämä on niin huono palkka joten kummassa koen elämäni turvallisemmaksi sossussa ja vai työssä( saamisella rahalla, jolla en pärjää elättämään lapsiani.)

        ihmiset on typeriä todellisuus on siinä että köyhänä pärjäämiseen saa käyttää järkeä ja varat oikein.
        mutta työssä olevalla jää vain aikaa töihin ja kodin yllä pitoon.

        työtön joutuu kiertää kirpputorit, tehdä ruokansa, valittaa, juosta lääkäreissä reseptien perässä, kerjätä, keskittyä lapsiin, stressata papereita eli järjestää elämää.

        keskiluokan työssä oleva joutuu pärjätä rahalla( joka ei ole mahdollista.)
        10 tuntia päivässä n, töissä, pitää koti siistinä. maksaa päiväkotimaksut vähentää lääkäri kuluissa käymättä itse, maksaa "talo velat" yrittää jaksaa tehdä ruoka joka todennäköisesti menee pikaruokaan (väsymyksen piikkiin, joka maksaa enemmän).
        ostaa kaupasta vaatteet koska aikaa ei jää hirveästi kirpputoreilla käymiseen.
        bensa kulut ovat kasvaneet, joten miten sellaisella työllä elättää perheensä.
        "käytännön työllä"?
        minä loistan järjellisesti (mitättömällä osaamisella) joten en koe itseäni sitten kelvolliseksi koska kukaan ei minua tue, joten laitan lapsien terveellinen kehitys ja heidän tukemisen edelle vaikka minulla olisi aikaa väliin itseäni kehittää( joka ei ole mahdollista koska minua ei kouluteta yksinkertaisessa asiassa) kuin miten saan opittua.

        lukea osaan ja tuottaa tekstiä(en kirjakielelisesti oikein) joka johtuu siitä että minut on vain pidetty hengissä lapsena mutta ei tuettu kotoa käsin koulutuksessa, joten olen ollut fiksu vetää nenästä ihmisiä, ettei ole tarvinnut tehdä läksyjä joiden arvoa en ole osannut arvostaa kaikki on vedonnut vain siihen, etten osaa vaikka todellisuus siinä, että lukemisen oppimisen jälkeen minua ei kiinnostanut(koska en osannut arvostaa koska kasvattajani ei osannut arvostaa)


    • ölö

      Itsellä samanlainen tilanne, ikääkin saman verran. Sillä erotuksella että kyllä pidän lapsista, minulla on 2 kummipoikaa ja siskollani 4 lasta jotka ovat vallan mukavia ihmisen alkuja. Tuntemattomat kersat ovatkin sitten asia erikseen, ei jaksa kiinnostaa.

      Mutta mutta, vuosia oltu yhdessä ja papin aamen "haetaan" ensivuonna. Molemmilla ollut päässä että ei välttämättä ollenkaan haluta lapsia, mutta ei mikään ehdoton eikään jos vaikka pillerit pettäis. Mielessä kuitenkin juuri se että jääkö jotain nyt sitten kokematta tms. ? Itse kyllä pidän vapaudesta ja hiljaisuudestakin, mutta silti tuo lapsi asia mietityttää.

      Asian olen itse niin ratkaissut että mietitään vielä ja jos naimisiinmenon jälkeen vielä kutkuttaa, voitaisiin kokeilla ehkäisyn pois jättämistä. Tärpopää jos on tärpätäkseen. Jos taas kutkutus jää, on tässä kumminkin vielä semmoiset 5-10v aikaa miettiä ennekö hedelmällisyys on laskenut niin pahasti..

    • Carol

      Joo, eihän se lasten hankkiminen mikään välttämättömyys ole. En minäkään ole koskaan hannkinut koiraa, koska en pidä koirista. Minäkin arvostan omaa rauhaa ja koiran omistajana se olisi mennyttä.

    • Ei kaikkien tarvitse lisääntyä, mä tein 4 lasta, joista 3 jo maailmalla, silloin oli ihanaa touhu ja tohina, mutta nyt nautin hiljaisuudesta. Hankin koiran, kun on omaa aikaa lenkkeillä, eikä tarvi lapsia raahata mukana. Nyt nautin tämmösestä elämästä, yksi rauhallinen 10v ja sekarotuinen koira mies.

    • lapseton 29 *

      Olen kohta 29-vuotias nainen, enkä minäkään halua lapsia.
      en kertakaikkiaan voi sietää sitä meteliä mikä lapsista lähtee.
      toki käyn sisarellani moikkaamassa hänen lapsiaan silloin tällöin, mutta omia en halua..ikinä.

      ja johan sitä uutisoitiin jokin aika sitten että elämme ns."maapallolle velaksi" eli luonnonvarat todellakin ovat jo riittämättömät.

      nykyään muutenkin täys mahdottomuus saada pysyvää työtä ainakin Suomesta..saatika että saisi opiskelupaikkaa.

      Toki jotkut mainostavat perhe-elämän "ihanuutta" sillä että "et tiedä mitä menetät" jos et hanki omaa lasta..no tämä ihanuus on nähty aika monesti perheellisten keskuudessa, asiakaspalveluammatissa kun olen :D ja olen kyllä aika kiitollinen omasta valinnastani olla lapseton..

      Miksei vanhana voisi sitten itse käydä kylässä? miksi jonkun pitäisi tulla kylään? kai sitä itsekin vielä silloin kykenee tekemään asioita.
      taidan olla melko erakkoluonne kun minulle joskus riittäisi viihdykkeeksi musiikki ja leipominen..toki se oma puolisokin on aika kivaa seuraa :) voidaan höpistä niitä näitä.

      en todellakaan tarvitse elämääni lasta. minulla on 2 kissaa ja koira.
      lapsi vie ihan liikaa rahaa, aikaa ja hermoja, että semmoista edes huolisin..
      nyt varmaan joku äiti-ihminen tulee ja tuomitsee minut "rankalla kädellä"..siitä vaan jos siltä tuntuu, mutta pitäisi näissäkin asioissa muistaa että kaikki ovat erilaisia..silti samanarvoisia..en minäkään tuomitse sitä jos joku haluaa lapsen..kunhan vaan kykenee tästä valinnasta itse huolehtimaan.

    • Lapseton_1

      Ei ole mikään pakko hankkia lapsia.
      Itse olen kolmekymppinen eikä koskaan ole tullut mieleeni hankkia lapsia.
      En vain ole "lapsi-ihmisiä."
      En ole mikään lastenvihaaja; minulla on kummilapsia ja se riittää.
      En halua ottaa niin suurta vastuuta, joka väistämättä lapsesta seuraa.
      En halua hankkia lapsia tähän epävarmaan ja tuhoa odottavaan maailmaan.
      Tulevaisuus ei näytä hyvältä.
      Nautin vapaudesta ja rauhasta.
      Eivät lapset ole tae siitä, ettei vanhana jäisi yksin; on paljon vanhuksia,
      jotka lapset ovat unohtaneet. Valitettavasti.

    • kukkuupöllö

      Pakko vielä kommentoida tähän. En ole itse tykänny lapsista. Räkä valuu, itkupotkuraivareita, mukamas hassuja sanovat ja niille pitää vähän nauraa kun se niiden äitikin nauraa. Tuli sitten puheeks eräänä päivänä mieheni kans ja tultiin siihen tulokseen että voishan se oma lapsi olla ihan kiva. Ikinä koskaan en voinu kuvitella sitä tunnetta mikä tuli, kun nyytti nostettiin syliin. Nyt nyytti odottaa kovasti 5-vuotis synttäreitään ja leikkii veljensä kanssa. Elämän ihanuuden olen ymmärtäny lasteni myötä enkä vois kuvitella elämää, jos ei olisi päätetty hankkia lapsia. En liiemmin vieläkään nauti vieraista lapsista, kyllä omat on parhaita! Ja tuosta ettei tykkää pelejä pelata yms. lapseni tykkäävät kovasti leipoa ja vaikka itse en siitä niin kovasti nauti niin nautin siitä lasten ilosta ja riemusta kun pääsevät taikinoita sekottelemaan

    • EI PENTUJA PERKELE

      olet sairat

    • samaa verta

      Siksi kun lapset ovat parsta, mitä elämä voi antaa. Näet heissä itse itsesi. Ja sukusi jatkuvan. Itsekin olin aika kiikun kaakun, ennen ensimmäistä, mutta on ne niin ihania. melkein kuin itse, mutta kuitenkin omia mahtavia yksilöitä ja persoonia.

      • Paskanjauhajapp

        Johan oli emä vale


    • shut up please

      Sitten kun te arvoisat kasvattajat vielä ymmärtäisitte, että ei ne teidän kakarat muiden mielestä ole mistään kotoisin. Ärsyttää kuunnellä sitä kehumista ja ylistystä ja yrittää teeskennellä kiinnostunutta. Pitäsi osata ottaa myös muut ihmiset huomioon kun hehkuttaa niitä maailman ihmeellisimpiä ipanoita.

      • Tsadaaaa

        HYVIN SANOTTU!!! :)


      • Nipsu_Nöpö

        Itsehän et hehkuta varmaan ikinä mistään? Taidat syödä sitruunoita välipalaksi? Koira ihmiset hehkuttaa koiristaan, perheelliset lapsistaan ja moottoripyörä porukka hehkuttaa pärristään! Jokaiselle jotakin!


      • wåpokepokoer

        Pitäisikö sitten olla hehkuttamatta omia lapsia, että maailmaan kasvaa entistä enemmän ihmisen alkuja, joilla on surkea itsetunto ja joita edes viattomina ei lähtökohtaisesti ihailla? Nähtävästi sinulla on ollut sellainen lapsuus, ja sinussa näkyy sen kasvatuksen lopputulos. Itse en omista lapsistani tuollaisia halua.

        Jo ennen kuin minulla oli lapsia, kuuntelin ystävieni hehkutuksia omista lapsistaan. En oikein tajunnut, mitä ihmeellistä niissä oli... Joku töherö paperilla muka upea piirrustus, ja Vertti 10kk vau ottaa jo askeleita... Täh, mitä sitten? Mutta kuuntelin hymyssäsuin, ja kuitenkin AINA arvostin sitä, että he itse näkivät omissa lapsissaan jotain ainutlaatuista, vaikka minä en sitä nähnytkään. No, nyt näen omissani! Edelleenkään en kovin monen muun lapsissa... Suurin osa enemmän tai vähemmän rasittavia... Mutta kyllä heidän vanhempien kuuluu heitä ihailla, tajuan sen täysin!


      • Nämäihaillutämmät

        Kaikkihan ihailee omaa paskaakin ja ihan kaikkea omaa. Mikään muu ei tee ihmistä itsekeskeisemmäksi kuin oma kakara ja ämmä varsinkin kun muitakaan meriittejä ei ole. Kusi nousee kupoliin. On näitä kehityksestä jälkeen jääneitä nähty, lapsentasolle jääneitä idiootteja. <<<
        Minua ei ole vanhempani ihaillut eikä minusta ole tullut itsekeskeinen narsisti. Parisuhde on kestänyt kolmekymmentä vuotta hankalan ihmisen kanssa, yhtä hankalan kanssa kuin olen itsekkin. Meitä ei ohjailla eikä kuseteta. Me ollaan rakkaudesta yhdessä vieläkin kolmatta kymmenettä vuotta kun emme ole itsekeskeisiä narsisteja. Yksi yhteinen on että me emme ole vanhempiemme ihailtuja sillä minä olen esikoinen ja puolisoni keskivälistä. Minun eikä mieheni suvun ihailluilla kuopuksilla ei ole suhteet kestäneet kun he ovat niin ihailtuja etteivät itsekeskeisyydeltään muita huomaa. Joo, ihailkaa vaan kakaranne pilalle niin ei heillä mikään suhde toimi. Samoin siskoni oli koko suvun ihailtu eikä enää monien erojen ja suhde kiemuroitten jälkeen saa ketään. Kolmesta äijästä kakarat ja jumalatonta menoa elämässä, siinä se kaikkien ihailu on. Hän sai ihan kaiken kun häntä ihailtiin ja kaikki muut jäi taustalle eläen vastuuttomasti kun oli niin suuresti ihailtu.

        Mikähän on siinä ettei näillä ihailluilla ihmisillä mikään suhde kestä? Kasvatuksen loppu tulos näkyy näissä ihalluissa ihmisissä. Narsisteja siis itsekeskeisiä niistä tulee. Nyky kasvatus ihailuineen ja kehuskeleminen aivan turhasta tekee ihmisestä narsistin joka ei itseriittoisuudessaan kykene ajattelemaan muita kuin itseään. Ei mikään ihme että ihmiset elävät yksinään mutta on pakko kuitenkin lisääntyä ja lapset elävät vain toisen vanhemman kanssa mikä vinouttaa koko perhe systeemin.

        "Omissaan näkee" se on juuri aivan vinoutuneiden ihmisten putkinäkö jolla se näkökyky ei ole laajentunut ja ajattelee vain omalla alapäällään. Ketään muita ei rakasta kuin itseään ja sitä mitä perseestään tuuppaa ulos. Kaikki rakkaus loppuu siihen siittäjään heti kun saa sen kakaran.


    • lapsellinen

      Ne on kivoja veijareita.
      .

    • pitää lisääntyä

      Raamatussakin sanotaan: lisääntykää ja täyttäkää maa. Näin puhui Herra kumisevalla äänellään.. Joillekin. Olisiko olleet Adam ja Eva?

      • lapsivihaaja

        Maapallolla on jo liikaa ihmisiä! Pitäisi ruveta vähentämään ennen kuin on liian myöhäistä!


    • vanha neuvoo

      Koska mietit asiaa tunteittesi pohjalta. Ehkä et vielä ole kypsä vanhemmuuteen. Sinulla on vuosikausia aikaa vielä hankkia lapsia. Älä tee sitä vielä, jos tuntuu, ettet ole vielä asiaan valmis.

      • kypsää harkita

        Juurikin noin!


    • tajuaako se

      Ymmärrän kyllä ettei minun kakarat ole muiden silmissä ihania, niinku muiden kakarat ei omasta mielestä myöskään ihmeellisiä. Tässä kysyttiinkin miksi tehdä lapsia ja se vastaus on, että kun ne omat on niin parhaita ja niiden tekemisistä ja sanomisista tulee hemmetin hyvä olo. Sitähän ei tietenkään lapseton ymmärrä.

      • pepsiina

        Ei ne lapsettomat tosiaan käsitä. Sääli heille.


      • haloo hei
        pepsiina kirjoitti:

        Ei ne lapsettomat tosiaan käsitä. Sääli heille.

        Mun mielestä on sääli että te itse ette ymmärrä että ihmisiä on erilaisia, ja jotkut voivat totta tosiaan elää mahtavan elämän, vaikkei se olisikaan samanlainen kuin teidän teille mahtava elämä.


    • vapaa maailma

      Kaikki vaan ei halua lapsia. Vapaa valinta, onneksi vielä.
      Ne, jotka haluavat lapsia saada ja hoitaa, näin tehkööt.
      Mutta ihan samanarvoisia avio- avopareja ovat ne, jotka päättävät olla lapsia tekemättä.

    • rasismia?

      Näin juuri. Itse ymmärrän hyvin ihmisiä, jotka haluavat ja pitävät lapsista. Itse en kuulu tuohon joukkoon ja minua pidetään vähintäänkin omituisena. En edes välitä käydä kylässä sellaisissa paikoissa missä on paljon pieniä lapsia.

    • menee jo jakeluun

      Ihminen on ihminen, oli sillä lapsia tai ei. Kuka täällä on teitä käskenyt hankkimaan lapsia? No olihan tossa joku viittaus raamattuun. Kukaan ei sanonu, että olette esim sairaita kun ette lapsia halua, toisin kävi äiti-ihmiselle. Hirveä viha lapsia kohtaan, jos saisin kaverilta kuulla ettei halua tulla lasteni takia käymään, niin en kyllä haluaisi nähdä muulloinkaan! Alottaja kysy miksi hankkia lapsia eikä miksi olla hankkimatta! Olette väärässä keskustelussa.

      • jakelukeskus

        Missä tarkalleen se lapsiviha tässä ketjussa ilmenee? Minä en huomannut että kukaan olisi suoraan niin sanonut (jos ei pidä lapsista Ei tarkoita että vihaa niitä). Ja missä kohtaa äiti-ihmistä sanottiin sairaaksi? itse huomasin yhden ainoan "Olet sairas"-kommentin ja se oli vastattu suoraan aloitukseen, eli ei äiti-ihmiselle vaan vasta lapsen/lasten hankkimista pohtivalle aloittajalle. Ja jos aloituksen aiheena on pohtia miksi hankkia lapsia, minun mielestäni siihen pohdiskeluun mahtuu aivan hyvin myös se puoli että miksi ei hanki, ja näinollen mielipiteet myös niiltä jotka lapsia eivät ole hankkineet.
        Lisäksi jos joku tekisi tänne aloituksen aiheesta Miksi ei hankkia lapsia, niin ihan varmasti myös lapsia hankkineet tulisivat ketjuun mielipiteineen ennemmin tai myöhemmin. Mutta niin nämä nettikeskustelut elää, ei aina pysytä aiheessa tai edes asiallisina. Tämä keskustelu nyt on kuitenkin näiden palstojen mittapuulla yllättävänkin asiallinen joten siksi vähän ihmettelen mistä sinä noin mielesi pahoitit.


    • katselinpa huvikseni

      Itseasiassa minunkin mielestäni näyttää, että "olet sairas" kommentti on äidille, sillä perusteella että otsikko on "ei pentuja per.kele". Vastaan sinulle vaikka luulet, että vastaan aloittajalle :)

      • iltajakelu

        Ja yhden pikkuisen (sen "olet sairas") trollin takia täällä nyt mieliä pahoitetaan..?

        P.S. Jokaisessa näissä keskusteluketjun vastauksissa on siinä viestikentän alareunassa sellainen laatikko jossa lukee "vastaa"... Kuinka vaikeaa sitä on klikata?
        Helpottaisi nimittäin lukemista kun tietäisi kuka vastaa kenellekin.


    • hohhoijjaaaaaaaaaaaa

      miksi ihmiset täällä riitelee siitä, että haluaako joku lapsia tai ei.

      Jos ei joku halua lapsia niin se on hänen asia.

      Jos joku tykkää lapsista ja haluaa niitä niin se hänen asia.

      Ei lapset sovi kaikille, mutta en siitä alkais väittelemään tai kritisoimaan miksi kaikki eivät niitä hanki.

    • lapsekas

      Suomessa ensisynnyttäjät ovat keskimäärin noin 30-vuotiaita. Luulisin, että siihen mennessä sinäkin osaat päättää, haluatko lapsen vai et. Turha sitä on miettiä niin kauan kuin ei halua. Itselläni on 3 lasta, ensimmäisen syntyessä olimme 29 ja 35-vuotiaita. 25-vuotiaana en vielä edes ajatellut perheen perustamista.

    • Älä ressaa turhia

      Kyllä, olen aina halunnut lapsia.
      Ja ei, sinulla ei ole mitään syytä tehdä lapsia. Olet hyvä ilman niitä, ja jokaisella lapsella taas on oikeus syntyä haluttuna.

    • Äitikkä

      Mielestäni on vastuutonta hankkia lapsia tähän maailmaan, ellei sitten ole tosi hyvät henkiset ja aineelliset resurssit kasvattaa ja tukea lastaan niin, että hänestä kasvaa tasapainoinen ja itsensä myöhemmin elättävä aikuinen.

      Vaikka tällaiset vanhemmat löytyisivätkin, niin siltikään lapsia ei kannattaisi hankkia, sillä meitä ihmisiä on maailmalla jo ihan liikaa ja kaikessa ollaan menossa pahempaan suuntaan ja puutteen suuntaan niin ruoassa kuin energiassa ja ihmisten kohtelussakin.

      Olen tietämättömyyttäni syyllistynyt itsekin nuorempana siihen, että hankin lapsia. Olen heistä iloinnut, mutta olen myös heistä ollut huolissani - edelleen iloitsen ja huolehdin. Rakastan lapsiani yli kaiken. He ovat jo aikuisia, mutta aivan ihania ja tasapainoisia, itsensä elättäviä kansalaisia. Hei saivat elää vähän helpommassa maailmassa, koska syntyivät jo 90-luvulla.
      Silti koen tuskaa, kun näen, millaisessa maailmassa heidän on tulevaisuutensa elettävä. Toivon sydämestäni, etteivät he hankkisi lapsia, vaikka olenkin ihan hurjan lapsirakas tapaus. Miksi ajattelen näin:

      Nykyään lapsilla voi olla tosi rankkaa jo päiväkodista alkaen. Kiusaamista siellä ja koulussa ja netissä on tosi paljon. Syrjintää jos minkäkin typerän asian vuoksi, jos ei ole vaikka tarpeeksi kaunis tai tietyt merkkivaatteet päällä - siis jo päiväkodissa.

      Nuorten elämä se vasta rankkaa voikin olla. On jos mitä houkutuksia, mutta varsinkin tämä järkyttävä ulkonäkökeskeisyys, pinnallisuus ja kovuus ovat hirveitä asioita. Miestenkin pitäisi monien mielestä käydä poistattamassa kaikki karvansa, kun ne ovat muka niin ällöjä, mutta kasvoilla pitäisi olla kuitenkin se upea tasainen sänki - hoh hoijaa.... kaikenlaista. Nuoret naiset ottavat velkaa ja laitattavat silikonirintoja, täyttävät huuliaan ja siirtävät rasvaa peppuun, jotta voisivat tuntea olevansa hyväksyttyjä - no tekevät sitä vanhemmatkin naiset. Missä on ihmisen arvo?¨

      Sitten tämä suvaitsematon, sotainen ja rasistinen maailma, jossa monet vallassa olevat ihmiset voivat olla tosi vihamielisiä toisia kansoja ja ihmisiä kohtaan (esim. Putin tai Isis).

      Isis oli taas teloittanut kristittyjä, kun uhrit kerran eivät ole samaa mieltä uskon asioista ym., niin heidät saa tappaa. Isis myös amputoi kahdelta naiselta kädet, siis molemmat molemmilta ja näitä uutisotsikoita syöksyy joka paikasta myös pienten lukemaan osaavien silmille, kuten myös raiskauksia ja seksuaalisia hyväksikäyttöjä, joista ei edelleenkään anneta riittäviä rangaistuksia Suomessa, kun täällä talousrikokset satuttaa muka niin paljon enemmän kuin toisen ihmisen tappaminen, raiskaaminen ja pahoinpitely ym. Lapset eivät ole turvassa enää päiväkodeissa, kouluissa, urheiluseuroissa, kavereiden kotona, omassa kodissa, netissä, puistoissa tms.

      Siis varsinkaan sellaisten ei kannata lapsia hankkia, joilla ei ole hyviä valmiuksia hoitaa ja kasvattaa lapsiaan tasapainoiksiksi, henkisesti vahvoiksi, toiset huomioon ottaviksi ja pärjääviksi aikuisiksi, Eikä heidänkään kannattaisi lapsia hankkia, joilla ne valmiudet ovat. Vaikka olisitte onnistuneet kasvattamaan ihanan, tasapainoisen lapsen, nuoren tai aikuisen, niin on tosi, siis tosi pienestä kiinni, että jotkut muut rikkinäiset ja kovat ihmiset tämän rakkaanne elämän pilaavat.

      Tiedän, että maailmassa on myös hyviä ihmisiä, mutta vähenevässä määrin - valitettavasti.

      • N.T

        Pienen lapsen äitinä koen myöskin suurta tuskaa siitä, millaisessa maailmassa hän joutuu elämään. En montaa äiti-ihmistä ole löytänyt, joka ajattelisi kanssasi ja kanssani samoin, vaikka uutiset ovat kaikkien luettavissa. On aina aiemminkin ollut suuria ongelmia, sotia ja ydinpommiuhkaa, mutta nyt on ihan pienessä hetkessä elämä mennyt mahdottoman vaikeaksi. Olen erittäin pahoillani, että oma lapseni ei tule saamaan yhtä viatonta lapsuutta, kun mitä itse sain aikoinaan -80 ja -90 luvuilla.


      • ei_lapsia

        Haluaisin lapsia jos asiat olisivat toisin, mutta kun ei ole. Ihmisten määrä kasvaa ja eläimiä kuolee sukupuuttoon, metsät hupenevat. Juuri tuli luontodokkarissa, että Thaimaan metsä on supistunut 50:ssä vuodessa lukemasta 60% vain 26%. Kiina sallii kaksi lasta/perhe, josta olikin laskelma, että pian syntyy 3 miljoonaa kiinalaista LISÄÄ 17 miljoonaan vuosittain, eli yhteensä 20 miljoonaa uutta ihmistä. Kiinassa on jo nyt sietämätön saasteongelma. Ihmiset kuluttaa... ja lihan syönti on kasvanut. Kuinka paljon pitää eläinten kärsiä ja kuinka paljon kaadetaan metsiä karjan rehuksi.... Sairasta. Poliitikot haluaa talouskasvua, joka tarkoittaa lisää kuluttamista ja lisää saasteita. Eihän siinä ole yhtään järkeä!!! Ihmiset hankkivat lisää lapsia ja toivovat parempaa tulevaisuutta vaikka kaikki merkit ennustaa toisin. Jopa ilmastonlämpenemiseltä ummistetaan silmät, koska ei haluta uskoa pahoja uutisia eikä ottaa vastuuta omista tekemisistä. Tämä on silkkaa hulluutta. Ei tänne kukaan tervejärkinen lapsia suunnittele.


    • minkävärinen

      Niin no se on sinusta itsestäsi kiinni. Mutta varoituksen sana, oletko tumma tai tuleeko lapsesi isä olemaan kenties hyvin tumma? Vaarana voi olla, että saat vammaisen lapsen joten kannattaa tarkkaan näitä asioita miettiä ennen kuin alat tekemään lapsia.

      • varovaisuutta

        Lapsi ei välttämättä tule vammaiseksi, mutta muuten rumaksi etenkin jos suvussa jompi kumpi omaa suhteettoman isot luut tai leukapiirteet niin kannattaa olla tosi varovainen koska lapsi tulee kärsimään kumminkin noista ominaispiirteistä varsinkin jos sattuu syntymään tyttö.


    • minä itse asiassa pidän lapsista, ja leikeistä ja peleistä, en edes kavahda kovia ääniä tai muutenkaan.. olen isosta perheestä joten siitä lähtien kun muistan, on ympärilläni ollut (minua nuorempia) lapsia. enkä vaihtais lapsuuttani tai nykyistä sisarusteni lapsille tätinä olemista yhtään mihinkään (tätinä sitä voi opettaa sisarusten lapset katsomaan kieroon ym. pikku jekkuja)
      mutta en vain ole koskaan kokenut sen suurempaa tarvetta omalle lapselle, enkä varsinkaan minkäänlaista "vauvakuumetta", vaikka (viimeisintä lukuunottamatta) jokainen sisarusteni lapsista on sylissäni ollut ja olen niiden "vauvantuoksua" haistellut ja pientä ruttunaamaa katsellut..
      itse asiassa mielestäni pelkkä "vauvakuume" on äärimmäisen huono tekosyy edes hankkia omia lapsia, eihän se lapsi ole vauva kuin jotakuinkin vuoden verran. sen jälkeen se on taapero, leikki-ikäinen, kouluikäinen, murrosikäinen, jne.. mut siis kuitenkin ei-enää-vauva. (vai onko se tarkoituskin kyllästyä niihin ja hankkia aina uusi sen jälkeen kun edellinen oppii kävelemään..?)
      toisaalta, mun suhtautuminen sen oman lapsen saamiseen on ennemmin "jyrkkä ehkä" kuin "ehdoton ei", eli jos nyt tai lähivuosina kaikesta huolimatta tulisin raskaaksi, niin aborttia en tekis. mut se olis sitten vain se yksi lapsi.

    • N.T

      Vanha aloitus mutta vastaan kuitenkin.

      Jos tuntuu siltä, ettei lastenhankinta ole oma juttu, älä hanki niitä. Yksinkertaista. Sitä ei tarvitse toisiltä kysyä, jos ei omat perustelut lapsien hankinnalle riitä, et lapsia myöskään tarvitse. Kuvottavaa on perustelu, että kadut sitten kun on liian myöhästä, joten hanki vaikket haluaisikaan.

      Minä en ole erityisesti "lapsi-ihminen", en pidä toisten lapsista, en vihaa lapsia, mutten vaan välitä heistä. Olen kuitenkin aina tiennyt, että omia lapsia haluan ja heitä rakastaisin, vaikka he tekisivät mitä. Elämäni suurin tavoite ei toki lapset ole koskaan ollut, olin huonoissa suhteissa, yksi suhde kesti 8 vuotta, mutta tiesin, etten tähän suhteeseen ikinä lasta halua tehdä.. En osannut erota, vaikka suhde oli vaikea ja paha, mutta tiesin kuitenkin, että jos tähän jään, lasta en koskaan tule tekemään. Mies sai monon kuvan kannikkaan vihdoin ja viimein kun mitta täyttyi, seuraava mies sitten luojan kiitos oli vastakohta edelliselle. Löysin siis miehen, jonka kanssa lapsen halusin ja sen myös sainkin.

      Vauvakuumeeni on ollut aina läsnä, krooniseksikin se muuttui. Järki aina on estänyt asian konkretisoimisen, jos olen itse ollut rikki huonossa suhteessa, en todellakaan halua sotkea lasta siihen. Sairastin vaikean masennuksen, ja vaikka kohtasinkin nykyisen mieheni, en halunnut lasta masennukseni aikana, vaikka vauvakuumetta olikin.. Tiesin, etten pystynyt parhainpaani, joten en halunnut lasta siihen kärsimään minun ongelmistani.

      Kun asiat olivat hyvin, ollut hyvin jo pitkään, päätimme yhdessä mieheni kanssa hankkia lapsen. Ja nyt jälkeenpäin voin sanoa, että kannatti odottaa. Lapsen kanssa on vaikeaa ja se on raskasta. Jos oma elämä on huonoa tai ei edes halunnut lasta, vaivan näkeminen lapsen eteen olisi ollut liian suuri. En olisi jaksanut. Lapsi olisi kärsinyt ja minä myös. Rahaa oli aiemmin enemmän, mutta muut asiat olivat retuperällä. Rahaa en laittaisi edellytykseksi lasten hankintaan, koska se on loputon tie.. Mutta jos itsestä tuntuu, että voisi antaa koko elämänsä, hyvän elämänsä, lapsen hoivaamiseen ja hänen kanssaan voisi viettää kaiken aikansa, miksei lasta hankkisi. Lapsen kanssa kun on vietettävä sitä aikaa, jotta hänestä kasvaa täyspäinen aikuinen. Vauvakuume on huono tästä syystä, eli haluat lapsen, muttet tiedä miksi. Teet lapsen, mutta kun se oma aika on tärkeää, et halua siitä luopua. Laitat lapsen tapittamaan telkkaa tai pelaamaan tabletilla jo tyyliin synnärillä, jotta äiti saa omaa aikaa.. No se on väärä tie!

      Jos lapsi epäilyttää kovasti, älä hanki pientä ihmistä testikappaleeksi. Jos olet varma, että annat oman aikasi, omat unesi, omat ruokasi, kaiken omasi hänelle, etkä katkeroidu siitä, niin sitten voit hyvillä mielin lasta alkaa yrittämään. Ne rakkauden hedelmät kyllä näkee kauas, joille ei vanhemmilla ole aikaa tai edes rakkautta!

      • viisaita sanoja, erityisesti tuo viimeinen kappale.
        se mikä mua näin lapsettomana yli kolmekymppisenä ehkä eniten risoo on se, että niitä motiiveja sille miksi ei ole hankkinut/hankkimassa lapsia saa kyllä kyseenalaistaa vaikka kuinka, mutta auta armias jos menet kyseenalaistamaan jonkun motiiveja lasten hankkimiselle.. (oli se kyseinen henkilö sit kuinka pulassa lapsensa/lastensa kanssa tahansa..) yleisin vastaus on se, et "kun ne lapset nyt on niiiiiiin ihaniii ja et sä mitään voi tietää ku sul ei oo omia.."
        esimerkiksi eräs entinen työkaverini: kolmen lapsen yksinhuoltaja, silloin jotain alle 25-vuotias, lapset ainakin kahden eri isän kanssa.. jotain se tuskaili niistä lapsistaan siinä ensin ja sit kysyi multa et onko mulla lapsia, johon totesin et ei ole enkä tiedä haluanko edes.. niin sit se oli silmät pyöreenä järkyttyneenä siinä et "miten sä voit edes sanoa noin!!!???"


