Lomalla sairaana

Raksamies

Sairastuin loman aikana, hain todistuksen lääkäriltä heti. Työpaikalla yleinen käytäntö on lähettää todistukset palkanlaskijalle suoraan, eikä ikinä ole tarvinnut näyttää niitä työnantajalle. Juttelin pomon kanssa viikon päästä tästä ja mainitsin asiasta kaikki ok. Sairasloman loputtua postitin todistukset, mutta kas kummaa kaikki lomat paloivat. Loma ei siirtynytkään, talvilomatkin meni???? Olisi varmaan joku siirto pitänyt pyytää saman tien? Miten Se muuttaa tilannetta onko sairaslomalla vai lomalla? Ei ole reilua. Vai?

9

534

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • lukija

   Jos olet liittynyt liittoon, juttele luottamusmiehen kanssa.

   RL Ajankohtaista Lomalla sairastuva voi siirtää lomansa
   Lomalla sairastuva voi siirtää lomansa
   Julkaistu: 1.10.2013 Kirjoittaja: Tiedotus

   Uuden vuosilomalain myötä työntekijällä on oikeus siirtää lomaa heti ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien. Muutos tuli voimaan lokakuun alussa.

   Vuosilomalaissa on ollut sääntö, jonka mukaan vuosiloma kuluu sairastumisesta huolimatta seitsemän päivän ajan. Jos sairaus on jatkunut tätä pitempään, työntekijällä on ollut oikeus siirtää loman loppuosa myöhempään ajankohtaan. Tämä sääntö on nyt siis historiaa.

   Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijällä on oikeus saada loma siirretyksi ensimmäisestä sairauspäivästä alkaen. Lainmuutos tuli voimaan 1.10.2013, joten se koskee siis jo tulevan talven talvilomia. Siirretty talviloma annettava ennen seuraavan lomakauden alkua.

   Kannattaa huomata, että työntekijän on nimenomaisesti pyydettävä loman siirtämistä. Pelkkä ilmoittaminen tai lääkärintodistuksen toimittaminen työnantajalle ei riitä. Lisäksi pyyntö tehtävä ilman aiheetonta viivytystä ja työnantajalta saatava vahvistus työkyvyttömyyden hyväksymisestä ja loman siirrosta.

   • Juho

    Jos oikein halutaan kiusata niin ei hyväksy sairaslomaa, mutta ennalta sovittu talvilomakin.


  • kokku

   Milloin kesälomasi oli? Miten kauan sairausloma oli päällekkäin kesäloman kanssa? Oletko edelleen sairaana, jos talvilomasikin meni? Etkö olisi pystynyt heti ottamaan yhteyttä palkanlaskijaankaan, kun sairastuit? Oliko sairauslomasi ennen 1.10.2013?

   Jo vanhan vuosilomalain aikaan vuosiloman siirtämistä piti pyytää ilman aiheetonta viivästystä. Silloin tosin se, että toimittaa lääkärintodistuksen mahdollisimman pian, oli samalla pyyntö loman siirtymiseen.

   Tuossa vielä pykälät ja niiden selitystä. http://www.vuosilomaopas.fi/fi/tyokyvyttomyys-vuosiloman-alkaessa-ja-sen-aikana.html

   Kannattaisi kysyä luottarilta tai liitosta apua, jos vielä olisi jotain tehtävissä.

   • Raksamies

    N.kuukausi sitten lakimuutoksen jälkeen, sairaslomaa oli n. 1,5 viikkoa loman kanssa päällekkäin ja meni muutaman päivän ylikin. Nuo ylimenevät on sitten lomapäiviä ja talvilomastani pois. Kesällä ei kerennyt lomailemaan, niin meni näin alkutalveen tämä lomailu. En pyytänyt mitään siirtoja. Tuntuu vähän pikkumaiselta touhulta.


   • kokku
    Raksamies kirjoitti:

    N.kuukausi sitten lakimuutoksen jälkeen, sairaslomaa oli n. 1,5 viikkoa loman kanssa päällekkäin ja meni muutaman päivän ylikin. Nuo ylimenevät on sitten lomapäiviä ja talvilomastani pois. Kesällä ei kerennyt lomailemaan, niin meni näin alkutalveen tämä lomailu. En pyytänyt mitään siirtoja. Tuntuu vähän pikkumaiselta touhulta.

    Ne loman ulkopuoliset sairauspäivät on sairauslomaa eikä kuluta vuosilomapäiviä edellyttäen, että ilmoitit sairastumisesta viimeistään ensimmäisen loman jälkeisen työpäivän alussa samalla tavalla kuin teillä yleensäkin pitää ilmoittaa, että on sairaana. Jos et sitäkään ilmoittanut, niin tyydy siihen, että ne laskettiin lomapäiviksi.


  • Mitä väliä tuolla on

   Sairaana taikka ei, loma on loma. TUnnollinen työntekijä sairastaa vain lomilla ja viikonloppuisin.

  • cs~~

   Juu, ei lomaa automaattisesti siirretä vaan sitä pitää pyytää kuten joku tuossa jo sanoikin. Toinen asia on sitten sairauden laatu; palkanlaskijahan ei päätä maksettavista palkoista, ei edes sairausajan, vaan niistä päätöksen tekee yleensä lähiesimies tai henkilöstöpäällikkö, mikä onkaan teidän firmassa.

   Kaikki ICD-koodit ei oikeuta sairausajan palkkaan, mutta oikeuttavat poissaoloon. Tältä osin lomaa voidaan kyllä siirtää jos niin pyydetään, mutta sitten ensimmäinen poissaolosi lääkärintodistuksella on palkatonta.

   Joka tapauksessa on oleellista, että esimiehen pitää saada heti tieto asiasta. Oon nimittäin sairauksia, joiden aikana voi tehdä muita kuin varsinaisia töitään, kun kerran palkkakin sairausajalta maksetaan. Esim. jos on pikkurilli murtunut, voi tulla vierestä neuvomaan ja perehdyttämään sijaistaan monissa eri töissä.

   Jos työntekijä ei ilmoita sairautensa laadusta että voidaan tarvittaessa ohjata työterveyteen lisätutkimuksiin tai järjestää muuta työtä, ei palkkaakaan tarvitse maksaa. Se on vähän myöhäistä sitten jos toimittaa saikkulapun vaikka vasta sairauspoissaolon päätyttyä. Siksi ne pitää yleensä toimittaa heti, tai ilmoittaa ainakin syy heti.

  • palkanlaskija

   Tuo lakimuutos koski ainoastaan 1.10 alkavia TALVILOMIA. Jos pidät vanhoja kesälomia pois, niin tuo lakimuutos ei koske niitä. Niistä menee normi karenssi.

  • henkilöstösihteeri

   On aivan sama onko kyseessä kesäloma vai talviloma. Vuosiloma kuin vuosiloma.

   Se mikä on huomioitava on, että vaikka lakimuutos on tullut voimaan lokakuun alussa, noudatetaan voimassa olevia työehtosopimuksia vielä. Jos siis teillä ei vanha työehtosopimus samalla katkennut, se menee yli lain niin kauan kuin työehtosopimus on voimassa. Tätä vuosilomalakiuudista aletaan noudattaa vasta kun alalle tulee uusi työehtosopimus voimaan. Esimerkiksi kuntapuolella uudet sopimukset tulevat voimaan 1.3.2014, josta lähtien vasta tämä lakimuutos astuu voimaan.

   Vaikka teillä jo lakia noudatettaisiinkin, ehdottomasti sinun olisi pitäntyt heti toimittaa esimiehellesi (tai kenelle teillä on sovittu) lääkärintodistukset heti ja pyytää loman siirtoa. Muuten sitä ei lain mukaan tarvitse siirtää.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

   Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
   Maailman menoa
   193
   4384
  2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

   On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
   Maailman menoa
   240
   2375
  3. Oletko kaivattusi tyyppinen henkilö

   ulkoisesti?
   Ikävä
   133
   1657
  4. Luovutetaanko nainen?

   En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
   Ikävä
   67
   1351
  5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

   Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
   Sinkut
   181
   1127
  6. J-miehelle toivon

   Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
   Ikävä
   80
   1066
  7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

   Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
   Ikävä
   64
   1064
  8. Haluatko S

   vielä yrittää?
   Ikävä
   57
   1000
  9. Onko kaivattunne suosittu?

   Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
   Ikävä
   76
   1000
  10. By the way, olet

   mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
   Ikävä
   71
   985
  Aihe