Lomalla sairaana

Raksamies

Sairastuin loman aikana, hain todistuksen lääkäriltä heti. Työpaikalla yleinen käytäntö on lähettää todistukset palkanlaskijalle suoraan, eikä ikinä ole tarvinnut näyttää niitä työnantajalle. Juttelin pomon kanssa viikon päästä tästä ja mainitsin asiasta kaikki ok. Sairasloman loputtua postitin todistukset, mutta kas kummaa kaikki lomat paloivat. Loma ei siirtynytkään, talvilomatkin meni???? Olisi varmaan joku siirto pitänyt pyytää saman tien? Miten Se muuttaa tilannetta onko sairaslomalla vai lomalla? Ei ole reilua. Vai?

9

478

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lukija

      Jos olet liittynyt liittoon, juttele luottamusmiehen kanssa.

      RL Ajankohtaista Lomalla sairastuva voi siirtää lomansa
      Lomalla sairastuva voi siirtää lomansa
      Julkaistu: 1.10.2013 Kirjoittaja: Tiedotus

      Uuden vuosilomalain myötä työntekijällä on oikeus siirtää lomaa heti ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien. Muutos tuli voimaan lokakuun alussa.

      Vuosilomalaissa on ollut sääntö, jonka mukaan vuosiloma kuluu sairastumisesta huolimatta seitsemän päivän ajan. Jos sairaus on jatkunut tätä pitempään, työntekijällä on ollut oikeus siirtää loman loppuosa myöhempään ajankohtaan. Tämä sääntö on nyt siis historiaa.

      Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijällä on oikeus saada loma siirretyksi ensimmäisestä sairauspäivästä alkaen. Lainmuutos tuli voimaan 1.10.2013, joten se koskee siis jo tulevan talven talvilomia. Siirretty talviloma annettava ennen seuraavan lomakauden alkua.

      Kannattaa huomata, että työntekijän on nimenomaisesti pyydettävä loman siirtämistä. Pelkkä ilmoittaminen tai lääkärintodistuksen toimittaminen työnantajalle ei riitä. Lisäksi pyyntö tehtävä ilman aiheetonta viivytystä ja työnantajalta saatava vahvistus työkyvyttömyyden hyväksymisestä ja loman siirrosta.

      • Juho

        Jos oikein halutaan kiusata niin ei hyväksy sairaslomaa, mutta ennalta sovittu talvilomakin.


    • kokku

      Milloin kesälomasi oli? Miten kauan sairausloma oli päällekkäin kesäloman kanssa? Oletko edelleen sairaana, jos talvilomasikin meni? Etkö olisi pystynyt heti ottamaan yhteyttä palkanlaskijaankaan, kun sairastuit? Oliko sairauslomasi ennen 1.10.2013?

      Jo vanhan vuosilomalain aikaan vuosiloman siirtämistä piti pyytää ilman aiheetonta viivästystä. Silloin tosin se, että toimittaa lääkärintodistuksen mahdollisimman pian, oli samalla pyyntö loman siirtymiseen.

      Tuossa vielä pykälät ja niiden selitystä. http://www.vuosilomaopas.fi/fi/tyokyvyttomyys-vuosiloman-alkaessa-ja-sen-aikana.html

      Kannattaisi kysyä luottarilta tai liitosta apua, jos vielä olisi jotain tehtävissä.

      • Raksamies

        N.kuukausi sitten lakimuutoksen jälkeen, sairaslomaa oli n. 1,5 viikkoa loman kanssa päällekkäin ja meni muutaman päivän ylikin. Nuo ylimenevät on sitten lomapäiviä ja talvilomastani pois. Kesällä ei kerennyt lomailemaan, niin meni näin alkutalveen tämä lomailu. En pyytänyt mitään siirtoja. Tuntuu vähän pikkumaiselta touhulta.