      • N.T

        Kiitos.

        Se on kuitenkin elämän ehto, että lapsia hankitaan kyseenalaistamatta olosuhteita, niin se on se maailman tapa.. Siksi se on ns. hyväksyttävämpää tentata ja jopa syyllistää lapsettomia. Löydän hyvin usein itseni kyseenalaistamasta ihmisiä, jotka hankkivat lapsia sotatilassa olevaan maahan tai nälkäpulaa kärsivään mantereeseen, mutta uskon, että syy heillä on samanmoinen, kuin meillä täällä länsimaissa heillä, jotka hankkivat lapsia "varmuudenvuoksi" tai muiden painostuksesta.. Myöskin heillä on se kova polte saada jälkikasvua, vaikka sitten heistä näytetäänkin meille karuja kuvia, kun itkevä nälkiintynyt äiti imettää itkevää vauvaa, joka koittaa syödä, vaikkei kuivuneesta äidistä mitään irtoakkaan.. Se on se syy. Se kova tarve saada lapsia. Se on se syy, miksi meitä painostetaan toisten toimesta hankkimaan lapsia.

        Mutta äitinä vuoden ikäselle lapselle en voi ymmärtää vanhempia, jotka Suomessa hankkii lapsia vain, koska muut niin odottaa, mutta ei voi itse heitä kasvattaa.. Lapset tehdään, heidät ruokitaan ja hoidetaan ns moitteetta, mutta odotetaan, että päiväkodit ja koulut heidät kasvattaa, heistä välittää ja heitä rakastaa. Televisio ja pelit tungetaan kurkusta alas, jottei tarvitse omaa aikaa uhrata, höösätään harrastuksiin, jottei tarvitse itse istua alas ja olla lapsen kanssa, läsnä. Kyllä jalkapallojoukkueen valmentaja kuuntelee, jos jotain hätää on, Irmelillä on balettitanssin sm-kisat, äiti ei kerkeä.

        Itse tunnen myös perheen, jonka vanhemmilla on aina itkuvirsi valmiina, kuinka kamalia heidän lapset ovat. Toisella uhma ja toinen vaan vaikea tapaus. Istuin yhden päivän heidän kanssaan ja ainoa ongelma minkä näin sen päivän aikana, oli se, että vanhemmilla ei ollut aikaa lapsille, tai heidän ongelmilleen. Kaikki se energia, minkä olisi lapseen voinut käyttää, käytettiin siihen, että välteltiin energian ja ajan käyttöä siihen lapseen. Yksi itki kokoajan, kun halusi syliin ja äiti karjui, ettei kerkeä kokoajan pitämään "äitin helmoissa".. Toinen itki, kun ei ollut kavereita, kun ei uudella asuinalueella uskaltanut mennä yksin (ilman äitiä) leikkipuistoon. Äiti käytti hyvät tovit huutamiseen, kun ei ollut aikaa lapsen kanssa mennä puistoon, lapsi on hyvä ja menee yksin, jos ei uskalla, ni kotoako niiden kavereiden pitäisi tulla hakemaan?? On siis tokaluokkalainen ja toinen vuoden ikäinen. Kysyin ihan vilpittömän ihmeissäni, että miksei äiti vaan mene sinne puistoon, niin vastaus oli, ettei ole aikaa. Mutta silti sama äiti facessa aina muistaa kertoa kuinka ihanaa on olla äiti, kuinka elämässä ei ole muuten mitään sisältöä kuin lapset, kuinka kaikilla pitäisi olla lapsia ja niin edelleen. Lapioidaan eineksiä naaman eteen kun ei jaksa tehdä ruokaa, kun on niin kauheat pennut, juodaan moooonena iltana viikosta vähintään puoli pulloa viiniä, kun muuten ei kestä.... Minullekkin aikanaan saarnasi, kuinka pitää hankkia lapsia, etten ole nainen enkä mikään ilman.

        Niin. Uhrautuminen. Sitä se vanhemmuus on. Katkeruus ja marttyyriasenne tekee siitä rumaa, se myös ilmaisee lapselle, että et ole sen vaivan arvoinen. Ulkoisesti kaikki on hyvin. Se on maan tapa. Nykyään on joku huonon äitiyden ihannointi aikakausi menossa. On useita blogeja, suosittuja sellaisia, joiden nimikin on joko suoraan paskamutsi tai huono äiti tms. Asenne on jo valmiiksi se, että olen huono, en edes yritä. Silti samat ihmiset painostaa toisia hankkimaan lapsia, kun onhan ne elämän suola. Suola joka pitää asettaa jonnekin sisustussälän kanssa sopimaan olohuoneen nurkkaan, kiiltokuvamiehen ja farmarivolvon kanssa. Ja kaikilla ystävillä pitää olla se sama loukko!

        En tunne montaa äitiä, jotka oikeasti nauttii lapsistaan. Varmasti kaikki tuntemani äidit rakastaa lapsiaan, mutta oikeasti harva heidän kanssa haluaa viettää aikaa. Kuulen jatkuvasti kommenttia, kun oma VUODEN ikäinen lapseni on "mamman tyttö" ja "takertuva ressukka" kun hän hakee vieraassa tilanteessa äidistä turvaa, kun en anna häntä yökylään, kun hän itkee jos häntä pelottaa.. Ja kerran kun hassuttelin ja leikin lapseni kanssa, yksi ystäväni kysyi, että eikö kaverit ole leikkiä varten? Joo, pitääkin ulkoistaa kaikki, kasvatus, leikki, ajankäyttö, harrastukset, kurinpito yms, ettei itse tarvitse OMIEN lasten kanssa olla.

        Olen monen ja taas monen motiivit lastenhankintaan kyseenalaistanut. Mutten ääneen. Se on tabu, ainakin Suomessa, mutta varmasti kaikkialla, juuri siksi, että lapsia vaan pitää hankkia.

        Ps. Se on eri asia olla pulassa lasten kanssa, kuin olla veetuuntunut lapsiin. Itsekin olen pulassa kaikkialle kerkiävän lapseni kanssa, mutta enpä sitä ole kaikille voivottamassa, kun pitää elämännälkäisen lapsen perässä huiskia. Se kestää aikansa, se on lapsesta ihanaa aikaa ja minä tarjoan parhaan mahdollisen ihanan ajan hänelle. Se ei kestä ikuisesti ja pian hänellä on omat rientonsa, johon äidillä ei ole asiaa. Pidän hänet lähelläni niin kauan, kun hän sen sallii.


      • N.T

        Se myös varmasti pelottaa ihmisiä, että joku ei halua lapsia. Onko se ihan normaali? Eikö se pidä lapsista? Onko se jotenkin tunnevammainen? Ettäkö joku ihan vapaasta tahdosta saa olla ilman tätä elämän sotaa lasten kanssa? Minä en saanut elää huoletonta ja vastuutonta elämää, miksi tuo saa? Etkö ymmärrä, että se on tyhjää, siis se elämä ilman lapsia? Että minäkin löysin elämälleni tarkoituksen lapsista. Ethän sinä saa tehdä sitä päätöstä, mitä minä en saanut? Minut pakotettiin hankkimaan lapsia, joten sinunkin on pakko!

        HUH, onneksi itse halusin lapsia. On kyllä varmasti kovaa kohtelua lapsettomilla, niin olosuhteiden pakosta lapsettomilla, kuin omasta tahdosta lapsettomilla.

        Jokainen tehkööt mitä haluaa. Jos oma lapsenkaipuuni ei olisi ollut niin kova eikä koko elämäni kestoinen, olisin jättänyt lapset tekemättä. Olin itsekäs ja täytin mielummin oman tarpeeni, kuin olisin ajatellut oikeasti sitä, että haluanko lastani tähän maailmaan.


    • onnellinensinkku

      En halua osallistua kilpailuun: Lapset omakotitalo, kultainen noutaja, frarmarivolvo, sukulaistenhyväsyntä jne. Olen mielummin varaks sinkku:) Selailen autoesitteitä minkä ostan seraavaks ihan itelleen

    • istttagra

      Jokainen tekee niin kuin parhaaksi katsoo, kunhan toimii lain puitteissa. Minusta jokaisen lapsen tulisi saada syntyä toivottuna. Varmasti sodat ja julmuudet johtuvat pitkälti juuri siitä, että on syntynyt epätoivottuna ja sen vuoksi on lapsuudessa saanut kokea vihaa ja pelkkää pahuutta.

      Minusta alkuperäisen kirjoittajan kannattaa odottaa ainakin vuosi. Lue vaikka Vauva-lehteä, niin saat käsitystä siitä, että millaista se vauva-arki on ja mitä ongelmia siihen liittyy. Usein vanhemmuuteen kypsytään ajan kanssa. Mielestäni vain harvalla on todella voimakas vauvakuume.

      Minäkin juttelin asiasta puolison kanssa. Siirsimme ensiksi vauvahankintaa vuodella, kun emme olleet kumpikaan vielä valmiita. Sitten aloimme jo lämmetä asialle, mutta päätimme, että keräämme vielä vuoden rahaa säästöön ennen yrittämistä. Vei siis 2 vuotta aikaa kypsyä ajatukselle riittävästi. Siinäkään vaiheessa en ollut mielestäni vauvakuumeen kourissa, mutta kun sain tietää olevani raskaana, olin haltioissani.

      Minusta on ollut hienoa, että olen saanut kasvaa äidiksi yhdessä lapseni kehityksen kanssa. Siinä sivussa mies on kulkenut mukana. Olemme onnellisia vanhempia. Vauva-aika oli raskas (valvominen, oman ajan puute, yksinäisyys, rahapula, riippuvuus miehestä, parisuhdeongelmat) ja olimme lähellä eroa monta kertaa. En kadu lapsen hankintaa missään tapauksessa. Olen saanut elämälleni erilaisen suunnan ja mielekkään elämäntarkoituksen.

      Olen mielestäni myös parempi työntekijä. Ennen olin aika mustavalkoinen mielipiteissäni, mutta äitiys on muuttanut minua myös ihmisenä. Osaan ottaa toisia paremmin huomioon. Äitiysloman aikana myös kodinhoidolliset taidot hioutuivat. Opin hyödyntämään pienetkin hetket tehokkaasti ja esim. tahranpoistotaidot hioutuivat huippuunsa :D

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1877
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1286
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1224
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1222
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1186
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1150
    Aihe