      • kokku
        Raksamies kirjoitti:

        N.kuukausi sitten lakimuutoksen jälkeen, sairaslomaa oli n. 1,5 viikkoa loman kanssa päällekkäin ja meni muutaman päivän ylikin. Nuo ylimenevät on sitten lomapäiviä ja talvilomastani pois. Kesällä ei kerennyt lomailemaan, niin meni näin alkutalveen tämä lomailu. En pyytänyt mitään siirtoja. Tuntuu vähän pikkumaiselta touhulta.

        Ne loman ulkopuoliset sairauspäivät on sairauslomaa eikä kuluta vuosilomapäiviä edellyttäen, että ilmoitit sairastumisesta viimeistään ensimmäisen loman jälkeisen työpäivän alussa samalla tavalla kuin teillä yleensäkin pitää ilmoittaa, että on sairaana. Jos et sitäkään ilmoittanut, niin tyydy siihen, että ne laskettiin lomapäiviksi.


    • Mitä väliä tuolla on

      Sairaana taikka ei, loma on loma. TUnnollinen työntekijä sairastaa vain lomilla ja viikonloppuisin.

    • cs~~

      Juu, ei lomaa automaattisesti siirretä vaan sitä pitää pyytää kuten joku tuossa jo sanoikin. Toinen asia on sitten sairauden laatu; palkanlaskijahan ei päätä maksettavista palkoista, ei edes sairausajan, vaan niistä päätöksen tekee yleensä lähiesimies tai henkilöstöpäällikkö, mikä onkaan teidän firmassa.

      Kaikki ICD-koodit ei oikeuta sairausajan palkkaan, mutta oikeuttavat poissaoloon. Tältä osin lomaa voidaan kyllä siirtää jos niin pyydetään, mutta sitten ensimmäinen poissaolosi lääkärintodistuksella on palkatonta.

      Joka tapauksessa on oleellista, että esimiehen pitää saada heti tieto asiasta. Oon nimittäin sairauksia, joiden aikana voi tehdä muita kuin varsinaisia töitään, kun kerran palkkakin sairausajalta maksetaan. Esim. jos on pikkurilli murtunut, voi tulla vierestä neuvomaan ja perehdyttämään sijaistaan monissa eri töissä.

      Jos työntekijä ei ilmoita sairautensa laadusta että voidaan tarvittaessa ohjata työterveyteen lisätutkimuksiin tai järjestää muuta työtä, ei palkkaakaan tarvitse maksaa. Se on vähän myöhäistä sitten jos toimittaa saikkulapun vaikka vasta sairauspoissaolon päätyttyä. Siksi ne pitää yleensä toimittaa heti, tai ilmoittaa ainakin syy heti.

    • palkanlaskija

      Tuo lakimuutos koski ainoastaan 1.10 alkavia TALVILOMIA. Jos pidät vanhoja kesälomia pois, niin tuo lakimuutos ei koske niitä. Niistä menee normi karenssi.

    • henkilöstösihteeri

      On aivan sama onko kyseessä kesäloma vai talviloma. Vuosiloma kuin vuosiloma.

      Se mikä on huomioitava on, että vaikka lakimuutos on tullut voimaan lokakuun alussa, noudatetaan voimassa olevia työehtosopimuksia vielä. Jos siis teillä ei vanha työehtosopimus samalla katkennut, se menee yli lain niin kauan kuin työehtosopimus on voimassa. Tätä vuosilomalakiuudista aletaan noudattaa vasta kun alalle tulee uusi työehtosopimus voimaan. Esimerkiksi kuntapuolella uudet sopimukset tulevat voimaan 1.3.2014, josta lähtien vasta tämä lakimuutos astuu voimaan.

      Vaikka teillä jo lakia noudatettaisiinkin, ehdottomasti sinun olisi pitäntyt heti toimittaa esimiehellesi (tai kenelle teillä on sovittu) lääkärintodistukset heti ja pyytää loman siirtoa. Muuten sitä ei lain mukaan tarvitse siirtää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5678
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3485
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1566
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe